Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-07-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Που ''σημαδεύει'' το 38αρι;
  • [02] Ψηφίστηκε το ''στρατολογικό'' νομοσχέδιο
  • [03] Εγκαίνια του αγωγού Θεσσαλονίκης-Σκοπίων
  • [04] Παπαντωνίου: Κοινός ο αγώνας στο ΠΑΣΟΚ
  • [05] Συλλαλητήριο των συμβασιούχων την Πέμπτη
  • [06] Συνάντηση Πάουελ με Ελληνα πρέσβη στις ΗΠΑ
  • [07] Συνάντηση Σημίτη-Αγγελοπούλου την Παρασκευή
  • [08] Σε ανθρώπινο λάθος η αεροπορική τραγωδία
  • [09] Η πολιτική Μπους υπεύθυνη για την πτώση δολαρίου
  • [10] Ο Σύμβουλος κατασκευών της FIBA στην Αθήνα
  • [11] Αποκλείστηκε η Δανιηλίδου

    [01] Που ''σημαδεύει'' το 38αρι;

    2/7/2002 9:28:00 μμ

    Mε άκρα μυστικότητα συνεχίζονται οι έρευνες των διωκτικών αρχών, μετά τη νέα τροπή που έχει προσλάβει η υπόθεση της βομβιστικής επίθεσης στον Πειραιά και το 38αρι που είχε ο Ξηρός στην κατοχή του, το οποίο σύμφωνα με βαλλιστικές έρευνες έχει χρησιμοποιηθεί σε επτά επιθέσεις της "17Ν". O κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέστησε προς όλες τις κατευθύνσεις να υπάρξουν χαμηλοί τόνοι και αυτοσυγκράτηση. Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο κ. Πρωτόπαπας χαρακτήρισε την υπόθεση ιδιαίτερα σοβαρή τονίζοντας ότι χρειάζεται υπευθυνότητα και πως δεν πρέπει να καλλιεργείται κλίμα υπεραισιοδοξίας".

    Ενημέρωση πολιτικών αρχηγών

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε τηλεφωνικά τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρής Ρουσσόπουλος σημείωσε ότι "τα στοιχεία που προέκυψαν πρέπει τώρα να αξιοποιηθούν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για να υπάρξει αποτέλεσμα κατά της μάστιγας της τρομοκρατίας", ενώ από την Δράμα, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος επισήμανε ότι η ελληνική κοινωνία θέλει διαλεύκανση της υπόθεσης και υπεύθυνη ενημέρωση.

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ χαρακτήρισε ''άριστη'' χαρακτήρισε τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των ελληνικών και αμερικανικών αρχών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ. Ο κ. Μπάουτσερ παρέπεμψε στις ελληνικές αρχές για οποιαδήποτε πληροφορία γύρω από τις έρευνες που διεξάγονται, περιοριζόμενος να τονίσει ότι η Ουάσιγκτον παραμένει ''έτοιμη να βοηθήσει'' με οποιοδήποτε τρόπο στις προσπάθειες για την εξάρθρωση της ''17Ν''.

    Σταθεροποιήθηκε η κατάσταση του Ξηρού

    Εν τω μεταξύ, ο Σάββας Ξηρός εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα του Ευαγγελισμού και όπως ανακοίνωσε αργά το απόγευμα η διοίκηση του νοσοκομείου ο ασθενής βρίσκεται σε καταστολή και σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Οπως αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν η κατάστασή του έχει σταθεροποιηθεί, αλλά δεν επιτρέπει ακόμη την αποδέσμευσή του από τον αναπνευστήρα.

    Αργά το μεσημέρι, ολοκληρώθηκε και η ανάκριση της Ισπανίδας φίλης του Σάββα Ξηρού, από την οποία δεν προέκυψαν ενοχοποιητικά στοιχεία. Οπως αναφέρουν οι ισπανικές αρχές, η Αλίσια Ρομέρο Κορτέζ έχει λευκό ποινικό μητρώο στη χώρα της, ενώ το Ι.Χ αυτοκίνητο με ισπανικές πινακίδες, το οποίο χρησιμοποιούσε στην Ελλάδα, δεν ήταν κλεμμένο. Κατάθεση έδωσαν και οι γονείς του Ξηρού, ενώ μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία περισσότεροι από 30 άνθρωποι.

