Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-07-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα προκήρυξη της ''17Ν'';
  • [02] Κόντρα ΝΔ-κυβέρνησης για τουριστική πολιτική
  • [03] Σε εξέλιξη η δίκη Πάσσαρη στο Βουκουρέστι
  • [04] Κάπνισμα δημοσίως; Όχι πια!
  • [05] Τηλεφώνημα για βόμβα αναστάτωσε τον Πειραιά
  • [06] Θεσσαλονίκη: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ
  • [07] Έφυγε από κοντά μας ο δημοσιογράφος Σταύρος Απέργης
  • [08] Επίσκεψη Πάπα στο Μεξικό-νεκρός ένας φωτογράφος
  • [09] Πτώση τουριστικού αεροσκάφους στην Δανία
  • [10] Στο Γκουαντανάμο σωματοφύλακες του Λάντεν
  • [11] Δύο τραυματίες σε σεισμό στην Κόστα Ρίκα
  • [12] Μεροληπτικός ο αντιτρομοκρατικός νόμος
  • [13] Ισπανικό ''ναι'' για ενίσχυση Ελλήνων βαμβακοπαραγωγών
  • [14] Μέτρα στήριξης ανάπτυξης σε Δράμα και Καβάλα
  • [15] Εκτελεστική Γραμματεία για την EXPO 2008
  • [16] Ικανοποιητική η κατάσταση του Τζορτζ Μπεστ
  • [17] Παγκόσμιο ρεκόρ ο Θορπ στα 400μ. ελεύθερο
  • [18] Σπάει ρεκόρ το πρωτάθλημα κολύμβησης
  • [19] Οστεοπόρωση προκαλούν τσίχλες-χάπια φθορίου
  • [20] Καταφύγιο για τα παιδιά τα χνουδωτά ζωάκια
  • [21] Νοκ άουτ επίδοξος ληστής από γυναίκα έγκυο
  • [22] ''Ασκήσεις'' στο τιμόνι κατά της υπνηλίας

    [01] Νέα προκήρυξη της ''17Ν'';

    31/7/2002 11:42:00 πμ

    Το απόγευμα αναμένεται να απολογηθεί στον ειδικό εφέτη ανακριτή ο Νίκος Παπαναστασίου, ο οποίος φέρεται να είχε το κωδικό όνομα ''Νικήτας'' στην οργάνωση της ''17Ν''. Εναντίον του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για σωρεία κακουργημάτων, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε κάθε κατηγορία ενώπιον του εισαγγελέα εφετών Κυριάκου Καρούτσου. Εν τω μεταξύ, μία νέα προκήρυξη, την πατρότητα της οποίας διεκδικεί η "17Ν", δημοσιεύει στη β έκδοση της σήμερα η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».

    Με νέα σφραγίδα, απειλές και αυτοκριτική

    Η προκήρυξη εστάλη στην εφημερίδα στις 4 τα ξημερώματα. Αγνωστος που τηλεφώνησε στην εφημερίδα για λογαριασμό της οργάνωσης τις πρώτες πρωινές ώρες ειδοποίησε ότι η προκήρυξη ήταν τοποθετημένη μέσα σε κάδο απορριμμάτων.

    Μεταξύ άλλων οι συγγραφείς της προκήρυξης:

    παραδέχονται ότι η οργάνωση έχει δεχθεί "ένα σοβαρό πλήγμα" απειλούν με αντίποινα αν δεν γίνουν δίκαιες δίκες. Σε αντίθετη περίπτωση, απειλούν με απαγωγές επωνύμων με σκοπό την ανταλλαγή με υπόδικους, τονίζουν ότι ''η αστυνομία χτύπησε στο κέντρο αλλά είμαστε ακόμη ζωντανοί'', προσθέτουν ότι ''δεν είμαστε ληστές και έχουμε βοηθήσει πολλούς ανθρώπους με τα χρήματα που είχαμε αποσπάσει από τις ληστείες'', αναφέρουν ακόμα ότι "η αστυνομία βρήκε βίντεο με τον Κώστα Περαττικό στη γιάφκα της οδού Δαμάρεως, το οποίο όμως δεν δόθηκε στη δημοσιότητα από τις Αρχές", τονίζουν ότι ο "αγώνας" θα συνεχιστεί παρόλο το χτύπημα που δέχτηκαν από τους μηχανισμούς καταστολής και υπογραμμίζουν ότι κάποια από τα άτομα που δεν έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής, αλλά έχουν αναφερθεί τα ονόματα τους από τις Αρχές ως ύποπτοι, δεν είναι μέλη της 17Ν.

    Η πεντασέλιδη προκήρυξη που δεν έχει το γνωστό αστέρι ούτε το ύφος των προηγούμενων κειμένων της οργάνωσης, παραδόθηκε στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία και εξετάζεται η γνησιότητά της.

