Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-07-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημίτης: Ο πήχης...είναι η νίκη των εκλογών
  • [02] Σάμος: Συνέδριο ''Σύμης Συμπόσιον''
  • [03] Αυστηρά μέτρα Τροχαίας για τα δίκυκλα
  • [04] Εκκλησία: Στη μάχη κατά των πυρκαγιών
  • [05] Πυρκαγιά σε μπαρ στην Ινδονησία
  • [06] Ισραήλ: Επίθεση αυτοκτονίας ετοιμάζουν καμικάζι
  • [07] Σφοδρές πλημμύρες έπληξαν το Τέξας
  • [08] Ρωσία: Εφθασαν οι πρώτoι σοροί των θυμάτων
  • [09] Την απάντηση Μαρτίνεζ περιμένουν στο Θρύλο
  • [10] Βόλεϊ: Ελλάδα-Γιουγκοσλαβία 3-2
  • [11] Στην Καλλιθέα ο Κόλα
  • [12] Βρετανία: Κίνδυνος μετάδοσης τρελών αγελάδων

    [01] Σημίτης: Ο πήχης...είναι η νίκη των εκλογών

    8/7/2002 8:31:00 πμ

    Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας χθες το πρωί στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, για την τοπική Αυτοδιοίκηση επεσήμανε ότι δεν υπάρχει πήχης για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές. Σε κάθε δήμο και σε κάθε νομαρχία, ο πήχης είναι η νίκη γιατί οι ζωντανές και οι δημιουργικές δυνάμεις τους ΠΑΣΟΚ έχουν σχέδιο, άποψη και θέσεις σε κάθε περιοχή της χώρας. Οι εκλογές του Οκτωβρίου είναι μια ευκαιρία για να φύγουμε από αυτή την ξεπερασμένη κατάσταση, να πάμε μπροστά, να αλλάξουμε.

    Τρίπτυχο δημοτικών-νομαρχιακών εκλογών

    Ο κ. Σημίτης άσκησε, παράλληλα, έντονη κριτική στους δημάρχους και στους νομάρχες που εκλέχθηκαν το 1998 με τη σημαία της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, ανέπτυξε το τρίπτυχο για τις επικείμενες εκλογές του Οκτωβρίου:

    διαφάνεια στην τοπική αυτοδιοίκηση εκσυγχρονισμός στις υπηρεσίες τοπικής αυτοδιοίκησης γενική ανάπτυξη για να αξιοποιηθούν οι πόροι από το αναπτυξιακό προγραμμα και το τρίτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης.

    Η ΝΔ, είπε ο πρωθυπουργός, δεν έχει απάντηση σε αυτό το τρίπτυχο. Δεν έχει σχέδιο και άποψη για την αυτοδιοίκηση και θέλησή της είναι η εξουσία για την εξουσία.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ακόμη ότι αυτή είναι η πρόκληση για το ΠΑΣΟΚ και τις προοδευτικές δυνάμεις τον Οκτώβρη και υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει ένα μέτωπο, όπου θα ενταχθούν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις σε ένα ψηφοδέλτιο νίκης.

    Ομιλίες Λαλιώτη-Σκανδαλίδη

    H αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε ο Κώστας Λαλιώτης υπονοώντας τις εξελίξεις στην προσπάθεια εξάρθρωσης της "17ης Νοέμβρη".

    Μιλώντας από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου Αυτοδιοίκησης, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, αφού σχολίασε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι στην καλύτερη του φάση και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα και αδυναμίες, τόνισε με έμφαση ότι είναι μεγάλο λάθος να υποταχθούν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ μοιρολατρικά στα κελεύσματα των δημοσκοπήσεων.

    Ο κ. Λαλιώτης εκτίμησε ότι στην συντριπτική πλειοψηφία των νομών και των δήμων, τα αποτελέσματα του Οκτώβρη θα κριθούν στο δεύτερο γύρο, ενώ άσκησε και έντονη κριτική σε πολλούς δημάρχους και νομάρχες για την αδιάφορη στάση τους και τη μη προβολή από μέρους τους του έργου που πραγματοποιείται στις περιοχές τους.

    Σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για την πολιτική της και τη στάση της απέναντι στην αυτοδιοίκηση, εξαπέλυσε μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο Αυτοδιοίκησης ο Κώστας Σκανδαλίδης.

    Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "εμείς δεν είμαστε οι νεκροθάφτες των αυτοδιοικητικών θεσμών, αλλά οι γεννήτορες", κατηγόρησε τη ΝΔ για τη στάση της στο σχέδιο Ιωάννης Καποδίστριας, που απειλούσε ότι θα το καταργήσει, και υποστήριξε ότι δεν μπορεί μια παράταξη, που δεν έβαλε ούτε ένα λιθάρι στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, να λέει ότι θα κάνει περίπατο και ότι θα προκαλέσει κρίση στο ΠΑΣΟΚ.

    [02] Σάμος: Συνέδριο ''Σύμης Συμπόσιον''

    8/7/2002 9:40:00 πμ

    Με τη συμμετοχή διεθνών προσωπικοτήτων συνεχίζονται στη Σάμο οι εργασίες του συνεδρίου "Σύμης Συμπόσιον", με θέμα τη Παγκοσμιοποίηση και το μέλλον της Ευρώπης, που διοργανώνει το Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου. Στο συνέδριο συμμετέχουν, μεταξυ άλλων, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον, ο Υπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας Χαβιέ Σολάνα, ο Τουρκος υπουργός Οικονομικών Κεμάλ Ντερβίς και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου.

    [03] Αυστηρά μέτρα Τροχαίας για τα δίκυκλα

    8/7/2002 9:41:00 πμ

    Αντιμέτωποι με αυστηρά μέτρα της Τροχαίας βρίσκονται από σήμερα όσοι οδηγοί μοτοσυκλετών, που δεν φορούν κράνος. Από σήμερα 20 συνεργεία της υπηρεσίας θα ελέγχουν σε διάφορα σημεία της Αττικής τους δικυκλιστές. Για όσους δεν θα φορούν κράνος, η Τροχαία θα ακινητοποιεί τη μοτοσικλέτα τους, η οποία με γερανό θα μεταφέρεται σε ειδικό χώρο στάθμευσης.

    Ο ιδιοκτήτης του δικύκλου, για να πάρει πίσω το όχημά του, θα πρέπει να εμφανιστεί στην Τροχαία με κράνος, να πληρώσει 123 ευρώ (78 πρόστιμο, 42 για τη μεταφορά, 3 για κάθε ώρα φύλαξης κα 1,8 ευρώ για κάθε χλμ. μεταφοράς).

    Στην περίπτωση που οδηγός διαθέτει κράνος αλλά δεν το φοράει τη στιγμή του ελέγχου της Τροχαίας, τότε θα πληρώνει μόνο το πρόστιμο των 78 ευρώ.

    [04] Εκκλησία: Στη μάχη κατά των πυρκαγιών

    8/7/2002 8:46:00 πμ

    Στη μάχη κατά των πυρκαγιών μπαίνει δυναμικά για πρώτη φορά φέτος η Εκκλησία της ελλάδας. Με εγκλύκλιο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που στάλθηκε σ' όλους τους ναούς της χώρας, δίνονται σαφείς οδηγίες για το τι πρέπει να γνωρίζουν οι πιστοί τόσο για την πρόληψη, όσο και την καταστολή των πυρκαγιών. Όπως τονίζεται στη εγκύκλιο, το ενδιαφέρον της εκκλησίας είναι αδιάπτωτο, καθώς οι πυρκαγιές στα δάση μας αφορούν όλους, γιατί μας απειλούν όλους.

