Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-07-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στα χέρια της δικαιοσύνης η υπόθεση της ''17Ν''
  • [02] Συναντήσεις Μπαρνιέ για Γ' ΚΠΣ
  • [03] Υποψήφιοι για δημοτικές-νομαρχιακές του ΣΥΝ
  • [04] Δημοπράτηση σταθμού του ''μετρό'' στο Περιστέρι
  • [05] Μπους: Δεν με πτοούν οι επιθέσεις αυτοκτονίας
  • [06] Προληπτικές συλλήψεις Παλαιστινίων
  • [07] Πολύνεκρη έκρηξη στην Κολομβία
  • [08] Αλλαγές για τους μελλοθάνατους των ΗΠΑ
  • [09] Ομολογία μέλους της Αλ Κάιντα
  • [10] Χρυσό στο Ευρωπαϊκό τεχνικής κολύμβησης νεανίδων

    [01] Στα χέρια της δικαιοσύνης η υπόθεση της ''17Ν''

    Πηγή: NET 105,8 fm 19/7/2002 11:23:00 πμ

    Τη συμμετοχή τους σε σωρεία ενεργειών της ''17Ν'' ομολόγησαν χθες, σύμφωνα με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ Φώτη Νασιάκο, οι αδελφοί Χριστόδουλος και Βασίλης Ξηρός καθώς και ο Διονύσης Γεωργιάδης, οι οποίοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα που τους απήγγειλε κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Από την Τετάρτη το βράδυ κρατείται και ανακρίνεται ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος που θεωρείται από τις αρχές ηγετικό στέλεχος και συγγραφέας των προκηρύξεων της ''17Ν'', ενώ, τα αποτυπώματά του ταυτίζονται με αποτυπώματα που βρέθηκαν στη γιάφκα της οδού Πάτμου.

    Εν αναμονή απολογιών

    Συγκεκριμένα, στους Χριστόδουλο και Βασίλη Ξηρό αποδίδεται συμμετοχή σε δολοφονικές επιθέσεις της ''17Ν'', εκτοξεύσεις ρουκετών και βομβιστικές ενέργειες, καθώς και σε σωρεία ένοπλων ληστειών από το 1984 ως το 2002, ενώ στον Διονύση Γεωργιάδη αποδίδεται ότι συμμετείχε σε μία βομβιστική ενέργεια και σε μία ληστεία της οργάνωσης από το 1998 ως το 2002, καθώς και ότι ήταν ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι.

    Την Κυριακή το απόγευμα αναμένεται η απολογία των Χριστόδουλου και Βασίλη Ξηρου και του Διονύση Γεωργιάδη. ''Κανένας από τους τρεις δεν ζήτησε συνήγορο υπεράσπισης και ομολόγησαν τα πάντα'', υποστήριξε ο εισαγγελέας, ενώ και οι τρεις πήραν προθεσμία για να απολογηθούν τη Κυριακή.

    Τη νομιμότητα των ομολογιών των αδελφών του Σάββα Ξηρού αμφισβήτησε χθες η πρώην σύζυγος του Αγγελική Σωτηροπούλου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αποσπάστηκαν με "ενέσεις".

    Στο μεταξύ, ο Βασίλης Τζωρτζάτος και ο Θεολόγος Ψαραδέλης που προσήχθησαν χθες από τη Χιλιαδού Εύβοιας και ανακρίνονται στην αντιτρομοκρατική, θα οδηγηθούν σήμερα ενώπιον του εισαγγελέα.

    Οι έρευνες των αρμοδίων αρχών θα περατωθούν με την πλήρη εξάρθρωση της τρομοκρατίας. Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής. Οι εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας βρέθηκαν το πρωί στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τον πρωθυπουργό, ο οποίος χθες δήλωσε ότι "είμαστε σε καλό δρόμο, υπάρχει πολύ υλικό για επεξεργασία και χρειάζεται σύστημα και χρόνος" , προσθέτοντας ότι ''οι πιέσεις μπορεί να οδηγήσουν σε λάθη''.

    Δηλώσεις Ελλήνων πολιτικών και Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    ''Η κυβέρνηση θέλει η έρευνα να προχωρήσει σε βάθος, να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα και να καταλάβει ο καθένας ότι η τρομοκρατία έχει οριστικά εξαρθρωθεί στην Ελλάδα'', δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Την ικανοποίησή της για την πρόοδο των ερευνών εκφράζει η ΝΔ και ανακοίνωσε ότι στηρίζει την προσπάθεια των διωκτικών αρχών να εξαρθρώσουν τη μάστιγα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα.

