Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-08-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Κοίμηση της Θεοτόκου
  • [02] Μέρες αγωνίας για χιλιάδες Ευρωπαίους

    [01] Η Κοίμηση της Θεοτόκου

    15/8/2002 11:27:00 πμ

    Με κατάνυξη και λαμπρότητα οι Ελληνες σε κάθε γωνιά του κόσμου τιμούν σήμερα τη μνήμη της Θείας Κοιμήσεως και πανηγυρίζουν τη μετάσταση της Θεοτόκου από τη Γη στον ουρανό. Επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι, όπως κάθε χρόνο, η Παναγία της Τήνου, η Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, αλλά και η Πάρος, όπου στη λειτουργία της Εκατονταπυλιανής παρέστη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Στην Τήνο όπου έχουν ήδη συρρεύσει χιλιάδες πιστοί, το μεσημέρι θα γίνει αποκάλυψη μνημείου για τον βομβαρδισμό της ''Ελλης''.

    Στην Τήνο την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας.

    Μετά τη Θεία Λειτουργία και τη Λιτανία της ιερής εικόνας, ο κ.Στεφανόπουλος θα μεταβεί στο δημαρχείο όπου σε ειδική εκδήλωση θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης της Πάρου.

    Στην Παναγία Σουμελά στη Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, ενώ παρέστη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης και τον πρωθυπουργό ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγελος Βενιζέλος. Παρόντες είναι επίσης εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές και δήμαρχοι.

    Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι φετινές εκδηλώσεις συμπίπτουν με τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή και μισού αιώνα από την ανέγερση της Ιεράς Μονής.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, βρίσκεται στην Παναγία Σουμελά από χθες όπου χοροστάτησε στον μέγα εσπερινό και πραγματοποίησε την αποκάλυψη δύο ψηφιδωτών στο εσωτερικό του ιερού ναού, που φιλοτέχνησε ο ψηφιδογράφος Αθανάσιος Μιλκούδης, ενώ παραβρέθηκε και στη λιτάνευση της ιερής εικόνας.

    Στο μεταξύ πλήθος κόσμου από την Ελλάδα και το εξωτερικό συρρέει από χθες το πρωί στο όρος Βέρμιο στην Καστανιά Ημαθίας, όπου είναι χτισμένη η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, για να προσκυνήσουν τη χάρη της Θεοτόκου.

    Παρόμοια ατμόσφαιρα κατάνυξης και στην Κύπρο όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν από νωρίς το πρωί στα μοναστήρια που είναι αφιερωμένα στην Παναγία.

    Το μεγαλύτερο πλήθος συγκεντρώνεται στην Ιερά Μονή Κύκκου, που παραδοσιακά είναι συνδεδεμένη με την Κοίμηση της Θεοτόκου. Στην ίδια ορεινή περιοχή βρίσκεται και η Μονή της Παναγίας Χρυσορρογιάτισσας, όπου επίσης συγκεντρώνονται χιλιάδες πιστοί, συνδυάζοντας προσκύνημα και στις δύο μονές. Πολλές χιλιάδες προσκυνητές έχουν συγκεντρωθεί και στην Ιερά Μονή Μαχαιρά.

    Ομως στη μνήμη των κατοίκων της Κύπρου βρίσκεται χαραγμένος ο τραγικός Δεκαπενταύγουστος του 1974, όταν τα τουρκικά στρατεύματα διενήργησαν τη δεύτερη εισβολή προκαλώντας το θάνατο και την καταστροφή. Πολλές χιλιάδες οικογένειες τελούν σήμερα τα μνημόσυνα των αγαπημένων τους. Τραγική υπόμνηση του γεγονότος για όσους δεν είχαν νεκρούς είναι οι εκατοντάδες αγγελίες για μνημόσυνα που δημοσιεύονται στις εφημερίδες.

