Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-07-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μερική επαναφορά του θεσμού μετεξεταστέων
  • [02] Πυρκαγιά σε δεξαμενές αερίου στην Κων/πολη
  • [03] Μόσχα: Αεροπορική τραγωδία με 16 νεκρούς
  • [04] Οκτάχρονη Παλαιστίνια θύμα τυφλής βίας
  • [05] Επίσκεψη Πάουελ στη νοτιοανατολική Ασία
  • [06] Κονγκό-Ρουάντα: Συμφωνούν για ειρήνευση
  • [07] Μπιτς βόλεϊ: Ηττήθηκαν οι Σφυρή-Καραντάσιου
  • [08] Ιστιοπλοϊα: Τρίτος στον κόσμο ο Παπαθανασίου
  • [09] Ποδηλασία: Nικητής ο Βασίλης Αναστόπουλος
  • [10] Μπάσκετ:Παγκόσμια Πρωταθλήτρια η εθνική Κωφών
  • [11] Κολύμβηση: Ευρωπαϊκό ρεκόρ η Παπουτσίδη
  • [12] Σαν Φρανσίσκο: Ναι στη θεραπευτική χρήση μαριχουάνας
  • [13] Βρετανία: Καταγγελίες περί διατήρησης των Μαρμάρων

    [01] Μερική επαναφορά του θεσμού μετεξεταστέων

    28/7/2002 4:48:00 μμ

    Επανέρχεται ο θεσμός των μετεξεταστέων και για τους μαθητές της πρώτης τάξης λυκείου, σύμφωνα με εγκύκλιο που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου. "Για λόγους εκπαιδευτικής ισότητας", αναφέρεται στο κείμενο της σχετικής εγκυκλίου,"από το σχολικό έτος 2001-2002 και εφεξής, οι μαθητές της πρώτης τάξης ημερήσιου Ενιαίου Λυκείου και Α' και Β' τάξεις του εσπερινού Ενιαίου Λυκείου που δεν προάγονται, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, παραπέμπονται σε ειδική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους, με τον τρόπο και τη διαδικασία των προαγωγικών εξετάσεων του Ιουνίου, στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσής τους, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, δεν είναι προαγώγιμος". Στη ρύθμιση αυτή του υπουργείου Παιδείας υπάγονται και οι μαθητές των ιδίων τάξεων οι οποίοι δεν προσήλθαν σε εξετάσεις της περιόδου Μαίου-Ιουνίου μέχρι το τέλος Ιουνίου, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, στράτευσης ή συμμετοχής σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.

    [02] Πυρκαγιά σε δεξαμενές αερίου στην Κων/πολη

    28/7/2002 1:29:00 μμ

    Έκρηξη προκάλεσε σήμερα στις 7.30 μεγάλη πυρκαγιά σε δεξαμενές αποθήκευσης αερίου, κοντά στο μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου "Tupras", στην πόλη Ιζμίτ, δυτικά της Κωνσταντινούπολης. Τέσσερις άνθρωποι αγνοούνται και δύο άλλοι τραυματίσθηκαν. Η πυρκαγιά κατασβέστηκε από αεροσκάφη του στρατού.

    Δύο ελικόπτερα και τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα του τουρκικού στρατού επενέβησαν για να συγκρατήσουν τις φλόγες, ενώ τα σωστικά συνεργεία αντιμετωπίζουν δυσκολίες να φτάσουν οδικά στην περιοχή της πυρκαγιάς, μεταδίδουν τα τηλεοπτικά δίκτυα.

    ''Η επέκταση της φωτιάς ελέγχεται'', είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ραμαζάν Γιλμάζ, περιφερειακός διευθυντής της Πολιτικής Ασφάλειας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk.

    Σύμφωνα με τον ίδιο ''δεν υπάρχουν νεκροί'', ωστόσο δεν ήταν σε θέση ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει την είδηση για τους αγνοούμενους που μετέδωσε το Ανατολή.

