Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-08-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλήσεις τώρα και στους πεζούς η Τροχαία
  • [02] Επίθεση Καραμανλή από την Κορινθία
  • [03] Λαλιώτης: ''Συνεργασία δυνάμεων Αριστεράς''
  • [04] Στην λαϊκή αγορά των Εξαρχείων ο Παπουτσής
  • [05] Εγκαινιάσθηκαν έξι ΚΕΠ σε Καβάλα-Δράμα
  • [06] Αυξάνεται το ωράριο των τραπεζών
  • [07] Φωτιά σε κρουαζιερόπλοιο - Σώοι οι επιβάτες
  • [08] Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ε.Ε. στο μικροσκόπιο των 15
  • [09] Πολύνεκρο ναυάγιο στην Ινδία
  • [10] Ελπίδες για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους
  • [11] Κληρίδης-Ντεκτάς: Ενα βήμα πριν το Παρίσι
  • [12] Νέα επίθεση ισραηλινών με πυραύλους
  • [13] Ινδονησία: Φονική επίθεση ανταρτών
  • [14] Συνετρίβη αεροταξί σε περιοχή της Βραζιλίας
  • [15] Γαλλία:Πρωτοφανής υπόθεση βασανισμού 19χρονου
  • [16] Κολομβία: Νέες αιματηρές εμφύλιες συγκρούσεις
  • [17] ΠΓΔΜ: Ελεύθεροι οι πέντε όμηροι
  • [18] Μουντομπάσκετ: Στη β' φάση η Βραζιλία
  • [19] Βρετανία:Ανησυχία για τη νόσο των λεγεωναρίων
  • [20] Φεστιβάλ Σερβικών Τεχνών ''SERBIART''
  • [21] Πρόβα τζενεράλε για τον 1ο ελληνικό δορυφόρο

    [01] Κλήσεις τώρα και στους πεζούς η Τροχαία

    31/8/2002 4:13:00 μμ

    Όσο και αν ακούγεται εξωπραγματικό... 146 άνθρωποι σκοτώθηκαν πέρυσι ως πεζοί και 61 φέτος κάτι που σημαίνει ότι ο φόρος αίματος σε αναλογία με τα άλλα ατυχήματα είναι πάρα πολύ μεγάλος. Οι περισσότεροι νεκροί συνήθως είναι ηλικιωμένοι και παιδιά που αγνοούν οι μεν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, οι δε υπερεκτιμώντας τις δυνάμεις τους, πιστεύουν ότι θα προλάβουν να διασχίσουν το οδόστρωμα. Η Τροχαία σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει τους πεζούς από τις 13 Σεπτεμβρίου προχωρά σε δραστικά μέτρα. Έτσι πλέον κλήσεις θα δίνονται όχι μόνο στους οδηγούς, αλλά και στους πεζούς που παραβιάζουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

    Η εξόρμηση της Τροχαίας αρχίζει από την Δευτέρα με αυστηρούς ελέγχους και συστάσεις στους πεζούς, ενώ από τις 13 Σεπτεμβρίου θα επιβάλει πρόστιμα ύψους 16 ευρώ σε όσους παραβιάζουν τον ΚΟΚ.

    Οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε όσους παραβιάζουν το κόκκινο σηματοδότη, επιχειρούν να περάσουν στο απέναντι πεζοδρόμιο από σημεία που δεν υπάρχει διάβαση πεζών και υπερπηδούν τα διαχωριστικά στηθαία.

    Οι άνδρες της Τροχαίας θα βρεθούν σε 29 κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, στους οποίους έχουν σημειωθεί τα περισσότερα δυστυχήματα. Εκτός από τις κυριότερες οδικές αρτηρίες του κέντρου της πρωτεύουσας, στους δρόμους αυτούς περιλαμβάνονται οι: Θησέως, Μεσογείων, Λαυρίου, Βουλιαγμένης, Σπάτων, Ποσειδώνος, Δημοκρατίας, Αθηνών, Κηφισού, Κηφησίας, Π.Ράλλη, Ιερά Οδός, κ.ά.

