Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-07-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον Κορυδαλλό μέλη της 17Ν
  • [02] Eπανέρχεται ο θεσμός των μετεξεταστέων
  • [03] Καταστροφές σε Ροδόπη-Εβρο από νεροποντή
  • [04] Κατατίθεται το ν/σ για τις προσλήψεις
  • [05] Πρόσκρουση ελληνικού πλοίου σε ύφαλο
  • [06] Κινητοποιήσεις σχεδιάζουν οι οδηγοί ταξί
  • [07] Εντονο ενδιαφέρον της Κίνας για Ολυμπιακούς
  • [08] Δεν παραιτείται ο Ετσεβίτ
  • [09] Βία δίχως τέλος στη Χεβρώνα
  • [10] Ουκρανία: Συνεχίζονται οι έρευνες της τραγωδίας
  • [11] Απόπειρες βομβιστικών επιθέσεων στο Μιλάνο
  • [12] Φοροελαφρύνσεις για τους φορολογούμενους
  • [13] Κατάργηση του πλαφόν στο εφάπαξ
  • [14] Διεθνής διαγωνισμός για το ''ΞΥΣΤΟ''
  • [15] Οικονομική συμφωνία Ελλάδας - Βοσνίας
  • [16] Αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας
  • [17] ΠΑΟ: Επέστρεψε στις προπονήσεις ο Μικάελσεν
  • [18] Κολύμβηση: Στον τελικό ο Οικονόμου
  • [19] Στη Μίλαν ο Ριβάλντο
  • [20] Μυρωδιές που ''γλυκαίνουν'' τον πόνο
  • [21] Το νέο μουσείο Ακρόπολης στην Ουάσιγκτον Ποστ
  • [22] Οι ΝΥ Times ταξιδεύουν στην Αθήνα της τέχνης

    [01] Στον Κορυδαλλό μέλη της 17Ν

    Πηγή: NET 105,8 fm 29/7/2002 7:41:00 μμ

    Στις φυλακές Κορυδαλλού μεταφέρθηκαν οι οκτώ από τους 13 κατηγορούμενους για συμμετοχή τους σε τρομοκρατικές ενέργειες της 17Ν, οι οποίοι κρατούνταν εδώ και 10 περίπου ημέρες στο κτίριο της Γενικής Ασφάλειας στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Πρόκειται για τους Χριστόδουλο και Βασίλη Ξηρό, Διονύση Γεωργιάδη, Βασίλη Τζωρτζάτο, Ηρακλή Κωστάρη, Κώστα Καρατσώλη, Θεολόγο Ψαραδέλλη και Θωμά Σερίφη. Στον ειδικό εφέτη ανακριτή οδηγήθηκε στις 19.00 ο Νίκος Παπαναστασίου, ο φερόμενος ως "Νικήτας" και σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε προθεσμία να απολογηθεί.

    Σε κελιά υψίστης ασφαλείας

    Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια τόσο στο κτίριο της Γ.Α.Δ.Α όσο και στις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ το ελικόπτερο της Αστυνομίας πετούσε καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής.

    Εντεκα λεπτά ακριβώς χρειάστηκε το κομβόι των τζιπ της Αντιτρομοκρατικής που συνόδευαν την κλούβα με τους κρατούμενους να φθάσουν από το κτίριο της Γενικής Ασφάλειας στη λεωφόρο Αλεξάνδρας στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού. Η Τροχαία διέκοπτε σταδιακά την κυκλοφορία και η κίνηση του κομβόι που συνοδεύονταν από δικυκλιστές της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και της ομάδας Ζήτα ήταν πάρα πολύ γρήγορη. Στο προαύλιο των φυλακών ήταν και ο διευθυντής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας υποστράτηγος Στέλιος Σύρρος.

    Οταν έφθασαν οι κρατούμενοι οδηγήθηκαν απευθείας στα γραφεία της διοίκησης των φυλακών όπου ολοκληρώθηκαν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες εισόδους τους, όπως συμβαίνει και με κάθε άλλο κρατούμενο. Στη συνέχεια οδηγήθηκαν στα κελιά τους υπό τη συνοδεία μελών της Αντιτρομοκρατικής, και στο εξής θα φυλάσσονται από δεσμοφύλακες που υπηρετούν στις φυλακές Κορυδαλλού.

    Τα κελιά είναι υψίστης ασφαλείας, διαθέτουν ένα τσιμεντένιο κρεβάτι, ένα πλαστικό τραπέζι και μία πλαστική καρέκλα και βρίσκονται σε ανεξάρτητο οίκημα στο Τμήμα των ανδρικών φυλακών Κορυδαλλού.

    Μέσα στο Σαββατοκύριακο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για τη δημιουργία ασφαλών συνθηκών στο προαύλιο του συγκεκριμένου οικήματος.

    Παράλληλα, σε παλιό αποθηκευτικό χώρο του τμήματος των γυναικείων φυλακών κατασκευάζονται και νέα κελιά, τα οποία πρόκειται να φιλοξενήσουν τους υπόλοιπους κατηγορούμενους για τρομοκρατικές ενέργειες που έχουν κριθεί προφυλακιστέοι από την 4η ανακρίτρια.

    Επίσης έχουν αρχίσει εργασίες στην ειδική πτέρυγα των γυναικείων φυλακών, όπου στο παρελθόν κρατούνταν οι πρωτεργάτες της δικτατορίας και ο Κοσκωτάς, προκειμένου να δημιουργηθεί ο χώρος τον οποίο θα γίνουν οι δίκες των κατηγορουμένων.

