Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-07-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε επιφυλακή θέλει την κυβέρνηση ο Σημίτης
  • [02] Ενημέρωση πρεσβευτών της ΕΕ για τρομοκρατία
  • [03] Συνάντηση Γιαννίτση-Σέιν
  • [04] Νέες κινητοποιήσεις των ιατρών του ΙΚΑ
  • [05] Σύσκεψη για τα έργα στη Θεσσαλονίκη
  • [06] Υποψήφιοι νομάρχες της ΝΔ
  • [07] Αλβανία: Ο Φάτος Νάνο νέος πρωθυπουργός
  • [08] Κλονισμένη η υγεία του Μιλόσεβιτς
  • [09] Αθώα θύματα στο Κασμίρ για 4η φορά σε 24 ώρες
  • [10] Mια απόφαση πλήγμα για τη Γαλλία
  • [11] Προς συγχώνευση Εθνικής - ΕΤΕΒΑ
  • [12] Κάκωση ωμοπλάτης ο Γκατσιούδης
  • [13] ΠΑΟ: Κανένα πρόβλημα με Ολισαντέμπε
  • [14] Λάμψη αστεριών στο Ηρώδειο
  • [15] Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;
  • [16] Που ήταν το Κάμελοτ;

    [01] Σε επιφυλακή θέλει την κυβέρνηση ο Σημίτης

    25/7/2002 3:53:00 μμ

    Εγρήγορση και δουλειά ακόμα και στην περίοδο των θερινών αδειών ζήτησε ο πρωθυπουργός απαιτώντας τα υπουργεία να συνεχίσουν να λειτουργούν συνεχώς και να υπάρχει επιτόπου κάποιο στέλεχος από την πολιτική ηγεσία είτε ο υπουργός είτε ο υφυπουργός είτε ο Γενικός Γραμματέας. Μιλώντας στο υπουργικό Συμβούλιο ζήτησε από τους υπουργούς να έχουν επισκεφθεί την επαρχία και την περιφέρεια πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Οι δημοτικές εκλογές, είπε ο πρωθυπουργός είναι μια πολιτική μάχη με τοπικά χαρακτηριστικά και πρέπει τα κυβερνητικά στελέχη να είναι επιτόπου και να δίνουν απαντήσεις για τα θέματα που υπάρχουν.

    Ο πρωθυπουργός ζήτησε να τηρείται ιδιαίτερη προσοχή σε δηλώσεις που αφορούν θέματα Ε.Ε. αφού και η Ελλάδα έχει από τώρα την προεδρία για τα νομισματικά θέματα και την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλεια. Οπως είπε "δεν πρέπει να δημιουργούνται δυσκολίες στον εξισορροπητικό ρόλο που παίζει η προεδρία".

    Ακόμα υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει υπεράσπιση της οικονομικής πολιτικής που θα αποφασιστεί το φθινόπωρο με την σύνταξη του προϋπολογισμού.

    Αναφερόμενος στο θέμα της τρομοκρατίας ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας και της 17 Νοέμβρη δημιουργούν καλές προϋποθέσεις "όμως δεν πρέπει να μείνουμε εκεί, πρέπει να προωθούμε όλα τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες, να προχωρήσει το κυβερνητικό έργο σε όλους τους τομείς" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης.

    Περί αγροτικής πολιτικής

    Δόθηκε το πράσινο φως στον υπουργό Γεωργίας Γιώργο Δρυ, όπως δήλωσε ο κ. Σημίτης, να καταθέσει αίτηση στην ΕΕ για να δοθεί η δυνατότητα στη χώρα μας να διαθέσει κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για την επιπλέον ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών.

    Επίσης ο κ. Σημίτης τόνισε ότι εντός του 2002 θα απορροφηθεί το 20% των συνολικών πόρων του Γ΄ΚΠΣ που αφορούν τη γεωργία. Αναφερόμενος στην ενδιάμεση αναθεώρηση της κοινής αγροτικής πολιτικής τόνισε ότι μέχρι το 2006 οι πόροι για τα αγροτικά προϊόντα είναι εξασφαλισμένοι και όποιο θέμα προκύψει θα αφορά την περίοδο μετά το 2006. Έκανε όμως λόγο για μεγάλη και δύσκολη διαπραγμάτευση καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι η βελτίωση του εισοδήματος κυρίως των μεσαίων αγροτών και των συνθηκών της υπαίθρου.

