Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-07-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τι λένε τα ξένα ΜΜΕ για την εξάρθρωση της 17Ν
  • [02] Θλιβερή επέτειος για τον Αττίλα
  • [03] Ικανοποιημένοι οι ''Αθάνατοι''
  • [04] Τρίπολη: επίσκεψη Υπ. Υγείας σε δύο νοσοκομεία
  • [05] Εφημερίδα ''Τρουντ'': Παράνομες υιοθεσίες από Ελληνες
  • [06] Δεκαπέντε νεκροί από χαλάζι στην Κίνα
  • [07] Λίμα: είκοσι δύο άτομα νεκρά από πυρκαγιά
  • [08] Εντονη αντίδραση Ανάν στις πρακτικές του Ισραήλ
  • [09] Προσπάθειες Ετζεβίτ για μετάθεση εκλογών
  • [10] Ισπανία: Διώξεις εναντίον 4 υπόπτων για την Αλ Κάιντα
  • [11] Κεραυνοβολήθηκε εργοστάσιο ηλεκτρισμού στο Κόσοβο
  • [12] Ενα εκ. δόσεις κοκαΐνης κατάσχεσε η πορτογαλική αστυνομία
  • [13] Τέσσερις νεκροί από διαιτητικά χάπια στην Ιαπωνία
  • [14] Ευρωπαϊκό νεανίδων-ήττα της εθνικής
  • [15] Νέο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ δίνει ελπίδες
  • [16] Ιφιγένεια Εν Αυλίδι στο Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου

    [01] Τι λένε τα ξένα ΜΜΕ για την εξάρθρωση της 17Ν

    20/7/2002 6:36:00 μμ

    Η επιτυχία των ελληνικών Αρχών, στο μείζον θέμα της εξάρθρωσης της τρομοκρατίας έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την διεθνή Ολυμπιακή επιτροπή. Καθοριστικό βήμα, χαρακτηρίζει τις τελευταίες εξελίξεις ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ. Το θέμα αυτό κυριαρχεί και σε πολλά διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που συνεχίζουν να αξιολογούν τα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, ως μια από τις πρώτες τους ειδήσεις.

    ''Περισσότερο ασφαλείς πλέον οι Ολυμπιακοί του 2004''

    Το αμερικανικό CNN και το βρετανικό BBC κρατούν στις πρώτες γραμμές την υπόθεση της 17ης Νοέμβρη και μεταδίδουν από το πρωί τις δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

    Εφάμιλλο ενδιαφέρον επιδεικνύει και το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

    Διαφορετικά προσεγγίζει το θέμα ο αμερικανικός τηλεοπτικός σταθμός ABC. Τα τεκταινόμενα στην Αθήνα καταδεικνύουν ότι απαιτείται χρόνος για να παταχθεί η μάστιγα της τρομοκρατίας, σχολίασε ο Αμερικανός τηλεπαρουσιαστής Πήτερ Τζένιγκς.

    Η Σαββατιάτικη Washington Post έχει τίτλο "Η ΔΟΕ χαιρετά τις συλλήψεις τρομοκρατών". Η εφημερίδα παραθέτει τις δηλώσεις της εκπροσώπου της ΔΟΕ Ζιζέλ Ντέηβις, η οποία επισημαίνει πως, επισημαίνει πως "η σύλληψη βασικών υπόπτων της ασύλληπτης και δολοφονικής 17 Νοέμβρη είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό γεγονός για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004."

    Ενδιαφέρον για Γιωτόπουλο και για την ''τιμωρία'' των τρομοκρατών

    Η Ελλάδα υπόσχεται δίκαιη δίκη είναι ο τίτλος που τελικά κυριαρχεί στα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

    Tο πρόσωπο του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου απασχολεί ιδιαίτερα τις εφημερίδες Independed και Times. "Ο κατηγορούμενος της Αθήνας απαιτεί να απευθύνει διάγγελμα στους Ελληνες" είναι ο τίτλος που επέλεξαν οι Τimes του Λονδίνου που αναφέρουν ότι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος ανακήρυξε εαυτόν πολιτικό κρατούμενο, υποστηρίζοντας ότι δεν του επετράπη να μιλήσει στους Ελληνες για το όραμα μιας κοινωνίας χωρίς τάξεις.

