Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-08-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αμέλεια και παραλείψεις στο ριφιφί της Κω
  • [02] Εξονυχιστικοί έλεγχοι για τον Δ.Κουφοντίνα
  • [03] Σύλληψη λαθρομεταναστών από Τούρκους στο Αιγαίο
  • [04] Δύο ένοπλες ληστείες σε Παγκράτι και Βοτανικό
  • [05] Σημίτης: Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στους αθλητές
  • [06] ΗΠΑ: Συντριβή αεροπλάνου-10 νεκροί
  • [07] Ρωσία: Αγνοείται η τύχη 70 ανθρώπων
  • [08] Νεπάλ: Συνέχεια φυσικών καταστροφών
  • [09] ΗΠΑ: Υποχώρησε ενυδρείο με καρχαρίες
  • [10] Γαλλία: Σώθηκε από θαύμα 3χρονο κοριτσάκι
  • [11] KFOR: Συλλήψεις 13 ατόμων στο Κόσοβο
  • [12] Βλάβη τουριστικού σκάφους λόγω εισροής υδάτων
  • [13] Ισραήλ: Παραιτήθηκε στέλεχος Εργ. Κόμματος
  • [14] Αύξηση εσόδων στο πλαίσιο του προϋπολογισμού
  • [15] Στα ημιτελικά 200 μ. ο Κεντέρης
  • [16] Παγκόσμιο στα 50χλμ βάδην
  • [17] Ορμόνη καταπολεμά την παχυσαρκία
  • [18] Εκδηλώσεις για την Πανσέληνο του Αυγούστου

    [01] Αμέλεια και παραλείψεις στο ριφιφί της Κω

    8/8/2002 7:31:00 μμ

    Οι έρευνες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης κλοπής οπλισμού από το στρατόπεδο της Κω θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό, υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου καθώς είναι εντολή της κυβέρνησης να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Ο κ. Παπαντωνίου τόνισε πως υπήρξαν σοβαρότατες παραλείψεις και σφάλματα σε ότι αφορά τα μέτρα ασφαλείας του στρατοπέδου και για το λόγο αυτό έχει δώσει εντολή στον αρχηγό του ΓΕΣ, αντιστράτηγο Παναγιώτη Χαρβάλα να επιβληθούν αυστηρές ποινές στους υπευθύνους, που έδειξαν αμέλεια.

    Αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων

    Παραλείψεις και αμέλεια στην ασφάλεια και τη φύλαξη του στρατοπέδου στην Κω αποκάλυψε πόρισμα για την κλοπή οπλισμού, που ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ 105,8 αυστηρές πειθαρχικές κυρώσεις, ακόμη και οριστική παύση από τα καθήκοντά τους επιβάλλονται σε 6 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς καθώς και σε αρκετούς στρατιώτες, που υπηρετούν στην επίμαχη μονάδα.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επεσήμανε ότι υπάρχει άριστη συνεργασία της αστυνομίας, του στρατού ξηράς και της στρατιωτικής δικαιοσύνης, προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες, ενώ οι έρευνες θα πάρουν αρκετό χρόνο. Ο ίδιος χαρακτήρισε το γεγονός της κλοπής πλήγμα για την εικόνα των Ελληνικών Ενόπλων δυνάμεων. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το περιστατικό δεν έχει καμία σχέση με τη γενική εικόνα και το ήθος αξιωματικών και στρατιωτών.

    Ο κ. Παπαντωνίου χαρακτήρισε ως μεμονωμένο περιστατικό την κλοπή οπλισμού, το οποίο δεν πρέπει -όπως είπε- να σκιάσει τη γενική εικόνα των Ενόπλων Δυνάμεων που αυτή τη στιγμή είναι πολύ καλή.

    Ερωτηθείς για το αν υπάρχει συσχετισμός με τη 17Ν, ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι δεν είναι αρμόδιος να σχολιάσει πολιτικά το θέμα.

    Επίσης, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου στο τέλος του 2002 θα έχει υλοποιηθεί το ήμιση ενώ στα τέλη του 2003 θα έχει ολοκληρωθεί κατά 90%. Ο υπουργός τόνισε ότι με την υλοποίηση του προγράμματος αυτού οι Ενοπλες Δυνάμεις θα αναδιοργανωθούν και θα ανασκευαστούν, δίνοντας έτσι στα επιτελεία ένα πιο ευέλικτο σχήμα.

    Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Ιούνιο μία μελέτη για την τεχνολογική αναβάθμιση των συνθηκών φύλαξης των στρατοπέδων, το πόρισμα της οποίας θα έχει στα χέρια του ο κ. Παπαντωνίου σε δύο μήνες.

    Από την πλευρά του ο Αρχηγός του ΓΕΣ, υπογράμμισε ότι θα επιβληθούν αυστηρές ποινές στους υπευθύνους, οι οποίοι έδειξαν αμέλεια για τα μέτρα ασφαλείας του στρατοπέδου. Οι έρευνες θα συνεχιστούν μέχρις ότου να βρεθούν οι δράστες και αποδοθεί δικαιοσύνη.

    Ο αντιστράτηγος κ. Χαρβάλας αναφέρθηκε και αυτός στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων.

    [02] Εξονυχιστικοί έλεγχοι για τον Δ.Κουφοντίνα

    8/8/2002 6:45:00 μμ

    Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η γιγαντιαία επιχείρηση, που διενεργεί σε όλη τη χώρα η αστυνομία για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του υπ' αριθμόν 1 καταζητούμενου της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα. Με δελτίο Τύπου η ΕΛ.ΑΣ, καλεί τους πολίτες να δώσουν οποιαδήποτε πληροφορία για άτομα που προσομοιάζουν στα χαρακτηριστικά του Κουφοντίνα και έχουν σχέση με ενοικίαση κατοικίας από τον Ιουλίου, ασυνήθιστες επισκέψεις σε κατοικίες με ταυτόχρονη μεταφορά μικροδεμάτων, αδικαιολόγητη παρουσία σε εξοχικές κατοικίες και ειδικά σε περιοχές με μελισσοκομεία, περίεργη συμπεριφορά κατά τις μετακινήσεις με ταξί.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η αντιτρομοκρατική βρίσκεται στα ίχνη 11 ατόμων, με συνδρομητικό ρόλο στην οργάνωση.

    Την ίδια ώρα ομαλά προχωρά η δικαστική διαδικασία για όσους έχουν ήδη προφυλακιστεί με την κατηγορία της συμμετοχής και δράσης στη "17Ν".

    Οι κρατούμενοι, από χθες, έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση.

    Τους επιτράπη η ανάγνωση εφημερίδας, ενώ τις επόμενες ημέρες θα τοποθετηθούν στα κελιά τους ραδιόφωνα και τηλεοράσεις.

    Στο συμβούλιο εφετών, παραπέμφθηκε, μετά την απόρριψή της από τον ειδικό εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο η αίτηση του Παύλου Σερίφη, με την οποία καταγγέλλει ότι δεν έχει πρόσβαση στη δικογραφία.

    Μίλερ: Πρέπει να υπάρξουν και καταδίκες

    Για επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης στο θέμα της τρομοκρατίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν. Δ, Προκόπης Παυλόπουλος.

    Την εκτίμηση ότι η υπόθεση της τρομοκρατίας δεν εξαντλείται μόνο με τις συλλήψεις εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τόμας Μίλερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν και καταδίκες, ασφαλώς με πλήρη τήρηση και εφαρμογή των αρχών του δικαίου.

    Ο κ. Μίλερ δήλωσε ότι δεν αποκλείει και άλλες εκπλήξεις από την τρομοκρατία, επισημαίνοντας ότι η περίπτωση του ΕΛΑ είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Τόνισε, δε, τη συνεχή συνεργασία των ελληνικών και αμερικανικών αρχών.

    Εν τω μεταξύ τον αυτουργό στη διαρροή της φωτογραφίας του τραυματία Σάββα Ξηρού, σε τηλεοπτικό σταθμό θα αναζητήσει η τακτική ανακρίτρια που έχει αναλάβει την υπόθεση.

    Στη δικαιοσύνη παραπέμπονται με εντολή του εισαγγελέα τρεις αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι φέρονται αναμεμειγμένοι στη διαρροή φωτογραφίας του Σάββα Ξηρού όταν νοσηλευόταν βαριά τραυματισμένος στα νοσοκομεία ''Τζάννειο'' και ''Ευαγγελισμός''.

    Ο εισαγγελέας του Ναυτοδικείου Κ. Δάφνης, ο οποίος διενήργησε προκαταρκτική εξέταση, απέστειλε στον ανακριτή του 2ου Τμήματος του Ναυτοδικείου Πειραιά την υπόθεση της διαρροής.

