Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-07-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συλλήψεις και ανακαλύψεις
  • [02] Αίτημα της Ελλάδας προς την ΕΕ για αγρότες
  • [03] Απεργούν οι γιατροί του ΙΚΑ
  • [04] Μετανάστες στην Ε.Ε.
  • [05] Υποψήφιοι Υπερνομάρχες
  • [06] Μήνυμα ασφάλειας προς την ΕΕ
  • [07] Ενίσχυση ελληνοκυπριακής θέσης
  • [08] Εισβολή Ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα
  • [09] Στους δρόμους οι γυναίκες της Κολομβίας
  • [10] Ιράκ: Όχι στην άνευ όρων επιστροφή των επιθεωρητών
  • [11] Πλημμύρες στην Τουρκία
  • [12] SOS εκπέμπει η Βενεζουέλα
  • [13] Η ενίσχυση της γεωργίας, κυβερνητικός στόχος
  • [14] Προϋπολογισμός 2003
  • [15] Σήμερα κληρώνει για την ΑΕΚ
  • [16] Φιλικό με Μαγιόρκα ο Ολυμπιακός
  • [17] Πρώτο φιλικό για τον Ολισαντέμπε
  • [18] ΠΑΟΚ: Δυο μήνες εκτός ο Σούσκο
  • [19] Aρης: Φεύγει ο Ναγκόλι Κένεντι
  • [20] Ελπίδα για τα σιαμαία κοριτσάκια

    [01] Συλλήψεις και ανακαλύψεις

    26/7/2002 9:15:00 πμ

    Στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία ανακρίνεται 42χρονος που φέρεται από τους πιο σκληρούς του εκτελεστικού πυρήνα της "17Ν", ενω στις απολογίες των μελών της οργάνωσης εμφανίζεται με το κωδικό όνομα "Αλέκος" ή "Ταινίας", και φέρεται να είναι από τους πρώτους της δεύτερης γενιάς, μαζί με τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Εν τω μεταξύ, ποινική δίωξη σε βάρος του Παύλου Σερίφη, που κατηγορείται για συμμετοχή στην "17Ν", κατασκευή, κατοχή εκρηκτικών υλών και διακεκριμένη οπλοκατοχή άσκησε ο εισαγγελέας Ηλίας Κολιούσης. Σήμερα θα απολογηθούν οι Παύλος Σερίφης, Θωμάς Σερίφης και Κώστας Τέλιος.

    Αρνείται τις κατηγορίες ο Σερίφης

    Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ ο Παύλος Σερίφης αρνείται τις κατηγορίες, ωστόσο με τα στοιχεία της προανάκρισης ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Λευτέρης Οικονόμου, σκιαγράφησε τον Σερίφη ως παλαιό μέλος της οργάνωσης, με συμμετοχή στην δολοφονία του Σταθμάρχη της C.I.A στην Αθήνα, Ρίτσαρντ Γουέλς, και γνώστη των εγκληματικών ενεργειών και των αποφάσεων της ''17Ν''.

    Επίσης, προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην 17Ν Ηρακλής Κωστάρης και Κώστας Καρατσώλης οι οποίοι χθες δεν απολογήθηκαν αφού ο συνήγορός τους, κατέθεσε ένσταση, με την οποία επικαλούνται αναρμοδιότητα της ανακρίτριας, επειδή η δικογραφία για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης έχει ανατεθεί σε ειδικούς εφέτες ανακριτές.

    ''Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική και ασφαλής χώρα, που θα διοργανώσει με απόλυτη επιτυχία και ασφάλεια τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004'', επαναβεβαίωσαν τους πρεσβευτές της ΕΕ στην Αθήνα οι υπουργοί Γ. Παπανδρέου και Μιχ. Χρυσοχοϊδης.

    Εύσημα, για τις ενέργειες εξάρθρωσης της "17Ν απέδωσε στις ελληνικές αρχές και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ

    Αθόρυβη επιχείρηση-αστραπή για τη σύλληψη του Τσελέντη

    Με μια συντονισμένη επιχείρηση οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής συνέλαβαν τον 42χρονο Πάτροκλο Τσελέντη, έξω απ' το σπίτι του στο Ελληνικό. Κανείς από τους περίοικους δεν πρόλαβε να αντιληφθεί τη σύλληψη του Τσελέντη.

    Οι αστυνομικοί είχαν εξακριβώσει τα στοιχεία του από μέρες αλλά κάποια στιγμή τον έχασαν. Τελικά εντοπίστηκε και πάλι πριν από δύο ημέρες και τέθηκε υπό παρακολούθηση το σπίτι του ενώ χθες το βράδυ συζητήθηκε η πιθανότητα να γίνει εισβολή. Επειδή υπήρχε φόβος όμως να γίνει μάχη, με το ενδεχόμενο να υπάρξουν θύματα, οι αστυνομικοί είχαν στήσει ενέδρα έξω από το σπίτι και σήμερα το πρωί που ο Αλέκος βγήκε κάποια στιγμή άνδρες της ΕΚΑΜ τον κύκλωσαν αιφνιδιαστικά και τον συνέλαβαν.

    Σύμφωνα με τις απολογίες των Χριστόδουλου Ξηρού και Βασίλη Τζωρτζάτου, ο Τσελέντης φέρεται ότι συμμετείχε στην απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Αμερικανού λοχία Ρόμπερτ Τζαντ το 1984 στη Γλυφάδα, στην ένοπλη ληστεία και στη δολοφονία του αστυνομικού Χρήστου Μάτη την ίδια χρονιά στην Εθνική Τράπεζα Πετραλώνων, στις δολοφονίες των Νίκου Μομφεράτου και Παναγιώτη Ρουσέτη το 85 , στη δολοφονία του Δημήτρη Αγγελόπουλου το 86, στην απόπειρα δολοφονίας κατά του αμερικανού Τζορτζ Κάρος το 1988 στη Φιλοθέη, στη δολοφονία του Ουίλιαμ Νορντίν την ίδια χρονιά στο Κεφαλάρι Κηφισιάς, στην εισβολή και κλοπή όπλων από το αστυνομικό τμήμα Βύρωνα, στην απόπειρα δολοφονίας κατά του γιατρού Ζαχαρία Καψαλάκη το 1987, ενώ δεν αποκλείεται από τα στοιχεία να προκύψουν και άλλες ενέργειες στις οποίες εμπλέκεται.

