Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-08-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανοικτό το ενδεχόμενο επίθεσης στο Ιράκ
  • [02] Στην Πολωνία ο Πάπας
  • [03] Δεν μεταβαίνει στο Γιοχάνεσμπουργκ ο Μπους
  • [04] Τραυματίστηκε ο Καρεμπέ
  • [05] Ο Παπαλουκάς έφυγε ο Χαρίσης έρχεται
  • [06] Παγκόσμιο ρεκόρ στα 3000 στιπλ ο Μπουλαμί
  • [07] Διαζύγιο ΑΕΚ - Χόλντεν
  • [08] Στην Ολύμπια Λάρισας ο Νίκος Οικονόμου
  • [09] Τοξίνη ελπίδα για τον καρκίνο

    [01] Ανοικτό το ενδεχόμενο επίθεσης στο Ιράκ

    16/8/2002 10:54:00 μμ

    Ολο και πιο πιθανό φαίνεται πλέον το ενδεχόμενο της επίθεσης των ΗΠΑ κατά του Ιράκ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, αναφέρθηκε στο Σαντάμ Χουσείν λέγοντας ότι "κανείς δεν θα πρέπει να αμφισβητεί ότι αυτός ο άνδρας περιπαίζει τον κόσμο, ενοχλεί τους γείτονές του και θέλει να αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής''. Ο κ. Μπους, τόνισε επίσης ότι στις προθέσεις του είναι ''να υπερασπιστεί την Αμερική και την ελευθερία'', στηριζόμενος στις τελευταίες εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών. Την ίδια ώρα πάντως, με επιστολή του στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Νάτζι Σαμπρί, ανανέωσε την πρόσκληση για συνομιλίες σχετικά με την επανάληψη των επιθεωρήσεων όπλων.

    ''Ανανεώνουμε την προσφορά μας για τη διεξαγωγή τεχνικών συνομιλιών με σκοπό να εκτιμηθεί ό,τι έχει επιτευχθεί στην προηγούμενη φάση και να εξετασθεί ο τρόπος να προσεγγισθούν τα ερωτήματα που δεν είχαν ακόμη διευθετηθεί όταν οι επιθεωρητές εγκατέλειψαν το Ιράκ με τη δική τους θέληση το 1998'', αναφέρει ο Σάμπρι στην επιστολή του προς τον Άναν.

    ''Η τεχνική αντιπροσωπεία του ΟΗΕ θα μπορεί να εγείρει όλα τα θέματα που θα κρίνει απαραίτητο προκειμένου να προχωρήσουν οι συνομιλίες και να τεθούν οι κοινές βάσεις (με το Ιράκ) για την προσεχή φάση της επιτήρησης και της επιθεώρησης'', πρόσθεσε ο Σάμπρι.

    Ο Σάμπρι εξέφρασε επίσης, ''την επιθυμία του Ιράκ να συνεχίσει το διάλογο με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, παρά τις δυσκολίες, με προοπτική την πλήρη εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφλκαείας, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ''.

    [02] Στην Πολωνία ο Πάπας

    16/8/2002 10:10:00 μμ

    Στη γενέτειρά του, την Πολωνία, έφτασε σήμερα ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' από τη Ρώμη για μια τετραήμερη επίσκεψη στην αγαπημένη του Κρακοβία, στη νότια Πολωνία. Το αεροσκάφος της ιταλικής αεροπορικής εταιρείας Alitalia που μετέφερε τον 82χρονο Ποντίφικα έφτασε στις 18.19 τοπική ώρα (19.19 ώρα Ελλάδος) στο αεροδρόμιο του Μπαλίτς, το οποίο φέρει το όνομα του Ιωάννη Παύλου του Β' και βρίσκεται έξω από την Κρακοβία.

    Τον Πάπα υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο ο πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι και ο καρδινάλιος Φαντσισζέκ Μασάρσκι, αρχιεπίσκοπος της Κρακοβίας, και περίπου 15.000 πιστοί.

