Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-07-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συγχρονισμένη κολύμβηση: Ελληνική η 6η θέση
  • [02] Επιφυλάξεις Ετσεβίτ για ένταξη της Τουρκίας
  • [03] Η ενίσχυση της γεωργίας, κυβερνητικός στόχος
  • [04] Σε ένα χρόνο ο πρώτος ελληνικός δορυφόρος

    [01] Συγχρονισμένη κολύμβηση: Ελληνική η 6η θέση

    25/7/2002 8:16:00 μμ

    Την έκτη θέση κατέλαβε το ελληνικό ντουέτο συγχρονισμένης κολύμβησης, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης, που διεξάγεται στο Βερολίνο. Οι Χριστίνα Θαλασσινίδου και η Ελευθερία Φτούλη, πήραν μέρος στο τεχνικό ντουέτο και συγκέντρωσαν 46.350 βαθμούς, ενώ την πρωτη θέση πήραν οι Ρωσίδες Νταβίντοβα και Ερμάκοβα με 48.950 βαθμούς, την δεύτερη οι Ισπανίδες Μενγκουάλ και Τιράδος με 47.950 και την τρίτη οι Γαλλιδές Ντεντιέ και Γκλε με 47.900 βαθμούς.

    [02] Επιφυλάξεις Ετσεβίτ για ένταξη της Τουρκίας

    25/7/2002 9:12:00 μμ

    Η προώθηση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση διακυβεύεται λόγω της διεξαγωγής πρόωρων γενικών εκλογών στις 3 Νοεμβρίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ, σε συνέντευξη τύπου. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι επιφυλάξεις Ετσεβίτ μπορεί να τροφοδοτήσουν τους φόβους ότι θα ''παγώσει'' η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αν δεν κατορθώσει η Αγκυρα να αποσπάσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, όσον αφορά τις ενταξιακές τεχνικές συνομιλίες κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο, όταν θα συζητηθεί και η ενταξιακή πορεία 12 ακόμα υποψηφίων κρατών-μελών.

    Ελλειμα νομοθετικών πρωτοβουλιών

    Οι αναλυτές επισημαίνουν ακόμη ότι οι βουλευτές ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας δεν θα προωθήσουν νομοθετικές πρωτοβουλίες που η ευδόωσή τους απαιτεί καιρό. Προστίθεται το έλλειμμα νομοθετικών πρωτοβουλιών αφότου εκδηλώθηκε η ασθένεια του 77χρονου πρωθυπουργού, φέτος τον Μάιο, και οι κυβερνητικοί εταίροι αρνήθηκαν να λάβουν συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα. Επίσης τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που θα υποστήριζαν λογικά στο κοινοβούλιο ''φιλοευρωπαϊκά'' μέτρα, όπως η μετάδοση στην κουρδική γλώσσα ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων ή η νομοθετική κατάργηση της θανατικής ποινής, εμφανίζονται διστακτικότερα τώρα.

    Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα το τουρκικό κοινοβούλιο θα συγκληθεί για να επικυρώσει την ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών.

    Το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας του Μεσούτ Γιλμάζ με δηλώσεις του αρχηγού του και αντιπρόεδρου της κυβέρνησης στο κοινοβούλιο σήμερα τάχθηκε υπέρ της νομοθετικής λήψης φιλευρωπαϊκών μέτρων πριν γίνουν οι πρόωρες εκλογές.

    Ομως υποστήριξη του παρασχέθηκε μόνον από το ισλαμιστικό κόμμα Σααντέτ, όπως αναγνώρισε σήμερα το στέλεχος του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, Μπεϊχάν Ασλάν.

    [03] Η ενίσχυση της γεωργίας, κυβερνητικός στόχος

    25/7/2002 5:29:00 μμ

    Η ανάπτυξη της υπαίθρου και η ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής τέθηκε από τον πρωθυπουργό ως στόχος της κυβέρνησης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με αντικείμενο την αγροτική πολιτική. Ο κ. Σημίτης τόνισε πως εντός του 2002 θα απορροφηθεί το 20% των συνολικών πόρων του Γ' ΚΠΣ που αφορούν τη γεωργία, ενώ αναφερόμενος στην ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολτικής διαβεβαίωσε ότι τα κονδύλια είναι εξασφαλισμένα μέχρι το 2006.

    Μέλημα η διασφάλιση των συμφερόντων των αγροτών

    Εκανε όμως λόγο για μεγάλη και δύσκολη διαπραγμάτευση, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι η βελτίωση του εισοδήματος κυρίως των μεσαίων αγροτών και των συνθηκών της υπαίθρου.

