Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-08-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πνιγμός νηπίου σε αρδευτικό κανάλι
  • [02] Εργατικό ατύχημα στην Ηρώδου Αττικού
  • [03] Μάχη με τις φλόγες σε δάσος της Κέρκυρας
  • [04] Δούναβης και Ελβας απειλούν με καταστροφές
  • [05] Το Ιρακ πρόθυμο για άνευ όρων συνομιλίες
  • [06] Κίνα: Είκοσι τέσσερις νεκροί σε κατολισθήσεις
  • [07] Μυνήσεις κατά πριγκίπων της Σ.Αραβίας για σχέσεις με Αλ Κάιντα
  • [08] Πλημμύρες σαρώνουν το Μεξικό
  • [09] Τουρκία: προεκλογικό όχι Ντερβίς προς Τζεμ
  • [10] Σύντομα η εξέταση των φορο-μεταρρύθμισεων
  • [11] Πρεμιέρα για την πρώτη προ-ολυμπιακή διοργάνωση
  • [12] Σκληρό τέστ για την εθνική χάντμπολ
  • [13] Στη Σουηδία η εθνική ομάδα μπάσκετ
  • [14] Ηττα για την Ελλάδα στο βόλεϊ γυναικών

    [01] Πνιγμός νηπίου σε αρδευτικό κανάλι

    16/8/2002 9:55:00 πμ

    Τραγικό τέλος είχε ένα αγοράκι δύο ετών, όταν έπεσε σε αρδευτικό κανάλι, ενώ έπαιζε κοντά σε καταυλισμό τσιγγάνων, στην Ηράκλεια Σερρών. Οι γονείς του ειδοποίησαν την αστυνομία όταν έχασαν τα ίχνη του και μαζί με κατοίκους της περιοχής άρχισαν να το αναζητούν, μέχρι που το βρήκαν πνιγμένο σε νερό βάθους, περίπου, ενός μέτρου. Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι στην ίδια περιοχή είχε πνιγεί πέρυσι, και πάλι σε αρδευτικό κανάλι, ένα παιδί ηλικίας τριών ετών. Οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν οτι υπάρχουν πολλά ακάλυπτα κανάλια, ενώ ο δήμαρχος Ηράκλειας δήλωσε ότι υπήρχαν προστατευτικά πλέγματα, τα οποία όμως παρασύρθηκαν απο τις τελευταίες καταστροφικές πλημμύρες.

    [02] Εργατικό ατύχημα στην Ηρώδου Αττικού

    16/8/2002 10:21:00 πμ

    Ενας νεκρός και ένας τραυματίας, των οποίων τα στοιχεία δεν είχαν γίνει γνωστά ως τις 10.00 το πρωί, είναι ο απολογισμός ατυχήματος, που έγινε το πρωί στη συμβολή της Ηρώδου του Αττικού με την οδό Λυκείου, στο Σύνταγμα, όταν έσπασε το καλάθι γερανού, μέσα στο οποίο βρίσκονταν οι δυο εργάτες και έπεσε στο οδόστρωμα. Από την αστυνομία γίνονται έρευνες για να εξακριβωθούν τα αίτια, που προκάλεσαν το ατύχημα.

    [03] Μάχη με τις φλόγες σε δάσος της Κέρκυρας

    16/8/2002 9:29:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Υπο μερικό έλεγχο έχουν θέσςι οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 2:30 χθες το μεσημέρι σε δασική περιοχή, στη Στρογγυλή Κέρκυρας. Η φωτιά έχοντας σύμμαχο τον άνεμο πήρε γρήγορα διαστάσεις. Ωστόσο, η έγκαιρη επέμβαση ισχυρής πυροσβεστικής δύναμης με τη βοήθεια δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων και δύο μικρών πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου ''Πεζετέλ'' την έχουν περιορίσει σε μια μεγάλη χαράδρα όπου καίει δασικά τμήματα. Στην πυρόσβεση μετέχουν 70 πυροσβέστες και 13 πυροσβεστικά οχήματα.

