Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-07-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό Κουφοντίνα
  • [02] Καλοκαιρινή εξόρμηση στην επαρχία των υπουργών
  • [03] ΕΕ:Aναμονή για αναθεώρηση της αγροτικής πολιτικής
  • [04] Επίσκεψη Καραμανλή στο Βελιγράδι
  • [05] Κινδύνεψε 70χρονος σε πυρκαγιά διαμερίσματος
  • [06] Ρευστή η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία
  • [07] Ελσίνκι: Έκρηξη αυτοκινήτου-νεκρός ο οδηγός
  • [08] ΗΠΑ: Αλλαγή ρόλου για Αραφάτ
  • [09] Αιματηρές συγκρούσεις στην Παραγουάη
  • [10] Σε κλινική ο επίδοξος δολοφόνος του Ζακ Σιράκ
  • [11] Σήμερα το 1o σχέδιο εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ
  • [12] Στα Φίτζι δύο αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου
  • [13] Περισσότερος ήλιος μεγαλύτερος κίνδυνος
  • [14] Υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα

    [01] Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό Κουφοντίνα

    16/7/2002 11:24:00 πμ

    Η αστυνομία ανακοίνωσε και επίσημα χθες την αναζήτηση του 44χρονου Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος ήταν ο ενοικιαστής της γιάφκας της ''17 Ν'' στην οδό Δαμάρεως 73 στο Παγκράτι και θεωρείται ο No2 της οργάνωσης και συνδετικός κρίκος των επιχειρησιακών ομάδων με τον αρχηγό. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Κουφοντίνας, η εμπλοκή του οποίου στη 17Ν προκύπτει και από την προανακριτική έρευνα, βρίσκεται στην παρανομία από το 85. Το κουβάρι της τρομοκρατίας είναι μακρύ και θα χρειαστεί χρόνο, εκτίμησε ο Πρωθυπουργός χθες βράδυ σε σύσκεψη συνεργατών για την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης.

    Ερευνες για τις σχέσεις Κουφοντίνα-Ξηρού-Σωτηροπούλου

    Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας έδωσε στη δημοσιότητα τρεις φωτογραφίες του Κουφοντίνα και κάλεσε τους πολίτες να δώσουν πληροφορίες στις αρχές καλώντας στα τηλέφωνα 170 και 1964. Η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών διαψεύδει τα σενάρια που έφεραν τον Κουφοντίνα να έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων ή να βρίσκεται υπό την πίεση της αστυνομίας.

    Ανδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας πραγματοποίησαν χθες έρευνα σε αποθήκη μελισσοκομικών προϊόντων που διατηρούσε ο Κουφοντίνας στην Κερατέα. Oι κάτοικοι πάντως, της περιοχής, όπου διέμενε ο Δημήτρης Κουφοντίνας, είναι κατηγορηματικοί: τον είδαν πριν από δύο εβδομάδες. Ωστόσο, ο άνθρωπος με τα πολλά ονόματα είχε κατορθώσει να σβήσει τα ίχνη του, ακόμη και από την οικογένειά του, εδώ και δύο δεκαετίες. Οι γονείς και τα αδέλφια του τον αναζητούν από το 1982. Δεν έχει φορολογικό μητρώο, ούτε λογαριασμό στο όνομά του, αλλά στην τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών υπάρχει καταγεγραμμένος ο εκλογικός του αριθμός στην Τερπνή Σερρών.

    Tα τελευταία χρόνια o Δημήτρης Κουφοντίνας συζούσε με την Αγγελική Σωτηροπούλου, πρώην σύζυγο του Σάββα Ξηρού, στο Βαρνάβα Αττικής, χρησιμοποιώντας τα ψευδώνυμα Δημήτρης Λαμπρόπουλος, Δημήτρης Σωτηρόπουλος και πιθανόν αρκετά άλλα.

    Με πλήρη τήρηση των κανόνων του ποινικού Δικαίου οι ανακρίσεις Ξηρού

    Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος για την τρομοκρατία εισαγγελέας, Ιωάννης Διώτης, αναμένει το πράσινο φως από τους γιατρούς, για να συνεχίσει την προανακριτική απολογία του Σάββα Ξηρού, ο οποίος νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό, του οποίου η κατάσταση της υγείας του εξελίσσεται ομαλά.

    Ο κ. Διώτης ενημέρωσε χθες τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Κρουσταλάκη για την πορεία των ανακρίσεων.

    Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε η εισαγγελία του Αρείου Πάγου, τονίζεται ότι από την ενημέρωση που έγινε διαπιστώθηκε πως όλες οι ανακριτικές πράξεις έχουν γίνει με πλήρη τήρηση των κανόνων του ποινικού δικονομικού δικαίου, του Συντάγματος και της ευρωπαϊκής σύμβασης δικαιωμάτων του ανθρώπου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μέχρι τώρα καταθέσεις του Σάββα Ξηρού περιλαμβάνονται στο προανακριτικό έργο των αστυνομικών και μόνο Αρχών.

