Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-08-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βάσεις εισαγωγής για τους απόφοιτους ΤΕΕ
  • [02] Επτά οι κύριοι στόχοι για την κυβέρνηση
  • [03] Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην 67η ΔΕΘ
  • [04] Κεραυνός τραυματίζει 14 άτομα στη Γερμανία
  • [05] Σύλληψη νονού της νύχτας
  • [06] Νοσηλευτής ομολογεί δολοφονίες ασθενών
  • [07] Ενοικοι πολυκατοικίας κινδύνευσαν από φωτιά
  • [08] Ρωσία: Νέα έκρηξη από διαρροή αερίου
  • [09] Το SPS αγνοεί τις υποδείξεις Μιλόσεβιτς
  • [10] Ερευνες για ομαδικό τάφο Ταλιμπάν
  • [11] Ο Μπους στηρίζει τις συνομιλίες για το Κυπριακό
  • [12] Οι ΗΠΑ ενισχύουν ευρωπαίους πλημμυροπαθείς
  • [13] Το λαθρεμπόριο καυσίμων στο προσκήνιο
  • [14] ''Παγώνουν'' οι απολύσεις στη Softex Δράμας
  • [15] Βέλη ''εκ δεξιών'' για το θέμα του πληθωρισμού
  • [16] AIDS: Το αγκάθι της ανατολικής Ευρώπης
  • [17] Ιράν: Παράσταση όπερας έπειτα από 23 χρόνια
  • [18] Φεστιβάλ ''Cosmopolis'' στην Καβάλα

    [01] Βάσεις εισαγωγής για τους απόφοιτους ΤΕΕ

    22/8/2002 7:51:00 μμ

    Περίπου πεντέμισι χιλιάδες απόφοιτοι των ΤΕΕ επί συνόλου περίπου 30.000 εισήχθησαν τελικά στα ΤΕΙ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Στο ειδικό site της ΕΡΤonline για τις Πανελλαδικές εξετάσεις θα βρείτε τις βάσεις εισαγομένων στα τμήματα ΤΕΙ με τις εισιτήριες εξετάσεις των κατόχων πτυχίου Β' κύκλου ΤΕΕ. Ειδικότερα, στις εισιτήριες εξετάσεις πήραν μέρος 29.492 υποψήφιοι από τους 36.360 που είχαν δηλώσει αρχικά συμμετοχή, ποσοστό συμμετοχής 81,5% (το 2001 είχαν δηλώσει συμμετοχή 16.336 και έλαβαν μέρος στις εξετάσεις 14.710, ποσοστό συμμετοχής 90%). Στη διαδικασία επιλογής μετείχαν συνολικά 9.892 υποψήφιοι ( έναντι 4.290 πέρυσι) από τους οποίους εισήχθησαν συνολικά 5.459 έναντι 2.721 πέρυσι.

    Υπενθυμίζεται ότι για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής για τα ΤΕΙ απαιτείται ο υποψήφιος να συγκεντρώνει αριθμό μορίων τουλάχιστον ίσο με το μισό του μέγιστου δυνατού και συγκεκριμένα τουλάχιστον 1000 μόρια για τους υποψηφίους ημερησίων ΤΕΕ και 600 μόρια για τους υποψηφίους των εσπερινών ΤΕΕ.

    Διευκρινίζεται τέλος ότι δεν απαιτείται η ανωτέρω προϋπόθεση ελάχιστης βαθμολογίας για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής των εισαγομένων στις Σχολές Εμπορικού Ναυτικού.

    Η εγγραφή των εισαγομένων στα τμήματα επιτυχία θα γίνει τον Σεπτέμβριο και σε αποκλειστική προθεσμία που θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας.

    [02] Επτά οι κύριοι στόχοι για την κυβέρνηση

    22/8/2002 3:52:00 μμ

    Εφ΄ όλης της ύλης ήταν η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Ο κύριος Σημίτης στην εναρκτήρια ομιλία του έθεσε επτά τομείς προτεραιότητας για την κυβέρνηση: Οικονομία, ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση, απασχόληση και κοινωνική πολιτική, επιτυχή διεξαγωγή της ελληνικής Προεδρίας του 2003, αλλαγή του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς και συνέχιση της προσπάθειας στο μέτωπο της τρομοκρατίας.