    Ερευνες για νέα πρόσωπα

    Ο Νίκος Παπαναστασίου, o οποίος θα απολογηθεί ενώπιον του ειδικού Εφέτη Ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκου, αρνείται τη συμμετοχή του στην οργάνωση, ωστόσο από τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η αστυνομία προκύπτει ότι τέλεσε ή συμμετείχε στην απόπειρα δολοφονίας του Αμερικανού λοχία Ρόμπερτ Τσαντ, στη δολοφονία του εκδότη Νίκου Μομφεράτου και του οδηγού του Παναγιώτη Ρουσέτη, καθώς και στη ληστεία της Εθνικής Πετραλώνων, όπου δολοφονήθηκε ο αστυφύλακας Χρήστος Μάτης. Ηδη έχει ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη για συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή, ληστεία μετά φόνου, απόπειρα ανθρωποκτονίας και διακεκριμένη οπλοκατοχή κατά συναυτουργία.

    Αύριο πρόκειται να απολογηθεί ο Πάτροκλος Τσελέντης ο οποίος ζήτησε και έλαβε προθεσμία, έφερε στην οργάνωση τους κωδικούς ονόματα "Αλέκος" ή "Ταινίας", ενώ διώκεται ποινικά μεταξύ άλλων για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή, διακεκριμένη οπλοκατοχή κατά συναυτουργία, ληστεία μετά φόνου και έκρηξη.

    Ο Τσελέντης έχει ομολογήσει τη συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση και βαρύνεται με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, μεταξύ των οποίων και για τις υποθέσεις της δολοφονίας του βιομηχάνου Δημήτρη Αγγελόπουλου, την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του γιατρού Ζαχαρία Καψαλάκη, τη δολοφονία του Αμερικανού στρατιωτικού ακόλουθου Γουίλιαμ Νορντίν, τη δολοφονία του εκδότη της ''Απογευματινής'' Νίκου Μομφεράτου και του οδηγού του Παναγιώτη Ρουσέτη, και άλλες.

    Χθες, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ολοκληρώθηκε η προανακριτική απολογία του Σάββα Ξηρού και σύντομα θα ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη. Το πρωί ο πατέρας του Ξηρού και η σύντροφός του Αλίθια Ρομέρο προσκόμισαν στο νοσοκομείο χαρτί απορίας, προκειμένου να καλυφθούν τα νοσήλια του Ξηρού, καθώς είναι ανασφάλιστος. Σε άτυπη συνάντηση με τους δημοσιογράφους, ο διοικητής του νοσοκομείου ανέφερε ότι ο Σάββας Ξηρός δεν θα υποβληθεί σε ακρωτηριασμό του χεριού του. Δεν αποκλείεται όμως σύντομα να συλληφθεί η συγκεκριμένη γυναίκα και ενδεχομένως άλλες δύο γυναίκες που φέρονται ότι συμμετείχαν σε ενέργειες της 17Ν.

    Την ίδια ώρα σφίγγει ο κλοιός γύρω από άλλα τρία πρόσωπα που σύμφωνα με την αστυνομία ανήκουν στον επιχειρησιακό τομέα της 17Ν.

    Στη συλλογή ατράνταχτων στοιχείων για την εμπλοκή στην ιδρυτική ομάδα και την πρώτη γενιά της 17Ν, του ανθρώπου με το κωδικό όνομα ''Σαρδανάπαλος'' και της μυστηριώδους ''Αννας'', προσανατολίζονται οι έρευνες της Aντιτρομοκρατικής Yπηρεσίας, ενώ παράλληλα αναμένονται και νέες συλλήψεις στελεχών της οργάνωσης.

    Τον ''Σαρδανάπαλο'' και την ''Αννα'' κατονομάζει στην απολογία του ο Παύλος Σερίφης, ο οποίος ήταν από τα πρώτα μέλη της οργάνωσης με το αρχικό ψευδώνυμο ''πιτσιρικάς'' και στη συνέχεια με τα ψευδώνυμα ''Βαγγέλης'' και ''Νικήτας''. Οι αστυνομικοί γνωρίζουν τα στοιχεία της γυναίκας και του ''Σαρδανάπαλου'', αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί ατράνταχτες αποδείξεις που να μπορούν να ''σταθούν'' στο δικαστήριο. μετά το 1983. Επίσης, έρευνες γίνονται για την ανεύρεση των στοιχείων ταυτότητας και τη σύλληψη του μέλους της οργάνωσης με το κωδικό όνομα ''Αρης'', ο οποίος φέρεται από τα βασικά στελέχη της εκτελεστικής ομάδας.

    Με τη σύλληψη του ''Αρη'' οι αξιωματικοί της Aντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας πιστεύουν ότι θα εξαρθρωθεί η ομάδα των εκτελεστών της 17Ν και θα απομένει μόνο ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος δεν έχει ακόμη εντοπιστεί.

    [02] Eπανέρχεται ο θεσμός των μετεξεταστέων

    29/7/2002 7:03:00 μμ

    Ένα καλοκαιρινό δώρο είχε ο υπουργός παιδείας Πέτρος Ευθυμίου για τους μαθητές της Α Λυκείου που έμειναν τον Ιούνιο στην ίδια τάξη. Δεν θα επαναλάβουν την τάξη αλλά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα δώσουν επαναληπτικές εξετάσεις καθώς επανέρχεται ο θεσμός των μετεξεταστέων στην Α Λυκείου για λόγους εκπαιδευτικής ισότητας όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου παιδείας.

    Ποιοι μαθητές υπάγονται στην ρύθμιση

    Στην επαναφορά του θεσμού των μετεξεταστέων για τους μαθητές της Α Λυκείου, αλλά και των Α και Β τάξεων των Εσπερινών Λυκείων, αναφέρθηκε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Θανάσης Τσουροπλής, ο οποίος ανακοίνωσε παράλληλα ότι στη ρύθμιση υπάγονται και οι μαθητές που δεν προσήλθαν σε εξετάσεις λόγω προβλημάτων υγείας ή στράτευσης.