    Στο μεταξύ θα συνεχιστούν και θα ενταθούν οι έλεγχοι στα αυτοκίνητα για υπερβολική ταχύτητα, κατανάλωση αλκοόλ, χρήση ζωνών ασφαλείας ή κράνους, αλλά και για την κατάσταση των ελαστικών όλων των οχημάτων, με κύρια έμφαση όμως στα σχολικά και στα φορτηγά.

    [02] Επίθεση Καραμανλή από την Κορινθία

    31/8/2002 5:57:00 μμ

    Φωτογραφία Αρχείου

    Κατά μέτωπο επίθεση στην κυβέρνηση έκανε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής κατά την διάρκεια της περιοδείας του στην Κορινθία. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στις ανατιμήσεις των τελευταίων εβδομάδων στην αγορά και όσον αφορά τις δημοτικές εκλογές κάλεσε την κυβέρνηση να αποφύγει τη σπατάλη κρατικών κονδυλίων για την υποστήριξη των υποψηφίων της.

    Σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Καραμανλή ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας τον κατηγόρησε για απροκάλυπτη επίθεση κατά των γενικών γραμματέων περιφερειών με σκοπό, όπως σημειώνει, να καλύψει την ανυπαρξία την αδράνεια και την αδιαφορία που χαρακτηρίζει το έργο των εκλεγμένων με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας δημοτικών και νομαρχιακών αρχών.

    [03] Λαλιώτης: ''Συνεργασία δυνάμεων Αριστεράς''

    31/8/2002 3:12:00 μμ

    Φωτογραφία Αρχείου

    Μήνυμα συνεργασίας με τις δυνάμεις της αριστεράς σε όλα τα επίπεδα απηύθυνε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης κατά τη διάρκεια της τριήμερης περιοδείας του στην Ξάνθη και την Κομοτηνή. Ο κ. Λαλιώτης σε χθεσινή του ομιλία χαρακτήρισε παράδειγμα προς μίμηση τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ , στο πρόσωπο του υποψήφιου δημάρχου Ξάνθης Κώστα Γούναρη. Ο γ.γ. της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του χθες βράδυ στη συγκέντρωση του κ. Γούναρη, παρόντος του προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου , τόνισε ότι ανοίγονται δρόμοι ελπίδας, νίκης και προοπτικής για συμπόρευση με ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων.

    [04] Στην λαϊκή αγορά των Εξαρχείων ο Παπουτσής

    31/8/2002 2:45:00 μμ

    Την αντίθεση του στην κατάργηση των λαϊκών αγορών εξέφρασε σήμερα κατά την διάρκεια της περιοδείας του στην λαϊκή αγορά των Εξαρχείων ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων κ. Χρήστος Παπουτσής, συνοδευόμενος από υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους. Όσον αφορά στις αυξήσεις που παρατηρούνται, ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι οφείλονται στις στρογγυλοποιήσεις των τιμών και πρόσθεσε ότι ο καταναλωτής μπορεί να συγκρίνει και να επιλέγει πλέον τα προϊόντα, ανάλογα με τις τιμές και την ποιότητά τους. Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ συνέστησε συγκράτηση και συνεργασία από όλους, εμπόρους, παραγωγούς και καταναλωτές ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός και να ενισχυθεί η οικονομία.

    Στην λαϊκή αγορά των Εξαρχείων βρέθηκε και ο υποψήφιος του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης, ενώ ο υποψήφιος του ΔΙΚΚΗ Γιάννης Δημαράς επισκέφτηκε αυτή των Αμπελοκήπων.

    Ο Σπύρος Χαλβατζής επισκέφτηκε το πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.

    [05] Εγκαινιάσθηκαν έξι ΚΕΠ σε Καβάλα-Δράμα

    31/8/2002 12:40:00 μμ

    Εγκαινιάσθηκε χθες το βράδυ από τον υφυπουργό Εσωτερικών Σταύρο Μπένο το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) του δήμου Καβάλας, που θα λειτουργεί στην περιοχή του Αγίου Νικολάου της πόλης. Νωρίτερα ο υφυπουργός Εσωτερικών είχε εγκαινιάσει παρόμοια Κέντρα στο δήμο Φιλίππων Καβάλας, στη Νικήσιανη, στο Καλαμπάκι, την Προσοτσάνη και το δήμο του Νικηφόρου Δράμας, τονίζοντας ότι στόχος του ΚΕΠ είναι η διεκπεραίωση υποθέσεων των πολιτών από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Τριακόσιες διοικητικές διαδικασίες που σταδιακά θα αυξηθούν εξυπηρετούνται μέσω του κέντρου.

