Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-07-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεύτερη ημέρα ανάκρισης του Σάββα Ξηρού
  • [02] Εξάρθρωση των κυκλωμάτων της νύχτας
  • [03] Διυπουργική για τον αγροτοτουρισμό
  • [04] Κατάθεση μηχανογραφικών από Δευτέρα
  • [05] Κηδεύονται οι άτυχοι στρατιωτικοί
  • [06] Στη Χάγη ο Ζόραν Λίλιτς
  • [07] Συνελήφθη συνεργάτης του Μπιν Λάντεν
  • [08] Αιματηρό επεισόδιο στη Λωρίδα της Γάζας
  • [09] Οι Παλαιστίνιοι αποδέχονται μόνο τον Αραφάτ
  • [10] Η δημοσιονομική σταθερότητα, στόχος της ΕΕ
  • [11] Οχι στις περικοπές των επιδοτήσεων λέει ο Δρυς
  • [12] Τον Δεκέμβριο το πρώτο κλωνοποιημένο παιδί

    [01] Δεύτερη ημέρα ανάκρισης του Σάββα Ξηρού

    Πηγή: NET 105,8 fm 12/7/2002 8:46:00 πμ

    Συνεχίζεται σήμερα η κατάθεση του Σάββα Ξηρού στον αρμόδιο εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη, στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, η δικογραφία θα διαβιβαστεί στην εισαγγελία Αθηνών. Ο εισαγγελέας ενημέρωσε χθες τον Ξηρό για το ισχύον νομικό καθεστώς όσον αφορά τους εμπλεκόμενους σε τρομοκρατικές ενέργειες. Ο Ξηρός, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ομολογήσει συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες, ενώ εμφανίζεται διατεθειμένος να δώσει στοιχεία για την υπόθεση.

    Συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας

    Χθες επισκέφθηκαν τον Ξηρό ο πατέρας του και η σύντροφός του, Αλίσια Ρομέρο Κορτές, η οποία υπαινίχθηκε ότι του χορηγούν ψυχοφάρμακα, ενώ ο πατήρ Τριαντάφυλλος δήλωσε ευχαριστημένος από τους γιατρούς, τονίζοντας ότι ο γιος του είναι πολύ καλά στην υγεία του. Από τη Δευτέρα, όπως δήλωσαν, θα μπορούν να τον βλέπουν ελεύθερα.

    Εν τω μεταξύ, ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι αρχές ασφαλείας για τον εντοπισμό του ανθρώπου που ενοικίασε το διαμέρισμα-κρησφύγετο στο Παγκράτι. Οι αρχές έχουν εστιάσει τις έρευνες στην Αθήνα και στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών ο ενοικιαστής θεωρείται από τα ηγετικά στελέχη της 17Ν, όπως τουλάχιστον λειτουργεί η οργάνωση από τη δεκαετία του '80.

    Η Αστυνομία παράλληλα ερευνά και περιπτώσεις μεγάλων ληστειών που θεωρείται ότι διέπραξε η 17Ν αποκομίζοντας εκατοντάδες εκατομμυρίων για την χρηματοδότησή της.

    Το μεσημέρι στην κατοικία του Βρετανού πρέσβη θα δώσει συνέντευξη Τύπου ο υπαρχηγός της Σκότλαντ Γιάρντ Ντέιβιντ Βενές.

    Δέσμευση του πρωθυπουργού για εξάρθρωση της 17Ν

    Ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου διαβεβαίωσε ότι θα συλληφθούν όλοι οι υπεύθυνοι της "17Ν" και θα δοθεί πλήρης δημοσιότητα στο θέμα''.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι η πάταξη της τρομοκρατίας θα προχωρήσει μέχρι τέλους και η 17Ν θα απομυθοποιηθεί.

