Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-07-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φως στα άδυτα της 17Ν
  • [02] Το ''κυνήγι'' της 17Ν στο σημερινό υπουργικό
  • [03] Βαρύς οπλισμός σε παραλία της Κέρκυρας
  • [04] Απεργούν και πάλι οι γιατροί του ΙΚΑ
  • [05] Σύσκεψη για το Περιβάλλον
  • [06] Αμεση καταβολή επιδόματος στους πληγέντες
  • [07] Συνέλευση των νέων για το μέλλον της Ευρώπης
  • [08] Με καθυστερήσεις οι πτήσεις της Ολυμπιακής
  • [09] Ερευνες για τα αίτια της τραγωδίας στην Κύπρο
  • [10] Υπό παραίτηση ο Ισμαήλ Τζεμ
  • [11] Σφοδρή κακοκαιρία με νεκρούς στη Γερμανία
  • [12] Καλά στην υγεία τους Μπιν Λάντεν-μουλάς Ομάρ
  • [13] Συνέρχεται σήμερα το EUROGROUP
  • [14] Ο Εμάνουελ Ολισαντέμπε στη Μπέρμιγχαμ
  • [15] Σύσκεψη νέων μέτρων κατά του καπνίσματος
  • [16] Βρέθηκαν αγάλματα σε κεντρική οδό της Θεσ/νίκης
  • [17] Μικρές ρωγμές στο διαστημόπλοιο Εντίβορ

    [01] Φως στα άδυτα της 17Ν

    11/7/2002 10:51:00 πμ

    Αποκαλυπτικά στοιχεία και φωτογραφίες-ντοκουμέντα από τις γιάφκες έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ, φέρνοντας στο φως την ιστορική διαδρομή και την ιδεολογική φυσιογνωμία της 17Ν. Μεταξύ των ευρημάτων η περιβόητη γραφομηχανή, το λάβαρο της οργάνωσης, οι ρουκέτες από το Συκούριο και τα 45άρια που χρησιμοποιήθηκαν στις εκτελέσεις. Παράλληλα οι Αρχές επιβεβαίωσαν ότι το γενετικό αποτύπωμα του Ξηρού ταιριάζει με αυτό που βρέθηκε έξω από την οικία του Γερμανού πρέσβη, μετά την επίθεση με ρουκέτα. Στο μεταξύ, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ενημέρωσε χθες το βράδυ τον πρωθυπουργό για την πορεία των ερευνών.

    Στα εργαστήρια της Ασφάλειας τα ευρήματα

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης μετά τη συνάντηση εμφανίστηκε λακωνικός δηλώνοντας ότι "οι έρευνες συνεχίζονται πολύ προσεκτικά και πάντα μέσα στα πλαίσια των νόμων της δημοκρατικής πολιτείας. Αυτή η τακτική θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος, γιατί η δημοκρατία πρέπει να βγει πολλαπλά κερδισμένη από την εξάρθρωση της τρομοκρατίας, και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε".

    Το υλικό που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ αποτελείται από 32 φωτογραφίες, που δείχνουν μέρος του οπλισμού της 17Ν, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, ρουκέτες που αφαιρέθηκαν από το στρατόπεδο του Συκουρίου, τα μπαζούκας που εκλάπησαν από το Πολεμικό Μουσείο, μία προκήρυξη της οργάνωσης, αρκετά κλειδιά, πηλήκια που κλάπηκαν από αστυνομικό τμήμα, δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές, την περίφημη γραφομηχανή της οργάνωσης, όπου γράφτηκαν οι πρώτες προκυρήξεις, το λάβαρο της 17 Νοέμβρη, πολλά πιστόλια, ένα ούζι και ένα δίκαννο με πριονισμένες κάνες και κοντάκι, τα οποία παραπέμπουν σε εγκληματική δράση του κοινού ποινικού δικαίου.

    Με εντατικό ρυθμό προχωρούν οι έρευνες στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας για την ανεύρεση δακτυλικών αποτυπωμάτων στα αντικείμενα που βρέθηκαν στις δύο γιάφκες της 17Ν στα Πατήσια και Παγκράτι.

    Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, αν διασταυρωθούν τα δακτυλικά αποτυπώματα που βρέθηκαν πάνω στα αντικείμενα της γιάφκας με τα αποτυπώματα υπόπτων, τότε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία θα προχωρήσει άμεσα σε συλλήψεις.

    Γι' αυτό δεν αποκλείεται ακόμα και σήμερα να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης για ύποπτους, που η εμπλοκή τους με τη 17Ν'' αποδεικνύεται εργαστηριακά.

