Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-07-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στοιχεία βαλλιστικών εξετάσεων όπλων της 17Ν
  • [02] Νέα κριτήρια προσλήψεων στο δημόσιο
  • [03] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι καθηγητές ΑΕΙ
  • [04] Επί τάπητος στη Ρηγίλλης η τρομοκρατία
  • [05] Στα ίχνη του Κουφοντίνα η ΕΛ.ΑΣ
  • [06] Μνημόνιο συνεργασίας ΟΣΕ-''Αθήνα 2004''
  • [07] O OHE τιμά τον κ. Βενιζέλο
  • [08] Εκρηξη στο κέντρο της Ιερουσαλήμ
  • [09] Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία
  • [10] Δραματική η κατάσταση στη Ναμπλούς
  • [11] Toυρκία: σε πρόωρες εκλογές τον Νοέμβριο
  • [12] Βόρεια-Νότια Κορέα:Στο τραπέζι του διαλόγου
  • [13] Μηχανική βλάβη ''έριξε'' το ''Ιλιούσιν'
  • [14] Στον τελικό καταδύσεων ο Συρανίδης
  • [15] Η πολύ πρωινή άσκηση βλάπτει...
  • [16] Στο ''εδώλιο'' αντισυλληπτικά τρίτης γενιάς
  • [17] Επέμβαση στη γλώσσα για καλύτερα Αγγλικά!

    [01] Στοιχεία βαλλιστικών εξετάσεων όπλων της 17Ν

    30/7/2002 7:15:00 μμ

    Τα αποτελέσματα των βαλλιστικών ερευνών σε τέσσερα όπλα που βρέθηκαν στη γιάφκα της Πάτμου καθώς και της γραφολογικής εξέτασης της ιστορικής γραφομηχανής της 17Ν παρουσίασε το μεσημέρι ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ., ενώ ο Μ. Χρυσοχοΐδης ενημέρωνε τον Πρωθυπουργό. Το απόγευμα οδηγήθηκαν στις φυλακές Κορυδαλλού οι Αλέκος Γιωτόπουλος, Παύλος Σερίφης και Κων/νος Τέλιος. Οι φυλακιστέοι θα κρατηθούν στην πτέρυγα των γυναικείων φυλακών, όπου παλιότερα κρατούνταν οι Απριλιανοί και πρόσφατα ο Γ. Κοσκωτάς. Ο Τέλιος πιθανώς να κρατηθεί στο ψυχιατρείο των φυλακών, όπως το ζήτησε ο ίδιος.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα των βαλλιστικών ερευνών

    Οι ανακοινώσεις του εκπροσώπου της αστυνομίας είχαν σχέση με τα στοιχεία που έχουν προκύψει μέχρι τώρα για τα όπλα της οργάνωσης, που έχουν χρησιμοποιηθεί σε δολοφονίες και ληστείες.

    Πρόκειται για ένα πιστόλι, δύο αυτόματα MP5 Α3, τα οποία είχαν κλαπεί από το αστυνομικό τμήμα του Βύρωνα και μία καραμπίνα που χρησιμοποιήθηκε σε ληστεία στη Θεσσαλονίκη, με λεία 35 εκατ. δραχμές, όπου οι δράστες τραυμάτισαν και τον υπάλληλο χρηματαποστολής Γεώργιο Σταμάτη.

    Επίσης ο κ. Οικονόμου ανακοίνωσε πού έχει χρησιμοποιηθεί η ηλεκτρονική γραφομηχανή που βρέθηκε στη γιάφκα της οδού Πάτμου. Η γραφομηχανή αυτή χρησιμοποιήθηκε μετά τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη από το 1990 μέχρι και το 1997 στη δολοφονία του Κωστή Περατικού στον Πειραιά.

    Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί η πρώτη ιστορική χειροκίνητη γραφομηχανή της οργάνωσης, καθώς και μία από τις δύο σφραγίδες της.

    Η ''17 Νοέμβρη'' είχε δύο σφραγίδες, μία με το λογότυπο ''ΕΟ 17Ν'', που σημαίνει ''Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη'' και μία μόνο με το αστέρι και το 17Ν. Η πρώτη δεν βρέθηκε σε καμία από τις δύο γιάφκες.

    Επίσης δεν βρέθηκε και το πρώτο ιστορικό 45άρι πιστόλι. Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας είναι βέβαιοι ότι το πιστόλι, τη σφραγίδα και πιθανόν και τη γραφομηχανή, πρόλαβε και πήρε μαζί του ο Δημήτρης Κουφοντίνας, που έχει εξαφανιστεί και καταζητείται.

    Οι Αρχές αναζητούν τόσο τον Κουφοντίνα όσο και τον ''Αρη''. Ο δεύτερος θεωρείται από την αστυνομία από τους βασικούς εκτελεστές της ''17 Νοέμβρη''.

    Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται από την εγκληματολογική υπηρεσία και στη διερεύνηση του ηλεκτρονικού αρχείου της οργάνωσης, που αποτελείται από 50 δισκέτες ηλεκτρονικού υπολογιστή, οι οποίες βρέθηκαν στη γιάφκα της οδού Δαμάρεως στο Παγκράτι. Από τα στοιχεία που περιέχονται σε μία από τις δισκέτες, η οποία έχει εξεταστεί μέχρι στιγμής, προκύπτουν χτυπήματα που ετοίμαζε η οργάνωση, αλλά δεν πραγματοποίησε, την τριετία 1990-1993, στη Θεσσαλονίκη, όταν ήταν σε έξαρση το θέμα των Σκοπίων. Ενας από τους στόχους που φαίνεται από το αρχείο, ήταν και το αμερικανικό προξενείο της Θεσσαλονίκης. Επίσης, στη δισκέτα υπάρχουν στοιχεία από παρακολουθήσεις και συλλογή λεπτομερών πληροφοριών για χρηματαποστολές νοσοκομείων, τραπεζών και άλλων οργανισμών, τις οποίες είχαν σκοπό να ληστέψουν τα μέλη της ''17 Νοέμβρη'' στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

    Οι χθεσινές μεταγωγές στον Κορυδαλλό οκτώ μελών της 17Ν

    Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την πεντάωρη ομολογία του στον ειδικό εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο ο Πάτροκλος Τσελέντης ή "Ταινίας, φερόμενο μέλος της "17Ν".

    Το πρωί διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα η δικογραφία που περιλαμβάνει την προανακριτική απολογία του Σάββα Ξηρού.

    Αύριο αναμένεται ν απολογηθεί στον κ. Ζερβομπεάκο και ο 50χρονος Νίκος Παπαναστασίου που φέρεται να συμμετείχε στη ''17Ν'' με την κωδική ονομασία ''Νικήτας'', αν και ο ίδιος εξακολουθεί να αρνείται κάθε συμμετοχή του στην οργάνωση.

    Χθες το απόγευμα οδηγήθηκαν στις φυλακές Κορυδαλλού και στα ειδικά διαμορφωμένα κελιά οι οκτώ από τους 13 κατηγορούμενους για την υπόθεση της ''17 Νοέμβρη'', που έχουν κριθεί προφυλακιστέοι. Πρόκειται για τα αδέλφια Χριστόδουλο και Βασίλη Ξηρό και τους Βασίλη Τζωρτζάτο, Θεολόγο Ψαραδέλλη, Ηρακλή Κωστάρη, Κωνσταντίνο Καρατσόλη, Διονύση Γεωργιάδη και Θωμά Σερίφη.

    Οι κατηγορούμενοι μεταφέρθηκαν ο καθένας σε ξεχωριστό αυτοκίνητο και δεν είχαν καμία επαφή μεταξύ τους, ενώ ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσε συνέχεια και έλεγχε το χώρο γύρω από την ευρύτερη περιοχή των φυλακών.

    Παράλληλα, οι διωκτικές Αρχές αναζητούν δύο άνδρες και μία γυναίκα με τα κωδικά ονόματα ''Σαρδανάπαλος'', ''Αρης'' και ''Αννα'' τα οποία κατηγορούνται για συμμετοχή τους σε εγκληματικές ενέργειες της ''17Ν''.

    Συγχαρητήρια στον κ. Χρυσοχοίδη

    Η πορεία των ανακρίσεων και γενικώς η όλη διαδικασία που αναμένεται να ακολουθηθεί θα απασχολήσει αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες, σύσκεψη του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Κρουσταλάκη, με τον εφέτη εισαγγελέα Κυριάκο Καρούτσο και τους ειδικούς εφέτες ανακριτές κκ Ζερβομπεάκο, Μπίρπο και Πετρόπουλο, οι οποίοι έχουν αναλάβει τις ανακρίσεις για την τρομοκρατία.

    Τα συγχαρητήριά του στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοίδη και στο σύνολο της ΕΛΑΣ για τις πετυχημένες κινήσεις στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, έδωσε το πρωί ο πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν οι δύο άνδρες στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

    Ο κ. Σαμαράς αμέσως μετά, ζήτησε πανεθνική συναίνεση και υπερκομματική αντίληψη, ώστε η τρομοκράτες να πάρουν μία ξεκάθαρη απάντηση.

    [02] Νέα κριτήρια προσλήψεων στο δημόσιο

    30/7/2002 1:45:00 μμ

    Αλλάζει ο τρόπος προσλήψεων στο δημόσιο μετά την εφαρμόγή των διατάξεων του νέου νομοσχεδίου που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης. Σύμφωνα με το νέο σύστημα οι ειδικές γνώσεις (μεταπτυχιακά, βαθμός πτυχίου, ξένη γλώσσα) αλλά και η προηγούμενη εργασιακή εμπειρία του υποψήφιου, αποτελούν το "εισιτήριο" για την πρόσληψη στους δημόσιους οργανισμούς. Οι γραπτοί διαγωνισμοί δεν θα αποτελούν πια την πεπατημένη, αλλά θα πραγματοποιούνται μόνο για κλάδους υπαλλήλων ειδικών απαιτήσεων.