    "Κοινούς εγκληματίες'', χαρακτήρισε τους τρομοκράτες ο Χρήστος Πρωτόπαπας τονίζοντας ότι η τρομοκρατία είναι απειλή για την κοινωνία και την δημοκρατία. "Η ΝΔ αντιμετωπίζει με ευθύνη το θέμα της τρομοκρατίας αλλά και με δικαίωση τις τρέχουσες εξελίξεις'', δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής, προσθέτοντας ότι είναι δεδομένη η συμπαράστασή της στο έργο της αστυνομίας σε μια εθνική υπόθεση. Τόνισε την ανάγκη να υπάρξει οριστική ιδεολογική συντριβή του φαινομένου.

    Μοναδική ευκαιρία καταπολέμησης της τρομοκρατίας, χαρακτήρισε τις προσπάθειες των αρχών για την εξάρθρωση της ''17 Νοέμβρη'', ο Κώστας Μπακογιάννης μιλώντας στην εκδήλωση της ομάδας ''Ως εδώ''. Τόνισε δε ότι ο εντοπισμός των ενόχων και η προσαγωγή τους στη δικαιοσύνη θα πρέπει να γίνει σε πνεύμα δικαίου.

    [02] Εξάρθρωση των κυκλωμάτων της νύχτας

    12/7/2002 9:43:00 πμ

    Προθεσμίες για σήμερα και αύριο ζήτησαν και έλαβαν από τον 11ο τακτικό ανακριτή για να καταθέσουν 10 από τους συνολικά 44 κατηγορούμενους για υποθέσεις εκβίασης, απόπειρας ανθρωποκτονιών, εκρήξεων και άλλων αδικημάτων που σχετίζονται με κυκλώματα της νύχτας.

    Στην υπόθεση ενέχονται έξι λιμενικοί, δυο αστυνομικοί, επιχειρηματίες γνωστών νυχτερινών κέντρων της παραλίας, αλλά και της δυτικής και νότιας Αττικής. Η δίωξη που έχει ασκηθεί για την υπόθεση περιλαμβάνει βαρύτατες κατηγορίες βάσει του νόμου για την πρόληψη του οργανωμένου εγκλήματος, εκρήξεις, απόπειρες ανθρωποκτονιών κ.α. Η σύλληψη όλων έγινε ταυτόχρονα το τελευταίο 24ωρο μετά από μία εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση.

    [03] Διυπουργική για τον αγροτοτουρισμό

    12/7/2002 9:02:00 πμ

    Συνεδριάζει στις 10 το πρωί η διυπουργική επιτροπή για την ανάπτυξη της υπαίθρου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Βασικό θέμα της σύσκεψης είναι η ανάπτυξη του αγροτοτουρισμού. Στις μία και μισή ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους υπουργούς Σκανδαλίδη, Χρυσοχοΐδη και Πετσάλνικο με αντικείμενο την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

    [04] Κατάθεση μηχανογραφικών από Δευτέρα

    12/7/2002 10:56:00 πμ

    Ξεκινά τη Δευτέρα και μέχρι τις 26 Ιουλίου η κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός, θα γνωστοποιηθεί σε κάθε Λύκειο η ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να προσέλθουν γιά να καταθέσουν τα μηχανογραφικά οι απόφοιτοι.

    [05] Κηδεύονται οι άτυχοι στρατιωτικοί

    12/7/2002 10:02:00 πμ

    Συνεχίζονται οι έρευνες-- με τη συνδρομή Ελλήνων εμπειρογνωμόνων--για τα αίτια της συντριβής του στρατιωτικού ελικοπτέρου της Εθνικής Φρουράς που κατέπεσε το πρωί της Τετάρτης κοντά στην Πάφο. Σήμερα θα τελεστούν οι κηδείες, τόσο του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Ευάγγελου Φλωράκη, όσο και του σμηναγού Πάρι Αθανασιάδη, από τον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλλουριώτισσα. Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου ο οποίος θα παραστεί στην κηδεία του αντιστράτηγου Φλωράκη. Χθες έγινε η κηδεία του υποσμηναγού Μιχάλη Σιακαλλή, στην εκκλησία Αγίου Βασιλείου στον Στρόβολο, ενώ η σορός του ταξίαρχου Στυλιανού Δεμέναγα μεταφέρθηκε με C130 στην Αθήνα.

