Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-07-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φως σε νέες πτυχές της υπόθεσης 17Ν
  • [02] Επέτειος πτώσης της δικτατορίας
  • [03] Σύσκεψη για τον ευρωστρατό
  • [04] Συνελήφθη με αεροβόλο στην Αναγνωστοπούλου
  • [05] Ζάκυνθος: Υπό έλεγχο φωτιά σε δασική περιοχή
  • [06] Δέσμευση περιουσιών τρομοκρατικών οργανώσεων
  • [07] Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία
  • [08] Βίντεο για απαχθείσα πολιτικό στην Κολομβία
  • [09] Σεισμός στην Τουρκία
  • [10] Αύριο το διεθνές Μίτινγκ Στίβου Θεσσαλονίκης
  • [11] Στερνό αντίο στον Μιχάλη Κρητικόπουλο

    [01] Φως σε νέες πτυχές της υπόθεσης 17Ν

    24/7/2002 8:17:00 πμ

    Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά τις απολογίες τους στην ανακρίτρια ο φερόμενος ως καθοδηγητής της ''17 Νοέμβρη'' Αλέκος Γιωτόπουλος και οι Βασίλης Τζωρτζάτος και Θεολόγος Ψαραδέλλης. Ενα ακόμη άτομο που φέρεται ως μέλος της οργάνωσης, ο 37χρονος δάσκαλος Κωνσταντίνος Τέλιος παραδόθηκε και βρίσκεται από χθες στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στην Αθήνα. Ο Τέλιος, ο οποίος αναφέρεται στις απολογίες άλλων μελών της οργάνωσης με την κωδική ονομασία ''Μάρκος'', αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα.

    Συνεχίζονται οι έρευνες προς πάσα κατεύθυνση

    Ο Κωνσταντίνος Τέλιος παρουσιάστηκε με τη θέληση του χθες στην ασφάλεια Θεσσαλονίκης, γεγονός που επιβεβαίωσε και με ανακοινώσεις που έκανε ο γενικός αστυνομικός διευθυντής στη συμπρωτεύουσα, Νικηφόρος Τζατζάκης, λέγοντας ότι παραδόθηκε μόνος του και ομολόγησε οτι μετείχε σε ''χτυπήματα'' της ''17 Νοέμβρη''.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο Τέλιος, ο οποίος ανακρίνεται αυτήν την ώρα, δεν πρέπει να ανήκε στους κύριους εκτελέστες, αλλά πρέπει να διαδραμάτιζε δευτερεύοντα ρόλο στην τρομοκρατική οργάνωση.

    Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος σύμφωνα με το δικηγόρο του αρνήθηκε για μια ακόμη φορά τις κατηγορίες, λέγοντας ότι στηρίζονται σε απολογίες άλλων κατηγορουμένων και σε κάποια στοιχεία που συγκροτήθηκαν από αρχειακό υλικό, επενδυμένο με ψευδώνυμα και ανακρίβειες.

    Οι συνήγοροι του Βασίλη Τζωρτζάτου έκαναν λόγο για τυπικό πολιτικό έγκλημα και ανέφεραν ότι ο πελάτης τους ομολόγησε πως συμμετείχε ως απλός συνεργός σε συγκεκριμένες ενέργειες της "17Ν" ως το 1992, τις οποίες όμως χαρακτήρισε ως αποκρουστικές και ζήτησε συγνώμη.

    Την ίδια ώρα Χριστόδουλος και Βασίλης Ξηρός ανακάλεσαν την εντολή υπεράσπισης που είχαν αναθέσει στο δικηγόρο Φιλοκλή Ασημάκη.

    Την Πέμπτη θα απολογηθούν οι Σερίφης, Κωστάρης και Καρατσώλης. Παράλληλα συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες για τον εντοπισμό του Δημήτρη Κουφοντίνα.

    Η Ολομέλεια των εφετών αποφάσισε να αναθέσει την κύρια ανάκριση για την υπόθεση της ''17 Νοέμβρη'' στους εφέτες Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, Χάρη Μπίρμπο και Πάνο Πετρόπουλο.

    Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Σωτήρης Μπάγιας, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαρροή στον Τύπο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση της ''17 Νοέμβρη''. Παράλληλα ζήτησε να ερευνηθεί και το ενδεχόμενο η διαρροή να έγινε από τους πληρεξούσιους δικηγόρους.