    Συνεχίζονται οι έρευνες

    Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία εντείνει τις προσπάθειες της για τον εντοπισμό του μυστηριώδους ενοικιαστή του διαμερίσματος της οδού Δαμάρεως, όπου εντοπίστηκε η δεύτερη γιάφκα της 17 Νοέμβρη.

    Εν τω μεταξύ, ο Σάββας Ξηρός έχει μεταφερθεί από προχθές το βράδυ στο ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο-φρούριο του 10ου ορόφου του "Ευαγγελισμού". Οι μόνες επισκέψεις που δέχεται, είναι του εισαγγελέα Διώτη, ο οποίος προΐσταται των ερευνών.

    Τα μέτρα ασφάλειας ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, ενώ ο πατέρας του Ξηρού πατέρ-Τριαντάφυλλος Ξηρός καταγγέλλει τις συνθήκες κράτησης του γιου του και εκφράζει τη διαμαρτυρία του γιατί δεν επιτρέπουν στους συγγενείς και στο δικηγόρο του να έρθουν σε επαφή μαζί του.

    Εν τω μεταξύ, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης επικύρωσε την απαγόρευση αναμετάδοσης φωτογραφίας που εμφανίζει τον Σάββα Ξηρό τραυματισμένο. Ακόμη, κάλεσε τα κανάλια να αποφεύγουν κρίσεις για πρόσωπα που φέρονται ως ενεχόμενα ή ύποπτα σε εγκλήματα τρομοκρατίας και να σέβονται την αρχή ότι κάθε πρόσωπο τεκμαίρεται αθώο έως την καταδίκη του από το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο.

    Στο θέμα αναφέρθηκε και σήμερα ο υπουργός Τύπου, τονίζοντας ότι πρέπει ν' αντιμετωπίσουμε τη λογική, η οποία στο όνομα της θεαματικότητας καταπατά και εξευτελίζει τον άνθρωπο.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος έκανε λόγο για διοχέτευση στοιχείων από παραπολιτικά και παραθεσμικά κέντρα.

    Συγχαρητήρια από Μπους-Μπλερ

    Στο μεταξύ, συνεχίζουν να καταφθάνουν εύσημα και συγχαρητήρια στην κυβέρνηση και την αστυνομία, για τις επιτυχίες στον τομέα πάταξης της τρομοκρατίας.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους στη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο Λευκό Οίκο με τον αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Δημήτριο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία εξάρθρωσης της 17 Νοέμβρη.

    Τα θερμά του συγχαρητήρια για την ''τομή'' που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας διατυπώνει σε επιστολή του προς τον Κώστα Σημίτη, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

    Ανάλογες θερμές δηλώσεις για την επιτυχία της ελληνικής αστυνομίας έκανε και ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

    [02] Το ''κυνήγι'' της 17Ν στο σημερινό υπουργικό

    11/7/2002 11:01:00 πμ

    Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πάταξης της τρομοκρατίας θα βρεθούν στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου, που συνεδριάζει αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι υπουργοί Δημοσίας Τάξης και Δικαιοσύνης Μιχάλης Χρυσοχοίδης και Φίλιππος Πετσάλνικος θα ενημερώσουν λεπτομερώς τα μέλη της κυβέρνησης για τον έως τώρα απολογισμό δράσης των διωκτικών αρχών, καθώς και τους σχεδιασμούς για τα επόμενα βήματα. Η κυβέρνηση καταδίκασε και χθες σε υψηλούς τόνους την πρακτική ΜΜΕ να κατασκευάζουν και να δημοσιεύουν διάφορα σενάρια.

    [03] Βαρύς οπλισμός σε παραλία της Κέρκυρας

    11/7/2002 11:14:00 πμ

    Φωτογραφία Αρχείου

    Σημαντική ποσότητα όπλων εντόπισαν νωρίς σήμερα το πρωί στην παραλία Κοντογυαλός, οι άνδρες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας. Πρόκειται για τρία αυτόματα όπλα τύπου Καλάσνικοφ, έξι γεμιστήρες Καλάσνικοφ, 20 αμυντικές χειροβομβίδες F1 Ρωσικού τύπου, δύο φορείς που περιέχουν τους πυροδοτικούς μηχανισμούς των χειροβομβίδων, καθώς και 362 σφαίρες Καλάσνικωφ. Ο βαρύς αυτός οπλισμός ήταν καλά κρυμμένος μέσα σε μια σπηλιά σε βραχώδη περιοχή της παραλίας Κοντογυαλός. Αυτή την ώρα οι διωκτικές αρχές διεξάγουν έρευνες στην περιοχή για πιθανό εντοπισμό και άλλων όπλων.

