Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-07-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο φως νέες λεπτομέρειες της δράσης της 17Ν
  • [02] Ενημερωτικές συναντήσεις Χρυσοχοΐδη για ''17Ν''
  • [03] Εύσημα Στεφανόπουλου για πάταξη της ''17Ν''
  • [04] Ευθυμίου: ''Διάλογος με τους πρυτάνεις η λύση''
  • [05] Συζητήσεις Μπαρνιέ για Γ' ΚΠΣ-Ολυμπιακούς
  • [06] Στο αρχείο οι υποθέσεις Μayo-Σπάτα
  • [07] Και ελληνικοί πύραυλοι ''Patriot''
  • [08] Επαφές Ισπανίας-Μαρόκου για τη νησίδα Περεχίλ
  • [09] Φονικές πλημμύρες στις Φιλιππίνες
  • [10] Γεννήθηκε η ''Νέα Τουρκία'' του Τζεμ
  • [11] Η ισχύς εν τη ενώσει!
  • [12] Αρση ΗΠΑ απαγόρευσης ταξιδιών προς Ινδία
  • [13] Υπό όρους η κατάθεση Λίλιτς
  • [14] Ενοπλη επίθεση στη Β. Ιρλανδία
  • [15] Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση της Ολλανδίας
  • [16] Κονδύλια της ΕΕ για την περιφέρεια
  • [17] ΑΕΚ: Ρεπό και από αύριο τα δύσκολα
  • [18] Στη Μπαρτσελόνα ο Γκαϊθκα Μεντιέτα
  • [19] Σε καλύτερη θέση η Λένα Δανιηλίδου
  • [20] ''Το δαχτυλίδι του Μίνωα'' στο Μουσείο Ηρακλείου
  • [21] Η καφεΐνη οικολογικό ...εντομοκτόνο
  • [22] Οταν το φανταστικό γίνεται πραγματικό...

    [01] Στο φως νέες λεπτομέρειες της δράσης της 17Ν

    22/7/2002 6:48:00 μμ

    Εντείνονται οι έρευνες των διωκτικών Aρχών σε όλη τη χώρα για την πλήρη εξάρθρωση της τρομοκρατίας. Συγκλονιστικές λεπτομέρειες για τον τρόπο δράσης της 17Ν έδωσε στην κατάθεση του ο Χριστόδουλος Ξηρός, ο οποίος αποκαλύπτει ότι τον στρατολόγησε ο Κουφοντίνας. Παρών και ο Γιωτόπουλος στις εκτελέσεις, λέει ο Ξηρός, εναντίον του οποίου ο Εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος. Σήμερα, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα ο Σερίφης, ενώ αύριο απολογούνται οι Γιωτόπουλος, Τζωρτζάτος και Ψαραδέλλης.

    Ομολογία Σερίφη ή αλλιώς ''Στάθης'' στον εισαγγελέα

    Λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι, ο Μάκης Σερίφης μεταφέρθηκε από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων. Τα μέτρα δρακόντεια και οι σκηνές γνώριμες από τις προηγούμενες μεταφορές των άλλων μελών της οργάνωσης στο γραφείο του εισαγγελέα. Ο Μάκης Σερίφης φορώντας το λευκό αλεξίσφαιρο γιλέκο μεταφέρθηκε ενώπιον του εισαγγελέα ο οποίος του απήγγειλε κατηγορίες. Ο Σερίφης μπροστά στον εισαγγελέα ομολόγησε τις πράξεις του.

    Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, ο Σερίφης ομολόγησε την συμμετοχή του:

    στην έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού σε σπίτι στα Βριλήσσια το 1989, στην κλοπή όπλων από το Συκούριο Λαρίσης το 1989, στην κλοπή μπαζούκας από το Πολεμικό Μουσείο το 1990 και σε ληστεία στην τράπεζα Εργασίας στο Περιστέρι, επίσης το 1990.

    Ποιός, όμως, είναι Μάκης Σερίφης;

    Θωμάς ή Μάκης Σερίφης- ετών 36. Είχε μόλις επιστρέψει από την παραλία του Βάλτου στο σπίτι στο χωριό Μόρφι Θεσπρωτίας, όταν οι άντρες της αντιτρομοκρατικής του ζήτησαν να τον ακολουθήσουν. Ολόκληρο το χωριό έπεσε από τα σύννεφα, αφού κανείς δεν πιστεύει ότι ο Σερίφης εμπλέκεται στη δράση της "17 Νοέμβρη".

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο 36χρονος Σερίφης έφερε το κωδικό όνομα "ΣΤΑΘΗΣ". Ετσι τον φώναζαν τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης και όπως αποδεικνύουν και οι πράξεις που του αποδίδονται, μάλλον πρόκειται για περιφερειακό στέλεχος της 17 Νοέμβρη.

    Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μάκης Σερίφης μαζί με τον Ηρακλή Κωστάρη και τον Ηρακλή Καρατσώλη παρουσιάστηκαν μαζί στο στρατό αρχικά στα Γιάννενα και στην συνέχεια μετατέθηκαν πάλι και οι τρεις στο στρατόπεδο του Συκουρίου. Ο Σερίφης μάλιστα απέκτησε ειδικότητα χειρίστη όλμου.

    Τα τελευταία χρόνια ο Σερίφης εργαζόταν ως οδηγός λεωφορείου στις αστικές συγκοινωνίες και φαίνεται ότι προτιμούσε τις απογευματινές βάρδιες. Τυπικό, καλό και μάλλον απόμακρο χαρακτηρίζουν τον Μάκη Σερίφη οι συνάδελφοι του. Το ίδιο και οι γείτονες του που χθες στην οδό Πλάτωνος στο Γαλάτσι είδαν τους άνδρες της αντιτρομοκρατικής, παρουσία εισαγγελέα, να πραγματοποιούν εξονυχιστική έρευνα στο διαμέρισμα του Μάκη Σερίφη.

    Μίλησε για όλα ο Χριστόδουλος Ξηρός

    Το δρόμο του Κορυδαλλού θα πάρουν ίσως και σήμερα τα αδέλφια Χριστόδουλος και Βασίλης Ξηρός και ο Διονύσης Γεωργιάδης. O Χριστόδουλος Ξηρός στην απολογία του αναφέρεται με κάθε λεπτομέρεια, στον τρόπο που ο Δημήτρης Κουφοντίνας τον πλησίασε και τον στρατολόγησε στην Οργάνωση το 1983.