    Σύμφωνα με αστυνομική πηγή η σύλληψη του Τσελέντη θεωρείται σημαντική επιτυχία δεδομένου ότι ο 42χρονος φέρεται από τους πιο σκληρούς του εκτελεστικού πυρήνα της "17Ν" και είναι από τους πρώτους της δεύτερης γενιάς μαζί με το Δημήτρη Κουφοντίνα ο οποίος καταζητείται.

    Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, για να κλείσει ο κύκλος των ερευνών σχετικά με την εκτελεστική ομάδα της "17Ν" αναμένεται να συλληφθούν άλλα τρία άτομα μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα. Επίσης ανάμεσα σ' αυτούς είναι και το μέλος της οργάνωσης με το κωδικό όνομα ''Αρης'' που αναφέρεται στις προανακριτικές απολογίες των συλληφθέντων.

    Ανακαλύφθηκε και νέα γιάφκα στη Θεσσαλονίκη

    Υπόγειο διαμέρισμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το οποίο φέρεται ότι λειτούργησε ως προσωρινή γιάφκα της ''17 Νοέμβρη'' εντοπίστηκε μετά από στοιχεία που έδωσαν στις Αρχές οι συλληφθέντες-μέλη της οργάνωσης. Πρόκειται για διαμέρισμα επί της οδού Κυπρίου Γεωργίου Χαραλάμπους 1, το οποίο σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΤ3 το νοίκιασε το Δεκέμβριο του 1989 ο Σάββας Ξηρός, χρησιμοποιώντας το όνομα "Θεοδωράκης".

    Στο υπόγειο διαμέρισμα τα μέλη της οργάνωσης φέρεται ότι μετέφεραν τις ρουκέτες που έκλεψαν από το στρατόπεδο Συκουρίου και τις οποίες στη συνέχεια μετέφεραν σταδιακά στις δύο γιάφκες των Αθηνών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στο ίδιο σπίτι τραβήχτηκε και η γνωστή φωτογραφία με το έμβλημα της ''17 Νοέμβρη'' και το κλεμμένο πολεμικό υλικό.

    Το σπίτι ερευνήθηκε από κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας προκειμένου να εντοπιστούν αποτυπώματα.

    Μήνυμα του ΕΣΡ

    Το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη αποτελεί καθοριστική αξία του Κράτους Δικαίου, το οποίο εξασφαλίζεται από τη Δημοκρατική μας Πολιτεία τονίζεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Η ενοχοποίηση --προστίθεται στην ανακοίνωση -- προσώπων ή και κατηγορούμενων καταστρατηγεί το δικαίωμα κάθε πολίτη να θεωρείται αθώος, εφόσον δεν έχει καταδικασθεί.

    Στην ανακοίνωση, εξάλλου επισημαίνεται η ανάγκη να επιδείξουν τα ΜΜΕ ιδιαίτερη ευαισθησία για να μη μετατραπεί σε θεατρική σκηνή, ή λαϊκό δικαστήριο ο χώρος της ενημέρωσης.

    Η 17Ν είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που σε μεγάλο βαθμό εκφράζει την ελληνική κοινωνία, στην οποία ακόμη λειτουργούν οι οικογενειακές δομές σε όλα τα επίπεδα, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.

    Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ;

    Στις νέες συλλήψεις αλλά και στις κατηγορίες για εμπλοκή των συλληφθέντων στη δολοφονία του Αμερικανού σταθμάρχη της CIA Ρίτσαρντ Γουέλς, επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Το CNN αναφέρεται στη σύλληψη του Παύλου Σερίφη και την άρνησή του για συμμετοχή στη δολοφονία του αμερικανού αξιωματούχου το 1975. Το αμερικανικό δίκτυο αναφέρεται αναλυτικά στις συλλήψεις και τις προσαγωγές που έχουν γίνει μέχρι τώρα, επισημαίνοντας ότι ανάμεσά τους βρίσκονται και δύο ηγετικά στελέχη της οργάνωσης.

    "Σύλληψη υπόπτου για τη δολοφονία Γουέλς" είναι ο τίτλος του ABC που επισημαίνει πάντως ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία το έγκλημα έχει παραγραφεί καθώς έχουν παρέλθει τα 20 χρόνια. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι ο Παύλος Σερίφης αντιμετωπίζει σωρεία κατηγοριών που επισύρουν πολυετή φυλάκιση. Όπως αναφέρεται στο άρθρο, ο Σερίφης είναι ο πρώτος ύποπτος που έχει συνδεθεί με τη δολοφονία Γουέλς και θα μπορούσε να δώσει πολύτιμα στοιχεία στις ελληνικές αρχές.

    Το ABC χαρακτηρίζει για άλλη μια φορά πολύ σημαντικές τις εξελίξεις, επισημαίνοντας πάντως ότι οι αρχές ενδέχεται να μην έχουν φτάσει ακόμα στην "καρδιά" της οργάνωσης. Όπως υποστηρίζει, ο εντοπισμός των δραστών της δολοφονίας Γουέλς ενδέχεται να βοηθήσει σημαντικά τις αρχές στην προσπάθειά τους να φτάσουν ως τον πυρήνα της 17Ν. Φιλοξενούνται επίσης δηλώσεις της χήρας του αμερικανού αξιωματούχου που εκφράζει την ικανοποίησή της για τις εξελίξεις.

