Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-08-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεν το κατέρριψαν οι Τσετσένοι λέει τώρα η Ρωσία
  • [02] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ευρώπη

    [01] Δεν το κατέρριψαν οι Τσετσένοι λέει τώρα η Ρωσία

    19/8/2002 9:55:00 μμ

    Τουλάχιστον 85 στρατιώτες έχασαν σήμερα τη ζωή τους από την συντριβή ρωσικού στρατιωτικού ελικοπτέρου Mi-26 κοντά στο Γκρόζνι στο οποίο επέβαιναν, σύμφωνα με ρωσική στρατιωτική πηγή, η οποία αναφέρει ότι η πτώση του ελικοπτέρου οφείλεται σε τσετσενικά πυρά. Ωστόσο εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Αμυνας διέψευσε οποιοδήποτε ρόλο των τσετσένων ανταρτών στο δυστύχημα αυτό, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο, προκλήθηκε από μηχανικό πρόβλημα.

    Αγνωστη παραμένει η αιτία της πτώσης

    Αν η πληροφορία για κατάρριψη του αεροσκάφους από τσετσενικά πυρά επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για το πιο δολοφονικό πλήγμα που δέχονται οι ρωσικές δυνάμεις από τότε που ξεκίνησε ο δεύτερος πόλεμος στην Τσετσενία, πριν από τρία χρόνια. Ο απολογισμός για τους 85 νεκρούς δόθηκε στο ρωσικό πρακτορείο Ιτάρ-Τας από πηγή του γενικού επιτελείου των ρωσικών ομοσπονδιακών δυνάμεων στο βόρειο Καύκασο.

    Είκοσι επτά στρατιώτες και τα πέντε μέλη του πληρώματος επέζησαν της πτώσης του ελικοπτέρου, το οποίο αποπειράθηκε μετά τα πυρά που δέχθηκε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση, σύμφωνα με την ίδια στρατιωτική πηγή. Οι τραυματίες απομακρύνθηκαν με ελικόπτερα και οχήματα από την περιοχή του δυστυχήματος με προορισμό το γενικό επιτελείο των ρωσικών δυνάμεων της Χανκάλα, στα προάστια του Γκρόζνι, σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων από το σημείο της συντριβής. Δύο στρατιώτες είδαν να πλήττεται το ελικόπτερο από πυρά που προέρχονταν από το έδαφος.

    Ωστόσο ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, Νικολάι Ντεριαμπίν, διέψευσε σε δηλώσεις του στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι ORT ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη από τσετσένους αντάρτες, τονίζοντας ότι η πτώση του οφείλεται σε πρόβλημα στη μηχανή. ''Ο κυβερνήτης του Mi-26 είπε ότι σύμφωνα με τα όργανα πλοήγησης του αεροσκάφους εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε μια από τις μηχανές του και ζήτησε άδεια για έκτακτη προσγείωση'', τόνισε ο Ντεριαμπίν, προσθέτοντας ότι συστάθηκε ειδική επιτροπή για τη διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος.

    Ωστόσο οι τσετσένοι αντάρτες ανακοίνωσαν στις ιστοσελίδες τους στο διαδίκτυο www.chechenpress.com και www.kavkaz.org ότι κατέρριψαν το ρωσικό ελικόπτερο κοντά στην Χανκάλα με πύραυλο εδάφους-αέρος Zenit, χωρίς να διευκρινίσουν περαιτέρω.

    Να σημειωθεί ότι η επιβεβαίωση για κατάρριψη του αεροσκάφους θα αποτελούσε ένα πολύ ισχυρό πλήγμα για τον ομοσπονδιακό ρωσικό στρατό, ο οποίος θεωρεί ότι έχει κερδίσει οριστικά τον πόλεμο στην Τσετσενία.

    Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, το ελικόπτερο, το οποίο μετέφερε 112 στρατιωτικούς και πέντε μέλη πληρώματος, είχε αναχωρήσει από το Μοζντόκ, μια σημαντική ρωσική στρατιωτική βάση στην βόρεια Οσσετία και κατευθυνόταν προς την Χανκάλα. ''Η καταστροφή αυτή θα πρέπει να αποτελέσει το αντικείμενο ενδελεχούς έρευνας'', δήλωσε νωρίτερα στη ρωσική τηλεόραση ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις που υπήρχαν από ρωσικής πλευράς, το ελικόπτερο φερόταν ότι είχε πληγεί από πύραυλο εδάφους-αέρος ή ριπή βαρέος αυτομάτου όπλου, όπως είχε δηλώσει στρατιωτική πηγή την οποία είχε επικαλεσθεί το πρακτορείο Ιντερφαξ.