    Ο Ξηρός στην ανακριτική διαδικασία κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, τον οποίο περιγράφει ως τον αρχηγό της οργάνωσης, αλλά και τον άνθρωπο που είχε την επιχειρησιακή ευθύνη των χτυπημάτων της 17 Ν. Επίσης υποστηρίζει ότι ουδέποτε αντελήφθη τη συμμετοχή γυναικών. Είπε ακόμη ότι η οργάνωση χρησιμοποιούσε εγκαταλειμμένη περιοχή στη Βραυρώνα για εξάσκηση και αξιολόγηση του οπλισμού της, δηλαδή των ρουκετών που είχαν κλαπεί από το Συκούριο, των εκρηκτικών μηχανισμών που κατασκεύαζαν, αλλά και των όπλων που χρησιμοποιούσαν στις επιθέσεις τους.

    Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται να αποφασιστεί αν ο Σάββας Ξηρός θα υποβληθεί σε νέα χειρουργική επέμβαση στο μάτι, ενώ το μεσημέρι η σύντροφός του Αλίσια Ρομέρο είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Σάββας θα έχει περισσότερους από έναν συνήγορο υπεράσπισης.

    Τον λόγο τώρα έχει η Δικαιοσύνη

    ''Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν στην ελληνική Δικαιοσύνη για όλα τα εγκλήματα και θα έχουν μια δίκαιη δίκη'', δηλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος ξεκαθαρίζοντας ότι με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν τίθεται ζήτημα παραγραφής των αδικημάτων, γιατί η συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις είναι ένα διαρκές έγκλημα.

    Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 δήλωσε ότι αν κάποιος συμβάλει ουσιωδώς στην πλήρη εξάρθρωση μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, μπορεί να τύχει ευνοϊκής μεταχείρησης, που σε εξαιρετική περίπτωση μπορεί να φθάσει και σε μή άσκηση ποινικής δίωξης. Ωστόσο, θα πρέπει να έχει αποδειχθεί ότι δεν έχει μετάσχει σε οποιαδήποτε ενέργεια της οργάνωσης, αλλά ήταν απλό μέλος της. Σε διαφορετική περίπτωση θα αποφασίσει το Δικαστήριο αν θα γίνει χρήση και σε ποιο βαθμό των μέτρων επιείκειας που προβλέπει ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος, συμπλήρωσε.

    "Η ουσία μιας δίκαιης δίκης διασφαλίζεται μόνον εάν και εφόσον επιτραπεί στους κατηγορουμένους να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που τους παρέχει ο νόμος, ανεξάρτητα από τα αδικήματα που τους βαρύνουν, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο συνήγορος των Κωστάρη και Καρατσώλη, Γιάννης Σταμούλης.

    Πολύ σημαντικές χαρακτηρίζει τις αποκαλύψεις των Αρχών για την τρομοκρατία, σε συνέντευξη του στην ομογενειακή εφημερίδα "Εθνικός Κήρυκας", ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τόμας Μίλερ.

    "Η "17 Νοέμβρη", επισημαίνει έχει αρχίσει να διαλύεται. Η Ελλάδα, όπως και οι ΗΠΑ είναι μια χώρα που σέβεται τους νόμους και οι τρομοκράτες πρέπει να λογοδοτήσουν και να καταδικαστούν σύμφωνα με τους νόμους. Κι αυτό θα πάρει χρόνο", κατέληξε ο Αμερικανός πρεσβευτής.

    Ο βουλευτής της ΝΔ, Αλέξανδρος Λυκουρέζος μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 δήλωσε ότι διαφωνεί με την άποψη πως τα μέλη της "17Ν" αυτοσυνταξιοδοτήθηκαν και πως υπάρχει σχέση του ΠΑΣΟΚ με την τρομοκρατική οργάνωση.

    [02] Ενημερωτικές συναντήσεις Χρυσοχοΐδη για ''17Ν''

    22/7/2002 2:56:00 μμ

    Ενημερωτικό κύκλο επαφών των πολιτικών αρχηγών πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία των ερευνών που αφορούν την τρομοκρατία. Ο κ. Χρυσοχοΐδης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο, τη γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή. Στη μία και μισή το μεσημέρι ο υπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις και τον αγώνα που πραγματοποιούνται στο μέτωπο της Τρομοκρατίας, ενώ ολοκληρώθηκε και η συνάντηση του κ. Σημίτη με τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη.

    Πολιτική επιτυχία η εξάρθρωση της οργάνωσης

    "Η δημοκρατική Ελλάδα εξαρθρώνει και νικά την τρομοκρατία με σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών με σεβασμό και αφοσίωση στους συνταγματικούς και δικονομικούς κανόνες, υπογράμμισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης μετά την ενημέρωση που έκανε στον πρόεδρο του ΣΥΝ.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι η υπόθεση της τρομοκρατίας θα αποτελέσει αντικείμενο μιας ενδελεχούς και εξονυχιστικής έρευνας και επανέλαβε ότι θα χυθεί άπλετο φως.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε θετική την απόφαση της κυβέρνησης για την ενημέρωση των κομμάτων και ουσιαστική την ενημέρωση που είχε από τον κ. Χρυσοχοΐδη.

