Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-08-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υποψήφιοι ΠΑΣΟΚ για Αθήνα-Πειραιά
  • [02] Νέα αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική
  • [03] Συνάντηση Μπακογιάννη-Σκανδαλίδη
  • [04] Κρίσιμη συνάντηση πανεπιστημιακών-Ευθυμίου
  • [05] Επίθεση Καραμανλή σε κυβέρνηση για ''αγροτικό''
  • [06] Αναπάντητα ερωτήματα για το τριπλό έγκλημα
  • [07] Συνάντηση Σημίτη-Χρυσοχοΐδη
  • [08] Στη Ριζούπολη ο Παπουτσής
  • [09] Συζητούν προσφορές οι ιδιοκτήτες της ''Softex''
  • [10] Σύλληψη νεαρών για ναρκωτικά
  • [11] Εκκενώθηκε το αεροδρόμιο του Μαϊάμι
  • [12] Μαδρίτη: Σύριος δημοσιογράφος ζητά άσυλο
  • [13] Γκαργκάνας: ''Προσοχή στον πληθωρισμό''
  • [14] Ο Μακ Ντόναλντ στον Παναθηναϊκό
  • [15] Νέο καρδιακό επεισόδιο ο Πάσπαλιε
  • [16] Μουσικές με το φεγγάρι του Αυγούστου
  • [17] Αποκάλυψη τριών αρχαίων τάφων στη Λεμεσό
  • [18] ''Χάλκινο'' στους Κινέζους χρήστες του ιντερνετ
  • [19] Ζητείται ''επαγγελματίας ερημίτης''...

    [01] Υποψήφιοι ΠΑΣΟΚ για Αθήνα-Πειραιά

    21/8/2002 6:26:00 μμ

    H Φώφη Γεννηματα θα είναι η υποψήφια που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ για την υπερνομαρχία Αττικής, ενώ ο Γιάννης Σγουρός θα είναι υποψήφιος για την νομαρχία Αθηνών και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Γιάννης Μίχας για την νομαρχία Πειραιά. Τις τελικές αυτές επιλογές του κυβερνώντος κόμματος ανακοίνωσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης στην Χαριλαόυ Τρικούπη, τονίζοντας ότι τα πρόσωπα αυτά αποτελούν ψηφοδέλτιο νίκης, ελπίδας και προοπτικής με σύγχρονο όραμα και προοδευτικό πρόγραμμα. Χθες, ο πρωθυπουργός συνεργάστηκε με τον γ.γ. του κόμματος οργανώνοντας τον πολιτικό προγραμματισμό του ερχόμενου διαστήματος.

    Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρής Ρουσόπουλος τόνισε ότι στις επόμενες εκλογές θα νικήσει η τοπική αυτοδιοίκηση και θα χάσει το ΠΑΣΟΚ.

    Εμφανώς κομματική χαρακτήρισε την επιλογή της Φώφης Γεννηματά ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς Γιάννης Τζαννετάκος και τόνισε ότι προεξοφλεί την ευγενή άμιλλα μεταξύ τους.

    [02] Νέα αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική

    21/8/2002 2:51:00 μμ

    Πρόγραμμα πρόσθετων αντιπλημμυρικών έργων στην Αττική για την περίοδο 2003 - 2008, προϋπολογισμού 645 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα διασφαλισθούν κυρίως από εθνικούς πόρους, ανακοίνωσε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου σήμερα το μεσημέρι. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται έργα ύψους 100 δις δραχμών που θα ολοκληρωθούν ως το 2004, ενώ από το '94 μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί έργα 300 δις δραχμών.

    Ποια είναι τα άμεσα μέτρα

    Μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα που θα λύσουν το πρόβλημα στο τέλος του 2003, η κ.Παπανδρέου ανακοίνωσε την αντικατάσταση το προσεχές τετράμηνο των δύο γεφυρών του ΗΣΑΠ και της Πειραιώς με μεταλλικές που θα τοποθετηθούν πάνω στα οριστικά υπόβαθρα των νέων, ώστε να αυξηθεί η παροχετευτική δυνατότητα του ποταμού.