    Οι τρεις αξιωματικοί αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες παράβασης υπηρεσιακού απορρήτου και παράβασης καθήκοντος. Πρόκειται για τον σημαιοφόρο Μ. Λαπαθάκη, τον αντιπλοίαρχο Νίκο Μπακιρτζή και τον υποπλοίαρχο Ν. Βάρθη.

    "Η φωτογραφία διέρρευσε από άτομο που αναζητεί το Λιμενικό και η τιμωρία του θα είναι παραδειγματική", δήλωσε στη ΝΕΤ 105, 8 ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης.

    [03] Σύλληψη λαθρομεταναστών από Τούρκους στο Αιγαίο

    8/8/2002 2:01:00 μμ

    Οι τουρκικές δυνάμεις συνέλαβαν σήμερα στο Αιγαίο περίπου εκατό λαθρομετανάστες, τους περισσότερους Ιρακινούς, αφυδατωμένους και εξαντλημένους, πάνω σε ένα αλιευτικό σκάφος με κατεύθυνση τα ελληνικά παράλια, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. Τρεις από τους πρόσφυγες αυτούς νοσηλεύονται στο Κουσάντασι, διευκρίνισε το πρακτορείο. Το μικρό σκάφος, καπετάνιος του οποίου ήταν ένας Μολδαβός, μετέφερε 94 επιβάτες, μεταξύ των οποίων 13 παιδιά. Αναχαιτίσθηκε στα ανοικτά του Κουσάντασι από ταχύπλοα της τουρκικής ακτοφυλακής. Ενας από τους πρόσφυγες, τον οποίο επικαλείται το "Ανατολή", δήλωσε πως είχαν ξεκινήσει πριν από 20 μέρες από το βόρειο Ιράκ και είχαν πληρώσει 4.000 δολάρια ο καθένας για να μπορέσουν να φτάσουν στην Αθήνα. ''Θέλαμε να φύγουμε από το Ιράκ αφού οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να επιτεθούν στη χώρα μας (για να ανατρέψουν το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν). Αλλά η κούραση και η ναυτία μας εξάντλησαν εντελώς'', δήλωσε.

    Ο καπετάνιος του σκάφους τέθηκε υπό κράτηση και οι πρόσφυγες αναμένεται να απελαθούν.

    [04] Δύο ένοπλες ληστείες σε Παγκράτι και Βοτανικό

    8/8/2002 12:06:00 μμ

    Ενοπλη ληστεία έγινε στις 8.25 το πρωί στο υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στην οδό Φιλολάου 160-164 στο Παγκράτι. Αγνωστος με την απειλή πιστολιού άρπαξε 10.000 ευρώ και διέφυγε πεζός. Στις 11.10 πραγματοποιήθηκε δεύτερη ένοπλη ληστεία στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Ορφέως 77 στο Βοτανικό. Τέσσερις άγνωστοι που φορούσαν γυαλιά ηλίου και καπέλα τζόκεϊ, ακινητοποίησαν με την απειλή περιστρόφων υπαλλήλους και πελάτες, άρπαξαν 10.000 ευρώ και διέφυγαν πεζοί.

    [05] Σημίτης: Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στους αθλητές

    8/8/2002 3:46:00 μμ

    Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απέστειλε στις αθλήτριές μας Κατερίνα Θάνου και Κατερίνα Βόγγολη που κατέκτησαν χρυσά μετάλλια στο 18ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανοιχτού Στίβου, που διεξάγεται στο Μόναχο, θερμό συγχαρητήριο τηλεγράφημα. Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη επίσης και τους αθλητές μας Τασούλα Κελεσίδου και Αλέξη Παπαδημητρίου που κατέκτησαν την τρίτη θέση στα αθλήματα της δισκοβολίας και σφυροβολίας αντίστοιχα.

