Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-07-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμπληρώνεται το παζλ της τρομοκρατίας
  • [02] Απεργία πρακτόρων ΟΠΑΠ το επόμενο Σ.Κ
  • [03] Ελληνικό ιστιοφόρο στην Αίγινα με 80 λαθρομετανάστες
  • [04] Κύπρος: κορύφωση εκδηλώσεων για τη Μαύρη Επέτειο
  • [05] Ακαρπη η συνάντηση Πέρες με Παλαιστινίους
  • [06] Τελ Αβίβ: έκρηξη κατά τη διάβαση τρένου
  • [07] Οκτώ νεκροί σε εκτροχιασμό τρένου στην Ιταλία
  • [08] Αντικαρκινικές ουσίες σε φυτό της ζούγκλας

    [01] Συμπληρώνεται το παζλ της τρομοκρατίας

    21/7/2002 10:11:00 πμ

    Νέες ανακοινώσεις αναμένονται από την αστυνομία μετά τη προσαγωγή χθες δύο ακόμα ανδρών στους νομούς Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, που φέρονται να έχουν ενεργό δράση στη 17Ν. Στο μεταξύ το απόγευμα θα οδηγηθούν στην ανακρίτρια για να απολογηθούν τα αδέλφια Χριστόδουλος και Βασίλης Ξηρός και ο Διονύσης Γεωργιάδης, που έχουν παραδεχθεί τις πράξεις τους και ήδη τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος. Την Τετάρτη αναμένεται να απολογηθούν στον ανακριτή και ο φερόμενος ως καθοδηγητής της 17Ν Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και οι Βασίλης Τζωρτζάτος και Θεολόγος Ψαραδέλης.

    Ανακρίνονται οι δύο προσαχθέντες του Σαββάτου

    Χθες το βράδυ με ελικόπτερα μεταφέρθηκαν στην Αθήνα από την επαρχία τα δύο άτομα που φέρονται να εμπλέκονται με την 17Ν. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, πρόκειται για τους Κώστα Καρατσόλη 37 ετών κάτοικο Νέου Ηρακλείου Αττικής και Ηρακλής Κοστάρη 36 χρόνων, κάτοικο Γαλατσίου. Οι δύο άνδρες ανακρίνονται από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

    Κατά πληροφορίες, οι αστυνομικοί οδηγήθηκαν σε αυτούς, καθώς τα ονόματά τους προέκυψαν από τις καταθέσεις ατόμων που ομολόγησαν τη συμμετοχή τους στη 17Ν και φέρονται ως εκτελεστές της οργάνωσης.

    Μάλιστα, ο Κωστάρης είναι συγγενικό πρόσωπο του Γιάννη Σερίφη, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στον Επαναστατικό Λαϊκό Αγώνα μετά τη βομβιστική ενέργεια στην AEG στο Ρέντη το 1977, όπου σκοτώθηκε ο Χρήστος Κασίμης. Για την υπόθεση αυτή ο Σερίφης είχε αθωωθεί και σύμφωνα με την αστυνομία δεν εμπλέκεται στην παρούσα φάση με τη 17Ν.

    Σκληραίνει τη στάση του ο Γιωτόπουλος

    Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος συνεχίζει να υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με τη 17 Νοέμβρη.

    Όμως, σύμφωνα με τις διωκτικές Aρχές, υπάρχουν στοιχεία από τα οποία όχι μόνο προκύπτει πώς ήταν στέλεχος, αλλά είχε ηγετικό και καθοδηγητικό ρόλο.

    Ο Γιωτόπουλος φέρεται να ανέθεσε την υπεράσπιση του στο δικηγόρο Γιάννη Ραχιώτη.

    Απολογείται ο Σάββας Ξηρός-την λύπη του εξέφρασε ο πατέρας του

    Συνεχίζει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, την προανακριτική απολογία του ενώπιον του Εισαγγελέα αρμόδιου για θέματα τρομοκρατίας Γιάννη Διώτη, ο 40χρονος Σάββας Ξηρός, ο οποίος νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό. Η απολογία Ξηρού είχε διακοπεί πριν από μία εβδομάδα, προκειμένου ο τραυματίας να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο δεξί μάτι.

    Στο μεταξύ, ο παπά Τριαντάφυλλος Ξηρός δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ότι ο γιος του Σάββας τού εξομολογήθηκε στο νοσοκομείο ότι έχει μετανιώσει γι αυτά που έκανε και αυτό που του συνέβη τον έκανε να γίνει πιστός ενώ ήταν άπιστος. Ο παπα-Τριαντάφυλλος εξέφρασε και τη λύπη του τόσο για τη δολοφονία του Στήβεν Σόλντερς όσο και για τα παιδιά του που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση.