    Η Παναγία, το ιερότερο ίσως πρόσωπο της Ορθοδοξίας, συνοδεύεται από χιλιάδες προσωνύμια που της έχει χαρίσει ο λαός στο πέρασμα των χρόνων. Στο σχετικό αφιέρωμα της ERT Online το οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε στη διεύθυνση: http://www.ert.gr/afieromata/dekapentaugoustos/ ανιχνεύονται οι παραδόσεις που κρύβονται πίσω από αυτά τα ονόματα που με τόση αγάπη αποδόθηκαν στη Θεοτόκο.

    [02] Μέρες αγωνίας για χιλιάδες Ευρωπαίους

    15/8/2002 11:08:00 πμ

    Εφιαλτικές ώρες περνούν οι κάτοικοι σε πολλές χώρες της κεντρικής-ανατολικής Ευρώπης, λόγω του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε συνολικά 98 ανθρώπους. Την ίδια ώρα πολλοί άλλοι αγνοούνται, ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι αυτοί που έχουν εκαταλείψει τις εστίες τους. Στη Δρέσδη νέες περιοχές εκκενώθηκαν λόγω υπερχείλισης του Ελβα, ενώ και στην πρωτευουσα της Σλοβακίας Μπρατισλάβα, η σταθμη των νερών του Δούναβη έχει ανεβει επικινδυνα απειλώντας συνοικίες. Στην Πραγα τα νερά έχουν υποχωρήσει, όχι όμως αρκετά ώστε να επιστρέψουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους.

    ''Βυθισμένη'' παραμένει η Πράγα

    Διακόσιες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τις πλημμύρες στην Τσεχία, ενώ δέκα έχουν χάσει τη ζωή τους. Ανεπανόρθωτες ζημιές έχει υποστεί το ιστορικό κέντρο της Πράγας, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους τους έντεκα άτομα. Πάντως από χθες ο καιρός έχει βελτιωθεί και οι βροχοπτώσεις έχουν σταματήσει.

    Αεροσκάφη που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πληγέντες από τις πλημμύρες στην Τσεχία άρχισαν να φτάνουν από χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο της Πράγας. Ενα αεροσκάφος C-130 της βελγικής αεροπορίας έφτασε γύρω στα μεσάνυχτα μεταφέροντας συνεργεία διάσωσης και ανθρωπιστική βοήθεια.

    Ακολούθησε ένα αεροσκάφος της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας που μετέφερε μέλη της ΕΜΑΚ προκειμένου να βοηθήσουν τους πλημμυροπαθείς.

    Σήμερα αναμένεται βοήθεια από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σλοβακία, τη Σουηδία και την Ιαπωνία.

    Στους κατοίκους της Πράγας που έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους δεν θα επιτραπεί ούτε σήμερα να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Επίσης σύμφωνα με εκπρόσωπο της δημοτικής αστυνομίας, οι αρχές δεν έχουν διαπιστώσει απόπειρες λεηλασίας στην πρωτεύουσα. Πολλές συνοικίες που έχουν πληγεί φυλάσσονται από μονάδες της αστυνομίας αλλά και από ομάδες εθελοντών, όπως η συνοικία Τρόγια, στα βορειοδυτικά προάστια της Πράγας.

    Πάντως τα ορμητικά νερά δεν έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής κανένα σημαντικό πρόβλημα στις κυριότερες γέφυρες της πρωτεύουσας.

    Ειδικοί του τομέα στατικής εξέτασαν ήδη τέσσερις γέφυρες της Πράγας αλλά δεν διαπίστωσαν βλάβες.

    Η Γέφυρα των Λεγεώνων είναι ''σε άριστη κατάσταση'' υπογράμμισαν απαντώντας στις φήμες που κυκλοφορούσαν το βράδυ της Τετάρτης στην πρωτεύουσα και έκαναν λόγο για ανησυχητική κατάσταση στη γέφυρα αυτή που βρίσκεται κοντά στο Εθνικό Θέατρο, ανάμεσα στη Νέα Πόλη και στη συνοικία Σμίτσοβ.