    Επίσης, τάχθηκε κατά της εκ νέου εθνικοποίησης της κοινής αγροτικής πολιτικής, καθώς θα έβαζε σε επικίνδυνες περιπέτειες τη γεωργία, κάτι που η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί, όπως τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός, τέλος, στις δηλώσεις του τόνισε πως ''ο Ελληνας αγρότης είναι ένας παραγωγικός πολίτης, που συμβάλει στην ελληνική οικονομία, σε δύσκολες συνθήκες. Εχουμε επίγνωση αυτής της πραγματικότητας και η κυβέρνηση με αποφασιστικότητα θα αγωνιστεί για τη διασφάλιση των συμφερόντων των αγροτών''.

    [02] Ενημέρωση πρεσβευτών της ΕΕ για τρομοκρατία

    25/7/2002 4:57:00 μμ

    Τους πρεσβευτές των χωρών -μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την πορεία των ερευνών στην υπόθεση της τρομοκρατίας, ενημέρωσαν το μεσημέρι οι υπουργοί Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Παπανδρέου και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο κ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του αμέσως μετά, αφού έδωσε τα συγχαρητήριά του στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, επεσήμανε πως είναι αναγκαία η ενημέρωση των άλλων κοινοτικών χωρών, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα, ασφαλής που θα διοργανώσει με ασφάλεια τους ολυμπιακούς αγώνες.

    Σύσταση ειδικής ομάδας στο πλαίσιο της ΕΕ

    Από την πλευρά του, ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ότι υπάρχει στενή συνεργασία με τους εταίρους, ενώ ήδη μία ειδική ομάδα ασχολείται με το θέμα της τρομοκρατίας στο πλαίσιο της ΕΕ. Επίσης πρόσθεσε ότι το ζήτημα της τρομοκρατίας αντιμετωπίζεται βάσει των ευρωπαϊκών ιδανικών.

    Ο Αρχηγός της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ενημερώνει τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα για τις τελευταίες εξελίξεις

    [03] Συνάντηση Γιαννίτση-Σέιν

    25/7/2002 4:06:00 μμ

    Σταθερή παραμένει η θέση της ΕΕ ότι θα προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ανεξάρτητα από την επίλυση του κυπριακού, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης μετά τη συνάντηση με το Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής Πίτερ Σέιν. Ο Βρετανός υπουργός επισήμανε ότι θα ήταν πολύ σημαντικό να ενταχθεί μια ενωμένη Κύπρος και όχι διχασμένη, που θα μετέθετε τα προβλήματά της στην ΕΕ.

    Οι δυο υπουργοί συζήτησαν ακόμα θέματα διεύρυνσης, μετανάστευσης, ασύλου, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο κατά της τρομοκρατίας. Τέλος, ο κ. Σέιν συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για τη σύλληψη των τρομοκρατών λέγοντας ότι έγινε εξαιρετική δουλειά

    [04] Νέες κινητοποιήσεις των ιατρών του ΙΚΑ

    25/7/2002 3:31:00 μμ

    Νέο κύκλο κινητοποιήσεων ξεκινούν από αύριο οι γιατροί του ΙΚΑ. Συγκεκριμένα αύριο και στις 29 Ιουλίου πραγματοποιούν νέες εικοσιτετράωρες απεργίες οι οποίες θα επαναληφθούν στις 2,5,12 και 13 Αυγούστου. Παράλληλα έχουν εξαγγείλει πενθήμερη απεργία, από τις 16 Σεπτεμβρίου. Οι γιατροί του ΙΚΑ διεκδικούν τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων τους και την καταβολή επιδομάτων.

    [05] Σύσκεψη για τα έργα στη Θεσσαλονίκη

    Πηγή: ΑΠΕ 25/7/2002 5:45:00 μμ

    Η αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου και η πρόοδος των έργων στη Θεσσαλονίκη αποτέλεσε το αντικείμενο σύσκεψης του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και με την συμμετοχή των υπουργών Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου, ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου και Μακεδονίας Θράκης Γιώργου Πασχαλίδη.

    Οπως τόνισε στο ΑΠΕ ο κ.Πασχαλίδης, η κυβέρνηση νοιάζεται για την Θεσσαλονίκη και για το λόγο αυτό πραγματοποιούνται τακτικοί έλεγχοι προόδου του κυβερνητικού έργου.

    Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου υπάρχει μια ατζέντα που παρακολουθείται και αφορά το 2003 με τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, το 2004 με τα Ολυμπιακά έργα και τέλος την έκθεση Expo για το 2008.

    Σε σχέση με το ρυθμό υλοποίησης των έργων στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός εκτίμησε ότι η κατάσταση ''είναι ικανοποιητική αλλά μπορεί και πρέπει να γίνει καλύτερη''.

    [06] Υποψήφιοι νομάρχες της ΝΔ

    25/7/2002 3:27:00 μμ

    Ο δημοσιογράφος Γιάννης Τζανετάκος είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο υποψήφιος της ΝΔ για την Υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς. Υποψήφιος Νομάρχης Αθηνών θα είναι ο μέχρι τώρα δήμαρχος Νέου Ψυχικού Θανάσης Βεζυριάνης και Πειραιά η Μαίρη Τσανάκη. Οι τρεις υποψήφιοι συναντήθηκαν το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Καραμανλή στη Ρηγίλλης.Ο εκπρόσωπος του κόμματος Θόδωρος Ρουσόπουλος σε δηλώσεις του τόνισε ότι πρόκειται για υποψηφίους που έχουν ξεχωρίσει με τη δράση τους στο δημόσιο βίο και την Αυτοδιοίκηση και για πολίτες που έχουν τη διάθεση να προσφέρουν και να δώσουν λύσεις στα προβλήματα της Αττικής.

    [07] Αλβανία: Ο Φάτος Νάνο νέος πρωθυπουργός

    25/7/2002 4:41:00 μμ

    Στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Αλβανία, προχωρά ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) Φάτος Νάνο κατόπιν εντολής του πρόεδρου της χώρας Αλφρεντ Μοϊσίο και λίγο μετά την παραίτηση του Παντελί Μάικο. Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, παραιτήθηκε ύστερα από την απόφαση του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος να ενοποιήσει την ιδιότητα του προέδρου του κόμματος με την ιδιότητα του προέδρου της κυβέρνησης. Ο Μάικο είχε διοριστεί πρωθυπουργός τον περασμένο Φεβρουάριο, εν μέσω σοβαρής πολιτικής κρίσης και αναμένεται να αναλάβει το αξίωμα του υπουργού Αμυνας στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

    [08] Κλονισμένη η υγεία του Μιλόσεβιτς

    25/7/2002 4:18:00 μμ

    Σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα αντιμετωπίζει ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σύμφωνα με τους γιατρούς στη Χάγη. Ο Σέρβος τέως ηγέτης όμως αρνείται να διορίσει δικηγόρους για να ελαφρύνει την πίεση της δίκης, αφού δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα του δικαστηρίου. ''Ολη αυτή η υπόθεση είναι μια φάρσα. Δεν αναγνωρίζω το δικαστήριο αυτό. Δεν προτίθεμαι να ορίσω δικηγόρους για να με υπερασπιστούν ενώπιον ενός ανύπαρκτου δικαστηρίου'' τόνισε ο Μιλόσεβιτς.

    Ο δικαστής Ρίτσαρντ Μέι, πρόεδρος του δικαστηρίου ενώπιον του οποίου εμφανίζεται ο Μιλόσεβιτς, τόνισε στη διάρκεια διάσκεψης του δικαστηρίου ότι η ιατρική έκθεση για την οποία είχε δώσει εντολή το δικαστήριο, αναφέρει ότι ο κατηγορούμενος είναι ένας άνθρωπος ''που αντιμετωπίζει κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών προβλημάτων''.

    Η ιατρική έκθεση συνιστά για τον Μιλόσεβιτς κατάλληλη θεραπεία από καρδιολόγο και ανάπαυση. Ο Πάτρικ Ρόμπινσον, ένας εκ των τριών δικαστών του δικαστηρίου, πρότεινε να προσλάβει ο Μιλόσεβιτς έναν ή περισσότερους δικηγόρους για να μοιραστεί μαζί τους την εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας. ''Η υγεία σας έχει πολύ μεγάλη σημασία για το δικαστήριο'', είπε ο Ρόμπινσον. Ωστόσο, ο Μιλόσεβιτς αρνήθηκε κατηγορηματικά εμμένοντας στη θέση που έχει υιοθετήσει από την έναρξη της δίκης του στις 12 Φεβρουαρίου.