    Δεν τίθεται θέμα παραγραφής των αδικημάτων των μελών της 17Ν

    Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο θα ενημερώσει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, γύρω από τις προσπάθειες εξάρθρωσης της ''17Ν'', την ερχόμενη εβδομάδα, ίσως και τη Δευτέρα. Επίσης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης θα ενημερώσει και τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ενημέρωση ζήτησαν και οι πρέσβεις των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την Τρίτη ο κ. Χρυσοχοΐδης θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

    "Δεν τίθεται θέμα παραγραφής των αδικημάτων, γιατί η συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες αποτελεί διαρκές έγκλημα" δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος.

    Την Τρίτη, θα συγκληθεί η ολομέλεια Εφετών Αθήνας, προκειμένου να αποφασισθεί εάν την ανάκριση των υποθέσεων της "17Ν" θα αναλάβει ειδικός εφέτης ανακριτής.

    Την ομοψυχία του πολιτικού κόσμου στην προσπάθεια των διωκτικών Αρχών για την εξάρθρωση της 17Ν επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος.

    Τόμας Μίλερ: ''οι τρομοκράτες να λογοδοτήσουν σύμφωνα με τους νόμους''

    ''Η ''17 Νοέμβρη'', είναι μια από τις πιο ύπουλες και μισητές τρομοκρατικές οργανώσεις στο πρόσωπο της γης και ασφαλώς στην Ευρώπη έχει αρχίσει να διαλύεται''. Αυτό τόνισε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνας Τόμας Μίλερ μιλώντας χθες σε εκδήλωση της οργάνωσης ΑΧΕΠΑ στη Νέα Υόρκη. ''Η Ελλάδα, όπως και οι ΗΠΑ είναι μια χώρα που σέβεται τους νόμους και οι τρομοκράτες πρέπει να λογοδοτήσουν και να καταδικαστούν σύμφωνα με τους νόμους. Κι αυτό θα πάρει χρόνο, γι αυτό και ζητώ να δείξετε υπομονή'', κατέληξε ο κ. Μίλερ.

    [02] Απεργία πρακτόρων ΟΠΑΠ το επόμενο Σ.Κ

    21/7/2002 11:44:00 πμ

    Κλειστά θα είναι το επόμενο Σαββατοκύριακο σε όλη την Ελλάδα τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, εξαιτίας της 48ωρης απεργίας που αποφάσισαν οι πράκτορες για τις 27 και 28 Ιουλίου, οι οποίοι ζητούν νέο κανονισμό λειτουργίας για τις σχέσεις τους με τον ΟΠΑΠ. Σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους θα ξεκινήσουν επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 13 Αυγούστου.

    [03] Ελληνικό ιστιοφόρο στην Αίγινα με 80 λαθρομετανάστες

    21/7/2002 11:19:00 πμ

    Εντοπίστηκε χθες το βράδυ στη θαλάσσια περιοχή Αγ. Μαρίνα Αίγινας το ιστιοφόρο "ΕΛΕΝΑ" Νηολογίου Λαυρίου 196 μήκους 15 μέτρων το οποίο μετέφερε αριθμό λαθρομεταναστών. Όργανα της Λιμενικής Αρχής προέβησαν στη σύλληψη του Αγγλου διακινητή Μισέλ Τζέιμς, (MICHAEL JAMES) 45 ετών ενώ σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Αίγινας συνελήφθησαν μέχρι στιγμής, 50 λαθρομετανάστες και αναζητούνται άλλοι περίπου 30, Στα πλαίσια της προανάκρισης κατασχέθηκε το ιστιοφόρο και ο κυβερνήτης του θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πειραιά.

    [04] Κύπρος: κορύφωση εκδηλώσεων για τη Μαύρη Επέτειο

    21/7/2002 11:38:00 πμ

    Με αντικατοχικό συλλαλητήριο στο οδόφραγμα του ''Λήδρα Πάλας'' κορυφώθηκαν χθες βράδυ οι εκδηλώσεις καταδίκης της μαύρης επετείου της βάρβαρης τουρκικής εισβολής. Το συλλαλητήριο οργάνωσαν προσφυγικά Σωματεία και Οργανώσεις. Κύριοι ομιλητές ήταν οι Στέλιος Παπαθεμελής και Γιάννος Χαραλαμπίδης. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος και ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος. Στην εκδήλωση συμμετείχαν και περίπου 50 μοτοσικλετιστές, οι οποίοι κατευθύνθηκαν στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας από το κοιμητήριο Παραλιμνίου, από όπου μετέφεραν φλόγα από τους τάφους των δολοφονηθέντων το 1996 από τους Τούρκος, Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.