    Ο Πρωθυπουργός στο τηλεγράφημά του αναφέρει τα εξής:

    "Επιβεβαιώσατε τον κανόνα που θέλει τη χώρα μας να διακρίνεται και να πρωτεύει σε όλες τις διεθνείς αθλητικές συναντήσεις τα τελευταία χρόνια. Στα πρόσωπα των χρυσών κοριτσιών μας αντικατοπτρίζεται η Ελλάδα της σκληρής και επίπονης προσπάθειας. Η Ελλάδα που αγωνίζεται, θέτει στόχους και τους πετυχαίνει. Η Ελλάδα της δημιουργίας και των λαμπρών επιτευγμάτων σε όλους τους τομείς. Η Ελλάδα της παρατεταμένης άνοιξης στον τομέα του αθλητισμού. Αλλά και στους δύο άλλους αθλητές μας που ανέβηκαν στο βάθρο των νικητών αξίζουν θερμά συγχαρητήρια. Οι επιδόσεις τους δημιουργούν τις προϋποθέσεις για επίτευξη ακόμη υψηλότερων στόχων. Σε όλους εσάς που δώσατε τον καλύτερό σας εαυτό και μας κάνατε περήφανους εκφράζω τη βεβαιότητα πως θα συνεχίσετε αταλάντευτα στην ίδια κατεύθυνση. Με τις επιτυχίες σας συνεχίζετε να γράφετε τη χρυσή σελίδα της ανάπτυξης του αθλητισμού στην Ελλάδα. Τη χρυσή σελίδα που θα επισφραγίσει τις επιτυχίες σας αλλά και τις επιτυχίες της χώρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Με πίστη και ενθουσιασμό σ' αυτό που κάνετε αλλά και με την ίδια προσήλωση σε υψηλούς στόχους, να τιμάτε πάντα τα εθνικά χρώματα, προσδίδοντας στη χώρα μας την εικόνα μιας αισιόδοξης και ισχυρής Ελλάδας".

    [06] ΗΠΑ: Συντριβή αεροπλάνου-10 νεκροί

    Πηγή: ΑΠΕ 8/8/2002 5:34:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Συνετρίβη χθες μεταγωγικό αμερικανικό αεροπλάνο τύπου C-130, στο Πόρτο Ρίκο, ενώ βρισκόταν σε εκπαιδευτική αποστολή, σύμφωνα με στρατιωτικό εκπρόσωπο. Και οι 10 επιβαίνοντες έχασαν την ζωή τους. Το αεροπλάνο, που είχε μετασκευαστεί για να μεταφέρει επιβάτες και φορτία, κατέπεσε σε δασική περιοχή και τα σωστικά συνεργεία αντιμετωπίζουν δυσκολίες να προσεγγίσουν. Τα αίτια της πτώσης και συνετριβής παραμένουν ανεξακρίβωτα μέχρι στιγμής.

    "Επέβαιναν δέκα άτομα στο C-130. Δεν υπάρχουν επιζώντες", τόνισε ο εκπρόσωπος Στηβ Λούκας και είπε ότι διατάχθηκαν ανακρίσεις για να εξακριβωθούν της πτώσης και συντριβής.

    [07] Ρωσία: Αγνοείται η τύχη 70 ανθρώπων

    8/8/2002 5:30:00 μμ

    Τουλάχιστουν 70 άνθρωποι αγνοούνται όταν παρασύρθηκαν από ορμητικά νερά σε παραθεριστικό κέντρο στη Μαύρη Θάλασσα, στη Νότια Ρωσία, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ, επικαλούμενο ανακοίνωση του Υπουργείου για την αντιμετώπιση Εκτάκτων Καταστάσεων. Συνολικά 80 άνθρωποι παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά που κατέκλυσαν τη περιοχή. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί δέκα άνθρωποι. Η προέλευση των ορμητικών νερών δεν διευκρινίστηκε.

    Το πρακτορείο Ιταρ Τας μετέδωσε απο τη πλευρά του ότι η περιοχή επλήγη απο ένα κυκλώνα.

    Αρχικά το Ιντερφάξ είχε κάνει λόγο για καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες που ακολούθησαν.

    [08] Νεπάλ: Συνέχεια φυσικών καταστροφών

    8/8/2002 7:04:00 μμ

    Τουλάχιστον 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 50 τραυματίστηκαν, όταν κατολισθήσεις που προκλήθηκαν απο τις καταρρακτώδεις βροχές καταπλάκωσαν πέντε χωριά στο ανατολικό τμήμα της χώρας αυτής των Ιμαλαϊων, ανακοινώθηκε σήμερα απο αξιωματούχους του Υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αποστέλλονται σωστικά συνεργεία προς τις πληγείσες περιοχές, που βρίσκονται περίπου 500 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Κατμαντού. Τον τελευταίο μήνα, περισσότεροι από 360 ανθρωποι έχασαν τη ζωή τους απο τις καταρρακτώδεις βροχές και τις κατολισθήσεις. Οι βροχές αρχίζουν κατά κανόνα τον Ιούνιο και συνεχίζονται μέχρι το Σεπτέμβριο με αποτέλεσμα να σημειώνονται μεγάλες πλημμύρες και πολλές κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα εκατοντάδες ανθρωποι να χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο.