    [04] Δούναβης και Ελβας απειλούν με καταστροφές

    16/8/2002 8:39:00 πμ

    Δραματικές ώρες ζουν οι κάτοικοι της ιστορικής Δρέσδης καθώς η στάθμη του Ελβα ανεβαίνει συνεχώς απειλώντας με νέες μεγάλες καταστροφές. Χθες το βράδυ οι γερμανικές αρχές κάλεσαν περίπου 30.000 κατοίκους που διαμένουν στα περίχωρα της πόλης να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ η προληπτική απομάκρυνση 20.000 κατοίκων του Μαγδεμβούργου θα ξεκινήσει αύριο. Στο μεταξύ στην Τσεχία όπου οι θεομηνίες κόστισαν τη ζωή σε 11 ανθρώπους, η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους το κύμα κακοκαιρίας κινείται βορειο-ανατολικά. Ηδη πέφτουν οι πρώτες βροχές σε Ουκρανία και Λευκορωσία.

    Σε 4,2 εκατομμύρια οι πληγέντες στη Γερμανία - Η Τσεχία προσπαθεί να συνέλθει - Η Ουγγαρία προετοιμάζεται

    Στις 06.00 [ώρα Ελλάδος] η στάθμη του Ελβα είχε ξεπεράσει τα 8,85 μέτρα, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το 1845 όταν η στάθμη του ποταμού είχε φτάσει στα 8,77 μέτρα. Το τοπικό γραφείο Περιβάλλοντος και Γεωλογίας προειδοποίησε μάλιστα ότι η στάθμη των υδάτων ανεβαίνει σχεδόν κατά τέσσερα εκατοστά την ώρα.

    Ηδη τα νερά του Ελβα έχουν καλύψει την ιστορική πλατεία Θεάτρου όπου βρίσκεται το αναγεννησιακό κτίριο της Οπερας Σέμπερ και άλλα ιστορικά κτίρια. Η Οπερα έχει κατακλυστεί από τα νερά με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες καταστροφές. Οι αρχές διέταξαν μάλιστα την απομάκρυνση 6.000 έργων τέχνης.

    Χθες το βράδυ οι γερμανικές αρχές κάλεσαν περίπου 30.000 κατοίκους που διαμένουν στα περίχωρα της Δρέσδης να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Η εκκένωση αφορά τις κοινότητες Πίρνα και Χεϊντενάου και η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη με την βοήθεια ανδρών του γερμανικού αλλά και του αμερικανικού στρατού. Οι δύο κοινότητες βρίσκονται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων νότια της Δρέσδης, κοντά στα σύνορα με την Τσεχία.

    Χθες, άλλοι 29.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στην περιοχή της Σαξωνίας, ενώ εκκενώθηκε επίσης το Μίλμπεργκ, μια μικρή πόλη του Βραδεμβούργου, 5.300 κατοίκων, 50 χιλιόμετρα βόρεια της Δρέσδης. Κοντά στο Ντεσάου υποχώρησε ένα φράγμα και χιλιάδες κάτοικοι γειτονικών κοινοτήτων εγκατέλειψαν τα σπίτια τους προληπτικά.

    Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε και η πόλη του Μαγδεμβούργου, όπου 20.000 άνθρωποι πρέπει να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

    Ενα φράγμα έχει υποχωρήσει στο Μπίτερφελντ, στη Ανω Σαξονία, και το νερό πλημμύρισε ένα λατομείο στις παρυφές της πόλεως. Εντούτοις το χημικό εργοστάσιο της πόλης δεν έχει πληγεί άμεσα.

    Από την αρχή των πλημμύρων έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι στη Γερμανία και 11 στη γειτονική Τσεχία.

    Στην Τσεχία 200.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, από τους οποίους 45.000 στην Πράγα, όπου η κατάσταση σήμερα άρχισε να βελτιώνεται.

    Στη χώρα βρίσκεται και ειδική μονάδα της ΕΜΑΚ, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποστείλει οικονομική βοήθεια.

    O δήμαρχος της Πράγας απηύθυνε έκκληση στους περίπου 50.000 ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους να μην επιστρέψουν προς το παρόν σε αυτά.

    Χθες, ένα τετραώροφο κτήριο κατέρρευσε στο πλημμυρισμένο προάστιο Κάρλιν της Πράγας. Παράλληλα, συναγερμός σήμανε στο Νερατοβίτσε (15 χλμ βορείως της Πράγας) από διαρροή χλωρίου που διαπιστώθηκε στο χημικό εργοστάσιο της Σπολάνα, που πλημμύρισε από τα νερά του Ελβα.