    [09] Αθώα θύματα στο Κασμίρ για 4η φορά σε 24 ώρες

    25/7/2002 12:53:00 μμ

    Τουλάχιστον 15 άνθρωποι τραυματίσθηκαν σήμερα στην πόλη Σριναγκάρ, θερινή πρωτεύουσα του ινδικού Κασμίρ, όταν αυτονομιστές αντάρτες έριξαν χειροβομβίδα σε πολυσύχναστη διασταύρωση. Σύμφωνα με το ινδικό πρακτορείο ειδήσεων UNI, οι αντάρτες στόχευαν ένα φυλάκιο, αλλά η χειροβομβίδα δε βρήκε το στόχο της και έπεσε σε ένα κατάμεστο λεωφορείο.

    Η επίθεση αυτή --η τέταρτη στην περιοχή σε διάστημα 24 ωρών-- πραγματοποιείται πριν από την αναμενόμενη, το Σαββατοκύριακο, επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στην Ινδία και το Πακιστάν, για συνομιλίες σχετικά με την εκτόνωση της έντασης μεταξύ των δυο χωρών.

    [10] Mια απόφαση πλήγμα για τη Γαλλία

    25/7/2002 12:31:00 μμ

    Tο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα ότι τα γαλλικά δικαστήρια, κατά τη δίκη του συνεργάτη των Ναζί, Μορίς Παπόν, παραβίασαν την συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συγκεκριμένα, περιόρισαν το δικαίωμα του 91χρονου Παπόν, διοικητή της επαρχίας του Βισί κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στη νοτιοδυτική Γαλλία, για μια "δίκαιη δίκη", καθώς δεν του επέτρεψαν να ασκήσει έφεση στην δικαστική απόφαση του 1998 με την οποία καταδικάσθηκε σε 10ετή κάθειρξη γιατί συνέβαλε στην αποστολή 1.560 Εβραίων σε στρατόπεδα θανάτου κατά την περίοδο 1942-1944.

    [11] Προς συγχώνευση Εθνικής - ΕΤΕΒΑ

    25/7/2002 3:45:00 μμ

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την θυγατρική της ΕΤΕΒΑ. Σήμερα τα διοικητικά συμβούλια των δύο Τραπεζών αποφάσισαν να προτείνουν στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους την έγκριση σχέσης ανταλλαγής 3 μετοχών της ενιαίας Τράπεζας προς 10 μετοχές της ΕΤΕΒΑ. Αυτή η σχέση ανταλλαγής αντιστοιχεί σε σχέση αξιών των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων ως ποσοστό της ενιαίας Τράπεζας 93.8% προς 6.2% περίπου, για την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και την ΕΤΕΒΑ αντίστοιχα.

    Τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο Τραπεζών αναμένουν ότι στους ισολογισμούς και τα αποτελέσματα που καταρτίζονται με ελληνικά λογιστικά πρότυπα, η ενοποίηση των δύο Τραπεζών θα απεικονιστεί ως συγχώνευση ενώ βάσει των αμερικανικών λογιστικών προτύπων ως εξαγορά.

    Οι Γενικές Συνελεύσεις των Μετόχων και των δύο Τραπεζών θα συγκληθούν για να εγκρίνουν το Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης. Μετά την έγκρισή τους θα υπογραφεί η Σύμβαση Συγχώνευσης μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της ΕΤΕΒΑ.

    [12] Κάκωση ωμοπλάτης ο Γκατσιούδης

    25/7/2002 6:31:00 μμ

    Η ατυχία ξαναχτύπησε τον Κώστα Γκατσιούδη. Ο Ελληνας πρωταθλητής, που τραυματίστηκε χθες κατά τη διάρκεια του Ολυμπιακού μίτινγκ που διεξήχθη στην Καλαμαριά, διαπιστώθηκε ότι υπέστη κάκωση στην ωμοπλάτη, κάτι που σημαίνει ότι θα υποχρεωθεί να μείνει εκτός δράσης για αρκετά μεγάλο διάστημα και κατά συνέπεια και εκτός ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