    "Η εξάρθρωση της 17Ν θα απαλλάξει το πολιτικό σύστημα της χώρας από μια σκιά που δηλητηρίαζε το δημόσιο βίο", ανέφερε ο κ. Κωνσταντόπουλος. Πρέπει, συνέχισε, από όλους να αναγνωριστεί ότι η εξάρθρωση αποτελεί μεγάλη σημαντική πολιτική επιτυχία. Από τη μέχρι σήμερα πορεία της υπόθεσης αποδεικνύεται πόσο ευφάνταστα και επικίνδυνα ήταν τα σενάρια. Δεν έχει να απολογείται απέναντι στην τρομοκρατία ούτε η Δημοκρατία ούτε η Αριστερά.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής σε δηλώσεις του συνεχάρη την Ελληνική Αστυνομία για το αξιόλογο έργο που πραγματοποιεί και τόνισε ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση στηρίζει κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. "Για τη Νέα Δημοκρατία η πάταξη της τρομοκρατίας είναι εθνική υπόθεση και παραμένει ασυμβίβαστη στο θέμα αυτό", υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

    [03] Εύσημα Στεφανόπουλου για πάταξη της ''17Ν''

    Πηγή: NET 105,8 fm 22/7/2002 1:37:00 μμ

    Την ικανοποίησή του για την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης "17Ν" εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στον πρωθυπουργό κατά την ενημερωτική συνάντηση που είχαν. Ο κ. Στεφανόπουλος χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επιτυχία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της Αστυνομίας και πρόσθεσε ότι "όλοι ελπίζουμε ότι θα φτάσουμε στον ηγετικό πυρήνα, τηρουμένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων". Από την πλευρά του ο κ. Σημίτης τόνισε πως θα κλείσει ένα από τα μεγάλα κεφάλαια της μεταπολίτευσης. "Επιδίωξή μας είναι να γίνει έτσι ώστε να είναι σαφές τι έγινε και πώς έγινε", είπε ο πρωθυπουργός.

    Ο πρωθυπουργός εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου δήλωσε ότι η συνάντηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών ενημερωτικών επαφών που έχει με τον κ. Στεφανόπουλο. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στην Τουρκία, την πορεία της οικονομίας, αλλά και τις έρευνες για την "17Ν".

    Ο κ. Σημίτης επεσήμανε ότι "η υπόθεση της "17Ν" δεν είναι ένα θρίλερ που παίζεται το Σάββατο βράδυ στην τηλεόραση και σε δύο ώρες θα τελειώσει. Η εξάρθρωση της οργάνωσης είναι μια υπόθεση δύσκολη, η οποία χρειάζεται υπευθυνότητα και υπομονή", είπε και επανέλαβε ότι "θα φτάσουμε μέχρι το τέλος, βάσει Συντάγματος και νόμων".

    [04] Ευθυμίου: ''Διάλογος με τους πρυτάνεις η λύση''

    22/7/2002 6:57:00 μμ

    "Ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος να βρίσκονται λύσεις στα ζητήματα" : Αυτό επισήμανε ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, μετά τη συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου, επί μιάμιση ώρα, για θέματα εκπαίδευσης και ειδικότερα για τα προβλήματα στα Πανεπιστήμια, όπου οι καθηγητές είχαν απεργία διαρκείας, με αποτέλεσμα να χαθεί σε ορισμένα απ αυτά η εξεταστική περίοδος. Ο κ. Ευθυμίου, απέκλεισε και πάλι το θέμα πολιτικής επιστράτευσης των καθηγητών γιατί, οπως είπε "υπάρχει θέμα ηθικής στράτευσης στο σεβασμό της λειτουργίας των Πανεπιστημίων". Ο κ. Ευθυμίου επισήμανε ακόμη ότι μεθαύριο Τετάρτη 24 Ιουλίου θα έχει εκ νέου συνάντηση με την τριμελή αντιπροσωπεία των πρυτάνεων.

    Ως τον Σεπτέμβριο θα λυθεί το συνταξιοδοτικό των μελών ΔΕΠ

    Σε ερώτηση αν ενσωματωθεί και άλλο επίδομα στη σύνταξη των πανεπιστημιακών ο κ. Ευθυμίου είπε ότι "ως το Σεπτέμβριο θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση του συνταξιοδοτικού ζητήματος των μελών ΔΕΠ με ευνοϊκούς όρους, καθώς επίσης ως το Σεπτέμβριο νομοθετικά θα αποκατασταθεί το επίδομα που δίδεται στη διάρκεια των εκπαιδευτικών αδειών".

    Τέλος, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για όλα τα θέματα της εκπαίδευσης σε όλες της βαθμίδες, καθώς η πρώτη συνεδρίαση κυβερνητικού οργάνου, αμέσως μετά τις διακοπές θα αφιερωθεί σε θέματα Παιδείας.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο ειδικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Διονύσης Κλάδης και ο διευθυντής του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού, καθηγητής Γιώργος Παπαδημητρίου.

    [05] Συζητήσεις Μπαρνιέ για Γ' ΚΠΣ-Ολυμπιακούς

    22/7/2002 6:25:00 μμ

    Ικανοποιημένος από την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων ύψους 27 δις ευρώ για την περίοδο 2000 - 2006, δήλωσε ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Μισέλ Μπαρνιέ, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Σχετικά με το κλείσιμο του Β' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, που συζήτησε ο κύριος Μπαρνιέ με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομίας, έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου των έργων. Αμέσως μετά θα αρχίσει η καταβολή και των υπολοίπων κονδυλίων που αναμένει η Αθήνα. Νωρίτερα ο κ. Μπαρνιέ συναντήθηκε τόσο με την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου, όσο και με την πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του ''Αθήνα 2004'', Γιάννα Αγγελοπούλου.

    Μπαρνιέ: ''Ικανοποιητική η πορεία εκτέλεσης του Γ' ΚΠΣ''

    Θέματα που αφορούν την πορεία εφαρμογής του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και την υλοποίηση των συγχρηματοδούμενων Ολυμπιακών έργων συζήτησαν για μισή ώρα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης και ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Πάχτας, με τον αρμόδιο επίτροπο για την περιφερειακή ανάπτυξη της ΕΕ, κ. Μισέλ Μπαρνιέ. Μετά την συνάντηση, που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας, δεν έγιναν δηλώσεις.

    Η πορεία των συνχρηματοδοτούμενων έργων, οι οδικοί άξονες, το μετρό, καθώς και η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις μελέτες και τον έλεγχο της ποιότητας των μεγάλων έργων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο κ. Μπαρνιέ με την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου.

    Μετά το τέλος της συνάντησης, η κ. Παπανδρέου τόνισε ότι έως το τέλος του χρόνου θα παρουσιαστεί στην Επιτροπή το πλαίσιο αυτό για το οποίο άλλωστε η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί.