    Στη Δρέσδη, ο Γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος Γιούργκεν Τρίτιν, εξέφρασε χθες στους δημοσιογράφους τους φόβους του για μόλυνση του ποταμού Ελβα από το πλημμυρισμένο εργοστάσιο, καθώς υπάρχει κίνδυνος να διαρρεύσουν οι αποθηκευμένες ποσότητες υδραργύρου και διοξίνης, οι οποίες ενδέχεται να καταλήξουν στα υπόγεια και στους τοίχους της Δρέσδης, πρωτεύουσας του τοπικού κρατιδίου της Σαξονίας.

    Το εργοστάσιο της Σπολάνα αποτελεί στόχο σφοδρών επικρίσεων από την περιβαλλοντική οργάνωση Γκρινπίς, που αμφισβητεί τις συνθήκες ασφαλείας στην αποθήκευση της διοξίνης.

    Περίπου 700 κάτοικοι της Βουδαπέστης πρόκειται να απομακρυνθούν σήμερα το απόγευμα εξαιτίας της ανόδου των υδάτων του Δουνάβεως, όπως ανακοινώθηκε από τη δημαρχία του 22ου διαμερίσματος, στα νότια της ουγγρικής πρωτεύουσας. Ο στρατός έχει τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής, ενώ πολλές εκατοντάδες οπλίτες εργάζονται στα φράγματα που ενισχύονται, ενώ τα ελικόπτερα είναι έτοιμα να απογειωθούν όποτε κριθεί αναγκαίο.

    Πάντως η ουγγρική πρωτεύουσα δεν αναμένεται να έχει την τύχη της Πράγας, καθώς τα φράγματα έχουν προβλεφθεί να ενισχυθούν ακόμη κι άν τα ύδατα του Δουνάβεως ανέλθουν σε ύψος 10μ, και το ύψος της πλημμύρας αναμένεται να ανέλθει για την Κυριακή στα 8.7μ.

    [05] Το Ιρακ πρόθυμο για άνευ όρων συνομιλίες

    16/8/2002 9:38:00 πμ

    Το Ιράκ είναι έτοιμο να συζητήσει την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνων, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν όροι για τις συνομιλίες, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της χώρας Τάχα Γιασίν Ραμαντάν. Το Ιράκ παράλληλα ετοιμάζεται και για το ''χειρότερο'', για την περίπτωση δηλαδή που η Ουάσιγκτον αποφασίσει να εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση εναντίον του, πρόσθεσε ο Iρακινός αξιωματούχος σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Αμπού Ντάμπι. Λίγες ώρες νωρίτερα η Ουάσινγκτον δια στόματος της Κοντολίζα Ράις διεμήνυε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν άλλη επιλογή από την ανάληψη δράσης κατά του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσείν. Να σημειώσουμε ότι το Ιράκ διεξήγαγε τρεις γύρους συνομιλιών αυτή τη χρονιά. Στις αρχές του μηνός, το Ιράκ κάλεσε τον επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ να επισκεφθεί τη Βαγδάτη για τεχνικού χαρακτήρα συνομιλίες, αλλά ο Αναν είπε ότι συνομιλίες μπορούν να διεξαχθούν μόνον μετά την επιστροφή των επιθεωρητών.

    Ο Ιρακινός υπουργός Πληροφοριών δήλωσε σε μια εκπομπή που μεταδόθηκε χθες πως η Βαγδάτη είναι έτοιμη να διεξάγει συνομιλίες με τα Ηνωμένα Έθνη, για την επιθεώρηση του οπλοστασίου της και άλλα ζητήματα, παρά την παρεμβολή, όπως τη χαρακτήρισε, των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Τα σχόλια του Μοχάμεντ Σαϊντ αλ-Σάχαφ περιέχονται στο πλήρες κείμενο της συνέντευξής του στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα το οποίο είχε μεταδώσει αποσπάσματα της ίδιας συνέντευξης τη Δευτέρα, όπου ο Σαχάφ δήλωνε πως οι επιθεωρητές τελείωσαν τη δουλειά τους, όταν εγκατέλειψαν το Ιράκ πριν από τέσσερα χρόνια.

    ''Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες.... με ανοικτό μυαλό'', είπε. ''Η διατήρηση του διαλόγου ανάμεσα στο Ιράκ και στον ΟΗΕ είναι απαραίτητη και η απόκριση στα ερωτήματα του Ιράκ είναι η ουσία αυτού του διαλόγου. Ο διάλογος δεν αφορά μόνο, όπως ισχυρίζονται, την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων. Αφορά τα πάντα'', πρόσθεσε.

    Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Ιράκ κάλεσε τον επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, να επισκεφθεί τη Βαγδάτη για τεχνικές συνομιλίες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επέτρεπε πιθανόν την επανάληψη των επιθεωρήσεων. Όμως ο Ανάν απέρριψε την προσφορά, λέγοντας ότι συνομιλίες μπορούν να διεξαχθούν μόνο μετά την επιστροφή των επιθεωρητών.

    Στην μαγνητοσκοπημένη συνέντευξή του στο Αλ Τζαζίρα, ο Σαχάφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι κατευθύνουν τον ΟΗΕ και είπε πως είναι απογοητευμένος από την απάντηση του Ανάν στην προσφορά της Βαγδάτης.

    ''Υποτίθεται πως είναι ένας μεσολαβητής καλής θέλησης ανάμεσα στο Ιράκ και στο Συμβούλιο Ασφαλείας'', είπε ο υπουργός. ''Δεν περιμέναμε ότι θα αποφάσιζε μόνος του''. ''(Ωστόσο) οι αδυναμίες του ΟΗΕ οφείλονται στην αρνητική αμερικανική παρεμβολή'', πρόσθεσε.

    [06] Κίνα: Είκοσι τέσσερις νεκροί σε κατολισθήσεις

    16/8/2002 9:15:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Είκοσι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κι άλλοι 43 αγνοούνται στις εκτεταμένες κατολισθήσεις που σάρωσαν πολλά χωριά στην νοτιοδυτική επαρχία Γιουνάν της Κίνας, στη δεύτερη τραγωδία που πλήττει την περιοχή μέσα στην ίδια εβδομάδα. Οι φονικές κατολισθήσεις σημειώθηκαν το πρωί της Τετάρτης, θάβοντας κάτω από πέτρες και λάσπη μία ευρεία περιοχή κοντά στην πόλη Γιουζί, περίπου 50 χλμ νοτίως της πρωτεύουσας της επαρχίας Κουνμίνγκ.

    ''Κατέστρεψε πάνω από 600 κατοικίες σε 10 χωριά και κατέστρεψε τα καπνοχώραφα, που δίνουν τον επιούσιο στους κατοίκους'', τονίζει σε τηλεγράφημά του το κρατικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

    Οι απώλειες περιουσιών εκτιμάται πως ξεπερνούν τα 4.2 εκατ. δολάρια, τονίζει η ίδια πηγή, χωρίς να προσθέτει άλλες λεπτομέρειες. Ομάδες διάσωσης έχουν μεταβεί στην περιοχή και διανέμουν ρουχισμό, παπλώματα, και σπόρους.

    Η τοπική μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε πως σήμερα αναμένονται νέες βροχοπτώσεις και ενδέχεται να σημειωθούν νέες κατολισθήσεις, τονίζει το Νέα Κίνα.

    Την περασμένη Δευτέρα μία άλλη κατολίσθηση έθαψε πάνω από 30 άτομα. Ο επίσημος απολογισμός μέχρι το βράδυ της Τετάρτης ανερχόταν σε 16 νεκρούς, όμως τοπικοί αξιωματούχοι απέκλεισαν κάθε ελπίδα να βρεθούν επιζώντες.

    [07] Μυνήσεις κατά πριγκίπων της Σ.Αραβίας για σχέσεις με Αλ Κάιντα

    16/8/2002 9:48:00 πμ

    Τρία σημαντικά μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας κατονομάζονται ως ύποπτοι για τη χρηματοδότηση της Αλ Κάιντα, από τους συγγενείς των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, στην αγωγή που κατέθεσαν στην αμερικανική δικαιοσύνη. Οι ενάγοντες είναι περισσότεροι από 600, συγγενείς των θυμάτων, και η αγωγή τους στρέφεται εναντίον περίπου 100 οργανώσεων και ατόμων, μεταξύ των οποίων και τριών Σαουδαράβων πριγκίπων.

