Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-07-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείπνο Σημίτη σε κορυφαία στελέχη
  • [02] Στο ψηφοδέλτιο της Μπακογιάννη η Νίτσα Λουλέ
  • [03] Για ευρωπαϊκή άμυνα και Ευρώ η προεδρεία στην Ελλάδα
  • [04] Στην Ουκρανία αύριο ο Κ. Σημίτης
  • [05] Ανεστάλη η απεργία των λιμενικών Καβάλας
  • [06] Συνομιλίες Σνόου-Παπανδρέου-Καραμανλή
  • [07] Επίσκεψη Καραμανλή στην Πυροσβεστική
  • [08] Περιοδεία Κωνσταντόπουλου σε Β. Ελλάδα
  • [09] Επίσκεψη Παπαρήγα στο ''Φαιστός''
  • [10] Οχι στο Διεθνές Δικαστήριο λέει ο Σαρόν
  • [11] Ασημένιο μετάλλιο ο Τουνουσίδης

    [01] Δείπνο Σημίτη σε κορυφαία στελέχη

    1/7/2002 5:50:00 μμ

    Η κυβερνητική πολιτική και η πορεία προς τις δημοτικές εκλογές θα συζητηθούν στο αποψινό δείπνο που παραθέτει στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κώστας Σημίτης σε κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και στο γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη. Πρόκειται για άτυπη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας και ζήτησε να μην αποδίδονται διαστάσεις μύθου.

    Ενοχλημένος από δημοσιεύματα που τον εμφανίζουν δυσαρεστημένο, επειδή δεν εκλήθη στο δείπνο ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος δήλωσε ότι περιορίζεται στο θεσμικό του ρόλο. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, διευκρινίζεται ότι ο κύριος Κακλαμάνης δεν "ενοχλήθηκε", ούτε "πικράθηκε", απλούστατα γιατί ως πρόεδρος της Βουλής ούτε συμμετέχει, ούτε παρεμβαίνει στο έργο της κυβέρνησης και των οργάνων της, περιοριζόμενος στο θεσμικό του ρόλο και μόνον.

    Την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα το ΠΑΣΟΚ σε τομές επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά την ωριαία συναντηση που είχε με το Γραμματέα του κόμματος Κώστα Λαλιώτη. "Δεν είμαι της σχολής της ηττοπάθειας, πρέπει να αναδείξουμε το έργο μας και είναι αναγκαίες και χρήσιμες οι διαφορετικές απόψεις σε ένα δημοκρατικό κόμμα" δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών διαψεύδοντας, ωστόσο, τα σενάρια περί μυστικής συμφωνίας ανάμεσα στον ίδιο και τον Κώστα Σημίτη, για τη διαδοχή.

    Οι κύριοι Λαλιώτης και Παπανδρέου συζήτησαν για την τακτική του ΠΑΣΟΚ, ενόψει δημοτικών και για την οργανωτική συνδιάσκεψη του κυβερνώντος κόμματος. Την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα το ΠΑΣΟΚ σε τομές επισήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά την συνάντηση με τον Κώστα Λαλιώτη. Ο υπουργός Εξωτερικών διέψευσε τα περί μυστικής συμφωνίας με τον Κώστα Σημίτη, για τη διαδοχή.

    Την Παρασκευή αρχίζει η Οργανωτική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, στην οποία θα καθοριστεί το νέο πλαίσιο των οργανωτικών και καταστατικών αλλαγών στο κόμμα.

    Ο Θεόδωρος Πάγκαλος σε άρθρο του στα ΝΕΑ αναφέρει πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποφασίσει στην Συνδιάσκεψη τη διατύπωση άμεσης πρότασης ισότιμης εκλογικής συνεργασίας και συγκυβέρνησης προς τον Συνασπισμό και τις υπόλοιπες δυνάμεις, που είναι ή κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Κοινοβουλίου και ανήκουν στην ευρύτερη δημοκρατική παράταξη. Η πρόταση πρέπει να γίνει τώρα -αναφέρει- και οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι.

    [02] Στο ψηφοδέλτιο της Μπακογιάννη η Νίτσα Λουλέ

    1/7/2002 7:03:00 μμ

    Η Νίτσα Λουλέ θα είναι υποψήφια με το συνδυασμό της Ντόρας Μπακογιάννη για το δήμο της Αθήνας. Την πρόθεση της αυτή ανακοίνωσε επίσημα σήμερα από τα Χανιά η κυρία Λουλέ, τονίζοντας ότι αποφάσισε να δεχθεί την πρόταση της κυρίας Μπακογιάννη. Πάντως, η κυρία Λουλέ διευκρίνισε πως η απόφασή της δεν σημαίνει και αλλαγή της κομματικής της ταυτότητας. Η Νίτσα Λουλέ βρίσκεται στα Χανιά, για την παρουσίαση του βιβλίου της ''Η μνήμη κόκκινο φορεί''.