    Δε θα ήταν υπεύθυνο να σχολιάσω αυτή τη στιγμή την προκήρυξη. Ας αφήσουμε τις αρμόδιες αρχές να τη μελετήσουν και να αποφανθούν περί τίνος πρόκειται, δήλωσε μιλώντας πριν από λίγο στη ΝΕΤ 105,8 ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας, προσθέτοντας ότι διάφοροι κύκλοι επιχειρούν να υποβαθμίσουν τις επιτυχίες των διωκτικών Αρχών και να τις συνδέσουν με μια ατέρμονη συζήτηση σεναριολογίας που σκιάζει τις εξελίξεις.

    Περί στοιχείων

    ''Κατανοούμε το γιατί αποσιωπήθηκε τόσο επιμελώς το θέμα των φωτογραφιών και της βιντεοταινίας που αφορούσαν τον Κ. Περατικό και βρέθηκε στην οδό Δαμάρεως, αλλά δεν θα βοηθήσει και πολύ αυτό. Εαν παραστεί ανάγκη πληροφόρησης υπάρχουν και τα αντίγραφα, καθώς και τα αρνητικά των φωτογραφιών'', αναφέρεται στην προκήρυξη στην οποία περιέχεται η απειλή ότι ''μπορούμε να επανέλθουμε και να εστιάσουμε και σε άλλες πτυχές της ζωής των προαναφερθέντων (εννοούνται οι δολοφονηθέντες).

    Γιατί λαϊκιστί-για να μείνουμε στο κλίμα των ημερών- ''απ όλα έχει ο μπαξές''. Παιδεραστές, εκβιαστές, τοκογλύφους, εμπόρους ναρκωτικών, βασανιστές και τέλος δεν έχει ο κατάλογος.

    Αναφορές στα θύματα της οργάνωσης

    Στην προκήρυξη, επίσης, αναφέρεται ότι η ''17 Νοέμβρη'' δεν αποτελείται από δολοφόνους αθώων, ούτε από ληστές, γίνεται επίθεση κατά των ΜΜΕ και του ρόλου τους και με απολογητικό ύφος ο ή οι συντάκτες της προκήρυξης αναφέρονται στα θύματα της δράσης της οργάνωσης, που δεν ήταν στόχοι της.

    ''Κανείς δεν ήθελε το θάνατό τους, αλλά δυστυχώς δεν γινόταν αλλιώς'', αναφέρεται στην προκήρυξη και προστίθεται ότι ''ο νεαρός Θάνος Αξαρλιάν ήταν και είναι η σκιά που θα μας ακολουθεί μέχρι να τον συναντήσουμε. . . Ηταν η μεγαλύτερη ατυχία στην πορεία της οργάνωσης και το μεγαλύτερο βάρος στις ψυχές μας''.

    Στον Κορυδαλλό άλλα τρία ''μέλη''-στον εισαγγελέα εφετών η δικογραφία Σ. Ξηρού

    Χθες μετήχθησαν στις φυλακές Κορυδαλλού και κλείστηκαν στα ειδικά διαμορφωμένα κελιά ο φερόμενος ως καθοδηγητής της ''17Ν'' Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, καθώς και οι Παύλος Σερίφης και Κώστας Τέλιος, κατηγορούμενοι για συμμετοχή στις εγκληματικές ενέργειες της οργάνωσης.

    Προφυλακιστέος επίσης, κρίθηκε και ο Πάτροκλος Τσελέντης, για τη συμμετοχή του στη ''17Ν'' μετά την χθεσινή απολογία του στον ειδικό εφέτη ανακριτή, στον οποίο επανέλαβε όσα είχε ομολογήσει προανακριτικά σχετικά με τα ''χτυπήματα'' της οργάνωσης στα οποία είχε λάβει μέρος.

    Εξάλλου, ο εισαγγελέας εφετών κ. Καρούτσος παρέλαβε χθες την προανακριτική απολογία του Σάββα Ξηρού, ο οποίος νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό μετά την έκρηξη του πυροκροτητή στα χέρια του στις 29 Ιουνίου στον Πειραιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας θα μελετήσει τη δικογραφία και θα ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος του Σάββα Ξηρού, του οποίου η υγεία κλινικά τουλάχιστον είναι καλή σύμφωνα με χθεσινό ιατρικό ανακοινωθέν.

    Αποτελέσματα των βαλλιστικών εξετάσεων σε όπλα της 17Ν

    Τα αποτελέσματα των βαλλιστικών εξετάσεων σε όπλα που χρησιμοποίησε η οργάνωση, ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με αυτά, το ημιαυτόματο πιστόλι που βρέθηκε στη γιάφκα της οδού Πάτμου, χρησιμοποιήθηκε στις δολοφονίες Μομφεράτου και Ρουσέτη, όπως επίσης κι ένα 45άρι, που βρέθηκε στη γιάφκα στο Παγκράτι.

    Μία καραμπίνα χρησιμοποιήθηκε σε ληστεία στη Θεσσαλονίκη και το υποπολυβόλο σε δύο ληστείες στην Αθήνα.

    Επίσης, προέκυψε ότι στην ηλεκτρονική γραφομηχανή είχαν γραφεί προκηρύξεις για ανάληψη ευθύνης ή άλλες περιπτώσεις. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί η πρώτη ιστορική χειροκίνητη γραφομηχανή της οργάνωσης, καθώς και μία από τις δύο σφραγίδες της.