    Τι λένε οι εμπειρογνώμονες

    Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις το μοιραίο ελικόπτερο "BELL 206" πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση μετά από βλάβη ή πυρκαγιά Πληροφορίες αναφέρουν ότι, το ελικόπτερο πήρε φωτιά, προτού πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση. Από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι ανακριτές προκύπτει ότι ο στρατηγός Ευάγγελος Φλωράκης και το επιτελείο του επιχείρησαν να κατασβέσουν τη φωτιά με τους πυροσβεστήρες που είχαν μέσα σ' αυτό, αλλά δεν τα κατάφεραν.

    Εν τω μεταξύ τον χώρο της συντριβής του ελικοπτέρου επισκέφθηκαν χθες οι δύο εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα οι οποίοι στη συνέχεια επιθεώρησαν για τρεις ώρες, στην αεροπορική βάση της Πάφου, τα συντρίμμια του μοιραίου ελικοπτέρου. Στη δεκαμελή επιτροπή, που ερευνά τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου, συμμετέχουν επίσης τρεις Κύπριοι χειριστές και τρεις μηχανικοί που έχουν διοριστεί από το υπουργείο Αμυνας, ενώ στις έρευνες θα συμμετάσχουν επίσης δύο ειδικοί των εταιρειών Bell και Ρολς-Ροϋς.

    [06] Στη Χάγη ο Ζόραν Λίλιτς

    12/7/2002 9:38:00 πμ

    Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Ζόραν Λίλιτς αναχώρησε αργά χθες για τη Χάγη για να καταθέσει στο δικαστήριο των εγκλημάτων πολέμου για το Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς που τον διαδέχθηκε στην προεδρία, ανακοίνωσε ο δικηγόρος του και η οικογένεια του. Ο Λίλιτς θα είναι ο πρώτος μάρτυρας στη δίκη Μιλόσεβιτς που κατείχε κορυφαία κυβερνητική θέση στη Γιουγκοσλαβία.

    Παρέλαβε εντολή κλήτευσης

    Ο Λίλιτς είχε διατελέσει πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας από το 1993 μέχρι το 1997 πριν αναλάβει την προεδρία ο Μιλόσεβιτς και υπήρξε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο.

    Ο δικηγόρος Ντράγκαν Σαπόνιτς δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο του Βελίγραδίου "Στούντιο Β" ότι ο πελάτης του αναχώρησε για την Ολλανδία, αφού προηγουμένως παρέλαβε εντολή κλήτευσης για να καταθέσει στο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών για τα εγκλήματα πολέμου.

    Ωστόσο η σύζυγος του Λίλιτς δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ότι ο συζυγός της δεν μετέβη εθελοντικά στη Χάγη, αλλά συνοδευόμενος από μέλη του δικαστηρίου. Κανείς απο το δικαστήριο δεν σχολίασε το θέμα.

    [07] Συνελήφθη συνεργάτης του Μπιν Λάντεν

    12/7/2002 9:27:00 πμ

    Ενας άνδρας που φέρεται ως "οικονομικός σύμβουλος" του Οσάμα Μπιν Λάντεν συνελήφθη στο νότιο Πακιστάν μαζί με άλλα δύο άτομα που θεωρούνται μέλη της "Αλ Κάιντα", ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών. Τρία μέλη του δικτύου της Αλ Κάιντα συνελήφθησαν στο Καράτσι, ανάμεσά τους και ο Σεΐχ Αχμεντ Σαλίμ, ο οποίος ήταν οικονομικός σύμβουλος του Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν", δήλωσε ο Πακιστανός αξιωματούχος. Οι τρεις άνδρες συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης σε διαμέρισμα προαστίου του Καράτσι. Ο Σεΐχ Αχμεντ Σαλίμ είναι σουδανικής υπηκοότητας και, σύμφωνα με πληροφορίες, διέφυγε από το Αφγανιστάν στο Πακιστάν μετά την έναρξη των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