    Ο κύριος Σημίτης ζήτησε ένταση των προσπαθειών τονίζοντας ότι η προσπάθειες για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας απέδειξε ότι δουλειά οδηγεί σε αποτελέσματα και στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

    Ο Σημίτης για το Περιβάλλον

    Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο κύριος Σημίτης είχε συνεργασία με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και την υπουργό Περιβάλλοντος Βάσω Παπανδρέου ενόψει της συμμετοχής τους στην παγκόσμια διάσκεψη του ΟΗΕ για την αειφόρο ανάπτυξη.

    Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι κλιματoλογικές αλλαγές επιβάλουν ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία του περιβάλλοντος και επισήμανε ότι οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να αυξήσουν την οικονομική βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας και την προώθηση ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Εν τω μεταξύ, στις επτά το απόγευμα συνεδριάζει στη Χαριλάου Τρικούπη το Εκτελεστικό Γραφείο τού ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία τού πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

    [03] Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην 67η ΔΕΘ

    22/8/2002 6:55:00 μμ

    Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στα εγκαίνια της 67ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, διοργανώνει την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία της ΧΑΝΘ, η πρωτοβουλία "Δράση: Θεσσαλονίκη 2003".

    Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της κίνησης "στην πόλη λοιπόν των εξαγγελιών, η ανεργία καλπάζει, οι βασικές υποδομές όπως μετρό και υποθαλάσσια εξακολουθούν ακόμα να εξαγγέλλονται, η ακρίβεια καλπάζει, τα εργατικά νοικοκυριά βογγάνε. Από την άλλη, η ΝΔ ετοιμάζεται και αυτή πυρετωδώς για την άνοδο στην πόλη του κ.Καρασμανλή και σχεδιάζει την ''αντεπίθεση'' στις κυβερνητικές εξαγγελίες".

    Σύμφωνα με την "Δράση: Θεσσαλονίκη 2003", το συλλαλητήριο θα είναι ένα βήμα προετοιμασίας για την υποδοχή της Συνόδου Κορυφής του 2003. Στην κίνηση συμμετέχουν το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση, η Επιτροπή για την Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, η Κίνηση Πολιτών, η Αντιπολεμική Επιτροπή, το Αντινατοϊκό Βαλκανικό Κέντρο, τα συνδικάτα οικοδόμων και εμφιαλωμένων ποτών, οι Πανσπουδασπιτικές Κινήσεις Συνεργασίες, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη.

    [04] Κεραυνός τραυματίζει 14 άτομα στη Γερμανία

    22/8/2002 6:01:00 μμ

    Δεκατέσσερα νεαρά άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο με εγκαύματα που υπέστησαν σήμερα από κεραυνό, που έπεσε σε γήπεδο ποδοσφαίρου στην πόλη Τσέβεν της Γερμανίας. Δύο από τους νέους, ηλικίας μεταξύ 14 και 17 ετών, έχουν υποστεί εγκαύματα τρίτου βαθμού και μεταφέρθηκαν αεροπορικά στη Βρέμη. Οι άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του 24χρονου προπονητή τους, έχουν τραυματιστεί ελαφρότερα και αναμένεται να βγουν απόψε από το νοσοκομείο. Η ομάδα των νεαρών είχε αναζητήσει καταφύγιο κάτω από ένα μεταλλικό υπόστεγο, μεταξύ δύο δένδρων, όταν κτυπήθηκε από κεραυνό κατά τη διάρκεια καταρρακτώδους βροχής, χθες το βράδυ.

    [05] Σύλληψη νονού της νύχτας

    22/8/2002 4:35:00 μμ

    Ενα από τα βασικά στελέχη της συμμορίας των νονών της νύχτας, για την οποία εκδόθηκαν πριν απο ένα μήνα 44 εντάλματα σύλληψης, συνελήφθη χθες στην Αμφισσα από αστυνομικούς της περιοχής. Πρόκειται για τον Ιωάννη Σκαφτούρο, ο οποίος φέρεται από την Ασφάλεια ως ο νούμερο τρία της οργανωμένης σπείρας μετά το Βασίλη Στεφανάκο και τον Αριστείδη Λακιώτη, οι οποίοι εξακολουθουν να διαφεύγουν.

    Ο Σκαφτούρος παραδόθηκε από τους αστυνομικούς της Αμφισσας στο Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής. Σήμερα οδηγήθηκε στον 11ο ανακριτή απ'οπου ζήτησε και πήρε προθεσμία και θα απολογηθεί αύριο.