    Αυτή είναι η 9η επίσκεψη του Πάπα στη γενέτειρά του και το 98ο ταξίδι του στο εξωτερικό, το οποίο θα τον φέρει πίσω εκεί που σπούδασε, εργάστηκε και προσευχήθηκε τα χρόνια της ναζιστικής κατοχής και τις σκοτεινές δεκαετίες του κομμουνιστικού καθεστώτος της χώρας.

    [03] Δεν μεταβαίνει στο Γιοχάνεσμπουργκ ο Μπους

    16/8/2002 10:20:00 μμ

    Την οριστική απόφασή του να μην παραστεί στην σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για τη Γη που θα αρχίσει στα τέλη του μήνα στο Γιοχάνεσμπουργκ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους. Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας που θα μεταβεί εκεί θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ.

    Η Σύνοδος Κορυφής για τη Γη, η οποία θα διεξαχθεί από τις 26 Αυγούστου ως τις 4 Σεπτεμβρίου στο Γιοχάνεσμπουργκ, έχει διαφημιστεί ως η μεγαλύτερη σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ μέχρι σήμερα, καθώς σε αυτή αναμένεται να μετάσχουν 50.000 αξιωματούχοι μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 100 επικεφαλής κρατών ή κυβερνήσεων.

    Κατά την σύνοδο, αναμένεται να συζητηθούν οι τρόποι για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου στις αναπτυσσόμενες χώρες χωρίς να καταστρέφεται παράλληλα το περιβάλλον.

    Οι εικασίες ότι ο κ. Μπους δεν θα λάμβανε μέρος στην σύνοδο κορυφής του Γιοχάνεσμπουργκ είχαν προκαλέσει την οξεία κριτική των οικολόγων, αλλά και την ενθάρρυνση αμερικανών συντηρητικών που αντιτίθενται στις νέες διεθνείς περιβαλλοντικές συνθήκες.

    [04] Τραυματίστηκε ο Καρεμπέ

    16/8/2002 9:52:00 μμ

    Σημαντικό πλήγμα, ενόψει της πρεμιέρας του πρωταθλήματος, δέχθηκε η ομάδα του Ολυμπιακού, αφού χάνει, λόγω τραυματισμού τον Κριστιάν Καρεμπέ. Ο διεθνής Γάλλος ποδοσφαιριστής δεν πρόλαβε καλά-καλά να ξεπεράσει το προηγούμενο πρόβλημα τραυματισμού που είχε και σήμερα έπαθε θλάση, η οποία θα τον κρατήσει εκτός προπονήσεων για δύο εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι ο διεθνής μέσος χάνει τον αγώνα της πρεμιέρας με την Καλλιθέα και το ματς με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο.

    Η απουσία του Γάλλου παίκτη, προσθέτει ένα σημαντικό "πονοκέφαλο" στον Τάκη Λεμονή, ο οποίος βλέπει να ξεκινά το πρωτάθλημα και να μην έχει στη διάθεση του έναν από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας.

    Ομως, το ιατρικό δελτίο του Ολυμπιακού δεν τελειώνει με τον Καρεμπέ, αφού ο Χρήστος Πατσατζόγου έχει κάκωση ποδοκνημικής και θα ακολουθήσει για τρεις ημέρες πρόγραμμα θεραπείας, ενώ και ο Χρήστος Κόντης που έχει κάκωση γόνατος θα κάνει θεραπεία για δύο ημέρες.

    Ατομικό πρόγραμμα ακολουθούν ο Ζε Ελίας λόγω σύσπασης προσαγωγού και ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς λόγω κάκωσης γόνατος.