    Κεντρικό πρόσωπο στον βρετανικό Τύπο ο πατέρας Ξηρός

    Ο Βρετανικός Τύπος και η Daily Telegraph φιλοξενεί στην πρώτη της σελίδα απόσπασμα συνέντευξης του τραγικού πατέρα Τριαντάφυλλου Ξηρού. Μετά την αποκάλυψη πως ο γιος του Βασίλης ομολόγησε τη συμμετοχή του στη δολοφονία του Στήβεν Σόντερς, ο πάτερ Ξηρός δηλώνει πως θα ήθελε η χήρα του Βρετανού ταξίαρχου να γνωρίζει τα αισθήματα λύπης που τρέφει για εκείνη. "Είμαι πολύ στενοχωρημένος για την κυρία Σώντερς. Εύχομαι ο Θεός να τη βοηθήσει και να της δίνει δύναμη τα χρόνια που έρχονται".

    Στο φύλλο του Σαββάτου η Daily Telegraph επισημαίνει ότι ο πατέρας Τριαντάφυλλος για περίπου μισό αιώνα πίστευε ότι τα παιδιά του δεν διέφεραν σε τίποτα από τα άλλα παιδιά. "Είδα τους γιους μου και παραδέχθηκαν τα λάθη τους. Πάντα πίστευα ότι τα παιδιά μου ήταν φυσιολογικά και καλά παιδιά, που απλώς βρέθηκαν σε μία κακή παρέα".

    [02] Θλιβερή επέτειος για τον Αττίλα

    20/7/2002 12:32:00 μμ

    μνημόσυνο πεσόντων

    στην Κύπρο

    Είκοσι οκτώ χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη Μητρόπολη Αθηνών και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Εκδηλώσεις για την εισβολή του Αττίλα έγιναν και στη Μεγαλόνησο. Την ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας για την επανένωση της Κύπρου τόνισε σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    [03] Ικανοποιημένοι οι ''Αθάνατοι''

    20/7/2002 12:15:00 μμ

    Την ικανοποίηση τους για τις μέχρι τώρα επιτυχίες των ελληνικών διωκτικών αρχών αλλά και την αισιοδοξία τους για την εξάρθρωση της 17Ν εκφράζουν επίσημοι της ΔΟΕ αλλά και του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας "Los Angeles Times" , οι εξελίξεις θα ενισχύσουν και την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Η εφημερίδα παραθέτει παλαιότερη δήλωση της Γιάννας Αγγελοπούλου ότι η ασφάλεια των αγώνων αποτελεί προτεραιότητα και για το λόγο αυτό θα διατεθούν 600 εκ. δολάρια.

    Ελληνική αντίδραση σε αμερικανικό δημοσίευμα

    Στο μεταξύ άμεση ήταν και η απάντηση του Γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον για το άρθρο της Ντένβερ Ποστ , το οποίο υποβάθμιζε τις επιτυχίες της ελληνικής αστυνομίας.

    Σε επιστολή προς την αμερικανική εφημερίδα αφού γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην αποφασιστικότητα των πολιτικών δυνάμεων και του ελληνικού λαού για την εξάλειψη της τρομοκρατίας , τονίζεται ότι η επαγγελματική δουλειά των τελευταίων ετών και η συνεργασία με τις αμερικανικές, βρετανικές και άλλες αστυνομικές υπηρεσίες, έφεραν αποτελέσματα.

    [04] Τρίπολη: επίσκεψη Υπ. Υγείας σε δύο νοσοκομεία

    20/7/2002 5:23:00 μμ

    Επίσκεψη στην Τρίπολη πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας κ. Στεφανής, ο οποίος επισκέφθηκε τα δύο νοσοκομεία της Τρίπολης: το Παναρκαδικό και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Τρίπολης. Ο υπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η κατάσταση που είδε είναι ικανοποιητική, κυρίως ως προς το σκέλος της εξέλιξης της μεταρρύθμισης στο χώρο της υγείας. Εχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις,είπε, ώστε το νοσοκομειακό σύστημα στην Τρίπολη και γενικά στην περιφέρεια να μπορεί να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί σε ένα σημαντικό ποιοτικό σύστημα υγείας που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πληθυσμού. Η σημερινή κατάσταση έχει ελλείψεις και αδυναμίες. Ομως έχουν γίνει και σημαντικά βήματα μπροστά, κυρίως στις υποδομές και την οργανωτική λειτουργία των νοσοκομείων, υπογράμμισε ο κ. Στεφανής, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο του ΠΕΣΥ και των ευθυνών του στο χώρο της Υγείας.

    ''Αποασυλοποίηση'' του ψυχιατρικού νοσοκομείου της Τρίπολης

    Αναφερόμενος ο υπουργός στο ψυχιατρικό νοσοκομείο, χαρακτήρισε ''ηρωική'' την προσπάθεια που έχει γίνει από τους γιατρούς, το προσωπικό και τη διοίκηση.