    Γενικά ικανοποιητική χαρακτήρισε την πορεία εκτέλεσης του Γ' ΚΠΣ ο ευρωπαίος επίτροπος, μιλώντας στα μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής.Στόχος μας, είπε ο κ. Μπαρνιέ, είναι να πετύχει η Ελλάδα και να γίνει η σωστή απορρόφηση των 27 δις ευρώ από το κοινοτικό πακέτο και συμπλήρωσε ότι δεν ανησυχεί από τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα που υπάρχουν, που όπως τόνισε θα πρέπει να διορθωθούν.

    Νωρίτερα, σε συνάντηση που είχε με την πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του ''Αθήνα 2004'', Γιάννα Αγγελοπούλου, ο κ. Μπαρνιέ ενδιαφέρθηκε να ενημερωθεί για τον προαστιακό σιδηρόδρομο και για τα πιθανά προβλήματα στις μεταφορές κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Η τρομοκρατία στο επίκεντρο των δηλώσεων

    Η χώρα ζει στιγμές συγκίνησης, υποστήριξε η πρόεδρος του "Αθήνα 2004" και η οργανωτική επιτροπή παρακολουθεί με προσοχή τα σοβαρά βήματα που γίνονται για την εξάρθρωση της ''17Ν''.

    Η κ. Αγγελοπούλου υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα, ενώ θα διαθέσει και 650 εκατομμύρια δολάρια για την ασφάλεια των Αγώνων.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μπαρνιέ σημείωσε ότι παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις έρευνες για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα και πως η Ε.Ε. θα συμπαρασταθεί με όποιο τρόπο μπορεί.

    Ο κ. Μπαρνιέ υποστήριξε ότι δεν ήρθε στην έδρα της οργανωτικής επιτροπής για έλεγχο, αλλά για μια ενημέρωση καθώς οι Αγώνες του 2004 θα είναι και ευρωπαϊκοί Αγώνες. Μαζί του συμφώνησε και η κ. Αγγελοπούλου που πρόσθεσε ότι οι Αγώνες θα πρέπει να αποτελέσουν κληρονομιά για τις επόμενες γενιές στην Ελλάδα.

    Δηλώσεις Μπαρνιέ για τρομοκρατία

    Ως ''εξαιρετικά σημαντικό'' όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των προσπαθειών για την πάταξη της τρομοκρατίας ο κοινοτικός επίτροπος κ. Μισέλ Μπαρνιέ.Τη δήλωση αυτή έκανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα γραφεία της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, μετά το τέλος των επαφών του με την ελληνική πλευρά.

    [06] Στο αρχείο οι υποθέσεις Μayo-Σπάτα

    22/7/2002 5:29:00 μμ

    Να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση που αφορά τις καταγγελίες του γ.γ. του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη σχετικά με ύπαρξη τροφοδότη λογαριασμού στο κόμμα της ΝΔ επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1989, ζήτησε ο Εισαγγελέας Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Ο εισαγγελέας επισημαίνει ότι δεν προκύπτουν επιβαρυντικά στοιχεία και χαρακτηρίζει αβάσιμες τις αιτιάσεις του κυρίου Λαλιώτη. Παράλληλα, απέρριψε ως αβάσιμες και τις καταγγελίες του βουλευτή της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του επίτιμου προέδρου του κόμματος Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ότι ζημιώθηκε το ελληνικό Δημόσιο με 2 δις. δραχμές από την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του αεροδρομίου των Σπάτων.

    [07] Και ελληνικοί πύραυλοι ''Patriot''

    22/7/2002 2:55:00 μμ

    Τους πρώτους υπερσύγχρονους πυραύλους τύπου "Patriot", που κατασκευάζονται στη χώρα μας παρουσίασε το πρωί στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου, η διοίκηση της ΕΒΟ στο Λαύριο. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εξοπλίζονται με ένα υπερσύγχρονο νέο οπλικό σύστημα που θα ενισχύσει πολύ σημαντικά την αμυντική θωράκιση της χώρας επισήμανε ο κ. Παπαντωνίου μιλώντας προς τους εργαζόμενους.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επισήμανε πως είναι γνωστό ότι με δεδομένη την απειλή που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ο εναέριος χώρος είναι ο κρίσιμος χώρος για την άμυνα της χώρας. "Και αυτόν τον εναέριο εθνικό χώρο, τον χώρο για τον οποίο η Πολεμική μας Αεροπορία δίνει μάχες αναχαίτισης σε καθημερινή βάση, αυτό το χώρο τον θωρακίζουμε για πρώτη φορά πλήρως αποτελεσματικά και θα προσέθετα αποφασιστικά" συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    Ο κ. Παπαντωνίου αναφέρθηκε στη σημασία της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης για την αγορά αυτών των ακριβών οπλικών συστημάτων και υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε και η βούληση, αλλά και η ικανότητα της Ελλάδας να αυξήσει σημαντικά τις στρατιωτικές δαπάνες. Τέλος ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επισήμανε ότι σήμερα οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι υπερήφανες για την ικανότητα που διαθέτουν "να προασπίσουν αποτελεσματικά τα εθνικά μας δίκαια απέναντι σε κάθε επιβουλή. Και σήμερα, εδώ, σε μια ελληνική εθνική αμυντική βιομηχανία πραγματοποιείται ένα σημαντικό βήμα" όπως είπε χαρακτηριστικά.

    [08] Επαφές Ισπανίας-Μαρόκου για τη νησίδα Περεχίλ

    22/7/2002 4:33:00 μμ

    Χωρίς να γίνουν δηλώσεις για το περιεχόμενο των συζητήσεων, ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο Ραμπάτ της Ισπανίδας υπουργού Εξωτερικών Αννα Παλάθιο με τον Μαροκινό ομόλογό της Μοχάμεντ Μπενάισα με θέμα την διαφιλονικούμενη νησίδα Περεχίλ/Λέιλα. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ισπανικής πρεσβείας οι δύο υπουργοί συζήτησαν την εφαρμογή της συμβιβαστικής συμφωνίας, όπως αυτή περιγράφεται σε επιστολή του αμερικανού ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ, και την οργάνωση των μελλοντικών τους συναντήσεων. Αμέσως μετά τη συνάντηση η κ. Παλάθιο, αναχώρησε για την Ισπανία.