    Το μέτρο αυτό, μαζί με τα μεταλλικά πετάσματα που θα τοποθετηθούν στο σημείο του Κηφισού, όπου γίνονται τα έργα, καθώς και την τοποθέτηση των σάκων άμμου θα αντιμετωπίσουν προσωρινά το πρόβλημα. Η κυρία Παπανδρέου ανακοίνωσε ακόμη ότι όσοι επλήγησαν για δεύτερη φορά θα λάβουν και το επίδομα και την αποζημίωση.

    [03] Συνάντηση Μπακογιάννη-Σκανδαλίδη

    21/8/2002 1:13:00 μμ

    Τα προβλήματα που εντοπίζονται στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου Αθηναίων, με λάθη στις διευθύνσεις των εκλογέων, διπλές εγγραφές, καθώς και ψηφοφόρους που δεν εμφανίζονται εγγεγραμμένοι, έθεσε η υποψήφια δήμαρχος Ντόρα Μπακογιάννη σήμερα στον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη. Ο υπουργός Εσωτερικών, αναγνώρισε ότι τα προβλήματα είναι πιο έντονα στον Δήμο Αθηναίων, διαβεβαίωσε όμως τη Ντόρα Μπακογιάννη ότι λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπισή τους, προσπάθεια για την οποία θα υπάρξει συνεργασία και με τους υποψηφίους Δημάρχους.

    Την ερχόμενη Τρίτη ο κ Σκανδαλίδης συγκαλεί τη διακομματική Επιτροπή, για να οριστικοποιηθούν οι νέοι εκλογικοί κατάλογοι με τους οποίους θα διεξαχθούν οι Δημοτικές Εκλογές και παράλληλα θα εξετασθούν όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει.

    [04] Κρίσιμη συνάντηση πανεπιστημιακών-Ευθυμίου

    21/8/2002 12:04:00 μμ

    Μία ύστατη ευκαιρία θα έχουν την προσεχή Δευτέρα το υπουργείο Παιδείας και οι πανεπιστημιακοί προκειμένου να ξεκινήσει ομαλά το νέο ακαδημαϊκό έτος. Στην κρίσιμη αυτή συνάντηση, ο υπουργός Πέτρος Ευθυμίου προσέρχεται με νομοθετική ρύθμιση, η οποία προβλέπει ενίσχυση του εισοδήματος των πανεπιστημιακών, όχι με άμεση αύξηση των μισθών τους, αλλά με αύξηση των συντάξεων, αναπλήρωση των κρατήσεων τους, καταβολή επιδομάτων στη διάρκεια των εκπαιδευτικών αδειών και επίλυση του μισθολογικού για το Ειδικό Τεχνικό Προσωπικό.

    Πολύ σημαντικές χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις που θα κατατεθούν τις επόμενες ημέρες στη Βουλή ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Θανάσης Τσουροπλής, μιλώντας σήμερα στη ΝΕΤ 105,8. O κ.Τσοροπλής επισήμανε ότι οι ρυθμίσεις αυτές ικανοποιούν βασικά αιτήματα των καθηγητών. Σε ό,τι αφορά στο μισθολογικό, επανέλαβε τη δέσμευση του Υπουργείου για αλλαγή των αποδοχών των πανεπιστημιακών το 2004, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

    [05] Επίθεση Καραμανλή σε κυβέρνηση για ''αγροτικό''

    21/8/2002 7:36:00 μμ

    "Η κυβέρνηση Σημίτη έχει εγκαταλείψει τους αγρότες αφήνοντας τους να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους όπως ξεδιάντροπα δηλώνει", τόνισε ο Πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής αμέσως μετά την σύσκεψη στη Ρηγίλλης με θέμα τον αγροτικό τομέα. Κατήγγειλε επίσης ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι καταστροφική για τους αγρότες. "Έξι χρόνια ο κ.Σημίτης αδιαφόρησε έχασε όλες τις μάχες στις Βρυξέλλες με κραυγαλέα περίπτωση αυτή του βαμβακιού", συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Η απάντηση της κυβέρνησης