    [13] ΠΑΟ: Κανένα πρόβλημα με Ολισαντέμπε

    25/7/2002 6:27:00 μμ

    Την άμεση αντίδραση των ανθρώπων του Παναθηναϊκού, προκάλεσαν οι δηλώσεις του Στιβ Μπρους, σχετικά με την "άσχημη υγεία" του Εμάνουελ Ολισαντέμπε που μέσω του γιατρού της ομάδας, Νίκου Τζουρούδη, διέψευσαν τα όσα είπε ο τεχνικός της Μπέρμιγχαμ. "Ο παίκτης δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Εχει μπει στους κανονικούς ρυθμούς και προπονείται με τους υπόλοιπους. Επομένως, δεν τίθεται ιατρικό θέμα", τόνισε ο Νίκος Τζουρούδης με δηλώσεις του στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο ιατρικό παρελθόν του Πολωνού άσου.

    "Ο ποδοσφαιριστής φέτος έχει αγωνιστεί σε πάρα πολλούς αγώνες σε Ελλάδα και Ευρώπη, και στους τρεις αγώνες της Πολωνίας στο Μουντιάλ. Το μοναδικό πρόβλημα που του έχει παρουσιαστεί όλο αυτό το διάστημα ήταν από μια κλωτσιά στο ματς με την Μπαρτσελόνα", τόνισε ο γιατρός του Παναθηναϊκού, επισημαίνοντας ότι ο παίκτης πέρασε από αιματολογικές και καρδιολογικές εξετάσεις πριν από την έναρξη της προετοιμασίας και ήταν απολύτως επιτυχημένες.

    Οσον αφορά τις "κατηγορίες' του Μπρους, για τα προβλήματα που έχει ο Ολισαντέμπε στα γόνατα και τη μέση του, ο Νίκος Τζουρούδης δεν θέλησε να τις σχολιάσει.

    [14] Λάμψη αστεριών στο Ηρώδειο

    25/7/2002 5:49:00 μμ

    Συναυλία με δυο διεθνούς φήμης αστέρια της όπερας τον Roberto Alagna και την Angela Gheorghiu διοργανώνει στις 6 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο, το Ελληνικό Φεστιβάλ, οι Σχολές Αμερικανικής Παροικίας Αθηνών και το Αμερικανικό-Ελληνικό Κέντρο Τεχνών Χαλανδρίου. Ο πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ κ. Κούκος χαρακτήρισε αυτή την συναυλία ''ως ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά γεγονότα του φετινού καλοκαιριού'' και εξήρε το έργο του Κέντρου Χαλανδρίου.

    Στη συναυλία συμπράττει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Anton Guadagno.

    Ο τενόρος Alagna και η Gheorghiu ντουέτο στην όπερα και στη ζωή είναι από τους κορυφαίους ερμηνευτές όπερας της σύγχρονης γενιάς.

    Τα έσοδα από τη συναυλία θα διατεθούν για την ίδρυση του Αμερικανικού-Ελληνικού Κέντρου Τεχνών στο Χαλάνδρι.

    [15] Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;

    25/7/2002 4:32:00 μμ

    Ο σκηνοθέτης της ταινίας ''Μουλέν Ρουζ'' Μπαζ Λούρμαν πρόκειται να αναλάβει τη σκηνοθεσία της επικής ταινίας για τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Λούρμαν υπέγραψε συμβόλαιο για να μεταφερθούν στη μεγάλη οθόνη τρία μυθιστορήματα του ιταλού ακαδημαϊκού Βαλέριο Μανφρέντι. Τα γυρίσματα της ταινίας αναμένεται να ξεκινήσουν το 2003 στο Μαρόκο, όπως γράφει σήμερα η καλλιτεχνική επιθεώρηση Hollywood Reporter.

    Οι συντελεστές του έπους

    Η ταινία θα είναι η πρώτη μιας τριλογίας επικών δημιουργιών του διάσημου πλέον Αυστραλού σκηνοθέτη ο οποίος κατά το παρελθόν είχε εκφράσει την έντονη επιθυμία να κάνει μια ταινία για τον Μεγάλο Αλέξανδρο μια ιστορική προσωπικότητα για την οποία τρέφει μεγάλο θαυμασμό.

