Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-08-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πλαστή η φερόμενη ''προκήρυξη'' λένε οι Αρχές
  • [02] Αλλάζει ο τρόπος βαθμολογίας στα Λύκεια
  • [03] Βράβευση μαθητών ευρωπαϊκών Λυκείων
  • [04] Προκλητικός ο Πάσσαρης στις Ρουμανικές Αρχές
  • [05] Mικρός σεισμός στη Μεσσηνία
  • [06] Mόνο τα επείγοντα αύριο στα ιατρεία του ΙΚΑ
  • [07] Ιερουσαλήμ: Καταδικάζουν την χθεσινή επίθεση
  • [08] Πολιτικό άσυλο ζητούν 24 Κουβανοί φυγάδες
  • [09] Ουκρανία: πολύνεκρο δυστύχημα σε ορυχείο
  • [10] Συγκρούσεις ανταρτών-στρατού στο Κασμίρ
  • [11] Πυροβoλισμοί κατά αστυνομικού του Πάπα
  • [12] Ερευνες για Αιγύπτιο εμπλεκόμενο με τρομοκράτες
  • [13] Πλεονασματικός ο προϋπολογισμός του 2003
  • [14] ''Καμπάνες'' σε εταιρίες λόγω παραπληροφόρησης
  • [15] Στο 90΄έμεινε ζωντανό το ΑΠΟΕΛ
  • [16] Αποκλείστηκε η Δανιηλίδου στο τουρνουά τένις
  • [17] Φοβούνται οι γυναίκες να εργάζονται με Η/Υ;

    [01] Πλαστή η φερόμενη ''προκήρυξη'' λένε οι Αρχές

    Τζένη Χαραλαμπίδου 1/8/2002 8:38:00 πμ

    Την εκτίμησή τους ότι η προκήρυξη που δημοσιεύθηκε χθες στην ''Ελευθεροτυπία'' και φέρεται ότι συντάχθηκε από μέλη της ''17Ν'' δεν είναι γνήσια, εξέφρασαν ανώτατοι αξιωματικοί της αστυνομίας, χωρίς ωστόσο να έχει εκδοθεί μέχρι στιγμής επίσημη ανακοίνωση για τη γνησιότητα ή μη. Η πεντασέλιδη "προκήρυξη", που δεν έχει το γνωστό αστέρι, ούτε το ύφος των προηγούμενων κειμένων της οργάνωσης, παραδόθηκε χθες το πρωί στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία και εξετάζεται η γνησιότητά της, κάτι που αντικειμενικά δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί με τρόπο απόλυτο.

    Πολλά τα ερωτηματικά λόγω αλλαγής ύφους και γραφής

    Η φερόμενη ως προκήρυξη εστάλη στην εφημερίδα στις 4 τα ξημερώματα της Τετάρτης. Αγνωστος που τηλεφώνησε στην εφημερίδα για λογαριασμό της οργάνωσης τις πρώτες πρωινές ώρες ειδοποίησε ότι η προκήρυξη ήταν τοποθετημένη μέσα σε κάδο απορριμμάτων.

    Μεταξύ άλλων οι συγγραφείς της "προκήρυξης":

    παραδέχονται ότι η οργάνωση έχει δεχθεί "ένα σοβαρό πλήγμα" απειλούν με αντίποινα αν δεν γίνουν δίκαιες δίκες. Σε αντίθετη περίπτωση, απειλούν με απαγωγές επωνύμων με σκοπό την ανταλλαγή με υπόδικους, τονίζουν ότι ''η αστυνομία χτύπησε στο κέντρο αλλά είμαστε ακόμη ζωντανοί'', προσθέτουν ότι ''δεν είμαστε ληστές και έχουμε βοηθήσει πολλούς ανθρώπους με τα χρήματα που είχαμε αποσπάσει από τις ληστείες'', αναφέρουν ακόμα ότι "η αστυνομία βρήκε βίντεο με τον Κώστα Περαττικό στη γιάφκα της οδού Δαμάρεως, το οποίο όμως δεν δόθηκε στη δημοσιότητα από τις Αρχές", τονίζουν ότι ο "αγώνας" θα συνεχιστεί παρόλο το χτύπημα που δέχτηκαν από τους μηχανισμούς καταστολής και υπογραμμίζουν ότι κάποια από τα άτομα που δεν έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής, αλλά έχουν αναφερθεί τα ονόματα τους από τις Αρχές ως ύποπτοι, δεν είναι μέλη της 17Ν.