    ''Η κ. Λουλέ δεν ανήκει πια στον ΣΥΝ''

    "Για μάς το θέμα έχει ήδη κλείσει και δεν μας απασχολεί. Η κ. Λουλέ διάλεξε το δικό της διαφορετικό δρόμο. Ως εκ τούτου δεν έχει πια καμιά θέση στον ΣΥΝ". Αυτά δήλωσε ο συντονιστής της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ Στέργιος Πιτσιόρλας σχολιάζοντας τη συνεργασία της Νίτσας Λουλέ με την Ντόρα Μπακογιάννη.

    [03] Για ευρωπαϊκή άμυνα και Ευρώ η προεδρεία στην Ελλάδα

    1/7/2002 6:50:00 μμ

    Την Προεδρεία της Κοινής Ευρωπαϊκής Aμυνας και της Ζώνης του Ευρώ αναλαμβάνει σήμερα η Ελλάδα, καθώς η προεδρεύουσα Δανία δεν συμμετέχει στους δύο τομείς.

    [04] Στην Ουκρανία αύριο ο Κ. Σημίτης

    1/7/2002 1:58:00 μμ

    Επίσημη επίσκεψη στην Ουκρανία θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος αναχωρεί αύριο, 2 Ιουλίου, για το Κίεβο, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Παπανδρέου και από τον Υφυπουργό κ. Λοβέρδο. Ο πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο κ. Κούτσμα, τον πρωθυπουργό κ. Κίνακ, με τον πρόεδρο της Βουλής κ. Λίτβιν, τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γιουσένκο, καθώς επίσης και με εκπροσώπους της Ελληνικής Ομογένειας στην Ουκρανία και με τις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου του Κίεβου.

    Στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ουκρανίας, ιδιαίτερα οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, οι πολιτικές σχέσεις και η περαιτέρω ανάπτυξη των πολιτιστικών και μορφωτικών σχέσεων. Επίσης, πρόκειται να συζητηθούν οι σχέσεις Ε.Ε-Ουκρανίας, στην προοπτική ανάληψης της Προεδρίας από τη χώρα μας, το πρώτο εξάμηνο του 2003, οι εξελίξεις στην περιοχή του Καυκάσου, οι σχέσεις Ε.Ε-ΟΣΕΠ, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια. Από την ελληνική πλευρά θα τεθούν η ενταξιακή προοπτική της Κύπρου και η επίλυση του πολιτικού προβλήματος, καθώς επίσης και οι ευρω-τουρκικές σχέσεις.

    [05] Ανεστάλη η απεργία των λιμενικών Καβάλας

    1/7/2002 5:41:00 μμ

    Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Λιμένος Καβάλας ανέστειλαν την τετραήμερη απεργιακή τους κινητοποίηση, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Γιάννη Χατζηαναστασίου και Δημήτρη Ψιστάκη. Οι εργαζόμενοι ζητούσαν εξίσωση των αμοιβών τους με αυτές που παίρνουν οι συνάδελφοί τους στο Οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και αύξηση 10% για δύο χρόνια. Η διοίκηση των εργαζομένων έλαβε τη διαβεβαίωση από τους κυρίους Χατζηανασταστίου και Ψιστάκη ότι θα έχουν μια σειρά επαφών και μέχρι τα τέλη του μήνα το αργότερο θα δοθεί απάντηση στους εργαζόμενους για το αίτημά τους.

    Ο πρόεδρος του προσωπικού Γ. Μίσσιος δήλωσε ότι με τη μετατροπή του πρώην Λιμενικού Ταμείου Καβάλας σε Οργανισμό δημιουργούνται αυξημένες υποχρεώσεις για τους εργαζόμενους και είναι δίκαιο και θεμιτό να υπάρξει εξίσωση και των αμοιβών του προσωπικού που προσφερει την ίδια εργασία. Διαφορετικά -τόνισε- δημιουργούνται εργαζόμενοι της ίδιας κατηγορίας ως προς την απασχόληση, αλλά διαφορετικής ως προς την αμοιβή.

    [06] Συνομιλίες Σνόου-Παπανδρέου-Καραμανλή

    1/7/2002 3:48:00 μμ

    Η αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αλλά και οι ελληνοτουρκικές αποτέλεσαν αντικείμενο των συνομιλιών που είχε σήμερα η Αμερικανίδα γερουσιαστής Ολυμπία Σνόου με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή. Η κ. Σνόου τόσο στη συνάντησή της με τον κ. Παπανδρέου όσο και με τον κ. Καραμανλή εξέφρασε την ευχαριστία της προς τη χώρα μας για τη συνεργασία που έχει με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην αντιμετώπιση του διεθνούς τρομοκρατίας και επισήμανε ότι η καταπολέμησή της είναι υψηλή προτεραιότητα για όλους.