    Ενημέρωση Σημίτη από Χρυσοχοϊδη για όλες τις εξελίξεις

    Για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας, ενημερώθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Επίσης ο κ. Χρυσοχοϊδης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΠΟΛΑΝ Αντώνη Σαμαρά και τον ενημέρωσε για την υπόθεση. Σύσκεψη υπό τον Κώστα Καραμανλή, πραγματοποιήθηκε χθες στη Ρηγίλλης για την υπόθεση της τρομοκρατίας. Στη σύσκεψη εκτιμήθηκε ότι η ΝΔ μέχρι τώρα έχει τηρήσει σωστή γραμμή και θέση και αυτή θα εξακολουθήσει να τηρεί.

    [02] Κόντρα ΝΔ-κυβέρνησης για τουριστική πολιτική

    31/7/2002 9:25:00 πμ

    Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για την τουριστική της πολιτική διατύπωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής μετά από σύσκεψη με εκπροσώπους των τουριστικών παραγόντων. Ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι η κρίση αυτή είναι επακόλουθο της μακροχρόνιας κυβερνητικής ολιγωρίας και της έλλειψης συγκροτημένης πολιτικής για τον τουρισμό. Οι παράγοντες του ελληνικού τουρισμού είπαν ότι φέτος η κίνηση έχει μειωθεί κατά 10% ενώ ο κ. Καραμανλής κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να προετοιμάσει τη χώρα για την επόμενη τουριστική περίοδο.

    Eντονη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου

    Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, είπε ότι ο κ. Καραμανλής συνεχίζοντας να εμφανίζεται ως μετά Χριστόν προφήτης αποφάσισε τώρα να ασχοληθεί με τα προβλήματα του τουρισμού, ενώ γνωρίζει ότι η περίοδος εξελίσσεται και τα πράγματα βαίνουν προς την ολοκλήρωσή τους.

    [03] Σε εξέλιξη η δίκη Πάσσαρη στο Βουκουρέστι

    31/7/2002 9:17:00 πμ

    Aρχισε, χθες, στο Κακουργιοδικείο του Βουκουρεστίου η δίκη του Κώστα Πάσσαρη ο οποίος αρνήθηκε την κατηγορία της διπλής δολοφονίας και της ένοπλης ληστείας σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος της ρουμανικής πρωτεύουσας, τον περασμένο Νοέμβριο και υπέδειξε ως δράστη τον φίλο του Φλορίν Μελίντε. Ο Κώστας Πάσσαρης, αρνήθηκε ότι ο υπήρξε ο δράστης της διπλής δολοφονίας και της ένοπλης ληστείας σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος στο Βουκουρέστι, τη νύχτα της 24ης Νοεμβρίου. Υπέδειξε μάλιστα ως υπεύθυνο των ενεργειών αυτών τον Φλορίν Μελίντε, ο οποίος αναμένεται σύντομα να καταθέσει ενώπιον των δικαστικών Αρχών.

    Xωρίς στοιχεία η αστυνομία;

    Ο Πάσσαρης υποστήριξε ότι τα χρήματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμά του στο Βουκουρέστι, δεν εκλάπησαν από το ανταλλακτήριο ''Le Petit Bijou'', αλλά αντίθετα από ένα ανταλλακτήριο στην πόλη Γαλάτσι της Ρουμανίας. Στη ληστεία αυτή, σύμφωνα με τον Πάσσαρη, συμμετείχε ο Μελίντε, ο οποίος δεν έχει φυλακιστεί και στη συνέχεια μοιράστηκαν τη λεία.

    Στις έρευνες που είχε διεξάγει τον περασμένο Νοέμβριο η ρουμανική αστυνομία δεν βρέθηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν την εμπλοκή Πάσσαρη στη ληστεία στην πόλη Γαλάτσι, παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις των αστυνομικών αρχών. Αναφερόμενος στην κατάθεση της Μιοάρα Μπαντίλα, η οποία παραδέχθηκε ότι βρισκόταν στην ένοπλη ληστεία στο Βουκουρέστι, ο Πάσσαρης επισήμανε ότι ομολόγησε τη συμμετοχή της σε μια προσπάθεια να απαλύνει τη θέση της και να κερδίσει την εύνοια των δικαστών, αφού κατηγορείται για υπόθαλψη εγκληματία.

    [04] Κάπνισμα δημοσίως; Όχι πια!

    Πηγή: NET 105,8 fm 31/7/2002 9:00:00 πμ

    Υπεγράφη χθες από τον υφυπουργό Υγείας Έκτορα Νασιώκα και απεστάλη για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, η υπουργική απόφαση περί απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στις μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας. Η απόφαση στην οποία εξειδικεύονται τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί στις 30 Μαΐου 2002, θα τεθεί σε ισχύ 15 μέρες από τη δημοσίευσή της στην ΕτΚ. Η διάταξη που αφορά στη δημιουργία χωριστών χώρων ή τμημάτων για μη καπνιστές σε ποσοστό τουλάχιστον 50% του συνολικού χώρου σε εστιατόρια, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία κ.λπ. θα ισχύσει από 1ης Οκτωβρίου 2002.