    [03] Καταστροφές σε Ροδόπη-Εβρο από νεροποντή

    29/7/2002 7:01:00 μμ

    Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε η κακοκαιρία που έπληξε τους νομούς Ροδόπης και Έβρου το Σαββατοκύριακο. Στο νομό Έβρου περίπου 500 στρέμματα καταστράφηκαν από χαλάζι στις περιοχές Μαυροκκλησίου και Κόρυμβου, ενώ 37 κατσίκια που ανήκαν στον κτηνοτρόφο Ισμαήλ Μεχμέτ σκοτώθηκαν από κεραυνό. Επίσης 12 άτομα στον ορεινό οικισμό Χαλιδινή Δερείου Εβρου έμειναν αποκλεισμένα για 24 ώρες λόγω της νεροποντής. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις είχαν ως συνέπεια να ''φουσκώσουν'' χείμαρροι στην ορεινή περιοχή Δερείου και να παρασύρουν αγροτικά μηχανήματα, καθώς και μικρές γέφυρες. Στο Μεγάλο Δέρειο, στο Σιδηροχώρι και στον Πετρόλοφο, διακόπηκε η ηλεκτροδότηση και συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται για να την αποκαταστήσουν.

    Ζημιές σημειώθηκαν και στο οδικό δίκτυο Θέρμων-Κήπων στη Σαμοθράκη, ενώ κινδύνεψαν και τουρίστες που είχαν κατασκηνώσει στην περιοχή με τους καταρράκτες του νησιού. Επίσης στην περιοχή του Φονιά δεκάδες κατσίκια πνίγηκαν όταν παρασύρθηκαν από χείμαρρο. Στο νομό Ροδόπης, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, καταστράφηκαν από τις πλημμύρες και το χαλάζι περισσότερα από 10.000 στρέμματα με καπνά και ηλίανθο στις περιοχές Αρριανών, Ιάσμου και Σαπών, ενώ ζημιές προκλήθηκαν και σε αγροτικά μηχανήματα.

    [04] Κατατίθεται το ν/σ για τις προσλήψεις

    29/7/2002 12:22:00 μμ

    Αύριο κατατίθεται σύμφωνα με πληροφορίες στη Βουλή το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις νέες ρυθμίσεις για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, και ρυθμίζει θέματα συμβασιούχων στον Δημόσιο τομέα. Εν τω μεταξύ, πεντακόσια Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών αναμένεται να λειτουργήσουν έως το τέλος του 2002, όπως δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Εσωτερικών Σταυρός Μπένος, τονίζοντας ότι για την επανδρωσή τους θα δημιουργηθούν 4000 θέσεις εργασίας στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Η προκήρυξη των θέσεων είπε ο κ. Μπένος θα γίνει τον Αύγουστο από τον ΟΑΕΔ, και θα ακολουθήσουν οι προσλήψεις τον Σεπτέμβριο.

    [05] Πρόσκρουση ελληνικού πλοίου σε ύφαλο

    Πηγή: ΝΕΤ 29/7/2002 6:57:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Το ελληνικό φορτηγό πλοίο, "Ντόρικ Τσάριοτ" προσάραξε το πρωί κοντά σε μεγάλο κοραλλιογεννή ύφαλο, βορειοανατολικά της Αυστραλίας. Το πλοίο μετέφερε κάρβουνο και πετρέλαιο και είχε προορισμό την Ινδία. Σύμφωνα με τις αρμόδιες λιμενικές αρχές δεν υπάρχει ευτυχώς διαρροή από τους 400 τόνους πετρελαίου, που μετέφερε το πλοίο. Στην περιοχή έχουν σπεύσει ρυμουλκά, σε μια προσπάθεια να το τραβήξουν από το σημείο όπου έχει προσαράξει. Από την πρόσκρουση δεν τραυματίστηκε κανένας από τους εννέα Ελληνες του πληρώματος.

    [06] Κινητοποιήσεις σχεδιάζουν οι οδηγοί ταξί

    29/7/2002 5:29:00 μμ

    Αύριο, αναμένεται να αποφασίσουν τελικά οι ιδιοκτήτες ταξί για την πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων, καθώς στη σημερινή συνέλευσή τους δεν κατάφεραν να λάβουν απόφαση. Στις 6 το απόγευμα, θα συναντηθούν με το γ.γ. του υπ. Μεταφορών Γιάννη Κωνσταντινίδη, όπου θα θέσουν υπόψιν του τα αιτήματά τους που αφορούν την αύξηση του κομίστρου και την ελεύθερη είσοδο στις λεωφορειολωρίδες.

    [07] Εντονο ενδιαφέρον της Κίνας για Ολυμπιακούς

    29/7/2002 4:54:00 μμ

    Συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο είχε το μεσημέρι ο αντιπρόεδρος της Ολυμπιακής επιτροπής του Πεκίνου 2008 Ντούν Σιζί, οποίος επισκέπτεται την Αθήνα επικεφαλής δεκαμελούς αντιπροσωπείας. Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ θα οργανωθεί ένα πλέγμα εκδηλώσεων στην Ελλάδα και στην Κίνα, ώστε να φθάσει το μήνυμα της πολιτιστικής Ολυμπιάδας στο ευρύ κοινό των δύο χωρών.

    Ο υπουργός πολιτισμού, πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι ερωτήσεις της κινεζικής αντιπροσωπείας επικεντρώθηκαν στην εμπειρία, τα τεχνικά προβλήματα και τις διαδικασίες της προετοιμασίας της χώρας, καθώς και στις σχέσεις με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

    Ο κινέζος υπουργός πολιτισμού χαρακτήρισε πρώτη προτεραιότητα της χώρας του να δημιουργηθούν οι βασικές υποδομές, ο σχεδιασμός για τη δημιουργία των οποίων έχει ήδη αρχίσει.

    Η κινεζική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε και την έδρα της Αθήνα 2004, προκειμένου να ενημερωθεί για τους τρόπους λειτουργίας και δράσης.