    Αβάσιμες οι δηλώσεις Τόμας Νάιλς περί σχέσης ''17Ν'' και ΠΑΣΟΚ

    Αστειότητες και ανοησίες χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς περί σχέσεων της ''17Ν'' με το ΠΑΚ και το ΠΑΣΟΚ, που διατύπωσε ο πρώην Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τόμας Νάιλς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, λέγοντας ότι δεν χρειάζεται να ασχοληθεί κανείς σοβαρά με όσα λέει ένας συνταξιούχος πρώην λειτουργός ξένης χώρας και τόνισε ότι είναι αδύνατον να παρακολουθήσει κανείς τις ανοησίες του πρώην πρέσβη. Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ, ο οποίος έκανε λόγο για ισχυρισμούς ενός συνταξιούχου.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ παρατήρησε ότι ο τέως πρέσβης προσπάθησε να ενοχοποιήσει την Αριστερά και να εισάγει στην Ελλάδα πολιτική κρίση με όχημα την τρομοκρατία. ''Πρόσωπα τα οποία έχουν εργολαβικά στο παρελθόν χρησιμοποιήσει σενάρια παραπληροφόρησης εξυπηρετώντας διάφορα συμφέροντα, επανέρχονται με ατεκμηρίωτη και αδέσποτη επιχειρηματολογία, που στοχεύει στην κατασυκοφάντηση του αντιδικτατορικού αγώνα ή των οργανώσεων'' σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Για φαινόμενα ελεγχόμενης αν όχι κατευθυνόμενης πληροφόρησης από κέντρα εξουσίας, έκανε λόγο η ΕΣΗΕΑ.

    [02] Καλοκαιρινή εξόρμηση στην επαρχία των υπουργών

    16/7/2002 11:42:00 πμ

    Επί ποδός όλο το καλοκαίρι θα βρίσκεται η κυβέρνηση και τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, ύστερα και από επιστολή, που απέστειλε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο κ. Σημίτης, που προτάσσει την εξόρμηση στην επαρχία, καθόρισε ένα πρόγραμμα περιοδειών όλων των υπουργών και τους ζήτησε, παράλληλα, να προβάλουν διαρκώς και σε όλη τους την έκταση το κυβερνητικό έργο. Στο πλαίσιο αυτής της εξόρμησης, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα κάνει περιοδείες, κατ αρχήν στις έξι ολυμπιακές πόλεις, αλλά και σε άλλες πόλεις της περιφέρειας. Εν τω μεταξύ, η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων είναι το θέμα της σημερινής σύσκεψης του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τους συναρμόδιους υπουργούς Αμυνας, Δημόσιας Τάξης, Πολιτισμού και του αναπληρωτή Εξωτερικών, που άρχισε στις 11 το πρωί.

    Θα ακολουθήσει στις 12 το μεσημέρι η συνεδρίαση της Υπουργικής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και στις 7 το απόγευμα θα συνέλθει υπό τον κ. Σημίτη το άτυπο επικοινωνιακό επιτελείο κυβέρνησης- κόμματος με αντικείμενο τα επικοινωνιακά θέματα.

    [03] ΕΕ:Aναμονή για αναθεώρηση της αγροτικής πολιτικής

    16/7/2002 11:30:00 πμ

    Το φλέγον θέμα των αγροτικών επιδοτήσεων συζήτησαν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Γεωργίας των "15", κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την νέα αγροτική πολιτική, θέμα το οποίο έχει βέβαια μεγάλη σπουδαιότητα για την γεωργία των κρατών-μελών, αποκτά όμως και επείγοντα χαρακτήρα εν όψει της ευρωπαϊκής διεύρυνσης. Ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς χαρακτήρισε ως μη ικανοποιητικές τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

    Ο Έλληνας υπουργός επεσήμανε ότι στις συζητήσεις και διαπραγματεύσεις που θα επακολουθήσουν, η χώρα μας θα συμβάλει με εποικοδομητικό τρόπο, ώστε να υπάρξουν οι αλλαγές εκείνες που θα άρουν τις όποιες δυσλειτουργίες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και ταυτόχρονα θα κατοχυρώνουν το κοινωνικό και περιβαλλοντικό περιεχόμενο της ευρωπαϊκής γεωργίας.

    [04] Επίσκεψη Καραμανλή στο Βελιγράδι

    16/7/2002 10:54:00 πμ

    Στο Βελιγράδι βρίσκεται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος στα Βαλκάνια. Ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα. Το απόγευμα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα αναχωρήσει για τα Τίρανα όπου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της Αλβανίας, τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας.

    [05] Κινδύνεψε 70χρονος σε πυρκαγιά διαμερίσματος

    16/7/2002 10:48:00 πμ

    Σοβαρά εγκαύματα έπαθε λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο 70χρονος Αλέξανδρος Θεοχαρόπουλος, από πυρκαγιά που ξέσπασε στο ισόγειο διαμέρισμά του, στη διασταύρωση Νάξου και Χατζηδάκη στα Ανω Πατήσια. Από την πυρκαγιά, η οποία σβήστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο διαμέρισμα. Ο Θεοχαρόπουλος μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ όπου νοσηλεύεται. Για τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνά το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

    [06] Ρευστή η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία

    16/7/2002 10:57:00 πμ

    Στην Τουρκία, ο κυβερνητικός συνασπισμός κινδυνεύει πλέον να χάσει την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο, μετά την αποσκίρτηση άλλων επτά βουλευτών από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς του Μπουλέντ Ετζεβίτ που πλέον έχει μόλις 75 έδρες. Τη δύσκολη κατάσταση αναγνωρίζει πλέον και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος παραδέχτηκε τώρα πως η κυβέρνησή του, είναι απίθανο να εξαντλήσει τη θητεία της ως το τέλος του 2004. Ο Μπαχτσελί επέρριψε ευθύνες για την παρούσα κρίση στις φιλοευρωπαικές δυνάμεις.