    Ο κ. Στεφανής ανακοίνωσε πως πριν την εκπνοή του προγράμματος ''Ψυχαργώς 2" που αφορά στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση, το ψυχιατρικό νοσοκομείο της Τρίπολης πρέπει να έχει "αποασυλοποιηθεί" πλήρως. Οι υποδοχές θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη αναγκών πρόνοιας, οι ασθενείς που θα έχουν "αποασυλοποιηθεί" θα ενταχθούν ή θα φιλοξενηθούν στους ξενώνες, ενώ τα σοβαρά περιστατικά θα αντιμετωπίζονται στην ψυχιατρική κλινική που θα λειτουργήσει στις νέες κτιριακές μονάδες του Παναρκαδικού Νοσοκομείου.

    Για το πρόβλημα των εργαζομένων στο ψυχιατρικό νοσοκομείο, ο υπουργός είπε ότι θα βρεθεί τρόπος να αποκατασταθούν σε άλλες θέσεις ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν.

    [05] Εφημερίδα ''Τρουντ'': Παράνομες υιοθεσίες από Ελληνες

    20/7/2002 5:30:00 μμ

    ''Ελληνες αγοράζουν δικά μας βρέφη''. Με αυτό τον πηχυαίο πρωτοσέλιδο τίτλο, η εφημερίδα ''Τρούντ'' δημοσιεύει ρεπορτάζ για περιπτώσεις παράνομης υιοθεσίας βρεφών από την περιοχή της πόλης Βέλικο Τίρνοβο στη βόρεια Βουλγαρία. ''Ελληνες τριγυρίζουν την περιοχή του Βέλικο Τίρνοβο, ψάχνοντας για έγκυες γυναίκες, ανακοίνωσαν χθες γιατροί της μαιευτικής κλινικής του νοσοκομείου της πόλης. Οι Ελληνες προτείνουν στις μέλλουσες μητέρες δύο χιλιάδες δολάρια για να δώσουν τα μελλοντικά νεογέννητα τους για υιοθέτηση. Μόνον μέσα σε ένα μήνα δύο γυναίκες από τα χωριά Μάϊσκο και Νόβο Σέλο έδωσαν τα παιδιά τους σε Ελληνες ''πατεράδες'', οι οποίοι και ήρθαν στο νοσοκομείο του Βέλικο Τίρνοβο για να δουν τα ''παιδιά τους''. Μετά την επίσημη ''αναγνώριση'' τα νεογέννητα καταγράφθηκαν με τα ονόματα των δήθεν ''πατεράδων'' τους, οι οποίοι στη συνέχεια τα εξήγαγαν από τη Βουλγαρία με απολύτως νόμιμο τρόπο'' γράφει η μεγάλης κυκλοφορίας καθημερινή εφημερίδα της Βουλγαρίας.

    Τόσο παράνομο όσο και φρικιαστικό

    ''Την προηγούμενη εβδομάδα αναχώρησε για τη Θεσσαλονίκη με αυτό τον τρόπο το νεογέννητο ονόματι Γεώργιος Μιχαλάκης. Στην πραγματικότητα πρόκειται για παιδί τσιγγάνικης οικογένειας'', αναφέρεται στο δημοσίευμα, στο οποίο υπογραμμίζεται ότι τέτοια ''εγχειρήματα'' συνηθίζονται από φτωχές και πολύτεκνες, κατά κανόνα, οικογένειες τσιγγάνων, οι οποίες εύκολα δέχονται να χορηγήσουν τα παιδιά τους έναντι αμοιβής''.

    Με το νομιμοφανή αυτό τρόπο παρακάμπτονται οι περίπλοκες, δύσκολες και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες για νόμιμη υιοθέτηση παιδιών της Βουλγαρίας από ξένους πολίτες, γράφει η Τρούντ.

    [06] Δεκαπέντε νεκροί από χαλάζι στην Κίνα

    20/7/2002 5:18:00 μμ

    Χαλάζι σε μέγεθος αυγού σκότωσε 15 ανθρώπους και πλημμύρισε τα νοσοκομεία από τραυματίες στην κεντρική Κίνα, μεταδίδουν σήμερα τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης. Η σφοδρή χαλαζόπτωση, που ενέσκηψε σε συνδυασμό με θυελλώδεις ανέμους, έπληξε τις βόρειες περιοχές της επαρχίας Χενάν το βράδυ της Παρασκευής, με αποτέλεσμα να ξεριζωθούν δέντρα, να σπάσουν παρμπρίζ αυτοκινήτων, να διακοπεί η ηλεκτροδότηση και να προκληθούν σοβαρές ζημιές σε κτίρια, προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Τα δελτία ειδήσεων στην τηλεόραση μεταδίδουν εικόνες βιβλικής καταστροφής, ενώ ηλικιωμένοι κάτοικοι της περιοχής βεβαιώνουν ότι πρόκειται για τη χειρότερη χαλαζόπτωση των τελευταίων τουλάχιστον 50 χρόνων.

