Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-08-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απολογία-αποκάλυψη του Παύλου Σερίφη
  • [02] Συνάντηση Καραμανλή-Μίλερ
  • [03] Τι μας επιφυλάσσει ο καιρός
  • [04] Πυρκαγιά σε οχηματαγωγό
  • [05] Μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα έχουμε επιτεθέι στο Ιρακ
  • [06] Οχι σε επίθεση στο Ιράκ λέει η Τουρκία
  • [07] Στις 16 Σεπτεμβρίου συνεδριάζουν για το μεσανατολικό
  • [08] Ισπανία: Πυρκαγιά σε κτίριο ραδιο-τηλεόρασης
  • [09] Αλλαγές στο φορολογικό σύστημα
  • [10] Ρύθμιση χρεών προς ΙΚΑ
  • [11] Τσοχατζόπουλος για αυξήσεις
  • [12] Στο Τσάμπιονς Λιγκ η ΑΕΚ
  • [13] Ο καφές ύποπτος για καρκίνο

    [01] Απολογία-αποκάλυψη του Παύλου Σερίφη

    29/8/2002 11:14:00 πμ

    Στοιχεία-φωτιά για το Γιάννη Σερίφη και τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο περιέχει σύμφωνα με πληροφορίες η απολογία του Παύλου Σερίφη. Ο Γιωτόπουλος φέρεται να εκτέλεσε τον Ριτσαρντ Γουέλς, ενέργεια στην οποία συμμετείχε ο Γ.Σερίφης. Ο "Λάμπρος" είχε προτείνει να ονομαστεί η οργάνωση 17 Νοέμβρη, ενώ διατήρησε ως το τέλος τον καθοδηγητικό του ρόλο, σύμφωνα με τον Παύλο Σερίφη, ενώ τον εμπλέκει και στην εκτέλεση των αστυνομικών Πέτρου και Σταμούλη. Με επιστολή του ο Γιάννης Σερίφης αρνείται--για άλλη μια φορά--την ανάμειξη του στην υπόθεση της 17Ν.

    ''Πρωταγωνιστής'' ο ''Λάμπρος'' σύμφωνα με ''Νικήτα''

    Νέα στοιχεία και αποκαλυπτικές μαρτυρίες για τη δράση της "17 Νοέμβρη" περιέχονται στις απολογίες δύο κατηγορουμένων για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση.

    Ιδιαίτερα επιβαρυντικός για τον ρόλο του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου στην οργάνωση και τις πρώτες επιχειρήσεις της, παρουσιάζεται στην απολογία του ο Παύλος Σερίφης, ο οποίος είναι ο πρώτος που αποκαλύπτει πως ο Γιωτόπουλος ίδρυσε την οργάνωση και ταυτόχρονα υπήρξε ο ιδεολογικός καθοδηγητής, ιδιότητα που διατήρησε μέχρι και το τέλος.

    Ο "Λάμπρος" ήταν αυτός που πρότεινε να ονομαστεί η οργάνωση 17 Νοέμβρη, λόγω των επίκαιρων γεγονότων του Πολυτεχνείου. Όπως υποστηρίζει στην απολογία του, με τον Γιωτόπουλο τον έφερε σ' επαφή ο εξάδελφος του Γιάννης Σερίφης, ο οποίος συμμετείχε και στην επίθεση κατά Γουέλς.

    Ο ηγετικός ρόλος του Γιωτόπουλου αποκαλύπτεται σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές και από χειρόγραφες σημειώσεις του ίδιου, με ημερομηνία 21 Νοεμβρίου 1981, που βρέθηκαν στο κρησφύγετο της οδού Πάτμου, με ονόματα δημοσίων προσώπων, στόχων της τρομοκρατικής οργάνωσης. Τα ονόματα που προκύπτουν ως ενδεχόμενοι στόχοι, κινούνται στο στενό περιβάλλον του τότε πρωθυπουργού, αλλά και κάποια που πρωταγωνιστούν στη σημερινή πολιτική σκηνή. Ο γραφικός χαρακτήρας έχει ήδη συγκριθεί με άλλα χειρόγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή του Γιωτόπουλου, τη στιγμή της σύλληψης του, στο σπίτι του στους Λειψούς, αλλά και στο Βύρωνα.