    [09] ΗΠΑ: Υποχώρησε ενυδρείο με καρχαρίες

    8/8/2002 5:46:00 μμ

    Δέκα τρομοκρατημένοι επισκέπτες στο ενυδρείο (ακουάριουμ) της Νέας Ορλεάνης, βρέθηκαν ξαφνικά να κολυμπούν με καρχαρίες, όταν υποχώρησε μία σιδερένια γέφυρα πάνω από τη δεξαμενή τους. Κανένας δεν τραυματίστηκε σοβαρά και οι δέκα επισκέπτες ανασύρθηκαν απο το προσωπικό. Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι τρομοκρατημένοι κολυμβητές δεν αντιμετωπίζουν ποτέ σοβαρό κίνδυνο επειδή οι καρχαρίες είναι εξοικειωμένοι να βλέπουν δύτες στη δεξαμενή που περιέχει 1,8 εκατομμύρια λίτρα νερού. Πέραν αυτού εκπρόσωπος ανέφερε ότι το προσωπικό είχε ταϊσει τους καρχαρίες.

    [10] Γαλλία: Σώθηκε από θαύμα 3χρονο κοριτσάκι

    8/8/2002 5:45:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Δυο οδηγοί φορτηγών έσωσαν από θαύμα ένα κοριτσάκι από τη Γερμανία τριών ετών που έπεσε από το αυτοκίνητο, ενώ αυτό εκινείτο με ταχύτητα 110 χιλιομέτρων, ανακοινώθηκε σήμερα απο τη χωροφυλακή στην Γαλλική πόλη Βαλάνς. Η μικρή Ιένα, έπεσε απο το οικογενεικό αυτοκίνητο χθες όταν κατόρθωσε να βγεί από το παιδικό κάθισμα και να ανοίξει τη πόρτα. Οι οδηγοί των δύο φορτηγών που ακολουθούσαν αμέσως φρενάρισαν και έβαλαν τα αυτοκίνητά τους, κάθετα στο οδόστρωμα, σταματώντας τη κυκλοφορία. Η Ιένα νοσηλεύεται με μώλωπες και αμυχές στα χέρια και τα πόδια χωρίς να διατρέχει κανένα κίνδυνο η ζωή της.

    [11] KFOR: Συλλήψεις 13 ατόμων στο Κόσοβο

    8/8/2002 3:55:00 μμ

    Αμερικανοί στρατιώτες της πολυεθνούς δύναμης KFOR στο Κόσοβο συνέλαβαν σήμερα 13 άτομα στην επαρχία αυτή ο πληθυσμός της οποίας στη πλειοψηφία του είναι αλβανικής καταγωγής,θεωρούμενα ύποπτα μέλη ενόπλων εθνοτικών εξτρεμιστικών οργανώσεων,ανέφερε εκπρόσωπος της αμερικανικής δύναμης. Σε ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε από την αμερικανική δύναμη της KFOR, που εχει την ευθύνη για τη περιοχή αυτή, τονίζεται ότι οι συλλήψεις αποτελούν μέρος της επιχείρησης που στοχεύει στο τερματισμό των δραστηριότητων των εξτρεμιστών κατά μήκος των συνόρων του Κοσόβου με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

    ''Ολοι οι συλληφθέντες αποτελούσαν άμεση απειλή για την ασφάλεια στην περιοχή'', προστίθεται στην ανακοίνωση,που διάβασε ο αμερικανός ταγματάρχης Μαρκ Μπαλεστέρος.

    Περίπου 4.000 αμερικανοί στρατιώτες εχουν αναπτυχθεί στο Κόσοβο στο πλαίσιο της KFOR.

    Δεν υπάρχει προς το παρόν καμία πληροφορία για τις ταυτότητες των συλληφθέντων.