    Επίσης, ένα παιδί 7-8 χρόνων που κατοικούσε με τους γονείς του στην περιοχή όπου ξέσπασε η πυρκαγιά φέρεται αγνοούμενο, όπως και δύο εργαζόμενοι της εγκατάστασης και ένα ακόμη πρόσωπο.

    Δύο άτομα νοσηλεύονται με συμπτώματα δηλητηρίασης από τα αέρια.

    Διαδόθηκε γρήγορα και οκτώ από τις εννέα δεξαμενές στην εγκατάσταση κάηκαν ή εξερράγησαν. Οι φλόγες έφτασαν γρήγορα στις γειτονικές κατοικίες, δέκα από τις οποίες υπέστησαν ζημιές. Πέντε χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την περιοχή.

    Πολλοί γειτονικοί βιομηχανικοί χώροι αντιμετώπισαν κίνδυνο από τις φλόγες, αλλά δεν σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές ούτε υπήρξε κίνδυνος να φτάσει η φωτιά στις δεξαμενές των υδρογονανθράκων, μετέδωσε το Ανατολή.

    Στο διυλιστήριο Tupras, σε απόσταση 500 μέτρων από την εγκατάσταση Akcagaz όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, έσπασαν μόνο τα παράθυρα των γραφείων από την υπερβολική θερμότητα.

    Πυρκαγιά ξεκίνησε και στην αποθήκη της εταιρείας Total, αλλά κατασβέστηκε γρήγορα, ενώ ο διανομέας καυσίμων Opet κατάφερε να αντιμετωπίσει τα φλεγόμενα αντικείμενα που έπεφταν στις εγκαταστάσεις του.

    Μεγάλες στήλες μαύρου καπνού υψώνονται από την περιοχή της πυρκαγιάς.

    [03] Μόσχα: Αεροπορική τραγωδία με 16 νεκρούς

    28/7/2002 5:00:00 μμ

    Δεκαέξι άτομα σκοτώθηκαν όταν μεγάλο ρωσικό αεροσκάφος, τύπου Ιλιούσιν 86, που εκτελούσε ''τεχνική πτήση'', συνετρίβη, λίγο μετά την απογείωσή του στο αεροδρόμιο Σερεμέτεβο της Μόσχας.

    Από τα συντρίμμια ανασύρθηκαν δύο επιζώντες, οι οποίοι νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

    Συγκεχυμένες οι πρώτες πληροφορίες

    Σύγχυση επικρατεί ως προς τον ακριβή αριθμό των επιβεβαινότων, καθώς τα πρακτορεία Ιταρ-Τας και Ιντερφαξ αναφέρουν ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν συνολικά 16 άτομα, μέλη του πληρώματος.

    Το αεροσκάφος πήρε φωτιά λίγο μετά την απογείωσή του. Το πρακτορείο Ιταρ-Τας μεταδίδει ότι το Ιλιούσιν-86, το οποίο μπορεί να μεταφέρει 350 άτομα, εκτελούσε ''τεχνική πτήση'', μεταξύ Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης και δεν μετέφερε επιβάτες.

    Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι το αεροσκάφος έπεσε από ύψος 200 μέτρων κοντά σε αυτοκινητόδρομο, βόρεια της ρωσικής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με το Ιντερφαξ ανήκε στην εταιρία ''Πουλκόβσκιε Αβιαλίνιι''.

    [04] Οκτάχρονη Παλαιστίνια θύμα τυφλής βίας

    28/7/2002 7:29:00 μμ

    Εναντίον παλαιστινιακών κατοικιών στη Χεβρώνα ξέσπασαν σήμερα την οργή τους Ισραηλινοί έποικοι της ίδιας πόλης. Επιστρέφοντας από την κηδεία ενός Ισραηλινού υπαξιωματικού 21 ετών, κατοίκου της Χεβρώνας, ο οποίος σκοτώθηκε την Παρασκευή από παλαιστινιακά πυρά, ομάδα εποίκων άνοιξαν πυρ εναντίον σπιτιών Παλαιστίνιων, ενώ πυρπόλησαν ένα από αυτά. Θύμα της τυφλής βίας μια οκτάχρονη Παλαιστίνια, η οποία βρισκόταν πίσω από την εξώπορτα του σπιτιού της, καθώς και εννέα τραυματίες.