    Μ. Χρυσοχοϊδης: ''η ''17 Νοέμβρη'' είναι στον Κορυδαλλό''

    Το θέμα της γνησιότητας της φερόμενης ως ανακοίνωση της "17Ν" απασχόλησε χθες και το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, τα μέλη του οποίου δέχθηκαν τη διαβεβαίωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης ότι είναι μια πλαστή προκήρυξη. Τη διαβεβαίωση αυτή φέρεται να έδωσε και προσωπικά ο κ. Χρυσοχοϊδης στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο οποίος ενημέρωσε για το θέμα τα μέλη του οργάνου.

    Η σοβαρότητα, η υπευθυνότητα και η αποτελεσματικότητα που επέδειξε η κυβέρνηση αξιολογείται θετικά από τους πολίτες, επεσήμανε ο Κ. Σημίτης.

    Νωρίτερα ο κ. Χρυσοχοϊδης αναφερόμενος στο περιεχόμενο της προκήρυξης είχε δηλώσει ότι πρόκειται για αστειότητες, τονίζοντας ότι η ''17 Νοέμβρη'' είναι στον Κορυδαλλό.

    Προφυλακιστέος ο ''Νικήτας''-ποινική δίωξη κατά Σ. Ξηρού και Κουφοντίνα

    Εν τω μεταξύ, προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του ο Νίκος Παπαναστασίου, ο οποίος φέρεται να έχει ηγετικό ρόλο στη ''17 Νοέμβρη'' και να χρησιμοποιούσε την κωδική ονομασία ''Νικήτας''. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρνείται κάθε συμμετοχή του στην οργάνωση.

    Εξάλλου, ποινική δίωξη ασκήθηκε κατά του καταζητούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα, καθώς και κατά του Σάββα Ξηρού, ο οποίος φέρεται να έχει ομολογήσει τη συμμετοχή του σε συνολικά 85 ''χτυπήματα'' της οργάνωσης ''17Ν''. Τον Σάββα Ξηρό θα επισκεφθεί σήμερα στον Ευαγγελισμό ο ειδικός εφέτης ανακριτής.

    Ικανοποίηση ΗΠΑ για την ως τώρα εξάρθρωση της ''17Ν''

    ''Είμαστε ευχαριστημένοι με τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις στον αγώνα σας κατά της εγχώριας τρομοκρατικής ομάδας ''17Ν'', δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους, προς το νέο Ελληνα πρεσβευτή της χώρας μας Γεώργιο Σαβαϊδη, ο οποίος επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στη διάρκεια τελετής στο Λευκό Οίκο. Θα συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα εναντίον της μάστιγας της τρομοκρατίας, πρόσθεσε ο Τζωρτζ Μπους και αναφέρθηκε στη συνεργασία των χωρών στον πόλεμο κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.

    [02] Αλλάζει ο τρόπος βαθμολογίας στα Λύκεια

    1/8/2002 8:19:00 πμ

    Δεν θα γίνεται προσαρμογή του προφορικού βαθμού στο γραπτό για τη Β' και Γ' Λυκείου ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας. Σύμφωνα με τον Πέτρο Ευθυμίου, από το σχολικό έτος 2002-2003, δεν θα γίνεται προσαρμογή του προφορικού βαθμού όσον αφορά στην προαγωγή από τη Β στη Γ λυκείου και τη χορήγηση του απολυτηρίου του Ενιαίου Λυκείου. Η προσαρμογή παραμένει ως έχει, δηλαδή συν-πλην 2 βαθμοί, μόνο για τη βεβαίωση πρόσβασης στις ανώτατες σχολές.

    Πρώτη στην ΕΕ η Ελλάδα στη συμμετοχή νέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

    Σύμφωνα με τον υπουργό, Παιδείας, η νέα σχολική χρονιά θα αρχίσει στις 11 Σεπτεμβρίου.

    Ο κ. Ευθυμίου ανακοίνωσε επίσης ότι η χώρα μας είναι πρώτη στην ΕΕ σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή νέων 18-21 ετών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ.

    Ως "μεγάλο ασθενή" χαρακτήρισε την Παιδεία ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργο Μπαμπινιώτη και το Γενικό Γραμματέα του Πανεπιστημίου, Παναγιώτη Κόντο.