    [02] Ψηφίστηκε το ''στρατολογικό'' νομοσχέδιο

    Πηγή: ΑΠΕ 2/7/2002 11:22:00 μμ

    Δεκτό επί της αρχής, από την πλειοψηφία των βουλευτών που μετέχουν στο Α' θερινό τμήμα της Βουλής, έγινε το νομοσχέδιο, με το οποίο ρυθμίζονται θέματα ανυπότακτων και επαγγελματιών οπλιτών. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ και κατά οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΚΕ. Με το νομοσχέδιο αυτό, όπως είπε και ο εισηγητής της πλειοψηφίας Ι. Γιαννακόπουλος, επιτρέπεται πλέον η χορήγηση διαβατηρίου σε ανυπότακτους του εξωτερικού για ταξίδια σε τρίτες χώρες και για την είσοδό τους στην Ελλάδα προκειμένου να στρατευτούν.

    Ρυθμίσεις για ανυπότακτους, αναβολές επιστημόνων

    Επιπλέον, απαλλάσσονται από τις ποινικές συνέπειες οι ανυπότακτοι που έχουν γεννηθεί το 1967 (κλάση 1988) οι οποίοι θα παρουσιαστούν μέχρι την 30ή Νοεμβρίου 2003, ενώ επιμηκύνονται κατά δύο έτη τα όρια αναβολών για τους διακεκριμένους επιστήμονες και τους ειδικευόμενους γιατρούς.

    Με το νομοσχέδιο μειώνεται από τα 50 στα 45 έτη το ανώτατο όριο ηλικίας για την εκπλήρωση της στρατιωτικής υποχρέωσης, ενώ δίδεται η δυνατότητα κατάταξης ως επαγγελματία οπλίτη σε νέους που δεν έχουν εκπληρώσει τη θητεία τους κλπ.

    Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης συμφώνησαν με τις ρυθμίσεις για τους ανυπότακτους εξέφρασαν ωστόσο αντιρρήσεις για τις υπόλοιπες διατάξεις.

    Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Λουκάς Αποστολίδης απάντησε στην κριτική των κυρίων Σπ. Σπηλιωτόπουλου, Πρ. Παυλόπουλου λέγοντας ότι τα δύο από τα τρία θέματα που θέτει: 12μηνο, επαγγελματίες οπλίτες, στράτευση στα 18 βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης.

    Οπως ανακοίνωσε ο κ. Αποστολίδης μέχρι το 2003 όλοι οι στρατευμένοι στο Στρατό Ξηράς θα υπηρετούν ένα έτος αντί για 18 μήνες, έως το 2005-2006 θα υπάρχουν στις ένοπλες δυνάμεις 25.000 επαγγελματίες οπλίτες, ενώ δεν γίνεται δεκτή η υποχρεωτική στράτευση στα 18, καθώς έτσι θα στερήσουμε από το στράτευμα τους πτυχιούχους επιστήμονες (γιατρούς, τεχνικούς κλπ.).

    Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Στ. Σκοπελίτης εξέφρασε τη διαφωνία του στη δημιουργία "μισθοφορικού στρατού" επαγγελματιών οπλιτών, ενώ η βουλευτής του ΣΥΝ Μ. Δαμανάκη ζήτησε ακόμα πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους ανυπότακτους και συμφώνησε με τον κ. Σπηλιωτόπουλο να δίδεται άδεια στους ανυπότακτους του εξωτερικού να επισκέπτονται την Ελλάδα ένα μήνα το χρόνο χωρίς συνέπειες.