    Βάζει όρους η Ουάσινγκτον και ζητά αναδιάρθρωση των μηχανισμών ασφαλείας των Παλαιστινίων

    Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ απέρριψαν το αραβικό σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αν δεν προστεθεί σ'αυτό "καταδίκη της τρομοκρατίας κατά του Ισραήλ", με αποτέλεσμα η χθεσινή σύνοδος του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών να λήξει χωρίς αποτέλεσμα.

    Το σχέδιο απόφασης που πρότειναν προς υιοθέτηση οι Αραβες δηλώνει ότι το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει ''την βαθιά του ανησυχία για την εκτός νόμου εκτέλεση'' στην πόλη της Γάζας και ''την επανακατάληψη των Παλαιστινιακών πόλεων'' από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

    Το σχέδιο καλεί ακόμη τους Ισραηλινούς όσο και τους Παλαιστινίους να συνεργασθούν πλήρως στις προσπάθειες τερματισμού της βίας και επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών και επαναλαμβάνει την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας στις πρωτοβουλίες του ''Κουαρτέτου'' των μεσολαβητών για το Μεσανατολικό, δηλαδή τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή 'Ενωση, τη Ρωσία και τα Ηνωμένα 'Εθνη.

    Εντούτοις κατά την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση του Συμβουλίου, μετά από σχετική έκκληση των Αραβικών χωρών για να συζητηθεί η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, η πίεση των ΗΠΑ έγινε αισθητή.

    Διπλωμάτες ανέφεραν ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Τζον Νεγκροπόντε ζήτησε την εκπλήρωση τεσσάρων όρων πριν η Ουάσινγκτον αποφασίσει να στηρίξει οποιαδήποτε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι όροι είναι η καταδίκη της τρομοκρατίας και των οργανώσεων Ταξιαρχία Μαρτύρων του αλ-Ακσα, Ισλαμική Τζιχάντ και Χαμάς.

    Ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας Βρετανός Πρεσβευτής Τζέρεμι Γκρίνστοκ δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης ότι δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα μέλη του συμβουλίου θα συσκεφθούν με τις κυβερνήσεις τους για να συναντηθούν εκ νέου την επόμενη εβδομάδα.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι θα συζητήσει θέματα που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας με παλαιστινιακή αντιπροσωπεία.

    Η συνάντηση θα γίνει στην Ουάσινγκτον, στις αρχές του επόμενου μήνα, μετά την επιστροφή του Κόλιν Πάουελ από την περιοδεία του στην Ασία.

    Στο μεταξύ συναντώνται αύριο, Δευτέρα, οι υπουργοί Οικονομικών του Ισραήλ και των Παλαιστινίων Σίλβαν Σάλομ και Σάλαμ Φαγιάντ. Είναι η πρώτη συνάντηση αυτού του επιπέδου, μετά την αιματηρή επίθεση των Ισραηλινών στη Γάζα, στις 22 Ιουλίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 15 άτομα, εκ των οποίων εννιά παιδιά.

    [05] Επίσκεψη Πάουελ στη νοτιοανατολική Ασία

    28/7/2002 12:04:00 μμ

    Περιοδεία στη νοτιοανατολική Ασία με πρώτο σταθμό το Νέο Δελχί άρχισε απο χθές ο Αμερικανος Υπουργος Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ. Σήμερα αναχώρησε για το Ισλαμαμπάντ, δεύτερο σταθμό της ειρηνευτικής αποστολής του στη Νότια Ασία, αφού κάλεσε την Ινδία να λάβει περισσότερα μέτρα για να μειωθεί η ένταση στη στρατιωτική αντιπαράθεσή της με το Πακιστάν.