    [06] Νοσηλευτής ομολογεί δολοφονίες ασθενών

    22/8/2002 1:43:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Με επιστολή του στη διεύθυνση της υπηρεσίας του ο 35χρονος Γ.Σ. νοσηλευτής του Κέντρου Υγείας Πλωμαρίου Λέσβου, ομολόγησε σειρά εγκληματικών ενεργειών κατά την άσκηση του λειτουργήματός του μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και φόνοι ασθενών στην τελευταία δεκαετία, δια της χορήγησης λάθος φαρμάκων και άλλων παραϊατρικών πράξεων. Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα ο οποίος προέβη στις σχετικές ενέργειες ενώ ειδική επιστημονική επιτροπή ανέλαβε την εξέταση των φακέλων νοσηλείας των όσων ο Γ.Σ. ομολογεί ότι σκότωσε.

    Η επιστολή-ομολογία παραδόθηκε στους υπευθύνους του Κέντρου Υγείας Πλωμαρίου από τον ίδιο το Γ.Σ. στις αρχές Αυγούστου ενώ μόλις πριν τέσσερις μέρες τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Μυτιλήνης που έλεγχουν τη λειτουργία και των Κέντρων Υγείας ενημερώθηκαν σχετικά με αυτήν.

    Αμέσως και αφού διαπίστωσαν το βάσιμο των καταγγελιών του, τουλάχιστον όσον αφορά την ύπαρξη των προσώπων τα οποία, όπως υποστηρίζει σκότωσε κατά τη διάρκεια των παραϊατρικών πράξεων που πραγματοποίησε, ανέστειλε κάθε άσκηση καθηκόντων του και ζήτησε την εισαγγελική συνδρομή προκειμένου να εξετασθεί από ειδικό ψυχίατρο.

    Στη συνέχεια παρέπεμψε σε ειδική επιστημονική επιτροπή την εξέταση των φακέλων νοσηλείας των όσων ο Γ.Σ. ομολογεί ότι σκότωσε.

    [07] Ενοικοι πολυκατοικίας κινδύνευσαν από φωτιά

    22/8/2002 1:39:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Κατασβέστηκε τελικά η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 02.30 τα ξημερώματα στο κατάστημα ηλεκτρικών ειδών ''Ράδιο Κατουμά'', το οποίο βρίσκεται στο ισόγειο πενταόροφης πολυκατοικίας επί της οδού Σιβιτανίδου 20, στην Καλλιθέα χωρίς ευτυχώς να συμβεί το παραμικρό στους ενοικους. Επί τόπου έσπευσαν 20 πυροσβεστικά οχήματα με 60 άνδρες και από την Πυροσβεστική γίνονται έρευνες για τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά, η οποία προκάλεσε σημαντικές υλικές ζημιές στο κατάστημα.

    [08] Ρωσία: Νέα έκρηξη από διαρροή αερίου

    22/8/2002 1:59:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Εκρηξη αερίου σημειώθηκε σήμερα στη δυτική Σιβηρία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους και δύο παιδιά. Η έκρηξη σημειώθηκε σε διώροφο ξενώνα στην περιοχή Κάντι-Μανσιίσκ της Σιβηρίας, τη στιγμή που στο κτίριο βρίσκονταν περίπου δέκα άτομα. Το δυστύχημα αυτό σημειώθηκε μόλις δύο 24ωρα μετά την έκρηξη που κατέστρεψε μεγάλο μέρος οκταώροφου κτιρίου στη βορειοανατολική Μόσχα και στοίχισε τη ζωή οκτώ ανθρώπων. Η έκρηξη αποδίδεται από την αστυνομία σε διαρροή αερίου. Οι εκρήξεις αερίου είναι συχνές στη Ρωσία, όπου οι παλιές κουζίνες με γκάζι είναι πολύ διαδεδομένες και οι κανόνες ασφαλείας τηρούνται ελάχιστα.

    [09] Το SPS αγνοεί τις υποδείξεις Μιλόσεβιτς

    22/8/2002 6:29:00 μμ

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS) του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ανακοίνωσε σήμερα ότι θα δώσει στον παλαίμαχο ηθοποιό Βέλιμιρ Μπάτα Ζιβοζίνοβιτς το χρίσμα για την προεδρία ενόψει των προεδρικών εκλογών του Σεπτεμβρίου. "Ο Ζιβοζίνοβιτς είναι ο πιο γνωστός άνθρωπος στη Γιουγκοσλαβία. Εβαλε τη σφραγίδα του στον προηγούμενο αιώνα και δεν υπάρχει κανείς που να μην τον θαυμάζει", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας του SPS Ζόραν Αντριέλκοβιτς. Την περασμένη εβδομάδα το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας απέρριψε την πρόταση του προέδρου του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος δικάζεται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, να υποστηριχθεί ο Βόισλαβ Σέσελι, ηγέτης του εθνικιστικού Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, ως υποψήφιος μιας "ενωμένης αντιπολίτευσης". "Δεν έλαβα την υποστήριξη του κ. Μιλόσεβιτς και δεν την ζήτησα", δήλωσε ο Ζιβοζίνοβιτς.

