Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-07-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα πρόσωπα της ''17Ν'' αποκαλύπτονται
  • [02] Οι πρώτες ομολογίες
  • [03] Δηλώσεις πολιτικών για την ''17Ν''
  • [04] Τα διεθνή ΜΜΕ μιλούν για την εξάρθρωση της 17Ν
  • [05] Διαμαρτυρίες εργαζομένων της Σόφτεξ Δράμας
  • [06] Ουγκάντα-δυστύχημα με 60 νεκρούς
  • [07] Εκλογή νέου προέδρου στην Ινδία
  • [08] Μπαρνιέ: ''Στο πλευρό της Ελλάδας για τους Ολυμπιακούς''
  • [09] Συνεργασία ''Αθήνα 2004'' με τον ΕΟΤ
  • [10] Ραντεβού στον Αρδα
  • [11] Παραιτήθηκε ο Κουνέλης από την Πολιτιστική Ολυμπιάδα
  • [12] ''Πατέρας μου είναι ο Τζορτζ Χάρισον''
  • [13] Οι εύσωμες αντεπιτίθενται!

    [01] Τα πρόσωπα της ''17Ν'' αποκαλύπτονται

    18/7/2002 5:39:00 μμ

    Μορφή και όνομα αποκτούν οι άνθρωποι-σκιές της διαβόητης οργάνωσης-φάντασμα "17 Νοέμβρη". Ως καθοδηγητής της οργάνωσης με το κωδικό όνομα "Λάμπρος" κατανομάστηκε από τον Αργηγό της ΕΛ.ΑΣ, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο οποίος κατείχε πλαστή ταυτότητα με το όνομα Μιχάλης Οικονόμου και βρίσκεται από χθες το βράδυ στα χέρια της Αντιτρομοκρατικής. Τα αδέλφια Χριστόδουλος και Βασίλης Ξηρός και ο Διονύσης Γεωργιάδης βρίσκονται ήδη στον Εισαγγελέα προκειμένου να τους απαγγελθούν και επίσημα κατηγορίες, μετά την ομολογία τους ότι ενέχονται σε τρομοκρατικές επιθέσεις της 17Ν.

    Νέες προσαγωγές- Μέτρα για μεταφορά κατηγορουμένων

    Δύο ακόμα προσαγωγές έγιναν σήμερα από τη Χιλιαδού της Εύβοιας και ανακρίνονται για συμμετοχή στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 17 Νοέμβρη. Πρόκεται για τους Βασίλη Τζωρτζάτο και Θεολόγο Ψαραδέλλη.

    Οι Χριστόδουλος και Βασίλης Ξηρός και ο Διονύσης Γεωργιάδης, μεταφέρθηκαν με τρία διαφορετικά τζιπ της Ασφάλειας στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Την πομπή συνόδευαν τρία τζιπ της ΕΛ.ΑΣ με πάνοπλους αστυνομικούς, καθώς και μοτοσικλετιστές της ομάδας ΖΗΤΑ.

    Λίγο πριν την άφιξη των τριών κατηγορουμένων οι αστυνομικοί που φρουρούσαν την είσοδο των δικαστηρίων, έλαβαν εντολή να απομακρύνουν τους περαστικούς, ενώ το ελικόπτερο της αστυνομίας περιπολούσε όλο το τετράγωνο του συγκροτήματος. Νωρίτερα, είχαν μεταβεί στην Ευελπίδων διμοιρίες των ΕΚΑΜ και της υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης, οι οποίες είχαν ακροβολισθεί μέσα και γύρω απο την Ευελπίδων.

    Γερανοί της αστυνομίας απομάκρυναν όλα τα αυτοκίνητα απο τους εσωτερικούς χώρους της Ευελπίδων, ενώ γύρω από το κτίριο της Εισαγγελίας τοποθετήθηκε ειδική ταινία, ώστε να μην μπορούν να εισέλθουν στο χώρο διερχόμενοι.

    Ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Σωτήρης Μπάγιας μελετά από το πρωί τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των τριών. Παράλληλα, δόθηκε εντολή να ανασυρθούν από το αρχείο δικογραφίες για χτυπήματα της ''17 Νοέμβρη''.

    Οι δικογραφίες αυτές μετά τις ομολογίες των αδελφών του Σάββα Ξηρού, Χριστόδουλο και Βασίλη και του Διονύση Γεωργιάδη θα ανατεθούν στην ανακρίτρια που ορίστηκε για την υπόθεση, ώστε να προσωποποιήσει τις κατηγορίες. Οπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι είναι πιθανό να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, ώστε τις ανακρίσεις να αναλάβει ειδικός εφέτης -ανακριτής.

    Πως ανακαλύφθηκε ο καθοδηγητής της ''17Ν''

    Ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ αναφερόμενος στη σύλληψη του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου δήλωσε ότι πρόκειται για "μια εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη στην προσπάθεια Αστυνομίας για τη ριζική αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας στη χώρα μας".

    Ο κ. Νασιάκος είπε ότι άρχισε να σχηματοποιείται η εικόνα του ανθρώπου καθοδηγητή της οργάνωσης και συγγραφέα των προκηρύξεων της από διάφορα στοιχεία της προανακριτικής έρευνας. Ο άνδρας αυτός που έφερε το κωδικό όνομα "Λάμπρος" έπρεπε να ήταν 55-60 ετών, με άσπρα μαλλιά.

