Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-08-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Σίφνο από αύριο ο πρωθυπουργός
  • [02] Αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στη Λακωνία
  • [03] Επιστρέφει στην Αθήνα ο Κώστας Καραμανλής
  • [04] Ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ευρώπη
  • [05] Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για χτύπημα στο Ιράκ
  • [06] Ατύχημα η έκρηξη στο Τζαλάλαμπαντ
  • [07] Πολύνεκρη οικογενειακή βεντέτα στην Αίγυπτο
  • [08] Αμεσες εκλογές στην Ινδονησία για νέο πρόεδρο
  • [09] Σχέδιο προεδρικού διατάγματος για συνεταιρισμούς
  • [10] Παραίτηση Σκολάρι στην Εθνική Βραζιλίας

    [01] Στη Σίφνο από αύριο ο πρωθυπουργός

    10/8/2002 1:50:00 μμ

    Για το αγαπημένο του νησί τη Σίφνο, αναχωρεί αύριο ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, δεύτερο σταθμό των θερινών του διακοπών μετά την ολιγοήμερη παραμονή του στο εξοχικό του στους Αγίους Θεοδώρους. Ο κ. Σημίτης αφήνει πίσω του τις κυβερνητικές υποχρεώσεις καθώς όπως αναφέρουν στενοί του συνεργάτες έχει ήδη χαράξει τις προτεραιότητες άμα τη επιστροφή του. Μεταξύ αυτών οι οικονομικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ, επισκέψεις στα Ολυμπιακά έργα, και βέβαια η πολιτική εκστρατεία ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Ωστόσο ο Κώστας Σημίτης θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης προκειμένου να ενημερώνεται για τις εξελίξεις στην τρομοκρατία.

    [02] Αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στη Λακωνία

    10/8/2002 7:01:00 μμ

    Αναζωπυρώθηκε στο Οίτυλο Λακωνίας η πυρκαγιά που κατακαίει από την Πέμπτη το μεσημέρι την περιοχή. Στην προσπάθεια κατάσβεσή της παίρνουν μέρος 200 πυροσβέστες και τέσσερα πεζοπόρα τμήματα με 30 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ δύο ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη κάνουν ρίψεις νερού. Το συντονισμό της κατάσβεσης έχει ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γεώργιος Γεωργιάκος και ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής Πελοποννήσου Θεόδωρος Σπυρόπουλος.

    Ηδη έχουν αποτεφρωθεί 40 χιλιάδες ελαιόδενδρα και χιλιάδες στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης.

    [03] Επιστρέφει στην Αθήνα ο Κώστας Καραμανλής

    10/8/2002 7:00:00 μμ

    Τέλος διακοπών για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος επιστρέφει αύριο το βράδυ στην Αθήνα. Ο κ. Καραμανλής θα αρχίσει την εβδομάδα του με σειρά συσκέψεων τη Δεύτερα και Τρίτη και με θέματα αιχμής τις αυξημένες τιμές, την ανεργία και τον πληθωρισμό.

    [04] Ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ευρώπη

    10/8/2002 7:45:00 μμ

    Καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες πλήττουν την κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Στα Ρωσικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας έχασαν τη ζωή τους 44 άτομα και χιλιάδες έχουν αποκλειστεί. Συνεργεία του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων συνεχίζουν τις έρευνες στα περίχωρα του Νοβοροσίσκ όπου υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι. Οι σημαίες εξάλλου κυματίζουν μεσίστιες στην περιοχή του Κράσνονταρ, το οποίο επλήγη σοβαρά από την κακοκαιρία και σήμερα κηρύχθηκε μονοήμερο πένθος.

    Τέσσερις νεκροί και 2.000 άστεγοι ειναι ο απολογισμός της κακοκαιρίας στην Τσεχία, ενώ μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν η Κροατία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Αυστρία.

    Στο μεταξύ, οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν κατολισθήσεις και πλημμύρες που στοίχισαν τη ζωή σε 70 ανθρώπους στην νότια Κίνα, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα "Τσάινα Ντέιλι", ενώ οι νεκροί από τη θεομηνία που πλήττει τη Νότια Κορέα από την περασμένη εβδομάδα, έφθασαν στους 14.