    Η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει και πάλι, δυστυχώς, να αγνοεί τις εξελίξεις και κοντόφθαλμα να επιδεικνύει περίσσευμα λαϊκισμού και έλλειμμα σοβαρότητας και ευθύνης, τόνισε ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε ότι η κυβέρνηση δίνει τις μάχες στις Βρυξέλλες προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντα των παραγωγών.

    [06] Αναπάντητα ερωτήματα για το τριπλό έγκλημα

    21/8/2002 7:14:00 μμ

    Στον ανακριτή Λαμίας προκειμένου ν΄απολογηθεί οδηγήθηκε στις 5:30 το απόγευμα ο Ηλίας Λιασκώνης, ο οποίος ομολόγησε ότι δολοφόνησε τους τρεις κυνηγούς στη Φθιώτιδα. Πάντως μέχρι και αυτή την ώρα τα ερωτήματα για τους λόγους του πρωτοφανούς αυτού τριπλού εγκλήματος, παραμένουν αναπάντητα.

    Σε διαθεσιμότητα τέθηκε ο Αρχιπυροσβέστης Λουκάς Κούσουλας, τον οποίο ο Λιασκώνης ενέπλεξε στην υπόθεση λέγοντας ότι του είχε πουλήσει όπλα καλάσνικωφ, ενώ παράλληλα διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση.

    "Η υπηρεσία έχει την υποχρέωση να διερευνά την πιθανότητα πειθαρχικών παραπτωμάτων συναδέλφων", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Παναγιώτης Φούρλας, προσθέτοντας ότι αν αποδειχθεί οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση θα διωχθεί πειθαρχικά, αλλιώς θα επανέλθει στην υπηρεσία.

    [07] Συνάντηση Σημίτη-Χρυσοχοΐδη

    21/8/2002 3:04:00 μμ

    Φωτογραφία Αρχείου

    Συνεχίζονται οι έρευνες με ευθύνη και σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία των ερευνών για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας. Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα στην προσπάθεια για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας και η διαδικασία θα κινηθεί βάσει στοιχείων, χωρίς να εκτίθενται πρόσωπα και με σεβασμό στους δημοκρατικούς κανόνες.

    Ο υπουργός Δημοσίας Τάξης συζήτησε επίσης με τον κ. Σημίτη την αντιεγκληματική πολιτική και την πολιτική αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και δασοπυρόσβεσης, σημειώνοντας τόσο ότι η Ελλάδα είναι από τις πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο με το χαμηλότερο δείκτη εγκληματικότητας στην Ευρώπη, όσο και την επιτυχή αντιμετώπιση των πυρκαγιών αυτό το καλοκαίρι.

    [08] Στη Ριζούπολη ο Παπουτσής

    21/8/2002 2:20:00 μμ

    Το ιστορικό γήπεδο του Απόλλωνα στη Ριζούπολη, το οποίο διαμορφώνεται σε σύγχρονο ολυμπιακό στάδιο και τα επόμενα τρία χρόνια θα φιλοξενήσει τον Ολυμπιακό, επισκέφθηκε το πρωί ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Χρήστος Παπουτσής. Ο επικεφαλής του συνδυασμού "Όμορφη Πόλη" πήγε και στο άλσος Προμπονά, όπου διαπίστωσε εγκατάλειψη του δημοτικού φυτωρίου. Ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι ο συνδυασμός του σχεδιάζει την αναβάθμιση του άλσους και της ευρύτερης περιοχής με την κατασκευή υπόγειων χώρων γκαράζ σε συνδυασμό με την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων και χώρων πρασίνου.

