Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-07-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμπληρώνεται σταθερά η εικόνα της 17Ν
  • [02] ''Ενισχυμένο'' δείχνει το ΠΑΣΟΚ νέο γκάλοπ
  • [03] Συμφωνία Μπους-Μπλερ για ενδεχόμενη επίθεση κατά Ιρακ
  • [04] Τραυματισμοί από έκρηξη σε αυστριακή ντίσκο
  • [05] ''Ρεγκάτα του Αιγαίου'' τον Αύγουστο

    [01] Συμπληρώνεται σταθερά η εικόνα της 17Ν

    27/7/2002 10:27:00 πμ

    Με σταθερά βήματα προχωρούν οι διωκτικές αρχές στη σύνθεση του παζλ που ονομάζεται 17Ν. Χθες άλλο ένα άτομο προσήχθη στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Φέρεται ως ο άνθρωπος που χρησιμοποιούσε την κωδική ονομασία "Νικήτας" και ανήκει, κατά την αστυνομία, στην ηγετική ομάδα της οργάνωσης, με έντονη επιχειρησιακή δράση. Στο μεταξύ, ο Παύλος Σερίφης, ο οποίος θεωρείται "άνθρωπος-κλειδί" στην υπόθεση, κατά την απολογία του χαρακτήρισε τον Γιωτόπουλο αρχικό και αδιαφιλονίκητο αρχηγό της οργάνωσης και τον κατονόμασε ως εκτελεστή των Γουέλς, Πέτρου και Σταμούλη.

    Ομολόγησε ο Σερίφης - ''Δείχνουν'' προς τον ΕΛΑ οι ομολογίες άλλων μελών

    Ο άνθρωπος που κρατείται στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής, συνελήφθη χθες έξω από το εργαστήριό του στο Ιλιον, στην Αθήνα. Πρόκειται για τον Νίκο Παπαναστασίου, 50 ετών, ο οποίος θεωρείται από τις αρχές ο πρώτος ''Νικήτα'' της οργάνωσης, και κατάγεται από το Χουμνικό Σερρών.

    Τα ξημερώματα ''έσπασε'' και ο 46χρονος Παύλος Σερίφης, ο οποίος αρχικά αρνείτο τη συμμετοχή του στη 17 Νοέμβρη. Ο Σερίφης υπέδειξε στην ανακρίτρια τον Αλέκο Γιωτόπουλο, τον οποίο χαρακτήρισε αρχικό και αδιαφιλονίκητο αρχηγό της οργάνωσης, ως τον εκτελεστή στις δολοφονίες του Ρίτσαρντ Γουέλς το 1975, του Παντελή Πέτρου και του οδηγού του Σωτήρη Σταμούλη το 1980. Ομολόγησε επίσης ότι συμμετείχε στην οργάνωση απο το 1975 έως το 1980 και ότι αποσύρθηκε μετά απο ατύχημα που είχε το 1981.

    Στο μεταξύ, προφυλακιστέος κρίθηκε ο Κώστας Τέλιος, μετά την απολογία του στην 4η τακτική ανακρίτρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις σχέσεις της ''17 Νοέμβρη'' με τον ΕΛΑ. Ομολόγησε ότι την ''17 Νοέμβρη'' την αποκαλούσαν ''εταιρία'' και ''πιτσιρικάδες'' τα μέλη της, ενώ ''πατεράδες'' ήταν ο Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας.

    Σύμφωνα με τον Τέλιο, ήλθε σε επαφή με τη 17Ν μέσω της γνωριμίας του με τον Χριστόδουλο Ξηρό, τον Ιούλιο του 1987 στην Ικαρία, τον οποίο του τον σύστησε μέλος της οργάνωσης που έφερε το κωδικό όνομα ''Νικολάκης'', τα στοιχεία του οποίου ο Τέλιος έδωσε στους αστυνομικούς.

    Επίσης προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του και ο Θωμάς Σερίφης. Και οι δύο παραδέχθηκαν ότι είχαν συμμετοχή στην οργάνωση.