    Το τελευταίο εικοσιτετράωρο είπε, ότι προέκυψαν ενδείξεις ότι άτομο με στοιχεία Μιχαήλ Οικονόμου, που έχει εξοχικό σπίτι στους Λειψούς συμπληρώνει πιθανότητες να είναι το ανωτέρω πρόσωπο.

    Με αιφνιδιαστική επέμβαση, το άτομο αυτό προσήχθη χθες στην τοπική Αστυνομική Υπηρεσία όπου διαπιστώθηκε ότι έφερε πλαστή αστυνομική ταυτότητα με στοιχεία Μιχαήλ Οικονόμου του Δημητρίου που γεννήθηκε στις 15/2/1947 στην Αθήνα και κατοικεί στην οδό Δαμάρεως 36. Ωστόσο, ο αριθμός της ταυτότητας αντιστοιχεί σε γυναίκα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δεύτερη γιάφκα ανακαλύφθηκε στην οδό Δαμάρεως 72, στο Παγκράτι.

    Τα ξημερώματα, ο άνδρας δήλωσε στους Αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και στον κ. Νασιάκο ότι ονομάζεται Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, είναι γιος του Δημήτρη Γιωτόπουλου και της Ζωής Μεταξά και γεννήθηκε το 1944 στο Παρίσι.

    Μετά από εργαστηριακή έρευνα των αποτυπωμάτων του Γιωτόπουλου διαπιστώθηκε ότι ταυτίζονται με αποτυπώματα που βρέθηκαν στο κρησφύγετο της 17 Νοέμβρη στην οδό Πάτμου 84.

    Ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ ευχαρίστησε τους Ελληνες πολίτες, τον πολιτικό κόσμο και τα μέσα ενημέρωσης για τη συμπαράστασή τους, συνεχάρη τους Ελληνες αστυνομικούς για την αυταπάρνηση που επιδεικνύουν στο καθήκον τους και διαβεβαίωσε τις οικογένειες των θυμάτων ότι θα εξιχνιασθούν όλες οι υποθέσεις και οι έρευνες θα συνεχισθούν ως την πλήρη εξάλειψη της τρομοκρατίας από την Ελλάδα.

    Δηλώσεις πρωθυπουργού

    "Είμαστε σε καλό δρόμο, υπάρχει όμως ακόμα πολύ υλικό για επεξεργασία, χρειάζεται σύστημα και χρόνος. Οι πιέσεις μπορεί να οδηγήσουν σε λάθη, η υπόθεση της τρομοκρατίας δεν είναι σαν μια ταινία που ολοκληρώνεται σε δύο ώρες", δήλωσε ο πρωθυπουργός στη σημερινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.

    Ο κ. Σημίτης κατά τη συνεδρίαση έκανε αναφορά στις εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας και επεσήμανε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε από τον κ. Χρυσοχοΐδη, ο φερόμενος ως Μιχάλης Οικονόμου παραδέχτηκε ότι είναι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος. Επίσης ανέφερε ότι υπάρχουν στοιχεία για ανάμειξη του Γιωτόπουλου στο σχεδιασμό τρομοκρατικών ενεργειών.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας δήλωσε ότι "η ανάκριση συνεχίζεται, δεν χρειάζεται βιασύνη και όταν υπάρχουν στοιχεία και αποτελέσματα θα υπάρξει ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές". Τόνισε ότι "η καταπολέμηση της τρομοκρατίας αφορά όλο τον πολιτικό κόσμο, όλη την κοινωνία, όλη την Ελλάδα".

    Ακόμα υπογράμμισε ότι "η κυβέρνηση θέλει η έρευνα να προχωρήσει σε βάθος, να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα και να καταλάβει ο καθένας ότι η τρομοκρατία έχει οριστικά εξαρθρωθεί στην Ελλάδα".

    [02] Οι πρώτες ομολογίες

    18/7/2002 5:16:00 μμ

    Φώτης Νασιάκος

    Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ

    Σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις σχετικά με τα πρόσωπα, που κρύβονταν πίσω από τα χτυπήματα της 17Ν προχώρησε σήμερα ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Αντιστράτηγος Φώτης Νασιάκος. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις οι Χριστόδουλος και Βασίλειος Ξηρός καθώς και ο Διονύσιος Γεωργιάδης, ομολόγησαν ότι είναι μέλη της ''17 Νοέμβρη'' και περιέγραψαν τις ενέργειες στις οποίες έχουν συμμετάσχει μαζί με άλλα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά και τον τρόπο διάπραξής τους.

    Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι δολοφονίες του εκδότη της Απογευματινής Νικολάου Μομφεράτου, του βιομηχάνου Δημήτριου Αγγελόπουλου,του εφοπλιστή Κωνσταντίνου Περατικού, του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου Στήβεν Σόντερς, όπως επίσης και επιθέσεις με ρουκέτες, τοποθετήσεις βομβών και πλήθος ληστειών.