    Οι Μαροκινές εφημερίδες πάντως σήμερα υπογραμμίζουν πως η συνάντηση Παλάθιο-Μπενάισα δεν θα έπρεπε να περιοριστεί μόνο στη νησίδα Περεχίλ/Λέιλα, αλλά και στην ''απελευθέρωση'' των δύο θυλάκων, την Θέουτα και της Μελίγια από την ισπανική κυριαρχία και στην διευθέτηση όλων των ''εδαφικών διαφορών'' των δύο χωρών.

    Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαική Επιτροπή ευχαρίστησε σήμερα τις ΗΠΑ για το ρόλο τους στην ισπανο-μαροκινή διαμάχη για τη νησίδα Περεχίλ/Λέιλα και ευχήθηκε οι σχέσεις ΕΕ-Ραμπάτ να προχωρήσουν.

    Ο Τζόναθαν Φολ, εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, τόνισε πως η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές αποτελεί ''θαυμάσιο νέο τόσο για τις δύο χώρες όσο και για την Ευρώπη''.

    [09] Φονικές πλημμύρες στις Φιλιππίνες

    22/7/2002 1:34:00 μμ

    Φωτογραφία Αρχείου

    Νέο κύμα κακοκαιρίας πλήττει από χθες τις Φιλιππίνες, με αποτέλεσμα τουλάχιστον επτά άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και χιλιάδες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μετά από πλημμύρες και κατολισθήσεις που σημειώθηκαν στις κεντρικές και βόρειες επαρχίες της χώρας. Στη πρωτεύουσα Μανίλα πλημμύρισαν περισσότερα από 1.500 κτίρια, ενώ σύμφωνα με τις αρχές, στην ευρύτερη περιοχή έπνευσαν θυελλώδεις άνεμοι με ωριαία ταχύτητα σχεδόν 50 χλμ.

    Σωστικά συνεργεία ανέφεραν ότι μία τριμελής οικογένεια με ένα τρίχρονο κορίτσι ξεκληρίστηκε όταν το σπίτι τους καταπλακώθηκε τα ξημερώματα σήμερα από τόνους λάσπης στην επαρχία Λαγκούνα, 75 χλμ. από τη Μανίλα.

    Τρεις άλλοι πολίτες κι ανάμεσά τους ένας ηλικιωμένος πνίγηκαν μέσα στα ορμητικά νερά στα προάστια της Μανίλας, ενώ στην πόλη Παρανάκ αγνοείται ως τώρα 22χρονος νεαρός άντρας.

    Οι αρχές προχώρησαν στη διακοπή της ηλεκτροδότησης, στις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να αποφευχθούν δυστυχήματα, αλλά αυτό το μέτρο επέτεινε τη χαοτική κατάσταση.

    Η μετεωρολογική πρόβλεψη είναι δυσμενής για τα αμέσως επόμενα 24ωρα για τις Βόρειες Φιλιππίνες, προειδοποίησαν οι αρχές.

    [10] Γεννήθηκε η ''Νέα Τουρκία'' του Τζεμ

    22/7/2002 12:57:00 μμ

    "Νέα Τουρκία" είναι η ονομασία του κόμματος του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, ο οποίος σήμερα προχώρησε στην κατάθεση αίτησης στο υπουργείο Εσωτερικών για την καταχώρηση του νέου κόμματος στον πολιτικό χάρτη της χώρας. O Tζεμ εξελέγη επισήμως ηγέτης του νέου κεντροαριστερού Κόμματος της Νέας Τουρκίας, που έχει στόχο να κερδίσει την ψήφο των εκλογέων με φιλο-ευρωπαϊκή και μεταρρυθμιστική πλατφόρμα. Ο πρώην υπουργός δημιούργησε το νέο κόμμα με κορμό τους δεκάδες βουλευτές που εγκατέλειψαν το Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς του Μπουλέντ Ετσεβίτ. Στο Κόμμα της Νέας Τουρκίας συστεγάζονται ο Ισμαήλ Τζεμ, ο πρώην στενός συνεργάτης του Ετσεβίτ, Χουσαμετίν Οζκάν και ο αρχιτέκτονας του πακέτου βοήθειας από το ΔΝΤ, Κεμάλ Ντερβίς.

    Συμφώνησε ο Ετσεβίτ για διεξαγωγή εκλογών στις 3 Νοεμβρίου

    Η "Νέα Τουρκία" έχει σοσιαλδημοκρατικές αρχές και είναι σαφώς ένα φιλο-ευρωπαϊκό κόμμα, που έχει ως στόχο την επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην Ε.Ε.

    Το νέο κόμμα του Ισμαήλ Τζεμ, όπως εκτιμούν οι πολιτικοί αναλυτές, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στις προσεχείς πρόωρες εκλογές, εφόσον καταφέρει να οργανωθεί σε πανεθνικό επίπεδο στο διάστημα μέχρι να στηθούν οι κάλπες.

    Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ αφού τελικά συμφώνησε να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στις 3 Νοεμβρίου, δήλωσε ότι οι πρόωρες εκλογές θα αποβούν επιζήμιες για τη χώρα.

    Ο κ. Ετσεβίτ είπε ότι η κυβέρνησή του θα πρέπει να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2004 για να φέρει σε πέρας τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και τόνισε ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν το νωρίτερο την Ανοιξη του 2003, πρόταση που απέρριψαν χθες τα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

    Παράλληλα, προειδοποίησε ότι οι ισλαμικές πολιτικές δυνάμεις και τα φιλο-κουρδικά κόμματα απειλούν τον κοσμικό χαρακτήρα του πολιτικού συστήματος της χώρας.

    [11] Η ισχύς εν τη ενώσει!

    22/7/2002 7:20:00 μμ

    Τη δημιουργία ενός Κογκρέσου που να συνενώνει ευρωβουλευτές και βουλευτές των εθνικών κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) πρότεινε ο Γάλλος, Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, με άρθρό του το οποίο δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας ''Μοντ''. "Η δημοκρατική νομιμότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν θα θεωρηθεί πλήρης από τους πολίτες της εφ' όσον δεν θα υπάρχει ένας θεσμικός (οργανικός) τόπος που να συνδέει τις δύο νομιμότητες της Ενωσης, δηλαδή τις εθνικές νομιμότητες και την ευρωπαική νομιμότητα'', τονίζεται στο άρθρο του πρώην προέδρου της γαλλικής Δημοκρατίας.