    '' Ο δυτικός Πολιτισμός τον οποίο γνωρίζουμε και σήμερα σεβόμαστε δεν θα υπήρχε εάν δεν υπήρχε ο Αλέξανδρος'' δηλώνει ο Λούρμαν. '' Ο Αλέξανδρος είναι η πρώτη καταγεγραμμένη ιστορική προσωπικότητα που λατρεύτηκε και μοιάζει να ζει ακόμα μέσα από την ιστορία. Είναι κάτι σαν θεότητα'', προσθέτει ο Λούρμαν.

    Ο διάσημος παραγωγός Ντίνο ντε Λαουρέντις συζήτησε με τον Μανφρέντι για τα βιβλία του πριν από ένα χρόνο και αμέσως άρχισε να μελετά το περιεχόμενο του που ξεπερνά τις 1.200 σελίδες. Η προσαρμογή του σεναρίου θα γίνει από τον Τεντ Τάλι, ο οποίος το 1992 τιμήθηκε με βραβείο Όσκαρ για το σενάριο της ταινίας ''Η Σιωπή των Αμνών''.

    Ο ντε Λαουρέντις θεωρεί τον Λούρμαν ως εξαιρετικό και ιδιοφυή σκηνοθέτη και προσθέτει ''όποιος παραγωγός θέλει να αναδείξει μια ιστορία ενός μεγάλου ανδρός όπως ο Μέγας Αλέξανδρος χρειάζεται έναν σκηνοθέτη με όραμα''.

    Να θυμίσουμε ότι δυο ακόμα σκηνοθέτες ο Μάρτιν Σκορτσέζε και ο Ολίβερ Στόουν είχαν εξετάσει το ενδεχόμενο να γυρίσουν ταινία με θέμα τον Μέγα Αλέξανδρο αλλά η πρόθεση τους δεν υλοποιήθηκε.

    [16] Που ήταν το Κάμελοτ;

    Πηγή: ΑΠΕ 25/7/2002 4:38:00 μμ

    Βρετανοί πολιτικοί ερίζουν για το πού ακριβώς βρισκόταν το περίφημο Κάμελοτ του Βασιλιά Αρθούρου, υποστηρίζοντας ο καθένας ότι ο μυθικός μονάρχης έζησε στη ''δική του εκλογική περιφέρεια''. Πολλοί βουλευτές του βρετανικού κοινοβουλίου έχουν εμπλακεί στη φιλονικία που προκλήθηκε μετά την πληροφορία ότι ο διάσημος αμερικανός σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ θέλει να γυρίσει μια μίνι τηλεοπτική σειρά για την αυλή του Αρθούρου.

    "Έχω διαβάσει τις υπερβολικές και εσφαλμένες ιστορίες για τον Αρθούρο με εξαιρετικό ενδιαφέρον'', δήλωσε ο Μάρτιν Τζόουνς από το Κλάιντ Σάουθ της Ουαλίας. Έτσι αποφάσισα να καταθέσω σαφώς και απεριφράστως στο βρετανικό κοινοβούλιο ότι ο Αρθούρος έχει σχέση με την κοιλάδα του Λάνγκολεν. Είναι απλό '', πρόσθεσε ο Ουάλος βουλευτής.

    Ο Ντέηβιντ Χηθ, που εκπροσωπεί την περιφέρεια του Σόμερτον και Φρον της νοτιοδυτικής Αγγλίας επιμένει οτι ο Αρθούρος έχει άμεση σχέση με την περιφέρεια του, τονίζοντας ότι ο Σόμερσετ αποτελεί ''ιδανική τοποθεσία για κινηματογραφικά γυρίσματα''. Ακολουθώντας τον ρυθμό των υπολοίπων ο Ρόμπερτ Κι, μέλος του Σάλσμπουρι της νότιας Αγγλίας '' οικτίροντας αποιαδήποτε προσπάθεια για να ξαναγραφεί η ιστορία'' υποστηρίζει ότι φυσικά ο Αρθούρος συνδέεται με την περιοχή του Ουέσεξ όπου βρίσκεται το Σάλσμπουρι''.

    Ωστόσο επειδή δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι ο Αρθούρος ήταν Βρετανός, ή ότι υπήρξε ως ιστορική προσωπικότητα, πιθανότατα ο Σπίλμπεργκ για να μην δημιουργήσει επιμέρους προβλήματα να γυρίσει τη σειρά στις ΗΠΑ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 25 July 2002 - 16:55:37 UTC