    [08] Δεν παραιτείται ο Ετσεβίτ

    29/7/2002 2:33:00 μμ

    Δεν πρόκειται να παραιτηθεί ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ, προκειμένου να εμποδίσει το κοινοβούλιο να ψηφίσει υπέρ της διενέργειας πρόωρων εκλογών, για τις οποίες δήλωσε πως θα βλάψουν την Τουρκία και την εύθραυστη οικονομία της. ''Όχι. Δεν θα παραιτηθώ'', δήλωσε ο Ετζεβίτ προς τους δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις εικασίες ότι ενδέχεται να χρησιμοποιήσει την παραίτησή του ως μέσο για να μπλοκάρει το κοινοβούλιο και να αναβληθούν οι εκλογές από την ημερομηνία της 3ης Νοεμβρίου που θέλουν οι εθνικιστές σύμμαχοί του στον κυβερνητικό συνασπισμό.

    Εκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου

    Μιλώντας νωρίτερα στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Ετζεβίτ είχε επαναλάβει την αντίθεσή του στη διενέργεια πρόωρων εκλογών και είχε καλέσει έμμεσα τους βουλευτές του κόμματός του να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο που θα επικυρώσει την ημερομηνία διεξαγωγής τους.

    ''Πιστεύω πως πρέπει να κάνουμε γνωστό ότι είμαστε απολύτως εναντίον των πρόωρων εκλογών'', δήλωσε ο Ετζεβίτ προς τους βουλευτές του, ενώ το κοινοβούλιο συνεδριάζει εκτάκτως για να μελετήσει το νομοσχέδιο αυτό.

    Ο Ετζεβίτ υποστήριξε και πάλι ότι οι πρόωρες εκλογές υπάρχει κίνδυνος να έχουν αρνητικές συνέπειες για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να ανοίξουν το δρόμο της εξουσίας στο ισλαμιστικό Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AK).

    Η ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, ανακοίνωσε ο προεδρεύων της συνεδρίασης Μουράτ Σοκμένογλου.

    [09] Βία δίχως τέλος στη Χεβρώνα

    29/7/2002 1:46:00 μμ

    Επεισόδια σημειώθηκαν χθες στη Χεβρώνα, όταν μετά από την κηδεία Εβραίου εποίκου που έπεσε θύμα ενέδρας την Παρασκευή, συμπατριώτες του προέβησαν σε πράξεις αντεκδίκησης πυρπολώντας σπίτια Παλαιστινίων. Αποτέλεσμα των επεισοδίων ήταν μια δεκαεξάχρονη Παλαιστίνια να χάσει τη ζωή της όταν πυροβολήθηκε εν ψυχρώ στο κεφάλι, ενώ άλλοι 10 μαχαιρώθηκαν. Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός, μετά από επιχείρηση με την υποστήριξη ελικοπτέρων και αρμάτων μάχης στη Τζενίν και στη Ραμάλα, συνελλάμβανε 10 Παλαιστινίους, μεταξύ των οποίων στελέχη της Τζιχάντ και της Χαμάς.

    Στο μεταξύ, τις έντονες αμφιβολίες του για τις ειρηνευτικές διαθέσεις του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σίμον Πέρες σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

    Ο κ. Πέρες χαρακτήρισε επίσης "100% λάθος" την αεροπορική επίθεση της προηγούμενης Δευτέρας στη Λωρίδα της Γάζας που προκάλεσε το θάνατο 15 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

    [10] Ουκρανία: Συνεχίζονται οι έρευνες της τραγωδίας

    29/7/2002 4:21:00 μμ

    Την ''επ' αόριστον'' αναστολή των πτήσεων όλων των στρατιωτικών αεροπλάνων εκτός εκείνων που έχουν αποστολή την υπεράσπιση της επικράτειας αποφάσισε σήμερα το υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας μέχρι να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια της τραγωδίας στο αεροδρόμιο του Σκνιλίβ στο Λβοφ. Η κρατική τηλεόραση ICTV μετέδωσε σήμερα πως το καταδιωκτικό Σουχόι Su-27, ήταν υπερφορτωμένο με καύσιμα, χωρίς να διευκρινίσει αν το δυστύχημα μπορεί να οφείλεται σε αυτό το λόγο.

    Οι δύο πιλότοι του Σουχόι, σμήναρχοι Βολόντιμιρ Τόποναρ και Γιούρι Γεγκόροφ, οι οποίοι πρόλαβαν να εκτιναχθούν πριν από τη συντριβή, δήλωσαν ότι είχαν αισθανθεί το αεροπλάνο ''βαρύ'', πρόσθεσε το τηλεοπτικό δίκτυο.

    Οι πιλότοι στους οποίους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, δήλωσαν επίσης, ότι η θέση των θεατών στη διάρκεια της αεροπορικής επίδειξης δεν ήταν αυτή που είχε αρχικά προβλεφθεί και ότι το αεροπλάνο δεν ήταν εκείνο που είχαν χρησιμοποιήσει στις δοκιμαστικές πτήσεις.

    [11] Απόπειρες βομβιστικών επιθέσεων στο Μιλάνο

    29/7/2002 12:50:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Δυο εκρηκτικοί μηχανισμοί εντοπίστηκαν σήμερα στο Μιλάνο και σε προάστιο της πόλης, ο ένας έξω από τα κεντρικά γραφεία της Fiat και ο άλλος στο γραφείο ενός εργατικού συνδικάτου, ανακοίνωσε η αστυνομία. Αστυνομικοί μετέβησαν στα γραφεία της Fiat όταν υπάλληλος της οποίας εντόπισε τον εκρηκτικό μηχανισμό. Ο άλλος εκρηκτικός μηχανισμός εντοπίστηκε σε γραφείο του εργατικού συνδικάτου CISL στη Μόντσα, προάστιο του Μιλάνου. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την τοποθέτηση των βομβών.

    [12] Φοροελαφρύνσεις για τους φορολογούμενους

    29/7/2002 3:49:00 μμ

    Δύο νομοσχέδια που εντάσσονται στο δεύτερο πακέτο της φορολογικής μεταρρύθμισης, έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος δήλωσε ότι στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους προβλέπεται ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ από 4 έως 4,1%.

    Το πρώτο νομοσχέδιο, με το οποίο επέρχονται σημαντικές απλοποιήσεις στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, καθώς και στον τρόπο απόδοσης του ΦΠΑ, κατατίθεται εντός της ημέρας στη Βουλή.