    [03] Εγκαίνια του αγωγού Θεσσαλονίκης-Σκοπίων

    2/7/2002 11:35:00 μμ

    Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα στα διϋλιστήρια της ΟΚΤΑ στα Σκόπια πραγματοποιήθηκαν, παράλληλα με τη Θεσσαλονίκη, τα εγκαίνια του αγωγού πετρελαίου Θεσσαλονίκης - Σκοπίων, ο οποίος έχει συνολικό μήκος 214 χλμ. Την ελληνική κυβέρνηση στα εγκαίνια στα Σκόπια εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το έργο αυτό αποτελεί μία πολύ σημαντική ελληνική επένδυση στη ΠΓΔΜ και είναι απόδειξη της στενής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών.

    Στόχος η επέκτασή του μέχρι τη Σερβία

    O κ.Μαγκριώτης ευχήθηκε να σηματοδοτήσει αυτό το έργο την υλοποίηση και άλλων έργων παρόμοιου χαρακτήρα που θα εδραιώσουν και θα ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία προς όφελος των πολιτών.

    Στη μεγάλη σημασία του έργου για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛ.ΠΕ.Τ Βαλκανικής (στην οποία συμμετέχουν τα ελληνικά πετρέλαια ΕΛ.ΠΕ.Τ με μεγαλύτερο ποσοστό και με μικρότερο η Ελληνική Κατασκευαστική εταιρεία ΑΕΓΕΤ) Πέτρος Καραλής.

    O κ. Καραλής από την πλευρά του τόνισε ότι ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαβουλεύσεις για την επέκταση του αγωγού αυτού και προς το Κόσοβο, ενώ σε δεύτερη φάση θα εξεταστούν οι δυνατότητες να επεκταθεί αυτός και μέχρι τα σύνορα με τη Σερβία.

    Από πλευράς κυβέρνησης της ΠΓΔΜ στα εγκαίνια στα Σκόπια παραβρέθηκαν ο υπουργός Μεταφορών και επικοινωνιών Λιούμπε Μπάλκοφσκι, ο υπουργός Παιδείας Νέναντ Νόβκοφσκι και ο υπουργός Υγείας Γκεόργκι Οροφτσάνετς. Στην τελετή παραβρέθηκαν ακόμη αρκετοί εκπρόσωποι της οικονομικής ζωής της χώρας καθώς και πλήθος εργαζομένων της ΟΚΤΑ. Η κατασκευή του αγωγού κόστισε συνολικά 110 εκατομμύρια δολάρια. Κάτοχος του 80% είναι η ΕΛ.ΠΕ.Τ Βαλκανική ενώ το δημόσιο της ΠΓΔΜ είναι κάτοχος του 20% του αγωγού. Η κατασκευή του έργου ξεκίνησε το 1999 και σήμερα τέθηκε επίσημα σε λειτουργία.

    [04] Παπαντωνίου: Κοινός ο αγώνας στο ΠΑΣΟΚ

    2/7/2002 10:12:00 μμ

    Στην Καβάλα βρίσκεται από το απόγευμα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, στην πόλη που αποτελεί το επίκεντρο του φετινού εορτασμού της ναυτικής εβδομάδας. Ο εορτασμός συμπίπτει με την έναρξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας σε όλη την Ελλάδα με αιχμή τις ακριτικές περιοχές της χώρας. Ο υπουργός ερωτηθείς για τα συμπεράσματα του πρωθυπουργικού δείπνου, τόνισε ότι είναι κοινός ο αγώνας για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος για το ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.

    Στόχος μας η ολοκλήρωση του έργου που έχουμε αναλάβει

    Εκτιμούμε, είπε, ότι οι δικοί μας υποψήφιοι θα λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Αλλωστε, η εξασφάλιση όρων πολιτικής σταθερότητας για την εξάντληση της τετραετίας θα μας βοηθήσει ώστε να ολοκληρώσουμε το δημιουργικό μας έργο.

    Στόχος μας, υπογράμμισε ο υπουργός, είναι η καταγραφή ενός οράματος με ορίζοντα δεκαετίας για την Ελλάδα, της εποχής της ΟΝΕ. Το όραμα αυτό, πρόσθεσε, έχει επίκεντρο τον πολίτη μέσα από τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης, την περιφερειακή ανασυγκρότηση και τα μεγάλα κοινωνικά συστήματα όπως της Παιδείας, της Υγείας και της Πρόνοιας. Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε, πρέπει το έργο μας να έχει ορατά αποτελέσματα στον πολίτη.