    [05] Πυρκαγιά σε μπαρ στην Ινδονησία

    8/7/2002 8:55:00 πμ

    Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά που ξέσπασε σε ένα κατάμεστο καραόκε μπαρ στην πόλη Πάλεμπανγκ της νήσου Σουμάτρας στην Ινδονησία, ανακοίνωσαν οι αρχές εκφράζοντας φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί δραματικά καθώς δεκάδες άτομα έχουν παγιδευτεί στο κτίριο. Η πυρκαγιά ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στο πενταόροφο μπάρ "Happi Karaoke", που βρίσκεται στο κέντρο της Πάλεμπανγκ, 420 χιλιόμετρα νότιοδυτικά της Τζακάρτα.

    Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής κατόρθωσαν μετά από πολύωρες προσπάθειες να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά αλλά ο τελευταίος όροφος του κτιρίου εξακολουθεί να καίγεται καθιστώντας αδύνατη κάθε πρόσβαση.

    "Πιστεύουμε ότι ορισμένοι θαμώνες έχουν παγιδευτεί στον πέμπτο όροφο. Δεν μπορώ να υπολογίσω τον αριθμό τους,αλλά θα προσπαθήσουμε να τους σώσουμε", δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι το πενταόροφο μπάρ δεν διέθετε βοηθητικές σκάλες για περιπτώσεις κινδύνου ούτε μέσα αντιμετώπισης πυρκαγιάς.

    [06] Ισραήλ: Επίθεση αυτοκτονίας ετοιμάζουν καμικάζι

    8/7/2002 8:57:00 πμ

    Δύο Παλαιστίνιοι καμικάζι έχουν διεισδύσει στο κεντρικό Ισραήλ και ετοιμάζονται να εξαπολύσουν επιθέσεις αυτοκτονίας, μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο επικαλούμενο αστυνομικές πηγές. Οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής, μετέδωσε ο ραδιοσταθμός. Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν χθες δύο Παλαιστινίους στο νότιο Ισραήλ που σχεδίαζαν επιθέσεις αυτοκτονίας.

    [07] Σφοδρές πλημμύρες έπληξαν το Τέξας

    8/7/2002 8:38:00 πμ

    Ορισμένοι κάτοικοι του κεντρικού Τέξας κατόρθωσαν χθες να απομακρύνουν τις λάσπες και τα συντρίμμια που μεταφέρθηκαν από τις βαρύτατες πλημμύρες οι οποίες σάρωσαν την περιοχή την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άτομα, όπως ανακοινώθηκε από τις τοπικές αρχές. Το γραφείο του κυβερνήτη του Τέξας τόνισε χθες το απόγευμα πως ο απολογισμός των θυμάτων έχει ανέλθει στους 12 από 8 που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

    Συνολικά 4.000 άνθρωποι αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Ιδιαίτερα πληγέντες, οι κάτοικοι του Νιού Μπράουνφελς, κατά μήκος του ποταμού Γουαδαλούπε, βόρεια της πόλης του Σαν Αντόνιο, ήσαν ιδιαίτερα ανυπόμονοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους, τα οποία αναγκάσθηκαν να εκκενώσουν στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, όμως το ύψος των υδάτων παρέμενε ακόμη σε ψηλά επίπεδα.

    Ο ποταμός, που το ύψος των υδάτων του έχει αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί, έφθασε μέχρι και οχτώ μέτρα ψηλώτερα από τα όρια συναγερμού, καταστρέφοντας τα θεμέλια εκατοντάδων σπιτιών, τα οποία συμπαρέσυρε στην τύρβη του, έως ότου εκείνα καταστράφηκαν στις συγκρούσεις τους με τις γέφυρες του ποταμού.

    Τα φράγματα στην περιοχή περιφρουρούνται στενά.

    Ενα από αυτά, ηλικίας ενός αιώνος υποχώρησε την περασμένη Παρασκευή στα βορειοδυτικά του Σαν Αντόνιο, αυξάνοντας την πίεση στις άλλες κατασκευές κατά μήκος του ποταμού.

    Η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη πως θα εκταμιεύσει άμεσα ομοσπονδιακά κονδύλια για την αρωγή στις πληγείσες ζώνες του Τέξας.