    "Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει στο όνομα των διεργασιών για τη "17Ν" να ξεχάσει τα μεγάλα προβλήματα, αλλά να δει ως μέρος των προβλημάτων το συγκεκριμένο ζήτημα", ανακοίνωσε το ΚΚΕ.

    Απρόσκοπτη και σε βάθος έρευνα για τον εντοπισμό και την τιμωρία όλων όσων ευθύνονται για την εγκληματική δράση της ''17Ν'', ζήτησε ο ΣΥΝ.

    Για επιτυχία των ελληνικών αρχών μίλησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χαρακτηρίζοντας ''σημαντική εξέλιξη'' τη σύλληψη ενός ηγετικού στελέχους της 17Ν, εφόσον επιβεβαιωθεί πλήρως. Ο Ρίτσαρντ Μπάουτσερ τόνισε πάντως ότι θεωρεί "πρώιμη" κάθε συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο έκδοσης στις ΗΠΑ μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης που είναι υπεύθυνοι για τις δολοφονίες Αμερικανών πολιτών.

    Στην επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας με τη σύλληψη υψηλόβαθμου στελέχους της "17N", αναφέρονται εκτενώς τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

    Διεθνή μέσα για 17Ν

    Στην επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας με τη σύλληψη υψηλόβαθμου στελέχους της "17N", αναφέρονται εκτενώς τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

    Στην ιστοσελίδα του CNN αναφέρεται ότι η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε τον δολοφόνο του βρετανού ταξίαρχου Στήβεν Σόντερς αλλά και τον ιθύνοντα νου της διαβόητης τρομοκρατικής οργάνωσης "17Ν".

    Οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της "17Ν" είναι η πρώτη διεθνής είδηση για το BBC, που αναφέρει ότι τρία μέλη της οργάνωσης ομολόγησαν την συμμετοχή τους σε σειρά βομβιστικών ενεργειών και δολοφονιών, ανάμεσα στις οποίες και αυτές Aμερικανών και Aγγλων διπλωματών.

    Στο πρακτορείο Reuters υπάρχουν οι δηλώσεις του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Φώτη Νασιάκου, ενώ παρουσιάζονται και τα ονόματα των αδελφών Ξηρού, που συνελήφθησαν.

    [02] Συναντήσεις Μπαρνιέ για Γ' ΚΠΣ

    19/7/2002 8:47:00 πμ

    Η αποτελεσματική διαχείριση του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, είναι το βασικό θέμα που θα εξετάσει με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα, ο αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική Κοινοτικός Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ. Επίσης, ο κ. Μπαρνιέ θα έχει σειρά συναντήσεων με τους υπουργούς Νίκο Χριστοδουλάκη και Βάσω Παπανδρέου, καθώς και με την πρόεδρο του "ΑΘΗΝΑ 2004", Γιάννα Αγγελοπούλου, με θέμα την εξέλιξη των Ολυμπιακών έργων υποδομής, που συγχρηματοδοτεί η Κοινότητα. Σε δηλώσεις του, ο κ. Μπαρνιέ χαρακτήρισε το εξάμηνο της Ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρίσιμο για τη συνέχιση των πολιτικών συνοχής, ενόψει της διεύρυνσης, ενώ για το Εθνικό Κτηματολόγιο είπε ότι αυτό ξεκίνησε σε μία νέα βάση με την Βάσω Παπανδρέου.

    [03] Υποψήφιοι για δημοτικές-νομαρχιακές του ΣΥΝ

    19/7/2002 10:05:00 πμ

    Κατάλογο με υποψήφιους δημάρχους και νομάρχες, που θα υποστηρίξει ο Συνασπισμός, έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Στον κατάλογο εμφανίζεται ευρεία συνεργασία στα ψηφοδέλτια με υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να λείπει και η στήριξη υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και η συνεργασία σε κάποιες περιπτώσεις με το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ.

