Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-07-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημίτης: Πήχης των εκλογών η νίκη
  • [02] Συνέχεια κινητοποιήσεων γιατρών του ΙΚΑ
  • [03] Διατάγματα για διεύρυνση των εξουσιών εκδίδει ο Μουσάραφ
  • [04] Συνάντηση Δρυ με παγετόπληκτους Τυρνάβου
  • [05] Να φύγουν τα βενζινάδικα από τις πολυκατοικίες, λέει το ΣτΕ
  • [06] Στη Ρόδο ο Τσοβόλας
  • [07] Στην Κρήτη ο Αυστραλός πρωθυπουργός
  • [08] Ανταρσία στην Παλαιστινιακή Αρχή
  • [09] Νεκροί οι ανθρακορύχοι στην Ουκρανία
  • [10] Όαση δροσιάς στο κέντρο του Παρισιού

    [01] Σημίτης: Πήχης των εκλογών η νίκη

    Πηγή: NET 105,8 fm 7/7/2002 4:14:00 μμ

    "Δεν υπάρχει πήχης για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές. Σε κάθε δήμο και σε κάθε νομαρχία, ο πήχης είναι η νίκη γιατί οι ζωντανές και οι δημιουργικές δυνάμεις τους ΠΑΣΟΚ έχουν σχέδιο, άποψη και θέσεις σε κάθε περιοχή της χώρας", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας το πρωί στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ για την τοπική Αυτοδιοίκηση. "Οι εκλογές του Οκτωβρίου είναι μια ευκαιρία για να φύγουμε από αυτή την ξεπερασμένη κατάσταση, να πάμε μπροστά, να αλλάξουμε", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Τρίπτυχο δημοτικών-νομαρχιακών εκλογών

    Ο κ. Σημίτης άσκησε, παράλληλα, έντονη κριτική στους δημάρχους και στους νομάρχες που εκλέχθηκαν το 1998 με τη σημαία της ΝΔ.

    Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, ανέπτυξε το τρίπτυχο για τις επικείμενες εκλογές του Οκτωβρίου:

    διαφάνεια στην τοπική αυτοδιοίκηση εκσυγχρονισμός στις υπηρεσίες τοπικής αυτοδιοίκησης και γενική ανάπτυξη για να αξιοποιηθούν οι πόροι από το αναπτυξιακό προγραμμα και το τρίτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης.

    Η ΝΔ, είπε ο πρωθυπουργός, δεν έχει απάντηση σε αυτό το τρίπτυχο. Δεν έχει σχέδιο και άποψη για την αυτοδιοίκηση και θέλησή της είναι η εξουσία για την εξουσία. Ο κ. Σημίτης τόνισε ακόμη ότι αυτή είναι η πρόκληση για το ΠΑΣΟΚ και τις προοδευτικές δυνάμεις τον Οκτώβρη και υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει ένα μέτωπο, όπου θα ενταχθούν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις σε ένα ψηφοδέλτιο νίκης.

    Ομιλίες Λαλιώτη-Σκανδαλίδη

    H αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε ο Κώστας Λαλιώτης υπονοώντας τις εξελίξεις στην προσπάθεια εξάρθρωσης της "17ης Νοέμβρη".

    Μιλώντας από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου Αυτοδιοίκησης, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, αφού σχολίασε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι στην καλύτερη του φάση και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα και αδυναμίες, τόνισε με έμφαση ότι είναι μεγάλο λάθος να υποταχθούν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ μοιρολατρικά στα κελεύσματα των δημοσκοπήσεων.

    Ο κ. Λαλιώτης εκτίμησε ότι στην συντριπτική πλειοψηφία των νομών και των δήμων, τα αποτελέσματα του Οκτώβρη θα κριθούν στο δεύτερο γύρο, ενώ άσκησε και έντονη κριτική σε πολλούς δημάρχους και νομάρχες για την αδιάφορη στάση τους και τη μη προβολή από μέρους τους του έργου που πραγματοποιείται στις περιοχές τους.

    Σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για την πολιτική της και τη στάση της απέναντι στην αυτοδιοίκηση, εξαπέλυσε μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο Αυτοδιοίκησης ο Κώστας Σκανδαλίδης. Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "εμείς δεν είμαστε οι νεκροθάφτες των αυτοδιοικητικών θεσμών, αλλά οι γεννήτορες", κατηγόρησε τη ΝΔ για τη στάση της στο σχέδιο Ιωάννης Καποδίστριας, που απειλούσε ότι θα το καταργήσει, και υποστήριξε ότι δεν μπορεί μια παράταξη, που δεν έβαλε ούτε ένα λιθάρι στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, να λέει ότι θα κάνει περίπατο και ότι θα προκαλέσει κρίση στο ΠΑΣΟΚ.

    [02] Συνέχεια κινητοποιήσεων γιατρών του ΙΚΑ

    7/7/2002 12:27:00 μμ

    Νέο γύρο απεργιακών κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι γιατροί του ΙΚΑ, έπειτα από την άκαρπη συνάντησή τους με τον διοικητή του Ιδρύματος, Μιλτιάδη Νεκτάριο. Ειδικότερα, στις 8, 11, 15 και 19 Ιουλίου οι γιατροί θα απέχουν από τα καθήκοντά τους, διεκδικώντας μισθολογικά αιτήματα αλλά και τη μονιμοποίηση των 5.500 συμβασιούχων συναδέλφων τους.

    [03] Διατάγματα για διεύρυνση των εξουσιών εκδίδει ο Μουσάραφ

    7/7/2002 7:28:00 μμ

    Διάταγμα που στοχεύει να αποκλείσει τους πρώην πρωθυπουργούς Ναουάζ Σαρίφ και Μπεναζίρ Μπούτο από τη διεκδίκηση της εξουσίας στις εκλογές, που προγραμματίζονται για τον Οκτώβριο, ή να ξαναγίνουν πρωθυπουργοί οποτεδήποτε στο μέλλον εξέδωσε ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ. Το διάταγμα, που εκδόθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου, έρχεται λίγες μέρες αφότου ο Μουσάραφ πρότεινε άλλες συνταγματικές τροποποιήσεις που θα του δώσουν ευρύτατες εξουσίες στην άσκηση των καθηκόντων του.

    Η τελευταία στοχεύει άμεσα τους δυο προκατόχους του, τον Σαρίφ και την Μπούτο, που κατείχαν την εξουσία από δυο φορές μεταξύ του 1988 και του 1999 και διαθέτουν ακόμη σημαντικές βάσεις εξουσίας στη χώρα.

    Το διάταγμα προβλέπει ότι όποιος διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας ή επικεφαλής υπουργός επαρχίας για δυο θητείες, δεν θα μπορεί να είναι ξανά υποψήφιος, ακόμη και αν καμιά από τις θητείες δεν έχει συμπληρωθεί.

    "Είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς, θέτοντας όρια στην κατοχή των ανώτατων δημόσιων αξιωμάτων για όχι περισσότερο από τους καθορισμένους χρόνους", μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων APP, επικαλούμενο το διάταγμα.

    Η Μπούτο αυτοεξορίστηκε στις αρχές του 1999, φοβούμενη ότι θα συλληφθεί από τον Σαρίφ με κατηγορίες διαφθοράς. Ο Μουσάραφ έστειλε τον Σαρίφ εξορία για δέκα χρόνια στη Σαουδική Αραβία το Δεκέμβριο του 2000.

    Τα κόμματά τους είναι τώρα μέλη της κυριότερης αντιπολιτευόμενης Συμμαχίας για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας (ARD), που απαιτεί από τον Μουσάραφ να παραιτηθεί και να αφήσει μια ουδέτερη μεταβατική κυβέρνηση να εποπτεύσει τις εκλογές του Οκτωβρίου.

    [04] Συνάντηση Δρυ με παγετόπληκτους Τυρνάβου

    7/7/2002 12:28:00 μμ

    Με τον υπουργό Γεωργίας κ. Δρυ θα συναντηθεί αύριο η Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών της επαρχίας Τυρνάβου, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον παγετό του περασμένου Δεκεμβρίου, ώστε να εξετασθούν οι λεπτομέρειες για το ύψος και τη διαδικασία των αποζημιώσεων. Από το αποτέλεσμα της συνάντησης θα εξαρτηθούν οι επόμενες κινήσεις των παγετόπληκτων, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις εάν δεν υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις.