    [04] Απεργούν και πάλι οι γιατροί του ΙΚΑ

    11/7/2002 8:48:00 πμ

    Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι γιατροί του ΙΚΑ με απόφαση της Ομοσπονδίας τους. Οι γιατροί ζητούν την καταβολή επιδομάτων, νέο ιατρικό μισθολόγιο και τη μονιμοποίηση των 5500 συμβασιούχων συναδέλφων τους. Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδία έχει αποφασίσει να πραγματοποιήσει νέες 24ωρες απεργίες στις 15 και στις 19 Ιουλίου. Σήμερα θα εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά.

    [05] Σύσκεψη για το Περιβάλλον

    11/7/2002 9:08:00 πμ

    Με την υιοθέτηση της πολιτικής διακήρυξης, που θα προωθηθεί στη Διάσκεψη Κορυφής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Γιοχάνεσμπουργκ τον ερχόμενο Αύγουστο και Σεπτέμβριο ολοκληρώθηκαν σήμερα στην Αθήνα οι τριήμερες εργασίες της 2ης Υπουργικής Διάσκεψης για το Περιβάλλον που έγινε στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας. Η πολιτική διακήρυξη φέρει την επωνυμία "Διακήρυξη των Αθηνών".

    Τρία τα κύρια σημεία της Διακύρηξης

    Τα κύρια σημεία της Διακύρηξης συνοψίζονται μεταξύ άλλων στα εξής:

    Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί πρωταρχικό στόχο της ευρωμεσογειακής συνεργασίας. Αναγνωρίζεται η ανάγκη για περαιτέρω ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στις επιμέρους τομεακές πολιτικές. Αναγνωρίζεται η ανάγκη προώθησης συνεργασιών μεταξύ χωρών οργανισμών και φορέων που ενεργοποιούνται στην υλοποίηση δράσεων για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης τόσο στη Μεσόγειο όσο και σε περιοχές με παρεμφερή χαρακτηριστικά όπως η Βαλτική και η Μαύρη θάλασσα.

    Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, που προήδρευσε στην διάσκεψη τόνισε μεταξύ άλλων ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διασφάλιση και προστασία του Περιβάλλοντος και την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής και κοινωνικής διάστασης στις αναπτυξιακές πολιτικές αποτελεί η διασφάλιση των οικονομικών πόρων που θα στηρίξουν και θα προωθήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη.

    Γι' αυτό σημείωσε κρίνεται αναγκαίο να υπάρξει μεγαλύτερη κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα αλλά και καλύτερη διαχείριση κονδυλίων εκ μέρους του δημόσιου τομέα.

    [06] Αμεση καταβολή επιδόματος στους πληγέντες

    Πηγή: NET 105,8 fm 10/7/2002 8:41:00 πμ

    Την καταβολή επιδομάτων ύψους 200.000 δρχ. για τις άμεσες στεγαστικές ανάγκες των οικογενειών που επλήγησαν από την νεροποντή της Δευτέρας, ανακοίνωσε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ενώ από 40 εκατ. δραχμές θα λάβουν από το υπουργείο Εσωτερικών οι δήμοι Ρέντη και Μοσχάτου. Η κ. Παπανδρέου, που επισκέφθηκε χθες το δήμο Μοσχάτου, απέδωσε τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στην παλαιότητα του συστήματος αποχέτευσης, στα λάθη και τις παραλείψεις που σημειώθηκαν εδώ και δεκαετίες στην υποδομή της Αττικής και την άναρχη δόμηση των τελευταίων χρόνων.

    Εξαιτίας της προχθεσινής κακοκαιρίας, 1000 σπίτια στο Μοσχάτο και στο Δήμο του Ρέντη καταστράφηκαν, 100 αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και 300 οικογένειες αναγκάσθηκαν να διανυκτερεύσουν μακριά από τις εστίες τους.

    Σε πάνω από 3 δις δραχμές υπολογίζονται οι κατάστρεφες στη Λαχαναγορά.

    Τα προβλήματα στην ομαλή ηλεκτροδότηση ορισμένων περιοχών της Αθήνας συνεχίζονται, παρά την κοπιώδη εργασία 50 συνεργείων της ΔΕΗ για αποκατάσταση των βλαβών. Πολλοί καταναλωτές έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα πάνω από 24 ώρες.

    Στη Βουλή, ερωτήσεις προς τους αρμόδιους Υπουργούς για την απόδοση ευθυνών σχετικά με την καταστροφή και την άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους δικαιούχους, κατέθεσαν ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Έβερτ, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Μιχαλολιάκος, καθώς και ο βουλευτής του Συνασπισμού Παναγιώτης Λαφαζάνης.