    Ωστόσο κατά τακτά χρονικά διαστήματα το ΑΣΕΠ θα πραγματοποιεί τεστ στα οποία θα εξετάζονται και θα βαθμολογούνται οι γενικότερες πρακτικές γνώσεις και οι δεξιότητες του υποψηφίου.

    Με την αντίστοιχη βαθμολογία των υποψηφίων θα δημιουργείται επετηρίδα στο ΑΣΕΠ η οποία θα ισχύσει για τρία χρόνια.

    Στο σχετικό νομοσχέδιο περιλαμβάνεται επίσης ρύθμιση για την επιπλέον μοριοδότηση 40% της εμπειρίας των συμβασιούχων που από το 1994 μέχρι την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου θα έχουν συμπληρώσει 24 μήνες προϋπηρεσία.

    [03] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι καθηγητές ΑΕΙ

    30/7/2002 6:04:00 μμ

    Ακαρπη ήταν η συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου με τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ, που πραγματοποιούν αποχή από τον περασμένο Ιούνιο, διεκδικώντας αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους. Η Εκτελεστική Γραμματεία της επιτροπής των εκπαιδευτικών δήλωσε ότι εμμένει στην προηγούμενη απόφαση της για συνέχιση των κινητοποιήσεων το Σεπτέμβριο.

    Ο κ. Ευθυμίου επανέλαβε τη στάση της κυβέρνησης

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των εκπαιδευτικών, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός διευκρίνισε το χρονοδιάγραμμα κατάθεσης των νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν στη ρύθμιση του συνταξιοδοτικού με το συνυπολογισμό του επιδόματος εξωδιδακτικής απασχόλησης στις συντάξιμες αποδοχές και της χορήγησης του ίδιου επιδόματος κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής άδειας.

    Οσον αφορά στην επίλυση του μισθολογικού ζητήματος μέσω της ενσωμάτωσης των επιδομάτων στο βασικό μισθό, ο υπουργός επανέλαβε τη γνωστή θέση της κυβέρνησης, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    [04] Επί τάπητος στη Ρηγίλλης η τρομοκρατία

    30/7/2002 4:34:00 μμ

    Σύσκεψη υπό τον Κώστα Καραμανλή με τη συμμετοχή του Μιλτιάδη Εβερτ, της Ντόρας Μπακογιάννη, του Βύρωνα Πολύδωρα και άλλων στελεχών της ΝΔ έγινε το μεσημέρι στη Ρηγίλλης για την υπόθεση της τρομοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη έγινε ανασκόπηση των μέχρι τώρα δεδομένων και στελέχη όπως οι κκ Παυλόπουλος, Μαρκογιαννάκης και η κυρία Μπενάκη παρουσίασαν αναλυτικά τις δικονομικές πτυχές της υπόθεσης. Στη σύσκεψη εκτιμήθηκε ότι η Ν.Δ μέχρι τώρα έχει τηρήσει σωστή γραμμή και θέση και αυτή θα εξακολουθήσει να τηρεί. Δηλαδή, θα αναμένει τις εξελίξεις μέχρι την πλήρη εξάρθρωση της 17Ν και θα εκφράζει την ικανοποίησή της για την πορεία των ερευνών και τις προσπάθειες των διωκτικών Αρχών.

    Στο ίδιο μήκος κύμματος οι δηλώσεις για την εξάρθρωση της 17Ν

    Ο κ. Καραμανλής φέρεται να είπε ''πήγαμε καλά, και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να κινούμαστε''.

    Ανάλογες θέσεις διατύπωσε και ο Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος αρχικά είχε κινηθεί σε διαφορετικό μήκος κύματος από τη Ρηγίλλης. Μάλιστα, ειπώθηκε στη σύσκεψη ότι μπορεί ορισμένα στελέχη να διατύπωσαν και να διατυπώνουν διαφορετικές εκτιμήσεις, αλλά ο κ. Καραμανλής ζήτησε από όλους να κινούνται με βάση την επίσημη γραμμή που έχει διαμορφωθεί.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι για πολλά στελέχη υπάρχουν ακόμη αναπάντητα ερωτήματα αλλά όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη, η ΝΔ δεν πρόκειται να τα θέσει και θα αναμένει τις επίσημες ανακοινώσεις των Αρχών και τον απολογισμό που θα κάνουν όταν ολοκληρωθεί αυτή η υπόθεση και αν υπάρχουν ακόμη και τότε ερωτήματα, τότε αυτά θα τεθούν από την ίδια την κοινωνία καθώς η Ρηγίλλης δεν θέλει να δίνει αφορμή στην κυβέρνηση να την επικρίνει ότι αντιμετωπίζει ''μίζερα'' τις θετικές εξελίξεις στην υπόθεση της τρομοκρατίας.