    Εξάλλου, αύριο το απόγευμα θα απολογηθεί ο Πάτροκλος Τσελέντης, ο οποίος πήρε προθεσμία μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του για τη συμμετοχή του στη ''17 Νοέμβρη''.

    ''Θα προχωρήσουμε και σε άλλες οργανώσεις''

    "Στόχος της κυβέρνησης, είναι οι έρευνες για την τρομοκρατία να προχωρήσουν και σε άλλες οργανώσεις εκτός από τη 17Ν", επανέλαβε χθες ο υπουργός Τύπου, Χρήστος Πρωτόπαπας, σημειώνοντας τις αυθαίρετες αναφορές και συνδέσεις ονομάτων που έχουν γίνει μέχρι τώρα από τα ΜΜΕ.

    "Βρισκόμαστε προς το τέλος της 17 Ν και οδηγούμαστε στην εξάρθρωση της", τόνισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Κώστας Γείτονας, μιλώντας σήμερα στη ΝΕΤ 105,8 FM.

    "Είναι νωρίς για συμπεράσματα, καθώς ακόμη δεν έχει φανεί το ιδεολογικό καθοδηγητικό πρόσωπο της 17Ν", δήλωσε και ο Μιλτιάδης Εβερτ, προσθέτοντας ότι αναμφίβολα πρόκειται για επιτυχία της κυβέρνησης.

    "Εθνική υπόθεση" χαρακτήρισε την εξάρθρωση της τρομοκρατίας ο Χρήστος Πρωτόπαππας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να εκμεταλλευτεί κομματικά το θέμα.

    [02] ''Ενισχυμένο'' δείχνει το ΠΑΣΟΚ νέο γκάλοπ

    27/7/2002 10:29:00 πμ

    Οι πολιτικές επιπτώσεις της εξάρθρωσης της τρομοκρατίας καταγράφονται σε δημοσκόπηση της εταιρίας Μέτρον Analysis για την εφημερίδα "Ημερησία". Το κυβερνών κόμμα φέρεται να ανακάμπτει έναντι της ΝΔ και μειώνει στις 5,5 μονάδες τη διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων που ήταν 8,8%, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία πιστεύει ότι οι αρχές θα φτάσουν στην ολοκληρωτική εξάρθρωση της 17 Ν. Για την καταλληλότητα του πρωθυπουργού υπάρχει ισορροπία προτιμήσεων μεταξύ των κυρίων Σημίτη και Καραμανλή, ενω η δημοτικότητα του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη εκτοξεύτηκε στα ύψη.

    Ειδικότερα, η ΝΔ προτιμάται απο το 37,4% των ερωτηθέντων και το ΠΑΣΟΚ απο 31,9%. η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 37,4% έναντι 31,9% του ΠΑΣΟΚ, ακολουθει το ΚΚΕ με ποσοστο 4,6%, ο ΣΥΝ με 2,6% και το ΔΗΚΚΙ 3%.

    Τέλος, το 55,1% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοίδης, κάνει πολύ καλά τη δουλειά του.

    Η δημοσκόπηση της Μέτρον Ανάλυσις, διεξήχθη από τις 11 έως τις 23 Ιουλίου, σε δείγμα 1.200 ατόμων.

    [03] Συμφωνία Μπους-Μπλερ για ενδεχόμενη επίθεση κατά Ιρακ

    27/7/2002 11:08:00 πμ

    Τις διαβεβαιώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ ότι η χώρα του θα υποστηρίξει μία αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράκ αν ο Σαντάμ Χουσεϊν δεν δεχθεί την επανάληψη των επιθεωρήσεων στο οπλοστάσιό του, έχει ήδη λάβει ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Guardian". Συγκεκριμένα η Βρετανία δηλώνει έτοιμη να υποστηρίξει τις αμερικανικές επιχειρήσεις με 30.000 άνδρες και μία μεραρχία τεθωρακισμένων, που θα έχουν κάλυψη από αέρα και θάλασσα.