    [05] Τηλεφώνημα για βόμβα αναστάτωσε τον Πειραιά

    31/7/2002 8:39:00 πμ

    Τηλεφώνημα για βόμβα στο HIGH SPEED-1 καθυστέρησε τον απόπλου του από τον Πειραιά για Πάρο-Σαντορίνη. Αυτή την στιγμή άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και πυροτεχνουργοί ερευνούν το πλοίο, ενώ έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των επιβατών οι οποίοι έχουν βγει από το σκάφος

    [06] Θεσσαλονίκη: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ

    31/7/2002 11:44:00 πμ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε σήμερα στις 7.06 το πρωί, με επίκεντρο 65 χιλιόμετρα βόρεια της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των λιμνών Κερκίνη και Δοϊράνη και σε εστιακό βάθος περί τα 13 χιλιόμετρα. Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας δήλωσε ότι η περιοχή δεν έχει δώσει στο παρελθόν σεισμούς μεγαλύτερου μεγέθους από τον σημερινό και επισήμανε ότι δεν μπορεί να γίνει ακριβής εκτίμηση του γεγονότος αν δεν περάσουν τα δύο πρώτα κρίσιμα 24ωρα.

    Επίσηε, ο κ. Καρακώστας απέφυγε να συνδέσει τη σεισμική δόνηση με κάποιο γνωστό ρήγμα της περιοχής, λέγοντας ότι στην περιοχή υπάρχουν πολλά μικρά και μεγάλα ρήγματα και είναι δύσκολο να εντοπιστεί ποιο είναι αυτό που την προκάλεσε.

    Στην ευρύτερη περιοχή ο τελευταίος μεγάλος σεισμός σημειώθηκε το 1931 με επίκεντρο κοντά στην πόλη Βαλάντοβο της ΠΓΔΜ και ήταν μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

    [07] Έφυγε από κοντά μας ο δημοσιογράφος Σταύρος Απέργης

    31/7/2002 9:20:00 πμ

    Πέθανε χθές, σε ηλικία 63 χρόνων, ο δημοσιογράφος Σταύρος Απέργης, διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία". Η κηδεία του θα γίνει αύριο Πέμπτη, στις 4.00 το απόγευμα, από το Πρώτο Νεκροταφείο.

    [08] Επίσκεψη Πάπα στο Μεξικό-νεκρός ένας φωτογράφος

    31/7/2002 9:42:00 πμ

    Ενας φωτογράφος σκοτώθηκε και ένας τραυματίσθηκε σοβαρά στην πόλη του Μεξικού στην προσπάθεια τους να παραδώσουν εγκαίρως ειδησιογραφικό υλικό στην εφημερίδα τους, από την άφιξη του πάπα Ιωάννη Παύλου στην πόλη του Μεξικού. Ο Αλεχάντρο Σάντσεζ, 30 χρόνων φωτογράφος της γνωστής εφημερίδας του Μεξικού Λα Πρέσνα, σκοτώθηκε όταν η μοτοσικλέτα του ανετράπη και προσέκρουσε πάνω σε ένα βυτίο μεταφοράς καυσίμων σε πολυσύχναστη διασταύρωση της πόλης του Μεξικού. Στο ίδιο δυστύχημα τραυματίσθηκε και ο συνεργάτης του Σάντσεζ Χαϊμ Γιέρας, 30 περίπου χρόνων.

    Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες οι δύο φωτογράφοι έτρεχαν με μεγάλη ταχύτητα όταν συνέβη το δυστύχημα. Εργαζόμενος στην εφημερίδα Λα Πρέσνα επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της αστυνομίας και πρόσθεσε ότι ο Γιέρας έχει τραυματισθεί σοβαρά και η κατάσταση του χαρακτηρίζεται κρίσιμη.

    Το Μεξικό υποδέχτηκε τον Ποντίφικα

    Το ειδικό αεροσκάφος που μεταφέρει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ έφθασε στο Μεξικό, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Λίγο νωρίτερα είχε απογειωθεί από τη Γουατεμάλα. Το αεροσκάφος του Ποντίφικα προσγειώθηκε στο μοναδικό αεροδρόμιο της χώρας και συγκεκριμένα σε αεροδιάδρομο όπου απαγορεύεται η προσέλευση του κοινού. Ωστόσο εκεί βρίσκονταν ο πρόεδρος της χώρας, Βιτσέντε Φοξ, 2.600 υψηλοί προσκεκλημένοι, 600 δημοσιογράφοι και φωτογράφοι καθώς επίσης και χορωδίες που τραγούδησαν το 'Καλωσόρισες' στον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ.

    [09] Πτώση τουριστικού αεροσκάφους στην Δανία

    31/7/2002 9:14:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Τέσσερεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα όταν το μικρό τουριστικό αεροσκάφος τύπου Τσέσνα, στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη μόλις άρχισε την διαδικασία προσγείωσης στο νησάκι Μόρς στο δυτικό τμήμα της Δανίας, ανακοινώθηκε από την αστυνομία. Στην αρχή ο πιλότος αποφάσισε λόγω των ισχυρών αντίθετων ανέμων να μην προχωρήσει στην προσγείωση, αλλά στη συνέχεια λόγω και της ταχύτητας που είχε αναπτύξει αποφάσισε να προσγειώσει το Τσέσνα, το οποίο έπεσε πάνω σε συστάδα δέντρων και στη συνέχεια έπιασε φωτιά.