    Σύσκεψη Ν.Δ για τον Τουρισμό στην Ελλάδα

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής δέχθηκε στο γραφείο του στη Ρηγίλλης εκπροσώπους τουριστικών φορέων και συζήτησαν μαζί τα προβλήματα του Τουρισμού καθώς και προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.

    Ο Ελληνικός Τουρισμός διέρχεται σήμερα πρωτοφανή κρίση με σοβαρές επιπτώσεις στην Εθνική Οικονομία, δήλωσε ο κ. Καραμανλής μετά την σύσκεψη κατηγορώντας την κυβέρνηση για μακρόχρονη ολιγωρία και έλλειψη συγκροτημένης πολιτικής για τον τουρισμό.

    [05] Στα ίχνη του Κουφοντίνα η ΕΛ.ΑΣ

    Πηγή: ΝΕΤ 30/7/2002 4:27:00 μμ

    Στα ίχνη του Δημήτρη Κουφοντίνα φαίνεται ότι βρίσκονται εδώ και μέρες οι διωκτικές Aρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε σημεία που χρησιμοποιούσε ως κρησφύγετα σε διάφορες περιοχές της Αθήνας παρακολουθούνται, ενώ οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής έχουν προετοιμαστεί για την στιγμή που θα βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο με τον καταζητούμενο. Σημαντικές λεπτομέρειες για τα όσα διαδραματίστηκαν τη νύχτα της 29ης Ιουνίου στον Πειραιά, έρχονται στο φως.

    Πρωταγωνιστής ο Κουφοντίνας στο χτύπημα της 29ης Ιουνίου στον Πειραιά

    Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, ο Κουφοντίνας λίγη ώρα πριν από το χτύπημα στον Πειραιά, είχε πάει μαζί με μια γυναίκα σε φιλικό τους σπίτι στον Πειραιά Κάποια στιγμή και ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μίλησε με κάποιον στο τηλέφωνο, ο εμφανιζόμενος ως καθηγητής Μαθηματικών μίλησε με τον οικοδεσπότη. Οπως αναφέρει η εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ", είχαν τον ακόλουθο διάλογο:

    "Εμένα με συγχωρείται. Θα πρέπει να φύγω".

    "Γιατί Μίμη, που θα πας;"

    "Εχω μια δουλειά. Θα επιστρέψω αργότερα θα μείνει εδώ η κυρία!".

    "Κρίμα βρε Μίμη, είναι τόσο σοβαρό;".

    "Εχω ανειλημμένη υποχρέωση. Θέλω να πάω να παραδώσω ένα μάθημα σ ένα παιδί και μόλις τελειώσω θα επιστρέψω. Συνεχίστε εσείς".

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες της αστυνομίας, επέστρεψε εμφανώς αναστατωμένος, πήρε τη γυναίκα και έφυγαν από το σπίτι. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι αυτός και ο Σάββας Ξηρός επιχείρησαν να τοποθετήσουν τουλάχιστον δύο βόμβες στον Πειραιά.

    Μετά την έκρηξη και τον τραυματισμό του Ξηρού, ο Κουφοντίνας θεώρησε ότι ο Ξηρός δεν θα ζούσε. Ο ίδιος ο Ξηρός είπε στις Αρχές ότι μόλις έγινε η έκρηξη, απευθυνόμενος στον Κουφοντίνα είπε:

    "Λουκά φύγε!".

    Ο "Λουκάς" πήγε στη γιάφκα της Δαμάρεως από όπου πήρε το δεύτερο 45αρι της οργάνωσης πήρε κι άλλο οπλισμό αλλά και χρήματα. Εκτιμάται ότι περίπου 40 εκατομμύρια δραχμές, που προέρχονταν από ληστεία ήταν στο διαμέρισμα, πληροφορία που φαίνεται να επιβεβαίωσε και ο Σάββας Ξηρός.

    Βρίσκεται εντός Ελλάδας;

    Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ δεν έχει φύγει από τη χώρα. Βρίσκεται στη χώρα και κυκλοφορεί μεταμφιεσμένος, συνοδευόμενος από νεαρότερο άντρα ο οποίος είναι πολύ πιστός και έτοιμος να πολεμήσει μαζί του. Οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής θεωρούν ότι ο Κουφοντίνας δεν θα παραδοθεί αμαχητί. Περιμένουν να τον αντιμετωπίσουν οπλισμένο. Εκτιμούν ότι δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει το 45 άρι και τις χειροβομβίδες που έχει μαζί του προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη. Γι αυτό προετοιμάζονται κατάλληλα άνδρες της αντιτρομοκρατικής ενώ τα πέντε σημεία στα οποία μπορεί να εμφανιστεί παρακολουθούνται στενά.