    [07] Συνέλευση των νέων για το μέλλον της Ευρώπης

    10/7/2002 11:09:00 πμ

    Ξεκίνησε και επίσημα τις εργασίες της η "Συνέλευση των νέων για το μέλλον της Ευρώπης", σήμερα, στις αίθουσες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες. Για τρεις ημέρες, 210 νέοι, ηλικίας 18-25 ετών, θα συζητήσουν για το μέλλον της Ευρώπης, στο πλαίσιο και κατά το πρότυπο της "Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης" που ξεκίνησε τις εργασίες της το Φεβρουάριο του 2002. Το επίσημο άνοιγμα των εργασιών της έκαναν, το πρωί, με ομιλίες τους ο πρόεδρος της Συνέλευσης για την Ευρώπη Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, ο πρόεδρος της επιτροπής "Εκπαίδευσης, Πολιτισμού και Νεολαίας" του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μισέλ Ροκάρ και η επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ, αρμόδια για θέματα νεολαίας.

    Τα θέματα που θα συζητηθούν, σε τρεις ομάδες εργασίας, είναι: ο μελλοντικός ρόλος της ΕΕ, η δημοκρατία και η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ και τέλος ο ρόλος της ΕΕ στις συνθήκες παγκοσμιοποίησης, και πιο συγκεκριμένα το πως θα μπορέσει να συμβάλει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

    Στη συνέχεια η ολομέλεια της "Συνέλευσης των Νέων" θα καταλήξει στα συμπεράσματα της, τα οποία και θα παρουσιάσει την ερχόμενη Παρασκευή ενώπιον των μελών της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης.

    Στην "Συνέλευση των Νέων" συμμετέχουν αντιπρόσωποι των 15 κρατών μελών της ΕΕ και των υποψήφιων προς ένταξη κρατών, που επιλέχθηκαν από τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης, που εκπροσωπούν τα εθνικά κοινοβούλια και κυβερνήσεις. Επιπλέον συμμετέχουν και ορισμένοι νέοι που επιλέχθηκαν ως αντιπρόσωποι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (32), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (4) καθώς και τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της Συνέλευσης για την Ευρώπη (6).

    Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν οι Παναγιώτα Κουζέλη, Σταματίνα Μάγκου (επιλεγμένη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), Δημήτρης Μαζιώτης, Ιωάννης Μαστρογεωργίου, Ιωάννης Σμυρλής και Δανάη Τασοπούλου.

    [08] Με καθυστερήσεις οι πτήσεις της Ολυμπιακής

    10/7/2002 11:44:00 μμ

    Με μιάμιση ώρα καθυστέρηση πραγματοποιήθηκαν πέντε βραδυνές πτήσεις της Ολυμπιακής προς Λάρνακα, Καβάλα, Μυτιλήνη, Θεσσαλονίκη και Τσέντα, λόγω της επίσχεσης εργασίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι της Ολυμπιακής στο "Ελευθέριος Βενιζέλος", επειδή δεν συμπεριελήφθησαν στο προεδρικό διάταγμα για τη μονιμοποίηση των εκτάκτων. Η δίοικηση της Ολυμπιακής κατήγγειλε τις συμβάσεις 52 συμβασιούχων που δεν προσήλθαν στην εργασία τους με το επιχείρημα ότι η επίσχεση εργασίας είναι παράνομη και μετά απ' αυτή την εξέλιξη οι συμβασιούχοι εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να λήξουν την επισχεση προκειμένου να διαπραγματευθούν της επαναπρόσληψή τους.

    [09] Ερευνες για τα αίτια της τραγωδίας στην Κύπρο

    11/7/2002 9:34:00 πμ

    Στην Κύπρο αναμένονται απόψε οι δύο εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα, οι οποίοι θα βοηθήσουν στις έρευνες για διακρίβωση των αιτίων της συντριβής του στρατιωτικού ελικοπτέρου της Εθνικής Φρουράς, κατά την οποία βρήκαν το θάνατο ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης, ο διοικητής της Αεροπορίας ταξίαρχος Στέλιος Δεμέναγας, ο υπασπιστής του αρχηγού υποπλοίαρχος Νικόλας Γεωργίου και οι δύο χειριστές του ελικοπτέρου σμηναγός Πάρις Αθανασιάδης και υποσμηναγός Μιχάλης Σιακαλλής. Μαζί με τους εμπειρογνώμονες φθάνουν επίσης οι συγγενείς του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και του Διοικητή της Αεροπορίας.

    Δυσχερής η αναγνώρηση των σορών

    Ο αντιστράτηγος

    Ευάγγελος Φλωράκης

    Οπως έχει γίνει γνωστό η νεκρώσιμος ακολουθία για τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Ευάγγελο Φλωράκη θα τελεσθεί μεθαύριο Παρασκευή στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλλουριώτισσα.

    Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου.

    Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ η νεκροψία που διενήργησε στις σορούς των πέντε αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους. Οπως ανέφερε ο κ. Σοφοκλέους, η αναγνώριση και η ταυτοποίηση ήταν δυσχερής λόγω των συνθηκών του ατυχήματος.

    Είπε επίσης ότι λήφθηκαν δείγματα για έλεγχο με την μέθοδο του DNA.

    Αναγκαστική προσγείωση με τραγική κατάληξη

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες το ελικόπτερο συνετρίβη στην κοίτη του ποταμού Διάριζος, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το χωριό Κούκλια και τεσσάρων χιλιομέτρων από τον προορισμό του, τη στρατιωτική βάση ''Ανδρέας Παπανδρέου'' της Πάφου.

    Από τα μέχρι τούδε στοιχεία, προκύπτει ότι στο ελικόπτερο, τύπου BELL 206, σημειώθηκε βλάβη και ο χειριστής του επεχείρησε αναγκαστική προσγείωση, αλλά λόγω του σκότους και της μορφολογίας του εδάφους "κάθισε" στην όχθη χαράδρας του ποταμού Διάριζου, με αποτέλεσμα να χάσει τη στήριξή του και να πέσει μέσα σε πορτοκαλεώνα, στο βάθος της χαράδρας από ύψος δεκάδων μέτρων.

    Από την πρόσκρουση προκλήθηκε ισχυρή έκρηξη, με αποτέλεσμα οι επιβαίνοντες στρατιωτικοί να απανθρακωθούν.

    Εν τω μεταξύ, την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς αναλαμβάνει ο υπαρχηγός, αντιστράτηγος Φοίβος Κλόκκαρης, όπως ανακοίνωσε ο Κύπριος υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος.

    Εθνικό πένθος στη Κύπρο

    Η κυπριακή κυβέρνηση, κήρυξε τριήμερο πένθος για το θάνατο του στρατηγού Φλωράκη και των τεσσάρων αξιωματικών. Οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στα κυβερνητικά κτίρια και τα στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς.

    Ο Κύπριος πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης εξέφρασε τη βαθιά θλίψη και την οδύνη του για το συμβάν καθώς και τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των πέντε νεκρών, ενώ σε δηλώσεις του απέκλεισε το ενδεχόμενο της δολιοφθοράς.

    Ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, εκφράζοντας θλίψη για το θάνατο του Αντιστράτηγου Φλωράκη και των άλλων στρατιωτικών, ανέφερε ότι αυτό είναι το τίμημα, όταν ένας λαός αγωνίζεται για την απελευθέρωσή του, ενώ κάλεσε τους πολίτες να μην ανησυχούν για την λειτουργία της Εθνικής Φρουράς και την επιτέλεση της αποστολής της.

    Την βαθιά θλίψη και οδύνη του, για το χαμό του αρχηγού και τεσσάρων αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Συγκλονισμένη και η Ελλάδα

    Τη βαθιά λύπη της ελληνικής κυβέρνησης και τα συλλυπητήριά της προς την κυπριακή κυβέρνηση και τις οικογένειες των πέντε στρατιωτικών, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, σημειώνοντας πως οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για δυστύχημα αλλά θα γίνει ενδελεχής έρευνα για τη διακρίβωση των αιτίων.

    Κληθείς να σχολιάσει το δυστύχημα στην Κύπρο, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, επισήμανε ότι πρόκειται για ένα τραγικό γεγονός που σημειώθηκε κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, την ώρα της μετάβασης των πέντε στελεχών στο χώρο διεξαγωγής της άσκησης.

    Ο κ. Παπαντωνίου, αφού εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των πέντε αξιωματικών, παρατήρησε ότι η Ελλάδα και ο Ελληνισμός διεξάγει έναν αγώνα επιβίωσης στην Ελλάδα, το Αιγαίο και την Κύπρο.

    Τη θλίψη των Ελλήνων βουλευτών για το πλήγμα που δέχθηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κύπρου εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια, με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά.

    Την βαθιά του θλίψη στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Κύπρου και την οδύνη μου στις οικογένειες των θυμάτων, εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας ότι ο χαμός των αξιωματικών συνιστά εθνική απώλεια σε μια περίοδο ιδιαιτέρως κρίσιμη για την μαρτυρική Μεγαλόνησο.