    [07] Λίμα: είκοσι δύο άτομα νεκρά από πυρκαγιά

    20/7/2002 4:49:00 μμ

    Τουλάχιστον 22 άνθρωποι, στο σύνολo τους νεαρά αγόρια και κορίτσια, έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά που ξέσπασε αργά χθες το βράδυ σε ντισκοτέκ της Λίμας όπου διασκέδαζαν, ανακοίνωσε αστυνομική πηγή στην περουβιανή πρωτεύουσα. Νωρίτερα η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι η φωτιά, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο το πρωί, προκλήθηκε στη διάρκεια επίδειξης ενός ταχυδακτυλουργού, από τις σπίθες φλεγόμενων ράβδων που χρησιμοποιούσε. Οπως δήλωσε εκπρόσωπος των πυροσβεστών, το εν λόγω κέντρο διασκέδασης δεν πληρούσε τους παραμικρούς όρους ασφαλείας.

    [08] Εντονη αντίδραση Ανάν στις πρακτικές του Ισραήλ

    20/7/2002 10:23:00 πμ

    "Ομαδική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού", χαρακτήρισε ο γ.γ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν τα σχέδια των Ισραηλινών σύμφωνα με τα οποία απελαύνονται δια της βίας συγγενείς υπόπτων Παλαιστινίων καμικάζι και κατεδαφίζονται τα σπίτια τους.

    Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε 21 άνδρες, στενούς συγγενείς δύο Παλαιστινίων καμικάζι και απειλεί να τους εκτοπίσει δια της βίας από τη Δυτική Όχθη στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές οι δύο Παλαιστίνιοι είναι υπεύθυνοι για την οργάνωση των τελευταίων βομβιστικών επιθέσεων που στοίχισαν τη ζωή σε 12 Ισραηλινούς πολίτες.

    Απειλεί η Χαμάς

    Στο μεταξύ χθες ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι κατεδάφισε τα σπίτια των δύο Παλαιστινίων υπόπτων ενώ το Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ πρέπει τώρα να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στην απέλαση των συγγενών τους, οι οποίοι συνελήφθησαν στα σπίτια τους και έχουν οδηγηθεί σε στρατιωτική φυλακή.

    Για αυτή του την απόφαση το Ισραήλ δέχθηκε οξύτατη κριτική από την Ουάσιγκτον.

    Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι με ενέργειες σαν κι αυτή δεν πρόκειται να λυθούν τα προβλήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζει το Ισραήλ.

    Δριμεία ήταν και η απάντηση των Παλαιστινίων. Η Χαμάς προειδοποιεί ότι θα εξαπολύσει νέο κύμα βομβιστικών επιθέσεων εναντίον ισραηλινών στόχων, εάν η πολιτική αυτή εφαρμοστεί, με φυλλάδιό της που μοιραζόταν χθες στη Γάζα.

    Εντονη ήταν και η αντίδραση της Οργάνωσης για τα Δικαιώματα των Πολιτών του Ισραήλ, που δήλωσε ότι η ανάληψη δράσης εναντίον των οικογενειών των Παλαιστινίων καμικάζι είναι παρόμοια με τις τρομοκρατικές ενέργειες τις οποίες καταδικάζει το Ισραήλ

    Είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ συλλαμβάνει συγγενείς Παλαιστινίων καμικάζι. Η επίσημη απάντηση των ισραηλινών αρχών είναι ότι θέλουν να "σπάσουν" τον κλοιό που προστατεύει τους βομβιστές αυτοκτονίας.

    "Συλλάβαμε μόνο εκείνους τους συγγενείς που εξέφρασαν τη στήριξη τους στις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των Ισραηλινών", δήλωσε αξιωματούχος του Ισραήλ.

    Η Παλαιστινιακή Αρχή προειδοποίησε το Ισραήλ ότι ο πιθανός εκτοπισμός των οικογενειών Παλαιστινίων καμικάζι μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη την κατάσταση στην περιοχή.

    "Η τακτική του εκτοπισμού του λαού μας θα οδηγούσε σε περισσότερη ένταση, βία και περισσότερη αιματοχυσία και δε θα μπορούσε ποτέ να βοηθήσει τις προσπάθειες να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία", δήλωσε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, σύμβουλος του παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

    Ο Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν, γενικός γραμματέας της κυβέρνησης της Παλαιστινιακής Αρχής, χαρακτήρισε "ρατσιστική" την πολιτική αυτή ενδεικτική της "πολιτικής χρεοκοπίας" της ισραηλινής κυβέρνησης και τόνισε ότι η συλλογική τιμωρία αθώων αποτελεί παραβίαση του διεθνούς νομικού πλαισίου.

