Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-08-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμη συνάντηση Ευθυμίου-καθηγητών ΑΕΙ
  • [02] Δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα στη Φ.Γεννηματά
  • [03] Αγνοείται ελικόπτερο βόρεια της Κρήτης
  • [04] Ακαρπες οι έρευνες για τον 28χρονο στη Σαμοθράκη
  • [05] Αλλοδαπός νεκρός στην Καλλιθέα
  • [06] Νέες συναντήσεις για το Κυπριακό
  • [07] Συμμαχικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το Β.Ιρακ
  • [08] Συλλήψεις Ταλιμπάν και μελών της Αλ Κάϊντα
  • [09] Μονομαχία Σρέντερ-Στόιμπερ
  • [10] ''Λευκές λίστες'' με φθηνά προϊόντα
  • [11] Στίβος: Δεύτερη θέση για την Ελληνική ομάδα
  • [12] Η Λα Κορούνια κατέκτησε το Σούπερ Καπ
  • [13] Ποδόσφαιρο: Ηρακλής-ΟΦΗ 3-0
  • [14] Η Γιουβέντους κατέκτησε το Σούπερ Καπ
  • [15] Νίκη του Ολυμπιακού επί της Καλλιθέας
  • [16] Ποδόσφαιρο: Πανιώνιος-Ιωνικός 2-0
  • [17] Θρίαμβος του ΠΑΟΚ επί του Παναθηναϊκού
  • [18] Εσβησε ο Γιάννης Γκιωνάκης
  • [19] Εγκαινιάστηκε το μεγαλύτερο πάρκο στον κόσμο

    [01] Κρίσιμη συνάντηση Ευθυμίου-καθηγητών ΑΕΙ

    26/8/2002 11:47:00 πμ

    Ως πολύ κρίσημη χαρακτηρίζεται η σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Παιδείας με αντιπροσωπεία των καθηγητών των πανεπιστημίων, οι οποίοι απέχουν από τα καθήκοντά τους. Στη συνάντηση είναι στραμμένο το βλέμμα δεκάδων χιλιάδων φοιτητών, που κινδυνεύουν να χάσουν και την εξεταστική του Σεπτεμβρίου, αφού ήδη έχασαν τις εξετάσεις του Ιουνίου. Στη συνάντηση αυτή θα τεθεί στους καθηγητές η κυβερνητική πρόταση για τα οικονομικά τους αιτήματα, που βρίσκονται στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων, οι οποίες ενδέχεται να συνεχιστούν και το Σεπτέμβρη, αν δεν υπάρξει θετική κατάληξη.

    [02] Δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα στη Φ.Γεννηματά

    26/8/2002 10:18:00 πμ

    Προβάδισμα, στα σημεία, των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αττικής, έναντι των υποψηφίων της ΝΔ, δίνει δημοσκόπηση της Κάπα Research για λογαριασμό της ΕΡΤ. Σύμφωνα με την έρευνα, εάν γίνονταν σήμερα οι νομαρχιακές εκλογές το 38,2% θα ψήφιζε την Φώφη Γεννηματά, έναντι 24% το Γιάννη Τζανετάκο. Η επιλογή Γεννηματά από το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζεται καλή από το 47,2%, ενώ η επιλογή Τζανετάκου από τη ΝΔ χαρακτηρίζεται καλή από το 28,1% των ερωτηθέντων.

    Σε ότι αφορά το δεύτερο γύρο για την υπερνομαρχία το 52,2% θα ψήφιζε την Φώφη Γεννηματά και το 33,6% τον Γιάννη Τζαννετάκο. Στο ερώτημα ποιος πιστεύετε ότι θα εκλεγεί τελικά υπερνομαρχης το 45,4% εκτιμά ότι θα εκλεγεί ο Γιάννης Τζαννετάκος και το 37,4% η Φώφη Γεννηματά.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρής Ρουσόπουλος διακρίνει στη δημοσκόπηση κυβερνητική μεθόδευση με στόχο τη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων για τις νομαρχιακές εκλογές.

    Θετικά βλέπουν την γυναικεία υποψηφιότητα

    Στην πλειοψηφία τους οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ επικροτούν την υποψηφιότητα μιας γυναίκας για την υπερνομαρχία που εκτός από το βάρος τού ονόματος που φέρει έχει έντονη πολιτική δράση. Το 64,3% των ψηφοφόρων τού ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει καλή την υποψηφιότητά της, ενώ αντίθετη άποψη έχει μόνο το 1,1 %.