    Τέλος για το θέμα της τρομοκρατίας και με αφορμή σχετική δήλωση του κ. Κωνσταντόπουλου από τη Δράμα, ο υπουργός επεσήμανε ότι τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύ συστηματική δουλειά από την πλευρά της ελληνικής αστυνομίας. Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η προσπάθεια αυτή θα οδηγήσει στη γενική εξάρθρωση της τρομοκρατίας μέσα από τη συνεργασία με τις ξένες υπηρεσίες.

    [05] Συλλαλητήριο των συμβασιούχων την Πέμπτη

    2/7/2002 8:56:00 μμ

    Την αναδρομική και καθολική εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 77/99, η οποία προβλέπει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες επιχειρήσεων και υπηρεσιών, ζητούν η ΓΣΕΕ και 15 συνδικαλιστικοί φορείς συμβασιούχων που διοργανώνουν πανελλαδικό πανεργατικό συλλαλητήριο την Πέμπτη στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος.

    Δικαιώθηκαν οι οχτώ συμβασιούχοι της ΕΡΤ

    Τα συνδικάτα διεκδικούν:

    Να θεωρούνται αορίστου χρόνου οι συμβάσεις για την κάλυψη πρόσκαιρων αναγκών εφόσον διαρκούν περισσότερους από 3 μήνες Να μην συνάπτονται συμβάσεις ορισμένου χρόνου με σκοπό τη δοκιμασία του μισθωτού. Σε περίπτωση που σε διάστημα 18 μηνών συναφθούν περισσότερες από δύο συμβάσεις ορισμένου χρόνου συνολικής διάρκειας τουλάχιστον 10 μηνών, να θεωρείται ότι υπάρχει ενιαία σύμβαση αορίστου χρόνου. Να αποζημιώνεται ο συμβασιούχος που έχει απασχοληθεί με σύμβαση με διάρκεια πάνω από ένα χρόνο. Η κοινοτική οδηγία να εφαρμοστεί και στους συμβασιούχους που μετά τη λήξη της σύμβασής τους απασχολούνται στον ίδιο εργοδότη. Η οδηγία να εφαρμοστεί στον ιδιωτικό, ευρύτερο δημόσιο και δημόσιο τομέα. Να υπάρχει πρόβλεψη αναδρομικής ισχύος της οδηγίας σε περιπτώσεις που με διαδοχικές συμβάσεις καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Να εφαρμοστεί η οδηγία και στις περιπτώσεις που ο συμβασιούχος απασχολείται με σύμβαση έργου.

    Η ΓΣΕΕ υπογραμμίζει ότι η οδηγία πρέπει να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο και να τεθεί σε ισχύ έως τις 10 του μήνα και προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση συνιστά παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας από την κυβέρνηση και ανοίγει το δρόμο για την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    Σήμερα εξάλλου, ο Αρειος Πάγος με την υπ' αριθμό 969/02 απόφασή του, δικαιώνει οκτώ χορωδούς της ΕΡΤ, αναγνωρίζοντας για πρώτη φορά ότι έχει καταρτιστεί έγκυρη σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου μεταξύ αυτών και της επιχείρησης.

    Για απόφαση σταθμό, έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο νομικός σύμβουλος της ΓΣΕΕ Χρήστος Νικολιτσόπουλος και τόνισε ότι με τη συνδρομή της κοινοτικής οδηγίας πρέπει να σταματήσει η εκμετάλλευση των εργαζομένων που απασχολούνται επί χρόνια με συμβάσεις.

    [06] Συνάντηση Πάουελ με Ελληνα πρέσβη στις ΗΠΑ

    2/7/2002 10:46:00 μμ

    Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ στο νέο πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Γιώργο Σαββαΐδη, στη διάρκεια συνάντησης τους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατά την οποία ο τελευταίος του επέδωσε αντίγραφα των διαπιστευτηρίων του. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Πάουελ μίλησε για τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων και στο πλαίσιο αυτό επέλεξε να επισημάνει ιδιαίτερα τον ρόλο του Ελληνα ομολόγου του Γιώργου Παπανδρέου.