    Σκοτώθηκαν ο πιλότος και οι τρεις επιβαίνοντες σύμφωνα με την αστυνομία, που προς το παρόν δεν γνωρίζει ούτε τα ονόματα και τις εθνικότητες των επιβατών ούτε τον τόπο απογείωσής του.

    [10] Στο Γκουαντανάμο σωματοφύλακες του Λάντεν

    31/7/2002 8:48:00 πμ

    Ορισμένοι από τους σωματοφύλακες του Οσάμα Μπιν Λάντεν βρίσκονται ανάμεσα στους εκατοντάδες συλληφθέντες που κρατούνται στη ναυτική βάση Γκουαντανάμο της Κούβας, ως μέλη της Αλ Κάιντα και του αφγανικού κινήματος των Ταλιμπάν. Σύμφωνα με Aμερικανό αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του ''υπάρχουν ορισμένοι που είναι στο Γκουαντανάμο εδώ και αρκετούς μήνες, οι οποίοι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο ήταν μέλη της ασφάλειας του''. Κανένας από τους κρατούμενους, ανέφερε η ίδια πηγή, δεν δήλωσε πως ο Λάντεν είναι νεκρός. Ωστόσο, όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN το γεγονός της σύλληψης ορισμένων σωματοφυλάκων του μπορεί να σημαίνει ότι ο Σαουδάραβας πολυεκατομμυριούχος είναι νεκρός.

    [11] Δύο τραυματίες σε σεισμό στην Κόστα Ρίκα

    31/7/2002 8:07:00 πμ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 βαθμών Ρίχτερ συγκλόνισε την Κόστα Ρίκα την Τρίτη το απόγευμα. Ένα σπίτι γκρεμίστηκε και οι δύο γυναίκες ένοικοι του τραυματίστηκαν. Ο σεισμός έγινε αισθητός στο Σαν Χοσέ, ωστόσο η περιοχή που πραγματικά ταρακουνήθηκε ήταν ο νότος της χώρας, κοντά στα σύνορα με τον Παναμά.

    [12] Μεροληπτικός ο αντιτρομοκρατικός νόμος

    30/7/2002 11:53:00 μμ

    Οι βρετανικές αρχές έκριναν "άδικη" μια διάταξη του αντιτρομοκρατικού νόμου που είχε ψηφιστεί στη Βρετανία μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και με τον οποίο επιτρέπεται η κράτηση χωρίς δίκη των ξένων που θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες.

    Ο δικαστής Αντριου Κόλινς έκρινε ότι η διάταξη "είναι μεροληπτική και επομένως άδικη" επειδή αφορά μόνο τους ξένους υπηκόους και όχι και τους Βρετανούς που μπορεί να μετείχαν σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Με την απόφαση αυτή ο δικαστής δικαίωσε εννέα ξένους που κρατούνταν με βάση τη διάταξη αυτή και είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη.

    Ικανοποίηση εξέφρασαν οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα

    Το υπουργείο Εσωτερικών πάντως εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την απόφαση και ανακοίνωσε ότι θα την εφεσιβάλει και δεν θα αφήσει ελεύθερους τους εννέα άνδρες που κρατούνται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς, στο νότιο Λονδίνο. Οι υποθέσεις τους θα εξεταστούν ξεχωριστά το φθινόπωρο.

    Η απόφαση θεωρείται πλήγμα για την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Βρετανίας και για τον ίδιο τον υπουργό Εσωτερικών Ντέιβιντ Μπλάνκετ, ο οποίος είχε ακολουθήσει σκληρή πολιτική έναντι της τρομοκρατίας και των λαθρομεταναστών.

    Οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από την πλευρά τους, χαιρέτισαν την απόφαση και η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των κρατουμένων, καθώς δεν κατηγορούνται ότι διέπραξαν κάποιο συγκεκριμένο αδίκημα.

    Η οργάνωση "Λίμπερτι" εξάλλου ανέφερε ότι "η κυβέρνηση γνωρίζει πως δεν μπορεί να φυλακίσει Βρετανούς πολίτες, αλλά πιστεύει ότι είναι αποδεκτό να φυλακίζει τους ξένους".

    [13] Ισπανικό ''ναι'' για ενίσχυση Ελλήνων βαμβακοπαραγωγών

    31/7/2002 9:03:00 πμ

    Δραστικά μέτρα για τον περιορισμό καλλιέργειας βαμβακιού πήρε η Ισπανία, η οποία λέει ''ναι'' στο ελληνικό αίτημα για χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στους Ελληνες βαμβακοπαραγωγούς. Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας Νιγκουέλ Κανιέτε, μετά την πολύωρη συνεργασία που είχε χθες με τον Ελληνα ομόλογό του Γιώργο Δρυ. Οι δύο υπουργοί υποστήριξαν ότι πρέπει να ληφθούν κοινωνικά κριτήρια και κριτήρια συνοχής για τους αγρότες των 15 κρατών-μελών και θα προωθήσουν συνεργασίες με τις χώρες εκείνες που έχουν κοινά συμφέροντα στον αγροτικό τομέα. Ανέφεραν ακόμη ότι δεν προβλέπεται προς το παρόν αναθεώρηση του κοινοτικού κανονισμού για το βαμβάκι. Εξάλλου, οι αγρότες της Θεσσαλίας προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις τον Σεπτέμβριο αντιδρώντας στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης.