    [08] Αιματηρό επεισόδιο στη Λωρίδα της Γάζας

    12/7/2002 9:19:00 πμ

    Ανδρες των ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού στρατού σκότωσαν έναν αξιωματικό της παλαιστινιακής λιμενικής αστυνομίας, τα ξημερώματα, κοντά στην πόλη Ντέιρ ελ Μπάλαχ, στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν παλαιστινιακές πηγές. Aπό την επίθεση τραυματίστηκαν άλλοι τέσσερις Παλαιστίνιοι. Η ισραηλινή μονάδα εισέβαλε σε βάθος αρκετών εκατοντάδων μέτρων στην πόλη Ντέιρ ελ Μπάλαχ, υπό την κάλυψη θωρακισμένων οχημάτων. Την ίδια ώρα στη Βηθλεέμ, παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν ότι υπέκυψε στα τραύματά του ένας 35χρονος Παλαιστίνιος που είχε τραυματιστεί πριν δύο ημέρες από ισραηλινά πυρά στο γειτονικό χωριό Χούσαν. Πρόκειται για τον Μάχμουντ Σούσα που βρισκόταν στο κατάστημά του όταν ξαφνικά οι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον του.

    [09] Οι Παλαιστίνιοι αποδέχονται μόνο τον Αραφάτ

    12/7/2002 9:04:00 πμ

    Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ προειδοποίησε σήμερα ότι ο Γιάσερ Αραφάτ είναι ο μόνος αποδεκτός ηγέτης από τους Παλαιστινίους και ενδεχόμενη απομάκρυνσή του από την εξουσία θα προκαλούσε χάος.

    ''Οι Παλαιστίνιοι δεν θα αποδεχτούν οποιονδήποτε άλλον από τον Αραφάτ γιατί οι ηγέτες που επιβάλλονται 'από πάνω' στους λαούς θεωρούνται προδότες'', υποστήριξε ο Μουμπάρακ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Αλ Αχράμ". Ο Μουμπάρακ διαβεβαίωσε ότι ποτέ δεν συζήτησε με τον πρόεδρο Μπους τον παραμερισμό του Αραφάτ. Σύμφωνα με τον Μουμπάρακ, ο Αραφάτ μπορεί να παραιτηθεί σε ένα ή περισσότερα χρόνια, όταν θα έχει επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία γιατί τότε θα έχει επιτύχει το καθήκον του.

    [10] Η δημοσιονομική σταθερότητα, στόχος της ΕΕ

    12/7/2002 9:06:00 πμ

    Στις δημοσιονομικές εξελίξεις των 12 χωρών της Ευρωζώνης για 2002- 2003, καθώς και στην πορεία του ευρώ έναντι του δολαρίου, αναφέρθηκαν οι υπουργοί Oικονομίας της ευρωομάδας στην πρώτη τους σύνοδο υπό την ελληνική προεδρία χθες στις Βρυξέλλες.

    Ο υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης, στην πρώτη του συνέντευξη ως προεδρεύων, και ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Πέντρο Σόλμπες επεσήμαναν ότι η εκπλήρωση των στόχων, αναφορικά με τις προοπτικές της δημοσιονομικής σταθερότητας -με τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και την απασχόληση- απαιτεί και από τις 12 χώρες σεβασμό του γενικού πλαισίου. Παράλληλα, άφησαν να εννοηθεί ότι για όσες χώρες εξακολουθήσουν να διατηρούν υψηλά ελλείμματα, θα εφαρμοσθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις του κανονισμού του συμβουλίου.

    Οι 12 υπουργοί της Ευρωζώνης αναγνώρισαν ότι ορισμένες χώρες αποκλίνουν απο τις προβλέψεις του προγράμματος σταθερότητας ενώ όλοι επαναβεβαιώσαν τη δεσμευσή τους να φθάσουν σε ισοσκελισμένο ή πλεονασματικό προϋπολογισμό το αργότερο μέχρι το 2004.