    [05] Να φύγουν τα βενζινάδικα από τις πολυκατοικίες, λέει το ΣτΕ

    7/7/2002 5:29:00 μμ

    Μέχρι το 2007 και όχι σε μια 10ετία, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί, πρέπει να απομακρυνθούν τα πρατήρια βενζίνης που στεγάζονται στα ισόγεια πολυκατοικιών από την περιοχή της Κυψέλης Αττικής, σύμφωνα με πρακτικό του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα πρέπει να απομακρυνθούν και οι χρήσεις ακινήτων (βιοτεχνίες κλπ.), που δεν επιτρέπονται από το νέο Προεδρικό Διάταγμα. Ειδικότερα, κατατέθηκε για επεξεργασία στο ΣτΕ σχέδιο Π.Δ. με το οποίο καθορίζονται οι χρήσεις γης στην "καρδιά" της Κυψέλης, δηλαδή, στα οικοδομικά τετράγωνα που περικλείονται από τις οδούς Πατησίων, Αμοργού, Μεγίστης, Κύπρου, Υακίνθου, Εκάτης, Αίγλης, Βελβενδούς, Κερκύρας, Ζακύνθου, Αργοστολίου, Ευελπίδων και Κορδιγκτώνος.

    Σε πέντε και όχι σε 10 χρόνια

    Σύμφωνα, με το σχέδιο Π.Δ. τα πρατήρια βενζίνης επιτρέπεται να λειτουργούν σε ανεξάρτητα οικόπεδα, μη επιτρεπομένης "της συνύπαρξης αυτών με άλλη χρήση, πλην της χρήσης κτιρίου - γηπέδου στάθμευσης".

    Τα πρατήρια υγρών καυσίμων που υπάρχουν σήμερα και δεν πληρούν τις εν λόγω προϋποθέσεις έπρεπε αρχικά να απομακρυνθούν μέσα σε δέκα χρόνια σύμφωνα με το σχέδιο Π.Δ.

    Ομως, το ΣτΕ (305/2002 πρακτικό) έκρινε ότι η δεκαετία που προβλέπει το σχέδιο Π.Δ. για την απομάκρυνση των βενζινάδικων υπερβαίνει τον εύλογο χρόνο. Γι΄ αυτό η απομάκρυνση τους πρέπει να γίνει μέσα σε μια 5ετία.

    Στο διάταγμα, σύμφωνα με το ΣτΕ, πρέπει να προστεθεί διάταξη που να προβλέπει ότι αν ο ενδιαφερόμενος βενζινοπώλης έχει εκδηλώσει σοβαρή πρόθεση μετεγκαταστάσης της επιχείρησής του, τότε μπορεί να υπάρξει παράταση δύο ή τριών ετών (πλέον της πενταετίας).

    Πρέπει να αναφερθεί ότι η μειοψηφία του Ε΄ Τμήματος εξέφρασε την άποψη ότι η απομάκρυνση των πρατηρίων βενζίνης (που δεν καλύπτουν τις εν λόγω προϋποθέσει) για λόγους δημοσίου συμφέροντος που ανάγονται στην αποτροπή κινδύνων από τη γειτνίαση των βενζινάδικων με άλλες χρήσεις (κατοικίες κλπ.), πρέπει να γίνει αμέσως.

    Επίσης, το ίδιο χρονικό όριο τίθεται από το ΣτΕ για την απομάκρυνση των άλλων χρήσεων που δεν επιτρέπονται από το σχέδιο Π.Δ στην περιοχή της Κυψέλης.

    Παράλληλα, στα επίμαχα οικοδομικά τετράγωνα της Κυψέλης, απαγορεύεται η κατασκευή και λειτουργία νέων θεάτρων και κινηματογράφων.

    Αντίθετα, τα υπάρχοντα θέατρα και κινηματογράφοι μπορούν να λειτουργούν και επιτρέπεται να ανακαινίζονται και να εκσυγχρονίζονται, αλλά μόνο για λειτουργικούς λόγους.