    Ο κ. ντ' Εστέν τόνισε ότι θα προτείνει στη Συνέλευση να σκεφθεί το θέμα της ίδρυσης ενός Ευρωπαϊκού Κογκρέσου, που θα μπορούσε να έχει την ονομασία ''Κογκρέσο των λαών της Ευρώπης'' και με μία περιοδικότητα, θα συνενώνει το σύνολο των βουλευτών της Ευρώπης, σε σωστή αναλογία ανάμεσα στους βουλευτές των εθνικών κοινοβουλίων και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

    Πάντως ο πρόεδρος της ''Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης'' διευκρίνισε ότι προσωπικά δεν προβλέπει να έχει το Κογκρέσο νομοθετική εξουσία, αλλά συμβουλευτικό χαρακτήρα, π.χ. για θέματα διεύρυνσης της Ενωσης ή για θέματα αρμοδιοτήτων της. Επίσης μία φορά ετησίως το Κογκρέσο θα λάμβανει γνώση των θέσεων του προέδρου της Επιτροπής της ΕΕ και του προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόσο για "εσωτερικά'' θέματα όσο και για ζητήματα διεθνούς επικαιρότητας.

    [12] Αρση ΗΠΑ απαγόρευσης ταξιδιών προς Ινδία

    Πηγή: ΑΠΕ 22/7/2002 7:05:00 μμ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν την άρση της απαγόρευσης των ταξιδιών στην Ινδία, που είχαν επιβάλλει στις αρχές του περασμένου μήνα, λόγω της έντασης ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν. Η αμερικανική πρεσβεία στο Νέο Δελχί με ανακοίνωσή της επισημαίνει πως η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες έχει υποχωρήσει "αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος νέων εντάσεων και επεισοδίων". Επίσης στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως το μη αναγκαίο προσωπικό της πρεσβείας και οι οικογένειες των διπλωματών που είχαν αναχωρήσει από την Ινδία, μπορούν αν θέλουν να επιστρέψουν.

    [13] Υπό όρους η κατάθεση Λίλιτς

    22/7/2002 4:16:00 μμ

    Εγγυήσεις ότι δεν θα διωχθεί ζήτησε από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ο πρώην Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Ζόραν Λίλιτς για να καταθέσει στη δίκη του Μιλόσεβιτς. Ο Λίλιτς δήλωσε προς τους δικαστές ότι η απόφαση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, την περασμένη εβδομάδα, να επιτρέψει σε πρώην κορυφαίους συμμάχους του Μιλόσεβιτς να αποκαλύψουν κρατικά απόρρητα δεν είναι αρκετή και ότι ανησυχεί μήπως απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του στη Γιουγκοσλαβία.

    ''Θα καταθέσω ενώπιον αυτού του δικαστηρίου αν οι αρμόδιες αρχές με απαλλάξουν από την τήρηση κρατικών και στρατιωτικών απορρήτων'', δήλωσε ο Λίλιτς, η κατάθεση του οποίου αναμένεται ότι θα διευκολύνει το έργο της εισαγγελίας.

    Να σημειωθεί ότι η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αποφάσισε να άρει την υποχρέωση ορισμένων πρώην αξιωματούχων να τηρήσουν τα κρατικά απόρρητα όταν καταθέσουν στο δικαστήριο.

    Ο Λίλιτς πάντως υποστηρίζει πως δεν έχει λάβει γραπτή επιβεβαίωση της απόφασης και πως θέλει σε κάθε περίπτωση η διαβεβαίωση αυτή να δοθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Αμυνας και τον Πρόεδρο Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος ηγείται του συμβουλίου αυτού. ''Δεν θα ήθελα να θεωρηθεί η κίνησή μου ασέβεια προς το δικαστήριο, αλλά απόπειρα να προστατέψω τον εαυτό μου από οποιαδήποτε δίωξη'', δήλωσε ο Λίλιτς.

    Ο Μιλόσεβιτς αποπειράθηκε να σχολιάσει, αλλά ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ρίτσαρντ Μέι του είπε ότι θα κάνει γνωστές τις απόψεις του αργότερα. Ο Μέι δήλωσε πως ο Λίλιτς μπορεί να καταθέσει την Παρασκευή εφόσον υπάρξουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, ενώ η εισαγγελία πρότεινε να παραταθεί η δίκη και την ερχόμενη εβδομάδα. Η δίκη αναμένεται να διακοπεί την Παρασκευή για τέσσερις εβδομάδες.

    [14] Ενοπλη επίθεση στη Β. Ιρλανδία

    Πηγή: ΑΠΕ 22/7/2002 4:09:00 μμ

    Ένοπλοι Προτεστάντες πυροβόλησαν και σκότωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ένα 19χρονο Καθολικό στη Βόρεια Ιρλανδία. Νεκρός είναι ο Γκέραρντ Λόλορ, 19 χρόνων, πατέρας ενός παιδιού 18 μηνών, ο οποίος επέστρεφε στο σπίτι του από ένα παμπ στη συνοικία Ουάιτγουελ, στο βόρειο Μπέλφαστ, όταν ένας ένοπλος τον πυροβόλησε πολλές φορές εξ επαφής.

    Ο φόνος ήταν η κορύφωση μιας νύχτας βίας στη διοικούμενη από τους Βρετανούς επαρχία, κατά τη διάρκεια της οποίας άλλοι δύο άνδρες, ένας Προτεστάντης και ένας Καθολικός, τραυματίσθηκαν από σφαίρες σε διαφορετικά επεισόδια.

    Την ευθύνη για το φόνο ανέλαβαν σήμερα οι ''Υπερασπιστές της Ερυθράς Χειρός'' με τηλεφώνημά τους στα γραφεία του BBC στο Μπέλφαστ.

    Η ονομασία αυτή έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για να καλύψει αρκετές φιλοβρετανικές παρατάξεις, κυρίως στοιχεία της Ένωσης για την Υπεράσπιση του Όλστερ (UDA).