    Στο στόχαστρο η Σαουδική Αραβία

    Πρόκειται για τον εν ενεργεία υπουργό Αμυνας και Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας Σουλτάν μπεν Αμπντελ Αζίζ αλ-Σαούντ, ο οποίος είναι και πρόεδρος των Σαουδαραβικών Αερογραμμών, για τον πρώην αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών Τούρκι αλ-Φαϊσάλ αλ-Σαούντ, για έναν επιχειρηματία, ονόματι Μοχάμεντ αλ-Φαϊσάλ αλ-Σαούντ, αδελφό του Τούρκι και διευθυντή της Faisal Islamic Bank, της πρώτης ισλαμικής τράπεζας στη Μέση Ανατολή.

    ''Εχουμε στην κατοχή μας πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι τα άτομα αυτά ενέχονται στη χρηματοδότηση της Αλ Κάιντα και του Μπιν Λάντεν'', δήλωσε ο βασικός δικηγόρος των θυμάτων Ρον Μότλεϊ σε συνέντευξη Τύπου.

    Ενας άλλος δικηγόρος που εμπλέκεται στην υπόθεση, ο Αλαν Γκέρσον, έχει δουλέψει και στη δίκη εναντίον της λιβυκής κυβέρνησης για τον ρόλο της στη ανατίναξη του αεροσκάφους της Pan Am πάνω από το Λόκερμπι το 1988. Το κείμενο της αγωγής βεβαιώνει ότι ο πρίγκιπας Τούρκι δέχθηκε το 1998 να μη ζητήσει την έκδοση του Μπιν Λάντεν και χορήγησε ''γενναία βοήθεια'' στους Ταλιμπάν, με αντάλλαγμα μια συμφωνία με τον ηγέτη της Αλ Κάιντα να μην χρησιμοποιήσει το Αφγανιστάν ως βάση για την αποσταθεροποίηση του καθεστώτος της Σαουδικής Αραβίας.

    Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ διηύθυνε ως τις αρχές του 2002 τον τραπεζικό όμιλο Νταρ αλ-Μάαλ αλ-Ισλάμι (DMI) στο διοικητικό συμβούλιο του οποίου μετέχει και ο Χαϊντάρ Μοχάμεντ μπιν Λάντεν, ετεροθαλής αδελφός του Οσάμα μπιν Λάντεν. ''Το DMI εμπλέκεται στη χρηματοδότηση της Αλ Κάιντα μέσω πολυάριθμων θυγατρικών'', αναφέρει το κείμενο της αγωγής.

    Ο Ρον Μότλεϊ προσθέτει επίσης ότι η Σαουδική Αραβία βοηθάει ανοιχτά τις οικογένειες των Παλαιστινίων που έχουν κάνει επιθέσεις αυτοκτονίας.

    Αυτή η αγωγή ξαναφέρνει στο στόχαστρο των ΗΠΑ το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, λίγες ημέρες μετά τις σκληρές λέξεις που είπε ο Γάλλος αναλυτής Λοράν Μιουράβιεκ στη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Χάραξης Αμυντικής Πολιτικής του Πενταγώνου.

    Ο Μιουράβιεκ είχε πει ότι ''οι Σαουδάραβες είναι παρόντες σε όλα τα επίπεδα της τρομοκρατικής αλυσίδας, σε επίπεδο στελεχών όσο και σε επίπεδο μαχητών βάσης, σε επίπεδο ιδεολόγων όσο και σ' αυτό των εκτελεστών''. Η κυβέρνηση πήρε τις αποστάσεις της από τις εκτιμήσεις αυτές.

    Σήμερα, ένας άλλος δικηγόρος, ο Γάλλος Ζαν-Σαρλ Μπριζάρ είπε ότι ''αυτό που δεν μπορεί να κάνει η αμερικανική κυβέρνηση γιατί βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστια στρατηγικά συμφέοντα, οφείλει να το κάνει η δικαιοσύνη''.

    [08] Πλημμύρες σαρώνουν το Μεξικό

    16/8/2002 8:36:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Τουλάχιστον 14 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο και άλλοι 7,000 επλήγησαν από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν σε δύο Πολιτείες στο βόρειο Μεξικό, σύμφωνα με πρόχειρο απολογισμό που κατήρτισαν οι μεξικανικές αρχές. Στην Πολιτεία Σαν Λουίς Ποτόσι, καταμετρώνται 13 νεκροί 15 αγνοούμενοι και 3,000 πληγέντες έπειτα από την υποχώρηση ενός φράγματος κοντά στις κοινότητες Βεντίλια, Γουαδιάνα, Αλβέρτο Καρέρο Τόρες και Λας Ρούσιας. Στη γειτονική Πολιτεία του Σακατέκας, οι κατακλυσμιαίες βροχές προκάλεσαν τον θάνατο ενός ανθρώπου. Δύο άλλοι φέρονται αγνοούμενοι και καταμετρήθηκαν 4,000 πληγέντες κάτοικοι. Οι πληγείσες περιοχές έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