    ''Δεν επίκειται άμεσα μία επίθεση, ωστόσο είναι μάλλον αναπόφευκτη...''

    Η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στην αμερικανική κυβέρνηση, αναφέρει ότι ο Τζορτζ Μπους μελετά τις δυνατότητες που έχει, λαμβάνοντας υπόψη του ότι έχει εξασφαλισμένη την υποστήριξη του Λονδίνου.

    Ο Μπλερ σε συνάντησή του με τον Τζορτζ Μπους τόν διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον θα έχει πλήρη στρατιωτική και διπλωματική στήριξη από τη Βρετανία σε μία πιθανή επίθεση εναντίον του Ιράκ, σύμφωνα με την εφημερίδα.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο πλευρό του Τζορτζ Μπους έχει ταχθεί ήδη ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ.

    Ο Μπλερ δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν επίκειται άμεσα μία επίθεση εναντίον του Ιράκ, αλλά άφησε ελάχιστες ελπίδες για το ενδεχόμενο επιστροφής των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ.

    Ωστόσο, εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου στο Λονδίνο δήλωσε στο Ρόιτερ ότι ο Μπλερ έχει καταστήσει σαφές πως δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το Ιράκ.

    [04] Τραυματισμοί από έκρηξη σε αυστριακή ντίσκο

    27/7/2002 10:39:00 πμ

    Έκρηξη σε ντισκοτέκ στην Αυστρία, η οποία πιθανόν προήλθε από τη ρίψη χειροβομβίδας, προκάλεσε τα ξημερώματα τον τραυματισμό τουλάχιστον 20 ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους έφηβοι.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, στην ντισκοτέκ αυτή σύχναζαν έφηβοι από την πρώην Γιουγκοσλαβία, Σέρβοι και Κροάτες.

    Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε πως θραύσματα χειροβομβίδας βρέθηκαν στα συντρίμμια της ντισκοτέκ στην πόλη Λιντς, περίπου 180 χλμ. δυτικά της Βιένης και κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία και την Τσεχοσλοβακία.

    ''Πιστεύουμε ότι επρόκειτο για χειροβομβίδα'', δήλωσε ο εκπρόσωπος. Ο ίδιος πρόσθεσε πως, όταν σημειώθηκε η έκρηξη στην ντισκοτέκ διασκέδαζαν περίπου 40 άνθρωποι.

    Τέσσερις έχουν τραυματισθεί σοβαρά, αλλά η ζωή τους δεν κινδυνεύει, ανακοίνωσε η αστυνομία. Πρόσθεσε πως στην έρευνα για την έκρηξη θα μετάσχουν ειδικοί στα εκρηκτικά από το υπουργείο Εσωτερικών.

    [05] ''Ρεγκάτα του Αιγαίου'' τον Αύγουστο

    27/7/2002 10:18:00 πμ

    Από το Λακκί της Λέρου θα ξεκινήσει στις 17 Αυγούστου, η εφετινή "Ρεγκάτα του Αιγαίου" ("AEGEAN REGATTA 2002"). Πρόκειται για τους Διεθνείς Ιστιοπλοϊκούς Αγώνες Ανοικτής Θαλάσσης, που διοργανώνονται στο Αιγαίο, για δεύτερη συνεχή χρονιά και που θεσμοθετήθηκαν επίσημα από πέρυσι και αποτελούν μια καινοτόμο πρωτοβουλία του Υπουργείου Αιγαίου. Στόχος των αγώνων μέσα από την σύζευξη του Αθλητισμού με τον Πολιτισμό, είναι η ανάδειξη και η διεθνής προβολή του Αρχιπελάγους.

    Η εφετινή ρεγκάτα θα διεξαχθεί από τις 17 μέχρι τις 24 Αυγούστου και θα καλύψει την διαδρομή Λέρος-Κως-Σύμη-Ρόδος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 27 July 2002 - 8:53:04 UTC