    Αντικατοχική πορεία

    Αντικατοχική πορεία προς την Φιλιά οργάνωσαν αργά χθες το απόγευμα και οι κάτοικοι του κατεχόμενου χωριού με αφορμή τη μαύρη επέτειο. Μιλώντας πριν από την έναρξη της πορείας ο υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου, τόνισε ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός θα συνεχίσει τον αγώνα έως ότου απελευθερώσει τα κατεχόμενα εδάφη και δικαιώσει τους αγώνες και τις θυσίες των ηρώων του.

    Πριν από την πορεία αναπέμφθηκε δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων και επιστροφή των προσφύγων και τελέσθηκε μνημόσυνο όλων των θανόντων στην προσφυγιά Φιλιωτών στην Εκκλησία Αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνος στην Περιστερώνα, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Μόρφου Νεοφύτου.

    [05] Ακαρπη η συνάντηση Πέρες με Παλαιστινίους

    21/7/2002 11:34:00 πμ

    Στη Μ. Ανατολή, άκαρπη απέβη ο χθεσινή συνάντηση του Ισραηλινού υπουργού εξωτερικών Σιμόν Πέρες με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, για τη χαλάρωση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στους Παλαιστίνιους. Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Αρχής είχαν συνομιλίες με εκπροσώπους της Χαμάς και της ισλαμικής Τζιχάντ με στόχο να τις πείσουν να σταματήσουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ. Οι εκπρόσωποι της Χαμάς και της ισλαμικής Τζιχάντ συναντήθηκαν με στελέχη της Παλαιστινιακής Αρχής έπειτα από τις δύο επιθέσεις, μέσα στην περασμένη εβδομάδα, που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 12 Ισραηλινούς.

    Η Παλαιστινιακή Αρχή προτρέπει τη Χαμάς και τη Τζιχάντ να σταματήσουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας

    Οι ίδιες πηγές τόνισαν πως μία συμφωνία με τις ισλαμικές οργανώσεις για τον τερματισμό των επιθέσεων αυτοκτονίας, ''θα στερήσει από το Ισραήλ τις δικαιολογίες για την επιθετικότητά του εναντίον του Παλαιστινιακού λαού''.

    ''Η συνάντηση ήταν πολύ θετική. Ομως θα είναι δύσκολο για την Παλαιστινιακή Αρχή να κλείσει μία συμφωνία για να σταματήσουν οι επιθέσεις αυτοκτονίας όσο το Ισραήλ εξακολουθεί τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του εναντίον του παλαιστινιακού λαού'', τόνισε ένας από τους αξιωματούχους.

    Ικανοποίηση Πέρες για τις χθεσινές διαβουλεύσεις

    Πάντως, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για την χθεσινή συνάντηση με τους Παλαιστίνιους αξιωματούχους και πρόσθεσε πως μέσα στην εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν ανάλογες συναντήσεις. "Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στα πραγματικά προβλήματα, αποφεύγοντας και οι δύο πλευρές τις αντιπαραθέσεις", είπε χαρακτηριστικά ο Πέρες. "Επαναλάβαμε ότι ο ισραηλινός στρατός δεν σκοπεύει να παραμείνει στους τομείς της Δυτικής Οχθης, όπου οι Παλαιστίνιοι θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και θα σταματήσουν την τρομοκρατία", τόνισε.

    "Θα χτυπήσουμε χωρίς οίκτο την τρομοκρατία, προσέχοντας όμως να μην πλήξουμε τους Παλαιστίνιους που δεν εμπλέκονται σε τρομοκρατικές πράξεις", υπογράμμισε ο Ισραηλινός υπουργός.

    Σύμφωνα με το στρατιωτικό ραδιόφωνο του Ισραήλ, ο Πέρες δήλωσε πως η κυβέρνησή του προσανατολίζεται στο να αυξήσει τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν άδεια να εργάζονται στο Ισραήλ, ώστε να ξεπεράσουν τους 7.000, αλλά και να διευκολύνει την μεταφορά μέσω ισραηλινού εδάφους των εμπορευμάτων που προορίζονται για την Λωρίδα της Γάζας.