    Στη δημοσιότητα ήρθε και τμήμα της ανακριτικής απολογίας του Σωτήρη Κονδύλη, ο οποίος αναφέρει πως η οργάνωση προετοίμαζε χτύπημα και κατά του Μιλτιάδη Εβερτ, όταν ήταν προέδρος της Νέας Δημοκρατίας, ενέργεια με την οποία, όπως είπε, ο ίδιος διαφώνησε.

    "Θέλω να πιστεύω ότι όλος ο ελληνικός λαός και η ηγεσία του τόπου έχουν ένα κοινό στόχο, να εντοπίσουν και να εξουδετερώσουν τους τρομοκράτες" δήλωσε πριν από λίγο στη ΝΕΤ 105,8 ο Μιλτιάδης Έβερτ. Ο κ. 'Εβερτ πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να είναι μέλη της 17Ν μόνο αυτοί που εμφανίζονται μέχρι σήμερα. "Λείπουν" - όπως είπε - "εκείνοι που παρείχαν όλες τις πληροφορίες που περιέχονται στις προκηρύξεις της 17Ν".

    Εν τω μεταξύ παράσταση πολιτικής αγωγής δήλωσαν στον εφέτη ειδικό ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο 12 συγγενείς θυμάτων της οργάνωσης, ανάμεσά τους και η Ντόρα Μπακογιάννη.

    Εν τω μεταξυ, χθες παράσταση πολιτικής αγωγής δήλωσαν στον εφέτη ειδικό ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο 12 συγγενείς θυμάτων της οργανωσης, ανάμεσά τους και η Ντόρα Μπακογιάννη.

    Η ατζέντα του Γιωτόπουλου

    Διακόσια πενήντα ονόματα- Ελλήνων, αλλά και ξένων υπηκόων, περιλαμβάνονται στην ατζέντα του Α. Γιωτόπουλου η οποία βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία όταν συνελήφθη στους Λειψούς.

    Οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας έχουν κατορθώσει να εντοπίσουν μέσα από την ατζέντα ένα κύκλο στενών φίλων του Γιωτόπουλου και της Πινό από τον οποίο αντλούν σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή και τις επαφές του φερόμενου ως αρχηγού της 17Ν.

    Δεν είμαι τρομοκράτης λέει ο Γ. Σερίφης

    Στην απάντηση του, ο Γιάννης Σερίφης αρνείται κατηγορηματικά για μια ακόμη φορά, οποιαδήποτε σχέση με την "17Ν" ή άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις.

    "Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η συκοφάντηση και η ομηρία αγωνιστών, πολιτικών χώρων και κοινωνικών κινημάτων", λέει ο ίδιος και προσθέτει: "Όμως, τώρα, και ειδικά στην περίπτωση μου, η επιχείρηση ξεπερνά σε φαντασία και ανηθικότητα κάθε προηγούμενο αφού "στηρίζεται σε ομολογίες" ανθρώπων που κατηγορούνται ως μέλη της "17 Νοέμβρη". Έχω δηλώσει κατ επανάληψη ότι δεν γνωρίζω κανέναν "Λάμπρο", κανένα "Λουκά" και καμία "Αννα".

    Σε άλλο σημείο της επιστολής του αναφέρει: "Γι' αυτό μου φορτώνεται τη δολοφονία του Γουελς με τέτοιον τρόπο που να μην μπορείτε να με δικάσετε; Για να μπορούν οι Αμερικάνοι να ζητήσουν την έκδοση μου και εσείς, ως συνήθως, να τους ικανοποιήσετε; Επιτέλους, τι παίζεται σε βάρος μου, σε βάρος της κοινωνίας και της αξιοπρέπειας όλων των ελλήνων πολιτών;" καταλήγει ο Γιάννης Σερίφης.

    [02] Συνάντηση Καραμανλή-Μίλερ

    29/8/2002 11:40:00 πμ

    Συνάντηση 45 λεπτών είχε στις 9.30 το πρωί, στη Ρηγίλλης, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν διάφορα θέματα με κύριο βάρος το θέμα της τρομοκρατίας. Εξερχόμενος από τα γραφεία του κόμματος της ΝΔ, ο κ. Μίλερ δήλωσε πως είχε την ευκαιρία μετά από τις διακοπές να συζητήσει αρκετά θέματα με τον κ. Καραμανλή, ενώ τόνισε ότι συνεργάζεται γύρω από το θέμα της τρομοκρατίας με την ελληνικη κυβέρνηση, ώστε οι δίκες να είναι αποτελεσματικές. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το αν σκέφτονται οι ΗΠΑ να ζητήσουν έκδοση ορισμένων τρομοκρατών, για να δικαστούν στις ΗΠΑ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ απάντησε ότι ο στόχος τους είναι να κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να βοηθήσουν τις διωκτικές αρχές.