    Αριστο το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων

    Επίσης, αναφέρθηκε με πολύ θετικά λόγια στην επερχόμενη ελληνική προεδρία της ΕΕ, καθώς και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Από την πλευρά του ο κ. Σαββαΐδης συμφώνησε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι σήμερα πολύ καλές, κινούνται σε ανοδικό επίπεδο και παρέχουν περαιτέρω περιθώρια ανάπτυξης σε τομείς πρακτικού και συγκεκριμένου ενδιαφέροντος. Επίσης τόνισε την σταθερή θέση της Ελλάδος ως συμμάχου των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, καθώς και των καταστάσεων που προέκυψαν μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, εκθέτοντας αναλυτικά την ελληνική συμβολή στον στρατιωτικό, πολιτικό, αλλά και ανθρωπιστικό τομέα.

    Η ημερομηνία επίδοσης των διαπιστευτηρίων του κ. Σαββαΐδη στον Πρόεδρο Μπους θα καθορισθεί στο εγγύς μέλλον.

    [07] Συνάντηση Σημίτη-Αγγελοπούλου την Παρασκευή

    Πηγή: ΑΠΕ 2/7/2002 8:17:00 μμ

    Τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη θα ενημερώσει την ερχόμενη Παρασκευή η πρόεδρος του ''Αθήνα 2004'' Γιάννα Αγγελοπούλου για τα αποτελέσματα της τελευταίας επίσκεψης του προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ Ντένις Οσβαλντ. Ο Βέλγος αξιωματούχος της ΔΟΕ, για μία ακόμη φορά αναχωρώντας από την Αθήνα αναφέρθηκε στα θετικά της Ολυμπιακής προετοιμασίας, αλλά και στις εκκρεμότητες που προβληματίζουν τους ''Αθανάτους''. Ο κ. Σημίτης και η κ. Αγγελοπούλου, σύμφωνα με πηγές της Οργανωτικής Επιτροπής, αναμένεται να εξετάσουν τις περικοπές ορισμένων αθλητικών έργων που ανακοινώθηκαν κατά την επίσκεψη του κ. Οσβαλντ, καθώς και τα οικονομικά οφέλη που θα υπάρξουν από αυτές.

    Ιδιαίτερης σημασίας οι Ολυμπιακοί του 2004 για το ΠΑΣΟΚ

    Επισημαίνεται ότι στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής υποβαθμίζουν τα οικονομικά οφέλη που παρουσιάζει η κυβέρνηση από τις εκπτώσεις που έδωσαν οι εργολάβοι στις τελικές συμβάσεις ανάθεσης.

    Πάντως, ο κ. Σημίτης θα ζητήσει και μία γενικότερη ενημέρωση για την Ολυμπιακή προετοιμασία καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε δεκτές τις εισηγήσεις κορυφαίων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, για να τοποθετήσει στην κορυφή της ατζέντας του τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε όλες του τις δημόσιες εμφανίσεις.

    Αλλωστε με δηλώσεις τους τόσο ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης έχουν δηλώσει κατ' επανάληψη τη σημασία που έχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες για μία νικηφόρα πορεία του ΠΑΣΟΚ στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

    Ιδιαίτερης σημασίας, ωστόσο, θεωρείται και η έλευση του Αυστραλού πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ την ερχόμενη Πέμπτη, καθώς το Σίδνεϊ διοργάνωσε την τελευταία Ολυμπιάδα πριν από την Αθήνα.

    Μάλιστα, ο κ. Χάουαρντ, την Πέμπτη, θα επισκεφθεί και την έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής, στη Νέα Ιωνία, προκειμένου να ενημερωθεί από την κ. Αγγελοπούλου για την πορεία προς το 2004.