    Η Σάρον Λόλορ, η μητέρα του Γκέραρντ ζήτησε αμέσως από τους παραστρατιωτικούς ''να μην προβούν σε αντίποινα'', προσθέτοντας ότι προσεύχεται για τους ανθρώπους που σκότωσαν το γιο της.

    Ο Βρετανός υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας Τζον Ριντ δήλωσε ότι οι δολοφόνοι ''θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης''.

    Ο νεαρός Καθολικός είναι το πέμπτο θύμα φέτος στη σύγκρουση ανάμεσα στους Προτεστάντες και τους Καθολικούς, η οποία υποτίθεται πως βρίσκεται σε ύφεση μετά την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, το 1998.

    Ενενήντα άνθρωποι έχουν τραυματισθεί από σφαίρες από την αρχή του χρόνου από παραστρατιωτικούς αμφοτέρων των στρατοπέδων.

    [15] Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση της Ολλανδίας

    22/7/2002 2:24:00 μμ

    Ανέλαβε επισήμως σήμερα τα καθήκοντά της, ενώπιον της βασίλισσας Βεατρίκης, η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Ολλανδίας, με επικεφαλής τον χριστιανοδημοκράτη Γιάν Πέτερ Μπαλκενέντε και με τη συμμετοχή τεσσάρων υπουργών που προέρχονται από τη Λίστα Πιμ Φορτάιν-- το λαϊκιστικό δεξιό κόμμα του δολοφονημένου Πιμ Φορτάιν. Στη νέα αυτή κυβέρνηση, την πέμπτη στην ΕΕ με συμμετοχή και ενός λαϊκιστικού δεξιού κόμματος, ο τρίτος εταίρος είναι το Φιλελεύθερο Κόμμα.

    Στην κυβέρνηση -- που συνολικά έχει μόνο 13 υπουργούς--συμμετέχει και μία γυναίκα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος η Μαρία φαν ντερ Χέβεν, η οποία ανέλαβε το υπουργείο Παιδείας.

    Επίσης στην κυβέρνηση συμμετέχει ως υφυπουργός, αρμόδια για θέματα Οικογένειας, η 44χρονη Φιλομένα Μπιζλού, που γεννήθηκε στο Σουρινάμ. Τέλος, έκπληξη προκάλεσε όχι μόνον η δημιουργία ενός καινούργιου υπουργείου αρμόδιου για τη Μετανάστευση, την παροχή Ασύλου και την Κοινωνική Ενσωμάτωση, αλλά και η ανάθεσή του στον Χιμπράντ Ναουίζν,ο οποίος είναι στέλεχος της Λίστας Πιμ Φορτάιν και γνωστός για την περιοριστική πολιτική του στα θέματα αυτά.

    [16] Κονδύλια της ΕΕ για την περιφέρεια

    22/7/2002 3:36:00 μμ

    Πιστώσεις συνολικού ύψους 53 εκ. ευρώ για τις περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ στο πλαίσιο του Κοινοτικού προϋπολογισμού για το 2003. Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε προχθές στις Βρυξέλλες, ο κ. Φλωρίδης στην ομιλία του επισήμανε την ανάγκη αυξημένης χρηματοδότησης μέσω των διαρθρωτικών ταμείων και ειδικότερα για τα κονδύλια εκείνα που αφορούν την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων.

    [17] ΑΕΚ: Ρεπό και από αύριο τα δύσκολα

    22/7/2002 4:49:00 μμ

    Με τον καθιερωμένο αγιασμό, που θα γίνει αύριο στις 19.30 το απόγευμα, ξεκινά επίσημα η νέα περίοδος για την ΑΕΚ. Η αποστολή της Ενωσης, επέστρεψε χθες από την Αυστρία και ο Ντούσαν Μπάγεβιτς έδωσε στους παίκτες του, διήμερο ρεπό, προκειμένου να ξεκουραστούν και να δουν τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς απουσίαζαν για 18 ημέρες. Μετά τον αγιασμό θα πραγματοποιηθεί η απογευματινή προπόνηση της ομάδας, ενώ την Τετάρτη θα γίνει το πρώτο φιλικό επί ελληνικού εδάφους με αντίπαλο την Προοδευτική.

    Οσον αφορά τώρα, στην περίπτωση απόκτησης του Γρηγόρη Γεωργάτου, δεν σημειώθηκε κάποια αξιόλογη εξέλιξη. Οπως όλα δείχνουν ο διεθνής αμυντικός, θα συναντηθεί, ίσως και σήμερα, με τον Μάκη Ψωμιάδη, στο τελευταίο και ενδεχομένως καθοριστικό ραντεβού τους.

    Ολες οι πληροφορίες πάντως συγκλίνουν στην άποψη ότι ο Γεωργάτος, θα υπογράψει συμβόλαιο με την ΑΕΚ και θα ντυθεί στα κιτρινόμαυρα.

    Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει η μεταγραφή του, κάτι που σημαίνει ότι είτε θα πάει σε ομάδα του εξωτερικού, είτε σε κάποια ομάδα της Θεσσαλονίκης, με επικρατέστερο τον Ηρακλή, από την διοίκηση του οποίου έχει δεχθεί, σύμφωνα με άλλες πηγές, πρόταση συνεργασίας.

    [18] Στη Μπαρτσελόνα ο Γκαϊθκα Μεντιέτα

    22/7/2002 1:02:00 μμ

    Ο Ριβάλντο φεύγει ο Μεντιέτα έρχεται. Η Μπαρτσελόνα επιβεβαιώνοντας τις φήμες των τελευταίων ημερών ανακοίνωσε προχθες την απόκτηση του Γκαϊθκα Μεντιέτα ως δανεικού από τη Λάτσιο για ένα χρόνο. Η συμφωνία "έκλεισε" μετά τη συνάντηση που είχαν οι πρόεδροι των δύο συλλόγων Ζοάν Γκασπάρ και Σέρτζιο Κρανιότι, και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι "μπλαουγκράνα" αναλαμβάνουν την υποχρέωση να πληρώσουν το (δυσβάσταχτο για τη Λάτσιο) συμβόλαιο του Μεντιέτα, που αγγίζει τα 4 εκ. ευρώ, ενώ διατηρούν οψιόν αγοράς για το επόμενο καλοκαίρι.