    [03] Τι μας επιφυλάσσει ο καιρός

    29/8/2002 8:48:00 πμ

    Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από τα βορειοδυτικά όπου θα εκδηλωθούν σποραδικές βροχές και καταιγίδες και από το απόγευμα θα επεκταθούν στο Ιόνιο, την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα και τα νησιά του βόρειου Αιγαίου, ενώ θα συνοδεύονται από ισχυρούς άνεμους και πιθανόν χαλάζι. Αύριο θα επεκταθούν σε όλη σχεδόν τη χώρα αλλά σταδιακά από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Αυξημένη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων συνιστά στις αρμόδιες υπηρεσίες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

    [04] Πυρκαγιά σε οχηματαγωγό

    29/8/2002 11:30:00 πμ

    Πυρκαγιά ξέσπασε το πρωί στο μηχανοστάσιο του υπό σημαία Καμπότζης οχηματαγωγού ''Αντωνία'' που βρισκόταν στο Νότιο Μώλο Δραπετσώνας, πιθανόν πραγματοποιώντας επισκευές. Από τη φωτιά τραυματίσθηκε ελαφρά ένα αλλοδαπό μέλος του πληρώματος ενώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΕΝ, τέθηκε υπό έλεγχο στις 11 το πρωί.

    [05] Μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα έχουμε επιτεθέι στο Ιρακ

    29/8/2002 11:47:00 πμ

    Στρατιωτική επίθεση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα πρέπει να εξαπολύσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον του Ιράκ σύμφωνα με δηλώσεις δύο ανώτατων στρατιωτικών αξιωματούχων των ΗΠΑ που δημοσιεύονται σήμερα στην ισραηλινή εφημερίδα Μααρίβ. Η επίθεση αυτή θα διαρκέσει πολλές εβδομάδες και θα παραταθεί μέχρι την εξόντωση του ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσέιν, αναφέρεται σε έκθεση που παρουσίασαν οι δύο Aμερικανοί στρατηγοί προς τους ισραηλινούς και ιορδανούς στρατιωτικούς.

    ''Θα λάβουμε τα μέτρα μας ώστε το Ιράκ να μην είναι σε θέση αν επιτεθεί εναντίον του Ισραήλ. Θα προσπαθήσουμε να πλήξουμε το συντομότερο δυνατόν τους εκτοξευτήρες των πυραύλων Scud και το Ισραήλ θα έχει ενημερωθεί εγκαίρως'', δήλωσαν οι δύο Aμερικανοί στρατηγοί κατά την παρουσίαση της έκθεσης αυτής. ''Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη αντίδρασης'', δήλωσε ο ένας από τους δύο Aμερικανούς στρατιωτικούς. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι Αμερικανοί θα εξαπολύσουν μαζική αεροπορική επίθεση, σε συνδυασμό με επίθεση από θαλάσσης και μία εισβολή χερσαίων δυνάμεων.

    [06] Οχι σε επίθεση στο Ιράκ λέει η Τουρκία

    29/8/2002 10:05:00 πμ

    Την αντίθεσή της στα αμερικανικά σχέδια για επίθεση στο Ιράκ επανέλαβε η Τουρκία: Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ, που είχε συναντήσεις στην Ουάσιγκτον με υπουργούς και συμβούλους του προέδρου Μπους, τάχθηκε υπέρ μιας "ειρηνικής διευθέτησης" του ιρακινού ζητήματος. Ο Ζιγιάλ--νούμερο δύο στην τουρκική διπλωματία--είχε σειρά συναντήσεων χθες και σήμερα στην Ουάσινγκτον με πολλούς αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών και κυρίως με τον Αμερικανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών για πολιτικές υποθέσεις, Μαρκ Γκρόσμαν.