    Ο πρόεδρος Μπους κήρυξε την περιοχή ζώνη φυσικής καταστροφής. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές οι ζημιές ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

    [08] Ρωσία: Εφθασαν οι πρώτoι σοροί των θυμάτων

    8/7/2002 9:09:00 πμ

    Στην Ούφα, πρωτεύουσα της μουσουλμανικής δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν, στα Ουράλια Ορη προσγειώθηκε σήμερα την αυγή ένα ρωσικό αεροσκάφος Ιλιούσιν 76, που μετέφερε τις 33 από τις 71 σορούς των θυμάτων της αεροπορικής σύγκρουσης ανάμεσα σε ένα Τουπόλεφ κι ένα εμπορευματικό Μπόινγκ, πάνω από τη λίμνη της Κονστανς στη νότιο Γερμανία, την περασμένη εβδομάδα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων "ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ".

    Το Ιλιούσιν είχε απογειωθεί λίγες ώρες νωρίτερα από το αεροδρόμιο Φριντριχσάφεν, κοντά στο σημείο όπου είχε σημειωθεί η σύγκρουση κι είχαν βρεθεί τα περισσότερα πτώματα.

    Οι περισσότεροι από τους 50 νέους που έχασαν τη ζωή τους στη σύγκρουση ήσαν παιδιά υψηλόβαθμων αξιωματούχων από την περιοχή του Μπασκορτοστάν που πήγαιναν για διακοπές στην Ισπανία.

    Οι 69 επιβαίνοντες στο Τουπόλεφ βρήκαν τον θάνατο, όπως επίσης και οι δύο κυβερνήτες του Μπόινγκ.

    Η επόμενη πτήση για τον επαναπατρισμό των υπολοίπων σορών αναμένεται να οργανωθεί σύντομα, δήλωσε ο πιλότος του Ιλιούσιν, στη ρωσική τηλεόραση.

    [09] Την απάντηση Μαρτίνεζ περιμένουν στο Θρύλο

    8/7/2002 9:57:00 πμ

    Τελεσίγραφο του Ολυμπιακού στον Μαρτίνεζ. Ο πρωταθλητής Ελλάδας ειδοποίησε τον νεαρό μέσο της Γκουαρανί πως πρέπει να απαντήσει στην πρόταση του, μέσα στο επόμενο 48ωρο, αλλιώς θα πάψει το ενδιαφέρον για την απόκτηση του. Το πρόβλημα με τον Μαρτίνεζ προέκυψε, όταν ο παίκτης ζήτησε περισσότερα χρήματα από αυτά που αρχικά είχε συμφωνήσει από τον Ολυμπιακό για να συνεχίσει την καριέρα του στην Ελλάδα. Ο Ολυμπιακός, επιμένει στα όσα έχουν συμφωνηθεί στη συνάντηση της Μαδρίτης με τον πρόεδρο της Γκουαρανί και έτσι μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει η περίπτωση του Βραζιλιάνου, αρνητικά ή θετικά.

    [10] Βόλεϊ: Ελλάδα-Γιουγκοσλαβία 3-2

    8/7/2002 9:13:00 πμ

    Εκπληκτική νίκη πέτυχε η Εθνική μας ομάδα βόλεϊ των ανδρών με 3-2 μέσα στο Βελιγράδι επί της χρυσής Ολυμπιονίκης στο Σίδνεϊ, Γιουγκοσλαβίας, στο πλαίσιο του παγκόσμιου λιγκ. Η ελληνική ομάδα ήταν εντυπωσιακή, με τεράστια ψυχικά αποθέματα και κατάφερε να ανατρέψει τα προγνωστικά και να φθάσει στη νίκη μέσα στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα. Τα σετ: 19-25, 25-23, 24-26, 25-20, 14-16.

    Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

    Γιουγκοσλαβία (Γκάιτς): Γκρμπιτς, Μιλίκοβιτς, Βούγεβιτς, Μπόσκαν, Γκέριτς, Μέστερ, Μίγιτς (λίμπερο), Μάριτς, Βουσούρεβιτς

    Ελλάδα (Προσαλίκας): Μπάεφ, Κουρνέτας, Ρουμελιώτης, Γκιούρδας, Χατζηαντωνίου, Πανταλέων, Δημητρακόπουλος (λίμπερο), Κυριαζής, Ντράκοβιτς, Τσακιρόπουλος.