    Σε τελευταία του επίσκεψη στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ο κ. Μπένος είχε ανακοινώσει πως σύμφωνα με πρόβλεψή του μέχρι τα τέλη του χρόνου θα έχουν τεθεί σε λειτουργία 500 Κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα και άλλα τόσα έως τα μέσα της ερχόμενης χρονιάς. Υπάρχει μάλιστα προοπτική παρόμοια ΚΕΠ να ιδρυθούν και στις πρεσβείες και τα προξενεία της Ελλάδας.

    [06] Αυξάνεται το ωράριο των τραπεζών

    31/8/2002 5:42:00 μμ

    Κατά μισή ώρα αυξάνεται από τη Δευτέρα το ωράριο συναλλαγών του κοινού με τις τράπεζες, σε εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης που υπέγραψε η ΟΤΟΕ το Μάιο με τους τραπεζίτες. Έτσι οι τράπεζες θα ανοίγουν από τη Δευτέρα έως την Πέμπτη στις 8 το πρωί και θα κλείνουν στις 2 και μισή μετά το μεσημέρι, ενώ την Παρασκευή από τις 8 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι.

    [07] Φωτιά σε κρουαζιερόπλοιο - Σώοι οι επιβάτες

    31/8/2002 12:46:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Εκκενώθηκε σήμερα το πρωί στη Βενετία κρουαζιερόπλοιο εξαιτίας πυρκαγιάς, την οποία όμως γρήγορα έσβησαν πυροσβέστες που έσπευσαν στο λιμάνι. Το πλοίο ''Αzur'' με σημαία Παναμά είχε αποπλεύσει από το Πειραιά με 300 επιβάτες. Σύμφωνα με το λιμεναρχείο, η πυρκαγιά ξέσπασε στις 8:30 το πρωί (ώρα Ελλάδας) στις κουζίνες του πλοίου, αλλά γρήγορα επεκτάθηκε καθιστώντας αναγκαία την απομάκρυνση των επιβατών και του πληρώματος.

    [08] Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ε.Ε. στο μικροσκόπιο των 15

    31/8/2002 5:38:00 μμ

    Την επανεξέταση του θέματος που έχει προκύψει ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όσον αφορά την στάση της τελευταίας σχετικά με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αποφάσισαν οι 15 ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της άτυπης συνόδους τους στο Έλσινορ της Δανίας. Επίσης, οι 15 υπουργοί συμφώνησαν ότι θα πρέπει να ασκηθεί πίεση προς το Ιράκ για να δεχτεί τους επιθεωρητές αλλά και να τηρηθεί η νομιμότητα, ενώ υιοθετήθηκε η πρόταση της Δανίας για λύση στο Μεσανατολικό ως κοινή ευρωπαϊκή θέση.

    Αναβολή στο θέμα του ΔΠΔ

    Το αμερικανικό αίτημα για την εξαίρεση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, κατά πρόταση της Προεδρίας θα εξετασθεί εκ νέου από ειδικούς νομικούς, όπως ανέφερε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.

    Η αποσαφήνιση αυτή κρίθηκε απαραίτητη καθώς οι νομικές υπηρεσίες της Κομισιόν, της Γαλλίας, Γερμανίας, Αυστρίας κι Ελλάδας θεωρούν την ικανοποίηση των ΗΠΑ ως ασύμβατη με τις ευρωπαϊκές συνθήκες, πλην όμως η Βρετανία έχει την αντίθετη άποψη.