    Τέλος, επιτρέπεται στην ίδια περιοχή η λειτουργία ξενοδοχείων μέχρι 100 κλινών, ξενώνων, πολυκαταστημάτων (μόνο στο ισόγειο και μέχρι το δεύτερο όροφο), εμπορικών καταστημάτων χωρίς υπεραγορές, κατοικιών, γραφείων, τραπεζών, εστιατορίων και αναψυκτηρίων (τα δύο τελευταία μέχρι και το 2ο όροφο), κ.ά.

    [06] Στη Ρόδο ο Τσοβόλας

    7/7/2002 2:08:00 μμ

    Αναφορά στα εθνικά θέματα, αλλά και στα επτά χρόνια αγώνων του ΔΗΚΚΙ, που σαν άξονα έχει τις πανανθρώπινες αξίες, έκανε σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Τσοβόλας, στην ομιλία του στην Ρόδο. Το νησί επισκέπτεται σήμερα ο κ. Τσοβόλας, όπου το απόγευμα θα περιοδεύσει στην παλιά πόλη της Ρόδου.

    [07] Στην Κρήτη ο Αυστραλός πρωθυπουργός

    7/7/2002 12:26:00 μμ

    Την Κρήτη θα επισκεφθεί σήμερα ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ, ο οποίος θα φτάσει στο αεροδρόμιο Ηρακλείου και αμέσως μετά θα αναχωρήσει για τα Χανιά, όπου θα επισκεφθεί το μνημείο των συμμάχων που σκοτώθηκαν στην διάρκεια του πολέμου.

    [08] Ανταρσία στην Παλαιστινιακή Αρχή

    7/7/2002 7:18:00 μμ

    διαδήλωση υπέρ

    Ραντζούμπ

    Περίπου 4.000 μέλη της ισχυρής Παλαιστινιακής αστυνομικής δύναμης και οι συγγενείς τους πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από την κατεστραμμένη αστυνομική διοίκηση στη Ραμάλα, διαμαρτυρόμενοι για την απομάκρυνση του αρχηγού ασφαλείας Τζιμπρίλ Ρατζούμπ. Ο ίδιος ο Ρατζούμπ δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν τον αντικαταστάτη του. "Δεν θα στηρίξουν ποτέ τον Ζουχεΐρ Αλ Μανασρά. Ο Μανασρά δεν θα γίνει ποτέ Αρχηγός της Ασφάλειας. Ήταν λάθος η επιλογή του και το είπα στον Πρόεδρο πριν από 48 ώρες", τόνισε ο Τζιμπρίλ Ρατζούμπ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ρατζούμπ εμφανίζεται ως ο επικρατέστερος διάδοχος του Αραφάτ. Η Βρετανία πουλάει οπλισμό στο Ισραήλ μέσω των ΗΠΑ, σπάζοντας το εμπάργκο που είχε επιβάλει η ίδια, σύμφωνα με βρετανική εφημερίδα.

    Αντιδράσεις

    Ο Τζιμπρίλ Ρατζούμπ

    Σήμερα ο ισραηλινός στρατός ήρε την απαγόρευση κυκλοφορίας σε τέσσερις παλαιστινιακές πόλεις, ώστε οι κάτοικοί τους να αγοράσουν τα αναγκαία είδη και τρόφιμα.

    Τριακόσιοι Ισραηλινοί ειρηνιστές, Εβραίοι και Αραβες, μετέφεραν χθες φάρμακα στους κατοίκους του Σαλφίτ, πόλη της βόρειας Δυτικής Όχθης. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ καθαίρεσε τον Ρατζούμπ την περασμένη Πέμπτη και διόρισε διάδοχό του τον κυβερνήτη της Τζενίν Ζουχάιρ Μανάσρα. Ωστόσο, περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι της ασφαλείας απέρριψαν τον διορισμό του Ζούχαϊρ Μανάσρα, στη θέση του Τζιμπρίλ Ρατζούμπ, ως επικεφαλής ασφαλείας στη Δυτική Όχθη.

    Πρόκειται για μια από τις σπάνιες περιπτώσεις διαφωνίας με απόφαση του Αραφάτ, που προέρχεται από τους κύκλους των υπηρεσιών ασφαλείας.

    Στο μεταξύ, τριακόσιοι ειρηνιστές έφτασαν χθες με πέντε λεωφορεία στο Σαλφίτ, σπάζοντας έτσι τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει στην απομονωμένη αυτή πόλη των 6.000 κατοίκων ο ισραηλινός στρατός, στο πλαίσιο των νέων επιχειρήσεών του.