    Συνέντευξη του πρώην συμβούλου της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, Ντενίζ Μπολούκμπασι, ο οποίος έγινε στόχος της 17Ν το 1991, φιλοξενεί η ελληνική υπηρεσία του BBC. Ο κ. Μπολούκμπασι ο οποίος είναι σήμερα σύμβουλος του εθνικιστικού κόμματος της Τουρκίας, εκφράζει την ικανοποίησή του για την επιτυχία των ελληνικών αρχών, ενώ τονίζει ότι επισκέπτεται συχνά τη χώρα μας και πλέον δεν αισθάνεται να απειλείται.

    [02] Αίτημα της Ελλάδας προς την ΕΕ για αγρότες

    26/7/2002 9:52:00 πμ

    Τη δυνατότητα στη χώρα μας να διαθέσει κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για την επιπλέον ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών θα ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την απόφαση της Κομισιόν να μειωθούν οι κοινοτικές ενισχύσεις. Οι πόροι που θα διατεθούν μέσα στο 2002 για τη γεωργία ανέρχονται στο 20% των συνολικών πόρων του Γ΄ΚΠΣ, προκειμένου η γεωργία να γίνει ανταγωνιστική και βιώσιμη όπως τόνισε χθες ο πρωθυπουργός. Εν τω μεταξύ την παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας ζήτησε εκ νέου η ΝΔ ενώ αντιδράσεις διατυπώθηκαν από τον ΣΥΝ, το ΔΗΚΚΙ και συνδικαλιστικούς φορείς.

    [03] Απεργούν οι γιατροί του ΙΚΑ

    26/7/2002 8:48:00 πμ

    Νέο κύκλο κινητοποιήσεων ξεκινούν από σήμερα οι γιατροί του ΙΚΑ. Συγκεκριμένα σήμερα και στις 29 Ιουλίου πραγματοποιούν νέες εικοσιτετράωρες απεργίες οι οποίες θα επαναληφθούν στις 2,5,12 και 13 Αυγούστου. Παράλληλα έχουν εξαγγείλει πενθήμερη απεργία, από τις 16 Σεπτεμβρίου. Οι γιατροί του ΙΚΑ διεκδικούν τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων τους και την καταβολή επιδομάτων.

    [04] Μετανάστες στην Ε.Ε.

    26/7/2002 8:40:00 πμ

    Εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες χωρίς νόμιμα έγγραφα, προερχόμενοι από την Αφρική, την ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την κεντρική και νοτιοανατολική Ασία και την Κίνα προσπαθούν να περάσουν κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία για τη λαθρομετανάστευση και τις αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ, στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι οι λαθρομετανάστες ξεπερνούν το 1.000.000. Σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση του 2002, η χώρα δέχεται ετησίως την πίεση 250.000 λαθρομεταναστών.

    [05] Υποψήφιοι Υπερνομάρχες

    Πηγή: ΝΕΤ 26/7/2002 9:59:00 πμ

    Την Τρίτη στη συνεδρίαση του ΕΓ,αναμένεται να οριστικοποιηθεί η επιλογή του ΠΑΣΟΚ για την υπερνομαρχία Αθηνών -Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες, υποψήφιος θα είναι o Λάμπρος Κανελλόπουλος, προεδρος του ελληνικού τμήματος της UNICEF, ο οποίος μιλώντας νωρίτερα στη ΝΕΤ 105,8 επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς τις πληροφοφορίες αυτές.

    Εξάλλου, ο δημοσιογράφος Γιάννης Τζανετάκος είναι ο υποψήφιος της ΝΔ για την Υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς. Υποψήφιος Νομάρχης Αθηνών θα είναι ο μέχρι τώρα δήμαρχος Νέου Ψυχικού Θανάσης Βεζυριάνης και Πειραιά η Μαίρη Τσανάκη.

    Οι τρεις υποψήφιοι συναντήθηκαν χθες το μεσημέρι με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Καραμανλή στη Ρηγίλλης.Ο εκπρόσωπος του κόμματος Θόδωρος Ρουσόπουλος σε δηλώσεις του τόνισε ότι πρόκειται για υποψηφίους που έχουν ξεχωρίσει με τη δράση τους στο δημόσιο βίο και την Αυτοδιοίκηση και για πολίτες που έχουν τη διάθεση να προσφέρουν και να δώσουν λύσεις στα προβλήματα της Αττικής.

    [06] Μήνυμα ασφάλειας προς την ΕΕ

    25/7/2002 9:07:00 μμ

    Τη βούληση της κυβέρνησης για πάταξη της τρομοκρατίας εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης που ενημέρωσαν τους πρέσβεις των χωρών της ΕΕ για τις εξελίξεις στο θέμα της εξάρθρωσης της τρομοκρατίας. Οι δύο υπουργοί δεν έκρυψαν την αισιοδοξία τους και μετέφεραν ένα μήνυμα ασφάλειας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Εν τω μεταξύ, τα συγχαρητήρια τους προς την ελληνική κυβέρνηση για την εξαιρετική δουλειά που κάνει η Ελληνική Αστυνομία μετέφεραν ΗΠΑ και Βρετανία στη χώρα μας.

    Ο κ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του αμέσως μετά, αφού έδωσε τα συγχαρητήριά του στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, επεσήμανε πως είναι αναγκαία η ενημέρωση των άλλων κοινοτικών χωρών, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα, ασφαλής που θα διοργανώσει με ασφάλεια τους ολυμπιακούς αγώνες.

    Από την πλευρά του, ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ότι υπάρχει στενή συνεργασία με τους εταίρους, ενώ ήδη μία ειδική ομάδα ασχολείται με το θέμα της τρομοκρατίας στο πλαίσιο της ΕΕ. Επίσης πρόσθεσε ότι το ζήτημα της τρομοκρατίας αντιμετωπίζεται βάσει των ευρωπαϊκών ιδανικών.