    [05] Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για χτύπημα στο Ιράκ

    10/8/2002 7:18:00 μμ

    O Aμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους χαρακτήρισε σήμερα τον πρόεδρο του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν ''εχθρό μέχρι αποδείξεως του εναντίον'' και πρόσθεσε ότι δεν έχει μέχρι στιγμής καταρτιστεί χρονοδιάγραμμα για τη λήψη απόφασης σχετικά με τη χρήση στρατιωτικής δύναμης με σκοπό την ανατροπή του. Ο Μπους ρωτήθηκε εάν οι Αμερικανοί είναι προετοιμασμένοι για απώλειες σε έναν πόλεμο με το Ιράκ.

    Καταγγελίες για εχθρικότητα απέναντι στο ιρακινό λαό

    Κάτω από την αυξανόμενη πίεση από ορισμένα μέλη του Κογκρέσου και πολλούς βασικούς συμμάχους των ΗΠΑ να μην εξαπολύσει μια απρόκλητη επίθεση στο Ιράκ, ο Μπους σημείωσε ότι διαβουλεύεται με το Κογκρέσο και ξένες κυβερνήσεις και επανέλαβε ότι δεν έχει χρονοδιάγραμμα.

    Στην ερώτηση αν του προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι δεν έλαβε περισσότερη υποστήριξη στο ενδεχόμενο δράσης εναντίον του Ιράκ, απάντησε: "Ο περισσότερος κόσμος καταλαβαίνει ότι ο Σαντάμ αντιπροσωπεύει έναν κίνδυνο, αλλά όπως έχω πει σε πολλές ομιλίες μου, έχω πολλά εργαλεία στη διάθεσή μου''.

    Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαρούκ αλ Σάρα κατήγγειλε τις ΗΠΑ για ''εχθρικότητα απέναντι στον ιρακινό λαό'' και για την υποστήριξη που δείχνουν στο Ισραήλ, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του Τύπου της χώρας.

    Παράλληλα, επιβεβαίωσε την ''χωρίς όρους υποστήριξη της Συρίας στην παλαιστινιακή αντίσταση και την Ιντιφάντα ως την απελευθέρωση και τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ''.

    Νωρίτερα εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου είχε δηλώσει ότι οι ηγέτες της ιρακινής αντιπολίτευσης ενθαρρύνθηκαν από τη δέσμευση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Κόλιν Πάουελ, να συνεργαστούν για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, γεγονός που δείχνει ότι η Ουάσιγκτον έχει ξεπεράσει τις επιφυλάξεις κι αμφιβολίες που υπήρχαν στο παρελθόν για την ενότητα κι αποτελεσματικότητα των ενεργειών της ιρακινής αντιπολίτευσης.

    "Κοινός στόχος είναι η απελευθέρωση του ιρακινού λαού, με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας", τόνισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ενώ από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου εκτιμά πως δεν είναι απαραίτητη μια μεγάλη αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράκ, επειδή ο ιρακινός στρατός δεν πρόκειται να προβάλει μεγάλη αντίσταση.

    Στην Ουάσιγκτον βρίσκονται και οι ηγέτες των δυο αντίπαλων κουρδικών οργανώσεων που διοικούν το βόρειο Ιράκ ύστερα από τον πόλεμο του Κόλπου, έχοντας υπό τον έλεγχο τους το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης που αντιμάχονται τον Σαντάμ και φθάνουν τους 40.000 άνδρες.

    [06] Ατύχημα η έκρηξη στο Τζαλάλαμπαντ

    10/8/2002 5:51:00 μμ

    Σε ατύχημα οφείλεται σύμφωνα με εκτιμήσεις η έκρηξη που σημειώθηκε χθες, Παρασκευή, στα περίχωρα του Τζαλάλαμπαντ, στο ανατολικό Αφγανιστάν, προκαλώντας σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό το θάνατο 30 ανθρώπων. Ωστόσο, η αστυνομία του Τζαλάλαμπαντ δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο να πρόκειται για σαμποτάζ ή για επίθεση της "Αλ Κάιντα". Ο υπαρχηγός της αστυνομίας Αμντούλ Σάφα Μομάντ δήλωσε ότι έξι αξιωματικοί της Αφγανικής Μονάδας Οικοδόμησης και Επιμελητείας, όπου σημειώθηκε η έκρηξη, ανακρίνονται, όπως και ο τοπικός επικεφαλής της μονάδας.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είχε προειδοποιήσει τη μονάδα για την ανάγκη σωστής φύλαξης των εκρηκτικών που χρησιμοποιούσε στην κατασκευή δρόμων.