    Δεν ήμουν ο στόχος της επίθεσης στον Πειραιά

    Η Αμερικανίδα Γερουσιαστής συνοδευόταν από τον πρέσβη των ΗΠΑ Τόμας Μίλερ, ενώ τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυξημένα σε σχέση με προηγούμενες επισκέψεις της.

    Η κ. Σνόου αναφερόμενη στη βομβιστική επίθεση στον Πειραιά δήλωσε ότι δεν ήταν αυτή ο στόχος. "Δεν πιστεύω ούτε εγώ, ούτε η αμερικανική πρεσβεία ότι ήμουν ο στόχος της τρομοκρατικής επίθεσης του Σαββάτου. Εκφράζω τη λύπη μου για το γεγονός", είπε χαρακτηριστικά.

    [07] Επίσκεψη Καραμανλή στην Πυροσβεστική

    1/7/2002 2:37:00 μμ

    Το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, στην οδό Μουρούζη, επισκέφθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής και ενημερώθηκε από τον αρχηγό του Παναγιώτη Φούρλα, για τα σχέδια αντιπυρικής προστασίας, τα προβλήματα που υπάρχουν και την κατάσταση του επίγειου και εναέριου στόλου του Πυροσβεστικού Σώματος. Ο κ. Καραμανλής στις δηλώσεις του τόνισε ότι είναι σοφότερο το προλαμβάνειν και εξήρε το έργο των ανδρών και των γυναικών του Πυροσβεστικού Σώματος, που βρίσκονται, όπως είπε, δίπλα στους πολίτες σε κάθε φυσική καταστροφή.

    Ολα έτοιμα για αντιμετώπιση πυρκαγιών

    Ο κ. Καραμανλής επέκρινε την κυβέρνηση τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο να καθυστερούν εδώ και ένα χρόνο οι απολαβές εκτός έδρας των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος.

    Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Φούρλας ανέφερε ότι όλα είναι έτοιμα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τις πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σημειώνοντας ότι ο προγραμματισμός και ο σχεδιασμός έχουν γίνει απο το χειμώνα. Ο κ. Φούρλας τόνισε πως οι πυροσβέστες δεν είναι από μηχανής θεοί, ιδίως αν επικρατούν ακραία καιρικά φαινόμενα και έφερε ως παράδειγμα τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στις Ηνωμένες Πολιτείες επί 15 ημέρες.

    Ο κ. Φούρλας είπε ότι ο κ. Καραμανλής ενημερώθηκε σε βάθος για όλα τα θέματα και πως συναίνεσε ότι το επάγγελμα των πυροσβεστών είναι επικίνδυνο και ανθυγιεινό.

    [08] Περιοδεία Κωνσταντόπουλου σε Β. Ελλάδα

    1/7/2002 1:14:00 μμ

    Τριήμερη περιοδεία σε Θεσσαλονίκη και Δράμα πραγματοποιεί από σήμερα ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος. Πρώτος σταθμός του το βιομηχανικό συγκρότημα των Ελληνικών Πετρελαίων, στη Θεσσαλονίκη, όπου σήμερα το πρωί είχε συναντήσεις με τη διοίκηση της επιχείρησης και των εργαζομένων. Στις 7 το απόγευμα θα επισκεφτεί τα γραφεία της Δημοτικής Κίνησης "Θεσσαλονίκη των πολιτών και της Οικολογίας" και μισή ώρα αργότερα θα παραβρεθεί στην παρουσίαση της υποψηφιότητας του Μιχάλη Τρεμόπουλου, επικεφαλής της Νομαρχιακής Κίνησης "Οικολογία - Αλληλεγγύη/ Συνασπισμός των Πολιτών".

    [09] Επίσκεψη Παπαρήγα στο ''Φαιστός''

    1/7/2002 12:30:00 μμ

    Σε συστράτευση των εργαζόμενων για την κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης κάλεσε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας προς το πλήρωμα του επιβατηγού πλοίου "Φαιστός" στον Πειραιά. Η κ. Παπαρήγα τόνισε στους ναυτεργάτες ότι η τελευταία κίνηση της κυβέρνησης κατά του αγώνα τους ξεπερνά τα όρια, και απάντηση πρέπει να είναι η ναυτική συστράτευση με στόχο την κατάργηση του νόμου, και η πάλη για την ασφάλιση, τους μισθούς, και τις συνθήκες ζωής των ναυτικών.