    Ο κατάλογος του αίματος

    Χριστόδουλος Ξηρός

    Ειδικότερα ο Χριστόδουλος Ξηρός ομολόγησε ότι μαζί με άλλα μέλη της "17 Νοέμβρη" τέλεσε ή συμμετείχε στις παρακάτω εγκληματικές πράξεις κατά χρονολογική σειρά:

    Απόπειρα δολοφονίας του Αμερικανού Λοχία Robert Judd, στις 3/4/1984 στον Αγιο Δημήτριο Αττικής. Ληστεία στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας Κάτω Πετραλώνων και δολοφονία του αστυφύλακα Χρήστου Μάτη, την 24/12/1984. Δολοφονία του εκδότη της Απογευματινής Νικολάου Μομφεράτου και του οδηγού του Παναγιώτη Ρουσέτη, στις 21/2/1985 στο Κολωνάκι. Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου εναντίον λεωφορείου των Μ.Α.Τ. με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του αστυφύλακα Ιωάννη Γεωργακόπουλου και τον τραυματισμό 14 ατόμων, στις 26/11/1985 στην Καισαριανή. Δολοφονία του βιομηχάνου Δημήτριου Αγγελόπουλου, στις 8/4/1986 στο Κολωνάκι. Έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού εναντίον λεωφορείου της Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε Αμερικανούς Αξιωματικούς με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 13 ατόμων, στις 24/4/1987 στο Ρέντη. Έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού εναντίον λεωφορείου που μετέφερε Αμερικανούς Αξιωματικούς με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 10 ατόμων, στις 10/8/1987 στην περιοχή Βούλας Αττικής. Απόπειρα δολοφονίας του Αμερικανού George Carros, στις 21/1/1988 στη Φιλοθέη Αττικής. Δολοφονία με έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου του Αμερικανού στρατιωτικού ακολούθου William Nordeen, στις 28/6/1988 στο Κεφαλάρι Κηφισιάς. Εισβολή ενόπλων - κλοπή οπλισμού στο ΙΘ΄ Α.Τ. Αθηνών, στις 14/8/1988 στο Βύρωνα. Απόπειρα δολοφονίας με έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου του βουλευτή Γεώργιου Πέτσου, στις 8/5/1989 στο Ψυχικό Αττικής. Κλοπή πολεμικού υλικού από στρατόπεδο Συκουρίου, στις 24/12/1989 στη Λάρισα. Κλοπή μπαζούκα από το Πολεμικό Μουσείο, στις 3/2/1990 στην Αθήνα. Απόπειρα δολοφονίας με εκτόξευση ρουκετών κατά του επιχειρηματία Βαρδή Βαρδινογιάννη, στις 20/11/1990, στην Εκάλη Αττικής. Θανάσιμος τραυματισμός του Αμερικανού λοχία Steward Ronald με έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, στις 12/3/1991 την Ανω Γλυφάδα. Εκτόξευση ρουκέτας κατά λεωφορείου των Μ.Α.Τ., με ένα νεκρό και 7 τραυματίες, στις 2/11/1991 στα Εξάρχεια. Συμπλοκή αστυνομικών με τρομοκράτες στις 20/11/1991 στα Σεπόλια. Εκτόξευση δύο ρουκετών κατά γραφείων της εταιρίας "Βιοχάλκο Α.Ε.", την 8/12/1991 στις Αμπελοκήπους. Απόπειρα δολοφονίας με εκτόξευση ρουκέτας του Υπουργού Οικονομικών Ιωάννη Παλαιοκρασσά, στις 14/7/1992 στην Αθήνα- θανάσιμος τραυματισμός του διερχόμενου πεζού Αθανασίου Αξαρλιάν. Ληστεία στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας Ανω Πετραλώνων, το 1984. Ληστεία στο Σούπερ Μάρκετ Μαρινόπουλου, το 1985 στους Αμπελοκήπους. Ληστεία στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της οδού Δροσοπούλου στα Πατήσια το 1986. Ληστεία στα ΕΛ.ΤΑ. στο Αιγάλεω το 1988. Ληστεία στο υποκατάστημα της Τράπεζας Εργασίας επί της οδού Πατησίων, στις 29/6/1989. Ληστεία στο υποκατάστημα της Τράπεζας Εργασίας στο Περιστέρι, στις 18/7/1990. Ληστεία στα ΕΛ.ΤΑ. στο Βύρωνα, στις 27/1/1997. Ληστεία στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Χρεμωνίδου στο Παγκράτι, στις 17/12/1998.

    Βασίλης Ξηρός

    Ο Βασίλειος Ξηρός ομολόγησε τη συμμετοχή του στις εξής ενέργειες:

    Έκρηξη αυτοσχέδιου ωρολογιακού μηχανισμού στο υπ' αριθμόν AFI-N58917 ΙΧΕ αυτοκίνητο, στις 3/10/1996 στην οδό Κιθαιρώνος 21 στα Πατήσια. Ληστεία των ΕΛ.ΤΑ. στο Βύρωνα στις 27/1/1997. Δολοφονία εφοπλιστή Κωνσταντίνου Περατικού, στις 28/5/1997 στον Πειραιά. Έκρηξη αυτοσχέδιου ωρολογιακού μηχανισμού κατά των καταστημάτων Mc Donalds στο Χαλάνδρι και στα Βριλήσσια, στις 3/2/1998. Έκρηξη αυτοσχέδιου ωρολογιακού μηχανισμού στην αντιπροσωπεία αυτοκινήτων GM Detroit Motors στις 19/2/1998 στην Λ. Κηφισίας 29-31. Εκρήξεις αυτοσχέδιων ωρολογιακών μηχανισμών στις αντιπροσωπίες αυτοκινήτων Chrysler και Best Cars Opel στις 12/3/1998 στο Νέο Ψυχικό και Χολαργό αντίστοιχα. Εκτόξευση ρουκέτας κατά του υποκαταστήματος της τράπεζας Citibank στην οδό Δροσοπούλου στα Πατήσια στις 7/4/1998. Εκτόξευση ρουκέτας κατά των κεντρικών γραφείων του ΠΑΣΟΚ στις 31/3/1999. Έκρηξη αυτοσχέδιου ωρολογιακού μηχανισμού στα γραφεία της Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Γαλατσίου στις 3/4/1999. Εκτόξευση τριών ρουκετών κατά των τραπεζών Chase Manhattan, Midland Bank και Banque Nationale De Paris, στον Πειραιά στις 5/5/1999. Εκτόξευση ρουκέτας κατά της οικίας του Γερμανού Πρέσβη στο Χαλάνδρι, στις 16/5/1999. Δολοφονία του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου Στήβεν Σόντερς στη Φιλοθέη την 8/6/2000. Ληστεία στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Παγκράτι, στις 17/12/1998. Ληστεία σε βάρος χρηματαποστολής του ΟΤΕ Πειραιά στις 2/5/2001. Ληστεία σε βάρος χρηματαποστολής του ΟΤΕ Πατησίων στις 2/4/2002.

    Ο Διονύσιος Γεωργιάδης ομολόγησε ότι μαζί με άλλα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης τέλεσε ή συμμετείχε σε:

    Έκρηξη αυτοσχέδιου ωρολογιακού εκρηκτικού μηχανισμού στο υποκατάστημα της Τράπεζας Alpha Πίστεως στην οδό Αχαρνών 366 στις 22/6/1998. Ληστεία στην Εθνική Τράπεζα στο Παγκράτι στις 17/12/1998. Ενοικίαση διαμερίσματος-κρησφύγετου της 17Ν στην οδό Δαμάρεως 73 στο Παγκράτι, αρχές του έτους 2000.

    Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Αντιστράτηγος Φώτης Νασιάκος κλείνοντας την ανακοίνωση του και απευθυνόμενος προς τις οικογένειες των θυμάτων από τρομοκρατικές ενέργειες τους διαβεβαίωσε ότι η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει το καθήκον της και θα εξιχνιάσει μία προς μία όλες τις δολοφονικές ενέργειες και ότι οι έρευνες θα συνεχισθούν με τον ίδιο ρυθμό μέχρι την πλήρη εξάλειψη του φαινομένου της τρομοκρατίας

    [03] Δηλώσεις πολιτικών για την ''17Ν''

    18/7/2002 6:50:00 μμ

    Είμαστε σε καλό δρόμο, δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής, που σημείωσε όμως ότι υπάρχει ακόμα πολύ υλικό για επεξεργασία και χρειάζεται σύστημα και χρόνος. Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας τόνισε ότι η ανάκριση συνεχίζεται, δεν χρειάζεται βιασύνη και όταν υπάρχουν στοιχεία και αποτελέσματα θα υπάρξει ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές. Την ικανοποίησή της για την πρόοδο των ερευνών εξέφρασε η Νέα Δημοκρατία, μέσω του εκπροσώπου της, Θοδωρή Ρουσόπουλο.

    Σημίτης:''Δεν θα πρέπει να βιαζόμαστε''

    Ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση έκανε αναφορά στις εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας και επεσήμανε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε από τον κ. Χρυσοχοΐδη, ο φερόμενος ως Μιχάλης Οικονόμου παραδέχτηκε ότι είναι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος. Επίσης ανέφερε ότι υπάρχουν στοιχεία για ανάμειξη του Γιωτόπουλου στο σχεδιασμό τρομοκρατικών ενεργειών.

    Ο κ. Σημίτης υποστήριξε ότι οι πιέσεις μπορεί να οδηγήσουν σε λάθη, καθώς η υπόθεση της τρομοκρατίας δεν είναι σαν μια ταινία που ολοκληρώνεται σε δύο ώρες.

    Ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας αφορά όλο τον πολιτικό κόσμο, όλη την κοινωνία, όλη την Ελλάδα και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θέλει η έρευνα να προχωρήσει σε βάθος, να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα και να καταλάβει ο καθένας ότι η τρομοκρατία έχει οριστικά εξαρθρωθεί στην Ελλάδα.

    Ικανοποίηση της Ν.Δ. για τις έρευνες

    Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει την ικανοποίησή της για την πρόοδο των ερευνών και στηρίζει την προσπάθεια των διωκτικών αρχών να εξαρθρώσουν τη μάστιγα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρής Ρουσόπουλος.

    Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι η Ν.Δ. επί δεκαετίες, έδωσε αυτόν τον αγώνα τόσο πολιτικά όσο και θεσμικά, με την ψήφιση του αντιτρομοκρατικού νόμου.