    "Η πιθανότερη αιτία είναι ότι δεν μερίμνησαν σωστά", δήλωσε όταν ερωτήθηκε για την πιθανή αιτία της έκρηξης, προσθέτοντας ωστόσο ότι μια δεύτερη πιθανότητα είναι να προκλήθηκε σκόπιμα για την καταστροφή εγγράφων, με στόχο την συγκάλυψη απάτης και ότι μια "τρίτη πιθανότητα είναι η "Αλ Κάιντα" να έδωσε χρήματα σε έναν από αυτούς που εργάζονται στη Μονάδα για να το κάνει".

    Η έκρηξη είχε στόχο τα γραφεία της Αφγανικής Μονάδας Οικοδόμησης και Επιμελητείας, έναν ιδιωτικό οργανισμό που έχει τα γραφεία του στην τοποθεσία Νταρούντα, 10 χλμ. δυτικά της Τζαλάλαμπαντ.

    [07] Πολύνεκρη οικογενειακή βεντέτα στην Αίγυπτο

    10/8/2002 6:57:00 μμ

    Είκοσι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε βεντέτα ανάμεσα σε δύο οικογένειες στο χωριό Τζέρτζα, στην επαρχία Σοχάγκ, στην Ανω Αίγυπτο, ανακοίνωσε αστυνομική πηγή. Πρόκειται για την πιο αιματηρή βεντέτα που έχει δει η χώρα τα τελευταία τριάντα χρόνια, τόνισε η ίδια πηγή. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της διαφωνίας και τα ονόματα των οικογενειών που εμπλέκονται στη βεντέτα. Επίσης δεν έχει γίνει γνωστό τι όπλα χρησιμοποιήθηκαν ή αν υπάρχουν και τραυματίες, κατέληξε η ίδια πηγή. Οι οικογενειακές βεντέτες αποτελούν συχνό φαινόμενο στην Ανω Αίγυπτο.

    [08] Αμεσες εκλογές στην Ινδονησία για νέο πρόεδρο

    10/8/2002 4:41:00 μμ

    Το ανώτατο νομοθετικό σώμα της Ινδονησίας ενέκρινε σήμερα την ανάδειξη του προέδρου της χώρας με άμεσες εκλογές, σε μια κίνηση ορόσημο για τη μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία. Οι Ινδονήσιοι πρόεδροι εκλέγονταν μέχρι σήμερα από το 700μελές νομοθετικό σώμα, το οποίο είναι γνωστό ως Λαϊκή Συμβουλευτική Συνέλευση (MPR). Αυτή τη φορά όμως, οι ψηφοφόροι θα πρέπει να επιλέξουν με άμεσες εκλογές ανάμεσα στα δυο επικρατέστερα ζευγάρια υποψηφίων για την ανάδειξη του προέδρου και αντιπροέδρου της χώρας.

    Πέρυσι το MPR είχε συμφωνήσει κατ' αρχήν να εγκαταλείψει το δικαίωμά του να επιλέγει τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο και η διαδικασία αυτή να γίνεται πλέον με άμεσες εκλογές. Ομως δεν είχε καταλήξει σε συμφωνία για το τί θα γίνεται στην περίπτωση που κανένα από τα δύο ζεύγη υποψηφίων δεν συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές.

    Επεισόδια μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας

    Εν τω μεταξύ, επεισόδια σημειώθηκαν όταν πλήθος περίπου 500 φοιτητών προσπαθούσε να ρίξει τις πύλες του κοινοβουλίου της Τζακάρτα, την ώρα που το ανώτατο νομοθετικό σώμα της Ινδονησίας είχε μόλις εγκρίνει την απευθείας εκλογή από το λαό του προέδρου της χώρας. Η αστυνομία για να τους σταματήσει χρησιμοποίησε αντλίες νερού. Πάντως, δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή συλλήψεις ενώ δεν έχει διευκρινιστεί αν οι φοιτητές γνώριζαν ότι η Λαϊκή Συμβουλευτική Συνέλευση είχε ήδη αποφασίσει την απευθείας εκλογή από το λαό του προέδρου της χώρας.