    Ο ισραηλινός στρατός έχει καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος των Αυτοδιοικούμενων Εδαφών τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

    Νέες συλλήψεις στη Λωρίδα της Γάζας

    Την ίδια στιγμή δύο ανώτεροι αιγύπτιοι αξιωματούχοι επισκέπτονται το Ισραήλ για συνομιλίες που στόχο έχουν να μειώσουν την ένταση στην περιοχή.Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι θα συναντηθούν με το Αριέλ Σαρόν, και τον ισραηλινό υπουργό Αμυνας Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ. Οι δύο Αιγύπτιοι Οσάμα Αλ Μπάζ και στρατηγός Ομάρ Σουλειμάν, υπεύθυνος ασφαλείας και αντικατασκοπίας, θα συναντηθούν και με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ.

    Η αποστολή των αξιωματούχων συνιστά συνέχεια στις προσπάθειες της Αιγύπτου να συμμετέχει στην προσπάθεια ανανέωσης της Παλαιστινιακής Αρχής.

    Στο μεταξύ, Ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν δύο ένοπλους Παλαιστινίους, οι οποίοι φορούσαν αστυνομικές στολές και πιστεύεται ότι θα επιχειρούσαν να διεισδύσουν σε εβραϊκό οικισμό στη Λωρίδα της Γάζας.

    Σε ισχύ το παλαιστινιακό Σύνταγμα

    Στο μεταξύ σε ισχύ τέθηκε σήμερα ο θεμελιώδης νόμος, το Σύνταγμα, που προβλέπει την ύπαρξη ενός κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, ένα πλουραλιστικό πολίτευμα και ανεξάρτητη δικαιοσύνη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Παλαιστινιακή Αρχή.

    "Ο θεμελιώδης νόμος τέθηκε σήμερα σε ισχύ μετά την προκήρυξή του στα τέλη Μαΐου από τον πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ και τη δημοσίευσή του στην επίσημη εφημερίδα", δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιμπραχίμ Ντουγκμέχ, σε συνέντευξη τύπου στη Γάζα.

    Το κείμενο αναφέρει στο πρώτο του άρθρο ότι η "Αλ Κοντς (Ιερουσαλήμ) είναι η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης, το Ισλάμ η επίσημη θρησκεία, η Σαρία (ισλαμικός νόμος) η πηγή της νομοθεσίας και τα αραβικά η γλώσσα της".

    ''Σπάει το εμπάργκο η Βρετανία'', γράφει ο Observer

    Η Βρετανία σπάει το εμπάργκο που έχει επιβάλει η ίδια στις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, πουλώντας στρατιωτικά εξαρτήματα μέσω των Ηνωμένων Πολιτειών, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα ''Observer''.

    Από το πρωθυπουργικό γραφείο δεν έγινε κανένα σχόλιο για τη συμφωνία αυτή, μολονότι παραδέχτηκαν ότι είναι δύσκολο να επιβληθεί το εμπάργκο λόγω του τρόπου παραγωγής των όπλων.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, εξαρτήματα πλοήγησης και στόχευσης για μαχητικά αεροσκάφη τύπου F16 που προορίζονταν για το Ισραήλ επρόκειτο να πουληθούν στις ΗΠΑ όπου κατασκευάζονται τα αεροπλάνα αυτά.

    Ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε τελικά σε ανακοίνωσή του ότι Iσραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν χθες πυρ στην περιοχή της Νετζαρίμ, νότια της Γάζας, όπου χθες σκοτώθηκαν μία Παλαιστίνια και η δίχρονη κόρη της. Η εφημερίδα "Χααρετζ" γράφει ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών Σιμόν Πέρες να προχωρήσει σε επαφές με τον νέο υπουργό Οικονομικών των Παλαιστινίων Σαλάμ Φάζεντ και τον νέο υπουργό Εσωτερικών Αμπντέλ Ρασάκ Γεχία.

    Ο Σαρόν πρόκειται να συναντηθεί αύριο με τον Πέρες για να συζητήσουν τη νέα διπλωματική πρωτοβουλία για τον τερματισμό της Παλαιστινιακής κρίσης.