    Για τα αποτελέσματα των μέχρι στιγμής ερευνών σχετικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις που είχαν ως στόχο Τούρκους διπλωμάτες ενημέρωσε σήμερα ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας υποστράτηγος Στέλιος Σύρος, τον επιτετραμμένο της Τουρκίας για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη.

    Επαινοι από ΗΠΑ και Βρετανία

    "Τα τελευταία 28 χρόνια η χώρα μας βρέθηκε σε δύσκολη θέση εξαιτίας του θέματος της τρομοκρατίας, τώρα γινόμαστε δέκτες συγχαρητηρίων", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτης Μπεγλίτης.

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο στης τρομοκρατίας και ειδικότερα η εξιχνίαση της ''17 Νοέμβρη'' από τις ελληνικές Αρχές, είχαν ως αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να επαινέσουν και πάλι την Ελλάδα.

    Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Σον Μακόμαρκ δήλωσε: ''Θα θέλαμε να επαινέσουμε τις ελληνικές Αρχές για τις ενέργειες στις οποίες προέβησαν τόσο για τις έρευνες όσο και την σύλληψη των υπόπτων. Ελπίζουμε αυτές να σημάνουν το τέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης ''17 Νοέμβρη'', η οποία ευθύνεται για την απώλεια πολλών ζωών.

    Ο κ. Μακόμαρκ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται πολύ στενά με την Ελλάδα σε ζητήματα τρομοκρατίας και είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί και θα εμβαθύνει καθώς πλησιάζουμε στους Αγώνες του 2004 που θα γίνουν στην Αθήνα.

    Θερμά συγχαρητήρια στις ελληνικές αρχές για τις ενέργειές τους στο θέμα της τρομοκρατίας έδωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ. "Είναι γεγονός οτι υπήρχε ανησυχία πως η Ελλάδα δεν θα ενεργούσε ικανοποιητικά στο θέμα αυτό. Νομίζω οτι η ενεργητικότητα και η αποφασιστικότητα που έχουν επιδείξει οι ελληνικές αρχές στο θέμα της τρομοκρατίας είναι πολύ ευπρόσδεκτες", τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου λίγο πριν αναχωρήσει για τις θερινές διακοπές του.

    Τα συγχαρητήρια του προς την ελληνική κυβέρνηση για την εξαιρετική δουλειά που κάνει η Ελληνική Αστυνομία με τον εντοπισμό και τη σύλληψη των τρομοκρατών της 17Ν μεταβίβασε με δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο Βρετανός αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πίτερ Χέιν, μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τάσο Γιαννίτση.

    Ο Βρετανός αξιωματούχος, παραμένοντας στο ίδιο θέμα δεν παρέλειψε να σημειώσει εκ μέρους της χώρας του ότι ''με χαρά βοηθήσαμε στην υπόθεση αυτή αφού μας ζητήθηκε. Είναι όμως ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός και πολύ θετικό για τη φήμη της Ελλάδας. Γνωρίζουμε ότι το θέμα της τρομοκρατίας είναι ένα διεθνές πρόβλημα, ένα πρόβλημα το οποίο απαιτεί διεθνή συνεργασία''.

    Ο κ. Γιαννίτσης από την πλευρά του ευχαρίστησε και αυτός για τη βοήθεια που είχε η ελληνική πλευρά από τη βρετανική στο θέμα της εξάρθρωσης της 17Ν, τονίζοντας οτι είναι γνωστή η συμβολή της Σκότλαντ Γιαρντ ως προς το θέμα αυτό.

    [07] Ενίσχυση ελληνοκυπριακής θέσης

    26/7/2002 11:45:00 πμ

    Σημαντική εξέλιξη, σηματοδοτεί η ομόφωνη υιοθέτηση από την υποεπιτροπή ευρωπαϊκών θεμάτων της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Βουλής ψηφίσματος, με το οποίο το Κογκρέσο στηρίζει την ένταξη της Κύπρου χωρίς η λύση του πολιτικού προβλήματος να αποτελεί προϋπόθεση. Διπλωματικοί κύκλοι στην Ουάσιγκτον εκτιμούν ότι με το ψήφισμα--το οποίο κινείται στο πνεύμα της απόφασης του Ελσίνκι-- ενισχύεται η διαπραγματευτική θέση της ελληνοκυπριακής πλευρά την ώρα που η όλη προσπάθεια εισέρχεται στην πλέον κρίσιμη φάση των τελευταίων ετών.

    Συνάντηση Κληρίδη-Ντεκτάς

    Εν τω μεταξύ νέα συνάντηση του Γλαύκου Κληρίδη με το Ραούφ Ντενκτάς, πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο πλαίσιο του πέμπτου γύρου των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Όπως ανακοίνωσε χθες ο κατοχικός ηγέτης κατά τη συνάντηση θα αξιώσει την αναβολή άσκησης της Εθνικής Φρουράς που θα διεξαχθεί στην περιοχή Τηλλυρίας σε μια προσπάθεια προφανώς να δημιουργήσει κλίμα έντασης και αντιπαράθεσης.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς είπε ότι οι ασκήσεις αυτές δεν τελούν υπό την έγκριση της Τουρκίας. Στη συνάντηση αναμένεται ωστόσο ότι θα συζητηθεί το θέμα των αγνοουμένων και ο Ραούφ Ντενκτάς θα δώσει απαντήσεις επί του εγγράφου που επέδωσε η ελληνική κυπριακή πλευρά στην προηγούμενη συνάντηση.