    Σύσσωμος ο ελληνικός λαός προσδοκά πια την πλήρη διαλεύκανση αυτής της πολύ σοβαρής υπόθεσης, πρόσθεσε ο κ. Ρουσόπουλος.

    ΚΚΕ:''Μήτρα'' η ''17Ν'' ξένων ή εγχώριων κέντρων

    ''Το ΚΚΕ δεν θα επιτρέψει να ξεχαστούν τα μεγάλα προβλήματα του ελληνικού λαού, απ' όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με την οργάνωση ''17 Νοέμβρη'', δήλωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, από την Αρτα όπου περιοδεύει.

    Η κ. Παπαρήγα ότι η θέση του κόμματος είναι αυτή που είχε διατυπωθεί από το 1975, όταν πρωτοεμφανίστηκε η οργάνωση, ότι δηλαδή ''μήτρα'' της 17Ν είναι είτε ξένα είτε εγχώρια κέντρα. Αν ακόμη δεν είναι αυτή η ''μήτρα'' αλλά στο ξεκίνημά της δημιουργήθηκε από ανθρώπους που με αξιόποινες πράξεις συμβάλλουν στη λαϊκή πάλη, στην πορεία είναι σίγουρο ότι χρησιμοποιήθηκε από αυτά τα κέντρα'', υπογράμμισε.

    [04] Τα διεθνή ΜΜΕ μιλούν για την εξάρθρωση της 17Ν

    18/7/2002 6:12:00 μμ

    Στην επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας με τη σύλληψη υψηλόβαθμου στελέχους της "17N", αναφέρονται εκτενώς τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Το CNN κάνει σαφείς αναφορές στο θέμα, με ρεπορτάζ αλλά και μέσω της ιστοσελίδας του στο ίντερνετ. Το BBC εντάσσει την είδηση στις πρώτες από το διεθνή χώρο, ενώ το πρακτορείο REUTERS δίνει στη δημοσιότητα τις ανακοινώσεις του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Στην ιστοσελίδα του CNN αναφέρεται ότι η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε τον δολοφόνο του βρετανού ταξίαρχου Στήβεν Σόντερς αλλά και τον ιθύνοντα νου της διαβόητης τρομοκρατικής οργάνωσης "17Ν".

    Οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της "17Ν" είναι η πρώτη διεθνής είδηση για το BBC, που αναφέρει ότι τρία μέλη της οργάνωσης ομολόγησαν την συμμετοχή τους σε σειρά βομβιστικών ενεργειών και δολοφονιών, ανάμεσα στις οποίες και αυτές αμερικανών και άγγλων διπλωματών.

    Στο πρακτορείο Reuters υπάρχουν οι δηλώσεις του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Φώτη Νασιάκου, ενώ παρουσιάζονται και τα ονόματα των αδελφών Ξηρού, που συνελήφθησαν.

    [05] Διαμαρτυρίες εργαζομένων της Σόφτεξ Δράμας

    18/7/2002 6:09:00 μμ

    Κυκλοφοριακό πρόβλημα σημειώθηκε από τις 10 έως τις 12 το πρωί, όταν εργαζόμενοι της Αθηναϊκής Χαρτοποιΐας Δράμας απέκλεισαν με αυτοκίνητα τον εθνικό δρόμο Δράμας-Θεσσαλονίκης, στο ύψος των Νέων Κερδυλλίων. Και στις δυο πλευρές του δρόμου τα οχήματα σχημάτισαν ''ουρές'' και υπήρξαν μόνο ελάχιστοι μεμονωμένοι διαπληκτισμοί. Το σύνολο των οδηγών και των επιβατών ανέμενε υπομονετικά να ανοίξει ο δρόμος, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που εξέφρασαν την συμπαράστασή τους στο προσωπικό της "Σόφτεξ".

    Δεν λειτούργησαν οι Νομαρχίες και οι Δήμοι του νομού

    Το μεσημέρι οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορεία με μαύρες σημαίες και πανό στο δρόμο Δράμας-Θεσσαλονίκης αξιώνοντας άμεση επαναλειτουργία της Αθηναϊκής Χαρτοποιϊας Δράμας, την οποία έχουν θέσει σε λειτουργική αδράνεια οι Ιταλοί ιδιοκτήτες της και υποχρέωσαν το προσωπικό, που ξεπερνά τα 420 άτομα να βρίσκεται σε διαθεσιμότητα μέχρι και τις 8 Αυγούστου.

    Ο πρόεδρος του προσωπικού Χρήστος Βασιλειάδης δήλωσε πως οι εργαζόμενοι αξιώνουν συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο στην Αθήνα για να συζητήσουν μαζί του το μέλλον της Σόφτεξ Δράμας.

    Στο μεταξύ σήμερα δεν λειτούργησαν για τρίτη συνεχή ημέρα οι νομαρχιακές και δημαρχιακές υπηρεσίες σε ολόκληρο το νομό Δράμας, τα Επιμελητήρια οι αγροτοενώσεις κλπ, ενώ απέχουν από τα δικαστήρια οι δικηγόροι της Δράμας.

    Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν για αόριστο χρονικό διάστημα μέχρι να παρασχεθεί η διαβεβαίωση από τα αρμόδια οικονομικά υπουργεία ότι η Σόφτεξ Δράμας δεν θα κλείσει και δεν θα απολυθεί κανένα άτομο από το προσωπικό της.

    [06] Ουγκάντα-δυστύχημα με 60 νεκρούς

    18/7/2002 6:38:00 μμ

    Τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην δυτική Ουγκάντα σήμερα όταν ένα επιβατικό λεωφορείο και ένα βυτιοφόρο που μετέφερε καύσιμα συγκρούστηκαν, με αποτέλεσμα να εκραγεί το βυτίο και να τυλιχτεί στις φλόγες, ανακοίνωσε η αστυνομία. "Τα φρένα του βυτιοφόρου που είχε ξεκινήσει από την Καζέζε δεν λειτούργησαν και έπεσε πάνω στο λεωφορείο και εξερράγη", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Ρόιτερ και σημείωσε "Δεν υπάρχουν επιζώντες από τους επιβάτες του λεωφορείου". Το δυστύχημα έγινε στις 14.00 ώρα Ελλάδας σε μια περιοχή που ονομάζεται Λουτότο και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 300 χλμ νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Καμπάλα.

    [07] Εκλογή νέου προέδρου στην Ινδία

    18/7/2002 1:36:00 μμ

    Πρόεδρος της δεύτερης πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου εξελέγη σήμερα ένας μουσουλμάνος επιστήμονας 71 ετών, ο Αμπντούλ Καλάμ, "πατέρας" του πυραυλικού προγράμματος της Ινδίας. Ο Καλάμ συγκέντρωσε το 90% των ψήφων των 4.896 μελών του σώματος των εκλεκτόρων, που περιλαμβάνει τα μέλη των Κοινοβουλίων των ινδικών κρατιδίων και της ομοσπονδιακής Βουλής, έναντι 10% που έλαβε η αντίπαλός του κομμουνίστρια υποψήφια Λακσμί Σαγκάλ.

    Με βάση το σύνταγμα της Ινδίας, το αξίωμα του προέδρου είναι κυρίως συμβολικό. Ο Καλάμ, τον οποίο ο ινδικός Τύπος αποκαλεί ''άνθρωπο πύραυλο" είχε διατελέσει επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης. Ο Καλάμ έχει διαδραματίσει ρόλο πρώτου μεγέθους στο πυραυλικό, βαλλιστικό και διαστημικό πρόγραμμα της Ινδίας. Στη θέση του προέδρου διαδέχεται τον Κοσερίλ Ραμάν Ναραγιανάν, η θητεία του οποίου λήγει στις 24 Ιουλίου.

    [08] Μπαρνιέ: ''Στο πλευρό της Ελλάδας για τους Ολυμπιακούς''

    18/7/2002 4:41:00 μμ

    Μισέλ Μπαρνιέ

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, θα είναι επιτυχία για την Ελλάδα, αλλά και την Ε.Ε., δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, Μισέλ Μπαρνιέ, που θα επισκεφθεί την προσεχή Δευτέρα την χώρα μας, για την επίβλεψη της εξέλιξης των Ολυμπιακών έργων υποδομής, που συγχρηματοδοτεί η Κοινότητα. Ο κ. Μπαρνιέ τόνισε ότι θέλει να βοηθήσει την χώρα μας να πετύχει στους Αγώνες και ότι παρά τις καθυστερήσεις, έχουν γίνει βήματα και βρίσκεται σε καλό δρόμο.

    Μιλώντας σήμερα στους Έλληνες ανταποκριτές στις Βρυξέλλες, ο κ. Μπαρνιέ σημείωσε ότι η ΕΕ συμπαρίσταται στην Ελλάδα για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων και χαρακτήρισε πολύ σημαντικά τα έργα υποδομής που πραγματοποιούνται σήμερα στη χώρα μας (επέκταση του μετρό, τραμ, προαστιακός σιδηρόδρομος, Αττική οδός κλπ) και για τα οποία το ύψος της κοινοτικής χρηματοδότησης φθάνει το 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Ανέφερε επίσης ότι θα συζητήσει την αποτελεσματική διαχείριση του Γ΄ ΚΠΣ, τονίζοντας ότι το εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ (Ιανουάριος -Ιούνιος 2003) είναι κρίσιμο για τη συνέχιση των πολιτικών συνοχής ενόψει της διεύρυνσης.

    Δραματοποίηση μιας συνηθισμένης διαδικασίας, που έλαβε πρωτοφανείς διαστάσεις, χαρακτήρισε ο κ. Μπαρνιέ την δημοσιοποίηση του περιεχομένου της πρόσφατης επιστολής του στην ελληνική κυβέρνηση, που ερμηνεύτηκε ως επίπληξη.

    Ο ευρωπαίος επίτροπος υποστήριξε ότι απλώς άσκησε αντικειμενικά και αμερόληπτα τις αρμοδιότητές του, που συνίστανται στον έλεγχο αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων, όσον αφορά τη διαφάνεια και την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας.