    Ο εκπρόσωπος του SPS Μπράνκο Ρούζιτς δήλωσε ότι ο Μιλόσεβιτς ενημερώθηκε για την απόφαση του κόμματος, δεν έδωσε όμως πληροφορίες για την αντίδρασή του. Οι προεδρικές εκλογές στη Σερβία προβλέπεται να διενεργηθούν στις 29 Σεπτεμβρίου.

    Εκτός από τους Ζιβοζίνοβιτς και Σέσελι, υποψήφιοι για την προεδρία θα είναι ο Μίρολιουμπ Λάμπους, που υποστηρίζεται από τον κυβερνητικό συνασπισμό DOS και ο Βουκ Ντράσκοβιτς, προβεβλημένος ηγέτης της αντιπολίτευσης επί εποχής Μιλόσεβιτς.

    Ο γιουγκοσλάβος πρόεδρος Βόισλαβ Κοστούνιτσα δεν έχει ακόμα ανακοινώσει εάν θα είναι υποψήφιος.

    [10] Ερευνες για ομαδικό τάφο Ταλιμπάν

    22/8/2002 4:17:00 μμ

    Ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να συμβάλει σε κάθε έρευνα για την ανακάλυψη του ομαδικού τάφου στο βόρειο Αφγανιστάν, όπου σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες είναι θαμμένοι εκατοντάδες αιχμάλωτοι Ταλιμπάν. Πάντως, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Καμπούλ Μανοέλ ντε Αλμέιντα ε Σίλβα, μέχρι στιγμής δεν έχει διατυπωθεί παρόμοιο αίτημα εκ μέρους οποιασδήποτε οργάνωσης προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Αφγανιστάν. Η αμερικανική επιθεώρηση Newsweek, στο τεύχος της που κυκλοφόρησε την περασμένη Δευτέρα, έγραψε ότι πολλές εκατοντάδες Ταλιμπάν, που βρήκαν τον θάνατο από ασφυξία το Νοέμβριο του 2001, ενώ μεταφέρονταν στις φυλακές στριμωγμένοι σε σφραγισμένα κοντέινερ από δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας, ετάφησαν σε ομαδικούς τάφους στο βόρειο Αφγανιστάν.

    Ο υπουργός Αμυνας του Αφγανιστάν Μοχάμαντ Φάχιμ δήλωσε χθες ότι έχει διαταχθεί έρευνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, αν και πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει την ύπαρξη ομαδικού τάφου.

    [11] Ο Μπους στηρίζει τις συνομιλίες για το Κυπριακό

    22/8/2002 1:35:00 μμ

    Τη δέσμευση της Ουάσιγκτον για υποστήριξη της διαδικασίας των απευθείας συνομιλιών προς εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, εκφράζει ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπους στη διμηνιαία έκθεσή του προς το Κογκρέσο για την Κύπρο. Η έκθεση, που κυκλοφόρησε σήμερα στη Λευκωσία, πέραν της υποστήριξης προς τις συνομιλίες, παραθέτει τα γεγονότα του τελευταίου διμήνου.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει ότι οι συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς συνεχίζονται, παρόλο που οι δύο ηγέτες απέτυχαν να υλοποιήσουν το δεδηλωμένο στόχο για συνολική διευθέτηση έως τον Ιούνιο του 2002.

    Ο κ. Μπους επισημαίνει πως στο διάστημα αυτό, όπως και στο παρελθόν, ο ειδικός συντονιστής του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον και ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, Ντόναλντ Μπάντλερ, παρείχαν διπλωματική υποστήριξη στη διαδικασία. Η έκθεση καλύπτει την περίοδο απο την 1η Ιουνίου έως και την 31η Ιουλίου 2002.

    [12] Οι ΗΠΑ ενισχύουν ευρωπαίους πλημμυροπαθείς

    22/8/2002 12:34:00 μμ

    Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες πως πρόκειται να εκταμιεύσουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια υπέρ της Δημοκρατίας της Τσεχίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας, χώρες που δοκιμάσθηκαν πρόσφατα από τις πρωτοφανείς πλημμύρες στην Κεντρική Ευρώπη. Η Ουάσιγκτον ήδη έχει χορηγήσει 50,000 δολάρια σε κάθε χώρα για τις επιχειρήσεις αρωγής και εξετάζει την δυνατότητα για επιπλέον βοήθεια. Μάλιστα ομάδες της Αμερικανικής Υπηρεσίας για την Εξωτερική Βοήθεια (UNAID) πρόκειται να εκτιμήσουν τα δεδόμένα για την κατάσταση και τις ανάγκες στις πληγείσες χώρες, αρχής γενομένης από αυτό το Σαββατοκύριακο.