    [09] Νεκροί οι ανθρακορύχοι στην Ουκρανία

    7/7/2002 5:38:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Νεκροί είναι και οι 33 ανθρακωρύχοι που είχαν παγιδευτεί από πυρκαγιά σε υπόγεια στοά ορυχείου, στην πόλη Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας.''Βρέθηκαν τα πτώματά τους, είναι όλοι νεκροί'', δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων,στο Κίεβο. Συνολικά, 107 άνθρωποι εργάζονταν στο ορυχείο Ουκράινα όταν τη νύκτα του Σαββάτου ξέσπασε η πυρκαγιά σε βάθος 670 μέτρων. Εβδομήντα τέσσερις ανθρακωρύχοι ανασύρθηκαν στην επιφάνεια και δύο από αυτούς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

    Περίπου τριάντα ομάδες πυροσβεστών προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που συνεχίζει να μαίνεται στο ορυχείο. Τον περασμένο χρόνο, 300 ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν στα πεπαλαιωμένα ορυχεία της Ουκρανίας με τις άθλιες συνθήκες εργασίας, την συστηματική παραβίαση των κανόνων ασφαλείας και την έλλειψη πόρων συντήρησης.

    Κυβερνητική επιτροπή με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ολέγκ Ντουμπίνα αναμένεται να φθάσει επί τόπου προκειμένου να διευκρινίσει τα αίτια της καταστροφής.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η πυρκαγιά πρέπει να προκληθήκε απο την ανάφλεξη σκόνης άνθρακος.

    Τα στελέχη των ορυχείων υποστηρίζουν οτι η πυρκαγιά κατασβέσθηκε μετά απο μία ώρα απο τη στιγμή που εκδηλώθηκε αλλά μέλη των σωστικών συνεργείων δηλώνουν ότι μέχρι τις 6.00 το πρωί φλόγες έκαιγαν σε διάφορα σημεία του ορυχείου.

    [10] Όαση δροσιάς στο κέντρο του Παρισιού

    7/7/2002 2:01:00 μμ

    Φέτος το καλοκαίρι, οι επισκέπτες της Πόλης του Φωτός θα απολαύσουν ένα νέο τουριστικό θέλγητρο, ανάμεσα στα τόσο φημισμένα της γαλλικής πρωτεύουσας όπως ο Πύργος του 'Αιφελ και το μουσείο του Λούβρου: τις δενδροφυτευμένες με φοινικιές όχθες του Σηκουάνα. Ο δήμαρχος της πόλης του φωτός, Μπερτράν Ντελανοέ, θέλοντας να δώσει μια εξωτική νότα στην πόλη του, ανακοίνωσε ότι θα απαγορευτεί για ένα μήνα η κυκλοφορία κατά μήκος της βόρειας όχθης του ποταμού Σηκουάνα από τις 21 Ιουλίου, προκειμένου να καλυφθούν τμήματα του πολυσύχναστου δρόμου με λοφίσκους ψιλής άμμου.

    Φορτηγά θα καλύψουν με 180 κυβικά μέτρα άμμου τις προκυμαίες, διαμορφώνοντας έτσι δύο ακτές, μια στο Πον Νεφ, κοντά στο Λούβρο, και μία ακόμα μπροστά από το περίτεχνο δημαρχείο. Έτσι λοιπόν, κουρασμένοι τουρίστες και δημότες θα έχουν τη δυνατότητα ν' απολαμβάνουν μια εξαιρετική θέα της πόλης με τα πολλά και διάσημα μνημεία της, καθισμένοι σε μια αναπαυτική σεζλόνγκ, σε ένα εξωτικό χώρο με φοινικιές και με διάσπαρτους πάγκους με παγωτά και αναψυκτικά.

    Η κολύμβηση απαγορεύεται στα επικίνδυνα ρεύματα του Σηκουάνα, πάνω στον οποίο πλέουν καθημερινά ποταμόπλοια με στρατιές τουριστών. Οι επισκέπτες, ωστόσο, μπορούν να κάνουν σπορ, να παρακολουθούν θεάματα με ταχυδακτυλουργούς, ακροβάτες, μουσικούς και καλλιτέχνες, που φτιάχνουν γκράφιτι στο λεπτό.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 7 July 2002 - 16:54:18 UTC