    Το δεύτερο νομοσχέδιο που αφορά κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές και το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 20 Αυγούστου, περιλαμβάνει σημαντικές φοροελαφρύνσεις για πολίτες και επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών, αύξηση του αφορολόγητου ορίου για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με γονική παροχή ή κληρονομιά σε 65 χιλιάδες ευρώ για τους άγαμους και 100 χιλιάδες ευρώ γαι τους έγγαμους, καθώς και νέοι όροι φορολόγησης των ακινήτων και υπεράκτιων εταιρειών.

    Τι περιλαμβάνει το πρώτο νομοσχέδιο

    Με το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο επέρχονται οι παρακάτω μεταβολές:

    Καταργείται η υποχρέωση θεώρησης (διάτρησης) όλων των μηχανογραφικών στοιχείων και πολλών βιβλίων. Καταργείται η υποχρέωση των αγροτών να εκδίδουν δελτία αποστολής σε ορισμένες περιπτώσεις διακίνησης προϊόντων. Επεκτείνεται η τήρηση βιβλίων σε ορισμένα επαγγέλματα με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής (ενδεχομένως σε λαϊκές αγορές, βενζινάδικα). Υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων σε ηλεκτρομαγνητικά μέσα ή μέσω διαδικτύου. Απόρριψη των βιβλίων λόγω μη έκδοσης δίγραμμων επιταγών για συναλλαγές άνω των 15.000 ευρώ. Μη υποβολή μηδενικών ή πιστωτικών περιοδικών δηλώσεων. Αύξηση της περιόδου υποβολής από δύο σε τρεις μήνες για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β κατηγορίας. Μη υποβολή δηλώσεων από τις μικρές επιχειρήσεις με βιβλία Α' κατηγορίας και υποβολή μιας εκκαθαριστικής δήλωσης στο τέλος κάθε έτους. Σύνταξη αλλά μη υποβολή προσωρινών περιοδικών δηλώσεων από τους υπόχρεους με ακαθάριστα έσοδα που δεν υπερβαίνουν τα 600.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις παράδοσης αγαθών και τα 300.000 ευρώ για επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.

    Τι περιλαμβάνει το δεύτερο

    Οι βασικότερες διατάξεις του δεύτερου νομοσχεδίου αφορούν:

    Την επέκταση σε κληρονομιές και γονικές παροχές των αφορολόγητων ορίων πρώτης κατοικίας. Ετσι, κληρονομιές και γονικές παροχές έως 65.000 ευρώ για τον άγαμο και 100.000 ευρώ για τον έγγαμο θα είναι αφορολόγητες. Το αφορολόγητο για τους έγγαμους αυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για κάθε ένα από το δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για κάθε ένα από το τρίτο και μετά. Στην περίπτωση απώλειας συζύγου και υπό την προϋπόθεση γάμου διάρκειας τουλάχιστον πέντε ετών, η κληρονομιά στον εναπομείναντα σύζυγο είναι αφορολόγητη έως τα 300.000 ευρώ. Για τη μεταβίβαση με κληρονομιά, δωρεά και γονική παροχή μετοχών, ομολογιών και εισηγμένων επιχειρήσεων δεν λαμβάνεται υπόψη η κλίμακα, αλλά επιβάλλεται αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστή 0,6% για συγγενείς πρώτου βαθμού και 1,2% για συγγενείς β' βαθμού. Στην περίπτωση μη εισηγμένων εταιριών οι συντελεστές διαμορφώνονται αντίστοιχα στο 1,2% και 2,4%. Για τις εισηγμένες στο ΧΑΑ μετοχές, ομόλογα, ιδρυτικούς και λοιπούς γενικά τίτλους εμπορικών εταιριών, δημόσια χρεόγραφα ή άλλες τέτοιας φύσης αξίες (εφόσον μέσα σε μια διετία από το χρόνο γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης, η αξία αυτών έχει υποστεί μείωση κατά 50% τουλάχιστον και εξακολουθούν να ανήκουν στο δικαιούχο της κτήσης είτε στους κατά κληρονομία ή κληροδοσία διαδόχους αυτού) γίνεται νέα εκκαθάριση του φόρου, με βάση το μέσο όρο της τιμής των πωλήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στο τελευταίο πριν από τη λήξη της διετίας εξάμηνο. Ο επιπλέον φόρος που βεβαιώθηκε εκπίπτεται ή επιστρέφεται αυτός που καταβλήθηκε.

    Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται σε υποθέσεις για τις οποίες η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2000 μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού (1-1-2003).

    [13] Κατάργηση του πλαφόν στο εφάπαξ

    29/7/2002 7:32:00 μμ

    Το ''πράσινο φως'' για την κατάργηση του πλαφόν στο εφάπαξ έδωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Με επιστολή του ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ροβέρτος Σπυρόπουλος κάλεσε όσα ταμεία επιθυμούν να μετατραπούν από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) σε Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), να υποβάλουν αίτηση. Οι προωθούμενες αλλαγές αφορούν κυρίως τους ασφαλιστικούς φορείς των τραπεζών, καθώς η μετατροπή τους σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου θα οδηγήσει στην απελευθέρωση του εφάπαξ (το οποίο θα αυξηθεί από 30.000 έως 60.000 ευρώ).

    Κλειδί η μετατροπή των Ταμείων σε ΝΠΙΔ

    Ωστόσο, αναγκαία προϋπόθεση είναι το ταμείο να παρουσιάσει αναλογιστική μελέτη, από την οποία να προκύπτει πως η αύξηση στο πλαφόν του εφάπαξ δεν θα προκαλέσει οικονομικά προβλήματα στον ασφαλιστικό φορέα.

    Σημειώνεται πως η μετατροπή των ταμείων σε ΝΠΙΔ παρέχει μεγαλύτερη αυτονομία στις διοικήσεις τους, καθώς δεν θα υπάρχει κυβερνητικός επίτροπος που θα ελέγχει τις αποφάσεις. Πρακτικά, οι διοικήσεις των ταμείων θα έχουν την ευθύνη για τις παροχές, τις προσλήψεις αλλά και τις επενδύσεις των αποθεματικών τους.