    [04] Δημοπράτηση σταθμού του ''μετρό'' στο Περιστέρι

    19/7/2002 8:14:00 πμ

    Ξεκινούν σύντομα οι διαδικασίες για την δημοπράτηση του νέου σταθμού του "μετρό" στο Δημαρχείο Περιστερίου, ανακοίνωσε χθες η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, κατά την επίσκεψή της στα εργοτάξια στον Αγιο Αντώνιο και τη Θηβών. Η κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίησή της για τους εντατικούς ρυθμούς των εργασιών και τόνισε ότι οι σταθμοί θα είναι έτοιμοι νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

    [05] Μπους: Δεν με πτοούν οι επιθέσεις αυτοκτονίας

    19/7/2002 9:24:00 πμ

    Δεν πρόκειται να αποθαρρυνθεί από την τελευταία επίθεση αυτοκτονίας των Παλαιστινιών στο Ισραήλ, δήλωσε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, σκοπό είχε να εκτροχιάσει την ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή. ''Αρχίζω να σκέπτομαι ότι κάθε φορά που έχουμε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου κάτι συμβαίνει, και δεν είναι τυχαίο'', δήλωσε ο Μπους προς τους δημοσιογράφους σε συνάντηση που είχε μαζί τους στο Οβάλ Γραφείο, πριν από την έναρξη των συζητήσεων του με τους υπουργούς εξωτερικών της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας.

    ''Εκτιμώ πως οι εχθροί της ειρήνης προσπαθούν να στείλουν μηνύματα, προσπαθούν να εκτροχιάσουν την ειρηνευτική διαδικασία, προσπαθούν να μας απογοητεύσουν'' τόνισε ο Τζορτζ Μπους και πρόσθεσε ότι ''ένα από αυτά που θα ήθελα να πω προς όλους τους ηγέτες είναι πως δεν πρόκειται να μας αποθαρρύνουν και πως θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ειρήνη και να ασκούμε πιέσεις για την ειρήνη''.

    [06] Προληπτικές συλλήψεις Παλαιστινίων

    19/7/2002 10:34:00 πμ

    Δεκαέξι άνδρες--στενούς συγγενείς υπόπτων βομβιστών αυτοκτονίας-- συνέλαβε ο ισραηλινός στρατός κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας στη Δυτική Οχθη, με πρόθεση να τους εκτοπίσει στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με επίσημες πηγές στο Ισραήλ. Είναι η πρώτη φορά από την ανάφλεξη της Ιντιφάντα, τον Σεπτέμβριο του 2000, που το Ισραήλ λαμβάνει τέτοια συλλογικά μέτρα τιμωρίας.

    Σε ανακοινωθέν του ο στρατός πληροφορεί για τη σύλληψη, στα βόρεια της Δυτικής Όχθης, των αρρένων στενών συγγενών των δύο βομβιστών αυτοκτονίας που προχθές πραγματοποίησαν μία διπλή επίθεση στο Τελ Αβίβ, καθώς και συγγενών των αυτουργών της επίθεσης εναντίον λεωφορείου κοντά στον εβραϊκό οικισμό του Εμμανουέλ.

    Ο στρατός ανακοίνωσε επίσης την καταστροφή των οικιών δύο άλλων υπόπτων βομβιστών. Η κρατική ραδιοφωνία του Ισραήλ, από την πλευρά της, μετέδωσε πως "21 πατέρες και αδελφοί τρομοκράτες" που εμπλέκονται στις επιθέσεις αυτές "συνελήφθησαν με την πρόθεση να εκτοπισθούν στην Λωρίδα της Γάζας", μία πληροφορία που ευθύς αμέσως επιβεβαιώθηκε κι από τον υπουργό Εξωτερικών Σιμόν Πέρες.

    [07] Πολύνεκρη έκρηξη στην Κολομβία

    19/7/2002 9:12:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Ισχυρή βόμβα εξερράγη μέσα σε σπίτι σε εργατική συνοικία της Καρταχένα, τη μέκκα του τουρισμού στην Κολομβία, με συνέπεια να σκοτωθούν τέσσερα άτομα και 10 να τραυματισθούν, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Μεταξύ των νεκρών είναι ένα μικρό αγόρι. Η έκρηξη έγινε ύστερα από ένα 24ωρο βίας στην Κολομβία, κατά το οποίο σκοτώθηκε ένας δημοσιογράφος, άλλοι τέσσερις πολίτες και 11 μαρξιστές αντάρτες στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με στρατιώτες.

    Η αστυνομία ερευνά το ενδεχόμενο η έκρηξη να έγινε καθώς τα θύματα προσπαθούσαν να φτιάξουν αυτοσχέδια βόμβα βάρους 30 κιλών, η οποία εξερράγη στα χέρια τους. Από την έκρηξη καταστράφηκαν δύο σπίτια και υπέστησαν σοβαρές ζημιές άλλα έξι.