    [11] Στην Καλλιθέα ο Κόλα

    Πηγή: ΑΠΕ 8/7/2002 9:51:00 πμ

    Κάτοικος Καλλιθέας θα είναι για τα δύο επόμενα χρόνια, ο Μπλένταρ Κόλα. Ο 30χρονος μέσος, υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τους νεοφώτιστους στην Α` Εθνική, χωρίς να γίνει γνωστό το οικονομικό μέρος της συμφωνίας. Ο Κόλα, ξεκίνησε την καριέρα του στον Παναργειακό (91-92), ενώ αγωνίστηκε ακόμη σε Απόλλωνα Αθηνών, Παναθηναϊκό και τον ενάμιση τελευταίο χρόνο στην ΑΕΚ.

    [12] Βρετανία: Κίνδυνος μετάδοσης τρελών αγελάδων

    8/7/2002 8:48:00 πμ

    Σοβαρό κίνδυνο για τη μετάδοση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας εγκυμονούν οι σημαντικές ποσότητες από κατεψυγμένα κοτόπουλα που είχαν εισαχθεί στη Βρετανία, έπειτα από την επεξεργασία τους με πρωτεΐνες από βοδινό στην Ολλανδία, όπως αποκαλύπτει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα "Γκάρντιαν". Τα φιλέτα κοτόπουλου που προέρχονταν από την Ταϊλάνδη και τη Βραζιλία κι επεξεργάζονταν με βάση αυτήν την τεχνική στην Ολλανδία, πριν την εισαγωγή τους στη Βρετανία, εδώ και περίπου πεντέμισυ χρόνια.

    Η επισφαλής τούτη κερδοσκοπική πρακτική συνίσταται στη διάχυση με ένεση μέσα στο κρέας του κοτόπουλου ενός διαλύμματος μίας σκόνης που παράγεται από πρωτεΐνες βοδινού, προκειμένου το κρέας να μπορεί να απορροφά περισσότερο νερό κατά την κατάψυξη και με αυτόν τον τρόπο να αυξάνεται τεχνητά το βάρος του ζώου, και κατ΄επέκταση και η τιμή του, εξηγεί η εφημερίδα.

    Oι αρχές έχουν παραδεχθεί πως η παρουσία πρωτεϊνών από βοδινό μέσα στο κρέας του κοτόπουλου εγκυμονεί κινδύνους για την μετάδοση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας ή ασθένεια των τρελλών αγελάδων, προστίθεται στο άρθρο.

    Οι κτηνιατρικές αρχές γνώριζαν το θέμα από το 1997, όμως οι γενετικές δοκιμές που εντοπίζουν τις πρωτεΐνες βοδινού δεν έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται παρά μόνον πρόσφατα, σύμφωνα με τη Γκάρντιαν.

    Μία αναφορά των ιρλανδικών ιατρικών υπηρεσιών γύρω από την υπόθεση υποδεικνύουν ως υπεύθυνες τις ολλανδικές εταιρείες Lelie, Vrieskoop και Kippenhof.

    Οι υπεύθυνοι υγιεινότητας προϊόντων της Lelie έχουν παραδεχθεί πως οι πρωτεΐνες που χρησιμοποιούσαν προέρχονταν από βοδινά, όμως τόνισαν πως "όλα τα ζώα είχαν πιστοποιηθεί από την ολλανδική κυβέρνηση".

    Στο ρεπορτάζ της Γκάρντιαν η εταιρεία Kippenhof αρνήθηκε οποιοδήποτε σχόλιο. Εκπρόσωπος της Vrieskoop διαβεβαίωσε πως η εταιρεία δεν χρησιμοποιούσε παρά πρωτεΐνες που προέρχονταν από κοτόπουλα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 8 July 2002 - 8:58:20 UTC