    [09] Τουρκία: προεκλογικό όχι Ντερβίς προς Τζεμ

    16/8/2002 9:19:00 πμ

    Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Κεμάλ Ντερβίς αρνήθηκε να ενταχθεί στο φιλοευρωπαϊκό κόμμα του Ισμαϊλ Τζεμ και είπε ότι θα εργαστεί από κοινού με τον Ντενίζ Μπαϊκάλ και το κόμμα του για την ενότητα των κεντροαριστερών δυνάμεων, αφήνοντας πολλές ασάφειες για τα μελλοντικά του σχέδια. ''Μου είναι αδύνατον να ενταχθώ στο κόμμα της Νέας Τουρκίας (YTP) του Ισμαϊλ Τζεμ'', δήλωσε ο Ντερβίς σε συνέντευξη Τύπου, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του, επειδή το κόμμα του Τζεμ αρνήθηκε την έκκληση που απηύθυνε το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) του Ντενίζ Μπαϊκάλ, για τη δημιουργία κοινού μετώπου ενόψει των εκλογών.

    ''Η έκκληση του Μπαϊκάλ ανοίγει την πόρτα για τον συνασπισμό των σοσιαλδημοκρατών, κάτω από μια σύγχρονη στέγη'', δήλωσε ο Ντερβίς, απογοητευμένος από την άρνηση του Τζεμ.

    Ο Ντερβίς υπογράμμισε πάντως ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για τη δημιουργία ενότητας στον αριστερό χώρο. ''Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες, αλλά θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες'', είπε.

    Οι πρώτες δυσκολίες που εμφανίστηκαν πάντως αποτυπώθηκαν μεταξύ άλλων με μια πτώση, σήμερα, Πέμπτη, 3,6% στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.

    Η απόφαση του Ντερβίς, σχολιάζουν ευρωπαίοι αναλυτές, ήταν ισχυρό πλήγμα για το κόμμα του Τζεμ, ο οποίος εμφανίζεται σοσιαλδημοκράτης και φιλοευρωπαίος και ο Ντερβίς, ικανός τεχνοκράτης, χαίρει της εκτίμησης των επιχειρηματικών κύκλων και μιας κοινωνικής μερίδας που έχει κουραστεί από τις πολιτικές διαμάχες κομμάτων που ουσιαστικά έχουν κοινή ιδεολογία.

    Ο Ντερβίς επέκρινε το YTP του Τζεμ, για δεξιά παρέκκλιση. ''Εύχομαι πλήρη επιτυχία στο YTP, αλλά στο κάτω-κάτω δεν είναι σοσιαλδημοκράτες, ενώ εγώ υπερασπίζω αυτές τις ιδέες από νέος'', δήλωσε ο Ντερβίς.

    Ο Ντερβίς προσπάθησε την περασμένη εβδομάδα για τον συνασπισμό των κεντροαριστερών δυνάμεων, προκειμένου να υπάρξει μια ισχυρή αντιπαράθεση προς το -μετριοπαθές- ισλαμικό κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AK) το οποίο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι πρώτο με 20% των προθέσεων ψήφου.

    Στο μεταξύ πολλά κόμματα της δεξιάς αλλά και της αριστεράς κινδυνεύουν με κοινοβουλευτική εξαφάνιση, εφόσον δεν είναι δυνατόν το καθένα χωριστά να συγκεντρώσει το 10% για να εξασφαλίσει την είσοδό του στο κοινοβούλιο.

    [10] Σύντομα η εξέταση των φορο-μεταρρύθμισεων

    16/8/2002 9:22:00 πμ

    Tο "πακέτο" της φορολογικής μεταρρύθμισης αλλά και των φοροελαφρύνσεων για τις χαμηλότερες εισοδηματικά τάξεις θα εξετάσει την Δευτέρα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

    Τις σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων προβλέπεται αύξηση του αφορολογήτου ορίου στις 10.000 ευρώ, ενώ σημαντικά μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση για τις πολύτεκνες οικογένειες.