    [12] Βλάβη τουριστικού σκάφους λόγω εισροής υδάτων

    8/8/2002 2:06:00 μμ

    Εισροή υδάτων παρουσιάσθηκε στο τουριστικό πλοίο "Atlante" το οποίο έπλεε του νησιού Μπελ-Ελ και της περιοχής Λα Μπολ, στα νότια της Βρετάνης, με συνέπεια να δωθεί εντολή για εγκατάλειψη του σκάφους. Οι 226 επιβάτες επιβιβάσθηκαν στις σωσίβιες λέμβους του πλοίου απομακρύνθηκαν όλοι και μεταφέρθηκαν στο νησί Ουάτ, ανακοίνωσαν οι αρχές. Ο καπετάνιος του σκάφους δεν έχει αναφέρει κανέναν τραυματισμό κατά την επιχείρηση απομάκρυνσης των επιβατών. Ο καπετάνιος ενημέρωσε τις λιμενικές αρχές ότι θα άρχιζε η επιβίβαση των επιβατών στις σωσίβιες λέμβους στις 10.00 (ώρα Ελλάδας).

    Οι επιβάτες περισυνελέγησαν από διάφορα σκάφη, ιδιωτικά ιστιοφόρα, σωσίβιες λέμβους, φουσκωτά και τουριστικά ταχύπλοα που έπλεαν κοντά.

    [13] Ισραήλ: Παραιτήθηκε στέλεχος Εργ. Κόμματος

    8/8/2002 6:07:00 μμ

    Μία από τις γνωστότερες προσωπικότητες του ισραηλινού Εργατικού Κόμματος, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Σλόμο Μπεν Αμί, παραιτήθηκε σήμερα από το κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθεί για την παραμονή του κόμματός του στην κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν. Ο Μπεν Αμί, 59 χρόνων, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι παραιτήθηκε από τη βουλευτική του ιδιότητα ''για να διαμαρτυρηθώ κατά της παραμονής του κόμματός μου στους κόλπους της κυβέρνησης εθνικής ενότητας'' του Σαρόν, ο οποίος ηγείται του δεξιού κόμματος Λικούντ.

    ''Το Μάιο είχα κάνει γνωστό πως θα υπέβαλα την παραίτησή μου μέσα σε τρεις μήνες αν το κόμμα δεν εγκατέλειπε τον κυβερνητικό συνασπισμό. Αυτό κάνω τώρα'', διευκρίνισε.

    Ο Μπεν Αμί δήλωσε πως η γραμμή που ακολουθεί ο Σαρόν έναντι των Παλαιστινίων είναι ''καταστροφική για το Ισραήλ, τόσο από την άποψη της ασφάλειας όσο και εξαιτίας ων κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της. Παραμένοντας στην κυβέρνηση, το Εργατικό Κόμμα χρησιμεύει ως άλλοθι στη δεξιά και τρέχει προς μια εκλογική καταστροφή''.

    Ο Μπεν Αμί υπογράμμισε πως δεν προτίθεται να αποσυρθεί από την πολιτική ζωή και να εγκαταλείψει το κόμμα, στους κόλπους του οποίου θα συνεχίσει να διευθύνει μια επιτροπή που είναι αρμόδια για το πρόγραμμα του κόμματος.

    [14] Αύξηση εσόδων στο πλαίσιο του προϋπολογισμού

    8/8/2002 12:49:00 μμ

    Εντός του στόχου του προϋπολογισμού κινήθηκαν τα έσοδα στο επτάμηνο καθώς αυξήθηκαν κατά 6,1% όσο είναι και ο ετήσιος στόχος. Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, κατά το επτάμηνο εισπράχθηκαν 22,8 εκ. ευρώ έναντι 21,5 εκ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2001. Σημαντική αύξηση κατά 11,1% εμφανίζουν οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ, ενώ ο φόρος εισοδήματος αυξήθηκε κατά 6,4%. Μεγάλη υστέρηση κατά 45,1% παρουσίασαν τα έσοδα από το φόρο που επιβάλλεται στις χρηματιστηριακές συνναλαγές λόγω της γενικότερης χρηματιστηριακής κρίσης.

    [15] Στα ημιτελικά 200 μ. ο Κεντέρης

    8/8/2002 6:03:00 μμ

    Το εισιτήριο για τα προημιτελικά των 200 μέτρων πήρε ο Κώστας Κεντέρης. Ο "χρυσός" Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ, κατέκτησε την πρώτη θέση στην 5η προκριματική σειρά με 20 δεύτερα 55 εκατοστά και με την δεύτερη καλύτερη επίδοση, πήρε την πρόκριση για τα αποψινά προημιτελικά. Εκεί, όπου το παρών θα δώσει και ο Κύπριος Ανινος Μαρκουλίδης, που με 20.87 σημείωσε την 13η καλύτερη επίδοση των προκριματικών. Η κούρσα των προημιτελικών θα διεξαχθεί στις 8.10 το βράδυ και θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΤ-1.