    Κρίσιμη αυτή η εβδομάδα για τις πολιτικές εξελίξεις

    Την απόφασή του να παραμείνει στην κυβέρνηση συνασπισμού ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης. Οπως είπε ο Μπαχτσελί θα παραμείνει μέχρι τις πρόωρες εκλογές του Νοεμβρίου, ενώ τόνισε ότι η Μπουλέντ Ετζεβίτ θα κρίνει την τύχη του Κεμάλ Ντερβίς. Ο Μπαχτσελί είχε ταχθεί κατά της παραμονής του υπουργού Οικονομικών στην κυβέρνηση, καθώς έχει προσχωρήσει στο νέο κόμμα του Ισμαήλ Τζεμ. Η άρνηση των εθνικιστών είχε κάνει τον Μπουλέντ Ετζεβίτ να δηλώσει νωρίτερα ότι αυτή η εβδομάδα είναι κρίσιμη για τις εξελίξεις.

    Μιλώντας στο CNN ο Ετζεβίτ παραδέχτηκε επίσης ότι πλέον δεν φαίνεται πιθανό να μπορέσει η κυβέρνηση να εξαντλήσει τη θητεία της που λήγει το 2004. Νωρίτερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι πιθανό να παραιτηθεί πριν η τρικομματική κυβέρνησή του χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή. Ο Ετζεβίτ δήλωσε στην εφημερίδα Μιλιέτ ότι η πιθανή αποχώρηση του υπουργού Οικονομικών Κεμάλ Ντερβίς είναι πιθανό να προκαλέσει την παραίτησή του μετά τις αποσκιρτήσεις από το Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς. Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, την 1η Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει εκτάκτως το κοινοβούλιο για το θέμα των πρόωρων εκλογών μετά το αίτημα του εθνικιστικού κόμματος του Μπαχτσελί.

    Ετοιμη να αναλάβει δηλώνει η Τσιλέρ

    Η πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ δήλωσε ότι είναι έτοιμη να αναλάβει και πάλι τα ηνία της χώρας, σε μία περίοδο κατά την οποία κλυδωνίζεται ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός του Μπουλέντ Ετσεβίτ. Η Τανσού Τσιλέρ σε ανακοίνωση, που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, αναφέρει ότι η εμπειρία που απέκτησε κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας της ως προς την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τους χειρισμούς σε περιόδους κρίσης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, είναι πολύτιμη για να βοηθήσει στην έξοδο της Τουρκίας από την παρούσα πολιτική κρίση.

    Ο λόγος για τον οποίο θέλω να ηγηθώ της Τουρκίας ενόψει μίας πιθανής επιχείρησης στη Μέση Ανατολή είναι διότι γνωρίζω πως στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας απαιτείται σοβαρή εξουσία, αναφέρει η Τσιλέρ στην ανακοίνωσή της.

    Η Τσιλέρ αναφέρει επίσης ότι η πιθανότητα νέων αμερικανικών επιθέσεων εναντίον του Ιράκ και η αστάθεια που θα προκαλέσουν στην Τουρκία την καθιστούν ιδανική υποψήφια για την πρωθυπουργία, αφού έχει αποκομίσει πολύτιμες εμπειρίες στα τρία χρόνια που ήταν πρωθυπουργός (1993-1996), όταν είχε κορυφωθεί ο πόλεμος εναντίον των Κούρδων στις νοτιοανατολικές επαρχίες.

    Η Τσιλέρ υποστηρίζει ότι εκείνη έσπασε την πλάτη των Κούρδων ανταρτών, ανοίγοντας το δρόμο για τη σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Θα χρειασθεί ένας ηγέτης που έχει καταπολεμήσει την τρομοκρατία, που έχει εμπειρία σε τέτοιου είδους αγώνες, που γνωρίζει την οικονομία και μπορεί να δράσει χωρίς να εγκαταλείψει το όραμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναφέρει η Τσιλέρ στην ανακοίνωσή της.

    Ομως οι επικριτές της Τανσού Τσιλέρ της καταλογίζουν πως υπονόμευσε την οικονομία της χώρας και τον στόχο για ένταξη στην ΕΕ, αφού σύναψε συμμαχία με τους ισλαμιστές. Επιπλέον η πανίσχυρη ηγεσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων την θεωρεί υπεύθυνη για την άνοδο των ισλαμιστών στην εξουσία.

    Ο τουρκικός τύπος

    "Αν φύγει ο Ντερβίς θα φύγω και εγώ", είναι ο τίτλος της Μιλλιέτ που αναφέρεται σε δηλώσεις του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ στην εφημερίδα. Ο πρωθυπουργός Ετζεβίτ είπε ότι αν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντεβλέτ Μπαχτσελί επιμείνει στην απομάκρυνση του Κεμάλ Ντερβίς από την κυβέρνηση, θα παραιτηθεί χωρίς να περιμένει να χάσει ο κυβερνητικός συνασπισμός την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

    "Θα τον υποστήριζα ακόμα και αν ήταν σε άλλο κόμμα", είναι ο τίτλος της Χουριέτ που αναφέρεται σε δηλώσεις του Ισμαήλ Τζέμ, ο οποίος υποστήριξε τον Κεμάλ Ντερβίς που δέχεται σφοδρές επιθέσεις από το κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης. Ο Ισμαήλ Τζέμ είπε ότι χρειάζονται ακόμα τρεις περίπου μήνες για να ετοιμαστούν στο νέο πολιτικό σχηματισμό.