    [08] Εισβολή Ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα

    26/7/2002 9:44:00 πμ

    Τέσσερις παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από την εισβολή ισραηλινών αρμάτων μάχης στη Γάζα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, όταν τουλάχιστον επτά ισραηλινά άρματα μάχης και τρεις εκσκαφείς εισέβαλαν στα περίχωρα της Πόλης της Γάζας. Ένοπλοι Παλαιστίνιοι και στρατιώτες ενεπλάκησαν σε σφοδρές συγκρούσεις, όπως έγινε γνωστό από παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας. Τα άρματα μάχης άνοιξαν πυρ εναντίον κατοικιών στο προάστιο Ζαϊτούν, κοντά στον εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

    Στην περιοχή έσπευσαν τέσσερα ασθενοφόρα για να μεταφέρουν σε νοσοκομείο τους τέσσερις Παλαιστίνιους που τραυματίσθηκαν, ενώ ένας από τους τραυματίες νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές.

    Την ίδια ώρα ισραηλινά άρματα μάχης διείσδυαν δύο χιλιόμετρα μέσα στα αυτοδιοικούμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Από παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας έγινε γνωστό εξάλλου ότι η αστυνομία έχει συλλάβει πέντε Παλαιστίνιους, που φέρονται ως συνεργάτες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

    Οι συλληφθέντες θεωρούνται ύποπτοι για τη διοχέτευση πληροφοριών στους Ισραηλινούς, αναφορικά με την κατοικία του ηγέτη του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς, που δολοφονήθηκε ύστερα από αεροπορική επιδρομή στη Γάζα.

    Για υπονόμευση της ειρήνης κατηγορεί ο Μουμπάρακ τον Σαρόν

    Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ κατηγόρησε τον Αριέλ Σαρόν για εσκεμμένη υπονόμευση κάθε ειρηνευτικής προσπάθειας, μετά την πολύνεκρη ισραηλινή αεροπορική επίθεση της Δευτέρας στη Γάζα, που προκάλεσε την διεθνή κατακραυγή, ανοίγοντας παράλληλα ένα μεγάλο κύκλο αντιπαράθεσης στο εσωτερικό του Ισραήλ.

    Ο επίσημος απολογισμός της βίας!

    Σε 1.649--μεταξύ των οποίων 311 παιδιά-- ανέρχονται oι νεκροί Παλαιστίνιοι από την έναρξη της Ιντιφάντα, στις 28 Σεπτεμβρίου του 2000 ως τον Μάιο του 2002, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του παλαιστινιακού κέντρου στατιστικών.

    Στους 577 ανέρχονται οι νεκροί, σχεδόν όλοι Ισραηλινοί, από τις παλαιστινιακές επιθέσεις στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας, κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός.

    Από τα 577 θύματα των παλαιστινιακών επιθέσεων, 399 ήταν πολίτες, μεταξύ των οποίων έποικοι και 30 αλλοδαποί και 178 στρατιώτες. Από αυτούς 265 σκοτώθηκαν στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας και 312 στο Ισραήλ, οι περισσότεροι σε επιθέσεις αυτοκτονίας.

    [09] Στους δρόμους οι γυναίκες της Κολομβίας

    26/7/2002 10:31:00 πμ

    Διαδήλωση πραγματοποίησαν χιλιάδες γυναίκες στη Μπογκοτά υπέρ της συνέχισης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους αντάρτες. Με κεντρικό σύνθημα ''δεν θέλουμε να γεννάμε για να στέλνουμε τα παιδιά μας στον πόλεμο'', χιλιάδες Κολομβιανές, ντυμένες στα μαύρα διαδήλωσαν στους δρόμους της Μπογκοτά, ζητώντας να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-ανταρτών για τον τερματισμό της βίας.

    Οι γυναίκες-- πολλές από τις οποίες ήταν αγρότισσες που ταξίδεψαν στη Μπογκοτά με λεωφορεία-- πραγματοποίησαν πορεία προς το προεδρικό μέγαρο, ζητώντας από την κυβέρνηση να εργασθεί για την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης με τους αντάρτες.

    Η πορεία, που προκάλεσε κυκλοφοριακό χάος επί ώρες στη Μπογκοτά, ήταν ασυνήθιστη για την ανδροκρατούμενη κοινωνία της Κολομβίας. Αγρότισσες, ινδιάνες με τις παραδοσιακές στολές τους και αστές από εύπορες οικογένειες, βρέθηκαν η μία δίπλα στην άλλη.

    Οι διοργανωτές της πορείας ζήτησαν από την κυβέρνηση αλλά και από τους εξτρεμιστές--και κυρίως από τις μαρξιστικές Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC)-- να σταματήσουν τη βία και να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Αμερικανικές παρεμβάσεις

    Την ίδια ώρα, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μπογκοτά, Αν Πάτερσον ανακοίνωνε ότι άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων θα αναλάβουν την εκπαίδευση του κολομβιανού στρατού, με στόχο την προστασία του δικτύου πετρελαιαγωγών, έναντι πιθανών ανταρτικών επιθέσεων. H ανακοίνωση έγινε στη διάρκεια συνεδρίου επιχειρηματιών στη Μπογκοτά.

    Στο μεταξύ στην Ουάσινγκτον, το Κογκρέσο έδωσε το πράσινο φως στην κολομβιανή ηγεσία να χρησιμοποιήσει την αμερικανική βοήθεια που δόθηκε αρχικώς για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και εναντίον των ανταρτών και των παραστρατιωτικών οργανώσεων.

    [10] Ιράκ: Όχι στην άνευ όρων επιστροφή των επιθεωρητών

    26/7/2002 8:54:00 πμ

    Η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν δέχεται την άνευ όρων επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη χώρα απαντώντας ουσιαστικά στον ισχυρισμό του Κόφι Αναν, ότι η Βαγδάτη θα πρέπει να επιτρέψει την επιθεώρηση του οπλοστασίου της, πριν αρχίσει διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ο ιρακινός αντιπρόεδρος, Ταχά Γιασίν Ραμαντάν, σε δηλώσεις του, που μεταδόθηκαν από το Ιρακινό Δορυφορικό Δίκτυο, τόνισε ότι η κυβέρνηση ''εμμένει στην σταθερή θέση της ότι ο διάλογος με τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να είναι άνευ όρων και να βασίζεται στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ''.