    [03] Βράβευση μαθητών ευρωπαϊκών Λυκείων

    1/8/2002 9:40:00 πμ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος βράβευσε χθες βράδυ σε ειδική τελετή στην Παλαιά Βουλή, εννέα μαθητές ευρωπαϊκών Λυκείων, νικητές του διαγωνισμού ''ΠΥΘΙΑ 2002'' με θέμα: Δημοκρατία, που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (ΕΠΚΔ). Ο κ. Στεφανόπουλος συνεχάρη τους νεαρούς μαθητές γιατί, όπως είπε, ''καταφέρατε να προσεγγίσετε την αρχαία ελληνική σοφία''. Την κατανοήσατε, πρόσθεσε, όπως διατυπώθηκε χωρίς να χαθεί το παραμικρό από την αξία της.

    Σε ατμόσφαιρα φιλοσοφική

    Οι μαθητές οι οποίοι συνοδεύονταν από τους καθηγητές τους προέρχονταν από τις χώρες: Δανία, Ισπανία, Βέλγιο, γαλλόφωνο και φλαμανδόφωνο, Αυστρία, Ρωσία, Ολλανδία, Γερμανία (Βαυαρία) και Ιρλανδία.

    Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου ο οποίος συνεχάρη τους υπεύθυνους του Κέντρου υποσχόμενος ότι παρόμοιες δραστηριότητες θα ενισχύονται σταθερά από το ΥΠΕΘΟ.

    Τέλος η πρύτανης και πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου κ. Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ στον χαιρετισμό της αναφέρθηκε στη σημασία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας με την οποία όπως είπε, εκφράζεται η ελεύθερη σκέψη αφού εμπεριέχει την αρετή της δημοκρατίας. Εξάλλου, κατέληξε το δίδαγμα του ελληνικού πολιτισμού είναι ''να πεθαίνεις όρθιος αντί να ζεις γονατιστός.

    [04] Προκλητικός ο Πάσσαρης στις Ρουμανικές Αρχές

    1/8/2002 9:24:00 πμ

    Κυνική εμφάνιση έκανε ο Κώστας Πάσσαρης ενώπιον των δικαστικών Αρχών στο Βουκουρέστι, όπου δικάζεται. Ο διαβόητος κακοποιός αρνήθηκε τις κατηγορίες της διπλής δολοφονίας και της ληστείας που φέρεται ότι διέπραξε στην Ρουμανική πρωτεύουσα. Η δίκη του διακόπηκε και θα συνεχιστεί στις 3 Σεπτεμβρίου.

    [05] Mικρός σεισμός στη Μεσσηνία

    1/8/2002 8:46:00 πμ

    Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 3.57 τα ξημερώματα με επίκεντρο την περιοχή Μελιγαλά Μεσσηνίας. Η δόνηση δεν έγινε ιδιαίτερα αισθητή, όμως είχαν προηγηθεί και ακολούθησαν μικροδονήσεις, φαινόμενο που παρατηρήθηκε και τις προηγούμενες ημέρες στην ίδια περιοχή. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείο Αθηνών το φαινόμενο δεν είναι πρωτόγνωρο, είναι συνηθισμένο, αφού και σε άλλες περιοχές έχουν καταγραφεί παρόμοια γεγονότα, τα οποία δεν πήραν έκταση.

    [06] Mόνο τα επείγοντα αύριο στα ιατρεία του ΙΚΑ

    1/8/2002 8:45:00 πμ

    Με προσωπικό Ασφαλείας θα λειτουργούν αύριο τα ιατρεία του ΙΚΑ, λόγω της εικοσιτετράωρης απεργίας των γιατρών του Ιδρύματος, που θα επαναληφθεί την Δευτέρα και στις 12 και 13 Αυγούστου.

    [07] Ιερουσαλήμ: Καταδικάζουν την χθεσινή επίθεση

    1/8/2002 11:29:00 πμ

    Τέσσερις Αμερικανοί, ένας Γάλλος και δύο Ισραηλινοί είναι τα θύματα της χθεσινής βομβιστικής επίθεσης στο εβραϊκό πανεπιστήμιο στο όρος Σκοπός στον ανατολικό τομέα της Ιερουσαλήμ. Η αστυνομία δεν ανακοίνωσε τα ονόματα των ξένων θυμάτων. Οι δύο Ισραηλινοί που σκοτώθηκαν είναι ένας εργαζόμενος στο πανεπιστήμιο και ένας διπλωμάτης του υπουργείου εξωτερικών που υπηρετούσε εκτός Ισραήλ. Τα 42 άτομα που τραυματίσθηκαν συνεχίζουν να νοσηλεύονται. Ο ένας από τους τραυματίες βρίσκεται σε "απελπιστική" κατάσταση και 11 σε "σοβαρή". Στο μεταξύ, το πτώμα ενός Ισραηλινού βρέθηκε σήμερα κοντά στην πόλη Τουλκάρεμ, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Οχθης.

    Σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας οι ισραηλινές δυνάμεις

    Στο μεταξύ οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν τεθεί από χθες σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας. Ο στρατός έχει ενισχύσει όλες τις μεθοριακές φρουρές με τα Αυτοδιοικούμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και έχουν τοποθετηθεί σημεία ελέγχου σε όλους του δρόμους των πόλεων που βρίσκονται κοντά στη Δυτική Οχθη.

    Κατά τη διάρκεια της νύχτας ισραηλινές δυνάμεις επέδραμαν στην πόλη Μπέιτ Τζάλα όπου κατέστρεψαν το σπίτι του 19χρονου καμικάζι Χάζα Ατα Γιούσουφ Γιόσεφ ο οποίος σκοτώθηκε την Τρίτη κατά τη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης στο κέντρο της Ιερουσαλήμ.

    Τέλος σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο ισραηλινός στρατός έχει προωθηθεί στη Ραμάλα προς τα γραφεία του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, ωστόσο η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί.

    Απειλεί με αντίποινα η Χαμάς για το θάνατο του Σεχάντα

    Το στρατιωτικό σκέλος της ισλαμικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς με ανακοίνωση του σήμερα απειλεί να εκτελέσει "100 Ισραηλινούς" σε αντίποινα για τη δολοφονία ενός μέλους της από τον ισραηλινό στρατό. " Ως αντίποινα στη δολοφονία ενός στελέχους του κινήματος μας θα εκτελέσουμε τουλάχιστον 100 σιωνιστές", αναφέρεται στην ανακοίνωση που έστειλε στα γραφεία του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στη Γάζα η οργάνωση "Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ. Ο Σάλαχ Σεχάντε, ηγέτης της ένοπλης αυτής οργάνωσης, που αποτελεί το στρατιωτικό σκέλος της, Χαμάς σκοτώθηκε στις 22 Ιουλίου κατά τη διάρκεια επιδρομής του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, που είχε ως συνέπεια το θάνατο συνολικά 15 ατόμων, μεταξύ των οποίων εννέα παιδιά.

    Ευθύνες στο Ισραήλ επιρρίπτει ο ΟΗΕ

    Μία έκθεση των Ηνωμένων Εθνών επιρρίπτει ευθύνες στο Ισραήλ επειδή χρησιμοποίησε βαρέα όπλα σε κατοικημένες περιοχές και δεν επέτρεψε την παροχή ιατρικής βοήθειας κατά τη διάρκεια της επίθεσης που εξαπέλυσε στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, μια πόλη που, όπως σημειώνεται, χρησιμοποιούσαν ως βάση τους 200 Παλαιστίνιοι μαχητές.

    Στην αναφορά, η οποία θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα, αποφεύγεται να χρησιμοποιηθεί η λέξη "σφαγή" και δεν γίνεται κρίση εάν υπήρξαν σφαγές κατά την "Επιχείρηση Αμυντική Ασπίδα" του Ισραήλ στις παλαιστινιακές πόλεις της Δυτικής Οχθης, στο διάστημα από τις 29 Μαρτίου μέχρι τις 21 Απριλίου.

    Τα συνολικά συμπεράσματα είναι ελάχιστα, απορρίπτονται οι ισχυρισμοί ότι 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις επιχειρήσεις.

    "Ανώτατος αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής ισχυρίστηκε στα μέσα Απριλίου ότι περίπου 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ένας αριθμός που δεν επιβεβαιώθηκε από τις αποδείξεις", αναφέρεται στο κείμενο.

    Όπως υποστηρίζεται, 52 Παλαιστίνιοι οι μισοί από τους οποίους πολίτες, σκοτώθηκαν στην Τζενίν ενώ το Ισραήλ από την πλευρά του έχασε 23 στρατιώτες.

    Η επίθεση ξεκίνησε στις 29 Μαρτίου με την εισβολή στη Ραμάλα και ακολούθησαν επιχειρήσεις στις πόλεις Τουλκαρέμ, Καλκίλια, Τζενίν και Ναμπλούς στις 3 Απριλίου.