    [10] Οχι στο Διεθνές Δικαστήριο λέει ο Σαρόν

    1/7/2002 7:41:00 μμ

    Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του σε παλαιστινιακές πόλεις, καθώς και τις συλλήψεις Παλαιστινίων που θεωρούνται ύποπτοι για επιθέσεις αυτοκτονίας. Αντιδρώντας η Παλαιστινιακή Αρχή κάλεσε σήμερα τους κατοίκους της Δυτικής Όχθης σε πολιτική ανυπακοή προς το Ισραήλ. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι η χώρα του δεν διαπραγματεύεται πλέον με τον Γιάσερ Αραφάτ, διότι δεν έχει κάνει αρκετά για να σταματήσει την τρομοκρατία, υιοθετώντας όπως φαίνεται την σκληρή γραμμή της Κοντολίσα Ράϊς, συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου.

    Ο Γενικός Γραμματέας του παλαιστινιακού υπουργικού συμβουλίου, Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν, υπογράμμισε ότι υπάρχει μία νόμιμα εκλεγμένη παλαιστινιακή ηγεσία και ότι όποιος ηγέτης ξένης χώρας θέλει να έλθει σε επαφή με τους Παλαιστίνιους πρέπει να επικοινωνήσει με την ηγεσία αυτή, επί κεφαλής της οποίας είναι ο Γιάσερ Αραφάτ.

    Χθες, οι ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ σκότωσαν ένα από τα στελέχη της Χαμάς, που θεωρείται αρχιβομβιστής, σε επιδρομή που πραγματοποίησαν σε σπίτι της Νάμπλους στη Δυτική Όχθη. Οι Παλαιστίνιοι ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για τον Μουχάναντ Αλ Τάχερ, που θεωρείτο από το Ισραήλ ως εκ των πλέον υπόπτων. Ισραηλινός ραδιοσταθμός μετέδωσε ότι οι άνδρες του Τάχερ ευθύνονται για το θάνατο τουλάχιστον 100 Ισραηλινών. Κατά την ίδια επίθεση, σκοτώθηκε ένας συνεργάτης του Τάχερ και τραυματίσθηκαν τρεις.

    Εξάλλου, τέσσερις Παλαιστίνιοι (τα τρία παιδιά) τραυματίσθηκαν από πυρά ισραηλινών στρατιωτών στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ χθες 30 ισραηλινά άρματα μάχης, συνοδευόμενα από εκσκαφείς, εισέβαλαν στη Μπέιτ Ρίμα, κοντά στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, βάλλοντας με οβίδες και πυρά πολυβόλων.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, οι ΗΠΑ δεν αναμένουν τη διεξαγωγή μιας ειρηνευτικής διάσκεψης για το Μεσανατολικό μέσα στο καλοκαίρι. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής μιας διάσκεψης μέσα στο καλοκαίρι, όμως αυτό μάλλον δεν είναι εφικτό προς το παρόν. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στέλνει τον Ουίλιαμ Μπέρνς, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα της Εγγύς Ανατολής στην Ευρώπη, για να συζητήσει με τους συμμάχους των ΗΠΑ πώς μπορούν να υποστηριχθούν οι Παλαιστίνιοι έτσι ώστε να προχωρήσουν σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

    Την απελευθέρωση του Μπαργκούτι ζητούν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

    Εν τω μεταξύ, την απελευθέρωση του Παλαιστίνιου βουλευτή και Γραμματέα της οργάνωσης Φατάχ, Μαρβάν Μπαργκούτι, ζητούν 109 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με επιστολή τους πρός τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς και πρός τους προέδρους των εθνικών κοινοβουλίων των "15" αλλά και τρίτων χωρών. Ο Μαρβάν Μπαργκούτι συνελήφθη στις 13 Απριλίου από τις ισραηλινές δυνάμεις και έκτοτε βρίσκεται στην φυλακή χωρίς να του έχει απαγγελθεί κατηγορία. Παράλληλα, οι 109 βουλευτές, ζητούν την απελευθέρωση χιλιάδων Παλαιστίνιων που επίσης κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, χωρίς να τους έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία.

    [11] Ασημένιο μετάλλιο ο Τουνουσίδης

    1/7/2002 5:40:00 μμ

    Μεγάλη διάκριση πέτυχε ο Θεόδωρος Τουνουσίδης στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ελληνορωμαϊκής πάλης που διεξήχθη στη Γιουγκοσλαβία. Ο Ελληνας πρωταθλητής, κατέκτησε τη δεύτερη θέση στην κατηγορία των 85 κιλών, μετά από εντυπωσιακές εμφανίσεις που του χάρισαν το ασημένιο μετάλλιο στη σπουδαία αυτή διοργάνωση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 1 July 2002 - 16:54:27 UTC