    [10] Υπό παραίτηση ο Ισμαήλ Τζεμ

    11/7/2002 10:45:00 πμ

    Ο Ισμαήλ Τζεμ

    Νέο ισχυρό πλήγμα δέχτηκε η τουρκική κυβέρνηση του Μπουλέντ Ετζεβίτ καθώς σύμφωνα με πληροφορίες την παραίτησή του προτίθεται να ανακοινώσει και ο υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζέμ. Αναλυτές εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτή θα φέρει πλέον την κυβέρνηση του Μπουλέντ Ετσεβίτ ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκληρωτική κατάρρευση. Από τη Δευτέρα έξι υπουργοί, ανάμεσά τους ένας από τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης και θεωρούμενος βασικός σύμμαχος του Ετσεβίτ, ο Χουσαμετίν Οζκάν, έχουν εγκαταλείψει και την κυβέρνηση και το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ως αποτέλεσμα, το κόμμα του 77χρονου πρωθυπουργού, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, δεν διαθέτει την πλειοψηφία στο τουρκικό κοινοβούλιο.

    Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

    Ο Κεμάλ Ντερβίς

    Καθώς εντείνονται οι διαβουλεύσεις Τούρκων πολιτικών για το σχηματισμό νέων συμμαχιών ο κ. Τζέμ και ο υπουργός Οικονομικών Κεμάλ Ντερβίς, συναντήθηκαν με τον Χουσαμετίν Οζκάν. Φήμες φέρουν τους τρεις άνδρες να εξετάζουν το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου πολιτικού σχηματισμού με το οποίο θα κατέλθουν σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές.

    Την Τετάρτη ο Τούρκος πρωθυπουργός παρέστη για πρώτη φορά ύστερα από δυο μήνες σε υπουργικό συμβούλιο στο οποίο όμως δεν συζητήθηκε η πολιτική κρίση που προκαλούν οι συνεχείς παραιτήσεις υπουργών και βουλευτών.

    Πηγή: BBC

    [11] Σφοδρή κακοκαιρία με νεκρούς στη Γερμανία

    11/7/2002 9:47:00 πμ

    φωτό Αρχείου

    Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την κακοκαιρία που πλήττει τη Γερμανία η οποία ακολούθησε το κύμα καύσωνα των προηγούμενων ημερών. Μεγάλα προβλήματα έχουν προκληθεί στις δημόσιες συγκοινωνίες στο Βερολίνο καθώς από τη θύελλα κόπηκαν δένδρα και κλαδιά κι έχουν κλείσει τους δρόμους. Δελτίο της μετεωρολογικής υπηρεσίας ανέφερε ότι οι άνεμοι πνέουν με ταχύτητα 150 χιλιομέτρων την ώρα. Δυο παιδιά έχασαν τη ζωή τους ενώ βρίσκονταν σε κατασκήνωση σε νησί της λίμνης Βάνσι στο Βερολίνο.

    Οπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας δεν έχει διευκρινισθεί ακόμα η αιτία που προκάλεσε το θάνατο τους. Επίσης μια γυναίκα σκοτώθηκε όταν ένα δένδρο έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό της.

    Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων από την κακοκαιρία σε πέντε.

    Το κεντρικό αεροδρόμιο του Βερολίνου Τέγκελ έκλεισε ενώ διακόπηκε η σιδηροδρομική σύνδεση Βερολίνου-Αμβούργου.

    [12] Καλά στην υγεία τους Μπιν Λάντεν-μουλάς Ομάρ

    10/7/2002 7:21:00 μμ

    Ενα μέλος της οργάνωσης Αλ Κάιντα διαβεβαίωσε χθες ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και ο ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Ομάρ, είναι καλά στην υγεία τους, σε βίντεο που μεταδόθηκε εν μέρει από το αραβικό δορυφορικό τηλεοπτικό κανάλι ''Middle East Broadcasting Center'' (MBC). ''Θέλω να βεβαιώσω τους οπαδούς του τζιχάντ ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο μουλάς Ομάρ και όλα τα σύμβολα του Τζιχάντ είναι καλά στην υγεία τους'' είπε ο Αμπού Λαίτ Αλίμπι στο βίντεο που γυρίστηκε πριν από λίγες εβδομάδες. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο το βίντεο, που φιλοξενείται σε ισλαμικές ιστοσελίδες, αναφέρεται επίσης και σε μία μάχη που έγινε πριν από πολλές εβδομάδες στην περιοχή Σάχι Κουτ του Αφγανιστάν μεταξύ μελών της "Αλ Κάιντα" και Αμερικανών στρατιωτών.

    Η ''Αλ Κάιντα'' σχεδίαζε επίθεση στο Βατικανό

    Εν τω μεταξύ, σε έκθεση της DIGOS (ιταλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία), αναφέρεται ότι πριν από την επίθεση στους πύργους της Νέας Υόρκης και το Πεντάγωνο, η ''Αλ Κάιντα'' σχεδίαζε μια τρομοκρατική ενέργεια στην Ιταλία και στο Βατικανό. Η επίθεση αυτή ματαιώθηκε σε μια συγκέντρωση που έκαναν τα στελέχη της οργάνωσης στο Λονδίνο, επειδή ορισμένα μέλη στην Ιταλία τα παρακολουθούσε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Η ηγεσία αποφάσισε να παγώσει κάθε δραστηριότητα της ''φάλαγγας'' στην Ιταλία.