    Εξάλλου εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ το πρώτο αμοιβαίο κεφάλαιο του ταμείου, ύψους 310 εκατομμυρίων ευρώ. Σε πρώτη φάση το κεφάλαιο θα δημιουργηθεί με χρήματα του Ιδρύματος, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να συμμετάσχουν ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών και ο ΟΓΑ.

    [14] Διεθνής διαγωνισμός για το ''ΞΥΣΤΟ''

    29/7/2002 4:08:00 μμ

    Τη διενέργεια διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού για την ανάθεση του στιγμιαίου λαχείου "ΞΥΣΤΟ" αποφάσισε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, ο οποίος θα περιλαμβάνει νέους όρους. Οπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλάκης, ο ανάδοχος που θα προκύψει αναλαμβάνει τη διαχείρηση του "ΞΥΣΤΟ" για τα επόμενα πέντε χρόνια.

    Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση, το ελληνικό δημόσιο, σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει το "ΞΥΣΤΟ", είχε δύο επιλογές: τη συνέχιση της υπάρχουσας σύμβασης ή την προκήρυξη δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού.

    Η κυβέρνηση, όπως επισημαίνεται, επιλέγει το διεθνή διαγωνισμό διότι ήδη έχει ανανεωθεί μια φορά η σύμβαση στον ίδιο ανάδοχο (Ιντραλότ). Το ελληνικό δημόσιο θα συνάψει με τον πλειοδότη νέα σύμβαση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά τη λήξη της ισχύουσας τον Αύγουστο 2003.

    Η νέα διακήρυξη έχει ήδη αποσταλεί για αξιολόγηση στη Μονάδα Παρακολούθησης Διαγωνισμών και Συμβάσεων (ΜΟ.ΠΑ.ΔΙ.Σ και αναμένεται να δημοσιευτεί στον ελληνικό Τύπο και την εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον Αύγουστο.

    [15] Οικονομική συμφωνία Ελλάδας - Βοσνίας

    29/7/2002 2:29:00 μμ

    Συμφωνία διμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο του ελληνικού σχεδίου για την οικονομική ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, υπέγραψε σήμερα στο Σεράγεβο ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ανδρέας Λοβέρδος με τον Βόσνιο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ιβιτσα Μίσιτς. Η συμφωνία αφορά την χορήγηση, μέσα στη επόμενη πενταετία, ποσού 19.530.000 ευρώ (περίπου 6 δισ. δρχ), εκ μέρους της Ελλάδας, για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της χώρας.

    Απο το συνολικό ποσό το 20% θα διατεθεί για ιδιωτικές παραγωγικές επενδύσεις.

    Με βάση τα όσα προβλέπει η συμφωνία στα άρθρα 7 και 8 η εφαρμογή της μπορεί να διακοπεί προσωρινά σε περίπτωση πολέμου πολιτικής αναταραχής ή φυσικών καταστροφών, ή να καταγγελθεί αν υπάρξουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην εκτέλεση των έργων ή κακοδιαχείριση των πόρων.

    Ο κ. Λοβέρδος, αμέσως μετά επισήμανε ότι με την συμφωνία αυτή η Ελλάδα θέλει να βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, ενώ τόνισε ότι από τη γρήγορη και αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων θα εξαρτηθεί αν η Ελλάδα θα ανανεώσει την συμφωνία.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Ιβιτσα Μίσιτς, από την πλευρά του είπε ότι με τη συμφωνία η χώρα του καταλαμβάνει σημαντικό εμπορικό και οικονομικό ρόλο στην περιοχή.

    [16] Αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας

    29/7/2002 4:30:00 μμ

    Σε αύξηση έως και 10% των σημάτων τελών κυκλοφορίας επιβατηγών και μοτοσικλετών προχωρά το υπουργείο Οικονομικών για το έτος 2003, σύμφωνα με διάταξη του νομοσχεδίου για την απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Στο νομοσχέδιο ορίζεται ακόμα ότι η προμήθεια του ειδικού σήματος τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μοτοσικλετών είναι εμπρόθεσμη, εφόσον γίνει από 1 Νοεμβρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου του προηγουμένου έτους για το οποίο εκδίδεται, αρχής γενομένης από τα σήματα για το έτος 2003 (επομένως θα εφαρμοστεί από φέτος).

    Τα τέλη κυκλοφορίας ορίζονται ως εξής:

    51-300 κυβικά εκατοστά - 13 ευρώ (από 11,74)

    301-785 κυβικά εκατοστά - 33 ευρώ (από 29,35)

    786-1.357 κυβικά εκατοστά - 81 ευρώ (από 73,37)

    1.358-1.928 κυβικά εκατοστά - 146 ευρώ (από 132,06)

    1.929-2.357 κυβικά εκατοστά - 323 ευρώ (από 293,47)

    2.358 κυβικά εκατοστά και άνω - 420 ευρώ (από 381,51)

    [17] ΠΑΟ: Επέστρεψε στις προπονήσεις ο Μικάελσεν

    29/7/2002 4:06:00 μμ

    Ο Γιαν Μικάελσεν, ο Δανός μέσος του Παναθηναϊκού, ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού που τον ταλαιπωρούσε από την αρχή της προετοιμασίας στην Αυστρία και σήμερα προπονήθηκε μαζί με την υπόλοιπη αποστολή, γεγονός που έφερε χαμόγελα στο "πράσινο" στρατόπεδο. Η πρωινή προπόνηση περιελάμβανε ασκήσεις τακτικής με μπάλα. Εκτός του Μικάελσεν ο Φερνάντο Σάντος είχε στην διάθεση του και τον Γκόραν Βλάοβιτς που ξεπέρασε τις ενοχλήσεις στους προσαγωγούς ενώ ειδικό πρόγραμμα ακολούθησαν στο γυμναστήριο οι Γιώργος Καραγκούνης και Γιούρκας Σεϊταρίδης.

