Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-08-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρα για την επιστροφή των εκδρομέων
  • [02] H Ραχούλα Καρδίτσας τίμησε τα ''παιδιά'' της
  • [03] Βενεζουέλα: Δεν δικάζονται οι πραξικοπηματίες
  • [04] Μεξικό: Διαμαρτυρίες για εκτέλεση στο Τέξας
  • [05] SFOR: Ψάχνουν τους ανθρώπους του Κάρατζιτς
  • [06] Και η AOL στο ''χορό'' των λογιστικών λαθών
  • [07] Η Qantas θα παραμείνει αυστραλιανή
  • [08] Οι ''Φοίνισσες'' του Ευριπίδη στην Επίδαυρο
  • [09] Τρίτο Βαλκανικό Φεστιβάλ Νέων στην Πιερία

    [01] Μέτρα για την επιστροφή των εκδρομέων

    15/8/2002 3:42:00 μμ

    Eρημη πόλη θυμίζει η Αθήνα, καθώς την έχουν εγκαταλείψει και οι τελευταίοι εκδρομείς του Δεκαπενταύγουστου. Τα λιμεναρχεία είναι και σήμερα σε ετοιμότητα προκειμένου να διευκολύνουν την ομαλή επάνοδο των πρώτων εκδρομέων. Ηδη, έχουν προγραμματίσει έκτακτα δρομολόγια κυρίως από την Τήνο και την Πάρο. Παράλληλα, η Τροχαία, αν χρειαστεί από το απόγευμα, αναμένεται να λάβει τα καθιερωμένα έκτακτα μέτρα κυκλοφορίας στις δύο εθνικές οδούς. Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, σήμερα θα επικρατήσει καλός καιρός με μέτριους ανέμους στις θάλασσες, ενώ οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

    [02] H Ραχούλα Καρδίτσας τίμησε τα ''παιδιά'' της

    15/8/2002 3:44:00 μμ

    Τον επίτιμο πρόεδρο του ΚΚΕ Χαρίλαο Φλωράκη, και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ Φώτη Νασιάκο τίμησε για την προσφορά τους, σήμερα, σε ειδική εκδήλωση, η γενέτειρά τους, Ραχούλα Καρδίτσας.

    Τιμώμενο πρόσωπο ήταν και ο Ολυμπιονίκης στην ελληνορωμαϊκή πάλη Κώστας Θάνος, ο οποίος κατάγεται από το ίδιο μέρος.

    [03] Βενεζουέλα: Δεν δικάζονται οι πραξικοπηματίες

    15/8/2002 3:26:00 μμ

    Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας απέρριψε αίτηση δικαστή να προσαχθούν σε δίκη τέσσερις ανώτεροι αξιωματικοί που εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του προέδρου Ούγκο Τσάβες, τον περασμένο Απρίλιο. Οι έντεκα από τους 20 δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου ψήφισαν εναντίον της προσαγωγής σε δίκη των στρατιωτικών και οκτώ υπέρ. Ένας δικαστής ήταν απών. Η απόφαση προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων του Καράκας που ξεχύθηκαν στους δρόμους ζητώντας την απονομή δικαιοσύνης. Οι διαδηλώσεις κατεστάλησαν από την αστυνομία.

    Οι τέσσερις στρατιωτικοί είναι οι στρατηγοί Εφρέν Βάσκες Βελάσκο και Πέδρο Περέιρα, ο αντιναύαρχος Έκτορ Ραμίρες Πέρες και ο υποναύαρχος Ντανιέλ Κομίσο.

    Ο πρόεδρος Τσάβες συνελήφθη τη νύκτα της 11ης προς 12η Απριλίου και εκτοπίστηκε από την εξουσία για 47 ώρες από πολιτικοστρατιωτική χούντα, προτού επανέλθει στα καθήκοντά του, χάρη στην κινητοποίηση δεκάδων χιλιάδων οπαδών του που κατέβηκαν στους δρόμους, καθώς και πιστών αξιωματικών.

    [04] Μεξικό: Διαμαρτυρίες για εκτέλεση στο Τέξας

    15/8/2002 12:11:00 μμ

    Ο πρόεδρος του Μεξικού Βισέντε Φοξ ματαίωσε την επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στο Τέξας των ΗΠΑ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκτέλεση του 33χρονου Μεξικανού Χαβιέρ Σουάρες Μεντίνα που έγινε χθες. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από τριώρες διαβουλεύσεις που είχε ο Φοξ με τους συμβούλους του. Ο Σουάρες Μεντίνα, Μεξικανός υπήκοος, είχε καταδικαστεί σε θάνατο με την κατηγορία ότι σκότωσε έναν αστυνομικό το 1988. Εκτελέστηκε με θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα το απόγευμα της Τετάρτης (02:23 της Πέμπτης ώρα Ελλάδας) στη φυλακή του Χάντσβιλ, στο Τέξας.