    [09] Συζητούν προσφορές οι ιδιοκτήτες της ''Softex''

    21/8/2002 4:17:00 μμ

    Για πρώτη φορά, η ιδιοκτησία της "Softex" εμφανίστηκε χθες να έχει τη διάθεση να συζητήσει γραπτές προσφορές επενδυτών για την εξαγορά του εργοστασίου της Δράμας. Οι ιδιοκτήτες του εργοστασίου ανταποκρίθηκαν στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Ανάπτυξης, ώστε να προχωρήσουν νέα επενδυτικά σχέδια στο νομό, που θα διακρίνονται από αξιοπιστία και επαρκή τεκμηρίωση κυρίως σε ό,τι αφορά τις προοπτικές διατήρησης και αύξησης της απασχόλησης στην περιοχή.

    Οι προθέσεις της εταιρίας έγιναν γνωστές μετά από τη χθεσινή παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, που έδωσε εικοσαήμερη παράταση στις διαβουλεύσεις μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων.

    Παρέμβαση που προαναγγέλθηκε μετά τη σειρά των συναντήσεων που είχαν τη Δευτέρα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης τα δύο σωματεία των εργαζομένων.

    [10] Σύλληψη νεαρών για ναρκωτικά

    21/8/2002 3:42:00 μμ

    Φωτογραφία Αρχείου

    Οκτώ νεαρά άτομα που επρόκειτο να ταξιδέψουν για τη Σαμοθράκη όπου θα συμμετείχαν σε ροκ φεστιβάλ που διοργανώνεται στο ακριτικό νησί, συνελήφθησαν από άνδρες της Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης στο λιμάνι της πόλης για κατοχή ναρκωτικών. Πάνω τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 38,2 γραμ. ηρωίνης, 17 γραμ. χασίς (σοκολάτα), 24,2 γραμ. μη κατεργασμένου χασίς, 1,2 γραμ. MDMA (έκσταση) και 7 χάρτινα τεμάχια εμποτισμένα με LSD. Οι νεαροί κατά την προανάκριση αρνήθηκαν να αποκαλύψουν ποίος ή ποιοι τους προμήθευσαν με τα ναρκωτικά. Σε βάρος τους σχηματίστηκαν δικογραφίες από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα υπηρεσίας της Αλεξανδρούπολης.

    [11] Εκκενώθηκε το αεροδρόμιο του Μαϊάμι

    21/8/2002 6:43:00 μμ

    Φωτογραφία Αρχείου

    Οι αμερικανικές αρχές εκκένωσαν σήμερα το απόγευμα το κεντρικό κτίριο του διεθνούς αεροδρομίου του Μαϊάμι γιατί δεκάδες άνθρωποι μόλις περνούσαν τον έλεγχο των εισιτηρίων ανέπτυσσαν ξαφνικά αναπνευστικά προβλήματα. Οι επιβάτες άρχιζαν να βήχουν και δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν. Η κινητοποίηση των αρχών ήταν άμεση και ασθενοφόρα έσπευσαν στο αεροδρόμιο. Ακόμη δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες για το τι προκάλεσε τα προβλήματα αυτά.

    [12] Μαδρίτη: Σύριος δημοσιογράφος ζητά άσυλο

    21/8/2002 2:39:00 μμ

    Σύρος δημοσιογράφος, υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Μαδρίτη με το αιτιολογικό ότι η στρατιωτική δικαιοσύνη στην πατρίδα του έχει διατάξει τη σύλληψή του. Η Διεθνής Αμνηστία, με επιστολή της προς την ισπανική κυβέρνηση, υποστηρίζει το αίτημα παροχής πολιτικού ασύλου του Μάζεν Γιαγκούι και ζητεί από τις αρχές να μην τον αποστείλουν πίσω στην πατρίδα του.