    [09] Προσπάθειες Ετζεβίτ για μετάθεση εκλογών

    20/7/2002 4:52:00 μμ

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ δήλωσε σήμερα ότι θα προσπαθήσει να μεταθέσει για τον επόμενο χρόνο τη διενέργεια πρόωρων εκλογών που έχει συμφωνηθεί να πραγματοποιηθούν το Νοέμβριο. "Προτιμούμε να μη διεξαχθούν οι εκλογές φέτος, αλλά του χρόνου. Το καλύτερο θα ήταν μάλιστα να αφήσουμε να πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο του 2004", οπότε λήγει κατά το σύνταγμα η θητεία της κυβέρνησης, είπε ο τούρκος πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση σύσκεψης του Κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς (DSP) του οποίου ηγείται. "Σύμφωνα με την απόφαση που λάβαμε σήμερα, οι υπεύθυνοι της κοινοβουλευτικής μας ομάδας θα κάνουν επαφές με στελέχη άλλων κομμάτων για να εκφράσουν την επιθυμία τους αναφορικά με την ημερομηνία των εκλογών", πρόσθεσε. "Με τον τρόπο αυτό, πιστεύουμε ότι θα επιτύχουμε μία λύση πιο ενδεδειγμένη από δημοκρατική άποψη". Η πρόταση για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών το Νοέμβριο έχει εγκριθεί από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους του Ετζεβίτ καθώς και από την αντιπολίτευση.

    [10] Ισπανία: Διώξεις εναντίον 4 υπόπτων για την Αλ Κάιντα

    20/7/2002 11:28:00 πμ

    Τη φυλάκιση τεσσάρων υπόπτων ως μέλη του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα, που κρατούνταν προφυλακισμένοι αυτήν την εβδομάδα στην Ισπανία, διέταξε χθες ο δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, όπως ανακοινώθηκε από δικαστικές πηγές. Ο δικαστής της Αουδιένθια Ναθιονάλ, του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας, εκτιμά πως οι βιντεοσκοπήσεις που πραγματοποίησε το 1997 στη Νέα Υόρκη ένας από τους κρατουμένους, ο Γασούμπ αλ Αμπρας, μπορούν να θεωρηθούν ως πρωτογενής πληροφόρηση εν όψει των επιθέσεων που εκτελέσθηκαν ενάντια στους Διδύμους Πύργους του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου την 11η Σεπτεμβρίου.

    Ο Γκαρθόν εκτιμά επίσης ότι τα ενοχοποιητικά στοιχεία μπορούν να θεωρηθούν ισοδύναμα "ε τα εγκλήματα των τρομοκρατών που προκάλεσαν θύματα κατά την επίθεση ενάντια στους Διδύμους Πύργους", εάν αποδειχθεί πως οι πληροφορίες του Αλ Αμπρας έφθασαν στην κατοχή των στελεχών της Αλ Κάιντα του καταζητούμενου Σαουδάραβα Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    Αυτήν την εβδομάδα η ισπανική αστυνομία συνέλαβε τρεις από τους τέσσερις προαναφερθέντες κρατουμένους, όπως και τον ισπανό, συριακής καταγωγής, Καμάλ Χαντίντ Σάαρ, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή στην οικονομική υποδομή της Αλ Κάιντα, και πιστεύεται πως διατηρεί διασυνδέσεις με τον συριακό κλάδο του κινήματος των Αδελφών Μουσουλμάνων.

    Οπως είχε ανακοινώσει την περασμένη Τρίτη, ο υπουργός Εσωτερικών, Ανχελ Αθέβες, το υλικό που κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της αστυνομίας αφορά βιντεοσκοπήσεις "εμβληματικών κτηρίων και μνημείων" των ΗΠΑ.

    [11] Κεραυνοβολήθηκε εργοστάσιο ηλεκτρισμού στο Κόσοβο

    20/7/2002 3:22:00 μμ

    Κεραυνός έπληξε το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Κοσόβου, 7 χλμ δυτικά της Πρίστινια, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά και να τραυματιστούν 34 εργάτες, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της γιουγκοσλαβικής αυτής επαρχίας που τελεί υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ βυθίστηκε στο σκοτάδι. Ο κεραυνός, που έπληξε το εργοστάσιο χθες το βράδυ προκάλεσε πέντε μικρότερες εκρήξεις. Οι δυνάμεις της KFOR προσπάθησαν ανάβοντας προβολείς ελικοπτέρων να βοηθήσουν την εκκένωση των τραυματιών από το κτίριο, απ' όπου έβγαινε πυκνός καπνός. Ενας κροάτης εργάτης αγνοείται. Οπως δήλωσε ο δήμαρχος της Πρίστινα Αλί Χαμίτι κανένας από τους τραυματίες δεν είναι σοβαρά, ενώ η φωτιά κατασβέσθηκε.