    [14] Μέτρα στήριξης ανάπτυξης σε Δράμα και Καβάλα

    31/7/2002 8:50:00 πμ

    Δέσμη μέτρων για τη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης στους Νομούς Δράμας και Καβάλας, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας μετά από πολύωρη σύσκεψη του Νίκου Χριστοδουλάκη, με τον υπουργό Ανάπτυξης. Όσον αφορά στη λειτουργία της Softex, η κυβέρνηση, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, είναι αποφασισμένη στο πλαίσιο των υφιστάμενων δυνατοτήτων που παρέχει η νομοθεσία, να λάβει τα αναγκαία μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης και της παραγωγής της μονάδος.

    Διαμαρτυρία των εργαζομένων της ''Αθηναϊκής Χαρτοποιίας''

    Στο μεταξύ ειρηνική διαδήλωση πραγματοποίησαν χθες στο κέντρο της Δράμας οι περίπου 500 εργαζόμενοι της ''Αθηναϊκής Χαρτοποιίας'' που απολύονται τον ερχόμενο μήνα και τα δύο σωματεία τους εξετάζουν την περίπτωση προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    [15] Εκτελεστική Γραμματεία για την EXPO 2008

    30/7/2002 10:58:00 μμ

    Τη συγκρότηση Εκτελεστικής Γραμματείας της επιτροπής διεκδίκησης της EXPO 2008 πρότεινε απόψε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, κατά την πρώτη συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής διεκδίκησης. Στην γραμματεία θα μετέχουν εκτός από τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ο διευθύνων σύμβουλος της Helexpo. Παράλληλα ο κ.Πασχαλίδης επισήμανε ότι ανατίθεται στην Helexpo η προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας, ενώ με ευθύνη της διυπουργικής επιτροπής θα συσταθεί επιτροπή προσωπικοτήτων, η οποία θα προβάλει την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης.

    Κάθε μήνα η συνεδρίαση της Γραμματείας

    Η επιτροπή αποφάσισε να συνεδριάζει κάθε μήνα και όρισε την επόμενη συνάντησή της για το τέλος Αυγούστου, ενώ αποφάσισε την παρουσίαση της ελληνικής υποψηφιότητας στο συμπόσιο της Σεβίλλης που θα γίνει στις 23-24 Σεπτεμβρίου, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 10 χρόνων από την EXPO της Σεβίλλης, καθώς και στη γενική συνέλευση του Bureau International des Expositions (ΒΙΕ) στις 2-3 Δεκεμβρίου που θα γίνει στο Μονακό, όπου θα ληφθεί η απόφαση για την EXPO του 2010.

    Στη Συντονιστική Επιτροπή Διεκδίκησης μετέχουν εκπρόσωποι από τα υπουργεία Μακεδονίας-Θράκης, Οικονομίας και Οικονομικών, Εξωτερικών, Ανάπτυξης, Πολιτισμού, Μεταφορών και Επικοινωνιών.Επίσης μετέχουν εκπρόσωποι από τις Περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης ,τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, το Δήμο Θεσσαλονίκης, το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο, τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας-ΤΚ Μ, τον Οργανισμό Ρυθμιστικού, τη HELEXPO, τη Δ.Ε.Θ., το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Τ.Ε.Ι. και το ΕΚΘ.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο υπουργός έδωσε απαντήσεις στα θέματα που έθεσαν οι φορείς που μετείχαν σ' αυτήν και που αφορούσαν το χρόνο υποβολής του φακέλου διεκδίκησης και διεξαγωγής της έκθεσης, το χώρο όπου θα δημιουργηθούν οι εγκαταστάσεις, τα έργα υποδομής της Θεσσαλονίκης και την κατάρτιση του φακέλου.

    Σε ότι αφορά το χρόνο ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι μέχρι το Μάιο του 2003 θα πρέπει να κατατεθεί ο φάκελος διεκδίκησης έτσι ώστε η έκθεση να λάβει χώρα το καλοκαίρι του 2008 (Μάιος-Αύγουστος 2008).

    Για το χώρο είπε ότι έχει επιλεγεί η περιοχή στα ΤΕΙ της Σίνδου. Μάλιστα διευκρίνισε ότι εξετάστηκαν συνολικά έντεκα περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος και επικράτησε αυτή της Σίνδου, καθώς πρόκειται για χέρσα λιβαδική έκταση 1300 στρεμμάτων. Από την έκταση αυτή, είπε ότι θα δεσμευτούν περί τα 600 στρέμματα για την εξυπηρέτηση της έκθεσης, ενώ απάντησε θετικά στο αίτημα του προέδρου των ΤΕΙ, να χρησιμοποιηθεί, μελλοντικά, μέρος των εγκαταστάσεων, ως σπουδαστική εστία.