    Το χάος, που έχουν προκαλέσει πάντως οι πλημμύρες στην πρωτεύουσα της Τσεχίας συνεχίζεται. Μόνο δύο οδικές γέφυρες της πόλης παραμένουν ανοιχτές για την κυκλοφορία. Στους δρόμους κυκλοφορούν τραμ και λεωφορεία που εκτελούν αυτοσχέδια δρομολόγια εξυπηρετώντας τους πολίτες καθώς έχουν κλείσει τρεις γραμμές του μετρό επειδή οι σταθμοί έχουν κατακλυσθεί από τα νερά.

    Οι υδρολόγοι παρατήρησαν σήμερα μια μικρή υποχώρηση στη στάθμη των υδάτων του ποταμού Βολτάβα, χάρη κυρίως στο σταμάτημα των βροχοπτώσεων και στις καλύτερες συνθήκες που επικρατούν στους ποταμούς της νότιας Βοημίας. Οι πλημμύρες εντοπίζονται σε περιοχές της βόρειας Βοημίας όπου κατά τη διάρκεια της νύχτας διατάχθηκαν νέες εκκενώσεις, κυρίως στην πόλη Ούστι-ναντ-Λάμπεμ.

    Τέλος να σημειώσουμε ότι στην Τσεχία εστάλη από τη χώρα μας βοήθεια ύψους 100.000 ευρώ και στη Ρωσία 150.000 ευρώ.

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

    Ανάλογα προβλήματα έχουν προκύψει και στην πρωτεύουσα της γειτονικής Σλοβακίας, Μπρατισλάβα, καθώς έχει διαταχθεί η εκκένωση αρκετών σπιτιών από τους κατοίκους τους.

    Οι πλημμύρες έχουν δημιουργήσει χάος και καταστροφές και σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Ρουμανία και η Ρωσία.

    Το πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας κινείται προς την ανατολική Ευρώπη. Για την Ελλάδα, όπως διαβεβαιώνουν οι μετεωρολόγοι, δεν υπάρχει κίνδυνος.

    Τα συνεργεία διάσωσης στη Δρέσδη ανέσυραν νεκρό σήμερα έναν 52χρονο Γερμανό, το σπίτι του οποίου είχε κατακλυστεί από τα νερά του Ελβα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που σαρώνουν το κρατίδιο της Σαξονίας από το περασμένο Σαββατοκύριακο και που έχουν προκαλέσει τον θάνατο σε 13 ανθρώπους. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές μάλιστα, υπάρχουν ακόμη αρκετοί αγνοούμενοι τα σπίτια των οποίων έχουν κατακλυστεί από τα νερά και τα συνεργεία διάσωσης αδυνατούν να τα ερευνήσουν.

    Μεταξύ των θυμάτων στη Σαξονία ήταν και μία 76χρονη γυναίκα που έπεσε στο κενό στη διάρκεια επιχείρησης διάσωσής της με ελικόπτερο στο Φρέιταλ.

    Η στάθμη των υδάτων του Ελβα έφτασε σήμερα το πρωί τα 8,5 μέτρα, τέσσερις φορές υψηλότερα από τα φυσιολογικά για το καλοκαίρι επίπεδα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πολλές συνοικίες της ιστορικής πρωτεύουσας της Σαξονίας.

    Σύμφωνα με τον διευθυντή της "Meteomedia", Γιέργκ Κάτσελμαν, η στάθμη του Ελβα αναμένεται να ξεπεράσει σήμερα το απόγευμα τα εννιά μέτρα, ύψος που θεωρείται το μεγαλύτερο των τελευταίων 150 χρόνων.

    Στη διάρκεια της νύχτας, οι αρχές απομάκρυναν με ελικόπτερα 400 ασθενείς που νοσηλεύονταν σε μονάδες εντατικής παρακολούθησης σε νοσοκομεία της Δρέσδης, τα οποία κινδυνεύουν από τις πλημμύρες αλλά και τις συνεχείς διακοπές ρεύματος. Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Κολωνιας και του Βερολίνου. Η απομάκρυνση άλλων 1400 αναμένεται να αποφασιστεί σήμερα. Ηδη πάντως, η γερμανική αεροπορία έχει διαθέσει ελικόπτερα, ένα Airbus και δύο Transall για τις ανάγκες της επιχείρησης εκκένωσης των νοσοκομείων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 15 August 2002 - 8:54:30 UTC