    [11] Οχι στις περικοπές των επιδοτήσεων λέει ο Δρυς

    12/7/2002 10:09:00 πμ

    Δεν ικανοποιούν τη χώρα μας οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για σταδιακή περικοπή των απευθείας επιδοτήσεων στους παραγωγούς. Αυτά δήλωσε χθες ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς σχολιάζοντας τη νέα κατεύθυνση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Η χώρα μας θα συντονίσει τις προσπάθειές της με τις χώρες της Ε.Ε. που έχουν κοινά συμφέροντα προκειμένου να βελτιωθούν οι προτάσεις. Μετά το Συμβούλιο Υπουργών που θα γίνει τη Δευτέρα ο κ Δρυς θα καλέσει τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων προκειμένου να ενημερωθούν για τις προτάσεις. Παράλληλά, θα ζητηθεί από όλα τα πολιτικά κόμματα και τους συνδικαλιστικούς φορείς των αγροτών να συντονίσουν τη δράση τους με αυτή του υπ. Γεωργίας.

    Σταδιακή μείωση των επιδοτήσεων κατά 3% ετησίως από το 2004 και μέχρι το 2011, στα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, προβλέπει το πρόγραμμα αναμόρφωσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Παράλληλα θα χρηματοδοτηθούν προγράμματα που σχετίζονται με τη γενικότερη ανάπτυξη της υπαίθρου. Μέχρι σήμερα το σύστημα των επιδοτήσεων βασίζονταν στον αριθμό των αγροτικών ζώων ή στην έκταση της καλλιεργήσιμης γης. Πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος που έχει βασικό άξονα την απευθείας επιδότηση του παραγωγού.

    Οι νέες προτάσεις, που θα υποβληθούν την Δευτέρα στους "15" υπουργούς Γεωργίας, προτείνουν την αντικατάσταση του σημερινού συστήματος με μία επιδότηση, που θα είναι ανάλογη με το εισόδημα του αγρότη και η οποία θα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

    [12] Τον Δεκέμβριο το πρώτο κλωνοποιημένο παιδί

    12/7/2002 9:31:00 πμ

    Ο Ιταλός γενετιστής

    Το πρώτο βρέφος -προϊόν κλωνοποίησης- αναμένεται να έρθει στον κόσμο τον προσεχή Δεκέμβριο, δήλωσε ο Iταλός γενετιστής Σεβερίνο Αντινόρι σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα "Λιμπερασιόν". ''Πραγματοποίησα 18 μεταφορές εμβρύων που δημιουργήθηκαν μέσω κλωνοποίησης και πέτυχα μία εγκυμοσύνη. Σήμερα βρίσκεται στην 15η εβδομάδα της κύησης. Η μορφολογία του βρέφους είναι πολύ καλή'', υποστήριξε ο Iταλός γενετιστής. O Αντινόρι τονίζει στην εφημερίδα ότι στο πρόγραμμα κλωνοποίησης που εφαρμόζει μετέχουν εθελοντικά περίπου 50 άτεκνα ζευγάρια.

    Εκτός Ιταλίας η γέννηση του κλώνου

    Επίσης αποκάλυψε ότι το πρώτο κλωνοποιημένο βρέφος θα γεννηθεί ''αλλού, εκτός Ιταλίας'', αλλά δεν θα παρουσιαστεί αμέσως μετά τη γέννηση καθώς ''με δεδομένο το κλίμα κατά της κλωνοποίησης που υπάρχει, οι γονείς θα υπόκειντο σε τρομερές πιέσεις''.

    ''Θα γίνουν πολλές εξετάσεις σε αυτό το παιδί και θα πρέπει να περιμένουμε τη γέννηση τουλάχιστον 20 παιδιών με κλωνοποίηση για να προβούμε σε επιστημονικές ανακοινώσεις'', υπογράμμισε ο Αντινόρι.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 12 July 2002 - 8:54:21 UTC