    Η DIGOS εκφράζει φόβους ότι οι ίδιοι στόχοι θα μπορούσαν να είναι τώρα μέσα στα σχέδια της ''Αλ Κάιντα''. Στόχοι ήταν το Βατικανό, η αμερικανική πρεσβεία στη Ρώμη και κάποιο αξιοθέατο μνημείο της Βενετίας.

    Στην έκθεση, με ημερομηνία 9 Ιουλίου 2001, επισημαίνεται ότι η οργάνωση δεν είχε ακόμη τις εκρηκτικές ύλες και τα όπλα, αλλά θα μπορούσαν να φθάσουν από τη Γαλλία ή το Πακιστάν, λίγες ημέρες πριν από την επίθεση. Υπογραμμίζεται ακόμη, ότι είχαν διασυνδέσεις στο Αφγανιστάν με τον Μπιν Λάντεν, ο οποίος και ενέκρινε την ενέργεια. Αρχηγός της οργάνωσης στη Ρώμη είναι ο Μοχάμεντ Αχμέντ, ο οποίος είχε πάρει την εντολή από κάποιον Ομάρ από το Λονδίνο να κάνει τις πρώτες αναγνωριστικές αποστολές στους μελλοντικούς στόχους.

    [13] Συνέρχεται σήμερα το EUROGROUP

    11/7/2002 8:12:00 πμ

    Οι πρόσφατες εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, ιδιαίτερα των ΗΠΑ και οι πιθανές επιπτώσεις στην Ευρωζώνη αλλά και οι δημοσιονομικές εξελίξεις στην ΕΕ και ο συντονισμός των οικονομικών πολιτικών των κρατών-μελών, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων του EUROGROUP, που συνέρχεται σήμερα. Την προεδρία αυτή την περίοδο ασκεί η χώρα μας με προεδρεύοντα τον κ. Χριστοδουλάκη. Οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών θα ενημερωθούν από τον κ. Χριστοδουλάκη για το πρόγραμμα εργασιών της ελληνικής προεδρίας στο EUROGROUP.

    Το συνταξιοδοτικό στο επίκεντρο του Ecofin

    Αργότερα σήμερα θα συνεδριάσει και το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (ECOFIN). Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσουν οι υπουργοί, είναι τα συνταξιοδοτικά συστήματα και η εξασφάλιση της βιωσιμότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων και η προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, με βάση την ετήσια έκθεση καταπολέμησης της απάτης που θα υποβάλλει στο Συμβούλιο η Επιτροπή.

    [14] Ο Εμάνουελ Ολισαντέμπε στη Μπέρμιγχαμ

    11/7/2002 9:59:00 πμ

    Τυπικές λεπτομέρειες απομένουν πλέον για την ολοκλήρωση της μετακίνησης του Εμάνουελ Ολισαντέμπε στη Μπέρμιγχαμ. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι παράγοντες του αγλλικού συλλόγου, συμφώνησαν σε όλα με τη διοίκηση του Παναθηναϊκού και πιθανότατα αύριο ο διεθνής με την Εθνική Πολωνίας επιθετικός, θα ειδοποιηθεί να φύγει από την Αυστρία ώστε να βάλει την υπογραφή του στο συμβόλαιο συνεργασίας με τη νεοφώτιστη στην πρέμιερ λιγκ ομάδα.

    Επίσης, οι συνθήκες που συνάντησε η αποστολή των "πρασίνων" στην Αυστρία δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές.

    Η θερμοκρασία πληισάζει τους 30 βαθμούς Κελσίου και η υγρασία είναι ιδιαίτερα υψηλή, γεγονός που προβληματίζει τον Φερνάντο Σάντος.

    "Δεν πρέπει να αναζητάμε δικαιολογίες. Ελπίζουμε ότι οι συνθήκες θα αλλάξουν, αλλά πρέπει να προσαρμοζόμαστε σε αυτές", τόνισε ο Πορτογάλος τεχνικός.

    Από την πρώτη προπόνηση του Παναθηναϊκού επί αυστριακού εδάφους απουσίασε ο Μίλτος Σαπάνης, που συνεχίζει την αποθεραπεία του.

    Ατομικό πρόγραμμα ακολούθησαν οι Καραγκούνης, Μικάελσεν, Λίνκαρ, Κωνσταντίνου και Κυργιάκος.