    Η δήλωση αυτή θεωρείται απάντηση στην ανακοίνωση που εκδόθηκε την Τετάρτη από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, στην οποία αναφερόταν ότι η Βαγδάτη θα πρέπει να επιτρέψει την επιστροφή των επιθεωρητών του ιρακινού οπλοστασίου πριν αρχίσει διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές.

    Οι δηλώσεις του Ταχά Γιασίν Ραμαντάν μεταδόθηκαν από το ιρακινό κανάλι ενώ επισκέπτεται τη Βαγδάτη ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Σουλτάνοφ, ο οποίος είχε επαφές με την ιρακινή ηγεσία. Ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης, Τάρεκ Αζίζ μετά τη συνάντησή του με τον ρώσο αξιωματούχο κάλεσε τη Μόσχα να δείξει ''ισχυρότερη πολιτική αντίσταση'' έναντι των αμερικανικών σχεδίων για στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράκ, με στόχο την ανατροπή του Σανταμ Χουσεϊν.

    [11] Πλημμύρες στην Τουρκία

    26/7/2002 9:17:00 πμ

    Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 18 αγνοούνται σε μία μόνο επαρχία έπειτα από τρεις ημέρες καταρρακτωδών βροχών και πλημμύρων που έπληξαν τη βορειοδυτική Τουρκία, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών σε όλη τη χώρα σε 26. Πλημμύρισαν εκατοντάδες σπίτια, αφανίστηκαν κοπάδια ζώων και καταστράφηκαν καλλιέργειες. "Οι δρόμοι που οδηγούν σε 95 χωριά έκλεισαν, ενώ αρκετά άλλα είναι χωρίς ηλεκτρικό", δήλωσε αξιωματούχος

    [12] SOS εκπέμπει η Βενεζουέλα

    26/7/2002 9:00:00 πμ

    Έκκληση στη διεθνή κοινότητα για οικονομική υποστήριξη προκειμένου να βοηθήσει τους ανθρώπους που επλήγησαν από την πρόσφατη θεομηνία απηύθυνε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα από τους ορμητικούς χείμαρρους που έχουν κατακλύσει την πόλη Γουασδουαλίτο, 800 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Καράκας και τεράστιες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης στην επαρχία Απούρε.

    Εξαιτίας της θεομηνίας περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, ενώ η κυβέρνηση του Καράκας υποχρεώθηκε να ζητήσει βοήθεια από το εξωτερικό για να τους εξασφαλίσει τρόφιμα, φάρμακα και κάποιο προσωρινό κατάλυμα.

    "Ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα και από όλους του Βενεζουελανούς να δείξουν αλληλεγγύη", ανέφερε ο υπουργός Προγραμματισμού Φελίπε Πέρες σε συνέντευξη Τύπου, ανακοινώνοντας ότι μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει περίπου τρία εκατομμύρια δολάρια για τους πλημμυροπαθείς στο Γκουασδουαλίτο.

    [13] Η ενίσχυση της γεωργίας, κυβερνητικός στόχος

    26/7/2002 9:30:00 πμ

    Η ανάπτυξη της υπαίθρου και η ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής τέθηκε από τον πρωθυπουργό ως στόχος της κυβέρνησης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με αντικείμενο την αγροτική πολιτική. Ο κ. Σημίτης τόνισε πως εντός του 2002 θα απορροφηθεί το 20% των συνολικών πόρων του Γ' ΚΠΣ που αφορούν τη γεωργία, ενώ αναφερόμενος στην ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής διαβεβαίωσε ότι τα κονδύλια είναι εξασφαλισμένα μέχρι το 2006.

    Μέλημα η διασφάλιση των συμφερόντων των αγροτών

    Εκανε όμως λόγο για μεγάλη και δύσκολη διαπραγμάτευση, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι η βελτίωση του εισοδήματος κυρίως των μεσαίων αγροτών και των συνθηκών της υπαίθρου.

    Ο πρωθυπουργός, τέλος, τόνισε πως ''ο Ελληνας αγρότης είναι ένας παραγωγικός πολίτης, που συμβάλει στην ελληνική οικονομία, σε δύσκολες συνθήκες. Εχουμε επίγνωση αυτής της πραγματικότητας και η κυβέρνηση με αποφασιστικότητα θα αγωνιστεί για τη διασφάλιση των συμφερόντων των αγροτών''.

    Παράλληλα, ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς θα καταθέσει αίτηση την προσεχή εβδομάδα στο Συμβούλιο της ΕΕ, προκειμένου να αποσπάσει την κοινοτική έγκριση για την επιπλέον ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών της χώρας μας, με κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού.

    Σύμφωνα με την απόφαση της Ε.Ε., οι βαμβακοπαραγωγοί θα λάβουν πρόσθετη επιδότηση που κυμαίνεται από 8,5 έως 12,5 δρχ. ανά κιλό. "Εμείς ζητάμε άδεια για να καλύψουμε μέρος της διαφοράς από τους βαμβακοπαραγωγούς με εθνικούς πόρους", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας. '

    'Η κυβέρνηση δεν βρήκε το πολιτικό θάρρος να ζητήσει έστω μία συγνώμη από τους 120.000 βαμβακοπαραγωγούς, τους οποίους ενέπαιξε και ζημίωσε'' υπογράμμισε ο αρμόδιος συντονιστής της Ν.Δ Ευάγγελος Μπασιάκος. Επίσης, τάχθηκε κατά της εκ νέου εθνικοποίησης της κοινής αγροτικής πολιτικής, καθώς θα έβαζε σε επικίνδυνες περιπέτειες τη γεωργία, κάτι που η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί, όπως τόνισε.