    [05] Ο Παπαλουκάς έφυγε ο Χαρίσης έρχεται

    16/8/2002 9:44:00 μμ

    Ενας έφυγε οριστικά, (Παπαλουκάς), ένας ήρθε στην ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού (Χαρίσης). Οριστικό είναι πλέον το "διαζύγιο" του Ολυμπιακού με τον Θοδωρή Παπαλουκά. Η "ερυθρόλευκη" ΚΑΕ ενημέρωσε σήμερα τον διεθνή πλέι-μέικερ ότι είναι ελεύθερος να συνεχίσει την καριέρα του σε ομάδα της αρεσκείας του, χωρίς η πρώην πλέον ομάδα του να έχει οποιαδήποτε οικονομική απαίτηση. Την ίδια ώρα, ο Χρήστος Χαρίσης υπέγραφε για τα επόμενα 2 χρόνια στους "ερυθρόλευκους". Οι διαφορές που υπήρχαν ανάμεσα στις δύο πλευρές ξεπεράστηκαν και ο διεθνής πλέι-μέικερ, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Σουηδία με την εθνική ομάδα, συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα του στο λιμάνι.

    "Για μένα αυτή η μέρα είναι πολύ σημαντική. Από μικρό παιδί φανταζόμουν ότι θα βρεθώ σε μια από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης και σήμερα αυτό το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Τώρα όμως αρχίζουν τα δύσκολα και το δύσκολο για ένα παίκτη δεν είναι να κάνει το μεγάλο άλμα, αλλά να μείνει ψηλά για πολλά χρόνια. Για να το πετύχεις αυτό χρειάζεται να δουλέψεις σκληρά και εγώ είμαι αποφασισμένος να δουλέψω πιο σκληρά απ΄ οποιαδήποτε άλλη φορά για να δικαιώσω πρωτίστως όσους με εμπιστεύτηκαν", τόνισε ο νέος παίκτης του Ολυμπιακού λίγο μετά την επίτευξη της συμφωνίας.

    Ο Χρήστος Χαρίσης ξεκίνησε την καριέρα του από τον Αρίωνα και το καλοκαίρι του 1997 μεταγράφηκε στο Ηράκλειο. Στα σχεδόν πέντε χρόνια που έμεινε στην Κρήτη παρουσίασε θεαματική βελτίωση και μετατράπηκε σε έναν από τους καλύτερους Ελληνες γκαρντ, φτάνοντας και στην εθνική ομάδα.

    Στις αρχές του περασμένου Απριλίου, και καθώς το συμβόλαιό του με το Ηράκλειο έληγε στο τέλος της περιόδου, η κρητική ομάδα τον παραχώρησε στην Ταουγκρές με την οποία μάλιστα ο Ελληνας παίκτης αναδείχθηκε πρωταθλητής Ισπανίας.

    Στο περσινό πρωτάθλημα της Α1 είχε 16.7 πόντους, 3 ριμπάουντ και 4.5 ασίστ σε 24 παιχνίδια κανονικής περίοδου, με 56% στα δίποντα και 37% στα τρίποντα.

    [06] Παγκόσμιο ρεκόρ στα 3000 στιπλ ο Μπουλαμί

    16/8/2002 10:08:00 μμ

    Νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 3.000 μ. στιπλ πέτυχε ο Μπραχίμ Μπουλαμί, στο μίτινγκ της Ζυρίχης. Ο Μαροκινός πρωταθλητής κάλυψε την απόσταση σε 7 λεπτά 53 δευτερόλεπτα και 17 εκατοστά και κατέρριψε το δικό του παλαιό ρεκόρ, που κρατούσε από τις 24 Αυγούστου 2001, με 7:55.28 στις Βρυξέλλες.

    [07] Διαζύγιο ΑΕΚ - Χόλντεν

    16/8/2002 10:04:00 μμ

    "Δρόμους χωριστούς" θα ακολουθήσουν η ΑΕΚ και ο Τζέι Αρ Χόλντεν. Ο αμερικανός πλέι μέικερ, ενημέρωσε την διοίκηση της «Ενωσης ότι δεν προτίθεται να επιστρέψει στην Ελλάδα για να φορέσει και πάλι την "κιτρινόμαυρη" φανέλα, βάζοντας τέλος στην συνεργασία των δύο πλευρών. Αιτία του "διαζυγίου" δεν φέρεται να αποτέλεσε το οικονομικό, καθώς ο Χόλντεν έχει εξοφληθεί για τα δεδουλευμένα της περσινής χρονιάς, αλλά τα προβλήματα που αντιμετώπισε πέρσι στην ΑΕΚ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Χόλντεν δεν θα συνεχίσει και του χρόνου στον "Δικέφαλο", (είχε υπογράψει διετές συμβόλαιο), με αποτέλεσμα ο Ντράγκαν Σάκοτα να υποχρεώνεται να βγει στην... γύρα για πλέι μέικερ.