    Στο ερώτημα, ποίοι πιστεύετε ότι εάν εκλεγούν θα αντιμετωπίσουν καλύτερα τα προβλήματα της Νομαρχίας, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις, το 43,7% δείχνει εμπιστοσύνη στην Φώφη Γεννηματά για την υπερνομαρχία, στον Γιάννη Σγουρό για τη Νομαρχία Αθηνών και στον Γιάννη Μίχα για τη Νομαρχία Πειραιά, ενώ το 32,7% πιστεύει ότι τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν καλύτερα από τούς Γιάννη Τζαννετάκο, Θόδωρο Βεζυργιάννη και Μαρία Τζαννάκη.

    Στο ερώτημα ποίος είναι καταλληλότερος για την υπερνομαρχία Αθηνών, ο πρώην Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιάννης Σγουρός, υπερτερεί με 33,6% έναντι του Θόδωρου Βεζυργιάννη που επιλέγεται από το 16,2% των ερωτηθέντων. Στην καταλληλότητα για την Νομαρχία Πειραιώς προηγείται με 28,5% η Μαρία Τζαννάκη, ενώ τον Γιάννη Μίχα επιλέγει το 22,3% των ερωτηθέντων.

    Στη Θεσσαλονίκη, εάν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή, το 47,9% θα ψήφιζε τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, το 23% τον Γρηγόρη Χατζησάββα, το 5,9% τον Γιώργο Ρόκκο, και τον Μιχάλη Τρεμόπουλο το 3,2%. Αναποφάσιστο δηλώνει το 14,6% των ερωτηθέντων.

    [03] Αγνοείται ελικόπτερο βόρεια της Κρήτης

    26/8/2002 10:57:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Αγνοείται από τις 7 τα ξημερώματα ιδιωτικό ελικόπτερο τύπου "Αουγκούστα Μπελ 109", στο οποίο επέβαιναν ο χειριστής και τρία άτομα, ενώ αυτό πετούσε βόρεια της νήσου Δίας, ανοιχτά του Ηρακλείου Κρήτης.

    Ο χειριστής του ελικοπτέρου ενημέρωσε μέσω κινητού τηλεφώνου το λιμεναρχείο του Ηρακλείου λέγοντας ότι θα κάνει προσθαλάσσωση επειδή παρουσίασε πρόβλημα ο κινητήρας του σκάφους. Ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και δύο πλωτά του Λιμενικού Σώματος πραγματοποιούν έρευνες, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν αποδειχθεί άκαρπες.

    Πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας ανέφεραν ότι δεν είχε δηλωθεί συγκεκριμένη πτήση ελικοπτέρου στην περιοχή.

    [04] Ακαρπες οι έρευνες για τον 28χρονο στη Σαμοθράκη

    26/8/2002 11:17:00 πμ

    Εξανεμίζονται οι ελπίδες για την ανεύρεση του 28χρονου Ανδρέα Μπονέλη από την Πάτρα, ο οποίος αγνοείται στην Σαμοθράκη από την περασμένη εβδομάδα. Οι έρευνες για τον αγνοούμενο επεκτάθηκαν στα μέσα της εβδομάδας σε δύσβατα μονοπάτια του όρους Σάος, με συνδρομή ανδρών της ΕΜΑΚ και δύο ανιχνευτών σκύλων, ενώ παράλληλα ομάδες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, συνέχισαν τις έρευνες σε άλλα σημεία της ευρύτερης περιοχής. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι έρευνες στις λίμνες που βρίσκονται στην κρημνώδη περιοχή Βάθρες.

    Τα ρούχα του Μπονέλη είχαν βρεθεί την προηγούμενη Τρίτη από τους πυροσβέστες στις Βάθρες, αναπτερώνοντας τις ελπίδες ότι είναι ζωντανός.

    Πάντως, κάτοικοι της Σαμοθράκης ισχυρίστηκαν ότι αν ο νεαρός πνίγηκε στις Βάθρες, ενδέχεται το πτώμα του να εκβραστεί στη θάλασσα, καθώς παλιές ιστορίες του νησιού αναφέρουν, ότι κάποιες λίμνες συγκοινωνούν υπόγεια με το Θρακικό Πέλαγος.

    Ο Μπονέλης είχε πάει στη Σαμοθράκη για ολιγοήμερες διακοπές, μαζί με φίλους του, και είχαν κατασκηνώσει στις Βάθρες. Σε κάποια στιγμή πήγε να εξερευνήσει μόνος του την περιοχή και έκτοτε δεν έχει δώσει σημεία ζωής.