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, συμμετείχε για λίγο στη συζήτηση, σύμφωνα με τουρκική διπλωματική πηγή. Ο Ζιγιάλ συναντήθηκε εξάλλου στο Πεντάγωνο με το νούμερο δυο του υπουργείου Αμυνας, Πολ Βούλφοβιτς και για λίγο με τον υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

    Ο Ζιγιάλ είχε σήμερα συνομιλίες μέσω τηλεδιάσκεψης με τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσέινι και την προεδρική σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Κοντολίζα Ράις, δήλωσε η ίδια πηγή. Ο Τούρκος διπλωμάτης δήλωσε πως οι συνομιλίες αφορούσαν τον τρόπο να επανέλθει το Ιράκ ''στη διεθνή κοινότητα''. '''Εχει ανάγκη το Ιράκ μια χειρουργική εισβολή ή μια μακροπρόθεσμη θεραπεία; Εμείς νομίζουμε ότι χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη θεραπεία, γιατί η χειρουργική επέμβαση δεν θα είναι αρκετή'', πρόσθεσε.

    Όσον αφορά την απειλή από την κατοχή πυρηνικών όπλων από το Ιράκ, ο Ζιγιάλ αναγνώρισε πως υπάρχει μια ''διαφορά αντίληψης με τις ΗΠΑ''. ''Η αντίληψη των ΗΠΑ είναι ότι αυτά τα όπλα μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τρομοκρατικά στοιχεία (...), αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις με αυτή την έννοια'', είπε.

    Ο Τούρκος αξιωματούχος προειδοποίησε πως μια αμερικανική ενέργεια στο Ιράκ θα πρέπει να γίνει υπό το κάλυμμα της διεθνούς νομιμότητας. ''Ένα ψήφισμα του ΟΗΕ, μια διεθνής συναίνεση, να τι θα προσδώσει νομιμότητα σε μιαν ενέργεια των ΗΠΑ'', δήλωσε.

    Ο Ζιγιάλ αρνήθηκε να πει κατά πόσον η Τουρκία θα δώσει, ή όχι την έγκρισή της στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τις τουρκικές αεροπορικές βάσεις για να εξαπολύσουν μιαν επίθεση εναντίον του Ιράκ, περιοριζόμενος να πει ότι συνομιλίες γίνονται πάντα.

    [07] Στις 16 Σεπτεμβρίου συνεδριάζουν για το μεσανατολικό

    Πηγή: NET 105,8 fm 29/8/2002 9:26:00 πμ

    Η ομάδα "των Τεσσάρων" για το Μεσανατολικό, (Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ρωσία και ο ΟΗΕ), θα συγκληθεί στις 16 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συζητήσει την πορεία των επαφών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Η πολιτική της παλαιστινιακής αρχής είναι να τηρεί τις συμφωνίες και έχει λάβει σοβαρά κατασταλτικά μέτρα. Όμως το 92% των παραβιάσεων των υπογραφεισών συμφωνιών μεταξύ των 2 πλευρών έγιναν από τους Ισραηλινούς", δήλωσε στους 105,8 ο Ισμάτ Σάμπρι, πρόξενος της παλαιστινιακής. πρεσβείας.

    Νέες συλλήψεις

    Χθες, ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε τον πολιτικό αρχηγό του ισλαμικού κινήματος Χαμάς στην περιοχή της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη, ενώ τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν τη νύχτα από ισραηλινά πυρά σε χωριό της Γάζας.

    [08] Ισπανία: Πυρκαγιά σε κτίριο ραδιο-τηλεόρασης

    29/8/2002 9:35:00 πμ

    Πυρκαγιά που ξέσπασε χθες λόγω βραχυκυκλώματος στον πύργο της ισπανικής ράδιο-τηλεόρασης άφησε εκατομμύρια Ισπανούς χωρίς ενημέρωση για πολλές ώρες, ευτυχώς όμως δεν άφησε θύματα. Ο πύργος Τερεσπάνα, είναι το ψηλότερο κτίριο της Μαδρίτης και σ' αυτόν στεγάζονταν όλο το τεχνικό τμήμα της τηλεόρασης, αλλά και το κρατικό ραδιόφωνο που αφορά, όχι μόνο την πρωτεύουσα, αλλά και το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.

    [09] Αλλαγές στο φορολογικό σύστημα

    29/8/2002 8:57:00 πμ

    Στην ελληνική οικογένεια, την μικρομεσαία επιχείρηση, καθώς και στην απλοποίηση των σχέσεών τους με το φορολογικό σύστημα θα επικεντρώνονται οι αλλαγές στη φορολογία που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους θα φθάνει τα 10.000 ευρώ και για τους υπόλοιπους φορολογούμενους τα 9.500 ευρώ.