    Τη δυσαρέσκειά του για τη διαρροή εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας.

    ''Για πολλαπλά επιζήμια ενέργεια'', μίλησε ο ΣΥΝ.

    Μίλερ: Πολύτιμο εργαλείο ο νέος νόμος κατά της τρομοκρατίας

    Δεν έχω στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη σχέσεων ανάμεσα στη ''17 Νοέμβρη'' και στελέχη του ΠΑΚ ή του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τόμας Μίλερ στη διάρκεια ομιλίας του χθες στο Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο στην Ουάσιγκτον.

    Ο κ. Μίλερ ζήτησε να δίδεται προσοχή μόνο στις δηλώσεις του ιδίου και των άλλων αρμόδιων εν ενεργεία αξιωματούχων και όχι σε τοποθετήσεις ατόμων τα οποία αυτή τη στιγμή δεν έχουν επίσημη θέση. Παράλληλα επισήμανε ότι αυτό που τώρα έχει σημασία είναι να προχωρήσουν οι έρευνες και οι ανακρίσεις και εν συνεχεία οι δίκες και οι καταδίκες των υπευθύνων.

    Τέλος, ο κ. Μίλερ εκτίμησε ότι στην επιτυχή πορεία της μέχρι τώρα προσπάθειας συνέβαλε και ο νέος νόμος κατά της τρομοκρατίας, ο οποίος ''προσέφερε σημαντικά εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούν οι αρχές στις δυτικές χώρες, αλλά έλειπαν από την Ελλάδα''.

    Καραμανλής: Εθνική υπόθεση το θέμα της 17Ν

    Τη στήριξη της ΝΔ στην πάταξη της τρομοκρατίας επανέλαβε ο Κώστας Καραμανλής. Ο πρόεδρος του κόμματος είπε ότι η ΝΔ εμπιστεύεται τη δικαιοσύνη και τόνισε ότι ενθαρρύνει, στηρίζει και συμπαραστέκεται στο έργο της ΕΛΑΣ.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει το θέμα ως εθνική υπόθεση και υπενθύμισε ότι ουδέποτε δίστασε να αναλάβει το βάρος των προσπαθειών ''που δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της η κυβέρνηση''.

    [02] Επέτειος πτώσης της δικτατορίας

    24/7/2002 11:45:00 πμ

    Είκοσι οχτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την πτώση της δικτατορίας. Η Πολιτειακή και πολιτική ηγεσία με μηνύματά της καταδικάζει τη "μαύρη" περίοδο που πέρασε η χώρα, στη νεώτερη πολιτική της ιστορία. Τις φυλακές Ωρωπού, τόπο μαρτυρίου για πολλούς αγωνιστές στης δημοκρατίας, επισκέφτηκε το πρωί ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου, τον μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη κι άλλους αντιστασιακούς της περιόδου 67-74.Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος σε δεξίωση που θα παραθέσει στο Προεδρικό Μέγαρο, θα απονείμει τιμητικές διακρίσεις.

    Μηνύματα πολιτικής ηγεσίας

    Ο κ. Σημίτης στο μήνυμά του επισημαίνει ότι υπήρξε η πιο σκοτεινή περίοδος στη νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας και συνδέθηκε με εθνικές τραγωδίες, όπως την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο. "Ολοι θυμόμαστε τη βάρβαρη περιπέτεια που έζησε η χώρα, το καθεστώς ανελευθερίας, καταπίεσης, αυταρχισμού και μισαλλοδοξίας.

    Ατενίζοντας το μέλλον, αναφέρει ο πρωθυπουργός, ο λαός δεν πρέπει να λησμονεί την ιστορία και το παρελθόν.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ στη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης, τόνισε ότι η κατάρρευση του δικτατορικού καθεστώτος και η επάνοδος στη δημοκρατία δίνουν ανάσα ελευθερίας.

    "Η ΝΔ, η παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών της προσφοράς και της συνέπειας αποδεικνύει έμπρακτα ότι υπηρετεί τη δημοκρατία και την πρόοδο", πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής.

    Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι 28 χρόνια μετά την κατάρρευση της αμερικανονατοϊκής στρατιωτικοφασιστικής δικτατορίας, ο λαός μας βρίσκεται αντιμέτωπος με νέα βασανιστικά και ακανθώδη προβλήματα.