    Διώκεται λόγω έρευνας

    Ο Μάζεν Γιαγκούι έχει καταλύσει στο αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης όπου έφτασε σήμερα προερχόμενος από το Βέλγιο μετά την απέλασή το από τις βελγικές αρχές. Ο Σύρος δημοσιογράφος περιμένει εκεί τα αποτελέσματα των διαβημάτων στα οποία προβαίνει προς τις ισπανικές αρχές ένας δικηγόρος, τον οποίο έθεσε στη διάθεσή του η ισπανική επιτροπή βοήθειας προς τους πρόσφυγες.

    ''Δεν ξέρω τι θα απογίνω, δεν ξέρω πού να πάω και ελπίζω ότι θα με βοηθήσουν'', είπε ο Γιαγκούι. Ο Σύρος δημοσιογράφος δήλωσε ότι διώχθηκε από την ημερήσια εφημερίδα Αλ Γιαμαχίρ που εκδίδεται στο Χαλέπι της βόρειας Συρίας, διότι πραγματοποίησε δημοσιογραφική έρευνα για τον χρηματισμό του πρύτανη του εκεί πανεπιστημίου, ο οποίος τυχαίνει να είναι γαμπρός του υπουργού Αμυνας.

    [13] Γκαργκάνας: ''Προσοχή στον πληθωρισμό''

    21/8/2002 2:52:00 μμ

    Φωτογραφία Αρχείου

    Τον κώδωνα του κινδύνου για τον πληθωρισμό κρούει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νίκος Γκαργκάνας μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε ότι πληθωρισμός είναι αισθητά υψηλότερος από ό,τι στη ζώνη του ευρώ, για αυτό και η μείωσή του θα πρέπει να είναι μόνιμος στόχος και επιδίωξη της κυβέρνησης. Στην κατεύθυνση αυτή συνέστησε συγκρατημένη εισοδηματική πολιτική και αποτελεσματικότερη δημοσιονομική διαχείριση.

    Αναφερόμενος γενικότερα στην πορεία της Οικονομίας, ο κ. Γκαργκάνας χαρακτήρισε καλή τη γενική εικόνα της, εξέφρασε ωστόσο την εκτίμηση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα είναι κοντά στο 3,5%, έναντι της κυβερνητικής πρόβλεψης για ρυθμό ανάπτυξης στο 3,8%.

    [14] Ο Μακ Ντόναλντ στον Παναθηναϊκό

    21/8/2002 3:34:00 μμ

    Την απόκτηση του αμερικανού με σλοβένικο διαβατήριο Αριελ Μακ Ντόναλντ ανακοίνωσε η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μακ Ντόναλντ υπέγραψε συμβόλαιο για 1+1 χρόνια και οι ετήσιες αποδοχές του θα είναι πάνω από 500.000 ευρώ. Ο πρώην παίκτης της Ολύμπια και της Μακάμπι Τελ Αβίβ αναμένεται σύντομα στην Αθήνα για να ξεκινήσει προετοιμασία με τη νέα του ομάδα.

    [15] Νέο καρδιακό επεισόδιο ο Πάσπαλιε

    21/8/2002 5:31:00 μμ

    Στην εντατική μονάδα νοσοκομείου στο Βελιγράδι βρίσκεται από το πρωί της Δευτέρας ο Ζάρκο Πάσπαλιε, ύστερα από νέο καρδιακό επεισόδιο που υπέστη. Όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία πάντως, δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του 36χρονου πρώην μπασκετμπολίστα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πάσπαλιε είχε αντιμετωπίσει παρόμοια επεισόδια τρεις φορές τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στη χώρα μας και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Ασκληπιείο της Βούλας. Το πρώτο καρδιακό επεισόδιο συνέβη τον Μάρτιο του 2001, ενώ το επόμενο ακολούθησε τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς. Η τρίτη περιπέτεια για τον Πάσπαλιε ήταν τον περασμένο Ιούνιο.