    [08] Πολιτικό άσυλο ζητούν 24 Κουβανοί φυγάδες

    1/8/2002 9:36:00 πμ

    Οι πιθανότητες να παράσχει πολιτικό άσυλο ο Καναδάς στους 24 Κουβανούς που διέφυγαν από την επίσημη αποστολή με την ευκαιρία της επίσκεψης του Πάπα είναι μεγάλες, δηλώνει η δικηγόρος τους. Πολλοί από τους Κουβανούς πολιτικούς πρόσφυγες κρύβονται σε ιδιωτικές κατοικίες στο Μόντρεαλ και το Τορόντο με τη βοήθεια της τοπικής Κουβανικής κοινότητας. Οι αιτήσεις τους για πολιτικό άσυλο μπορεί να καθυστερήσουν στη διαδικασία αλλά θα έχουν επιτυχία, επειδή ο Καναδάς υποδέχεται με ευαισθησία τους πολιτικούς πρόσφυγες , ιδιαίτερα αυτούς που προέρχονται από την Κούβα. Την Κυριακή, στη μαζική λειτουργία, κατόρθωσαν να ξεφύγουν από την αυστηρή επιτήρηση Κουβανών αξιωματούχων και να δραπετεύσουν. Οι πρόσφυγες ζητούν τώρα πολιτικό άσυλο στον Καναδά επειδή διατείνονται ότι θα διωχθούν άμα τη επιστροφή τους στην Κούβα για τα θρησκευτικά και πολιτικά τους πιστεύω.

    Μόνο μια ευκαιρία για ακρόαση τους δίνεται

    Οι 24 Κουβανοί πρόσφυγες είναι επαγγελματίες και φοιτητές 20-30 ετών και ανήκαν στην 200μελή αντιπροσωπεία της Κούβας για την Διεθνή Ημέρα της Νεολαίας που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Τορόντο παρουσία του Πάπα.

    Η Καναδική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει τις αιτήσεις των Κουβανών δηλώνοντας απλώς ότι θα έχουν μια ευκαιρία για ακρόαση. Ο Καναδάς ,παρότι ευαισθητοποιημένος στους πολιτικούς πρόσφυγες, έχει αυστηρή νομοθεσία επειδή σε κάθε διεθνή διοργάνωση μένουν πίσω κάποιοι ζητώντας πολιτικό άσυλο από τη χώρα. Στην Αβάνα τα νέα δεν ανέφεραν τίποτε για τους 24 Κουβανούς που αρνήθηκαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

    [09] Ουκρανία: πολύνεκρο δυστύχημα σε ορυχείο

    1/8/2002 9:17:00 πμ

    Τουλάχιστον 15 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη που έγινε το βράδυ στο ορυχείο Ζασιάντκο στην ανατολική Ουκρανία, όπου επίσης αγνοείται η τύχη άλλων έξι εργαζόμενων. Πρόκειται για την 3η τραγωδία σε ορυχείο της πρώην Σοβιετικής Ενωσης σε διάστημα ενός μήνα. Το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι διασώστες εστάλησαν στο ορυχείο και προσπαθούν να εντοπίσουν τους αγνοούμενους. Αξιωματούχοι στην πόλη Ντονέτσκ της ανατολικής Ουρκανίας δήλωσαν ότι η τύχη των έξι εργαζομένων στο τμήμα του ορυχείου όπου έγινε η έκρηξη είναι άγνωστη, αλλά έχουν εντοπισθεί και ανασύρθηκαν 15 νεκροί.

    [10] Συγκρούσεις ανταρτών-στρατού στο Κασμίρ

    1/8/2002 9:15:00 πμ

    Ενας Ινδός αξιωματικός του στρατού και τρεις αυτονομιστές αντάρτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν σε μία πόλη του Κασμίρ όπου οι μάχες συνεχίζονταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ανακοίνωσε η αστυνομία. Οι συγκρούσεις στο Ρατζούρι, στα νοτιοδυτικά του Σριναγκάρ, της θερινής πρωτεύουσας του Τζάμου και Κασμίρ, ξεκίνησαν αργά το βράδυ της Τετάρτης. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, οι αντάρτες οχυρώθηκαν σε ένα κτίριο σε κατοικημένη περιοχή κοντά σε μια συνοικία όπου κατοικούν πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι. ''Μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί ένας λοχαγός και τρεις αντάρτες'' δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ένας αστυνομικός, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει περισσότερες λεπτομέρειες.