    Ο κ. Μπαρνιέ στην Αθήνα, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη, την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, την πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου και τους βουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

    [09] Συνεργασία ''Αθήνα 2004'' με τον ΕΟΤ

    18/7/2002 7:27:00 μμ

    Με στόχο ένα κοινό πρόγραμμα προβολής και μάρκετινγκ των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004, η Οργανωτική Επιτροπή "Αθήνα 2004" υπέγραψε σήμερα σύμβαση συνεργασίας με τον ΕΟΤ. Στη σύμβαση, που υπέγραψε η πρόεδρος του ''Αθήνα 2004'', Γιάννα Αγγελοπούλου και ο πρόεδρος του ΕΟΤ, Ιωάννης Πατέλης, οι δύο οργανισμοί συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, στην κοινή διαφημιστική εκστρατεία, αλλά και την πραγματοποίηση εκθέσεων τουριστικού περιεχομένου για την πληρέστερη παρουσίαση της σύγχρονης εικόνας της Ελλάδας.

    Η σύμβαση ως στόχο τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας της Ελλάδας ως ένα από τα μεγαλύτερα μητροπολιτικά κέντρα της Μεσογείου, αλλά και την προβολή της Ελλάδας, τόσο ως χώρα στην οποία γεννήθηκαν και αναβίωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, όσο και ως ένας ελκυστικός προορισμός όλων των ειδών τουρισμού.

    Αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης, η κα Αγγελοπούλου τόνισε ότι αυτή επισφραγίζει την αγαστή συνεργασία που έχει o "Αθήνα 2004" με τον ΕΟΤ, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην προβολή που πρέπει να έχει η χώρα για τις σύγχρονες υποδομές της, την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και κυρίως για τους ανθρώπους που τιμούν την κληρονομιά της χώρας, η οποία γέννησε τον όρο φιλοξενία.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΤ Ιωάννης Πατέλης δήλωσε ότι ήταν μια σημαντική μέρα, καθώς η πολύ καλή συνεργασία που έχουν εδώ και ένα χρόνο με τον "Αθήνα 2004", σήμερα κωδικοποιήθηκε σε ένα χαρτί, ώστε να προλάβουμε τα πάντα μέχρι το 2004.

    [10] Ραντεβού στον Αρδα

    18/7/2002 12:07:00 μμ

    Σε κοιτίδα πολιτισμού και γόνιμης δημιουργίας για Ελλάδα και Βαλκάνια με φορέα τη μουσική και στόχο την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, αναδεικνύεται η θεσμοθετημένη πλέον ''Συνάντηση Νέων - Αρδας'' που για 8η συνεχή χρονιά ανοίγει τις πύλες της στις Καστανιές Έβρου. Πολύ κοντά στο σημείο που εδαφικά ενώνονται η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βουλγαρία, φέτος, η συνάντηση αυτή δίπλα στις όχθες του ποταμού Αρδα, θα διαρκέσει πέντε ημέρες, κατά τις οποίες οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία από 22 έως και 28 Ιουλίου να παρακολουθήσουν μουσικές εκδηλώσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, καθώς επίσης και να μετάσχουν σε παράλληλες εκδηλώσεις (αθλητικές, παιχνίδια, ημερήσιες εκδρομές αλλά και διαγωνισμοί).

    Η δύναμη της μουσικής

    Οι νεανικές εκδηλώσεις ''Αρδας'' ξεκίνησαν το 1995 ως πολιτιστικές εκδηλώσεις των Καστανιών Έβρου με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και ξεπερνώντας τις προσδοκίες των διοργανωτών, καθιερώθηκαν, με αποτέλεσμα σήμερα φορείς και πολιτιστικοί σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής να στηρίζουν τη συνάντηση των νέων.

    Με μια σκηνή και ένα σακίδιο στην πλάτη, εκατοντάδες φίλοι από όλα τα σημεία της χώρας συναντώνται και φέτος στο κομμάτι αυτό της άγνωστης για πολλούς Ελλάδας, για να συνεχίσουν τη γνωριμία τους με την ευρύτερη περιοχή και το φυσικό της πλούτο, δίνοντας ταυτόχρονα ''ραντεβού'' με νέες και νέους οι οποίοι για πρώτη φορά φέτος θα φτάσουν στις Καστανιές Έβρου. ''Αυτή η μυστική συμφωνία των παιδιών είναι η ψυχή του Αρδα που θα ζει όσο ανανεώνεται το ραντεβού τους... Ας βοηθήσουμε όλοι'', αναφέρει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος.

    Όλοι όσοι επιθυμούν να ενημερωθούν για την 8η Συνάντηση Νέων ΑΡΔΑΣ 2002 μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.ardas.gr ή να επικοινωνήσουν με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

    [11] Παραιτήθηκε ο Κουνέλης από την Πολιτιστική Ολυμπιάδα

    18/7/2002 5:20:00 μμ

    Παραιτήθηκε από την παράσταση του "Θηβαϊκού Κύκλου", που ανεβαίνει αύριο και το Σάββατο στο Θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, ο Γιάννης Κουνέλης. Ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος σχολιάζοντας την παραίτηση του δημιουργού τόνισε ότι οι καλλιτεχνικές ανησυχίες και οι συγκρούσεις είναι εξαιρετικά υγιής αντίδραση και συνυφασμένη με θέματα τέχνης. Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι οι νομικού και εμπορικού χαρακτήρα διαφωνίες που υπάρχουν ανάμεσα στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα και τον δημιουργό Γιάννη Κουνέλη, είναι ζήτημα που θα εξεταστεί από τον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού.