    "Αν πέσουμε κάτω από 276 βουλευτές θα παραιτηθώ", γράφει η Σαμπάχ και αναφέρεται σε δηλώσεις του πρωθυπουργού Ετζεβίτ που είπε ότι αν η κυβέρνηση χάσει την πλειοψηφία της στην Εθνοσυνέλευση θα παραιτηθεί. Η εφημερίδα αναφέρεται και στην επίσκεψη του Πώλ Βόλφοβιτς και γράφει ότι κατά την διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη διαβεβαίωσε την Τουρκία ότι δεν πρόκειται να ιδρυθεί κουρδικό κράτος στο Βόρειο Ιράκ. Γράφει ακόμα ότι ο κ. Βόλφοβιτς συναντήθηκε στο δείπνο με τον Κεμάλ Ντερβίς.

    "Η πιο κρίσιμη βδομάδα στην Αγκυρα", είναι ο τίτλος της Ραντικάλ, η οποία γράφει ότι αναμένεται να παραιτηθούν άλλοι 20 βουλευτές του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

    Ο αμερικανικός τύπος για την κρίση στην Τουρκία

    Με τίτλο "Ανεμος αβεβαιότητας πνέει στην Τουρκία, ενώ η κυβέρνηση παραπαίει", ο ανταποκριτής των Τάιμς στην Κωνσταντινούπολη Douglas Frantz επισημαίνει ότι εκφράζονται φόβοι πως η Τουρκία κατηφορίζει το μονοπάτι της πολιτικής και οικονομικής αναστάτωσης, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέγεθος, ούτε την κατεύθυνση που θα πάρουν οι αναπόφευκτες αλλαγές. Διακυβεύονται, υπογραμμίζεται, παρά πολλά τόσο για τα 65 εκατομμύρια των Τούρκων, που κοιτάζουν να απαλλαγούν από τον κλοιό που τους επέβαλε η πολύμηνη οικονομική κρίση, όσο και για τις ΗΠΑ που χρειάζονται έναν υπάκουο και σταθερό σύμμαχο σε μιαν ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ. Επίσης τουλάχιστον εξίσου σημαντικό μακροπρόθεσμα είναι το γεγονός, ότι η έκβαση του σημερινού πολιτικού αδιεξόδου θα καθορίσει, αν η Τουρκία θα προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να πετύχει την ένταξή της στην ΕΕ ή θα οπισθοχωρήσει παίζοντας το ρόλο του δυσαρεστημένου εθνικιστή στο περιθώριο της Δύσης.

    Η ανταπόκριση αναφέρεται και σε δηλώσεις Τούρκων και Αμερικανών πολιτικών αναλυτών για την επικρατούσα στον πολιτικό ορίζοντα τεράστια αβεβαιότητα, επειδή "οι παίκτες" είναι τόσο πολλοί και με τόσο διαφορετικά συμφέροντα. Σύμφωνα με την ανταπόκριση, καταλύτη για τις πολιτικές εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας, αποτέλεσαν οι διαφωνίες σχετικά με την έκταση των υποχωρήσεων στις οποίες πρέπει να προβεί η Τουρκία για να πετύχει την ένταξή της στην ΕΕ και ειδικότερα το αν θα πρέπει να καταργήσει τη θανατική ποινή.

    Εγκαταλείπουν το. . . πλοίο αλλά η . . . στεριά είναι μακριά

    Φοβούμενοι ότι ο Ετζεβίτ δεν είναι σε θέση να οδηγήσει το κόμμα σε πρόωρες εκλογές, ορισμένα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς άρχισαν να εγκαταλείπουν το πλοίο. Κορυφαίος ανάμεσά τους ο δημοφιλής υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ που θεωρούνταν προστατευόμενος του Ετζεβίτ.

    Την Παρασκευή ο Τζεμ ανακοίνωσε την ίδρυση νέου κόμματος με στόχο την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, μία προοπτική που, σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις, υποστηρίζεται από την πλειοψηφία της χώρας. Εκτός του Ισμαήλ Τζεμ στην ηγεσία του νέου κόμματος θα συμμετέχουν επίσης ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός Χουσαμετίν Οζκάν και ο υπουργός Οικονομικών Κεμάλ Ντερβίς. Ο Ισμαήλ Τζεμ είναι μια δημοφιλής και αδιάφθορη προσωπικότητα της τουρκικής πολιτικής ζωής, ενώ ο Κεμάλ Ντερβίς απολαμβάνει της εκτίμησης της διεθνούς οικονομικής κοινότητας. Οι δύο τους θα έχουν την υποστήριξη επιχειρηματιών με επιρροή, που επιθυμούν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Ωστόσο, η επιτυχία του νέου κόμματος είναι κάθε άλλο παρά βέβαιη, όπως εκτιμάται, σε μια χώρα όπου η εμφάνιση και διάλυση νέων πολιτικών ομάδων είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Επιπλέον, ο Κεμάλ Ντερβίς απουσίαζε για πολλά χρόνια στο εξωτερικό, πράγμα που έχουν επιχειρήσει να εκμεταλλευθούν οι εθνικιστές, χαρακτηρίζοντάς τον ως πληρεξούσιο των ΗΠΑ και των διεθνών δανειοδοτών.

    Ταυτόχρονα οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προώθησε ο Ντερβίς για να εξασφαλίσει τη ροή διεθνών δανείων έχουν πλήξει τους εργαζόμενους και τους αγρότες της χώρας.