    [14] Προϋπολογισμός 2003

    26/7/2002 8:37:00 πμ

    "Η ελληνική οικονομία πορεύεται με σχετική σιγουριά και σταθερότητα, διατηρώντας ένα υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και αυτή την πορεία πρέπει να τη διασφαλίσουμε, δίνοντας καθημερινή μάχη για τη μείωση του πληθωρισμού και τη βελτίωση των αναπτυξιακών επιδόσεων" δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας χθες μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να τον ενημερώσει για την προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2003.

    [15] Σήμερα κληρώνει για την ΑΕΚ

    26/7/2002 10:32:00 πμ

    Η καρδιά της ΑΕΚ χτυπάει στη Νιόν. Σήμερα το μεσημέρι στις μία η ώρα στην ελβετική πόλη αναμένεται να γίνει η κλήρωση για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, και η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς περιμένει να μάθει τον αντίπαλο τον οποίο θα πρέπει να ξεπεράσει για να εξασφαλίσει την είσοδό της στους χρυσοφόρους ομίλους της διοργάνωσης.

    [16] Φιλικό με Μαγιόρκα ο Ολυμπιακός

    26/7/2002 10:20:00 πμ

    Το δεύτερο δυνατό φιλικό του και τρίτο συνολικά δίνει σήμερα ο Ολυμπιακός στην Αυστρία. Οι πρωταθλητές Ελλάδας αντιμετωπίζουν στις 19:30 την ισπανική Μαγιόρκα και ο Τάκης Λεμονής περιμένει να δει βελτίωση σε κάποιους τομείς στους οποίους δεν έμεινε ικανοποιημένος στο παιχνίδι με το Αμβούργο. Απών από την σημερινή αναμέτρηση θα είναι ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς που αντιμετωπίζει πρόβλημα στη μέση και ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα θεραπείας, αν και η κατάστασή του δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία.

    Ακόμη, ο Ελληνας προπονητής δεν υπολογίζει τον Αγγελο Γεωργίου (θλάση), τον νεαρό Ανθούλη και βέβαια τον άτυχο της προετοιμασίας Θανάση Κωστούλα.

    Οσο για τον νεοαποκτηθέντα Εντου Ντρασένα, κρίνεται ακόμα ανέτοιμος και δεν αναμένεται να αγωνιστεί ούτε κόντρα στη Μαγιόρκα.

    Ο Ολυμπιακός θα παραμείνει στο Τέργκενζε ως τη Δευτέρα, οπότε θα αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη, όπου θα δώσει φιλικό με τη Γαλατασαράι. Η επιστροφή στην Ελλάδα είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Πέμπτη.

    Ακόμα και με διακοπή συμβολαίου απειλείται πλέον ο Χόρχε Μπερμούντες, ο οποίος κλήθηκε σε απολογία την ΠΑΕ Ολυμπιακός. Αιτία, η γενικότερη στάση του Κολομβιανού αμυντικού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η καθυστερημένη επιστροφή του στην Ελλάδα, αλλά και τα "ήξεις αφήξεις" του σχετικά με την περίφημη πρόταση που θα έφερνε στους "ερυθρόλευκους" ώστε να παραχωρηθεί.

    [17] Πρώτο φιλικό για τον Ολισαντέμπε

    26/7/2002 10:17:00 πμ

    Ευκαιρία για ξεμούδιασμα ήταν για τους παίκτες του Παναθηναϊκού το φιλικό με τη Σλοβενική Λιούτομαρ, ομάδα τρίτης κατηγορίας. Οι "πράσινοι" επικράτησαν με 8-1 και ο Φερνάντο Σάντος είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει σε τι κατάσταση βρίσκονται οι ποδοσφαιριστές του, μεταξύ αυτών και ο Εμάνουελ Ολισαντέμπε που ξεκίνησε στη βασική ενδεκάδα, σκόραρε με το... καλημέρα, αλλά γρήγορα κουράστηκε και αποσύρθηκε στο ημίχρονο.

    Τα γκολ του Παναθηναϊκού πέτυχαν οι Ολισαντέμπε (3΄), Κόλκα (22΄, 70΄), Βαζέχα (43΄), Κωνσταντίνου (65΄, 75΄, 80΄) και Κωνσταντινίδης (66΄), ενώ για τους Σλοβένους σκόραρε ο Πούχαρ στο 58΄.

    Ο Φερνάντο Σάντος ξεκίνησε το παιχνίδι με τους Κοτσώλη, Σάριτς, Πίτσο, Χένρικσεν, Βόκολο, Λίνκαρ, Σαπάνη, Δάρλα, Κόλκα, Βαζέχα, Ολισαντέμπε, ενώ στο δεύτερο ημίχρονο αγωνίστηκαν και οι Κωνσταντίνου, Λυμπερόπουλος, Κυργιάκος, Φύσσας, Γκούμας, Μπόατενγκ, Μπασινάς, Κωνσταντινίδης.

    Τα άσχημα νέα για τον Πορτογάλο προπονητή ήρθαν από την πρωινή προπόνηση, όταν είδε τον Γιούρκα Σεϊταρίδη να αποχωρεί τραυματισμένος. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο διεθνής αμυντικός έχει θλάση στον αριστερό προσαγωγό και θα μείνει 8-10 μέρες εκτός προπονήσεων, ενώ θα χάσει το φιλικό με τη Στουρμ Γκρατς το Σάββατο και το τουρνουά με αντιπάλους τη Ρόμα και την Αρσεναλ την Τετάρτη.

    Αντίθετα, αισιόδοξα ήταν τα νέα για τον Γιαν Μικάελσεν και τον Γκόραν Βλάοβιτς. Ο Κροάτης αναμένεται να επιστρέψει στο κανονικό πρόγραμμα προετοιμασίας από το Σάββατο, ενώ το ίδιο θα συμβεί από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και με τον Δανό.