    [05] Αλλοδαπός νεκρός στην Καλλιθέα

    26/8/2002 11:16:00 πμ

    Νεκρός βρέθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα ο αλλοδαπός Εριόν Ναθαναήλι, 20 ετών μέσα μέσα σε αυτοκίνητο, το οποίο ήταν σταθμευμένο στη συμβολή των οδών Δαβάκη και Δημοσθένους στην Καλλιθέα. Το θύμα φέρει τραύμα από πυροβόλο όπλο στον αριστερό κρόταφο. Κατά την αστυνομία πρόκειται για έγκλημα και γίνονται έρευνες τόσο για τον εντοπισμό του δράστη, καθώς και για την εθνικότητα του θύματος.

    [06] Νέες συναντήσεις για το Κυπριακό

    26/8/2002 11:27:00 πμ

    Χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο Κληρίδη και το Ραούφ Ντενκτάς θα έχει σήμερα στην Κύπρο ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο ενόψει της επανέναρξης των απευθείας συνομιλιών, την προσεχή Τρίτη. Στις συναντήσεις θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες της συνάντησης της 6ης Σεπτεμβρίου στο Παρίσι με το γ.γ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και πρόεδρος του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε προκλητικά ότι "η Κύπρος ποτέ δεν θα εγκαταλειφθεί, χάριν της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    [07] Συμμαχικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το Β.Ιρακ

    26/8/2002 10:31:00 πμ

    Αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν χθες συστήματα ραντάρ για την καθοδήγηση πυραύλων στο βόρειο Ιράκ, έπειτα από εχθρικά πυρά που ρίχθηκαν εναντίον τους, σύμφωνα με ανακοινωθέν του αμερικανικού στρατού.

    "Σε ανταπάντηση προσφάτων εχθρικών ενεργειών ενάντια στα αεροσκάφη της συμμαχίας που επιβλέπουν τη βόρειο ζώνη αφοπλισμού, τα αεροσκάφη της συμμαχίας έκαναν σήμερα (χθες) χρήση τηλεκατευθυνόμεων όπλων ακριβείας για να πλήξουν δύο συστήματα ραντάρ κατεύθυνσης πυραύλων κοντά στη Βασόρα", τονίζεται στο ανακοινωθέν. Νωρίτερα, στρατιωτικός εκπρόσωπος στη Βαγδάτη είχε ανακοινώσει πως οχτώ Ιρακινοί βρήκαν τον θάνατο κι άλλοι εννέα τραυματίσθηκαν κατά τους βομβαρδισμούς μη στρατιωτικών στόχων στη Βασόρα.

    [08] Συλλήψεις Ταλιμπάν και μελών της Αλ Κάϊντα

    26/8/2002 10:29:00 πμ

    Ενδεκα Ταλιμπάν και πιθανά μέλη της Αλ Κάιντα συνελήφθησαν από τις αμερικανικές δυνάμεις στη διάρκεια επιχειρήσεων στο ανατολικό Αφγανιστάν στις 18 Αυγούστου, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Η επιχείρηση ήταν η σημαντικότερη που έχει διεξαχθεί από τον περασμένο Μάρτιο, ενώ δύο από τους 11 συλληφθέντες ήταν κάτοχοι διαβατηρίων από δυτικές χώρες.

    Ωστόσο, η επιχείρηση απέτυχε όσον αφορά τον κύριο στόχο της, τη σύλληψη ενός από τους σημαντικότερους χρηματοδότες της Αλ Κάιντα, προσθέτει το δίκτυο. Αβεβαιότητα κυριαρχεί και για την επιτυχία του έτερου στόχου των αμερικανών στρατιωτών, τη σύλληψη ενός υπευθύνου πληροφόρησης των Ταλιμπάν, ο οποίος αναζητείται στην ευρύτερη περιοχή του Χοστ. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, ένα από τα πρόσωπα που συνελήφθησαν είναι "λευκός" και μιλά αγγλικά.

    [09] Μονομαχία Σρέντερ-Στόιμπερ

    26/8/2002 10:55:00 πμ

    Εκατομμύρια Γερμανοί παρακολούθησαν την ζωντανή τηλεοπτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και τον αντίπαλό του, υποψήφιο των Χριστιανοδημοκρατών Εντμουντ Στόιμπερ, εν όψει της κρίσιμης εκλογικής διαδικασίας τον επόμενο μήνα. Είναι η πρώτη φορά που έλαβε χώρα ένα ανάλογο τηλεοπτικό γεγονός κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας στη Γερμανία. Υπολογίζεται ότι την αντιπαράθεση των δύο βασικών υποψηφίων παρακολούθησαν περίπου οκτώ εκατομμύρια Γερμανοί. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Σοσιαλδημοκράτες του κ. Σρέντερ καλύπτουν σιγά σιγά το κενό που τους χώριζε από τους Χριστιανοδημοκράτες και τον ηγέτη του κρατιδίου της Βαυαρίας, Εντμουντ Στόιμπερ. Ο καγκελάριος Σρέντερ δήλωσε αισιόδοξος για τη εκλογική του νίκη, βασιζόμενος στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Ο κ. Στόιμπερ υπογράμμισε, από την άλλη πλευρά, ότι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γερμανία είναι καταστροφικά και απέδωσε τις ευθύνες στην κυβέρνηση του καγκελαρίου Σρέντερ.