    Ο πρωθυπουργός, τέλος, τόνισε πως ''ο Ελληνας αγρότης είναι ένας παραγωγικός πολίτης, που συμβάλει στην ελληνική οικονομία, σε δύσκολες συνθήκες. Εχουμε επίγνωση αυτής της πραγματικότητας και η κυβέρνηση με αποφασιστικότητα θα αγωνιστεί για τη διασφάλιση των συμφερόντων των αγροτών''.

    Παράλληλα, ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς θα καταθέσει αίτηση την προσεχή εβδομάδα στο Συμβούλιο της ΕΕ, προκειμένου να αποσπάσει την κοινοτική έγκριση για την επιπλέον ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών της χώρας μας, με κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με την απόφαση της Ε.Ε., οι βαμβακοπαραγωγοί θα λάβουν πρόσθετη επιδότηση που κυμαίνεται από 8,5 έως 12,5 δρχ. ανά κιλό.

    "Εμείς ζητάμε άδεια για να καλύψουμε μέρος της διαφοράς από τους βαμβακοπαραγωγούς με εθνικούς πόρους", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας.

    ''Η κυβέρνηση δεν βρήκε το πολιτικό θάρρος να ζητήσει έστω μία συγνώμη από τους 120.000 βαμβακοπαραγωγούς, τους οποίους ενέπαιξε και ζημίωσε'' υπογράμμισε ο αρμόδιος συντονιστής της Ν.Δ Ευάγγελος Μπασιάκος. Επίσης, τάχθηκε κατά της εκ νέου εθνικοποίησης της κοινής αγροτικής πολιτικής, καθώς θα έβαζε σε επικίνδυνες περιπέτειες τη γεωργία, κάτι που η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί, όπως τόνισε.

    [04] Σε ένα χρόνο ο πρώτος ελληνικός δορυφόρος

    25/7/2002 9:24:00 μμ

    Τον Μάρτιο του 2003 θα τεθεί σε τροχιά ο πρώτος ελληνικός δορυφόρος, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της Ελλάδας και της Κύπρου. Το όνομα αυτού Hellas-Sat, μετά τη σχετική συμφωνία που υπεγράφη σήμερα μεταξύ της κοινοπραξίας Hellas Sat και της γαλλικής εταιρίας Astrium. Ο δορυφόρος θα παραμείνει σε διαστημική τροχιά 15 χρόνια -όσος είναι και ο χρόνος ζωής του- και στη συνέχεια θα αντικατασταθεί με άλλον.

    Είναι από τους πιο ισχυρούς που κυκλοφορούν στην αγορά, έχει ευρεία γεωγραφική κάλυψη και είναι τοποθετημένος στις 39 μοίρες Ανατολικά, διαθέτει δύο σταθερές δέσμες και δύο κινητές.

    Οι σταθερές δέσμες καλύπτουν την περιοχή της Ευρώπης, ενώ οι κινητές Μέση Ανατολή, Αφρική, Ρωσία, Κίνα, Ν.Α. Ασία και Αυστραλία. Ο δορυφόρος μπορεί να αναμεταδώσει ψηφιακό τηλεοπτικό πρόγραμμα σε όλη την Ευρώπη με μέγεθος κεραίας μόλις 60 εκατοστά. Διαθέτει 30 αναμεταδότες, που έχουν τη δυνατότητα εκπομπής 300 τηλεοπτικών καναλιών, έχει ύψος 4,9 μέτρα, μήκος 1,7 μέτρα και πλάτος 2,5 μέτρα. Το άνοιγμα των ηλιοσυλλεκτών του είναι 32 μέτρα, ενώ το βάρος του κατά την εκτόξευση φτάνει τα 3.250 κιλά.

    Ο πρόεδρος του ΟΤΕ Λευτέρης Αντωνακόπουλος δήλωσε ότι ο δορυφόρος ανοίγει τους ορίζοντες του διαστήματος, εντάσσοντας την Ελλάδα μεταξύ αυτών που έχουν παρουσία στο διάστημα.

    Εξασφαλίζει την τηλεοπτική αναμετάδοση των Ολυμπιακών Αγώνων στον κόσμο, ενώ παράλληλα αποτελεί και τον κύριο φορέα επικοινωνίας του ελληνισμού της διασποράς με την Ελλάδα και την Κύπρο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 25 July 2002 - 20:54:51 UTC