    Η περιοχή αυτή δεν έχει δεχθεί επιθέσεις των ανταρτών που δρουν επί 38 χρόνια στη χώρα, αλλά πίσω από το τείχος που περιβάλλει το τουριστικό κέντρο της Καρταχένα έχουν γίνει πολλές επιθέσεις με στόχο καθηγητές και συνδικαλιστές.

    [08] Αλλαγές για τους μελλοθάνατους των ΗΠΑ

    19/7/2002 9:58:00 πμ

    Μεταρρυθμίσεις στην επιβολή της θανατικής ποινής εγκρίθηκαν χθες από την επιτροπή δικαιοσύνης της αμερικανικής Γερουσίας. Το σχέδιο νόμου προβλέπει κυρίως την επέκταση της χρήσης των αποτελεσμάτων στην εξέταση του DNA και μία πριμοδότηση για τους διορισμένους δικηγόρους των κατηγορουμένων στις υποθέσεις που επισύρουν την εσχάτη των ποινών. Οι Γερουσιαστές της επιτροπής δικαιοσύνης επικύρωσαν με επτά ψήφους έναντι δύο το νομοσχέδιο για την προστασία της αθωότητας (Πράξη Προστασίας της Αθωότητας), το οποίο προτείνει μία σειρά από ασφαλιστικές δικλείδες προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον δικαστικές πλάνες.

    Ο νέος νόμος επιτρέπει στους κρατουμένους που ήδη έχουν καταδικασθεί σε κάποια αμφιλεγόμενη υπόθεση να καταφύγουν στην εξέταση του DNA, εφόσον αυτή μπορεί να προσφέρει νέο αποδεικτικό υλικό και απαγορεύει ταυτόχρονα την καταστροφή των βιολογικών τεκμηρίων και ανάλογων ευρημάτων μίας εγκληματικής υπόθεσης, που ο κατηγορούμενος σε αυτήν είναι ακόμη φυλακισμένος.

    Στο ίδιο κείμενο προβλέπεται επίσης η εφαρμογή ενός συστήματος αμοιβών προκειμένου να βελτιωθεί το επίπεδο αποδοχών για τους εντεταλμένους δικηγόρους σε υποθέσεις που ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει την θανατική ποινή. Ο νόμος προβλέπει επίσης και την αύξηση της αποζημίωσης, από 5.000 σε 10.000 δολάρια ανά έτος κάθειρξης, που είναι δυνατόν να απαιτηθεί από το Ομοσπονδιακό Κράτος στην περίπτωση καταχρηστικής φυλάκισης.

    Το νέο νομοσχέδιο για την προστασία της αθωότητας θα πρέπει τώρα να εξετασθεί κι από την ολομέλεια του σώματος, ενώ παρόμοιο νομοσχέδιο βρίσκεται υπό εξέταση και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    [09] Ομολογία μέλους της Αλ Κάιντα

    19/7/2002 9:48:00 πμ

    Ο Γάλλος μουσουλμάνος Ζακαρίας Μουσάουι, ο μόνος εναντίον του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, δήλωσε ένοχος ενώπιον του δικαστηρίου της Βιρτζίνια, λέγοντας "γνωρίζω ποια οργάνωση έκανε τις επιθέσεις, ποιος συμμετείχε. Είμαι μέλος της Αλ Κάιντα, ορκίζομαι υπακοή στον Μπιν Λάντεν". Πάντως, η δικαστής επέμεινε να του χορηγήσει προθεσμία μίας εβδομάδας για να σκεφτεί την απόφασή του.

    [10] Χρυσό στο Ευρωπαϊκό τεχνικής κολύμβησης νεανίδων

    19/7/2002 9:45:00 πμ

    Το πρώτο χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων-νεανίδων τεχνικής κολύμβησης, που διεξάγεται στη Βαρσοβία της Πολωνίας, κατέκτησε η χώρα μας. Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η Στέλλα Κουκουβίτη, η οποία έγινε "αιτία" να ακουστεί ο εθνικός μας ύμνος για την επιτυχία της στα 400μ. υποβρύχιο, με χρόνο 3:23.25, επίδοση που εκτός από το χρυσό μετάλλιο, αποτελεί και νέο πανελλήνιο ρεκόρ νεανίδων- κορασίδων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 20 July 2002 - 13:10:56 UTC