    Επίσης, ο κ.Πάουελ συναντήθηκε με τον ομόλογό του Τζασουάντ Σίνγκ, τον υπουργό Εσωτερικών Λ.Κ.Αντβάνι και τον πρωθυπουργό Ατάλ Μπιχάρι Βατζπαγί, αναχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις αφού είχε νωρίτερα διευκρινίσει πως θέλει να ολοκληρώσει όλες τις συναντήσεις του πριν μιλήσει.

    Στο Πακιστάν, ο Πάουελ πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας Περβέζ Μουσάραφ.

    "Προσβλέπουμε στην Ινδία για να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες αποκλιμάκωσης καθώς το Πακιστάν θα τηρεί τις δεσμεύσεις του να πάψει να υποστηρίζει διεισδύσεις ανταρτών στο ινδικό έδαφος", δήλωσε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών.

    [06] Κονγκό-Ρουάντα: Συμφωνούν για ειρήνευση

    28/7/2002 5:05:00 μμ

    Συμφωνία που θα θέσει τέλος στον τετραετή πόλεμο μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και της Ρουάντας αναμένεται να υπογραφεί την Τρίτη το απόγευμα στην Πρετόρια. Οι εκπρόσωποι του Κονγκό και της Ρουάντας υπέγραψαν μνημόνιο την περασμένη Δευτέρα στη Ν. Αφρική, με το οποίο η Ρουάντα υπόσχεται να αποσύρει τον στρατό της, με αντάλλαγμα τη συμφωνία του Κονγκό να εξιχνιάσει την υπόθεση της γενοκτονίας του 1994 στη Ρουάντα για την οποία ευθύνονται παραστρατιωτικές οργανώσεις της γειτονικής χώρας.

    Παρόντες στην υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται να είναι ο πρόεδρος του Κονγκό Ζοζέφ Καμπίλα και της Ρουάντας Πολ Καγκάμε, όπως ανακοινώθηκε από τον νοτιοαφρικανό πρόεδρο Τάμπο Μπέκι.

    ''Η προεδρία και η κυβέρνηση -της Ν. Αφρικής- υπό την αιγίδα των οποίων διεξήχθησαν οι συνομιλίες, θα εργαστούμε με τις δύο χώρες στο πλαίσιο των δυνάμεών μας, ως προεδρεύοντες της Αφρικανικής Ενωσης'', αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Μπέκι.

    Η συμφωνία πιστεύεται ότι περιλαμβάνει λεπτομερές χρονοδιάγραμμα για τη σύλληψη των παραστρατιωτικών και τον επαναπατρισμό τους στη Ρουάντα, καθώς και την αποχώρηση των δυνάμεων της Ρουάντας από το ανατολικό Κονγκό.

    [07] Μπιτς βόλεϊ: Ηττήθηκαν οι Σφυρή-Καραντάσιου

    28/7/2002 7:41:00 μμ

    Δεν κατάφεραν να προκριθούν στον τελικό του τουρνουά μπιτς βόλεϊ του World Tour, που διεξάγεται στη Ρόδο, οι Εφη Σφυρή και Βάσω Καραντάσιου. Το ελληνικό δίδυμο των επιτυχιών ηττήθηκε στα ημιτελικά της διοργάνωσης από τις Αμερικανίδες Χόλι ΜακΠικ και Ελέιν Γιανγκς -Νο1 στην παγκόσμια κατάταξη- με 2-1 σετ (21-18, 10-21, 14-16) και θα διεκδικήσει την τρίτη θέση του τουρνουά στον μικρό τελικό όπου θα αντιμετωπίσει τις ηττημένες του αγώνα Λίνστρα/Κάντζικ(Ολλανδία)-Πότθαρστ/Κουκ(Αυστραλία).