    Ενας παράγοντας που θα καθορίσει τις μελλοντικές εξελίξεις, είναι η δημοτικότητα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που ιδρύθηκε πριν ένα χρόνο από τις στάχτες του απαγορευμένου ισλαμικού κόμματος, με ηγέτη τον πρώην δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Ρεσέπ Ερντογκάν (Recep Erdogan). Ενα πιθανό σενάριο είναι να προσπαθήσει ο Ετζεβίτ να κρατήσει την εξουσία, συμμαχώντας με το εθνικιστικό κόμμα του Μπαχτσελί και συμφωνώντας στη διατήρηση της θανατικής ποινής και στη μη παραχώρηση περισσότερων δικαιωμάτων στην κουρδική μειονότητα.

    Ενας δυτικός διπλωμάτης έκανε λόγο για την πιθανότητα συγκρότησης ενός φιλοευρωπαϊκού συνασπισμού από το κόμμα του Ισμαήλ Τζεμ, το κόμμα του Ρεσέπ Ερντογκάν και το μετριοπαθές κόμμα της Μητέρας Πατρίδας, αναγνώρισε ωστόσο ότι μπορούν να προκληθούν προβλήματα, εξαιτίας του θρησκευτικού συντηρητισμού του κόμματος του Ερντογκάν.

    [07] Ελσίνκι: Έκρηξη αυτοκινήτου-νεκρός ο οδηγός

    16/7/2002 11:26:00 πμ

    Αυτοκίνητο εξερράγη νωρίς σήμερα στο κέντρο του Ελσίνκι, σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από εβραϊκή συναγωγή, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο οδηγός του, να τραυματιστεί ένας περαστικός και να σπάσουν τζάμια κτιρίων, ανακοίνωσε η αστυνομία. Η αιτία της έκρηξης δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή. Ο πρόεδρος της μικρής εβραϊκής κοινότητας του Ελσνίνκι Τζιντιόν Μπολοτόφσκι δήλωσε ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία που να δείχνουν ότι επρόκειτο για επίθεση με στόχο τη συναγωγή, ενώ από την πλευρά του, ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας του Ελσίνκι εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο επεισόδιο που δε συνδέεται με κάποιο πολιτικό ζήτημα.

    [08] ΗΠΑ: Αλλαγή ρόλου για Αραφάτ

    16/7/2002 11:26:00 πμ

    Νέο ρόλο για τον Γιάσερ Αραφάτ ενδέχεται να εξετάσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο οποίος επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση Μπους θα επιθυμούσε μια νέα Παλαιστινιακή ηγεσία. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να εξετάσει ένα σχέδιο, βάση του οποίου ο Γιάσερ Αραφατ θα "αναρριχηθεί" σε ένα άλλο αξίωμα. Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος ηγέτης επανέλαβε σε συνέντευξή του στον σταθμό "αλ Τζαζίρα", το όραμά του για μια υπό παλαιστινιακή κυριαρχία Ιερουσαλήμ.

    Εργασίες για κοινό σχέδιο δράσης ΗΠΑ - Ρωσία - ΟΗΕ - ΕΕ

    "Είναι μια λύση την οποία εξετάζω με εξαιρετική προθυμία", δήλωσε ο Πάουελ όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ο Αραφάτ να προωθηθεί προς την προεδρία, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ανάδειξη ενός πρωθυπουργού για τους Παλαιστινίους. Ο Πάουελ, σε χθεσινοβραδινή του συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, δήλωσε ότι εναπόκειται στον Παλαιστινιακό λαό να αποφασίσει ποιο ρόλο θα παίξει στο τέλος ο Αραφατ. "Εάν έχουμε νέους ηγέτες, τους οποίους θα μας προτείνει ο Παλαιστινιακός λαός, τότε θα δούμε ποιος θα έχει την ευθύνη και ποιός θα αναλάβει την εξουσία", τόνισε ο Πάουελ.

    "Ο ηγέτης Αραφατ δυστυχώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί", κατέληξε ο Πάουελ ο οποίος σήμερα συναντάται στη Νέα Υόρκη με τα υπόλοιπα μέλη της "τετράδας" (ΗΠΑ- Ρωσία-Ηνωμένα Έθνη-Ευρωπαϊκή Ένωση) υπό την αιγίδα των οποίων διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της Μέσης Ανατολής. Οι "4" ελπίζουν να προχωρήσουν στην εκπόνηση ενός κοινού σχεδίου δράσης για να προωθήσουν την ειρηνευτική διαδικασία πριν από τη διεξαγωγή των Παλαιστινιακών εκλογών το 2003. Τα μέλη της "τετράδας" αναμένεται να συναντηθούν επίσης και με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ιορδανίας.

    Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των συμβούλων του Αραφάτ Ναμπίλ Αμπου Ρουντέινα δήλωσε στην κρατική ραδιοφωνία του Ισραήλ ότι εάν οι "4" αντιμετωπίζουν με πραγματική σοβαρότητα τη λύση του Παλαιστινιακού προβλήματος πρέπει να "προσφύγουν αμέσως στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να ζητήσουν την άμεση αποχώρηση των ισραηλινών στρατιωτών από τα παλαιστινιακά εδάφη και να ασκήσουν πιέσεις τόσο στους Ισραηλινούς όσο και στους Παλαιστινίους, για άμεσες και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις".

    Η Ρωσία δεν προτίθεται να θίξει την τύχη του Αραφάτ, τον οποίο οι ΗΠΑ θέλουν να απομακρύνουν από την παλαιστινιακή ηγεσία, κατά τη διάρκεια της συνόδου για την Μέση Ανατολή, όπως δήλωσε χθες βράδυ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ.