    [12] Ενα εκ. δόσεις κοκαΐνης κατάσχεσε η πορτογαλική αστυνομία

    20/7/2002 1:28:00 μμ

    Συνολικά 77,5 κιλά κοκαΐνης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χθες από την πορτογαλική αστυνομία πάνω σε σκάφος στο λιμάνι του νησιού Σάντα Μαρία, κοντά στις Αζόρες. Το πλήρωμα του σκάφους, δύο Βούλγαροι 27 και 52 ετών, συνελήφθησαν από τις αρχές και θα παραπεμφθούν σήμερα ενώπιον δικαστηρίου στις Αζόρες. Οι αστυνομικοί υποπτεύθηκαν πως κάτι συμβαίνει με το σκάφος αυτό, που εκτελούσε το δρομολόγιο από την Μαρτινίκα των Γαλλικών Αντιλλών στην Βουλγαρία και είχε σταματήσει για ανεφοδιασμό, όταν σε έρευνα τους δεν βρήκαν κανένα επίσημο έγγραφο ιδιοκτησίας τους σκάφους.

    [13] Τέσσερις νεκροί από διαιτητικά χάπια στην Ιαπωνία

    20/7/2002 12:22:00 μμ

    Τους τέσσερις έφτασαν οι Ιάπωνες που πέθαναν από διαιτητικά χάπια, τα οποία είχαν εισαχθεί από την Κίνα, ενώ άλλοι 124 παρουσίασαν προβλήματα υγείας και 49 από αυτούς χρειάστηκε να νοσηλευτούν, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Κιόντο, επικαλούμενο έκθεση του ιαπωνικού υπουργείου Υγείας. Το υπουργείο μάλιστα ζήτησε από τις αρμόδιες κινεζικές αρχές να ερευνήσουν την υπόθεση των συγκεκριμένων διαιτητικών βοηθημάτων, τα οποία είναι τα ίδια με αυτά που προκάλεσαν το θάνατο ενός ανθρώπου στη Σιγκαπούρη. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς που νοσηλεύονται παρουσιάζουν προβλήματα στο ήπαρ και στον θυρεοειδή.

    Επικίνδυνες ουσίες αντί για φυσικά βότανα

    Στη συσκευασία των χαπιών αυτών αναγράφεται ότι παρασκευάζονται από βότανα και τσάι, όμως μετά από εργαστηριακούς ελέγχους αποδείχθηκε πως περιέχουν επικίνδυνες ουσίες.

    Τα περισσότερα θύματα παρήγγειλαν τα χάπια μέσω Ιντερνετ και μόνο δύο από αυτούς δήλωσαν πως τους τα έφεραν φίλοι τους που επισκέφτηκαν την Κίνα.

    Ενα από τα διαιτητικά βοηθήματα, το "Σενομότο-κόνο" αποδείχθηκε ότι περιέχει συστατικά του θυρεοειδούς αδένα, τα οποία επιταχύνουν τον ρυθμό του μεταβολισμού και φελφλουραμίνη, μια ουσία που περιορίζει την όρεξη.

    Η ουσία αυτή απαγορεύτηκε το 1997 από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων επειδή προκαλεί βλάβες στις βαλβίδες της καρδιάς, αν λαμβάνεται σε συνδυασμό με άλλα προϊόντα αδυνατίσματος.

    [14] Ευρωπαϊκό νεανίδων-ήττα της εθνικής

    20/7/2002 5:20:00 μμ

    "Εβαλαν τα χέρια τους κι έβγαλαν τα μάτια τους". . Ο λόγος για τα κορίτσια της εθνικής νεανίδων στο μπάσκετ, καθώς στον σημερινό αγώνα για τις θέσεις 5-8 του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, έχασαν στην παράταση με 81-75 (κ.α. 64-64) από την Πολωνία, αν και στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα ήταν μπροστά στο σκορ. Ετσι, η εθνική μας περιμένει τον νικητή του αγώνα Ισπανίας-Κροατίας για να διεκδικήσει την 7η θέση της διοργάνωσης. Το παιχνίδι ήταν καθοριστικό, αφού αν κέρδιζαν θα ήταν πολύ κοντά στην 5η θέση. Και εν μέρει το είχαν καταφέρει από το ξεκίνημα, καθώς από την αρχή του αγώνα πήραν το προβάδισμα, ενώ στο 10ο λεπτό η διαφορά είχε φτάσει στους 13 πόντους (24-11). Πέντε λεπτά αργότερα το σκορ ήταν 37-19 υπέρ της εθνικής μας και το ημίχρονο έκλεισε με τις διεθνείς μας να προηγούνται 41-31.