    [02] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ευρώπη

    19/8/2002 10:01:00 μμ

    Τις πληγές της μετρά η κεντρική Ευρώπη μετά τις φονικές πλημμύρες που άφησαν στο πέρασμά τους περισσότερους από 100 νεκρούς, εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους και ανυπολόγιστες ζημιές. Οι πλημμύρες στον ποταμό Έλβα άρχισαν να επεκτείνονται προς τα βόρεια, ενώ οι γερμανικές αρχές έχουν κηρύξει πολλές περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα ορμητικά νερά του ποταμού απειλούν τη Βιτεμβέργη, το Μίλμπεργκ, το Ντεσάου, το Μαγδεμβούργο και το Τοργκάου. Η καταστροφή ενός φράγματος στο Τοργκάου έκανε επιτακτική την απομάκρυνση 40 χιλιάδων ατόμων από τις εστίες τους.

    Γερμανία και Ουγγαρία φοβούνται τα ποτάμια τους

    Στο κρατίδιο της Σαξωνίας εξακολουθεί να απειλείται το Μπίτερφελντ, ενώ αναζωπυρώθηκαν οι φόβοι ότι θα πλημμυρίσει το βιομηχανικό πάρκο εξαιτίας της υποχώρησης και δεύτερου αναχώματος. Περισσότεροι από 23 χιλιάδες στρατιώτες και εθελοντές έχουν κινητοποιηθεί για να βοηθήσουν τους πλημμυροπαθείς ενώ επί τω έργω βρίσκονται και 40 χιλιάδες πυροσβέστες.

    Την ίδια ώρα ο Δούναβης απειλεί τη Βουδαπέστη καθώς η στάθμη του έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ, ωστόσο τα φράγματα γύρω από την ουγγρική πρωτεύουσα δείχνουν να αντέχουν ακόμα. Τρεις κοινότητες έχουν κατακλυσθεί από τα νερά και σε πολλές περιοχές έχει διακοπεί το ηλεκτρικό καθώς τα νερά έχουν καταστρέψει αρκετούς μετασχηματιστές. Πάντως οι αρχές της Ουγγαρίας υποχρεώθηκαν να ανοίξουν ένα φράγμα στα βόρεια της Βουδαπέστης για να μειώσουν την πίεση, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χωράφια και κατοικίες.

    Εν τω μεταξύ στην Τσεχία ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι σύμφωνα μια πρώτη εκτίμηση οι ζημίες από τις πρόσφατες πλημμύρες φθάνουν τα 2 με 3 δισ. ευρώ, ωστόσο είπε πως θα απαιτηθούν μερικές ημέρες ακόμα για να είναι σε θέση οι επίσημοι να ανακοινώσουν τον ακριβή απολογισμό.

    Να σημειώσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει από σήμερα στη διάθεση των πληγεισών χωρών της κεντρικής Ευρώπης το σύνολο των διαρθρωτικών ταμείων της, τα οποία δεν προορίζονται για συγκεκριμένα προγράμματα. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τη χθεσινή μίνι- συνάντηση κορυφής των ηγετών των χωρών που επλήγησαν με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομανο Πρόντι στο Βερολίνο. Στη διάρκεια της συνάντησης αυτής συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών έως τον επόμενο χρόνο.

    Οικονομικές συνέπειες στη Γερμανία

    Καθήλωση των δημοσίων δαπανών και στο άμεσο μέλλον στο επίπεδο στο οποίο έχουν διαμορφωθεί στο πλαίσιο του τρέχοντος γερμανικού προϋπολογισμού, θα αποφασιστεί αύριο Τρίτη στο γερμανικό υπουργικό συμβούλιο, ώστε να αντιμετωπιστεί το υπέρογκο δημοσιονομικό κόστος αντιμετώπισης των αποζημιώσεων μετά τις πολύνεκρες πλημμύρες σε μεγάλο τμήμα της χώρας. Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα επίσημα στο Βερολίνο από τον υπουργό των Οικονομικών, Χανς Αϊχελ.

    Παράλληλα, όπως διέρρευσε σήμερα στα γερμανικά MME, θα αποφασιστεί αύριο Τρίτη και η αναβολή --μετά την Πρωτοχρονιά του 2003 και τουλάχιστον επί ένα 12μηνο-- του σχεδιαζόμενου προγράμματος των φοροελαφρύνσεων, συνολικού ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων για τον ίδιο ακριβώς σκοπό, να περιοριστεί δηλαδή το διαμορφούμενο υπέρογκο κόστος των κρατικών αποζημιώσεων για τις πλημμύρες.

    Ήδη, από το υπουργείο των Μεταφορών στο Βερολίνο αποδεσμεύτηκε κονδύλι περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ προκειμένου να κατασκευαστούν επειγόντως υποδομές των μεταφορών που καταστράφηκαν κατά την θεομηνία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 19 August 2002 - 20:53:26 UTC