    Ευνοια λόγω πλημμυρών

    Ο ανταποκριτής του ΒΒC, Ρομπ Μπρούμπι, θεωρεί ότι η έγκαιρη επέμβαση της κυβέρνησης του καγκελάριου Σρέντερ κατά τις τελευταίες πλημμύρες, αλλά και η απόφασή του να απορρίψει τη συμμετοχή σε μία αμερικανική εκστρατεία εναντίον του Ιράκ, έχουν κάνει πολλούς ψηφοφόρους να ταχθούν υπέρ του.

    "Ο κόσμος παρατηρεί πολύ προσεκτικά τις αντιδράσεις μιας κυβέρνησης κατά τη διάρκεια μιας κρίσης", δήλωσε ο καγκελάριος Σρέντερ σε μία συνέντευξη που δημοσιεύθηκε το Σάββατο στην εφημερίδα της Κολωνίας Koelner Stadt-Anzeiger.

    Ομως, ο αντίπαλός του, κ. Στόιμπερ, θεωρεί ότι ο ίδιος και το κόμμα του θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα προβλήματα της οικονομικής κάμψης και της ανεργίας.

    "Ο κόσμος γνωρίζει ότι (ο Σρέντερ) απέτυχε να αντιμετωπίσει τη δεύτερη μεγάλη εθνική καταστροφή: την ανεργία", δήλωσε ο κ. Στόιμπερ την Κυριακή σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία έκδοση Welt am Sonntag.

    Ο ίδιος ο κ. Στόιμπερ πιστεύεται ότι είχε πραγματοποιήσει πολύωρα σεμινάρια για να συμμετάσχει στην τηλεοπτική αντιπαράθεση της Κυριακής.

    Αρνητικός ο Σρέντερ σε επίθεση κατά του Ιράκ

    Ο Σρέντερ απέρριψε για άλλη μια φορά την περίπτωση συμμετοχής της Γερμανίας σε έναν πόλεμο κατά του Ιράκ, χαρακτηρίζοντας λανθασμένη μια πολιτική που θα επιδιώκει να ανατρέψει με τον τρόπο αυτόν τον Σαντάμ Χουσεϊν.

    Ο Στόιμπερ κατηγόρησε τον καγκελάριο ότι με τον τρόπο αυτό στερεί τον ΟΗΕ από ένα εργαλείο πίεσης. Οταν πιέστηκε όμως από τον δημοσιογράφο να δηλώσει αν υποστηρίζει τη συμμετοχή της Γερμανίας σε μια επίθεση κατά του Ιράκ, απάντησε αόριστα ότι, αν εκλεγεί καγκελάριος, θα ζητήσει μια κοινή απόφαση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [10] ''Λευκές λίστες'' με φθηνά προϊόντα

    26/8/2002 9:01:00 πμ

    Εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, με σύνθημα ''το ευρώ σας έχει αξία'', ξεκινά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο πλαίσιο της προσπάθειας για συγκράτηση των τιμών. Στο μεταξύ μετά τις "μαύρες" λίστες του υπουργείου Οικονομικών, το υπουργείο Ανάπτυξης προσανατολίζεται να καταρτίσει "λευκές" λίστες, στις οποίες θα αναγράφονται προϊόντα και υπηρεσίες με τις χαμηλότερες τιμές. Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής" τονίζει επίσης ότι κανένα αγροτικό προϊόν δεν θα διακινείται χωρίς τιμολόγιο, ενώ με ενιαίο τιμολόγιο θα πωλούνται και τα καύσιμα.

    Μέτρα κατά των ανατιμήσεων

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος τονίζει παράλληλα ότι το βασικό χτύπημα στις αδικαιολόγητες ανατιμήσεις θα γίνει κυρίως από την όξυνση του ανταγωνισμού μέσω της δημιουργίας νέων πλαισίων στις αγορές, από τη δημιουργία ισχυρής καταναλωτικής συνείδησης και από την άψογη λειτουργία των ελεγκτικών θεσμών, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.

    Οι "λευκές λίστες", όπως αναφέρει ο κ.Τσοχατζόπουλος, θα φθάνουν στους καταναλωτές είτε απευθείας από το υπουργείο, πιθανότατα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, είτε μέσω των ενώσεων καταναλωτών, όπως γίνεται στην Ευρώπη και την Αμερική.