    [06] Μνημόνιο συνεργασίας ΟΣΕ-''Αθήνα 2004''

    30/7/2002 6:51:00 μμ

    Υπεγράφη σήμερα από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ Κωνσταντίνο Γιαννακό και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Αθήνα 2004 κ. Σπανουδάκη, μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΟΣΕ και του Αθήνα 2004 για τη μίσθωση αποθηκευτικών χώρων σε περιοχή της οποίας την αξιοποίηση έχει αναλάβει η ΓΑΙΟΣΕ, θυγατρική εταιρία ΟΣΕ. Υστερα από διαπραγματεύσεις που έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΟΣΕ κ. Τσουκαλάς, καθορίζονται ειδικότεροι όροι για τη μίσθωση από την Οργανωτική Επιτροπή ακινήτου ιδιοκτησίας ΟΣΕ που θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια των Αγώνων καλύπτοντας τις ανάγκες του Ολυμπιακού Κέντρου Εφοδιασμού. Για το σκοπό αυτό ο ΟΣΕ θα κατασκευάσει, σε έκταση ιδιοκτησίας του στην περιοχή πλακωτό Μαγούλας Αττικής, δυο αυτοτελείς αποθηκευτικούς χώρους, οι οποίοι ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προδιαγραφές αποθηκευτικών χώρων υπό την καθοδήγηση μελετητικής ομάδας και υπό την επίβλεψη του Αθήνα 2004. Οι δύο στεγασμένοι χώροι αντιστοιχούν σε 33.000 τ.μ και 14.000 τ.μ αντίστοιχα με εναπομείναντα ελεύθερο περιβάλλοντα χώρο συνολικής επιφάνειας 65.000 τμ.

    [07] O OHE τιμά τον κ. Βενιζέλο

    30/7/2002 12:27:00 μμ

    Tιμητική πλακέτα, "σε αναγνώριση της εξαιρετικής υποστήριξης που παρέχει στην υπόθεση των προσφύγων και της αφοσίωσής του στην προώθηση της ειρήνης μέσω του πολιτισμού", απένειμε σήμερα στον Υπουργό Πολιτισμού κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, η αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα κ. Φλορίντα Ρόχας Ροντρίγκεζ. Μετά την απονομή, η κ. Ρόχας Ροντρίγκεζ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Υπάτης Αρμοστείας στον κ. Βενιζέλο, ενώ ο υπουργός πολιτισμού από την πλευρά του αφού ευχαρίστησε την κ. Ροντρίγκεζ τόνισε ότι ''η Ελλάδα θα είναι πάντοτε στο πλευρό του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, γιατί είναι μία χώρα που ξέρει τι σημαίνει η προσφυγιά''.

    " Ο αγώνας μας κατά της ξενοφοβίας, κατά του ρατσισμού, κατά της άνισης μεταχείρισης και των απαράδεκτων διακρίσεων, πρέπει να είναι διαρκής. Αυτό είναι και το μήνυμα του Πολιτισμού των Πολιτισμών, το μήνυμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Γιατί ο Πολιτισμός των Πολιτισμών είναι πρωτίστως ο πολιτισμός της επιβίωσης και οι πρόσφυγες αγωνίζονται για την επιβίωση" επισήμανε καταλήγοντας ο κ. Βενιζέλος.

    [08] Εκρηξη στο κέντρο της Ιερουσαλήμ

    30/7/2002 3:47:00 μμ

    Εκρηξη σε κεντρικό πολυσύχναστο σημείο της Ιερουσαλήμ, πάγωσε σήμερα το αίμα των κατοίκων της πόλης. Οι αρχές εικάζουν ότι πρόκειται για επίθεση Παλαιστίνιου καμικάζι, ο οποίος προσπάθησε να μπει σε εστιατόριο, αλλά για κάποιο λόγο τα εκρηκτικά που μετέφερε πυροδοτήθηκαν πρόωρα. Από την έκρηξη έπεσε ο ίδιος νεκρός, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι επτά Ισραηλινοί.

    Νεκροί σε επίθεση δύο Ισραηλινοί έποικοι - Οι Μάρτυρες του αλ-Ακσα ανέλαβαν την ευθύνη

    Το εστιατόριο φαστ-φουντ βρίσκεται σε γειτονιά κοντά στην Οδό της Γιάφας, μια πολυσύχναστη εμπορική λεωφόρο της Ιερουσαλήμ. "Μόλις ο δράστης μπήκε, έγινε η έκρηξη", δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Ιερουσαλήμ Μίκι Λεβί. "Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν επρόκειτο για κάποιο βραχυκύκλωμα ή αν ο άνδρας ήταν καμικάζι βομβιστής". Η έκρηξη σημειώθηκε σε γειτονιά κοντά στην Οδό της Γιάφας, μια πολυσύχναστη εμπορική λεωφόρο.

    Ένας άνθρωπος τραυματίσθηκε στο κεφάλι και έξι άλλοι φέρουν ελαφρά τραύματα. Τα περισσότερα από τα θύματα τραυματίσθηκαν από θραύσματα, διευκρίνισε η αστυνομία της Ιερουσαλήμ.