    [06] Τελ Αβίβ: έκρηξη κατά τη διάβαση τρένου

    21/7/2002 11:20:00 πμ

    Ο μηχανοδηγός ενός τρένου τραυματίσθηκε σήμερα το πρωί σε έκρηξη που σημειώθηκε στις σιδηροτροχιές κοντά στην Γιαβνέχ στα νότια του Τελ Αβίβ, όπως ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία, μην αποκλείοντας το ενδεχόμενο βομβιστικής ενέργειας. Η έκρηξη σημειώθηκε κατά τη διάβαση του επιβατηγού συρμού, που συνδέει το Τελ Αβίβ με το νότιο Ισραήλ, ανακοίνωσε η αστυνομία, δίχως να προσθέσει κάποιο άλλο στοιχείο. Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα αιχμής, όταν ξεκινά ο κόσμος να πηγαίνει στην εργασία του την πρώτη ημέρα της εργάσιμης εβδομάδας στο Ισραήλ. Εκπρόσωπος των κρατικών σιδηροδρόμων δήλωσε πως η μηχανή του τρένου υπέστη ελαφρές ζημιές, προφανώς από βόμβα που είχε τοποθετηθεί στις σιδηροδρομικές γραμμές.

    Στις 30 Ιουνίου μία άλλη βόμβα είχε εκραγεί κατά τη διάβαση ενός τραίνου στον ίδιο τομέα του Τελ Αβίβ, προκαλώντας τον ελαφρύ τραυματισμό δύο ατόμων.

    [07] Οκτώ νεκροί σε εκτροχιασμό τρένου στην Ιταλία

    21/7/2002 11:18:00 πμ

    Αντρες των συνεργείων διάσωσης έχουν ανασύρει οκτώ πτώματα από τα συντρίμμια ταχείας επιβατικής αμαξοστοιχίας, που εκτροχιάστηκε και έπεσε πάνω σε γέφυρα στη Σικελία, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι της περιοχής. Από την πρόσκρουση της αμαξοστοιχίας στη γέφυρα, ένα τμήμα της κατέρρευσε και καταπλάκωσε τουλάχιστον ένα από τα επτά βαγόνια, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι μια τετραμελής οικογένεια μαροκινής καταγωγής και μια 24χρονη Σικελή που ζούσε στη Γερμανία.

    Το δρομολόγιο του τρόμου

    Το τρένο, με 190 επιβάτες, εκτελούσε δρομολόγιο από το Παλέρμο στη Βενετία και εκτροχιάσθηκε περίπου στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου, κοντά στην κωμόπολη Ρομέτα, δυτικά της Μεσίνα. Τα συνεργεία διάσωσης προσπαθούσαν όλη τη νύχτα να εντοπίσουν επιζώντες στα συντρίμμια, αλλά μέχρι στιγμής οι προσπάθειές τους δεν είχαν αποτέλεσμα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια του δυστυχήματος, όμως πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως ευθύνεται απαρχαιωμένο σιδηροδρομικό δίκτυο της νότιας Ιταλίας.

    [08] Αντικαρκινικές ουσίες σε φυτό της ζούγκλας

    21/7/2002 11:53:00 πμ

    Ενα φυτό της ζούγκλας της Μαλαισίας, που χρησιμοποιείται κυρίως ως αφροδισιακό, είναι αποτελεσματικό-σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών-για την αντιμετώπιση του καρκίνου και του ιού HIV που προκαλεί το AIDS, αναφέρεται σε δημοσίευμα εφημερίδας της Μαλαισίας. Η "Νιου Σάντεϊ Τάιμς" επισημαίνει πως τα πρώτα αποτελέσματα από εργαστηριακούς ελέγχους που έγιναν από κρατική υπηρεσία της Μαλαισίας σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) έδειξαν ότι ορισμένα συστατικά του φυτού "τόνγκατ άλι" έχουν αντικαρκινική δράση και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά εναντίον του HIV.

    Καλύτερα αποτελέσματα απ ό,τι τα αντικαρκινικά φάρμακα

    Οπως υπογράμμισε ο Ράζακ Μοχντ Αλι διευθυντής του Δασικού Ερευνητικού Ινστιτούτου της Μαλαισίας, το συγκεκριμένο φυτό μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα απ ό,τι τα αντικαρκινικά φάρμακα.

    Το φυτό, του οποίου η επιστημονική ονομασία είναι eurycoma longifolia, θεωρείται ισχυρό αφροδισιακό για άντρες, αλλά πολλοί κάτοικοι των αγροτικών περιοχών της Μαλαισίας το χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια για την βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και για την θεραπεία δερματικών ασθενειών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 22 July 2002 - 10:07:31 UTC