    Παράλληλα, εκφράζει την αισιοδοξία του για την πτωτική πορεία του πληθωρισμού και εκτιμά ότι το Δεκέμβριο θα είναι ίσως και κάτω από το 3%.

    Κινητοποιήσεις ΓΣΕΕ κατά των ανατιμήσεων

    Το προεδρείο της ΓΣΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο διοργάνωσης συλλαλητηρίου το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου με κεντρικό αίτημα τη μείωση των τιμών στα καταναλωτικά αγαθά.

    Σημειώνεται ότι η συντονιστική επιτροπή σωματείων της Αθήνας έχει εξαγγείλει για τις 3 Σεπτεμβρίου συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της ακρίβειας. Σήμερα το προεδρείο της ΓΣΕΕ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή ενόψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

    [11] Στίβος: Δεύτερη θέση για την Ελληνική ομάδα

    26/8/2002 10:47:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Την δεύτερη θέση τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες κατέλαβε η Ελληνική ομάδα στους Βαλκανικούς Αγώνες Στίβου, που έγιναν στο Βουκουρέστι. Το "νέο αίμα" της Εθνικής μας στάθηκε καλά και έδωσε υποσχέσεις για το μέλλον. Ο Τάσος Γκούσης, η Εύη Νεσούδη, η Ευδοκία Τσαμόγλου, ο Παύλος Φαρούγγιας, ο Σταύρος Κουρουπάκης, ο Λευτέρης Καρασμανάκης αλλά και άλλοι ήταν οι πρωταγωνιστές της σημερινής δεύτερης ημέρας των αγώνων, που διεξήχθη με βροχή. Ο απολογισμός της δεύτερης ημέρας είναι 2 χρυσά, 5 ασημένια και 4 χάλκινα μετάλλια.

    Η ελληνική ομάδα στις δύο ημέρες στο σύνολο έφτασε τα: 5 χρυσά, 12 ασημένια και 10 χάλκινα μετάλλια.

    Η Ελληνική ομάδα συγκροτήθηκε από νέους κυρίως αθλητές και προτιμήθηκαν ελάχιστοι από αυτούς που αγωνίστηκαν στο πανευρωπαικό πρωτάθλημα του Μονάχου.

    Αναλυτικά οι θέσεις των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών στη σημερινή δεύτερη ημέρα των Βαλκανικών Αγώνων:

    ΑΝΔΡΕΣ:

    200μ:

    1.Τάσος Γκούσης 21.19

    Ακόντιο:

    1. Λευτέρης Καρασμανάκης 73,03 μ

    800 μ:

    3. Παύλος Φαρούγγιας 1:49.44

    Επί κοντώ:

    2. Σταύρος Κουρουπάκης 4,80 μ

    110 μ εμπ:

    4. Αλέξανδρος Θεοφανόφ 14.33

    3000 μ στήπλ:

    4. Χριστόφορος Μερούσης 9:07.98

    Δίσκος:

    2. Σπύρος Αραμπατζής 55,74 μ

    10.000 μ:

    3. Λάμπρος Ζλαραγκας 29:57.86

    εκ.συν. Μιχάλης Γελασάκης 29:51.97

    Τριπλούν:

    4 Ηλίας Παπανικολάου 15,23 μ

    4 Χ 400 μ: 2. Ελλάδα (Βαγγέλης Ασαριωτάκης, Γιάννης Λέσης, Στέλιος Κοπάνου, Γιώργος Ντούπης) 3:09.81

    Βαθμολογία:

    1. Ρουμανία 158

    2. Ελλάδα 149,5

    ΓΥΝΑΙΚΕΣ:

    Σφύρα:

    2. Ευδοκία Τσαμόγλου 61,28 μ

    100 μ εμπ:

    3. Εύη Νεσούδη 13.61

    1500 μ:

    5. Αναστασία Μυλωνά 4:43.14

    200 μ:

    5. Αθηνά Κοψιά 25.27

    Μήκος:

    5. Δέσποινα Παπαβασιλάκη 5,91 μ

    Σφαίρα:

    2. Ειρήνη Τερζόγλου 15,98 μ

    5000 μ:

    4. Ελένη Δανιήλ 16:58.25

    εκ.συν. Κωνσταντίνα Εφεντάκη 16:57.89

    Ύψος:

    5. Μαρία Παπαγεωργίου 1,65 μ

    4 Χ 400 μ:

    3. Ελλάδα (Μαριλένα Διακάτου, Αγγελική Ραφτάκη. Κατερίνα Σύρου και Πηνελόπη Τσαπάρα) 3:52.00

    Βαθμολογία:

    1. Ρουμανία 170

    2. Ελλάδα 125

    [12] Η Λα Κορούνια κατέκτησε το Σούπερ Καπ

    26/8/2002 10:36:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Η Λα Κορούνια κατέκτησε το Ισπανικό Σούπερ Καπ, αφού νίκησε 1-0 και στον επαναληπτικό αγώνα τη Βαλένθια, παρουσία 32.000 θεατών. Το γκολ που έκρινε την τύχη του αγώνα πέτυχε ο Βίκτορ στο 90', ενώ η Βαλένθια αγωνιζόταν από το 3' με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Ρομπέρτο Αγιάλα. Η Λα Κορούνια είχε επικρατήσει 3-0 και στον πρώτο αγώνα που έγινε στην έδρα της, την περασμένη Κυριακή.

    [13] Ποδόσφαιρο: Ηρακλής-ΟΦΗ 3-0

    26/8/2002 10:22:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Εντυπωσιακή πρεμιέρα έκανε ο ανανεωμένος φέτος Ηρακλής στο πρωτάθλημα της Α' Eθνικής, κερδίζοντας 3-0 στο γήπεδο της Νέας Ευκαρπίας τον ΟΦΗ, παρουσία 4.500 θεατών. Ο Ηρακλής έδειξε με το καλημέρα ότι φέτος ίσως είναι η χρονιά του, αφού οι παίκτες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν άφησαν περιθώρια στους αντιπάλους τους να αμφισβητήσουν την ανωτερότητά τους.

    Oι συνθέσεις των δύο ομάδων:

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Χαλκιάς, Κυριαζής, Βρέντε (46 Χάγκαν, 78 Μουράτι), Κατσαμπής, Χατζί, Νασιόπουλος (38 Φοφόνκα), Κουτσουρές, Γκώνιας, Στολτίδης, Μίετσελ, Νεμπεγλέρας.

    ΟΦΗ: Χανιωτάκης, Δερμιτζάκης, Σταυρακάκης (70 Ρουμπάκης), Κολιτσιδάκης (65 Αδάμος), Σολίς, Κιάσσος, Κώτσιος, Σαπουντζής (42 Ιορδανίδης), Μπελεβώνης, Γκόμεζ, Σοάρες.

    [14] Η Γιουβέντους κατέκτησε το Σούπερ Καπ

    26/8/2002 10:20:00 πμ

    Με δύο γκολ του Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, η Γιουβέντους κατέκτησε το Σούπερ Καπ. Η πρωταθλήτρια Ιταλίας επικράτησε 2-1 της κυπελλούχου Πάρμα, σ' έναν αγώνα που έγινε στη Λιβύη και συγκεκριμένα στα στάδιο "11η Ιουνίου" της Τρίπολης. Ο Ντελ Πιέρο σκόραρε στο 38ο και το 74ο λεπτό της συνάντησης, ενώ ενδιάμεσα (64΄) είχε ισοφαρίσει για τους "Παρμέντσι" ο Μάρκο Ντι Βάιο.

    [15] Νίκη του Ολυμπιακού επί της Καλλιθέας

    26/8/2002 10:15:00 πμ

    O πρωταθλητής Ολυμπιακός απογοήτευσε και έφτασε σε μια δύσκολη νίκη με 1-0 επί της Καλλιθέας, στον πρώτο του αγώνα στο ανακαινισμένο γήπεδο της Ριζούπολης.

    Oι συνθέσεις των ομάδων:

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ελευθερόπουλος, Πατασατζόγλου (75΄ Μαυρογεννίδης), Βενετίδης, Αντζας, Ανατολάκης, Ζε Ελίας, Γιαννακόπουλος, Τζόρτζεβιτς, Ζέτερμπεργκ, Αλεξανδρής, Χούτος (64΄ Οφορίκουε)

    ΚΑΛΛΙΘΕΑ: Στρακόσια, Αγγελόπουλος, Δημητρίου, Γόγολος, Τσιμπλίδης (81΄ Κόλα), Μπασκάκης, Τσαλίκης (83΄ Γκεοργκίεφ), Πέτκοβιτς, Τάτσης, Σίμπνιέφσκι, Γκέκας (52΄ Καούνος).

    Διαιτητής Νίκος Αγγελάκης (Θεσσαλονίκης).