    [11] Πυροβoλισμοί κατά αστυνομικού του Πάπα

    1/8/2002 8:34:00 πμ

    Ενα αγόρι ηλικίας 14 ετών πυροβόλησε την Τετάρτη εναντίον ενός αστυνομικού την ώρα που περνούσε το αυτοκίνητο που μετέφερε τον Πάπα Ιωάννη Παύλο από τη βασιλική της Παρθένου της Γουαδαλούπης στην κατοικία του παπικού πρεσβευτή στην Πόλη του Μεξικού. Οπως μετέδωσε ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός "Ράντιο Ρεντ", ο έφηβος πυροβόλησε πολλές φορές από μία ταράτσα, τραυματίζοντας ελαφρά έναν αστυνομικό που ήταν μεταξύ των ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας οι οποίοι είχαν αναπτυχθεί κατά μήκος του δρόμου. Ο ανήλικος δράστης συνελήφθη από την αστυνομία. Ο Πάπας ανακήρυξε άγιο την Τετάρτη τον Χουάν Ντιέγκο, τον πρώτο Ινδιάνο της Αμερικής που αγιοποιείται.

    [12] Ερευνες για Αιγύπτιο εμπλεκόμενο με τρομοκράτες

    1/8/2002 11:22:00 πμ

    Ενας άνδρας που κατηγορείται ότι πούλησε πλαστές ταυτότητες σε δύο τρομοκράτες, οι οποίοι μετείχαν στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ξέφυγε από την αστυνομία αφού πρόλαβε να πάρει το αεροπλάνο με προορισμό την Αίγυπτο λίγο πριν γίνουν έρευνες στο σπίτι και στο γραφείο του, την Τετάρτη. Οι αστυνομικοί εισέβαλαν στην κατοικία του Αιγυπτίου Μοχάμεντ Ελ Ατρίς, στην πολιτεία του Νιου Τζέρσι αλλά ανακάλυψαν ότι ο ύποπτος είχε ήδη φύγει για την Αίγυπτο, όπως ανακοίνωσε ο σερίφης της περιοχής, Τζέρι Σπέζιαλ.

    Ο ύποπτος ίσως και να αγνοούσε την τραγική αλήθεια

    Οι Αρχές κατηγορούν τον Ελ Ατρίς ότι πούλησε πλαστές ταυτότητες σε δύο αεροπειρατές, τον Χαλεντ αλ-Μιχντάρ, που βρισκόταν στον αεροπλάνο το οποίο συνετρίβη στο Πεντάγωνο και τον Αμπντουλαζίζ αλ-Ομάρι ο οποίος επέβαινε στο αεροσκάφος που έπεσε στον βόρειο πύργο του Γουορλντ Τρέιντ Σέντερ.

    Ωστόσο, η αστυνομία θεωρεί πως ο Ελ Ατρίς προφανώς αγνοούσε τι σκόπευαν να κάνουν οι δύο άνδρες. Κατά τη διάρκεια της έρευνας στο σπίτι του Αιγυπτίου οι αστυνομικοί βρήκαν 75 πλαστές ταυτότητες που θα απέφεραν στον πλαστογράφο μέχρι και 800 δολάρια η κάθε μία.

    [13] Πλεονασματικός ο προϋπολογισμός του 2003

    1/8/2002 9:33:00 πμ

    Πλεονασματικός, με σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους και συγκρατημένους ρυθμούς αύξησης των δαπανών αλλά και των εσόδων θα είναι ο προϋπολογισμός του 2003, του οποίου η κατάρτιση αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες. Χθες, ο Υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, που ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για το θέμα, επεσήμανε ότι κεντρικός στόχος του προϋπολογισμού είναι η εξασφάλιση πόρων για τη χρηματοδότηση της φορολογικής και της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

    Με βάση την κοινωνική ασφάλιση και την φορολογική μεταρρύθμιση

    Ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 2003 θα έχει δύο πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά:

    τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, έτσι ώστε να γίνει πράξη το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τη χρηματοδότηση της φορολογικής μεταρρύθμισης με την οποία, όπως τόνισε ο υπουργός, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να διαμορφώσει νέα δεδομένα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

    Στόχος μας είναι ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλάκης, και υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει ελάφρυνση της γραφειοκρατίας και παράλληλα ελάφρυνση των φορολογικών υποχρεώσεων, ιδιαίτερα της μικρής και μεσαίας οικογένειας.