    Σύλληψη του επικεφαλής της ''Δύναμης 17''

    Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε νωρίς το πρωί στην Ιεριχώ ένα από τα στελέχη της "Δύναμης 17", της προσωπικής φρουράς του Αραφάτ, ανακοίνωσαν πηγές της παλαιστινιακής ασφάλειας. Ο συνταγματάρχης Αμπντέλ Ραχμάν Αμπού Σάλεχ, επικεφαλής της "Δύναμης 17" στην Ιεριχώ, συνελήφθη μετά τη διείσδυση του ισραηλινού στρατού στα Αυτοδιοικούμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

    Η Ιεριχώ είναι η μοναδική πόλη των Αυτοδιοικούμενων Παλαιστινιακών Εδαφών που δεν ανακατελήφθη απο τα ισραηλινά στρατεύματα κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων της 19ης Ιουνίου.

    [09] Αιματηρές συγκρούσεις στην Παραγουάη

    16/7/2002 10:31:00 πμ

    Υπέκυψαν το βράδυ δύο άτομα, που είχαν τραυματισθεί σοβαρά από σφαίρες χθες το πρωί κατά τη διάρκεια των βίαιων διαδηλώσεων που ξέσπασαν στην Παραγουάη, με αίτημα την παραίτηση του προέδρου Λούις Γκονσάλες Μάκτσι. Τα δύο θύματα είχαν τραυματισθεί από πυρά κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ανάμεσα στην αστυνομία και τους περίπου 800 διαδηλωτές στην Σιουδάδ ντελ Έστε (330 χλμ ανατολικά της πρωτεύουσας), οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τη διαφθορά και τη φτώχεια που επικρατούν στη χώρα.

    Αλλα 50 άτομα τραυματίσθηκαν κι 100 συνελήφθηκαν, σύμφωνα με τον νεώτερο απολογισμό που μεταδίδουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της χώρας, επικαλούμενοι αστυνομικές πηγές. Προκειμένου να αντιμετωπίσει τις διαδηλώσεις των αντιπάλων του, ο πρόεδρος κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού κι ανέστειλε ορισμένα πολιτικά δικαιώματα για μία περίοδο πέντε ημερών.

    Στην πρωτεύουσα Ασουνσιόν, αστυνομικοί με υδραντλίες έχουν λάβει θέση έξω από το Κογκρέσο, στην περίμετρο του οποίου έχουν αναπτυχθεί στρατιώτες.

    Η κυβερνητική πλειοψηφία του Κόμματος Κολοράδο κατηγορεί τον πρώην στρατηγό του Ιππικού, Λίνο Οβιέδο, που είχε επιχειρήσει τρία πραξικοπήματα, και ο οποίος έχει καταφύγει στη Βραζιλία, ότι βρίσκεται πίσω από τις διαδηλώσεις. Ο Οβιέδο έχει αρνηθεί τις κατηγορίες αυτές.

    [10] Σε κλινική ο επίδοξος δολοφόνος του Ζακ Σιράκ

    16/7/2002 10:10:00 πμ

    Ο Μαξίμ Μπρινερί, ο 25χρονος νεοναζιστής που αποπειράθηκε χθες να δολοφονήσει τον πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, οδηγήθηκε σήμερα σε ψυχιατρική κλινική της Βιλζουίφ στα περίχωρα του Παρισιού, ενώ η Γαλλία, που δεν έχει ακόμα συνέλθει από το σοκ, διερωτάται για τα κενά ασφαλείας και για τους κινδύνους που μπορεί να αντιπροσωπεύει ο σκοτεινός κόσμος των ακροδεξιών οργανώσεων. Οπως ανακοίνωσε η αστυνομία, ο επίδοξος δολοφόνος ομολόγησε ότι μισεί τον Σιράκ και ήθελε να τον σκοτώσει ''για να σώσει τη Γαλλία'', αλλά τα όσα έλεγε ήταν τόσο ασυνάρτητα, ώστε να προκύπτει το συμπέρασμα ότι επρόκειτο μάλλον για ενέργεια ενός διαταραγμένου ατόμου, παρά για ένα οργανωμένο σχέδιο δολοφονίας. ''Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί συνεργός'', δήλωσε ο αντιεισαγγελέας Φρανσουά Κορντιέ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Διενέργεια ευρύτερων ερευνών

    Ωστόσο η εισαγγελία ξεκίνησε τη διαδικασία προανάκρισης κατά του Μπρινερί για ''απόπειρα δολοφονίας''. Αυτό ανοίγει το δρόμο για τη διενέργεια ερευνών στους κύκλους της άκρας δεξιάς.

    Η ψυχιατρική εξέταση στην οποία θα υποβληθεί ο 25χρονος θα αποφανθεί για το εάν θα πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη ή όχι λόγω διαταραγμένου ψυχισμού. Εάν δικαστεί και καταδικαστεί, αντιμετωπίζει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

    Σήμερα εξάλλου η εισαγγελία αποκάλυψε ότι ο Μπρινερί είχε περάσει σε μία νεοναζιστική ιστοσελίδα στο Ιντερνετ το μήνυμα: ''Δείτε την Κυριακή τηλεόραση, θα είμαι ο σταρ''.