    Οι αθλητές που πήραν την πρόκριση για τα προημιτελικά είναι:

    Κεντέρης (Ελλάδα) 20.55 Ντάγκλας (Ολλανδία) 20.81 Ενγκμπεργκ (Σουηδία) 20.83 Μαρκουλίδης (Κύπρος) 20.87 Ερτζγκαρντ (Νορβηγία) 20.88 Ντι Γκρεγκόριο (Ιταλία) 21.04 Ομπικέλου (Πορτογαλία) 20.55 Γιεντρουσίνσκι (Πολωνία) 20.57 Μόεν (Νορβηγία) 20.68 Χαρτόνεν (Φιλανδία) 20.87 Βόγτικ (Τσεχία) 20.88 Ράιαν (Ιρλανδία) 20.93 Ντεβόνις (Μ. Βρετανία) 20.81 Τοριέρι (Ιταλία) 20.89 Μπλίνοφ (Ρωσία) 20.99 Βαν (Σουηδία) 21.02 Κάμπελ (Μ. Βρετανία) 20.66 Μπρινάρσκι (Σλοβακία) 20.75 Βίσμαν (Σουηδία) 20.97 Καβαλάρο (Ιταλία) 21.03

    Ο Τάσος Γκούσης, ήταν 6ος στην 1η προκριματική σειρά με 21 δεύτερα 22 εκατοστά και έτσι έμεινε εκτός 24άδας.

    Στα τελικά Δεβετζή-Ταμπάκη

    Στον τελικό του τριπλούν, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξάγεται στο Μόναχο, προκρίθηκε η Χρυσοπηγή Δεβετζή.

    Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, με άλμα στα 14 μέτρα 6 εκατοστά, κατέκτησε την 5η θέση στον προκριματικό του αγωνίσματος και έτσι θα δώσει το παρών στον τελικό που θα γίνει αύριο.

    Οι "12" αθλήτριες που πήραν την πρόκριση για τον τελικό είναι οι Μαρτίνεζ (Ιταλία) 14.30μ., Χάνσεν (Μ. Βρετανία) 14.22μ., Ολεϊνίκοβα (Ρωσία) 14.15μ., Λάι (Ιταλία) 14.11μ., Δεβετζή (Ελλάδα) 14.06μ., Νικολάου (Ρουμανία) 14.02μ., Κοϊβούλα (Φιλανδία), Μπόλσοβα (Μολδαβία) 13.96μ., Καστρεγιάνα (Ισπανία) 13.91μ., Πιάτικι (Ρωσία) 13.90μ., Βασίλιεβα (Ρωσία) 13.89μ., Γκίντιλα (Ρουμανία) 13.87μ.

    Επίσης, η Χριστίνα Ταμπάκη, προκρίθηκε στα ημιτελικά των 100μ. εμπόδια.

    Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια τερμάτισε τρίτη στην 5η προκριματική σειρά με 13 δεύτερα 10 εκατοστά και πέρασε με την 13η επίδοση στην ημιτελική φάση που θα γίνει αύριο.

    Αντίθετα δεν τα κατάφερε η Φλώρα Ρεντούμη, η οποία τερμάτισε 4η στην τρίτη προκριματική σειρά (20η συνολικά) με 13 δεύτερα 42 εκατοστά και αποκλείστηκε.

    Οι "17" του ημιτελικού: Αρόν (Γαλλία) 13.00, Ζιράρ (Γαλλία) 13.00, Καλούρ (Σουηδία) 13.01, Ντιμίτροβα (Βουλγαρία) 13.02, Λαούκοβα (Ρωσία) 13.02, Αλόζιε (Ισπανία) 13.03, Φεργκά (Γαλλία) 13.03, Κρασόφσκα (Ουκρανία) 13.04, Κάσοβα (Βουλγαρία) 13.07, Τριβάνσκα (Πολωνία) 13.08, Λενσκίγ (Ισραήλ) 13.08, Σοσνόφσκα (Πολωνία) 13.08, Ταμπάκη (Ελλάδα) 13.10, Αλαγκριν (Μ. Βρετανία) 13.10, Κοροτέγιεβα (Ρωσία) 13.23, Βις (Ολλανδία) 13.31, Ολέκσι (Πολωνία).