    [11] Πρεμιέρα για την πρώτη προ-ολυμπιακή διοργάνωση

    Πηγή: NET 105,8 fm 16/8/2002 10:13:00 πμ

    Ξεκινά σήμερα, δύο χρόνια πριν την επίσημη έναρξη των Αγώνων του 2004, η πρώτη δοκιμαστική προ-ολυμπιακή διοργάνωση. Αρχή λοιπόν, με την ιστιοπλοΐα, στον Αγιο Κοσμά, σε μια εγκατάσταση της οποίας το αναγκαίο κομμάτι για τους Αγώνες παραδόθηκε στην ώρα του από το ΥΠΕΧΩΔΕ και έγιναν οι απαραίτητες προσαρμογές για τη διεξαγωγή τους. Σήμερα, στις 12.00 το μεσημέρι,θα δοθεί η εκκίνηση γιά την πρώτη ιστιοδρομία, σε πέντε από τις Ολυμπιακές κατηγορίες και σε 7 αγωνίσματα. Περισσότεροι από 500 αθλητές και αθλήτριες με 327 σκάφη, από 40 χώρες θα πάρουν εκκίνηση για σκάφη τύπου Europe, Laser, Mistral (ανδρών-γυναικών), 470 (ανδρών-γυναικών) και Yngling. Για τις ανάγκες της προ-ολυμπιακής δοκιμαστικής διοργάνωσης, θα χρησιμοποιηθούν 4 θαλάσσιοι στίβοι.

    Στην Ιστιοπλοΐα και έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 θα διεξαχθούν 2 test event έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους αγωνιζόμενους,να κάνουν τις απαραίτητες δοκιμές στους ανέμους και στα θαλάσσια ρεύματα της περιοχής ώστε να παρουσιασθούν πανέτοιμοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες τον Αύγουστο του 2004.

    Για το λόγο αυτό,έχουν δηλώσει συμμετοχή και θα συμμετάσχουν τα περισσότερα από τα κορυφαία ονόματα σε κάθε αγώνισμα. Η καταγραφή αθλητών και σκαφών επρόκειτο να ολοκληρωθεί χθες το απόγευμα αλλά δόθηκε παράταση λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην Ευρώπη.

    Στο μεταξύ, τα συστήματά της αλλά και το προσωπικό της θα δοκιμάσει και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) σε συνθήκες αγώνων. Για την πρεμιέρα των αγώνων, προβλέπεται καιρός αίθριος, αλλά το απόγευμα θα υπάρξουν νεφώσεις.Οι άνεμοι θα πνέουν Β.Δ. και το απόγευμα Ν.Δ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24-31 βαθμούς Κελσίου.

    Οι Έλληνες και ξένοι αθλητές που θα λάβουν μέρος στην διοργάνωση,δεν κρύβουν την απόλυτη ικανοποίησή τους για τις εγκαταστάσεις στις οποίες θα αγωνισθούν.

    Τις συγκρίνουν με τις αντίστοιχες της Ατλάντα και του Σίδνεϊ και δηλώνουν ευθέως ότι είναι καλύτερες.

    Παράλληλα, οι κορυφαίοι Έλληνες αθλητές που θα λάβουν μέρος θεωρούν τη διοργάνωση σαν ένα πολύ γερό τεστ: "Οι εγκαταστάσεις είναι πολύ καλές και λειτουργικές" σχολίασε ο χρυσός Ολυμπιονίκης της Ατλάντα στην κατηγορία Mistral, Νίκος Κακλαμανάκης: "θα κάνω τις δοκιμές μου σε όλες τις κούρσες για να δω την κατάσταση που βρίσκομαι. Επόμενος στόχος μου είναι το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στις αρχές του επόμενου μήνα στην Αυστρία".

    "Θα συμμετάσχουν οι αθλήτριες που πήραν μέρος στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και αυτές που θα βρεθούν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το οποίο θα διεξαχθεί στην Ιταλία σε λίγες ημέρες" τόνισαν οι κορυφαίες αθλήτριες στα 470, Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά. Για το λόγο αυτό "πιστεύουμε ότι ο συναγωνισμός θα είναι πολύ μεγάλος. Στόχος μας είναι πάντα η πρώτη θέση σε όλους τους αγώνες που λαμβάνουμε μέρος".