    Η Δημοκρατία της Τσεχίας έχει λάβει εξάλλου, από την πλευρά του Πενταγώνου, υλικά αξίας 500,000 δολαρίων, μεταξύ των οποίων και έξι γιγαντιαίες αντλίες που έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, όπως τόνισε η ίδια πηγή.

    Επιπλέον, οι ΗΠΑ έχουν αποστείλει στη Γερμανία, όπου ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 23 χθες, 200,000 σάκκους με άμμο, και μπορεί να της παραδώσουν άλλους 800,000.

    Οι Αμερικανοί υπεύθυνοι αντιμετωπίζουν επίσης το ενδεχόμενο να αποσταλεί βοήθεια και στη Ρωσία.

    Η Δημοκρατία της Τσεχίας θρηνεί την απώλεια 13 ατόμων από την περασμένη εβδομάδα, ενώ στη Ρουμανία ο αριθμός των απωλειών από τα μέσα Ιουλίου ανέρχεται στους 17 νεκρούς.

    [13] Το λαθρεμπόριο καυσίμων στο προσκήνιο

    22/8/2002 2:57:00 μμ

    Πλήθος καταγγελιών για την ποιότητα των καυσίμων, έκαναν οι εκπρόσωποι των εμπλεκομένων φορέων, με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης, για την εμπορία των πετρελαιοειδών. Τόσο οι εκπρόσωποι των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών, όσο και εκείνοι των βενζινοπωλών και των εργαζομένων στα διυλιστήρια, ανέφεραν ότι το παραεμπόριο των καυσίμων αποτελεί μάστιγα που δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς, με αποτέλεσμα, τόσο την εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή, όσο και τις δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα των προϊόντων που καταλήγουν στον καταναλωτή. Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Βασίλης Σεραφειμάκης, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αποκάλυψε ότι το 49%, δηλαδή τα μισά πρατήρια στην Ελλάδα διαθέτουν νοθευμένο πετρέλαιο κίνησης .

    Καταγγελίες και αντιπαραθέσεις - Διαταγή προκαταρκτικής εξέτασης

    "Το 5% των πρατηρίων βενζίνης ελέγχεται από το κύκλωμα παράνομης διακίνησης" είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών κ. Μακριβέλιος. Η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών κ. Αποστολίκα, ανέφερε ότι "ο κλάδος έχει πέσει σε χέρια γκάνγκστερς - διακινούνται καύσιμα, μέχρι και με γαλατάδικα" και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στα Διυλιστήρια κ. Πανολιάσκος, έκανε λόγο για απειλές που έχουν δεχθεί μέλη του Σωματείου, από τα κυκλώματα λαθρεμπορίας. "Η αγορά οργιάζει. Η διαφυγή δασμών και φόρων συνεπεία της παράνομης διακίνησης πετρελαιοειδών, ανέρχεται στο 1 τρις δρχ." υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Πανολιάσκος.

    Στο παραπάνω πλαίσιο, ο εκπρόσωπος των μεγάλων εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών κ. Σεραφειμάκης, υποστήριξε ότι η προβλεπόμενη από το νομοσχέδιο δυνατότητα των πρατηριούχων να προμηθεύονται, έστω και σε κοινοπραξίες των επτά, τα πωλούμενα καύσιμα απευθείας από τα διυλιστήρια, θα οδηγήσει σε έξαρση της λαθρεμπορίας στη διακίνηση - τόνισε δε, ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο είναι αρκετό, αλλά στερείται ικανοποιητικού βαθμού εφαρμογής.

    Αντίθετα, ο εκπρόσωπος των πρατηριούχων, υποστήριξε ότι ο περιορισμός της άμεσης πρόσβασης των μελών του κλάδου στα διυλιστήρια, (εκτός της περίπτωσης της σύμπτυξης κοινοπραξίας) θα οδηγήσει σε "πρατήρια δύο ταχυτήτων" νοθεύοντας τον ανταγωνισμό.