    Ενίσχυση ελληνικής οικογένειας και επιχείρησης

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, στις δύο αυτές κατηγορίες (οικογένεια-επιχείρηση) θα δοθεί κάθε δυνατότητα ώστε να έχουν ουσιαστική ενίσχυση από τη φορολογική μεταρρύθμιση.

    Για το θέμα των ανατιμήσεων ο κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι αυτές δεν συμφέρουν την ελληνική οικονομία και τους πολίτες, για αυτό η κυβέρνηση θα επιμείνει στην ενημέρωση, την ανταλλαγή πληροφόρησης με τις επιχειρήσεις, αλλά και τον έλεγχο των επιχειρήσεων.

    [10] Ρύθμιση χρεών προς ΙΚΑ

    29/8/2002 9:06:00 πμ

    Τροπολογία ρύθμισης χρεών προς το ΙΚΑ, των εργοδοτών των κοινών και οικοδομικοτεχνικών επιχειρήσεων, για χρέη μέχρι τα τέλη του 1999, υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Βουλής. Η εν λόγω τροπολογία, συμπεριληφθείσα στο νομοσχέδιο για τη σύσταση λογαριασμού αγροτικής εστίας, προβλέπει μείωση των χρεών προς το ΙΚΑ των συγκεκριμένων επιχειρήσεων κατά 80%, εφόσον οι οφειλές καταβληθούν εφ' άπαξ και κατά 50%, εφόσον ρυθμιστεί η εξόφλησή τους σε δόσεις, υπό την προϋπόθεση της παράλληλης συνολικής ρύθμισης, ή εξόφλησης και των τυχόν λοιπών οφειλών, από την 1/1/2000 και εφεξής.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλείται απώλεια εσόδων του προϋπολογισμού του ΙΚΑ, κυμαινόμενη ανάμεσα στα 554.659.000 ευρώ έως 886.867.000 ευρώ - οι απώλειες για το κράτος, θα είναι δε, μεγαλύτερες, καθώς κατά τη σημερινή συζήτηση της τροπολογίας, αποφασίστηκε η αύξηση του εύρους των ρυθμίσεων κατά ένα έτος, καθώς η αρχική μορφή της τροπολογίας, αναφερόταν σε οφειλές μέχρι τα τέλη του 1998.

    Η ρύθμιση ωστόσο κρίθηκε αναγκαία, καθώς η έλλειψη ειδικού προσωπικού ελέγχου, σε συνδυασμό με την αύξηση του ποσοστού των ανέλεγκτων επιχειρήσεων, οδήγησε σε ενδεχόμενο παραγραφής των αβεβαίωτων οφειλών. Παραλλήλως δε, κρίνεται επιβεβλημένη και η τακτοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων σε σύντομο χρονικό διάστημα, προς υποβοήθηση των διαδικασιών εφαρμογής του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΙΚΑ.

    Τέλος, σημειώνεται ότι η τροπολογία υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (οι τελευταίοι μάλιστα, ζήτησαν και επέκταση της ρύθμισης για χρέη και προς τα ταμεία των ΝΠΔΔ), ενώ καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ και τον ΣΥΝ.

    [11] Τσοχατζόπουλος για αυξήσεις

    29/8/2002 8:52:00 πμ

    Έκκληση στον εμπορικό κόσμο και τους καταναλωτές να καταβάλουν κάθε προσπάθεια, ώστε να ελεγχθούν οι τιμές, απηύθυνε, ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος ο οποίος, μετά από συνάντηση με εκπροσώπους των εμπόρων, παραδέχθηκε ότι παρατηρούνται αυξήσεις σε βασικά είδη και υπηρεσίες. Η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα, σε περίπτωση περαιτέρω αυξήσεων, προειδοποίησε ο κ.Τσοχατζόπουλος.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν αυξήσεις σε βασικά προϊόντα, λόγω των στρογγυλοποιήσεων των τιμών αναγνώρισε δε ότι υπάρχουν σημαντικές ανατιμήσεις στο πετρέλαιο, στο εμφιαλωμένο νερό ,στις υπηρεσίες και σε βασικά είδη διατροφής.

    Όπως είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν θα είναι αποδεκτές περαιτέρω αυξήσεις και εφ' όσον αυτό συμβεί η κυβέρνηση θα πάρει τα κατάλληλα μέτρα.

    Τις επόμενες ημέρες ο κ. Τσοχατζόπουλος θα συναντηθεί με εκπροσώπους της βιομηχανίας καθώς και της Ένωσης Καταναλωτών.