    Στην αντίστοιχη κατηγορία των ανδρών, θα αγωνισθούν οι Ανδρέας Κοσματόπουλος-Κώστας Τριγκώνης: "όλοι οι ξένοι αθλητές, δεν έκρυψαν το θαυμασμό τους για τις εγκαταστάσεις που συνάντησαν - είπαν. Κι εμείς από την εμπειρία μας, σε αυτό το συμπέρασμα καταλήξαμε. Θέλουμε τη διάκριση, όπως και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που ακολουθεί".

    [12] Σκληρό τέστ για την εθνική χάντμπολ

    16/8/2002 10:21:00 πμ

    Την ευκαιρία να δοκιμάσει τις δυνατότητές της απέναντι σε ισχυρές δυνάμεις του παγκόσμιου χάντμπολ θα έχει η εθνική ομάδα των ανδρών στο διεθνές τουρνουά που αρχίζει σήμερα στην Ηλιούπολη. Το ελληνικό συγκρότημα θα τεθεί αντιμέτωπο με την Τυνησία, την Αίγυπτο και τη Νορβηγία και ο Ουλφ Σέφερτ θα έχει την ευκαιρία να "τεστάρει" τους διεθνείς απέναντι σε υπολογίσιμους και έμπειρους αντιπάλους.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ομάδες της Αιγύπτου και της Τυνησίας προετοιμάζονται για τη συμμετοχή τους στην τελική φάση του παγκοσμίου πρωταθλήματος, η οποία θα διεξαχθεί στην Πορτογαλία από 20 Ιανουαρίου ως 2 Φεβρουαρίου 2003.

    Σήμερα θα γίνουν οι αγώνες Ελλάδα Νορβηγία και Τυνησία-Αίγυπτος. Αύριο Σάββατο οι αναμετρήσεις Ελλάδα - Τυνησία και Αίγυπτος - Νορβηγία. Τέλος, την Κυριακή θα αναμετρηθούν Ελλάδα- Αίγυπτος και Τυνησία- Νορβηγία.

    [13] Στη Σουηδία η εθνική ομάδα μπάσκετ

    16/8/2002 10:13:00 πμ

    Την ώρα που η πλειοψηφία της χώρας βρίσκεται στις παραλίες, η εθνική ομάδα μπάσκετ, αναχώρησε χθες για τη Σουηδία, όπου θα συμμετέχει στο τετραεθνές τουρνουά που διοργανώνουν οι Σουηδοί με την συμμετοχή ακόμα της Τσεχίας και της Πολωνίας. Σκόπος της συμμετοχής της Εθνικής στο τουρνουά αυτό είναι τόσο να διατηρηθεί η ομάδα σε φόρμα ενόψει των προκριματικών του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2003, όσο και να υπάρχει μία πρώτη επαφή με την χώρα και τα γήπεδα που θα διεξαχθεί το Ευρωμπάσκετ.

    Ο Γιάννης Ιωαννίδης έχει συμπεριλάβει στην αποστολή τους Σιγάλα, Παπανικολάου, Αλβέρτη, Φώτση, Χατζή, Χατζηβρέττα, Διαμαντίδη, Σχορτσιανίτη, Παπαϊωακείμ, Παπαλουκά, Τσαρτσαρή, Πελεκάνο, Κούβαρη, Γλυνιαδάκη, Χαρίση και Παπαδόπουλου.

    Η εθνική θα αντιμετωπίσει αύριο την Πολωνία (20:00), το Σάββατο θα παίξει εναντίον της Τσεχίας (16:00) και την Κυριακή θα αναμετρηθεί με τη Σουηδία (18:00).

    [14] Ηττα για την Ελλάδα στο βόλεϊ γυναικών

    16/8/2002 10:06:00 πμ

    Την πρώτη της ήττα, μετά από δύο νίκες στο τουρνουά της Βάρνας (Βάρνα Καπ) γνώρισε χθες η εθνική μας ομάδα βόλεϊ γυναικών. Παρά την καλή απόδοση, η ομάδα του Τάκη Φλώρου έχασε 3-2 από τη γηπεδούχο Βουλγαρία. Τα σετ: 25-21, 22-25, 21-25, 25-16, 15-8. Σήμερα η εθνική μας αντιμετωπίζει την Αργεντινή (16:00) και το Σάββατο ολοκληρώνει τους αγώνες της στη βουλγαρική πόλη με αντίπαλο την Τουρκία (15:00)


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 16 August 2002 - 8:56:50 UTC