    [12] ''Πατέρας μου είναι ο Τζορτζ Χάρισον''

    18/7/2002 2:25:00 μμ

    Γιος του πρώην Μπιτλ Τζόρτζ Χάρισον δηλώνει σε εφημερίδα της Μαλαισίας συγγραφέας βρετανικής καταγωγής ονομαζόμενος Μποουβάιν, ενώ όπως είπε είναι έτοιμος να υποβληθεί σε γενετικό τεστ DNA για να το αποδείξει. Ο Μποουβάιν που έχει συγγράψει αρκετά μυθιστορήματα--μεταξύ των οποίων και η τριλογία ''Mythbusters'' της δεκαετίας του '90. Οπως δήλωσε στην εφημερίδα Σταρ η μητέρα του αποκάλυψε την ταυτότητα του πατέρα του με επιστολή που του απέστειλε το ίδρυμα στο οποίο είχε δοθεί για υιοθεσία.

    Ο Μποουβάιν--που γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1964-- εγκαταλείφθηκε σε βρεφοκομείο όταν ήταν μόλις πέντε ημερών, ενώ έξι εβδομάδες μετά δόθηκε για υιοθεσία. Πότε πριν δεν είχε αποκαλύψει το πραγματικό του όνομα. Σύμφωνα με τον ίδιο η βιολογική του μητέρα, το όνομα της οποίας δεν αποκαλύπτεται, του έστειλε μια επιστολή στην οποία έγραφε ''Δεν ελπίζω ότι θα με συγχωρήσεις, αλλά φοβόμουν πολύ περισσότερο τους γονείς μου από το να σε χάσω...Εκείνο που πρέπει να ξέρεις είναι πως πατέρας σου είναι ο μουσικός Τζόρτζ Χαρισον''.

    Ο συγγραφέας δηλώνει ότι τα πιστοποιητικά γέννησης δεν αναφέρουν το όνομα του πατέρα του και ότι την επιστολή της μητέρας του την κατέστρεψε σε μια στιγμή οργής το 1994. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν διεκδικεί τίποτα από την περιουσία του Χάρισον.

    ''Όταν ο Τζόρτζ πέθανε το Νοέμβριο ονειρεύτηκα ότι πέθανα κι εγώ. Θα ήταν υπέροχο να συναντούσα την Ολίβια-- τη χήρα του Χάρισον-- και τον Ντάνι, τον γιο τους. Μα πάνω απ' όλα είμαι ευχαριστημένος που τώρα μπορώ να μιλήσω έτσι απλά γι αυτό, είμαι ένα ειλικρινές άτομο και θα είμαι πάντα περήφανος για τον Τζορτζ Χάρισον, τον πατέρα μου''.

    Ο Μποουβάιν εκτός από συγγραφέας είναι διακεκριμένη τηλεοπτική προσωπικότητα στην Αυστραλία και τη Βρετανία, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε και ένα προσωπικό δίσκο.

    [13] Οι εύσωμες αντεπιτίθενται!

    18/7/2002 2:31:00 μμ

    Μια καναδοκινέζα συγγραφέας ''επιτίθεται'' με το τελευταίο της βιβλίο εναντίον της ''τρέλας της δίαιτας και του αδυνατίσματος'' που σαρώνει την Ασία, υποστηρίζοντας ότι το μέγεθος του σώματος δεν έχει καμιά σημασία και οι γυναίκες πρέπει να πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων τις αγωγές αδυνατίσματος. Ενώ τα βιβλία κατά του αδυνατίσματος κυκλοφορούν ευρύτατα στη Δύση το βιβλίο της Πατρίτσια Γουόνγκ ''Big Beautiful Women'' (Ευσωμες Ομορφες Γυναίκες) κυκλοφορεί για πρώτη φορά στην κινεζική γλώσσα και δείχνει να κατακτά γρήγορα έδαφος.

    Δυο γυναίκες, μια από τη Σιγκαπούρη και μια από την Ιαπωνία έχασαν πρόσφατα τη ζωή τους μετά τη λήψη κινέζικων χαπιών αδυνατίσματος. Πολλές άλλες γυναίκες μεταξύ των οποίων και μια δημοφιλής παρουσιάστρια της τηλεόρασης της Σιγκαπούρης έχουν εκδηλώσει ηπατικά προβλήματα μετά τη λήψη των χαπιών. Το βιβλίο της Γουόνγκ αφηγείται τις διακρίσεις σε βάρος των εύσωμων γυναικών στην καθημερινή ζωή και τις συμβουλεύει πως να δείχνουν γοητευτικές και να αισθάνονται εμπιστοσύνη στον εαυτό τους αποδεχόμενες το σωματικό του βάρος. Η Γουόνγκ εύσωμη και η ίδια με ύψος 1,70 δηλώνει ότι δεν έχει ζυγιστεί από την ηλικία των 17 χρόνων, όταν ξεπέρασε προβλήματα που ''άγγιζαν την ανορεξία''.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 20 July 2002 - 13:12:05 UTC