    Παράλληλα ο υπουργός είπε ότι απορρίφθηκε η περιοχή των Λαχανόκηπων, όπου σήμερα λειτουργούν τα βυρσοδεψεία και η οποία αποτελεί πρόταση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, καθώς η συνολική έκταση δεν ξεπερνά τα 400 στρέμματα και η περιοχή είναι περιβαλλοντικά επιβαρημένη.

    Αναφορικά με τα έργα υποδομής είπε ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο και τόνισε ότι πρωταρχικός στόχος είναι η δημιουργία του μετρό και της υποθαλάσσιας αρτηρίας, τονίζοντας ότι η διεκδίκηση της EXPO θα ''φωτίσει'' τα εν λόγω έργα και θα βοηθήσει στην επιτάχυνση υλοποίησής τους.

    Τέλος, για το φάκελο διεκδίκησης είπε ότι η προετοιμασία ανατέθηκε στην Helexpo και αναμένονται οι προτάσεις για την εξεύρεση του καταλληλότερου συμβούλου.

    [16] Ικανοποιητική η κατάσταση του Τζορτζ Μπεστ

    Πηγή: ΑΠΕ 31/7/2002 8:51:00 πμ

    Επιτυχής ήταν η επέμβαση μεταμόσχευσης ήπατος, στην οποία υποβλήθηκε ο θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Τζορτζ Μπεστ. Το πρώτο ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε στο νοσοκομείο Κρόμγουελ του δυτικού Λονδίνου, χαρακτηρίζει "ικανοποιητική" την κατάσταση του Μπεστ.

    "Η εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε ο κ. Τζορτζ Μπεστ ήταν επιτυχής και μολονότι αρχικά υπήρχαν κάποιες ανησυχίες, η κατάστασή του βελτιώνεται σταδιακά. Αναμένεται να βγει από την εντατική μονάδα απόψε. Ο κ. Μπεστ είναι ένας πολύ άρρωστος άνθρωπος. Η σημερινή μέρα είναι η πιο δύσκολη. Αν τα καταφέρει απόψε, και νομίζουμε ότι θα τα καταφέρει, τότε αύριο ξημερώνει μια διαφορετική μέρα γι'αυτόν", αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν, με την υπογραφή του χειρουργού Νάιτζελ Χίτον και του βοηθού του Καθηγητή Ρότζερ Γουϊλιαμς.

    [17] Παγκόσμιο ρεκόρ ο Θορπ στα 400μ. ελεύθερο

    31/7/2002 8:40:00 πμ

    Νέο παγκόσμιο ρεκόρ πέτυχε ο Αυστραλός Ιαν Θορπ στα 400μ. ελεύθερο, στους αγώνες της Κοινοπολιτείας που διεξάγονται στο Μάντσεστερ. Ο ασυναγώνιστος "Θορπίντο", κατά πολλούς κορυφαίος σύγχρονος κολυμβητής, κάλυψε την απόσταση σε 3 λεπτά 40 δεύτερα και 8 εκατοστά, βελτιώνοντας την παλιά δική του επίδοση με 3:40.17 από το παγκόσμιο της Φουκουόκα (Ιούλιος 2001).

    Μετά τον Ιαν Θορπ, ήταν η σειρά της Αγγλίδας Τζο Μπέικερ να πετύχει την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στα 50 μέτρα πρόσθιο με 30 δευτερόλεπτα και 57 εκατοστά.

    Το παλιό ρεκόρ κρατούσε η Νοτιοαφρικανή Πένι Χέινς με 30.83, από τον Αύγουστο του 1999 στο Σίδνεϊ.

    [18] Σπάει ρεκόρ το πρωτάθλημα κολύμβησης

    30/7/2002 11:16:00 πμ

    Βροχή πέφτουν τα ρεκόρ στην κολύμβηση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξάγεται στο Βερολίνο. Παγκόσμιο ρεκόρ πέτυχε η Σουηδέζα Αννα-Κάριν Κάμερλινγκ στα 50μ. πεταλούδα και ευρωπαϊκά ρεκόρ ο Γερμανός Στεβ Τέλοκε στα 100μ. ύπτιο και ο Φινλανδός Τζέρι Χαρντ στα 50μ. πεταλούδα. Από ελληνικής πλευράς, μοναδική διάκριση η έβδομη θέση των γυναικών στα 4Χ200 ελεύθερο.

    [19] Οστεοπόρωση προκαλούν τσίχλες-χάπια φθορίου

    31/7/2002 9:20:00 πμ

    Το Βέλγιο σκοπεύει να απαγορεύσει την κυκλοφορία τσιχλών και χαπιών που περιέχουν φθόριο, γιατί πιθανότατα προκαλούν τη μείωση της οστικής μάζας κατάσταση που είναι ευρύτερα γνωστή ως οστεοπόρωση. Όμως δεν προβλέπεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας της οδοντόκρεμας με φθόριο η οποία προστατεύει τα δόντια από την τερηδόνα. Η κίνηση αυτή θεωρείται η πρώτη που γίνεται σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πιθανότατα να προκαλέσει νέα σειρά συζητήσεων για το πόσο ασφελές είναι το φθόριο, το οποίο ορισμένες χώρες προσθέτουν στα αποθέματα πόσιμου νερού για να βοηθήσουν στην υγεία των δοντιών.