    [08] Ιστιοπλοϊα: Τρίτος στον κόσμο ο Παπαθανασίου

    Πηγή: ΑΠΕ 28/7/2002 5:14:00 μμ

    Από επιτυχία σε επιτυχία βαδίζει ο Αιμίλιος Παπαθανασίου. Στην τελευταία ιστιοδρομία του παγκοσμίου πρωταθλήματος "FINN GOLD CUP 2002", ο Ελληνας ιστιοπλόος έδειξε για μια ακόμη φορά τις ικανότητές του και, παίρνοντας την 5η θέση, κατάφερε να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο. Για τρίτη συνεχόμενη φορά, μάλιστα, ο Παπαθανασίου είναι τρίτος παγκόσμιος πρωταθλητής, μετά την Αγγλία και τις ΗΠΑ, και φυσικά εδραιώθηκε και καταξιώθηκε στους κορυφαίους φιννίστες του κόσμου. Παγκόσμιος πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Βρετανός Μπεν Εϊνσλι με 19 βαθμούς ποινής και δεύτερος ήταν ο Πολωνός Ματέους Κουσνιέρεβιτς με 37.

    Παπαθανασίου: Κλειδί για την πορεία μου ήταν η 4η κούρσα που αδικήθηκα

    Ο Παπαθανασίου συγκέντρωσε 42 βαθμούς, πέντε λιγότερους από τον Κροάτη Κάρλο Κούρετ, ο οποίος πριν την τελευταία κούρσα ήταν 3ος.

    Οι υπόλοιποι Ελληνες κατέλαβαν τις εξής θέσεις: Α. Καρνούτσος 38ος, Α. Δραγούτσης 45ος, Π. Παπαστεφάνου 69ος, Α. Μπούμπουρας 73ος, Π. Δαβουρλής 77ος, Κ. Μητρόπουλος 82ος. Παγκόσμιος πρωταθλητής στους νέους είναι ο Βρετανός Κ. Μπράιτλ.

    Τη δεύτερη θέση πήρε ο Κροάτης Μ. Μιζούρα και την τρίτη ο Σλοβένος Γκ. Βίνσεκ.

    Για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου, ο Παπαθανασίου δήλωσε: "Πρόκειται για πολύ μεγάλη επιτυχία. Είμαι ικανοποιημένος με το χάλκινο μετάλλιο και κάτω από τις συνθήκες που έγιναν οι αγώνες. Κλειδί για την πορεία μου ήταν η 4η κούρσα που αδικήθηκα, αλλά, όταν ανεβαίνεις στο βάθρο σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα, δεν μπορείς παρά να είσαι ευχαριστημένος. Παρόλο που πονούσα, πιστεύω ότι θα μπορούσα να "χτυπήσω"ακόμα και τη δεύτερη θέση, αν ο καιρός το επέτρεπε να γίνει και 9η ιστιοδρομία".

    Ο ιστιοπλόος του Ολυμπιακού μπορεί να είναι ευχαριστημένος για την τρίτη θέση, όμως θα μπορούσε να πάρει ακόμα και το χρυσό μετάλλιο, αν δεν είχε την ατυχία με το σπάσιμο του τιμονιού του στην 4η ιστιοδρομία, όπου κατά γενική ομολογία αδικήθηκε από την επιτροπή ενστάσεων. Από κει και πέρα, ο Παπαθανασίου στο τέλος των αγώνων έσφιξε τα δόντια και έδωσε μεγάλη μάχη και με τον εαυτό του, δεδομένου ότι αντιμετωπίζει αρκετά σοβαρό πρόβλημα με το γόνατό του.

    Οταν βγήκε στη στεριά, το πόδι του ήταν διπλό από το πρήξιμο και κατά τη διάρκεια των αγώνων τον παρακολουθούσε από κοντά ιατρικό τιμ.

    Σήμερα, μάλιστα, παρουσιάστηκε στους αγώνες και η Σοφία Δάρρα, η οποία εδώ και πολύ καιρό προΐσταται του ιατρικού επιτελείου του Ελληνα ιστιοπλόου.

    Η απονομή των μεταλλίων στους νικητές είναι προγραμματισμένη για τις 9 το βράδυ στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού.