    [14] ''Καμπάνες'' σε εταιρίες λόγω παραπληροφόρησης

    1/8/2002 11:19:00 πμ

    Tην επιβολή προστίμων, συνολικού ύψους 15,216 εκατ. ευρώ, στις εταιρίες Τασόγλου και Active ΕΠΕΥ, καθώς και στα φυσικά πρόσωπα που τις απαρτίζουν, Σπυρίδωνα Τασόγλου, Ηλία Μπογδάνο, Ιωάννη Μούστο, Δημήτριο Ράνιο και Κωνσταντίνο Αβραμίδη επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για παραβάσεις διάδοσης ψευδών πληροφοριών στο επενδυτικό κοινό και για εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών. Η Επιτροπή διερεύνησε, μετά από καταγγελίες, τις χιλιάδες συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στη μετοχή Τασόγλου-Delonghi AE κατά το χρονικό διάστημα 1.1.99 έως 29.2.00. Ακόμη η Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο 100.000 ευρώ στην εισηγμένη εταιρία Lavipharm καθώς και πρόστιμα συνολικού ύψους 340.000 ευρώ στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας για ελλιπή πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού.

    [15] Στο 90΄έμεινε ζωντανό το ΑΠΟΕΛ

    1/8/2002 11:32:00 πμ

    Συγκλονιστικό ματς διεξήχθη σήμερα στο "Λιούντσκι" του Μάριμπορ όπου η πρωταθλήτρια Σλοβενίας επικράτησε του ΑΠΟΕΛ με 2-1 για τον πρώτο αγώνα της δεύτερης φάσης των προκριματικών του Tσάμπιονς Λιγκ. Το ΑΠΟΕΛ ξεκίνησε αρκετά καλά τον αγώνα αλλά ένα γκολ του Κόροβιτς στο 45΄ του πρώτου ημιχρόνου έδωσε το προβάδισμα τόσο στο σκορ όσο και την ψυχολογία στους Σλόβένους. Στο δεύτερο ημίχρονο η Μάριμπορ σαφώς ανεβασμένη πίεσε και κατάφερε να πετύχει και δεύτερο τέρμα πάλι με σκόρερ τον Κόροβιτς στο 65ο λεπτό.

    Εχασε πέναλτι το ΑΠΟΕΛ

    Κάπου εκεί άρχισε την αντεπίθεση του το ΑΠΟΕΛ που αναζητούσε το γκολ που θα του έδινε ελπίδες για τον επαναληπτικό της Λευκωσίας. Το τέρμα φάνηκε να έρχεται στο 93ο λεπτό όταν και η κυπριακή ομάδα κέρδισε πέναλτι. Ο Χατσατριάν αστόχησε αλλά δύο λεπτά αργότερα ο Σιράκοφ ήταν αυτός που έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Μούρκο διαμορφώνοντας το τελικό 2-1.

    Ετσι μετά τον σημερινό αγώνα ο Ντούσαν Μπάγεβιτς θα πρέπει να περιμένει και τον επαναληπτικό αγώνα, στις 7 Αυγούστου στο ΓΣΠ, προκειμένου να μάθει ποιά θα είναι η αντίπαλος της ΑΕΚ στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Οι συνθέσεις:

    ΜΑΡΙΜΠΟΡ: Μούρκο, Βούγκνταλιτς, Ντούρο, Ράκοβιτς (77΄ Πέκιτς), Κόροβιτς, Φιλέκοβιτς, Πίταμιτς, Μπάλαγιτς, Ντουράνοβιτς, Μπρέζιτς (63΄ Ιντγιτς), Κίποτ

    ΑΠΟΕΛ: Μόρφης, Σιράκοφ, Οκκαρίδης, Ουζουνίδης, Χατσατριάν, Μαλέκος (78΄ Χαραλάμπους), Αγαθοκλέους, Γεωργίου, Σάτσιας (73΄ Ηλία), Δασκαλάκης, Χαραλαμπίδης

    Τ΄αποτελέσματα αναλυτικά

    Τα αποτελέσματα των πρώτων αγώνων του Β΄ προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ (οι επαναληπτικοί στις 7 Αυγούστου) έχουν ως εξής:

    Μπριζ (Βέλγιο)-Ντιναμό Βουκουρεστίου (Ρουμανία) 3-1

    Ζίλινα (Σλοβακία)-Βασιλεία (Ελβετία) 1-1

    Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία)-Πιουνίκ Ερεβάν (Αρμενία) 4-0

    Σκόντο Ρίγα (Λετονία)-Λέφσκι Σόφιας (Βουλγαρία) 0-0

    Μπρόντμπι (Δανία)-Ντιναμό Τιράνων (Αλβανία) 1-0

    Μάριμπορ (Σλοβενία)-ΑΠΟΕΛ (Κύπρος) 2-1

    Βαρντάρ Σκοπίων (ΠΓΔΜ)-Λέγκια Βαρσοβίας (Πολωνία) 1-3

    Μακάμπι Χάιφα (Ισραήλ)-Μπελσίνα Μπόμπρ.(Λευκορωσία) 4-0

    Λίλεστρομ (Νορβηγία)-Ζελέζνιτσαρ (Βοσνία) 0-1

    Χάμαρμπι (Σουηδία)-Παρτιζάν Βελ. (Γιουγκοσλαβία) 1-1

    Σπάρτα Πράγας (Τσεχία)-Τορπέντο Κιουτάισι (Γεωργία) 3-0

    Σερίφ Τιρασπόλ (Μολδαβία)-Γκράτσερ (Αυστρία) 1-4

    Ζαλεγκέρζεγκ (Ουγγαρία)-ΝΚ Ζάγκρεμπ (Κροατία) 1-0

    Μποαβίστα (Πορτογαλία)-Χιμπέρνιανς (Μάλτα) 4 - 0

    [16] Αποκλείστηκε η Δανιηλίδου στο τουρνουά τένις

    1/8/2002 11:16:00 πμ

    Η Λένα Δανιηλίδου δεν κατάφερε να προκριθεί στον τρίτο γύρο του τουρνουά 750.000 δολαρίων "Ακούρα Κλάσικ" που διεξάγεται στο Σαν Ντιέγκο των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ελληνίδα τενίστρια τέθηκε αντιμέτωπη με την Κιμ Κλάιστερς στο πλαίσιο του β γύρου, αλλά το εμπόδιο της Βελγίδας (Νο 5 στην παγκόσμια κατάταξη) αποδείχθηκε ανυπέρβλητο. Η 20χρονη αθλήτρια από την Θεσσαλονίκη γνώρισε, τελικά, την ήττα με 6-3, 6-1 και "αποχαιρέτισε" την διοργάνωση.

    [17] Φοβούνται οι γυναίκες να εργάζονται με Η/Υ;

    1/8/2002 11:08:00 πμ

    Ο αριθμός των γυναικών που χρησιμοποιούν υπολογιστές αυξάνεται, ωστόσο, όλο και λιγότερες σπουδάζουν την Επιστήμη των Υπολογιστών στα πανεπιστήμια. Όπως αναφέρει η Έμα Σμιθ του BBC, οι γυναίκες μοιάζουν να αποφεύγουν εκείνη ακριβώς τη σταδιοδρομία που θα τους έδινε τη δυνατότητα να επηρεάσουν τον 21ο αιώνα. Κατά τη Σμιθ, οι γυναίκες συνεχίζουν να πιστεύουν ότι μια σταδιοδρομία στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας σημαίνει να δουλεύεις μόνη σε ένα γραφείο, γράφοντας κώδικες για υπολογιστές.

    Δυσπιστία αλλά και εξοικείωση

    Στην πραγματικότητα, υποστηρίζει η συγγραφέας, "η διαμόρφωση της τεχνολογίας σημαίνει δημιουργική σκέψη, κατανόηση των ανθρωπίνων αναγκών και ανακάλυψη νέων τρόπων επικοινωνίας και συνεργασίας".

    Ακόμα και όταν ήταν σχεδόν αδύνατον για τις γυναίκες να εργαστούν στον τομέα της τεχνολογίας της πληροφορικής, εκείνες έκαναν ό,τι μπορούσαν ώστε η επόμενη γενιά να έχει την ελπίδα να διαμορφώσει την τεχνολογία. Το μεγαλύτερο εμπόδιο βρίσκεται στο να πειστούν οι γυναίκες να ενταχθούν σε τεχνολογικής κατεύθυνσης σταδιοδρομίες.

    Πηγή: Benton Compolicy / BBC News


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 1 August 2002 - 8:55:20 UTC