    Παραβιάστηκαν τα δικαιώματα του λέει ο Φοξ

    Ο 33χρονος Χαβιέρ Σουάρες Μεντίνα εκτελέστηκε αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την έκκληση των μεξικανικών αρχών και ο κυβερνήτης του Τέξας, Ρικ Πέρι, αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα του προέδρου του Μεξικού, Βισέντε Φοξ, για αναστολή.

    Ο Σουάρες είχε κατηγορηθεί ότι στις 13 Δεκεμβρίου 1988, σε ηλικία 19 ετών, πυροβόλησε και σκότωσε τον αστυνομικό Λόρενς Καντένα, 43 ετών, κατά τη διάρκεια αγοραπωλησίας ναρκωτικών σε πάρκινγκ του Ντάλας. Είχε ομολογήσει το φόνο αλλά υποστήριξε ότι δεν γνώριζε πως το θύμα ήταν αστυνομικός.

    Το Μεξικό είχε ζητήσει την αναστολή της εκτέλεσης με το αιτιολογικό ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματα του Σουάρες επειδή δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με το μεξικανικό προξενείο στο Ντάλας όταν συνελήφθη, όπως απαιτείται από τη Σύμβαση της Βιένης.

    Η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μέρι Ρόμπινσον, είχε καλέσει επίσης τις αμερικανικές αρχές να μην προχωρήσουν στην εκτέλεση του Μεξικανού, συμφωνώντας με τις παραπάνω καταγγελίες.

    Παρόμοιες εκκλήσεις είχαν απευθύνει η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πολλές αμερικανικές οργανώσεις που αντιτίθενται στη θανατική ποινή.

    [05] SFOR: Ψάχνουν τους ανθρώπους του Κάρατζιτς

    15/8/2002 12:07:00 μμ

    Η Σταθεροποιητική Δύναμη του ΝΑΤΟ στη Βοσνία (SFOR) ξεκίνησε περιπολίες εδάφους και αέρος με ειδικά ελικόπτερα στο νοτιοανατολικό τμήμα της Βοσνίας για συλλογή πληροφοριών σχετικά με το δίκτυο προστασίας του καταζητούμενου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Ράντοβαν Κάρατζιτς. Ο Κάρατζιτς καταζητείται για εγκλήματα πολέμου και πράξεις γενοκτονίας που λέγεται πως διέπραξε κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στη Βοσνία, από το 1992 ως το 1995.

    ''Στρατιώτες της SFOR ξεκίνησαν εντατικές περιπολίες εδάφους και αέρος στο νότιο τμήμα της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας για να επιβεβαιώσουν πληροφορίες σχετικά με το δίκτυο προστασίας του Ράαντοβαν Κάρατζιτς'', ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της SFOR, Σκοτ Λάντι.

    Εκτός από τα πρόσωπα που απαρτίζουν την ομάδα βοήθειας στον Κάρατζιτς η SFOR ερευνά και ''τους δρόμους που ίσως ακολουθεί, τους τρόπους διεξόδου του και άλλα'', πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Το δίκτυο προστασίας του καταζητούμενου αποτελούν φρουροί, σωματοφύλακες αλλά και μέλη της οικογένειάς του, ανέφερε ο Σκοτ Λάντι. ''Στόχος μας είναι να επιβεβαιώσουμε πληροφορίες που υπάρχουν ότι ο καταζητούμενος είναι στην περιοχή αυτή και να συγκεντρώσουμε και άλλες με σκοπό τη σύλληψη τόσο του Κάρατζιτς όσο και άλλων καταζητούμενων από το ΔΠΔ'', πρόσθεσε ο ίδιος.

    Η επιχείρηση της SFOR γνωστοποιήθηκε πριν την έναρξή της στο υπουργείο Εσωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

    [06] Και η AOL στο ''χορό'' των λογιστικών λαθών

    15/8/2002 12:05:00 μμ

    Η υπ' αριθμόν ένα στον κόσμο εταιρία ΜΜΕ και Iντερνετ, AOL Time Warner, παραδέχθηκε ότι το παρακλάδι της, η AOL, καταχώρισε λανθασμένα ορισμένες πράξεις που διόγκωσαν αδικαιολόγητα τον τζίρο της κατά 49 εκατομμύρια δολάρια. Οι εποπτικές αρχές του χρηματιστηρίου και του υπουργείου Δικαιοσύνης έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνα για αυτή την υπόθεση, ύστερα από τις αποκαλύψεις της Washington Post, τον Ιούλιο, τις οποίες είχε αμφισβητήσει σθεναρά η AOL Time Warner.