    Περίπου 5.000 φοιτητές είχαν πραγματοποιήσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πορεία προς το κοινοβούλιο ζητώντας τη μη αναθεώρηση του Συντάγματος.

    Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ολοκληρώνεται η ετήσια συνεδρίαση της 700μελούς Λαϊκής Συμβουλευτικής Συνέλευσης.

    [09] Σχέδιο προεδρικού διατάγματος για συνεταιρισμούς

    10/8/2002 4:24:00 μμ

    Στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας κατατέθηκε για επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος αρμοδιότητας του υπουργείου Γεωργίας, με το οποίο καθορίζονται τα κίνητρα συγχώνευσης και ανάπτυξης των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΑΣΟ). Σύμφωνα με το σχέδιο καθορίζονται κίνητρα για τη συγχώνευση, την ανάπτυξη ή τη μετατροπή των ΑΣΟ σε συνεταιριστικές εταιρίες. Τα κίνητρα αναφέρονται στις επενδύσεις, στην ποιοτική αναβάθμιση του προσωπικού τους, στην επιλεξιμότητα για την ανάθεση έργων και γενικά στην ενθάρρυνση ανάληψης πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων επ' ωφελεία των μελών τους.

    Δημιουργία νέων ΑΣΟ

    Επίσης επιδιώκεται η σύσταση Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων πιο εξειδικευμένης μορφής, με δυνατότητες δραστηριοποίησης πάνω σε συγκεκριμένους κλάδους παραγωγής.

    Η έκδοση του προτεινόμενου Π.Δ. κρίθηκε αναγκαία από την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας για τους ακόλουθους λόγους:

    Επίτευξη καθορισμού κινήτρων με τα οποία θα συγχωνευθούν μικροί συνεταιρισμοί, Δημιουργία μεγάλων και ανταγωνιστικών συνεταιριστικών μονάδων, Ανάπτυξη του συνεταιριστικού κινήματος εν γένει, εφόσον ενθαρρύνεται η σύσταση συνεταιρισμών και κοινοπραξιών που θα δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους παραγωγικούς κλάδους.

    Οι νέοι και ευέλικτοι αυτοί φορείς, που θα δημιουργηθούν αναμένεται να αναλάβουν με αποτελεσματικότητα το όλο κύκλωμα παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας των διαφόρων αγροτικών προϊόντων.

    [10] Παραίτηση Σκολάρι στην Εθνική Βραζιλίας

    10/8/2002 11:48:00 πμ

    Αλλαγή σελίδας στην καριέρα του Λουίς Φελίπε Σκολάρι. Ο άνθρωπος που οδήγησε την Εθνική ποδοσφαίρου της Βραζιλίας στην κατάκτηση του πέμπτου τροπαίου της σε Παγκόσμιο Κύπελλο, υπέβαλε την παραίτησή του από την τεχνική ηγεσία της "Σελεσάο" και τόνισε πως θέλει να αναλάβει κάποια ευρωπαϊκή ομάδα. Ο "Μπιγκ Φιλ", μάλιστα, υποσχέθηκε ότι, όποια ομάδα τον προσλάβει, θα ανταμειφθεί με νίκες.

    "Θα ήθελα να δουλέψω στην Ευρώπη, είναι ένας από τους στόχους μου" δήλωσε ο Βραζιλιάνος προπονητής σε συνέντευξη Τύπου και συνέχισε: "Θέλω να πω ότι, όποια ομάδα με προσλάβει, θα γίνει νικήτρια. Και πως, αν ήδη αυτή η ομάδα είναι νικήτρια, τότε θα κερδίζει ακόμη περισσότερο".

    Ο Σκολάρι, που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Εθνικής Βραζιλίας πριν από 14 μήνες και κατάφερε να την οδηγήσει μετά τις... αναταράξεις των προκριματικών στην κατάκτηση του τροπαίου στο 17ο Μουντιάλ, επεσήμανε πως θέλει να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην οικογένειά του.

    Ο Βραζιλιάνος τεχνικός δήλωσε ακόμη ότι στην απόφασή του να αποχωρήσει από τον πάγκο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του δεν έπαιξε ρόλο το οικονομικό.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 10 August 2002 - 16:54:19 UTC