    [15] Σύσκεψη νέων μέτρων κατά του καπνίσματος

    11/7/2002 9:57:00 πμ

    Ο Yφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας Έκτορας Νασιώκας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτο Καραμίχα και εκπροσώπους φορέων, που εμπλέκονται στην παραγωγή, εμπορία και προώθηση προϊόντων καπνού. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό του καπνίσματος.

    O Έκτορας Νασιώκας ανακοίνωσε τα εξής για τον περιορισμό του καπνίσματος:

    Εντός του Ιουλίου ολοκληρώνεται η υπουργική απόφαση περί της απαγορεύσεως του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, μεταφορικά μέσα, καταστήματα και μονάδες παροχής υπηρεσιών Υγείας. Θα ακολουθήσει η έκδοση των εγκυκλίων εφαρμογής της απόφασης. Για την απαγόρευση της υπαίθριας διαφήμισης και της διαφήμισης στους κινηματογράφους συντάσσεται τροπολογία, η οποία πριν κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, θα δοθεί στη δημοσιότητα ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να εκφράσουν τις απόψεις τους. Η κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρωθεί η Σύμβαση-Πλαίσιο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για τον Έλεγχο του καπνού επί της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να μην περάσει η διάταξη για μείωση των επιδοτήσεων στην καλλιέργεια καπνού, που προωθούν άλλες χώρες. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ ομόφωνα υποστηρίζουν τη διατήρηση του καθεστώτος επιδοτήσεων στην καπνοκαλλιέργεια.

    "Πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε ότι είναι διαφορετικό θέμα η ενίσχυση της καπνοκαλλιέργειας από την προστασία της υγείας των ελλήνων πολιτών, των καπνοπαραγωγών και των παιδιών τους συμπεριλαμβανομένων", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νασιώκας.

    [16] Βρέθηκαν αγάλματα σε κεντρική οδό της Θεσ/νίκης

    11/7/2002 8:43:00 πμ

    Δυο μαρμάρινα αγάλματα ρωμαϊκής εποχής, ύψους 1,50 μέτρων περίπου το καθένα και μια κεφαλή αγάλματος που κατ΄αρχήν στο θεό Διόνυσο εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών ιδιωτικής εταιρείας στην κεντρική οδό Ολυμπιάδος στη Θεσσαλονίκης. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας που εντόπισαν τα αγάλματα στη διάρκεια των εργασιών, που εκτελούσαν για λογαριασμό της Εταιρείας Υδρευσης- Αποχέτευσης της πόλης, ενημέρωσαν αρχικά τα ΜΜΕ για το εύρημα και στη συνέχεια την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία, την 9η εφορεία Βυζαντινών αρχαιοτήτων, στην οποία και τα παρέδωσαν προκειμένου να αξιολογηθούν και να χρονολογηθούν.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών αρχαιολόγων τα αγάλματα που βρίσκονται σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση, ανήκουν στην ύστερη ρωμαϊκή εποχή (τέλη τρίτου-αρχές 4ου αιωνα μ.Χ) ενώ το ένα από αυτά ανήκει πιθανότατα στο θεό Διόνυσο.

    Αγάλματα και άλλα ευρήματα της ρωμαϊκής εποχής έχουν κατά καιρούς εντοπισθεί στην ίδια περιοχή της Θεσσαλονίκης που βρίσκεται πολύ κοντά στην αρχαία αγορά της πόλης.

    [17] Μικρές ρωγμές στο διαστημόπλοιο Εντίβορ

    11/7/2002 9:42:00 πμ

    Δύο μικρές ρωγμές εντοπίστηκαν χθες στο διαστημόπλοιο Εντίβορ, παρόμοιες με αυτές που είχαν βρεθεί στα άλλα τρία αμερικανικά διαστημικά λεωφορεία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της διαστημικής υπηρεσίας NASA, Κάιλ Χέρινγκ από το διαστημικό κέντρο Τζόνσον στο Χιούστον. Τα παλαιότερα διαστημόπλοια Κολούμπια, Ατλαντίς και Ντισκάβερι είχαν από τρεις ρωγμές το καθένα.

    ''Βρήκαν δύο πολύ μικρές ρωγμές σε δύο σημεία. Επτά ομάδες θα αναλύσουν τις διάφορες όψεις αυτού του φαινομένου'', τόνισε ο εκπρόσωπος.

    Οι ρωγμές έχουν μέγεθος 2 και 7,5 χιλιοστά και εντοπίστηκαν στα μεταλλικά εξαρτήματα που κατευθύνουν τη ροή του καυσίμου στο εσωτερικό των βασικών κινητήρων.

    Το διαστημόπλοιο Εντίβορ επέστρεψε στη γη στις 19 Ιουνίου, μετά από 15μερη αποστολή στο διάστημα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 11 July 2002 - 8:58:23 UTC