    Οι καταγγελίες προκάλεσαν την παρέμβαση του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτήρη Μπάγια, ο οποίος διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Ο κ. Μπάγιας ανέθεσε την έρευνα στον κ. Ντογιάκο ο οποίος ανέλαβε να μελετήσει τα όσα ειπώθηκαν σχετικά με την ύπαρξη κυκλώματος στο οποίο εμπλέκονται και κρατικοί υπάλληλοι το οποίο προβαίνει σε λαθρεμπόριο και νόθευση καυσίμων.

    Σύμφωνα με την εντολή του κ. Μπάγια ο εισαγγελέας κ. Ντογιάκος οφείλει να μελετήσει τη βασιμότητα των καταγγελιών και να εξακριβώσει αν στην υπόθεση προκύπτει διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων και να εντοπίσει τους υπεύθυνους.

    Νέους μηχανισμούς ελέγχου εισάγει το νέο νομοσχέδιο

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, αναπτύσσοντας το νομοσχέδιο, αναφέρθηκε στους νέους μηχανισμούς ελέγχου που θεσμοθετούνται, με χαρακτηριστικότερο, εκείνον των Κλιμακίων Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων - απαρτιζόμενων από δημοσίους υπαλλήλους ελεγκτές - που θα επιλέγονται με κλήρωση και με ορισμένη θητεία που δεν θα υπερβαίνει το ένα έτος.

    Έργο των κλιμακίων, θα είναι ο έλεγχος σε όλα τα στάδια της διακίνησης και εμπορίας (από τα διυλιστήρια, μέχρι τον τελικό καταναλωτή), η διαπίστωση των παραβάσεων και ο σχηματισμός φακέλων για την επιβολή κυρώσεων. Τα κλιμάκια θα είναι σε θέση να προβαίνουν, ακόμα και σε διακοπή λειτουργίας και προσωρινή σφράγιση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης, ή βυτιοφόρων αυτοκινήτων, σε περίπτωση που θα εντοπίζουν αποθήκες που θα λειτουργούν χωρίς άδεια, ή θα διαπιστώνουν κινδύνους για τους ανθρώπους, ή το περιβάλλον, από τις διαπιστούμενες παραβάσεις.

    Ιδιαίτερης μνείας αξίζει και η καθιέρωση της αρχής της συνευθύνης όλων των εμπλεκομένων, σε περίπτωση νοθείας.

    Τέλος, αναφορικά με την επιδότηση του μεταφορικού κόστους των καυσίμων για τα νησιά του Αιγαίου, ο κ. Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι η ενίσχυση το έτος 2001 ανήλθε στα 1,4 τρις δρχ., επιφυλάχθηκε δε, σε περίπτωση που το νομοσχέδιο υπερψηφισθεί, να υπάρξει και αύξησή της.

    [14] ''Παγώνουν'' οι απολύσεις στη Softex Δράμας

    22/8/2002 6:50:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Παράταση για 20 μέρες στις απολύσεις των 400 εργαζομένων από το εργοστάσιο της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας στη Δράμα, έδωσε με απόφαση του ο υπουργος Εργασίας Δημήτρης Ρέππας, προκειμένου να αναζητηθεί λύση και να αποτραπεί το κλείσιμο της μονάδας. Στο μεταξύ, κατατέθηκαν σήμερα στην τράπεζα Εργασίας Δράμας οι αποζημιώσεις για τις απολύσεις 419 εργαζομένων στην Αθηναϊκή Χαρτοποιΐα της πόλης. Μέχρι αύριο το μεσημέρι θα έχουν πιστωθεί οι προσωπικοί λογαριασμοί και των υπολοίπων εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων της Softex οπότε, ολοκληρώνεται το πρόγραμμα απομάκρυνσης ολόκληρου του προσωπικού της βιομηχανίας, η οποία παραμένει κλειστή από τις αρχές του μήνα.

    Ενδιαφερόμενοι αγοραστές της Softex

    Για πρώτη φορά οι Ιταλοί ιδιοκτήτες της Softex εμφανίζονται διατεθειμένοι να συζητήσουν γραπτές προσφορές επενδυτών, για την εξαγορά του εργοστασίου της Δράμας χωρίς να κάνουν επιλογή μεταξύ των ενδιαφερομένων αγοραστών.

    Η θέση αυτή της εταιρίας έγινε γνωστή ύστερα από την παρέμβαση του υπουργού Εργασίας Δημήτρη Ρέππα, που έδωσε 20ήμερη παράταση στις διαβουλεύσεις μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων, προκειμένου να καταβληθεί προσπάθεια εξεύρεσης βιώσιμης λύσης για να μη χαθούν οι σημερινές θέσεις εργασίας.