    Από τη μετακίνηση αυτή ωφελείται και η Βαλένθια, αφού στη συμφωνία που είχε κάνει πέρυσι με τους Ιταλούς υπήρχε όρος, βάσει του οποίου οι 'λατσιάλι" θα έπρεπε να πληρώσουν 12 εκ. ευρώ στις "νυχτερίδες" αν παραχωρούσαν πριν τον Ιούνιο του 2003 τον 28χρονο μέσο σε άλλο ισπανικό σύλλογο.

    Οι περσινοί πρωταθλητές της πριμέρα ντιβιζιόν μείωσαν τις απαιτήσεις τους, μετά από συνάντηση του προέδρου τους Χάιμε Ορτι με τον Κρανιότι, ανοίγονας έτσι το δρόμο του Μεντιέτα για τη Βαρκελώνη.

    [19] Σε καλύτερη θέση η Λένα Δανιηλίδου

    22/7/2002 12:22:00 μμ

    Παρά την απουσία της από τα κορτ την εβδομάδα που μας πέρασε, η Λένα Δανιηλίδου κατάφερε να κάνει ένα ακόμη βήμα προς την κορυφή, βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο τη θέση της στην παγκόσμια κατάταξη. Η 20χρονη Θεσσαλονικιά, στην κατάταξη της WTA που ανακοινώθηκε σήμερα, φιγουράρει στην 31η θέση του κόσμου, από την 32η που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα, δημιουργώντας νέο ρεκόρ για την ίδια αλλά και για το ελληνικό τένις.

    Η Δανιηλίδου, η οποία προετοιμάζεται ενόψει της εξόρμησής της στο Αμερικάνικο ΟΠΕΝ (τέλη Αυγούστου), έχει 952 βαθμούς, 34 λιγότερους από την Αμερικανίδα Αλεξάντρα Στίβενσον.

    Αντίθετα, αμετάβλητη παρέμεινε η κατάσταση στην πρώτη δεκάδα, με τις αδελφές Ουίλιαμς να φιγουράρουν στις δύο πρώτες θέσεις. Η Σερένα έχει 5.742 βαθμούς, έναντι 4.917 της Βένους, ενώ την τρίτη θέση κατέχει η Τζένιφερ Καπριάτι με 3.947 βαθμούς.

    [20] ''Το δαχτυλίδι του Μίνωα'' στο Μουσείο Ηρακλείου

    22/7/2002 2:06:00 μμ

    Αύριο το βράδυ θα γίνει στο Μουσείο Ηρακλείου η τελετή παράδοσης του "Δακτυλιδιού του Μίνωα" από τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο. Επίσης θα εγκαινιασθεί έκθεση μινωικών χρυσών δακτυλιδιών με θεματολογία ανάλογη του "Δακτυλιδιού του Μίνωα" και χρυσών μινωικών κοσμημάτων με αντίστοιχα τεχνικά χαρακτηριστικά. Η έκθεση θα πλαισιωθεί από πληροφορικό υλικό που αναφέρεται στην εικονογραφία, την τεχνική κατασκευής και στα τεκμήρια γνησιότητας του "Δακτυλιδιού του Μίνωα". Την έκθεση θα μπορεί να επισκέπτεται το κοινό τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου.

    [21] Η καφεΐνη οικολογικό ...εντομοκτόνο

    Πηγή: ΑΠΕ 22/7/2002 2:14:00 μμ

    Η καφεΐνη πιθανότατα να είναι νευροτοξική αλλά αυτό το χαρακτηριστικό της μπορεί ν΄αποτελέσει ένα καλό λόγο για την δημιουργία ενός εντομοκτόνου ικανού να εξοντώνει σκουλήκια και σαλιγκάρια, σύμφωνα με ανακοίνωση επιστημόνων στη Χαβάη.

    Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να ξεκινήσουν το πρωινό τους εάν δεν έχουν πιει ένα δυνατό φλιτζάνι καφέ, αλλά η ίδια ποσότητα καφεΐνης , 0,05%, που στον άνθρωπο προσδίδει ενέργεια και ευεξία παραλύει τα μικροσκοπικά σκουλήκια και σαλιγκάρια και στη συνέχεια τα εξοντώνει, αποδεικνύει η μελέτη του ερευνητικού κέντρου Χίλο της Χαβάης.

    Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία μιας σειράς εντομοκτόνων-παρασιτοκτόνων φιλικών προς το περιβάλλον.

    Οι ίδιοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι θα δοκιμάσουν τη δράση σπρέι καφεΐνης σε βατράχους.

    [22] Οταν το φανταστικό γίνεται πραγματικό...

    22/7/2002 1:57:00 μμ

    Ενα γιγαντιαίο καλαμάρι βάρους 200 κιλών, που πιθανότατα ανήκει σε ένα νέο είδος, εκβράσθηκε σε ακτή της Τασμανίας στην Αυστραλία. Το μαλάκιο ανακαλύφθηκε νεκρό αλλά σε πολύ καλή κατάσταση κοντά στην πόλη Χόμπαρτ και μεταφέρθηκε σήμερα στο μουσείο της Τασμανίας που βρίσκεται στην ίδια πόλη.

    Σύμφωνα με τον Ντέηβιντ Πέμπερτον, υπεύθυνο του τμήματος Ζωολογίας του μουσείου, το συγκεκριμένο καλαμάρι πρέπει να είναι το μοναδικό του είδους καθώς τα πλοκάμια του είναι οκτώ και πολύ μακριά και κανείς δεν έχει παρατηρήσει μέχρι σήμερα κάτι παρόμοιο. Τα δύο από τα οκτώ πλοκάμια του καλαμαριού είχαν μήκος 15 μέτρα, πρόσθεσε ο Πέμπερτον.

    Η ανακάλυψη του θαλασσίου αυτού "τέρατος" έφερε στη μνήμη πολλών τις φανταστικές περιγραφές για τα γιγαντιαία καλαμάρια που έχει κάνει ο Ιούλιος Βέρν στο διήγημα του ''20.000 λεύγες υπό τη Θάλασσα''.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 22 July 2002 - 16:57:05 UTC