    [08] Σε ανθρώπινο λάθος η αεροπορική τραγωδία

    2/7/2002 10:59:00 μμ

    Σε λάθος των Ελβετών ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας οφείλεται η σύγκρουση στον αέρα του βελγικού εμπορικού Μπόινγκ 757 με το ρωσικό Τουπόλεφ 154 στα γερμανοελβετικά σύνορα, ανέφερε ο διευθυντής της εταιρείας "Bachkirian Airlines", Νικολάι Οντέγκοφ. Σύμφωνα με τον απολογισμό 71 άτομα έχασαν τη ζωή τους εκ των οποίων 52 μαθητές, ενώ βρέθηκαν και εξετάζονται τα μαύρα κουτιά των αεροπλάνων. Τα παιδιά, όλα κάτω των 18 ετών, ήταν από την κυρίως μουσουλμανική περιοχή Μπασκορτοστάν της Μόσχας και θα μετέβαιναν στην Ισπανία για εκδρομή.

    Ξεκληρίστηκαν οικογένειες

    Πολλοί από τους επιβαίνοντες είχαν το ίδιο επίθετο και αυτό αποτελεί ένδειξη ότι κάποιες οικογένειες μπορεί να έχασαν ακόμη και τέσσερις συγγενείς.

    Τραγική ειρωνεία είναι ότι -όπως δήλωσε ο Σεργκέι Ριμπάνοφ, ανώτερος αξιωματούχος της αεροπορικής εταιρείας στην οποία ανήκε το Τουπόλεφ-154- η πτήση δεν ήταν προγραμματισμένη... αλλά επειδή τα παιδιά καθυστέρησαν από το Μπασκορτοστάν, δέχθηκαν το αίτημά τους "για ναυλωμένη πτήση'' που αναχώρησε από τη Μόσχα για τη Βαρκελώνη αργά το βράδυ της Δευτέρας. Αρχικά είχε προγραμματιστεί να αναχωρήσουν για την ισπανική πόλη με άλλο αεροπλάνο, είπε.

    Τυχερά στάθηκαν πέντε άτομα που επρόκειτο να ταξιδέψουν με την ίδια πτήση, καθώς οι ισπανικές αρχές αρνήθηκαν να τους χορηγήσουν άδεια εισόδου, δήλωσε η διευθύντρια του γραφείου ταξιδείων στη Μόσχα που οργάνωσε το ταξίδι.

    Ο πρόεδρος της δημοκρατίας Μπασκορτοστάν, στα Ουράλια Ορη, Μουρτάζα Ραχίμοφ, κήρυξε τριήμερο πένθος.

    Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν απέστειλε μήνυμα συμπάθειας προς τους συγγενείς και τους φίλους των θυμάτων.

    Το πλήρωμα δεν έλαβε υπόψη τις εντολές των ελεγκτών

    Ο Αντρέι Στεπάνιουκ, διευθυντής του γραφείου της αεροπορικής εταιρείας στη Μόσχα δήλωσε ότι το πλήρωμα του αεροπλάνου ήταν από τα πλέον έμπειρα. "Είμαι 100% βέβαιος ότι το πλήρωμα δεν έκανε κανένα λάθος".

    Δυτικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το πλήρωμα δεν μιλούσε αγγλικά και δεν μείωσε το ύψος πτήσης του αεροσκάφους όταν έλαβε εντολή απο τους ελβετούς ελεγκτές εναερίου κυκλοφορίας.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Ζυρίχη, ο Αντον Μάαγκ, αξιωματούχος της "Skyguide" της Υπηρεσίας Εναερίου Κυκλοφορίας της Ελβετίας που είχε την ευθύνη για τις πτήσεις το βράδυ της Δευτέρας, ανέφερε ότι το ρωσικό αεροπλάνο είχε ειδοποιηθεί να μειώσει ύψος ένα λεπτό πριν από τη σύγκρουση.

    [09] Η πολιτική Μπους υπεύθυνη για την πτώση δολαρίου

    2/7/2002 10:24:00 μμ

    "Πρόταση μομφής" των επενδυτών παγκόσμια χαρακτήρισε ο δισεκατομμυριούχος διεθνής οικονομικός παράγοντας, Τζορτζ Σόρος, την πτώση του δολαρίου, η οποία οφείλεται -όπως είπε- στην οικονομική πολιτική του Αμερικανού προέδρου Τζόρτζ Μπους. "Σήμερα δεν υπάρχει η εμπιστοσύνη στον τρόπο που η κυβέρνηση του προέδρου Μπους χειρίζεται τα θέματα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, τόνισε ο 72χρονος οικονομικός μεγαλοπαράγοντας καταθέτοντας σήμερα ενώπιον Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων.