    Κίτρινες: Τσιμπλίδης

    [16] Ποδόσφαιρο: Πανιώνιος-Ιωνικός 2-0

    26/8/2002 9:42:00 πμ

    Δύσκολη αλλά πολύτιμη νίκη πέτυχε ο Πανιώνιος στη Νέα Σμύρνη επί του Ιωνικού 2-0 στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Ο ομάδα του Γιόζεφ Μπουμπένκο κατάφερε να πραγματοποιήσει καλό ξεκίνημα στη νέα διοργάνωση, ενώ ο Ιωνικός αν και προσπάθησε δεν κατάφερε να αποσπάσει θετικό αποτέλεσμα.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    Πανιώνιος: Ντρόμπνι, Ερόλ, Μάτζιος, Βλτσεκ, Φερεκίδης, Λαγωνικάκης (88 Ευθυμιάδης), Λάλικ, Σίλιακ (74 Χασιώτης), Σολάκης (63 Πίντε), , Χόρκι, Μπελά.

    Ιωνικός: Πάριζεκ, Γιαχιά (88 Βιλανάκης), Κινγκ, Μικές, Γιουκάρ, Σατσέτο, Φλοτό (80 Νασιμέντο), Ετορί, Αφάς, Γκούτμαν (68 Μακόρ), Σαίντ.

    ΑΕΚ-Αιγάλεω 1-1

    Με ισοπαλία έληξε το παιχνίδι της ΑΕΚ με το Αιγάλεω στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

    [17] Θρίαμβος του ΠΑΟΚ επί του Παναθηναϊκού

    26/8/2002 9:14:00 πμ

    Ο "Δικέφαλος του Βορρά" συνέτριψε 4-1 τον Παναθηναϊκό στο γήπεδο της Τούμπας και ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς την αγωνιστική περίοδο 2002-2003. Στο κατάμεστο από 25.000 οπαδούς του γήπεδο της Τούμπας, ο "Δικέφαλος του Βορρά" πραγματοποίησε εκπληκτική εμφάνιση και έβαψε "μαύρο" το ντεμπούτο (πρωταθλήματος) του Φερνάντο Σάντος, στον πάγκο του Παναθηναϊκού.

    Από το 1994 είχε να κερδίσει ο ΠΑΟΚ σε πρεμιέρα πρωταθλήματος Α' Eθνικής.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΠΑΟΚ: Μάινταν, Φουτσίνι, Κοσμίνσκι, Χασιώτης, Αμπονσά, Καφές, Κιουτσέλκα, Σπάσιτς (55΄ Κούτσης), Γιασεμάκης (58΄ Σαλπιγγίδης), Οκκάς (79΄ Φοφανά), Γεωργιάδης

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Νικοπολίδης, Χένρικσεν, Γκούμας, Σάριτς (29΄ Βλάοβιτς), Μπασινάς, Φύσσας, Κολκα, Σαϊνιο (29΄ Κυργιάκος), Μικάελσεν, Βαζέχα, Λυμπερόπουλος (64΄ Ολισαντέμπε)

    Επεισόδια κατά την άφιξη του Παναθηναϊκού

    Επεισοδιακή υποδοχή επεφύλαξαν οπαδοί του Παναθηναϊκού στην αποστολή της ομάδας τους, που επέστρεψε (01.30) από τη Θεσσαλονίκη μετά το βαρύ 4-1 της της πρεμιέρας από τον ΠΑΟΚ.

    Περίπου 200-250 οπαδοί των "πράσινων", περίμεναν με άγριες διαθέσεις την αποστολή στο αεροδρόμιο και όταν οι παίκτες μπήκαν στην αίθουσα αφίξεων άρχισαν να τους αποδοκιμάζουν έντονα, ενώ ορισμένοι κινήθηκαν με απειλητικές διαθέσεις εναντίον τους και τους προπηλάκισαν, παρά την προσπάθεια της μικρής αστυνομικής δύναμης.

    Τα πυρά των οπαδών του Παναθηναϊκού δεν απέφυγαν ο έκπτωτος πρόεδρος Αγγελος Φιλιππίδης και ο Πορτογάλος προπονητής, Φερνάντο Σάντος, στον οποίο φώναζαν "γύρνα στην ΑΕΚ".

    Τα επεισόδια συνεχίστηκαν και εκτός αεροδρομίου, καθώς οι οπαδοί επιτέθηκαν και στο πούλμαν της αποστολής, με πέτρες και άλλα αντικείμενα και κυριολεκτικά το πολιόρκησαν.

    Τελικά με αρκετή καθυστέρηση το πούλμαν αναχώρησε με προορισμό τις εγκαταστάσεις της Παιανίας.

    [18] Εσβησε ο Γιάννης Γκιωνάκης

    26/8/2002 9:00:00 πμ

    Κηδεύεται στις 5.30 το απόγευμα από το Α' Νεκροταφείο ο Γιάννης Γκιωνάκης, ένας από τους τελευταίους μεγάλους κωμικούς της χρυσής εποχής του Ελληνικού Κινηματογράφου, ο οποίος πέθανε, χθες, σε ηλικία 80 ετών. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας ενώ πριν από ένα μήνα, η κατάστασή του επιδεινώθηκε και χθες το απόγευμα άφησε την τελευταία του πνοή στην κλινική "Λευκός Σταυρός". Ο Γκιωνάκης είχε δύο κόρες την Πωλίνα και την Ρενάτα και τρία εγγόνια. Διετέλεσε, επίσης, και δημοτικός σύμβουλος της Αθήνας.