    [16] Μουσικές με το φεγγάρι του Αυγούστου

    21/8/2002 2:26:00 μμ

    Με τη μαγεία της συμφωνικής μουσικής υποδέχεται το Ελληνικό Φεστιβάλ το ομορφότερο φεγγάρι της χρονιάς, την Αυγουστιάτικη πανσέληνο. Ετσι, όσοι βρεθούν την Παρασκευή 23 Αυγούστου στο Θέατρο του Λυκαβηττού, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ''Μουσικές με το φεγγάρι του Αυγούστου'' από την περίφημη Ορχήστρα Δωματίου της Βουδαπέστης (Budapest Chamber Orchestra), η οποία υπό τη διεύθυνση του Μάρτζιο Κόντι και με σολίστ το γνωστό Ελληνα πιανίστα Βασίλη Τσαμπρόπουλο, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα επιλεγμένο ειδικά για το ολόγιομο φεγγάρι με έργα Μπετόβεν, Μπράμς, Βάϊνερ και Ρεντίν. Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ ΑΕ.

    Την ώρα που θα ανατέλλει η Αυγουστιάτικη Πανσέληνος, η Ορχήστρα Δωματίου της Βουδαπέστης, από τα σημαντικότερα συμφωνικά σχήματα της Ουγγαρίας, ξεκινά το πρόγραμμά της με ένα έργο που υμνεί τη νύχτα, το Κοντσερτίνο για τη νύχτα του Σαν Τζιοβάνι'' του σύγχρονου Ούγγρου συνθέτη Σέρτζιο Ρεντίν.

    Στη συνέχεια το κοινό θα απολαύσει ένα από τα κορυφαία και τα πλέον απαιτητικά έργα του Μπετόβεν το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 4 σε σολ μείζονα, με σολίστ το Βασίλη Τσαμπρόπουλο.

    Το δεύτερο μέρος του προγράμματος θα μεταφέρει το κοινό του Λυκαβηττού στην καρδιά της κεντροευρωπαϊκής μουσικής παράδοσης έτσι όπως εκφράστηκε στην ουγγρική δημιουργία. Το Ντιβερτιμέντο νο 1 του Λέος Βάϊνερ και οι Ουγγρικοί χοροί αρ. 1,3,6,7 και 10 του Γιόχαν Μπράμς έρχονται να συναντήσουν τη διαδρομή του φεγγαριού προσφέροντας ένα μοναδικό βάλς στις παρυφές της πανσεληνου.

    Η συναυλία αρχίζει στις 9 το βράδυ.

    Εισιτήρια προπωλούνται στα Κεντρικά Ταμεία του Ελληνικού Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39), τηλ. 0103221459.

    Η τιμή των εισιτηρίων είναι 10 ευρώ.

    [17] Αποκάλυψη τριών αρχαίων τάφων στη Λεμεσό

    21/8/2002 1:27:00 μμ

    Τρεις αρχαίοι τάφοι, που ανάγονται στην αρχαϊκή περίοδο, ανακαλύφθηκαν στη διάρκεια εργασιών για κατασκευή του αποχετευτικού συστήματος της Λεμεσού. Σε έναν από αυτούς έχουν βρεθεί και διάφορα αγγεία. Η ανεύρεση αρχαίων τάφων στη διάρκεια εργασιών για το αποχετευτικό είναι σύνηθες φαινόμενο, ιδιαίτερα στην περιοχή της αρχαίας Αμαθούντας, στη δυτική είσοδο της Λεμεσού. Οι λιμενικές εγκαταστάσεις της αρχαίας πόλης βρίσκονται σήμερα κάτω από το νερό της θάλασσας, αλλά η υπόλοιπη πόλη πιστεύεται ότι βρίσκεται θαμμένη κάτω από το χώμα σε παρακείμενο λόφο. Μέρος της πόλης έχει ανασκαφεί και έχει αναστηλωθεί μικρό τμήμα της, που αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο για τις χιλιάδες τουρίστες που παραθερίζουν στην περιοχή.