    Εκνευρίστηκαν και έκαναν πολλά λάθη

    Ωστόσο, κάποια λάθη και διαδοχικά φάουλ, έδωσαν την ευκαιρία στον αντίπαλο να μειώσει σε 45-40 (26΄).

    Οι νεαρές αθλήτριες μας, δεν πτοήθηκαν και προσπάθησαν να κρατήσουν μία διαφορά 4, 5, 6 πόντων. Ομως η ασφυκτική πίεση της Πολωνίας, είχε αποτέλεσμα, καθώς οι διεθνείς μας, εκνευρίστηκαν και έκαναν πολλά λάθη. Στο 38` το σκορ έφτασε στο 62-59 για την εθνική μας και ενώ όλα έδειχναν ότι έστω και δύσκολα θα φτάναμε στην νίκη, δύο δεύτερα πριν το τέλος και ενώ το σκορ ήταν 64-62, η Γιαννοπούλου έχασε σίγουρο καλάθι και στο αιφνιδιασμό η Πολωνία, έστειλε το παιχνίδι στην παράταση.

    Στο πεντάλεπτο που ακολούθησε, η ψυχολογία ήταν σαφώς υπέρ της Πολωνίας, που έκανε σχεδόν ότι ήθελε στο γήπεδο και έτσι το τελικό 81-75 κρίνεται δίκαιο αποτέλεσμα.

    Οι συνθέσεις των ομάδων

    Τα 10λεπτα: 24-11, 41-31, 52-46, 64-64, 75-81.

    Οι συνθέσεις των ομάδων: ΕΛΛΑΔΑ: Κανατσέλου 18, Δελώτη, Λήμουρα 28, Σπανίδου 1, Γιαννοπούλου 16, Σωτηρίου, Σαλίβερα, Σταμάτη 2, Πλαβούκου 5, Ζούρνη 1, Γλυνιαδάκη, Βαρεβρίδου 4. ΠΟΛΩΝΙΑ: Βαλιγκόρσκα 10, Βλάστζακ 3, Πάβλακ 2, Σκόρερκ 26, Κράβιετς 25, Ζαγκρομπέλνα 3, Κρέζελ 3, Ράταζακ 2, Νταεκόβσκα, Τσόμακ 5, Μροζίνσκα, Πιεκάρσκα 2.

    Χθες η Σλοβενία νίκησε την Ρουμανία με 71-44 και σήμερα, η Φιλανδία επεβλήθη επίσης της Ρουμανίας με 94-60.

    [15] Νέο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ δίνει ελπίδες

    20/7/2002 7:15:00 μμ

    Ενα νέο φάρμακο, το Ebixa, αποδείχθηκε αποτελεσματικό σε ασθενείς που διανύουν προχωρημένο στάδιο της νόσου Αλτσχάιμερ, ανακοινώθηκε από πηγή της 8ης διεθνούς Διάσκεψης που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στη Στοκχόλμη με θέμα την εκφυλιστική αυτή ασθένεια του εγκεφάλου. Το φάρμακο αυτό, σύμφωνα με την ίδια πηγή, εγκρίθηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Φαρμάκων και θα παρουσιασθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη διάσκεψη. Ο καθηγητής Μπενγκτ Βίνμπλαντ, ερευνητής του σουηδικού Ινστιτούτου Καρολίν που οργανώνει τη διάσκεψη, δήλωσε ότι ''αυτό το φάρμακο δημιουργεί πολλές ελπίδες για τη μάχη κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ'', διότι όπως εξήγησε είναι το πρώτο φάρμακο που αποδεικνύεται αποτελεσματικό σε περιπτώσεις προχωρημένης άνοιας. Ετσι, θα επιτρέψει αισθητή βελτίωση των συνθηκών όσον αφορά τις ανάγκες της φροντίδας των ασθενών, εφόσον θα απαιτείται λιγότερο μόνιμο προσωπικό για τον σκοπό αυτό.

    [16] Ιφιγένεια Εν Αυλίδι στο Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου

    20/7/2002 7:51:00 μμ

    Με την ''ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ'' του Ευριπίδη που θα παρουσιάσει το Εθνικό Θέατρο, συνεχίζονται οι παραστάσεις του φετινού Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου. Η παράσταση θα δοθεί σήμερα στις 9.30 το βράδυ στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων και την Τετάρτη 24 Ιουλίου επίσης στις 9.30 το βράδυ, στο Αρχαίο Θέατρο της Θάσου.