    Πρόκειται για την πρώτη επίθεση μετά από έξι εβδομάδες ηρεμίας στην πόλη, αλλά και η πρώτη μετά την ανακατάληψη από το Ισραήλ επτά η οκτώ παλαιστινιακών πόλεων και τον βομβαρδισμό της πόλης της Γάζας, στον οποίο βρήκαν το θάνατο 15 άνθρωποι.

    Αυτές οι πρόσφατες ενέργειες του Ισραήλ πυροδότησαν εκ νέου την οργή του παλαιστινιακού λαού, ενώ οι εξτρεμιστικές παλαιστινιακές οργανώσεις είχαν ορκιστεί εκδίκηση.

    Νωρίτερα δυο Ισραηλινοί έποικοι σκοτώθηκαν από παλαιστινιακά πυρά στον τομέα της Νάμπλους, στον εβραϊκό οικισμό Ταπουάς στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Οχθης. Την ευθύνη για την επίθεση εναντίον τους ανέλαβαν οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ-Ακσα, μια ένοπλη οργάνωση που συνδέεται με την Φατάχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ.

    ''Θα εκδικηθούμε όλους τους μάρτυρες. Είναι η απάντησή μας στην κατοχή και στη δειλή δολοφονία των μαχητών μας'', αναφέρει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

    Οι παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας δεν έχουν σχολιάσει μέχρι στιγμής το επεισόδιο αυτό.

    Εν τω μεταξύ στενός συνεργάτης του Ισραηλινού υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Ούζι Λαντάου χαρακτήρισε ''πογκρόμ'' τις βιαιότητες που διέπραξαν την Κυριακή οι εβραίοι έποικοι της Χεβρώνας εναντίον των Παλαιστινίων γειτόνων τους, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο μιας μικρής Παλαιστίνιας, γράφει σήμερα η ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ.

    Ο όρος ''πογκρόμ'' χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει τις σφαγές που είχαν υποστεί οι εβραϊκές κοινότητες της ανατολικής Ευρώπης.

    [09] Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία

    30/7/2002 6:40:00 μμ

    Σεισμική δόνηση σημειώθηκε σήμερα στη νοτιοδυτική Τουρκία με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές ορισμένα σπίτια στην επαρχία Ντενιζλί, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. Αξιωματούχοι στο σεισμολογικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης ανέφεραν ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα, αλλά σημειώθηκε διακοπή της λειτουργίας των τηλεφώνων και της ηλεκτροδότησης και υπέστησαν ζημιές ορισμένα σπίτια στη επαρχία, σύμφωνα με το Ανατολή. Σε δύο σεισμούς που είχαν σημειωθεί το 1999 στη βορειοδυτική Τουρκία είχαν χάσει τη ζωή τους περίπου 18.000 άνθρωποι.

    [10] Δραματική η κατάσταση στη Ναμπλούς

    Πηγή: NET 105,8 fm 30/7/2002 1:02:00 μμ

    Στη Μέση Ανατολή, δραματική είναι πια η κατάσταση των Παλαιστινίων καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας που τους έχουν επιβάλει οι Ισραηλινοί, κάνει το 30% των παιδιών τους να υποσιτίζονται. Έτσι, εδώ και τρεις μέρες, οι κάτοικοι της Ναμπλούς παραβιάζουν την απαγόρευση κυκλοφορίας και βγαίνουν στους δρόμους σε αναζήτηση τροφίμων αγνοώντας την παρουσία των ισραηλινών τανκς. Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις χωρίς όμως να αντιδρά.

    Εν τω μεταξύ, ο κυβερνήτης της Μαχμούτ Αλούλ, κάλεσε όλους τους Παλαιστίνιους να μιμηθούν το παράδειγμα των κατοίκων της Ναμπλούζ να "σπάσουν, όπως είπε, τις πόρτες της φυλακής τους και να βγουν στους δρόμους για να βρουν τρόφιμα και φάρμακα".

    Σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης, σήμερα υποσιτίζεται το 30% των παιδιών των Παλαιστινίων, ενώ πριν αρχίσει η νέα Ιντιφάντα το ποσοστό ήταν μόλις 7%.

    Εξάλλου, δύο Ισραηλινοί έποικοι πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από ένοπλους Παλαιστινίους σε χωριό νότια της Ναμπλούς, ενώ σε ένα άλλο επεισόδιο, δύο άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά όταν μαχαιρώθηκαν από ένα Παλαιστίνιο που αργότερα σκοτώθηκε από ισραηλινούς φρουρούς.

    Πάντως, ο υπουργός εσωτερικών του Ισραήλ Μπινιαμίν Μπεν Ελιέζερ και ο Παλαιστίνιος ομόλογός του Αμπντέλ Ραζέκ Γιεχιγιέ συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για να επαναληφθούν οι συνομιλίες των δύο πλευρών για την ασφάλεια στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

    Ο κ. Γιεχιγιέ επέκρινε δημόσια τον Γιάσερ Αραφάτ ότι παρεμβαίνει στις αρμοδιότητές του.