    Υπεύθυνη για τρεις πολυαίμακτες επιθέσεις είναι η οργάνωση Μάχη-18

    Η αγγλική νεοναζιστική ομάδα Μάχη-18, στην οποία πρόσκειται ο άνδρας που επιχείρησε την περασμένη Κυριακή να δολοφονήσει τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, είναι μία πολύ μυστική οργάνωση, η οποία είχε αναλάβει την ευθύνη για τρεις βομβιστικές επιθέσεις το 1999. Τρία άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους και άλλα 140 είχαν τραυματισθεί κατά τη διάρκεια των επιθέσεων με αυτοσχέδιες βόμβες τον Απρίλιο του 1999 στο Λονδίνο. Για τις επιθέσεις αυτές είχε φυλακισθεί ο 24-χρονος φιλοναζί Ντέιβιντ Κόπλαντ. Δύο από τις επιθέσεις είχαν πραγματοποιηθεί σε προάστια με εκτεταμένη παρουσία ξένων μεταναστών και η τρίτη είχε ως στόχο μπαρ που συχνάζουν ομοφυλόφιλοι.

    Ο Μαξίμ Μπρυνερί, ο οποίος πυροβόλησε κατά του Σιράκ στη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης της 14ης Ιουλίου, είχε προειδοποιήσει στην ιστοσελίδα της Μάχης-18 πως προετοίμαζε κάτι :"Κοιτάξτε αυτήν την Κυριακή τηλεόραση, θα γίνω αστέρας, θάνατος στην Ζοg-88", έγραφε σε ηλεκτρονικό μήνυμά του που είχε στείλει στις 13 Ιουλίου στην ιστοσελίδα "Κατσαβίδι" της οργάνωσης, όπως αποκάλυψε χθες η γαλλική δικαιοσύνη. Ο Μαξίμ Μπρυνερί, που υπέγραφε με το ψευδώνυμο "Μαξίμ" έγραψε το μήνυμα χρησιμοποιώντας τις συνθηματικές ονομασίες των φιλοναζί. Zog στην ιδιόλεκτό τους σημαίνει Κυβέρνηση Σιονιστικής Κατοχής (Zionist Occupation goverment), ενώ το 88 σημαίνει Heil Hitler--καθώς το Η είναι το όγδοο γράμμα του λατινικού αλφαβήτου. Επιπλέον η Μάχη-18 εκφράζει από την πλευρά της στην ιστοσελίδα της την ευαρέσκειά της για τα "γεγονότα" της 14ης Ιουλίου "που υπενθυμίζουν πως η ομάδα και οι υποστηρικτές της έχουν την βούληση και την ικανότητα να δράσουν σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα".

    Στην ιστοσελίδα της η οργάνωση διακηρύσσει πως "ο εθνικοσοσιαλισμός είναι η μόνη ελπίδα για να μπορέσει η λευκή φυλή να επιβιώσει στην τρίτη χιλιετηρίδα". Η νεοναζιστική αυτή ομάδα ιδρύθηκε το 1992 για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του ακροδεξιού Βρετανικού Εθνικού Κόμματος (ΒΝΡ. Το κόμμα έλαβε αποστάσεις από την ομάδα, θεωρώντας τη πολύ ακραία. Η Μάχη -18, που τα μέλη της δεν είναι πάνω από 200, επιλέγει ως στόχους της πολιτικούς, δημοσιογράφους, και πολλές προσωπικότητες, με το πρόσχημα ότι είναι Εβραίοι, ή μαύροι.

    [11] Σήμερα το 1o σχέδιο εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ

    Πηγή: ΑΠΕ 16/7/2002 8:49:00 πμ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους πρόκειται σήμερα να αποκαλύψει το πρώτο σχέδιο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, προτείνοντας την ανάπτυξη πυρηνικών αισθητήρων και αξιώνοντας από το Κογκρέσο να παραχωρήσει στην κυβέρνηση ευρύτερες εξουσίες για να πατάξει τους υπόπτους τρομοκράτες και να αναδιοργανώσει τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης, η 100 σελίδων έκθεση του Μπους για την ''Εθνική Στρατηγική για την Ασφάλεια της Πατρίδος'', που ο πρόεδρος θα παρουσιάσει στο Κογκρέσο, θα καθορίσει τις προτεραιότητές του για το οικονομικό έτος 2004, με αιτήματα για την ανάπτυξη αισθητήρων προκειμένου να αποτραπεί η χρήση πυρηνικών από τους τρομοκράτες, ή η κατασκευή ιών ενόψει μίας επίθεσης με βιολογικά όπλα.

    Τι θα ζητήσει ο Μπους από το Κογκρέσο

    Ο Μπους θα ζητήσει επίσης από το Κογκρέσο την μετάταξη της Εθνικής Φρουράς σε ομοσπονδιακή υπηρεσία, κι επίσης να εξετάσει την κύρωση νέων νόμων που θα επεκτείνουν την προεδρική εξουσία στην έκδοση υπόπτων και στην αναδιοργάνωση ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

    Προκειμένου δε να εξασφαλίσει τη διαρροή πληροφοριών για τα αμερικανικά εργοστάσια χημικών και πυρηνικών, ο Μπους ζητεί επίσης από το Κογκρέσο να εγκρίνει την περιστολή της ελευθερία του Τύπου όσον αφορά τους νόμους περί πληροφοριών.

    [12] Στα Φίτζι δύο αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου

    Πηγή: ΑΠΕ 16/7/2002 10:54:00 πμ

    Δύο από τους αεροπειρατές που συμμετείχαν στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ έζησαν επί ένα εξάμηνο στις νήσους Φίτζι προτού αναλάβουν δράση. Αυτό ανακοίνωσε η κρατική ραδιοφωνία των Φίτζι, προσθέτοντας ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ήταν αυτές που ανακάλυψαν ότι οι δύο άνδρες είχαν έλθει στα Φίτζι και παρέμειναν εκεί για εκείνο το διάστημα.