    Στο μεταξύ, ο αρχικός ιδιοκτήτης της Softex Δ. Κεφάλας είχε συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο στον οποίο ανακοίνωσε επίσημα πως προτίθεται να εξαγοράσει τη Softex με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα μεσολαβήσει για τη δανειοδότησή του με 10 δισ. δρχ. και σύμφωνα με τα ευεργετικά κίνητρα που ισχύουν για τη Θράκη.

    Για τα χρέη της εταιρίας που ανέρχονται σε 2,6-3 δισ. ο κ. Κεφάλας είπε πως θα εξοφληθούν μέσα στα επόμενα δυόμισι χρόνια. Για το εργοστάσιο της Δράμας τόνισε πως το παίρνει με όλο το σημερινό του δυναμικό και ότι μέσα σε ένα χρόνο θα υπάρξει αύξηση του προσωπικού κατά 10%.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος υποσχέθηκε να μελετήσει την πρόταση του κ. Δ. Κεφάλα και ζήτησε να του καταθέσει το επιχειρησιακό του πλάνο, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει μέσα στις προσεχείς λίγες μέρες.

    Στο μεταξύ συνεδρίασαν εκτάκτως οι διοικήσεις των δυο εργασιακών σωματείων της Softex Δράμας και αποφάσισαν να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις γιατί όπως δηλώθηκε από τη μια γίνονται προσπάθειες από αρμόδιους υπουργούς για να μην κλείσει η Softex και από την άλλη η εταιρία ολοκληρώνει μέχρι το απόγευμα τη διαδικασία απόλυσης όλου του προσωπικού καταθέτοντας τα ποσά των αποζημιώσεων σε τράπεζα της Δράμας.

    Τέλος, ενδιαφέρον για την εξαγορά της Softex επέδειξαν δυο ακόμη γνωστοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται επί χρόνια στον ίδιο χώρο και έχουν αναπτύξει μεγάλο κύκλο εξαγωγών προς ευρωπαϊκές χώρες.

    [15] Βέλη ''εκ δεξιών'' για το θέμα του πληθωρισμού

    Πηγή: NET 105,8 fm 22/8/2002 2:03:00 μμ

    Με τον πρόεδρο του Εμποροβιοτεχικού Επιμελητηρίου Αθηνών συναντήθηκε το πρωί στη Ρηγίλλης ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής. Αμέσως μετά τη συνάντηση ο υπεύθυνος Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ Γιώργος Αλογοσκούφης δήλωσε ότι συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την κυβερνητική πολιτική. Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι η κυβερνητική πολιτική έχει καταντήσει την ελληνική οικονομία την λιγότερο ανταγωνιστική και ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι διπλάσιος του μέσου όρου της ΕΕ.

    Τόνισε επίσης ότι ο πληθωρισμός προέρχεται από αδυναμίες και καθυστερήσεις της κυβερνητικής πολιτικής και το να λέμε ότι είναι πρόβλημα των επιχειρήσεων είναι "σα να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο".

    Πρόσθεσε επίσης ότι ο κόσμος δικαιούται να διαμαρτύρεται για τις ανατιμήσεις των τελευταίων ημερών που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής και έφερε ως παράδειγμα την αύξηση των τελών κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα κατά 10%, λέγοντας ότι το ποσοστό αύξησης είναι τριπλάσιο από τον πληθωρισμό.

    [16] AIDS: Το αγκάθι της ανατολικής Ευρώπης

    22/8/2002 2:37:00 μμ

    Το AIDS διαδίδεται ταχύτερα στην ανατολική Ευρώπη απ' ό,τι στην Αφρική, προειδοποίησε σήμερα το ταμείο του ΟΗΕ για τα παιδιά (UNICEF). Από το Βερολίνο, η οργάνωση ανακοίνωσε πως οι νέοι είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο, καθώς ο ρυθμός των νέων μολύνσεων από τον ιό HIV στη Ρωσία διπλασιάστηκε πέρυσι. Ο ρυθμός μόλυνσης στην ανατολική Ευρώπη ήταν 1.250 ανά εκατομμύριο κατοίκους. Η UNICEF απέδωσε την επέκταση της ασθένειας στην έλλειψη γνώσεων για το πώς μπορεί να αποφευχθεί και στη διαδεδομένη χρήση ναρκωτικών στην περιοχή.