    Μεγάλες κινηματογραφικές και θεατρικές επιτυχίες

    Ο Γιάννης Γκιωνάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1922 και σπούδασε στην Ιατρική Αθηνών, θέλοντας να ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα του, που ήταν γιατρός. Πολύ γρήγορα, όμως, εγκατέλειψε την Ιατρική για να γίνει ηθοποιός.

    Υπήρξε κλασσικός ερμηνευτής του Ψαθά, του Σακελλάριου, του Γιαννακόπουλου. Μεγάλες θεατρικές επιτυχίες του ήταν η "Σπασμένη Στάμνα" του Κλάιστ και "Ο Κοριός" του Μαγιακόφσκι, σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολωμού. Το 1944, πρωτοεμφανίζεται στο θέατρο στην παράσταση "Τελευταίος Ασπροκόρακας" και συνέχισε με τον "Βυσσινόκηπο" του Τσέχωφ, το "Βυθό" και "Η Ζωή ξαναρχίζει".

    Περνάει στην επιθεώρηση με τον "Εγκμοντ", τον "Πειρασμό", το "Βίρα τις άγκυρες" και με το Εθνικό "Βασιλιάς και Σκύλος", "Ο Μπαμπάς Εκπαιδεύεται" και συνεχίζει πάλι με πληθώρα επιθεωρήσεων, όπως ''Καινούργια Αθήνα'', ''Ανθρωποι του 60'', ''Ζητείται τεμπέλης'' και άλλα. Τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Κουν.

    Οπως όλοι οι μεγάλοι κωμικοί της εποχής του, δεν άργησε να δοκιμάσει την τύχη του και στον κινηματογράφο, όπου πρωτοεμφανίζεται τη δεκαετία του ΄50, με πρώτο έργο την κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου "Εκείνες που δεν πρέπει να αγαπούν".

    Ακολουθούν μόνο επιτυχίες, μερικές από τις οποίες είναι και το "Παπούτσι από τον τόπο σου", "Το Κορίτσι με τα παραμύθια", "Παιδί του δρόμου", "Η ωραία του κουρέα", "Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα", "Ενα αγόρι αλλιώτικο από τα άλλα" κλπ.

    Πολλές κινηματογραφικές ταινίες, όλες μεγάλες επιτυχίες, αλλά και θεατρικά έργα στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν και στο Εθνικό Θέατρο. Αφήνει εποχή με το ρόλο του στον "Αρχοντοχωριάτη" του Μολιέρου. Τελευταία του θεατρική εμφάνιση είναι το 1993, με μία επιθεώρηση σε εμπορική σκηνή της Αθήνας, ενώ λίγο αργότερα καθηλώνεται στο κρεβάτι από τον ζαχαροδιαβήτη.

    Συλλυπητήρια στους οικείους του Γιάννη Γκιωνάκη εξέφρασαν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

    [19] Εγκαινιάστηκε το μεγαλύτερο πάρκο στον κόσμο

    26/8/2002 10:02:00 πμ

    Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Φερνάντο Ενρίκε Καρντόσο εγκαινίασε πριν από λίγες ημέρες το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο τροπικού δάσους στον κόσμο. Το πάρκο αυτό έχει έκταση 38.867 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βρίσκεται στο κρατίδιο Αμάπα, κοντά στη γαλλική Γουιάνα. Μεγαλύτερο σε έκταση από το Βέλγιο, το Εθνικό Πάρκο της Σιέρα του Τουμουκουμάκε ξεπερνά το Πάρκο Καϊλα της Βολιβίας (34.000 τετρ.χλμ.) που ήταν μέχρι τώρα το μεγαλύτερο στον κόσμο. Το νέο πάρκο, που είναι το 49ο στη Βραζιλία, θα προστατεύει το 1% του δάσους της Αμαζονίας. Οταν εξελέγη, ο Καρντόσο είχε δεσμευτεί να προστατεύσει το 10% αυτού του δάσους. Η προστατευόμενη ζώνη έχει μεγάλη οικολογική σημασία. Καθώς όμως το πάρκο βρίσκεται κοντά στα σύνορα, ο στρατός απαίτησε να έχει εύκολη πρόσβαση σ'αυτό και να εγκαταστήσει εκεί μια στρατιωτική βάση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 26 August 2002 - 8:57:16 UTC