    Η ραδιοφωνία των Φίτζι πρόσθεσε πως η κρατική αεροπορική εταιρεία Αιρ Πασίφικ δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τους εξομοιωτές πτήσεως της εταιρείας Μπόινγκ στις ΗΠΑ για την εκπαίδευση του προσωπικού της. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με την ίδια πηγή, συνιστά μία κύρια πηγή ανησυχίας για τους κυβερνήτες της Αιρ Πασίφικ, καθώς η εταιρεία χρησιμοποιεί ένα νέο μοντέλο του Μπόινγκ 737 και δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται εξομοιωτές στη συγκεκριμένη περιοχή του Ειρηνικού.

    Στο αρχιπέλαγος των Φίτζι ζουν περίπου 62.000 Μουσουλμάνοι, οι περισσότεροι ινδικής καταγωγής, μία κοινότητα νομοταγής, που δεν έχει δείξει δείγματα ανυπακοής.

    [13] Περισσότερος ήλιος μεγαλύτερος κίνδυνος

    16/7/2002 8:52:00 πμ

    Οσο περισσότερο εκτίθεται κανείς στον ήλιο, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχει να προσβληθεί από καρκίνο του δέρματος, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες βασισμένοι σε μία μελέτη, η οποία δείχνει για πρώτη φορά τη συσσωρευτική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας ως παράγοντα ανάπτυξης μελανώματος. Πολλές είναι ως τώρα οι επιστημονικές έρευνες που συσχετίζουν την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία με τον καρκίνο του δέρματος, αλλά η ερευνητική ομάδα του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ τονίζει ότι η δική της μελέτη είναι η πρώτη που καταδεικνύει ότι η ποσότητα της ηλιακής ακτινοβολίας που δέχεται ένας άνθρωπος στη διάρκεια της ζωής του συνδέεται άμεσα με τον κίνδυνο που διατρέχει να προσβληθεί από μελάνωμα.

    Προσοχή κυρίως να δείξουν όσοι μαυρίζουν δύσκολα

    Οπως προειδοποίησε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Τόμας Φίρς, το γεγονός ότι ορισμένα άτομα μαυρίζουν πιο εύκολα από άλλα, δεν σημαίνει ότι τα προστατεύει από τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, μολονότι ο κίνδυνος του μελανώματος είναι μεγαλύτερος στα άτομα που μαυρίζουν δύσκολα ή καθόλου όταν εκτίθενται στον ήλιο.

    [14] Υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα

    16/7/2002 9:47:00 πμ

    Δύο πανομοιότυπα ψηφίσματα με τα οποία καλείται η βρετανική κυβέρνηση "να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό με σκοπό τη διευκόλυνση της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004" κατατέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στη Γερουσία και τη Βουλή των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί νομοθέτες χαρακτηρίζουν τον Παρθενώνα "κορυφαία έκφραση της ελληνικής καλλιτεχνικής διάνοιας" και κύριο σύμβολο της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς απομιμήσεις του οποίου συναντά κανείς σε πολλά σημαντικά αμερικανικά δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένου και του μνημείου του Προέδρου Λίνκολν.

    Περιγράφεται ως το οικουμενικό σύμβολο πολιτισμού

    Ο Παρθενώνας περιγράφεται επίσης ως "οικουμενικό σύμβολο πολιτισμού, δημοκρατίας και ελευθερίας, που καθιστά την επιστροφή των μαρμάρων θέμα το οποίο αφορά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρο τον κόσμο".

    Υπογραμμίζεται ότι και ο βρετανικός λαός υποστηρίζει την επιστροφή των μαρμάρων, ενώ επισημαίνεται η ανοικοδόμηση ενός νέου, σύγχρονου Μουσείου στην Αθήνα που δύναται να φιλοξενήσει τα μάρμαρα. Τέλος, τα ψηφίσματα τονίζουν ότι μια τέτοια "κίνηση καλής θέλησης εκ μέρους του Βρετανικού Κοινοβουλίου δεν θα δημιουργούσε νομικό προηγούμενο και δεν θα επηρέαζε το ιδιοκτησιακό καθεστώς άλλων αρχαιοτήτων που βρίσκονται σε αμερικανικά και άλλα μουσεία του κόσμου".

    Στη Γερουσία το σχέδιο ψηφίσματος προσυπογράφουν πέντε γερουσιαστές και των δυο κομμάτων: οι κ. Φιτζέραλντ, Τορισέλι, Σμιθ, Λίμπερμαν, και ο Ελληνοαμερικανός Πολ Σαρμπάνης. Της αντίστοιχης πρωτοβουλίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων ηγούνται 24 βουλευτές, επίσης και των δυο κομμάτων, που έχουν προσυπογράψει πανομοιότυπο σχέδιο ψηφίσματος το οποίο κατατέθηκε πριν λίγες ημέρες στη Βουλή. Πρόκειται για τους Πέιν, Μαλόνι, Μπλουμενάουερ, Μπέρκλεϊ, Μπέρμαν, Μπλακόζεβιτς, Κράουλι, Ντοιλ, Εσου, Φοσέλα, Γκίλμαν, Χίντσι, Κένεντι, Νόλενμπεργκ, Λάντος, Λι, Μαγκόβερν, Μακνάλτι, Μινκ, Παλόουν, Ρος-Λέιτινεν, Ρόϊμπαλ-Αλάρντ, Γουότερς, και τον ομογενή Μάικλ Μπιλιράκη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 23 July 2002 - 18:31:20 UTC