    [11] Toυρκία: σε πρόωρες εκλογές τον Νοέμβριο

    30/7/2002 6:49:00 μμ

    Η αρμόδια επιτροπή του τουρκικού Κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα την πρόταση για την διενέργεια πρόωρων εκλογών τον Νοέμβριο, πρόταση η οποία θα συζητηθεί στο Σώμα, πιθανότατα αύριο, όπου αναμένεται ότι θα υπερψηφιστεί. Εν τω μεταξύ, μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στην Aγκυρα, όπου ο Αμερικανός πρέσβης επισκέφθηκε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ο υπουργός Αμυνας της χώρας συναντήθηκε δύο φορές με τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετσεβίτ, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, ενώ, στην συνέχεια, συνοδευόμενος από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας επισκέφθηκαν τον πρόεδρο της χώρας Αχμέντ Σεζέρ. Μετά τις συναντήσεις αυτές δεν έγιναν δηλώσεις, εικάζεται, όμως, ότι όλη αυτή κινητικότητα σχετίζεται με ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του Ιράκ.

    [12] Βόρεια-Νότια Κορέα:Στο τραπέζι του διαλόγου

    30/7/2002 12:25:00 μμ

    Aπό τη ναυμαχία στην Κιτρινη

    Θάλασσα

    Η Νότια Κορέα αποδέχθηκε τελικά την πρόταση της Βόρειας Κορέας για επανάληψη των διμερών συνομιλιών και σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις οι τριήμερες προπαρασκευαστικές συνομιλίες θα αρχίσουν την Παρασκευή στη Νότια Κορέα. Η Πιονγιάνγκ με επιστολή της είχε εκφράσει την περασμένη Πέμπτη την λύπη της για το επεισόδιο που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα με τη Νότια Κορέα στην Κίτρινη θάλασσα κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους πέντε Νοτιοκορεάτες ναύτες και περίπου 30 Βορειοκορεάτες, τονίζοντας ότι προσφέρεται να επαναλάβει το διάλογο. Ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Αμυνας σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Βορειοκορεάτη διαπραγματευτή στις διμερείς συνομιλίες τόνισε ότι η χώρα του θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει τυχόν επανάληψη στο μέλλον ανάλογου επεισοδίου.

    [13] Μηχανική βλάβη ''έριξε'' το ''Ιλιούσιν'

    30/7/2002 1:27:00 μμ

    Φωτογραφίες των θυμάτων

    Μια βλάβη στο πηδάλιο διευθύνσεως είναι η αιτία της συντριβής του Ιλιούσιν-86 την Κυριακή στην Μόσχα που στοίχισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης των μαύρων κουτιών. Οπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της επιτροπής που διερεύνησε τα αίτια του δυστυχήματος, το πηδάλιο διευθύνσεως μπλόκαρε λίγα δευτερόλεπτα μετά την απογείωση του αεροσκάφους. Το αεροσκάφος πραγματοποιούσε ''τεχνική πτήση'' από την Μόσχα στην Αγία Πετρούπολη όταν συνετρίβη κοντά στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο 1, σε προάστιο της ρωσικής πρωτεύουσας.

    [14] Στον τελικό καταδύσεων ο Συρανίδης

    30/7/2002 6:36:00 μμ

    Την πρόκριση για τον αυριανό τελικό των καταδύσεων από βατήρα ενός μέτρου, πήρε ο Νίκος Συρανίδης. Ο Ελληνας αθλητής, στα προκριματικά που έγιναν το μεσημέρι, πήρε την 7η θέση με 342.54 βαθμούς και θα αγωνισθεί στον τελικό. Την καλύτερη επίδοση στα προκριματικά σημείωσε ο Ρώσος Λισόφσκι με 396.24 βαθμούς, δεύτερος ήταν ο Φιλανδός Πουχάκα με 372.96 βαθμούς και τρίτος ο Ιταλός Μαρκόνι με 366.25 βαθμούς.

    [15] Η πολύ πρωινή άσκηση βλάπτει...

    30/7/2002 2:13:00 μμ

    Η σωματική άσκηση πολύ νωρίς το πρωί πιθανόν για ορισμένους να αποτελεί μια καλή αρχή για την ημέρα τους, οι επιστήμονες όμως εκτιμούν ότι πιθανότατα να ευθύνεται για σειρά λοιμώξεων. Η ορμόνη των επινεφριδίων που συμβάλλει στην καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος,εξηγούν οι ερευνητές που έλαβαν μέρος στη μελέτη, βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα το πρωί απ' ό,τι στη συνέχεια της ημέρας, και αντιπροτείνουν τις απογευματινές ώρες ως τις πλέον ενδεδειγμένες για έντονη γυμναστική.

    ''Ο λόγος είναι ότι το το απόγευμα, δεν υπάρχει ανοσοκαταστολή'', δήλωσε η δόκτωρ Λυγερή Δημητρίου του πανεπιστημίου Μπρύνελ στο Αϊλσγουόρθ της νοτιοανατολικής Αγγλίας.