    [18] Κολύμβηση: Στον τελικό ο Οικονόμου

    29/7/2002 1:48:00 μμ

    Με τον καλύτερο τρόπο ξεκίνησε η ελληνική παρουσία στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης που διεξάγεται στο Βερολίνο. Ο Θανάσης Οικονόμου πήρε το "εισιτήριο" για τον απογευματινό τελικό στα 400μ. ελεύθερο ανδρών. Ο Οικονόμου, στα προκριματικά που έγιναν το πρωί, κατέκτησε την 5η θέση με χρόνο 3:51.43. Την πρόκριση στον τελικό πήρε και η ελληνική ομάδα σκυταλοδρομίας 4χ100 ελεύθερο, αποτελούμενη από τις Νιαγκουάρα, Μελαχροινού, Κωστή και Δημοσχάκη. Στα προκριματικά, οι αθλήτριές μας πήραν την 7η θέση στα προκριματικά με χρόνο 3:47.52 και θα αγωνισθούν στον απογευματινό τελικό του αθλήματος.

    Αντίθετα, ο Σπύρος Γιαννιώτης δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στον τελικό των 400μ. ελεύθερο ανδρών, αφού στα προκριματικά τερμάτισε 9ος με 3:52.33. Ο Γιαννιώτης βρέθηκε πίσω από τον Γερμανό Χελ, ο οποίος με 3:51.87, εξασφάλισε τη συμμετοχή του στον τελικό.

    Εκτός του Χελ και του Οικονόμου, το "παρών" στον τελικό θα δώσουν οι Μπρέμπιλα (Ιταλία), Κόμαν (Ρουμανία), Ροσολίνο (Ιταλία), Ροστουσέ (Γαλλία), Χόφμαν (Γερμανία) και Σβόμποντα (Τσεχία).

    Ομως, ούτε η Βασιλική Αγγελοπούλου κατάφερε να προκριθεί στον τελικό των 400μ. μικτής ατομικής. Η κολυμβήτρια του Χαϊδαρίου στα πρωϊνά προκριματικά πήρε τη 13η θέση με 4:54.35 και αποκλείστηκε από τον τελικό.

    Στον ημιτελικό των 50μ. μεταλούδα προκρίθηκε ο Απόστολος Τσαγκαράκης, ο οποίος με χρόνο 24.32 πήρε την 8η θέση στα προκριματικά.

    [19] Στη Μίλαν ο Ριβάλντο

    29/7/2002 12:00:00 μμ

    Ενας μάγος στο Μιλάνο... Δεν πρόκειται για τίτλο κάποιας χολιγουντιανής παραγωγής, αλλά για πραγματικό γεγονός, αφού εδώ και μερικές ώρες, ένας μάγος της "στρογγυλής θεάς", ο (Βίτορ Μπόρμπα Φερέιρα) Ριβάλντο, ανήκει και επίσημα στο δυναμικό της Μίλαν. Σύμφωνα με το επίσημο site του ιταλικού συλλόγου στο διαδίκτυο, ο Βραζιλιάνος άσος, υπέγραψε συμβόλαιο τριετούς διάρκειας με τους "ροσονέρι" και από τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται στο Τζουζέπε Μεάτσα και τη Serie A. Σύμφωνα, με τον ιταλικό Τύπο, ο 30χρονος πρώην παίκτης της Μπαρτσελόνα, θα εισπράξει για κάθε χρόνο συμβολαίου, το ποσό των 4.8 εκατομμυρίων ευρώ.

    Ο Ριβάλντο θα φτάσει στο προπονητικό κέντρο "Μιλανέλο" την Πέμπτη και εκεί πρόκειται να συναντήσει ακόμη δύο μέλη της βραζιλιάνικης ομάδας που νίκησε την Γερμανία με 2-0 στον τελικό της Γιοκοχάμα, τον κεντροαμυντικό Ρόκε Τζούνιορ και τον τερματοφύλακα Νέλσον Ντίντα.

    "Αυτοί ήταν που με έκαναν να αποφασίσω να έρθω στην Μίλαν. Μίλησα αρκετά με τον Ρόκε Τζούνιορ και τον Ντίντα, αλλά επίσης και με τον Σερζίνιο, ο οποίοι μου είπαν πολύ καλά πράγματα για τον σύλλογο -την οργανωτικότητά τους, τη δομή τους και τον τρόπο με τον οποίο φροντίζουν τους παίκτες. Ο Σερζίνιο ήταν αυτός που μου είπε ότι αναμφισβήτητα πρέπει να επιλέξω την Μίλαν", είπε ο Ριβάλντο που επισήμανε ότι είχε και άλλες προτάσεις όμως "η Μίλαν που έδωσε αμέσως την εντύπωση ότι με θεωρεί σημαντικό και αυτό μέτρησε πολύ για μένα".

    O Ριβάλντο τόνισε επίσης ότι περιμένει το πρώτο μιλανέζικο ντέρμπι, για να αγωνιστεί κόντρα στον συμπατριώτη του, Ρονάλντο.

    "Ανυπομονώ να παίξω σ' ένα ντέρμπι στο Σαν Σίρο", δήλωσε στη "Gazzetta dello Sport" ο Ριβάλντο. "Θα είναι ένα μεγάλο γλέντι για όλους τους φιλάθλους και ελπίζω να το διασκεδάσουν. Δεν φαντάστηκα ποτέ ένα τέτοιο σενάριο και είμαι περίεργος να δω τι μπορεί να συμβεί", πρόσθεσε ο Βραζιλιάνος άσος.