    Πάντως, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας Παναγιώτης Καρελλάς υποστήριξε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, ότι οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ δεν φέρνουν αποτέλεσμα γιατί είναι επιλεκτικοί, ενώ για τις λεγόμενες "συμφωνίες κυρίων" διαμαρτυρήθηκε ότι δεν τηρούνται από πλευράς των ΔΕΚΟ.

    Τόνισε επίσης ότι ο καταναλωτής υποτιμά την αξία των κερμάτων και τάχθηκε υπέρ της άποψης το ευρώ να γίνει χαρτονόμισμα για λόγους ψυχολογίας του καταναλωτή.

    Κατά τη χθεσινή συνάντησή του κ.Θεοδώρου με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, ο πρόεδρος του οργάνου Δημήτρης Δασκαλόπουλος δήλωσε ότι τα τελευταία έξι χρόνια οι ετήσιες αυξήσεις που κάνουν οι βιομηχανίες συσκευασμένων τροφίμων είναι ίσες ή μικρότερες από τον πληθωρισμό.

    Το ίδιο θα συνεχίσει να γίνεται και στο μέλλον γιατί στον κλάδο υπάρχει έντονος ανταγωνισμός και μεγάλη ευκολία για τον καταναλωτή να κάνει τις επιλογές του.

    [12] Στο Τσάμπιονς Λιγκ η ΑΕΚ

    29/8/2002 12:24:00 πμ

    Μετά από οκτώ χρόνια, η ΑΕΚ επιστρέφει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Στη ρεβάνς του Γ΄ προκριματικού, η "Ένωση" επικράτησε 1-0 του ΑΠΟΕΛ στο "Νίκος Γκούμας" και σε συνδυασμό με τη νίκη της (3-2) στη Λευκωσία, πήρε το εισιτήριο για έναν από τους οκτώ ομίλους της διοργάνωσης των πρωταθλητών. Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης πέτυχε ο Κοσταρικανός Μαουρίτσιο Ράιτ στο 58΄.

    Τέσσερις αλλαγές υπήρχαν στην ενδεκάδα της ΑΕΚ, σε σχέση με το σύνολο που είχε παρουσιαστεί στους τελευταίους αγώνες. Μία ήταν αναγκαστική, καθώς ο Γεωργέας πήρε τη θέση του τραυματία Μπορμπόκη, ενώ ο Μπάγεβιτς προτίμησε τον Κατσουράνη από τον Μαλαδένη, τον Κωνσταντινίδη από τον Γεωργάτο και τον Μιχάλη Καψή (εκτός αποστολής στη Λευκωσία) αντί του Κρέεκ.

    Οι "κιτρινόμαυροι" μπήκαν στο ματς με διαθέσεις... εξολοθρευτών και δημιούργησαν αρκετές ευκαιρίες. Πιο σημαντική αυτή του 14ου λεπτού, όταν μετά από έξοχο "τακουνάκι" του Νικολαΐδη, ο Κωνσταντινίδης βρέθηκε μόνος απέναντι στον Μορφή, όμως καθυστέρησε και τον πρόλαβε ο Δασκαλάκης. Στο 28΄ από λάθος του Μορφή η ΑΕΚ κέρδισε έμμεσο, όμως στη συνέχεια ο τερματοφύλακας του ΑΠΟΕΛ εξιλεώθηκε αποκρούοντας το σουτ του Τσάρτα.

    Τότε, συνέβη ό,τι και στο ματς με το Αιγάλεω. Η ΑΕΚ "βυθίστηκε" σε νάρκη και λίγο έλλειψε να το πληρώσει στο 33΄ όταν ο Σατσιάς σούταρε λίγο έξω από την περιοχή, όμως ο Σάκης Χιώτης, παρά την εξαιρετικά περιορισμένη ορατότητα που είχε, κατάφερε να μπλοκάρει τη μπάλα.

    Παρότι η ΑΕΚ δεν ανέβασε αισθητά την απόδοσή της, ευτύχησε να προηγηθεί από μια "στημένη" φάση. Στο 58΄ ο Τσάρτας εκτέλεσε (ένα από τα πολλά) κόρνερ, ο Μαουρίτσιο Ράιτ σηκώθηκε πιο ψηλά απ΄όλη την άμυνα του ΑΠΟΕΛ και "κάρφωσε" τη μπάλα στα δίχτυα του Μορφή. Ουσιαστικά το γκολ του Κοσταρικανού εκμηδένισε τις -όποιες- ελπίδες είχαν οι πρωταθλητές Κύπρου και μετέτρεψε το υπόλοιπο του αγώνα σε τυπική διαδικασία.