    Ο ΣΥΝ τονίζει ότι η πτώση της χούντας και η σταθερή αποκατάσταση και λειτουργία της δημοκρατίας αποτελούν κατάκτηση.

    Τέλος, το ΔΗΚΚΙ υπογραμμίζει ότι η κοινοβουλευτική δημοκρατία στη χώρα μας χαρακτηρίζεται από έντονα σημάδια κόπωσης.

    [03] Σύσκεψη για τον ευρωστρατό

    24/7/2002 9:17:00 πμ

    Θέματα του ''ευρωστρατού'' και της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιείται στις 12.00 υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή των υπουργών Γιώργου Παπανδρέου, Τάσου Γιαννίτση και Γιάννου Παπαντωνίου.

    [04] Συνελήφθη με αεροβόλο στην Αναγνωστοπούλου

    24/7/2002 11:12:00 πμ

    Αναστάτωση προκάλεσε στη φρουρά του πρωθυπουργού γύρω στις 10.30 το πρωί ένας 65χρονος, ο οποίος περιφερόταν ύποπτα στην οδό Αναγνωστοπούλου μπροστά στην πρωθυπουργική κατοικία. Ειδοποιήθηκε η Αμεση Δράση και ο ύποπτος συνελήφθη, ενώ κατά τη σωματική έρευνα που του έγινε βρέθηκε πάνω του ένα αεροβόλο πιστόλι. Μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα Συντάγματος όπου κρατείται και ανακρίνεται.

    [05] Ζάκυνθος: Υπό έλεγχο φωτιά σε δασική περιοχή

    24/7/2002 10:44:00 πμ

    Υπο έλεγχο βρίσκεται πλέον η πυρκαγιά που ξέσπασε στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα σε δασική έκταση στη θέση Νταμάρια της κοινότητας Λαγανά Ζακύνθου. Στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς μετέχουν 8 οχήματα με 24 πυροσβέστες και πεζοπόρο άγημα 12 ατόμων, ενω ζητήθηκε και η συμβολή δύο αεροσκαφών και δύο ελικοπτέρων.

    [06] Δέσμευση περιουσιών τρομοκρατικών οργανώσεων

    24/7/2002 9:38:00 πμ

    Η καναδική κυβέρνηση έδωσε χθες στη δημοσιότητα έναν κατάλογο από επτά τρομοκρατικές οργανώσεις των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία στον Καναδά πρόκειται να δεσμευθούν. Οπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Λόρενς Μακ' Ολεϊ στη λίστα θα προστεθούν και άλλες οργανώσεις.

    Ποιες είναι

    Πρόκειται για τις οργανώσεις:

    "Αλ Κάιντα", "Ενοπλη Ισλαμική Ομάδα"(GIA-σουννιτική, με βάση την Αλγερία) "Σαλαφική Ομάδα για την προσευχή και τη μάχη" (ριζοσπαστική σουννιτική οργάνωση με βάση την Αλγερία) "Αλ Τζιχάντ" "Πρωτοπορία για την κατάκτηση" (ριζοσπαστικός κλάδος της αιγυπτιακής Τζιχάντ) "Τζαμάα Ισλαμίγια" (Ισλαμική Ομάδα-μία από τις πιο ακραίες οργανώσεις στην Αίγυπτο) και "Αλ Ιτιχάντ αλ Ισλάμι" (με βάση τη Σομαλία).

    [07] Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία

    24/7/2002 9:27:00 πμ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στη βόρεια Ιαπωνία, ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας. Θύματα ή ζημιές δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε βάθος 20 χιλιομέτρων στ' ανοικτά της πόλης Φουκουσίμα, στον Ειρηνικό, 200 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο.