    [09] Ποδηλασία: Nικητής ο Βασίλης Αναστόπουλος

    28/7/2002 5:03:00 μμ

    Με διπλή ελληνική επιτυχία ολοκληρώθηκε το βαλκανικό πρωτάθλημα ποδηλασίας που έγινε στην Καρδίτσα, καθώς ο Βασίλης Αναστόπουλος και ο Μάρκος Μωραϊτάκης κατέκτησαν την 1η και 3η θέση αντίστοιχα, στο αγώνισμα των 160 χιλιόμετρα αντοχής στην κατηγορία ανδρών, όπου συμμετείχαν 17 αθλητές. Ο Αναστόπουλος τερμάτισε πρώτος, καλύπτοντας την απόσταση σε χρόνο 3:37.57. Τη δεύτερη θέση πήρε ο Βούλγαρος Γκεόργκι Γκεοργκίε με χρόνο 3:38.42 και ο Μωραϊτάκης με τον ίδιο χρόνο κατετάγη τρίτος.

    Την ελληνική παρουσία συμπλήρωσαν ο Ελπιδοφόρος Ποτουρίδης και ο Μανώλης Κοτούλης, που τερμάτισαν δέκατος και ενδέκατος, αντίστοιχα, με χρόνο 3:45.55.

    Στο ίδιο αγώνισμα στην κατηγορία των νέων, όπου συμμετείχαν 24 αθλητές, την πρώτη θέση πήρε ο Βούλγαρος Ατανάς Κοστόβ (3:41.59), δεύτερος ήταν ο συμπατριώτης του, Ντανιέλ Πέτροβ (3:42.27), και τρίτος ο Ποτ Γκάμπρελ από τη Ρουμανία (3:43.01).

    Την 4η και 5η θέση κατέκτησαν οι Ελληνες πρωταθλητές Γιάννης Ταβουρίδης (3:43.01) και Μηνάς Μαλάτος (3:43.26), ενώ με χρόνο 3:45.55 ο Γιώργος Νίνος κατετάγη 15ος και ο Γιάννης Τσακουρίδης 18ος.

    [10] Μπάσκετ:Παγκόσμια Πρωταθλήτρια η εθνική Κωφών

    28/7/2002 5:19:00 μμ

    Η εθνική μας ομάδα μπάσκετ Κωφών από χθες είναι Παγκόσμια Πρωταθλήτρια! Το ελληνικό μπάσκετ κι ο αθλητισμός της χώρας μας είναι στην κορυφή του κόσμου. Οι Ελληνες παίκτες έδωσαν αγώνα ζωής και τα κατάφεραν. Ανέβηκαν εκεί που πολλοί θα ήθελαν, αλλά λίγοι μπορούν. Στο πιο ψηλό σκαλοπάτι του βάθρου. Το 93-83 στον μεγάλο τελικό του 1ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Μπάσκετ Κωφών κόντρα στην αθλητική υπερδύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών, σφράγισε στο κλειστό της Νέας Σμύρνης μία από τις μεγαλύτερες διακρίσης της χώρας μας σε ομαδικό άθλημα. Στις γυναίκες το χρυσό κατέκτησαν οι Αμερικανίδες.

    Μίλησε η ελληνική ψυχή...

    Τα παιδιά του Διονύση Γαζή απέδειξαν ενώπιον 2.500 τυχερών θεατών και παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Νίκου Εξαρχου, ότι συμμετέχουν επάξια στα κοινά του τόπου μας και πως με την υπομονή, την επιμονή και την σκληρή δουλειά μπόρεσαν να ξεπεράσουν την φυσική τους αδυναμία και να κατακτήσουν την κορυφή στο άθλημα που επέλεξαν να υπηρετήσουν.

    "Μίλησε η ελληνική ψυχή. Στο 62-62 οι Αμερικάνοι έκαναν τέσσερα λεπτά να βάλουν καλάθι. Εκεί είπα "νικήσαμε". Δεν τους φοβηθήκαμε. παίξαμε το...παιχνίδι τους και γι' αυτό τους κερδίσαμε", δήλωσε ο Διονύσης Γαζής.

    Τα δεκάλεπτα: 27-23, 50-42, 75-64, 93-83.