    [20] Μυρωδιές που ''γλυκαίνουν'' τον πόνο

    29/7/2002 1:59:00 μμ

    Οι γλυκές μυρωδιές μπορεί να μειώσουν σημαντικά το αίσθημα του πόνου αλλά μόνο στις γυναίκες, αναφέρει μελέτη επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Κεμπέκ στον Καναδά. Οι επιστήμονες ζήτησαν από 20 άνδρες και 20 γυναίκες να κρατήσουν το χέρι μέσα σε καυτό νερό όσο μπορούν περισσότερο. Ταυτόχρονα τους εξέθεσαν σε διάφορες οσμές. Οι ερευνητές εντόπισαν ότι οι γλυκές μυρωδιές όπως του τριαντάφυλλου ή των αμυγδάλων στις γυναίκες, και μόνο στις γυναίκες, ελάττωσαν αισθητά το αίσθημα του πόνου.

    Οι δυσάρεστες μυρωδιές όπως αυτή του ξυδιού λειτουργούν τελείως αντίστροφα επιδεινώνοντας τον πόνο, γράφει το σχετικό άρθρο του περιοδικού New Scientist.

    Και τα δύο φύλα αισθάνονταν ευχάριστα με τις ευχάριστες οσμές ενω οι έντονες ή δυσάρεστες οσμές τους χαλούσαν τη διάθεση.

    Οι γυναίκες τυπικά είναι πιο ευαίσθητες στις οσμές απ ό,τι οι άνδρες αν και οι γυναίκες που μετείχαν στη μελέτη δεν δήλωσαν ότι μύριζαν διαφορετικά τις ποικίλες οσμές.

    [21] Το νέο μουσείο Ακρόπολης στην Ουάσιγκτον Ποστ

    29/7/2002 7:10:00 μμ

    Στην κατασκευή του νέου Μουσείου της Ακρόπολης αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα της σημερινής «Ουάσιγκτον Ποστ», στο οποίο τονίζεται ότι η Ελλάδα ελπίζει πως με την ανέγερσή του θα ενισχυθεί η προσπάθεια που καταβάλλεται για αλλαγή της μέχρι τώρα αρνητικής στάσης της βρετανικής κυβέρνησης, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα. Στο άρθρο περιγράφεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να επισπεύσει το έργο, έτσι ώστε το μουσείο να είναι έτοιμο την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, κάτι για το οποίο έχει δεσμευθεί ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς εκείνη την εποχή αναμένεται τεράστια προσέλευση τουριστών από όλο τον κόσμο. Η εφημερίδα σημειώνει, όμως, ότι το έργο συναντά αντιδράσεις από επικριτές που υποστηρίζουν ότι η ανέγερση του μουσείου γίνεται σε χώρο όπου υπάρχουν αρχαιότητες, και επισημαίνεται η κινητοποίηση ομάδας επιστημόνων για την επιλογή άλλου χώρου.

    Αντιδράσεις βρίσκει το υπ. Πολιτισμού

    Στο πλαίσιο αυτό, φιλοξενούνται δηλώσεις του προέδρου της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών κ. Γιώργου Δοντά, ο οποίος χαρακτηρίζει το έργο «έγκλημα» και καλεί την κυβέρνηση να επιλέξει άλλο χώρο, ακόμη και αν αυτό σημαίνει καθυστέρηση μιας δεκαετίας. Από την άλλη, το ελληνικό κράτος υπεραμύνεται της ανοικοδόμησης του μουσείου στο συγκεκριμένο σημείο και οι αρμόδιοι σημειώνουν ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του αρχαιολογικού πλούτου που υπάρχει στο χώρο.

    Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον κ. Αχιλλέας Παπαρσένος δηλώνει στην «Ποστ» πως οι υπεύθυνοι χειρίζονται τα αρχαιολογικά ευρήματα με μεγάλη προσοχή, ενώ υπενθυμίζει ότι είναι απαραίτητη η επιστροφή των Γλυπτών διότι αυτά ανήκουν στον Παρθενώνα.

    Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν σε ό,τι αφορά στην έγκαιρη ανέγερση του μουσείου, η αρχαιολόγος Λένα Λαμπρινού δηλώνει στην αμερικανική εφημερίδα ότι «μερικές φορές γίνονται θαύματα στην Ελλάδα», προσθέτοντας ότι η προσπάθεια συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς και με σεβασμό στην προστασία της αρχαιολογικής κληρονομιάς του χώρου, με την ελπίδα να έχει ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2004.

    [22] Οι ΝΥ Times ταξιδεύουν στην Αθήνα της τέχνης

    29/7/2002 12:13:00 μμ

    Ενα εκτενές αφιέρωμα στην Αθήνα περιλαμβάνεται ταξιδιωτικό ένθετο των κυριακάτικων New York Times, με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Δράμα, τραγούδι και σχέδια για τους Ολυμπιακούς'' και υπότιτλο ''Ζωντανή η Αθήνα της τέχνης, προετοιμάζεται για τους Αγώνες''. Το δημοσίευμα περιέχει λεπτομερή στοιχεία για τις εκδηλώσεις των Φεστιβάλ Αθηνών, Επιδαύρου και Λυκαβηττού, τα μουσεία, τιμές ξενοδοχείων, εστιατορίων και ταξί, καθώς και οδηγίες για μια εκδρομή στην Αίγινα.

    Η όλη παρουσίαση συνοδεύεται από χάρτη της Αθήνας και φωτογραφίες από τη συλλογή τοπικών ενδυμασιών του Μουσείου Μπενάκη, το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, το λιμάνι της Αίγινας κι ένα εστιατόριο της Πλάκας.

    Στην εισαγωγή επισημαίνεται ότι είναι πολλά τα σημάδια που δείχνουν ότι η Αθήνα προετοιμάζεται πυρετωδώς για τους Ολυμπιακούς Αγένες (λειτουργία μετρό, πεζοδρόμηση της οδού Αρεοπαγίτου μπροστά στην Ακρόπολη, πρόοδος στις εργασίες αποκατάστασης των μνημείων και ''καθαρισμός'' του Παρθενώνα).

    Παράλληλα όμως αναφέρεται και στην καθυστέρηση του έργου κατασκευής της Αττικής Οδού που οδηγεί στο αεροδρόμιο ''Ελευθέριος Βενιζέλος''.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 29 July 2002 - 16:54:13 UTC