    [18] ΠΑΟΚ: Δυο μήνες εκτός ο Σούσκο

    26/7/2002 10:23:00 πμ

    Σε αξονική τομογραφία υποβλήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο Καμίλ Σούσκο, ο Σλοβάκος τερματοφύλακας που αποκτήθηκε πρόσφατα από τον ΠΑΟΚ και τραυματίστηκε σε προπόνηση της ομάδας του στην Ιταλία. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, θα επιστρέψει στα γήπεδα σε περίπου δύο μήνες, όπως είχε διαπιστωθεί και μετά την εξέταση του στο Φριούλι. Σε μεταγραφικό επίπεδο, καμιά πρόοδος δεν σημειώθηκε στην περίπτωση του Σαϊντ Τσίμπα καθώς ο ΠΑΟΚ δεν ανεβαίνει από τα 200 χιλιάδες ευρώ, ενώ ο παίκτης δεν κατεβαίνει από τα 300 χιλιάδες.

    Το ίδιο στάσιμη παραμένει και η εξέλιξη στο θέμα του Κύπριου ποδοσφαιριστή Χρήστου Κοτσώνη, που έχει εμπλακεί στην ΚΟΠ.

    Εν τω μεταξύ, αύριο Σάββατο στο Σάλτσμπουργκ θα γίνει το επόμενο τεστ του ΠΑΟΚ. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης θα αντιμετωπίσει σε αναμετρήσεις των 45 λεπτών την ομώνυμη γηπεδούχο ομάδα και την Ουντινέζε.

    Χθες στην Ιταλία, η ομάδα γυμνάστηκε μόνο το απόγευμα και στην προπόνηση ακολούθησαν ειδικό πρόγραμμα οι Φοφανά και Σκαρντίνα, προκειμένου να έρθουν στην ίδια φυσική κατάσταση με τους άλλους συμπαίκτες τους.

    Ο Κώστας Λαγωνίδης συνεχίζει τις "κατασκοπείες" προσεχών αντιπάλων και μετά τον Παναθηναϊκό, πρόλαβε και παρακολούθησε τον ΟΦΗ και τον Ιωνικό, εν όψει των αναμετρήσεων που ακολουθούν για το ελληνικό πρωτάθλημα.

    [19] Aρης: Φεύγει ο Ναγκόλι Κένεντι

    26/7/2002 10:14:00 πμ

    Στην απόφαση να αφήσει οριστικά πίσω του τον Αρη κατέληξε ο Ναγκόλι Κένεντι. Η παρατεταμένη αναμονή στην οποία τον έβαλαν το τελευταίο διάστημα οι "κίτρινοι", ανάγκασε τον Αφρικανό να τους μεταφέρει ότι δεν μπορεί να περιμένει άλλο την απάντηση τους για το εάν τον θέλουν στην ομάδα ή όχι και ότι πλέον έχει στρέψει το ενδιαφέρον του σε άλλους συλλόγους.

    [20] Ελπίδα για τα σιαμαία κοριτσάκια

    26/7/2002 9:22:00 πμ

    Λεπτή εγχείρηση για τον διαχωρισμό σιαμαίων κοριτσιών από τη Γουατεμάλα-- τα οποία γεννήθηκαν ενωμένα στο πάνω μέρος του κεφαλιού-- προγραμματίσθηκε για τις 5 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσαν οι γιατροί. Τα κρανία των δύο κοριτσιών-- που γιόρτασαν την Πέμπτη τα πρώτα τους γενέθλια-- είναι ενωμένα και τα πρόσωπά τους κοιτάζουν προς την αντίθετη κατεύθυνση το ένα από το άλλο.

    Τον περασμένο μήνα τα σιαμαία υπεβλήθησαν σε χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο ''Mattel'' του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, με στόχο τη χαλάρωση του δέρματος στο κεφάλι, ώστε το κάθε παιδί να έχει αρκετό δέρμα για την κάλυψη του κρανίου όταν γίνει ο διαχωρισμός τους.

    Η επέμβαση στην οποία θα υποβληθούν τα σιαμαία αναμένεται ότι θα διαρκέσει περίπου 10 ώρες, ενώ 50 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, καθώς και νοσοκόμες θα βρίσκονται στο πλευρό των παιδιών κατά τη διάρκεια της εγχείρησης.

    ''Διστάζουμε να πούμε ότι έχουμε ένα ακριβές σχέδιο για την επέμβαση'', δήλωσε ο Δρ.Χένρι Καουαμότο, διευθυντής χειρουργικής στην Κρανιοεγκεφαλική Κλινική του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. ''Από τη στιγμή που θα αρχίσουμε, μπορεί να διαπιστώσουμε ότι χρειάζεται να μεταβάλουμε το αρχικό πλάνο και να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Θα είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε αρκετούς διαφορετικούς δρόμους'', εξήγησε ο Δρ.Χένρι Καουαμότο.

    Η Μαρία Τερέζα και η Μαρία δε Χέσους Κουίεχ-Αλβάρες γεννήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο σε ένα μικρό νοσοκομείο στη Γουατεμάλα. Στο πανεπιστημιακό παιδιατρικό νοσοκομείο του Λος Αντζελες, όπου μεταφέρθηκαν, διαπιστώθηκε ότι η ανάπτυξή τους είναι ικανοποιητική.

    Αναπτύσσονται, παίζουν, μάλιστα προσπαθούν να μπουσουλίσουν, δηλώνουν οι γιατροί. ''Νοιώθουμε ότι αυτή η διαδικασία δεν θα ολοκληρωθεί παρά όταν και τα δύο κοριτσάκια βγουν από το νοσοκομείο με το ίδιο ευτυχισμένο χαμόγελο που έχουν τώρα'', δήλωσε ο Δρ.Χόρχε Λαζάρεφ, βοηθός καθηγητής νευροχειρουργικής.

    Τα δίδυμα που γεννιούνται ενωμένα στο πάνω μέρος του κεφαλιού τους είναι εξαιρετικά σπάνια και εκτιμάται ότι τέτοιες περιπτώσεις είναι μόλις το 2% των σιαμαίων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 26 July 2002 - 8:57:15 UTC