    ΕΛΛΑΔΑ (Διονύσης Γαζής): Κωνστάντιος 5 (1), Γκανάτσας 5, Κουρατόρας, Κολεωνίδης, Κεραμιτσούδης 17 (1), Γρίλλης 25 (1), Απτόσογλου, Ντικούδης 19 (4), Γιαννόπουλος 10, Παγκράτης 12, Ουρδούρης, Βιτζιλαίος.

    ΗΠΑ (Τζέιμς Ντιστέφανο): Βαλένθια Τ. 6 (1), Βαλένθια Ι., Σμιθ, Γουντς 6, Χάμιλτον 17 (3), Τζόουνς 14 (2), Χάνεϊ 10 , Κεντ 16, Ντεμάριο 4, Ολρεντ.

    "Είναι μία τριπλή επιτυχία γιατί αφορά πρώτα την Ομοσπονδία Κωφών που ανέλαβε την διοργάνωση, μετά την Οργανωτική Επιτροπή που πέτυχε στο έργο της και φυσικά το αγωνιστικό μέρος. Εκεί αποδείχθηκε ότι το μπάσκετ είναι βαθειά χαραγμένο στην ψυχολογία του Ελληνα από όποιους κι αν παίζεται. Η νίκη αυτή εκτός από αυτοπεποίθηση μας γεμίζει ελπίδες, αλλά και ευθύνες", δήλωσε ενθουσιασμένος μετά τη λήξη του αγώνα ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, κ. Εξαρχος.

    ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

    1. Ελλάδα 2. ΗΠΑ 3. Σλοβενία 4. Λιθουανία 5. Ιταλία 6. Ουκρανία 7. Πολωνία 8. Ρωσία 9. Ταϊβάν 10.Τουρκία 11. Μ. Βρετανία

    Στις Αμερικανίδες το χρυσό

    Σε τυπική διαδικασία μετέτρεψαν οι Ηνωμένες Πολιτείες τον τελικό των γυναικών στο 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ Κωφών. Οι Αμερικανίδες συνέτριψαν με 85-31 την Λιθουανία στο κλειστό της Νέας Σμύρνης και κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο. Το παιχνίδι δεν αντέχει σε κριτική.

    Οι ΗΠΑ πήραν το προβάδισμα απο το πρώτο λεπτό της συνάντησης και ως το τέλος απλώς διεύρυναν την διαφορά. Έτσι στο πρώτο δεκάλεπτο, το σκορ ήταν ήδη 22-4, ενώ στο ημίχρονο η διαφορά είχε εκτοξευθεί στους 29 πόντους(41-12)! Στην επανάληψη οι ΗΠΑ συνδύασαν την ουσία και με το θέαμα, για να φθάσουν σε ρυθμό προπόνησης στο επιβλητικό 85-31 και να επιβεβαιώσουν με τον πιο πανηγυρικό τρόπο τον τίτλο του φαβορί της διοργάνωσης.

    [11] Κολύμβηση: Ευρωπαϊκό ρεκόρ η Παπουτσίδη

    28/7/2002 4:59:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Νέο ρεκόρ Ευρώπης, το δεύτερο σε διάστημα τριών εβδομάδων, πέτυχε χθες η Χριστίνα Παπουτσίδη στα 400μ. υποβρύχια, κατά τη διάρκεια του Πανελληνίου πρωταθλήματος κατηγοριών στην τεχνική κολύμβηση που διεξάγεται στον Αγιο Κοσμά. Η 20χρονη αθλήτρια της Βουλιαγμένης, κάλυψε την απόσταση σε 3:12.17, επίδοση που είναι η κορυφαία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Παπουτσίδη, είχε σημειώσει Ευρωπαϊκό ρεκόρ και στα 100μ. υποβρύχια με επίδοση 39.54 στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα όπεν, που είχε διεξαχθεί στα Χανιά.