    [18] ''Χάλκινο'' στους Κινέζους χρήστες του ιντερνετ

    21/8/2002 1:28:00 μμ

    Την 3η θέση σε αριθμών χρηστών διαδικτύου στον κόσμο κατέλαβε η Κίνα. Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφοριών Διαδικτύου της Κίνας (CNNIC), ο αριθμός των χρηστών στη χώρα ξεπέρασε τα 45 εκατομμύρια, και μόνον οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία έχουν περισσότερους χρήστες. Από τη μελέτη του CNNIC βρέθηκε ότι 16 εκατομμύρια υπολογιστές είναι συνδεδεμένοι με το διαδίκτυο, δηλαδή 61% περισσότεροι από το 2001. Οι Κινέζοι χρήστες συνδέονται κατά 8,3 ώρες εβδομαδιαίως (κατά μέσο όρο) και το 68% αυτών δεν έχουν πανεπιστημιακά πτυχία. Όπως σχολιάζει η εφημερίδα Λαϊκή Ημερησία στην ηλεκτρονική έκδοσή της, "το διαδίκτυο έρχεται εγγύτερα στους συνήθεις ανθρώπους".

    [19] Ζητείται ''επαγγελματίας ερημίτης''...

    21/8/2002 1:45:00 μμ

    Τουλάχιστον 200 χρόνια αφότου έγιναν ''ντεμοντέ'' στη Βρετανία, οι ''επαγγελματίες ερημίτες'' επιστρέφουν στην αγορά εργασίας. Σε αγγελία που δημοσιεύεται σε εφημερίδα ζητείται ερημίτης που θα κατοικήσει σε αρχοντικό στο Στάφορντσαϊρ της κεντρικής Αγγλίας και ο οποίος θα έχει να κερδίσει πολλά, αν πραγματικά επιθυμεί να ξεφύγει από τον πιεστικό σύγχρονο τρόπο ζωής και να ζήσει για λίγο ήρεμα και μακριά από τον κόσμο. Αυτός που θα προσληφθεί για τη θέση, θα ζήσει σε μια σπηλιά που βρίσκεται σε απομακρυσμένο σημείο της ιδιοκτησίας, θα σταματήσει οποιαδήποτε επαφή με άλλους ανθρώπους και δουλειά του θα είναι να φοβίζει τους απρόσκλητους επισκέπτες. Μάλλον για να πετύχει, θα πρέπει να πάψει να ξυρίζεται και να πλένεται...

    Προσπάθεια να αναβιώσει μια μόδα ετών 250 ετών

    ''Υπάρχουν ελάχιστοι ερημίτες στη Βρετανία σήμερα, ενώ κάποτε η τάση αυτή ήταν στο αποκορύφωμά της. Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν μοναχικοί τύποι και ασκητές. Είναι η πρώτη φορά, ύστερα από 250 χρόνια, που δημοσιεύεται σε αγγελία θέση εργασίας για ερημίτη που θα διαμένει σε χώρο ιδιόκτητου κτήματος'', δήλωσε η Κορίν Κάντι στην εφημερίδα ''Ντέιλι Εξπρές''.

    ''Έχουμε εκπλαγεί από τον αριθμό των αιτήσεων που λάβαμε. Φαίνεται πως υπάρχει πολύς κόσμος που θέλει απλώς να γίνει επαγγελματίας ερημίτης'', τόνισε.

    Η καλλιτέχνης Αννα Ντάγκλας που είχε την ιδέα αυτή με την ευκαιρία της Εβδομάδας Εθνικής Κληρονομιάς, είπε ότι στον 18ο αιώνα ήταν πολύ της μόδας να ζει ένας ερημίτης σε μια απομακρυσμένη γωνιά της αγροικίας. Οι ερημίτες ήταν πάντα άνδρες που πληρώνονταν αρκετά γενναιόδωρα με αντάλλαγμα να είναι δεσμευμένοι με πενταετές συμβόλαιο.

    ''Θέλουμε να δούμε αν μπορεί να επανέλθει αυτή η μόδα και εάν ο κόσμος θέλει να ξεφύγει από τις καθημερινές πιέσεις'', διευκρίνισε.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 21 August 2002 - 16:54:05 UTC