    [16] Παγκόσμιο στα 50χλμ βάδην

    8/8/2002 2:09:00 μμ

    Παγκόσμιο ρεκόρ στα 50 χιλιόμετρα βάδην, πέτυχε ο Πολωνός Ρομπέρ Κορζενιόφσκι κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που διεξάγεται στο Μόναχο. Ο "χρυσός" Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ, κάλυψε την απόσταση σε 3 ώρες 36 λεπτά 39 δεύτερα, καταρρίποντας το ρεκόρ του Ρώσου Βαλερί Σπίτσιν με 3 ώρες 37:26 από τις 21 Μαΐου 2000 στη Μόσχα.

    [17] Ορμόνη καταπολεμά την παχυσαρκία

    8/8/2002 4:02:00 μμ

    Μια φυσική ορμόνη που περιορίζει την όρεξη και συνεπώς μειώνει την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε, μπορεί να σταματήσει την παχυσαρκία που έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας, ανακοίνωσαν επιστήμονες. Τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι χαρακτηρίζονται υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και δημιουργούν ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, καθώς το υπερβολικό βάρος έχει σχέση με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικό και ορισμένους καρκίνους.

    Επιστήμονες από τη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία, ωστόσο, ανακάλυψαν ότι η ορμόνη PYY3-36 που υπάρχει στον οργανισμό μας και πληροφορεί τον εγκέφαλο πότε το σώμα είναι πλήρες, μπορεί να αποτελέσει τη βάση νέων θεραπειών για απώλεια βάρους.

    ''Η ανακάλυψη ότι η PYY3-36 καταστέλλει την όρεξη, μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για όσους αγωνίζονται να χάσουν βάρος'', δήλωσε ο καθηγητής Στίβεν Μπλουμ του Imperial College του Λονδίνου.

    ''Η ορμόνη αυτή αναστέλλει την όρεξη και μειώνει σημαντικά την τροφή που καταναλώνουμε'', πρόσθεσε.

    Ο Μπλουμ πιστεύει ότι ίσως μπορούν να βρεθούν τροφές που προκαλούν την απελευθέρωση στον οργανισμό περισσότερης ορμόνης PYY3-36, έτσι ώστε να ''κλείνει'' η όρεξη με φυσικό τρόπο.

    Μια άλλη επιλογή είναι η ενέσιμη χορήγηση της ορμόνης, όπως κάνουν οι διαβητικοί με την ινσουλίνη, η οποία μπορεί να είναι μια ασφαλής και μακροχρόνια θεραπεία για την παχυσαρκία.

    [18] Εκδηλώσεις για την Πανσέληνο του Αυγούστου

    8/8/2002 3:41:00 μμ

    Για 4η συνεχή χρονιά, το Υπουργείο Πολιτισμού γιορτάζει την Πανσέληνο του Αυγούστου, με μουσικές εκδηλώσεις σε 56 αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία σ' ένα πρόγραμμα με τίτλο "Τόποι ιεροί στο φως του φεγγαριού". Πενήντα μουσικές εκδηλώσεις θα απλωθούν απ' άκρη σε άκρη σε όλη την χώρα προσφέροντας στο ευρύ κοινό την ευκαιρία μιας διαφορετικής επαφής με ισάριθμούς σημαντικούς χώρους πολιτισμικής αναφοράς. Οι χώροι θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό τη βραδιά της 23ης Αυγούστου, ώρα 21:00-1:00. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό.

    Ανοιχτοί για τους επισκέπτες -χωρίς όμως καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, θα παραμείνουν οι χώροι στην Ακρόπολη, το ναό της Αφαίας στην Αίγινα, στο Σούνιο, στην Ολυμπία και τέλος στην Πολιόχνη της Λήμνου.

    Την ίδια νύχτα, στον Αγιο Αχίλλειο Πρεσπών υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας αρχίζουν οι "Πρέσπες 2002" με την διοργάνωση της παράστασης του Διονύση Σαββόπουλου "Βαλκανικά Ποδήλατα".

    Το επόμενο βράδυ, Σάββατο, διοργανώνεται μεγάλη συναυλία προς τιμήν του Λευτέρη Παπαδόπουλου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 8 August 2002 - 16:53:53 UTC