    Μικρής σημασίας το ποσό, αλλά θα ερευνήσουμε...

    ''Βάσει πληροφοριών που λάβαμε τις τελευταίες δέκα ημέρες, η εταιρία εντόπισε τρεις πράξεις στις οποίες εμπλέκεται η AOL και που μπορεί να οδηγήσουν την εταιρία, κατόπιν πιο εμπεριστατωμένης έρευνας, στο συμπέρασμα ότι έσοδα που έλαβαν τρίτα πρόσωπα είναι δυνατόν να έχουν αδικαιολόγητα καταχωρηθεί ως διαφημιστικά και εμπορικά έξοδα'', αναγνωρίζει η επιχείρηση. Το συνολικό ποσό των τριών αυτών πράξεων ανέρχεται στα 49 εκατομμύρια δολάρια και εκτείνεται σε έξι τρίμηνα, διευκρίνισε η AOL Time Warner.

    ''Αν και αυτό το ποσόν αντιπροσωπεύει ένα ασήμαντο μέρος του τζίρου της επιχείρησης κατά τη συγκεκριμένη περίοδο'', η AOL Time Warner θα συνεχίσει την έρευνα και θα περάσει από κόσκινο όλες τις παρόμοιες πράξεις.

    Το 2001, η AOL Time Warner πραγματοποίησε τζίρο 38,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στα μέσα Ιουλίου, η Washington Post αποκάλυψε πως η AOL είχε διογκώσει κατά τουλάχιστον 270 εκατομμύρια δολάρια τον τζίρο των διαφημιστικών εισπράξεών της στα έτη 2000-2002, ''μέσω σειράς μη συμβατικών πράξεων'' που της επέτρεψαν να ικανοποιήσει τις προσδοκίες της Wall Street.

    [07] Η Qantas θα παραμείνει αυστραλιανή

    15/8/2002 11:57:00 πμ

    Η απόφαση της αυστραλιανής κυβέρνησης να μην επιτρέψει σε ξένους επενδυτές να αγοράσουν την πλειοψηφία των μετοχών της αεροπορικής εταιρίας Qantas, προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια του διοικητικού συμβουλίου του αερομεταφορέα. "Είμαστε απογοητευμένοι από την απόφαση αυτή που, ουσιαστικά, εμποδίζει την ανάπτυξη της εταιρίας μας" δήλωσε η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Qantas, Μάργκαρετ Τζάκσον. Με τη σειρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Συγκοινωνιών, Τζον Aντερσον, δήλωσε ότι η Qantas, η οποία έχει κυριαρχήσει στις αεροσυγκοινωνίες της νοτιανατολικής Ασίας, πρέπει να παραμείνει σε αυστραλιανά χέρια.

    "Η αυστραλιανή οικονομία έχει τη δυνατότητα να συνδράμει στην αποτελεσματική ανταγωνιστικότητα της Qantas" δήλωσε ο Τζον Aντερσον.

    Εξάλλου με τη σειρά του και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Πίτερ Κοστέλο, ο οποίος περιοδεύει την αυστραλιανή επαρχία, διαβεβαίωσε τον αυστραλιανό λαό ότι ακόμα και να ιδιωτικοποιηθεί πλήρως ο τηλεπικοινωνιακός οργανισμός Telstra (η πλειοψηφία των μετοχών του παραμένει στο αυστραλιανό δημόσιο) εντούτοις θα παραμείνει αυστραλιανής ιδιοκτησίας.

    [08] Οι ''Φοίνισσες'' του Ευριπίδη στην Επίδαυρο

    15/8/2002 12:27:00 μμ

    Τις ''Φοίνισσες'' του Ευριπίδη θα παρουσιάσει στην Επίδαυρο ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου 2002. Οι παραστάσεις θα δοθούν την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Αυγούστου στο χώρο του Αρχαίου Θεάτρου. Δύο επιπλέον παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Αρχαίο Ωδείο Πάτρας τη Δευτέρα 26 και την Τρίτη 27 Αυγούστου στο πλαίσιο του 21ου Φεστιβάλ Πάτρας- ''Θεσμός Αρχαίου Δράματος'', πάντα σε συνεργασία με το Ελληνικό Φεστιβάλ. Οι ''Φοίνισσες'' αποτελούν το μεγαλύτερο σε έκταση και ίσως το πιο σύνθετο από πλευράς θεματικής δομής έργο του Ευριπίδη, αισθητά επηρεασμένο από την καταστροφή στη Σικελία το 413 π.Χ. και τα είκοσι χρόνια του πελοποννησιακού πολέμου.