    [17] Ιράν: Παράσταση όπερας έπειτα από 23 χρόνια

    22/8/2002 1:50:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Η πρώτη παράσταση όπερας στο Ιράν μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979 θα γίνει σήμερα. Το ιρανικό επικό έργο ''Ροστάμ και Σοχράμπ'' του Πέρση ποιητή Αμπόλ-Κασέμ Φερντάουσι μετετράπη σε όπερα από τον Iρανο-αρμένιο συνθέτη Λόρις Τσεκναβαριάν, ο οποίος και θα διευθύνει τους 125 Αυστριακούς μουσικούς και τραγουδιστές που θα το ερμηνεύσουν. Οι παραστάσεις γίνονται με αφορμή την συμπλήρωση μιας χιλιετίας από τη γέννηση του Φερντάουσι, η συλλογή ποιημάτων του οποίου με τίτλο Σαναμέ (Βασιλιάς των Γραμμάτων) είναι από τα κυριότερα έργα στην περσική λογοτεχνία. Οι πολιτιστικοί αξιωματούχοι του Ιράν προσπαθούν να ξαναζωντανέψουν την κλασική μουσική στην χώρα τα τελευταία χρόνια και αναμορφώνουν την Συμφωνική Ορχήστρα της Τεχεράνης.

    [18] Φεστιβάλ ''Cosmopolis'' στην Καβάλα

    22/8/2002 1:28:00 μμ

    Με παρέλαση στους δρόμους της Καβάλας και με χορευτικές παρουσιάσεις στην κεντρική πλατεία της πόλης ξεκίνησαν χθες οι εκδηλώσεις του έθνικ φεστιβάλ ''Cosmopolis'', που διοργανώνεται στην περιοχή για δεύτερη χρονιά. Μέλη εθνικών αντιπροσωπειών από την Αρμενία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Σερβία, το Μαρόκο και την Ελλάδα συναντώνται στην παλιά πόλη της Καβάλας και στη χερσόνησο της ''Παναγίας'', όπου μέχρι τις 25 Αυγούστου στήνεται ένα πανηγύρι πολιτισμού.

    Χοροί απο επτά μέρη του κόσμου, παραδοσιακά φαγητά και προϊόντα αλλά και συζητήσεις για τα κρίσιμα ζητήματα της εποχής

    Χθες το πρωί μέλη εθνικών συγκροτημάτων πραγματοποίησαν εθιμοτυπική επίσκεψη στο δημαρχείο Καβάλας, όπου συνάντησαν το δήμαρχο της πόλης Στάθη Εριφυλλίδη, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις και γνώμες για το ''Cosmopolis'', καθώς επίσης και δώρα. Τη διοργάνωση του φεστιβάλ ανέλαβε ο δήμος και η Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού και Ανάπτυξης Καβάλας (ΔΕΤΑΚ).

    Στο ''Cosmopolis'' το δικό τους περίπτερο έχουν πέντε μη κυβερνητικές οργανώσεις και συγκεκριμένα η ''Greenpeace'', η ''WWF Ελλάς'', ο ''Αρκτούρος'', ''Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα'' και η ''Διεθνής Αμνηστία''.

    Στις επιλεγμένες πολυεκδηλώσεις που επίσημα ξεκίνησαν στην ''Παναγία'' λαμβάνουν συνολικά μέρος, περίπου 500 άτομα, ενώ τουλάχιστον 200 μέλη χορευτικών σχηματών θα παρουσιάσουν χορους των περιοχών τους.

    Από το φεστιβάλ δεν θα λείψουν οι ''cosmoγαστρονομίες'', καθώς σεφ απο τις χώρες που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις θα παρασκευάσουν παραδοσιακά εδέσματα.

    Η ''παγκοσμιοποίηση'' και ''Το μέλλον της πολιτικής'' θα απασχολήσουν το ''Cosmopolis'' καθώς ειδικοί επιστήμονες, καθηγητές πανεπιστημίου, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες κ.α., θα συζητήσουν τα δύο θεματα σε στρογγυλό τραπέζι, το Σάββατο (7.30 μ.μ.) στην πλατεία της ''Παναγίας''.

    Το θέμα ''Media: Δημοκρατία και Πολιτισμός'' θα απασχολήσει τους συνέδρους την Κυριακή σε συζήτηση, που θα γίνει στον ίδιο χώρο, επίσης στις 7.30 το απόγευμα. Εξάλλου στη Χερσόνησο της ''Παναγίας'' Ελληνες και ξένοι έστησαν ''παζάρι'' για να παρουσιάσουν εθνικά προϊόντα και κυρίως είδη λαϊκής τέχνης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 22 August 2002 - 16:54:16 UTC