    Η απαγορευτική διάταξη πιθανόν να τεθεί σε εφαρμογή στο Βέλγιο απο τα τέλη Αυγούστου, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

    '' Τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιούνται ευρύτατα και ορισμένες φορές παρατηρείται και κατάχρηση τους'', δήλωσε η υπουργός Υγείας του Βελγίου Μάγκντα Ελβοέ στο περιοδικό Humo.

    Τα συμπληρώματα φθορίου χορηγούνται απο τους οδοντιάτρους για να ενισχύσουν τα δόντια και στο Βέλγιο χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή.

    [20] Καταφύγιο για τα παιδιά τα χνουδωτά ζωάκια

    31/7/2002 9:46:00 πμ

    Σχεδόν το 1/3 των παιδιών που έχουν χάσει έναν απο τους δύο γονείς τους καταφεύγουν στα χνουδωτά παιχνίδια, στα ζώα ακόμα και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αναφέρει μελέτη μιας υπηρεσίας της Σιγκαπούρης για την οικογένεια. Στη μελέτη που διεξήγαγε το κέντρο ''Βοηθήστε κάθε Γονιό που είναι μόνος'' μετείχαν παιδιά ηλικία 10 μέχρι 16 χρόνων με ένα μόνο γονιό. Τα μισά απο τα 143 παιδιά που ρωτήθηκαν απάντησαν ότι συζητούν τα προβλημά τους με τις μητέρες τους, τους φίλους και τους δασκάλους τους, αλλά 41 για παρηγοριά στράφηκαν σε παιχνίδια, ζωάκια, μαξιλάρια ή ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

    ''Έίναι σχεδόν απόλυτα φυσικό, ιδιαίτερα για τα παιδιά του δημοτικού να στρέφονται σε χνουδωτα παιχνίδια και ζωάκια. Tουλάχιστον το παιδί έχει την ευκαιρία να εκφράζει τα προβλήματα του. Τα παιδιά αντιμετωπίζουν πολλά και ανάμικτα συναισθήματα όταν χάνουν ένα μέλος της οικογενείας τους'', δήλωσε η κοινωνική λειτουργός Νέλι Μοκ.

    [21] Νοκ άουτ επίδοξος ληστής από γυναίκα έγκυο

    31/7/2002 8:55:00 πμ

    Δυσάρεστη έκπληξη περίμενε 47χρονο ληστή στις Φιλιππίνες, ο οποίος βρήκε τον. . . μάστορα του στο πρόσωπο μιας γυναίκας έξι μηνών έγκυο, που για κακή του τύχη γνώριζε τάεκ βο ντο! Ο Λεοπόλντο Παντζιλινάν, οξυγονοκολλητής, νόμιζε πως η 25χρονη Κλαρίσα ντε Γκούζμαν ήταν εύκολο θύμα, αφού ήταν έγκυος. Έτσι κρατώντας ένα μαχαίρι με λάμα έξι ιντσών, ο επίδοξος ληστής την απείλησε να τη σκοτώσει εάν δεν συνεργαστεί μαζί του. Ωστόσο όταν αυτός βρήκε την ευκαιρία να της αφαιρέσει τα κοσμήματα και τα χρήματα της, η 25χρονη γυναίκα άρχισε να τον κλωτσάει και να του ρίχνει μπουνιές. Ο Παντζιλινάν έπεσε κάτω, αλλά στη συνέχεια προσπάθησε να διαφύγει. Και αυτή η προσπάθεια του ήταν μάταιη, καθώς η νεαρή γυναίκα τον χτύπησε ξανά. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η εγκυμονούσα είναι κάτοχος μαύρης ζώνης του τάεκ βο ντο και εκπαιδεύεται πολλά χρόνια τώρα.

    [22] ''Ασκήσεις'' στο τιμόνι κατά της υπνηλίας

    31/7/2002 10:26:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Mια από τις κύριες αιτίες πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος είναι η υπνηλία. Τα ηλικιωμένα άτομα και όσοι υποφέρουν από αϋπνία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε αυτόν τον κίνδυνο. Αν διαπιστώσει ο οδηγός ότι καίνε τα μάτια του, χασμουριέται συνεχώς ή κλείνουν τα βλέφαρα, τότε πρέπει να κάνει οπωσδήποτε διάλειμμα και να κοιμηθεί λιγάκι περίπου 20 με 30 λεπτά, ώστε να ανακτήσει τις δυνάμεις του. Μετά από ένα ξεμούδιασμα με λίγες ασκήσεις και έναν καφέ είναι και πάλι σε θέση να οδηγήσει για δυο ώρες χωρίς πρόβλημα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 31 July 2002 - 8:57:25 UTC