    [12] Σαν Φρανσίσκο: Ναι στη θεραπευτική χρήση μαριχουάνας

    28/7/2002 5:50:00 μμ

    Η πόλη του Σαν Φρανσίσκο ενδέχεται να είναι η πρώτη αμερικανική πόλη που από το ερχόμενο φθινόπωρο θα καλλιεργεί επισήμως μαριχουάνα για ιατρικούς/θεραπευτικούς σκοπούς, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει παρουσιάσει ο Μάρκ Λίνο, ένας από τους υπευθύνους της δημοτικής αρχής. Στις 5 Νοεμβρίου οι δημότες της πόλης θα κληθούν να αποφασίσουν σε δημοψήφισμα να δώσουν την ευκαιρία να εφαρμοσθεί μία μελέτη που θα επιτρέπει στις δημοτικές αρχές να ξεκινήσουν την καλλιέργεια μαριχουάνας, προκειμένου να χορηγείται σε ασθενείς κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης.

    Διαφωνεί η DEA

    Τα φυτά θα καλλιεργούνται σε ανεκμετάλλευτες δημοτικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, τόνισε ο Λίνο.

    "Οφείλουμε να εγκρίνουμε αυτήν την πρόταση, για να προστατεύσουμε τους κατοίκους αυτής της πόλης. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση οφείλει να σεβασθεί τα δικαιώματα της Πολιτείας και της πόλεώς μας", τόνισε ο Λίνο, παρουσιάζοντας το πρόγραμμά του.

    Το 1996 οι ψηφοφόροι της Πολιτείας της Καλιφόρνια έδωσαν την έγκρισή τους στη χρήση της μαριχουάνα για ιατρικούς σκοπούς και οι αρχές του Σαν Φρανσίσκο υποστήριξαν την πρωτοβουλία τούτη.

    Εντούτοις, οι ομοσπονδιακές αρχές προέβαλαν αντιδράσεις και οι πράκτορες της αμερικανικής υπηρεσίας κατά των ναρκωτικών (DEA) πραγματοποίησαν τα τελευταία χρόνια επανηλλειμένους ελέγχους σε ιατρικά κέντρα που διαθέτουν μαριχουάνα, εφαρμόζοντας την πολιτική της "μηδενικής ανοχής" απέναντι στα ναρκωτικά.

    [13] Βρετανία: Καταγγελίες περί διατήρησης των Μαρμάρων

    28/7/2002 6:19:00 μμ

    Με τoν τίτλο ''Το Βρετανικό Μουσείο δεν είναι σε θέση να κρατήσει τα λίγα μάρμαρα'', δημοσίευμα της έγκυρης βρετανικής εφημερίδας Sunday Telegraph αποκαλύπτει προειδοποιήσεις προερχόμενες από το Ινστιτούτο Βρετανών Συντηρητών ότι τα επίπεδα και η ποιότητα συντήρησης στο Βρετανικό Μουσείο έχουν υποβαθμιστεί τόσο πολύ ώστε το Βρετανικό μουσείο θα πρέπει να εξετάσει την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα...

    Απειλείται η φήμη του Μουσείου τονίζουν

    Οι Βρετανοί συντηρητές επισημαίνουν επίσης στην προειδοποίησή τους ότι πολλές εύθραυστες αρχαιότητες στο Βρετανικό μουσείο κινδυνεύουν άμεσα να καταστραφούν και η φήμη του Βρετανικού Μουσείου στο θέμα της συντήρησης που είναι και το βασικό επιχείρημα να κρατάει τα μάρμαρα του Παρθενώνα απειλείται επίσης.

    "Ο μεγαλύτερος πολιτιστικός θεσμος μας το Βρετανικό μουσείο συνεχώς υποβαθμίζεται" τονίζει στην Sunday Telegraph ο πρόεδρος του Βρετανικού Ινστιτούτου Συντηρητών Ντέιβιντ Λι.

    "Για πόσο καιρό ακόμα το Βρετανικό μουσείο θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι είναι "ο καλύτερος χώρος στον κόσμο να φιλοξενεί σπουδαίες αρχαιότητες όπως τα μάρμαρα του Παρθενώνα'' αναρωτιέται ο Λι.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 28 July 2002 - 16:53:46 UTC