    Η μεγαλύτερη ευκαιρία για τον ΑΠΟΕΛ χάθηκε στο 75΄ όταν μετά από κόρνερ του Μαλέκκου και σουτ του Χαραλαμπίδη, η μπάλα "βρήκε" στον Ράιτ και στη συνέχεια στο δοκάρι του Χιώτη.

    Τελικά, τίποτε δεν άλλαξε και η ΑΕΚ υποχρέωσε τον ΑΠΟΕΛ στην πρώτη εν Ελλάδι ήττα του (σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις), έχοντας λίγα πράγματα να επιδείξει, όπως το πάθος του Ντέμη Νικολαϊδη, αλλά και την πολύ καλή παρουσία του Μιχάλη Καψή, ενός παίκτη ο οποίος μέχρι χθες ήταν εκτός πλάνων του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Μετά τη σημερινή του εμφάνιση, μάλλον εξασφάλισε θέση βασικού στο κέντρο της "κιτρινόμαυρης" άμυνας.

    Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Δανός Κλάους Λάρσεν που δεν χρειάστηκε να βγάλει κάρτα από το τσεπάκι του.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΑΕΚ: Χιώτης, Γεωργέας, Ράιτ, Καψής, Κασάπης, Ζαγοράκης, Κατσουράνης, Κωνσταντινίδης (54΄ Ιβιτς), Λάκης (82΄ Πέτκοφ), Τσάρτας, Νικολαϊδης

    ΑΠΟΕΛ: Μορφής, Σιράκοφ (46΄ Αλεξάνδρου), Δασκαλάκης, Ηλία (73΄ Χαραλάμπους), Οκκαρίδης, Γεωργίου, Χατσατριάν, Χαραλαμπίδης, Μαλέκκος, Σατσιάς, Αγαθοκλέους (58΄ Ανονάμ)

    [13] Ο καφές ύποπτος για καρκίνο

    29/8/2002 11:07:00 πμ

    Καρκίνο πιθανόν να προκαλεί ουσία, ίχνη της οποίας βρήκαν στον καφέ Γερμανοί ερευνητές, αν και όχι σε τόσο υψηλές συγκεντρώσεις όσο στις λιπαρές τροφές, όπως τα τσιπς, οι τηγανιτές πατάτες ή το ψωμί. Ερευνητές του γερμανικού οικολογικού περιοδικού Oeko-Test βρήκαν ακρυλαμίδιο, το οποίο είναι πιθανόν καρκινογόνος παράγοντας, στις 24 μάρκες αλεσμένου καφέ και στις επτά μάρκες εσπρέσο που έλεγξαν.

    ''Ήταν γνωστό πως υπάρχει ακρυλαμίδιο στους κόκκους του καφέ. Θέλαμε να μάθουμε πόσο πολλή από την ουσία αυτή φτάνει ως το φλυτζάνι του καφέ'', δήλωσε προς το Ρόιτερ ο διευθυντής του Oeko-Test.

    Με το τεστ διαπιστώθηκε πως η ουσία είναι παρούσα στο ρόφημα, μολονότι σε πολύ μικρότερες ποσότητες απ' ό,τι στους αλεσμένους κόκκους του καφέ. Ο επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδίας καφέ Βίνφριντ Τίγκες δήλωσε πως το ακρυλαμίδιο δεν υπάρχει στους ωμούς κόκκους του καφέ, αλλά σχηματίζεται όταν αυτοί ψήνονται.

    Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι παραγωγοί καφέ αναζητούν τρόπους να παράγουν το προϊόν τους χωρίς την ουσία αυτή. ''Είναι ένα θέμα για μας. Δεν είναι σαφές προς το παρόν αν το ακρυλαμίδιο είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο, αλλά αν είναι θέλουμε να το βγάλουμε από τον καφέ'', δήλωσε προς το Ρόιτερ. ''Ευτυχώς υπάρχει σε πολύ μικρές ποσότητες στον καφέ, αλλά όλοι οι παραγωγοί καφέ διεξάγουν έρευνες για το πώς σχηματίζεται η ουσία αυτή'', πρόσθεσε ο Τίγκες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 29 August 2002 - 8:57:29 UTC