    [08] Βίντεο για απαχθείσα πολιτικό στην Κολομβία

    24/7/2002 8:42:00 πμ

    Συγκλονιστική βιντεοταινία παρέδωσε σε τηλεοπτικό σταθμό η μαρξιστική οργάνωση Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), στην οποία παρουσιάζεται η απαχθείσα πρώην υποψήφια των ''Πρασίνων'' για την προεδρία της χώρας, Ινγκριντ Μπετανκούρτ, της οποίας αγνοείται η τύχη από την ημέρα της απαγωγής της, στις 23 Φεβρουαρίου. Η 40χρονη Μπετανκούρτ στα νότια της Κολομβίας από την αριστερή οργάνωση, η οποία απαιτεί μία ''ανθρωπιστική ανταλλαγή'' της πρώην υποψηφίας στις προεδρικές εκλογές -που κέρδισε τελικά ο δεξιός Αλβάρο Ουρίμπε- με φυλακισμένα στελέχη της σε κολομβιανές φυλακές.

    Στη ταινία, διάρκειας 22 λεπτών, η οποία βιντεοσκοπήθηκε στις 15 Μαίου σε άγνωστη περιοχή μέσα στη ζούγκλα της Κολομβίας, η Μπετανκούρ εμφανίζεται φανερά αδυνατισμένη, μαζί με την πρώην διευθύντρια της προεκλογικής της εκστρατείας Κλάρα Ρόχας, η οποία απήχθη την ίδια στιγμή με εκείνην.

    Στο βίντεο, η πρώην υποψήφια για την προεδρία ζητεί από τον γενικό εισαγγελέα του κράτους, Εντγκάρδο Μάγια να ερευνήσει τις συνθήκες της απαγωγής της από τα μέλη της FARC κι επικρίνει την κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Αντρες Παστράνα, για την έλλειψη σαφούς σχεδίου ενάντια στο κύμα των απαγωγών που σαρώνει τη χώρα.

    [09] Σεισμός στην Τουρκία

    24/7/2002 11:45:00 πμ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε αργά τη νύχτα στην επαρχία Τσανκιρί, βόρεια της Αγκυρας, στην κεντρική Τουρκία, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Σύμφωνα με το πρακτορείο, δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές σ΄αυτήν τη σχετικά αραιοκατοικημένη περιοχή. Ο σεισμός έγινε αισθητός ως την Αγκυρα και ως το Ζονγκουλντάκ, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

    [10] Αύριο το διεθνές Μίτινγκ Στίβου Θεσσαλονίκης

    24/7/2002 10:19:00 πμ

    Διακεκριμένοι Ελληνες και ξένοι πρωταθλητές του στίβου θα πάρουν μέρος στο καθιερωμένο διεθνές Μίτινγκ Στίβου της Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα στο στάδιο της Καλαμαριάς. Μεταξύ των διεθνών πρωταθλητών που θα πάρουν μέρος είναι η Ρωσίδα Τατιάνα Κότοβα (πρωταθλήτρια μήκους με επίδοση 7.42μ. φέτος) και ο Αμερικανός 400άρης Αλβιν Χάρισον. Οι Ελληνες πρωταθλητές που θα πάρουν μέρος είναι: Γκατσιούδης, Ξάνθου, Γκουντενούδη, Παυλακάκης, Θεοδωρίδης, Κουκοδήμος, Πατουλίδου, Φιλίνδρας, Χοτοκουρίδου, Τσιγκούνα, Αμπατζή, Κολιότσου, Συροπούλου, Μακρή, Χατζή, Καλογήρου, Χαλκιά, Σκούρτη, Παπαδοπούλου, Μυλωνά, Ντόβα, Κοπτσιά, Βαρσαμίδου, Καφετζή, Πολυμέρου κ.α. Οι αγώνες θα αρχίσουν στις 7 το απόγευμα στο στάδιο της Καλαμαριάς και θα καλυφθούν απευθείας τηλεοπτικά από την ΕΤ-1.

    [11] Στερνό αντίο στον Μιχάλη Κρητικόπουλο

    24/7/2002 10:29:00 πμ

    Μια από τις μεγαλύτερες μορφές που έχει αναδείξει το ελληνικό ποδόσφαιρο, ο Μιχάλης Κρητικόπουλος κηδεύτηκε χθες στο νεκροταφείο της Καισαριανής. Τον Κρητικόπουλο συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία η οικογένειά του, παλιοί συμπαίκτες του, αλλά και πλήθος κόσμου, που γνώρισε και αγάπησε τον θρυλικό ποδοσφαιριστή από τη θητεία του στον Εθνικό Αστέρα, τον Παναιγιάλειο, τον Απόλλωνα και τον Ολυμπιακό.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 24 July 2002 - 9:11:01 UTC