    Η σκηνοθεσία ανήκει στον Νίκο Χαραλάμπους και τους βασικούς ρόλους κρατούν οι: Τζένη Γαϊτανοπούλου, Στέλλα Φυρογένη, Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, Αντώνης Κατσαρής, Νεοκλής Νεοκλέους κ.α.

    Ο Ευριπίδης προσπαθεί να βιώσει ο ίδιος αλλά και να μεταδώσει στο θεατή τον πυρετό και την τρέλα που συνόδευσε την πιο ακραία αιμομιξία. Την αιμομιξία που οδήγησε στην τραγωδία μιας οικογένειας, μιας δυναστείας και μιας πόλης.

    Οι ήρωες, τυφλωμένοι από το μίσος και το ανεξέλεγκτο πάθος, κινούνται χωρίς σκοπό ανάμεσα στη βαθιά μελαγχολία, στο βίαιο λαϊκό θυμό και τη θλιμμένη θυμοσοφία, ενώ ο χορός, κινούμενος σε μια κατάσταση συνεχούς πανικού, αντιπροσωπεύει τη φωνή της μνήμης και της συνείδησης.

    'Οταν η φθορά, η ύβρις και το πάθος θα οδηγήσουν στο θάνατο, ο θρήνος θα φτάσει στο αποκορύφωμά του, σαν ένα επιθετικό μοιρολόι και ταυτόχρονα σαν ένα παράπονο των ανθρώπων απέναντι στους θεούς.

    Ο λόγος είναι πλούσιος σε έκφραση και ρυθμό και εξελίσσεται σε ένα έντονο ηχο-ρυθμικό πλαίσιο.

    Τη μετάφραση της παράστασης έχει επιμεληθεί ο Μιχάλης Πιερής, ενώ η μουσική και τα κοστούμια είναι των Χρήστου Πήττα και Αντης Παρτζίλη αντίστοιχα.

    Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου συμμετέχει με αξιόλογες παραστάσεις ατο Φεστιβάλ Αθηνών από το 1979, ενώ η πρώτη του εμφάνιση στην Επίδαυρο πραγματοποιήθηκε το 1980.

    [09] Τρίτο Βαλκανικό Φεστιβάλ Νέων στην Πιερία

    15/8/2002 12:07:00 μμ

    Ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο ανοίγει την αυλαία του το 3ο Βαλκανικό Φεστιβάλ Νέων στους δήμους Λιτοχώρου, Κατερίνης και Ανατολικού Ολύμπου του νομού Πιερίας. Στο φεστιβάλ, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 18 Αυγούστου, θα διαγωνιστούν -στη μουσική, το video και τα εικαστικά- νέοι από 12 χώρες των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής και συγκεκριμένα από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, τη Γιουγκοσλαβία, την Ελλάδα, την Κροατία, την Κύπρο, τη Μολδαβία, την ΠΓΔΜ, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και την Τουρκία.

    Την κριτική επιτροπή απαρτίζουν η Susana Turku, συνθέτρια - καθηγήτρια της Μουσικής Ακαδημίας της Αλβανίας (Αλβανία), ο Νότης Μαυρουδής, μουσικοσυνθέτης, κιθαριστής (Ελλάδα), ο Νίκος Τζάγκας, καθηγητής μουσικής (Ελλάδα), ο Pojidar Manov, κριτικός κινηματογράφου - αντιπρόεδρος Fipresci (Βουλγαρία), ο Λάκης Παπαστάθης σκηνοθέτης (Ελλάδα), ο Βασίλης Κεχαγιάς, κριτικός κινηματογράφου (Ελλάδα), ο Maksimov Evgeny, μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Τέχνης και Επιστήμης, μέλος του Κρατικού Ακαδημαϊκού Ινστιτούτου Καλών Τεχνών ''Surikof'' (Ρωσία), ο Stojianovic Mirjana, ζωγράφος - μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου της Σερβίας (Γιουγκοσλαβία) και ο Κωνσταντίνος Δεληγιάννης, διδάκτωρ Φιλοσοφικών Επιστημών - τακτικός καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στην Ανώτατη Σχολή Καλλιτεχνικών Σπουδών, Τ.Ε.Ι. Αθηνών (Ελλάδα)

    Το Βαλκανικό Φεστιβάλ Νέων αποτελεί πρωτοβουλία των δήμων Κατερίνης, Λιτοχώρου, Ανατολικού Ολύμπου και πραγματοποιείται με τη συμβολή των υπουργών Πολιτισμού και Μακεδονίας Θράκης Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Πασχαλίδη καθώς και του γ.γ. της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς Γιώργου Σακελλίων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 15 August 2002 - 16:54:09 UTC