    Λίγα λόγια για το έργο

    Η δράση του έργου τοποθετείται στην Αυλίδα. Εκεί βρίσκεται συγκεντρωμένος όλος ο στρατός των Ελλήνων, με αρχηγό τον Αγαμέμνονα. Ο βασιλιάς των Μυκηνών υποχρεώνεται από θεϊκή βούληση να θυσιάσει την κόρη του Ιφιγένεια για να ξεκινήσει με ευνοϊκούς ανέμους η εκστρατεία. Έχοντας προσπαθήσει να αποτρέψει τη δυσάρεστη εντολή ανεπιτυχώς, ο Αγαμέμνονας καλεί την Ιφιγένεια στην Αυλίδα με την πρόφαση ότι πρόκειται να παντρευτεί τον Αχιλλέα. Η Ιφιγένεια φτάνει με τη μητέρα της Κλυταιμνήστρα σε κλίμα χαράς για τον επικείμενο γάμο, ωστόσο ο Αγαμέμνονας, μετανιωμένος για την απόφασή του και μη μπορώντας να παρέμβει πλέον, βρίσκεται σε απελπισία. Από έναν γέρο υπηρέτη, μητέρα και κόρη μαθαίνουν την αλήθεια. Παρά τις ικεσίες της Κλυταιμνήστρας και την απόφαση του Αχιλλέα να την υπερασπιστεί για να αποτραπεί το έγκλημα, η Ιφιγένεια αποφασίζει να δεχτεί την προκαθορισμένη της μοίρα και να οδηγηθεί στο θάνατο δείχνοντας υπεράνθρωπη δύναμη και μεγαλοπρέπεια. Ο αγγελιαφόρος φέρνει στο τέλος αισιόδοξα νέα: η τραγική κατάληξη έχει αποτραπεί από τη θεά Άρτεμη, η οποία την ώρα του μοιραίου χτυπήματος εξαφάνισε την Ιφιγένεια από τον βωμό και τοποθέτησε στη θέση της ένα ελάφι.

    Συντελεστές

    Απόδοση-Σκηνοθεσία ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΑΝΟΣ

    Σκηνικά-Ενδυμασίες ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕΤΖΙΚΩΦ

    Μουσική ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    Φωτισμοί ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΡΔΑΡΗΣ

    Διδασκαλία Μουσικής ΜΕΛΙΝΑ ΠΑΙΟΝΙΔΟΥ

    Διανομή (με σειρά εμφάνισης) ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ: ΑΚΥΛΛΑΣ ΚΑΡΑΖΗΣΗΣ

    ΠΡΕΣΒΥΤΗΣ: ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΕΝΕΛΑΟΣ: ΦΑΝΗΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ

    ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ: ΜΑΡΙΑ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ

    ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΣΚΟΥΛΑ

    ΑΧΙΛΛΕΑΣ: ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΕΙΛΑΚΗΣ

    Χορός: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΛΕΞΑΚΗ, ΦΑΝΗ ΓΕΜΤΟΥ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΕΩΡΓΟΝΗ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΓΚΑΤΖΙΟΥ, ΕΒΙΤΑ ΖΗΜΑΛΗ, ΒΑΣΩ ΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΑ, ΕΜΙΛΥ ΚΟΛΙΑΝΔΡΗ, ΒΑΛΕΡΙΑ ΚΟΥΡΟΥΠΗ, ΜΑΡΙΑ ΛΙΑΠΙΚΟΥ, ΚΛΑΙΡΗ ΜΑΝΙΑΤΗ, ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΠΑΝΟΥ, ΕΛΕΑΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΛΗΜΕΝΤΙΑ ΠΙΕΡΡΑΚΟΥ, ΠΕΡΣΑ ΣΟΥΚΑ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΤΟΓΙΑΝΝΗ, ΡΕΝΑ ΣΦΗΝΙΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΜΑΫ ΧΑΝΝΑ, ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΧΡΥΣΟΜΑΛΗ.

    Στρατιώτες: ΤΑΣΟΣ ΑΛΑΤΖΑΣ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΠΑΜΠΗΣ ΓΟΥΣΙΑΣ, ΤΟΝΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΛΑΕΡΤΗΣ ΜΑΛΚΟΤΣΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ, ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΠΟΥΖΙΚΑΚΟΣ, ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΝΟΥΡΙΟΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΙΣΒΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΠΟΥΝΤΖΗΣ, ΚΩΣΤΗΣ ΤΖΑΝΟΚΩΣΤΑΚΗΣ, ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΦΑΪΣ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΑΛΚΙΑΣ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 20 July 2002 - 16:54:57 UTC