    Οικονομική βοήθεια για τη Βραζιλία

    Ο αποκαλούμενος στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια ''βασιλιάς των ομολόγων αντιμετώπισης υψηλού κινδύνου'' υπογράμμισε στην κατάθεσή του ότι η σημερινή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μπους ''παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με αυτήν την κυβέρνησης Ρίγκαν τα πρώτα έτη της δεκαετίας του 1980'', όπως μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, υπέρογκες αμυντικές δαπάνες, χρηματοδότηση των ελλειμμάτων όχι με ίδια (αμερικανικά) κεφάλαια.

    Ο Σόρος υποστήριξε πως το ανατιμημένο γιεν είναι απειλή για την ανακάμπτουσα ιαπωνική οικονομία, ενώ το ευρώ δεν είναι η προσήκουσα εναλλακτική νομισματική λύση απέναντι στο υποτιμημένο δολάριο.

    Σε άλλο σημείο ζήτησε απο τη διεθνή οικονομική κοινότητα να συνδράμει τη Βραζιλία που είναι αντιμέτωπη με ένα μεγάλο εξωτερικό χρέος και υψηλά δανειστικά επιτόκια, υπενθυμίζοντας το καταστροφικό ''ντόμινο'' για τη διεθνή οικονομία που προ ετών ξεκίνησε από την ''προβληματική'', τότε, Λατινική Αμερική.

    [10] Ο Σύμβουλος κατασκευών της FIBA στην Αθήνα

    2/7/2002 8:48:00 μμ

    Την έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004", επισκέφθηκε σήμερα ο Σύμβουλος Κατασκευών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, (FIBA), Πιέρ Λουίτζι Μαρζοράτι, o οποίος ενημερώθηκε για την πορεία της προετοιμασίας σε ότι αφορά το Μπάσκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ο κ. Μαρζοράτι επισκέφθηκε επίσης το Ελληνικό, όπου θα γίνει το κλειστό Γυμναστήριο του Μπάσκετ, καθώς και τα προπονητήρια στο Περιστέρι, την Ζοφριά και το Μαρούσι. Επίσης, παρακολούθησε την παρουσίαση της ετοιμασίας του αθλήματος και ενημερώθηκε τόσο για τα θέματα του αθλητικού υλικού όσο και του αγωνιστικού προγράμματος. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή Αθλημάτων, Μάκη Ασημακόπουλο, τον Διευθυντή Αγώνων, Γιάννη Γιαννουρή, τον Διευθυντή Αγωνιστικού Τομέα Καλαθοσφαίρισης, Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου και άλλα στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής, καθώς και με το μέλος του ΔΣ της Εθνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Σωτήρης Κουλοσούσας.

    [11] Αποκλείστηκε η Δανιηλίδου

    2/7/2002 8:45:00 μμ

    Δεν κατάφερε να περάσει στην οκτάδα του Γουίμπλετον η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του τένις Λένα Δανιηλίδου αφού έχασε από την Αμερικανίδα Τζένιφερ Καπριάτι με 6-1. Η 19χρονη Ελληνίδα πρωταθλήτρια ολοκήρωσε έτσι ένα "μαγικό" 15νθήμερο, όπου κατέκτησε το τουρνουά του Ντεν Μπος, τον πρώτο επαγγελματικό τίτλο της καριέρας της, και έφτασε ως τους "16" του φημισμένου τουρνουά του Λονδίνου. Παρά την ήττα της η Δανιηλίδου θα ανέβει πιο ψηλά από την 38 θέση της παγκόσμιας κατάταξης, όπου βρισκόταν πριν από το διεθνές τουρνουά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 2 July 2002 - 20:54:48 UTC