    Στη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στη Βρετανική Επιθεώρηση για την Αθλητιατρική, η δόκτωρ Δημητρίου και οι συνεργάτες της μελέτησαν τις συνέπειες των αθλητικών προγραμμάτων που εφαρμόζονται τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα σε 14 αθλητές της κολύμβησης.

    Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα της ορμόνης των επινεφριδίων και τα επίπεδα των εκκρίσεων IgA, στοιχείου που αποκαλύπτει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και ανιχνεύεται στο σάλιο μετά από ένα αθλητικό πρόγραμμα.

    Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι από τις έρευνες τους προέκυψε ότι το εσωτερικό ρολόι κάθε ατόμου, ή οι βιορυθμοί, έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα. Για το λόγο αυτό προτείνουν στους αθλητές να αποφεύγουν την άσκηση νωρίς το πρωί ιδιαίτερα εάν υπάρχει τραυματισμός ή κάποια ασθένεια ή ακολουθεί μεγάλος αγώνας.

    [16] Στο ''εδώλιο'' αντισυλληπτικά τρίτης γενιάς

    30/7/2002 3:26:00 μμ

    Η βρετανική δικαιοσύνη απέρριψε χθες προσφυγή εναντίον φαρμακευτικών εταιρειών που είχε υποβληθεί για λογαριασμό περισσοτέρων από 100 γυναικών οι οποίες παρουσίασαν θρομβώσεις και υπέστησαν εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ χρησιμοποιούσαν αντισυλληπτικά χάπια τρίτης γενιάς. Ο δικαστής Μακέι δήλωσε πως κατά την ακροαματική διαδικασία εξετάστηκαν πιο εξαντλητικά απ' όσο έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα τα θέματα υγείας που έχουν σχέση με τα χάπια, ωστόσο τα συμπεράσματα που προέκυψαν δεν κρίθηκαν επαρκή για την στήριξη των καταγγελιών.

    Οι γυναίκες ζητούσαν αποζημίωση από την Organon Laboratories, τμήμα της ολλανδικής χημικής εταιρίας Akzo Nobel, τη γερμανική Schering AG και την αμερικανική Wyeth υποστηρίζοντας ότι οι εταιρείες δεν τις προστάτευσαν από τις βλαβερές παρενέργειες των χαπιών.

    Ο δικηγόρος των θυμάτων είχε υποστηρίξει στη διάρκεια της δίκης, τον περασμένο Μάρτιο, ότι αυτά τα λεγόμενα χάπια τρίτης γενιάς δημιουργούν "αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης" σε σχέση με εκείνα της δεύτερης γενιάς. Ορισμένες από τις μηνύτριες παρουσίασαν ήσσονος σημασίας παρενέργειες, άλλες όμως βρήκαν το θάνατο ή έμειναν ανάπηρες για όλη τους τη ζωή ως επακόλουθο θρομβώσεων που υπέστησαν.

    [17] Επέμβαση στη γλώσσα για καλύτερα Αγγλικά!

    30/7/2002 1:55:00 μμ

    Αρκετοί είναι οι Κινέζοι που θέλουν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση στη γλώσσα προκειμένου να βελτιώσουν την προφορά τους στα... Αγγλικά, αναφέρει σε δημοσίευμα του το περιοδικό ''Πλαστική Χειρουργική''. Προφανώς πολλοί Κινέζοι εσφαλμένα επιρρίπτουν ευθύνες για τη δυσκολία της εκφοράς της Αγγλικής στο λεπτό δέρμα που καλύπτει το κάτω μέρος της γλώσσας τους, προσθέτει ο συντάκτης του σχετικού άρθρου, επισημαίνοντας τη σημασία της τη γνώση των Αγγλικών στην εξεύρεση δουλειάς στη σύγχρονη αγορά εργασίας.

    Το άρθρο επικαλείται τις δηλώσεις ενός χειρουργού απο τη Σαγκάη που αναφέρει ότι ένας άνδρας τον επισκέφθηκε και του ζήτησε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στη γλώσσα μήπως και κατορθώσει να πάρει βίζα για τις ΗΠΑ καθώς έχει αποτύχει ήδη δύο φορές.

    Η μητέρα ενός 15χρονου κοριτσιού κατέφυγε επίσης στον ίδιο γιατρό για να χειρουργήσει τη γλώσσα της κόρης της πριν απο τις προφορικές της εξετάσεις στα Αγγλικά καθώς το κορίτσι δεν μπορούσε να προφέρει σωστά το ''ρ''.

    Ο χειρουργός αρνήθηκε και στις δύο περιπτώσεις.

    Σημειώνεται ότι η γνώση της Αγγλικής θεωρείται βασικό εφόδιο για την επαγγελματική αποκατάσταση των νεαρών Κινέζων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 30 July 2002 - 16:53:40 UTC