    [08] Στην Ολύμπια Λάρισας ο Νίκος Οικονόμου

    16/8/2002 10:02:00 μμ

    Στην Ολύμπια Λάρισας θα συνεχίσει την καριέρα του ο Νίκος Οικονόμου. Ο 29χρονος φόργουορντ δέχθηκε την πρόταση του συλλόγου που θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Α1 και υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο συνεργασίας, το οποίο θα του αποφέρει 200.000 Ευρώ. Η Ολύμπια αποτελεί τον έκτο «σταθμό στην καριέρα του Οικονόμου, μετά τον Ιωνικό Νικαίας, τον Παναθηναϊκό, την Κίντερ Μπολόνια, τον Ολυμπιακό και τη Μπαρτσελόνα. Στο μεταξύ, σε πολύ προχωρημένο σημείο βρίσκονται οι επαφές της Ολύμπια με τον Κώστα Χαραλαμπίδη και όπως όλα δείχνουν ο πλέι μέικερ του Μακεδονικού θα "κατηφορίσει" στη Θεσσαλία.

    [09] Τοξίνη ελπίδα για τον καρκίνο

    16/8/2002 7:59:00 μμ

    Mία νέα ουσία η οποία μπορεί να σκοτώσει τα καρκινογόνα κύτταρα άμεσα και ν΄ αποδειχθεί σωτήρια για τους ασθενείς ανακάλυψαν Καναδοί επιστήμονες. Οι τέσσερις Καναδοί ερευνητές της εταιρείας Εcopia Biosciences Inc, κατάφεραν να εντοπίσουν τη σύνθεση ενός γονιδίου που επιτρέπει σ΄ ένα μικρόβιο του εδάφους να παράγει μια τοξίνη που σκοτώνει άμεσα τα καρκινογόνα κύτταρα.

    Η τοξίνη ονομάζεται enediyne και πρωτοανακαλύφθηκε το 1960.Οι επιστήμονες παρότι γνώριζαν την υπαρξή της από τότε, δεν μπορούσαν να προχωρήσουν τις εργαστηριακές τους έρευνες, καθώς ήταν δύσκολο γι αυτούς να τις αναπαράγουν στα εργαστήρια λόγω της περίπλοκης χημικής τους σύνθεσης.

    Σήμερα ομάδες ερευνητών από το Μόντρεαλ βρήκαν το γενετικό κώδικα για δύο είδη της enediyne, που παράγονται από διαφορετικά βακτήρια του εδάφους. Με τη γνώση της σύνθεσης τους οι ερευνητές μπορούν να αναπαράγουν τις τοξίνες στα εργαστήριά τους.

    Οι εν λόγω τοξίνες είναι 1000 φορές ισχυρότερες από τα πιο ισχυρά αντικαρκινικά φάρμακα. Σκοτώνουν οποιοδήποτε κύτταρο κομματιάζοντας το DNA του ή το γενετικό υλικό του.

    Παρότι γενικά οι ερευνητές έχουν βρει ότι οι enediynes είναι πολύ τοξικές για τους ασθενείς, ήδη χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση μια μορφής λευχαιμίας.

    Εάν οι επιστήμονες μπορέσουν να κατευθύνουν τις τοξίνες μόνο στα καρκινογόνα κύτταρα η νέα ανακάλυψη θα είναι σίγουρα μία από τις πιο αποτελεσματικές ουσίες για την αντιμετώπιση του καρκίνου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 16 August 2002 - 20:53:32 UTC