    Ως εκ τούτου, οι 15 υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν:

    α) να επανέλθουν επί του θέματος για να εξετάσουν και τις δυνατότητες διαμόρφωσης μιας κοινής ευρωπαϊκής στάσης, όταν ετοιμασθεί και η νομική γνωμοδότηση της Προεδρίας,

    β) να ενημερώσουν ταυτόχρονα τις υποψήφιες χώρες για αυτή τους την απόφαση και

    γ) να συζητήσουν το θέμα στις 13 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, στη διάρκεια της συνάντησης των 15 υπουργών Εξωτερικών με τον αμερικανό ομόλογό τους Κόλιν Πάουελ.

    Να τηρηθεί η νομιμότητα όσον αφορά το Ιράκ

    Στη σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου εξετάσθηκαν οι πιθανές εξελίξεις στο Ιράκ και υπογραμμίσθηκε από τους πάντες, η ανάγκη να τηρηθεί η νομιμότητα που προβλέπει την εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών σε οποιαδήποτε επιχείρηση κατά του Ιράκ.

    Επίσης, σημειώθηκε ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση στον Σαντάμ Χουσεΐν ώστε να δεχθεί τους "πυρηνικούς επιθεωρητές" διασφαλίζοντάς τους πρόσβαση στους μηχανισμούς, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη μιας καλύτερης ενημέρωσης γύρω από τις ευαίσθητες και κρίσιμες πληροφορίες.

    Επί του θέματος, ο γερμανός υπουργός Γ. Φίσερ υπογράμμισε ότι μια ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση κατά του Ιράκ θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή και σημείωσε ότι θα διευκολύνει την ανάπτυξη νέων εστιών τρομοκρατίας.

    Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου εξάλλου υπενθύμισε, ότι η αμερικανική πολιτική διαμορφώνεται σε πολλά κέντρα εξουσίας και υπέδειξε στους ομολόγους του να συζητήσουν το θέμα με πολλούς και διαφορετικούς αμερικανικούς φορείς εξουσίας.

    ''Ναι'' στην πρόταση της Δανίας

    Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών υιοθέτησαν την πρόταση της προεδρείας για λύση στο Μεσανατολικό, ως κοινή ευρωπαϊκή θέση.

    Το σχέδιο της Δανίας έχει τρία στάδια που προβλέπουν: την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων για τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών των Παλαιστινίων, την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους με προσωρινά σύνορα και την τελική επίλυση ως το 2005.

    Στην τετραμερή σύνοδο των ΗΠΑ, ΟΗΕ, Ρωσίας και ΕΕ, που θα συνέλθει στη Ν. Υόρκη στις 16/9 για το Μεσανατολικό, έστρεψαν επίσης το ενδιαφέρον τους οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών.

    Συγκεκριμένα, υπογράμμισαν ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για διεύρυνση της σύνθεσης με τη συμμετοχή του Ισραήλ και των αράβων.

    Τέλος, αποφασίστηκε η συγκρότηση μιας υπηρεσίας που θα ασχολείται με την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και ζητήθηκε από την Κομισιόν να διαμορφώσει μια σχετική πρόταση.

    Κατά τις πληροφορίες ειδικότερα, ήδη εκτιμήθηκε ότι μπορεί να αφιερωθεί ένα κονδύλι 500 εκ. ευρώ για την εξυπηρέτηση αυτής της Υπηρεσίας, ενώ υπήρξε διχογνωμία για την πηγή προέλευσης αυτών των πόρων.

    [09] Πολύνεκρο ναυάγιο στην Ινδία

    31/8/2002 4:22:00 μμ

    Φωτογραφία Αρχείου

    Πάνω από 50 άνθρωποι εκφράζονται φόβοι ότι πνίγηκαν σήμερα όταν ένα υπερφορτωμένο πλοιάριο που μετέφερε υπαλλήλους και μαθητές βυθίστηκε στον ποταμό Μπαϊταράνι του κρατιδίου Ορίσα της ανατολικής Ινδίας. Έξι επιβάτες κατάφεραν να κολυμπήσουν μέχρι την όχθη, αλλά ένας από αυτούς υπέκυψε αργότερα, σύμφωνα με τα ινδικά μέσα ενημέρωσης. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί δύο πτώματα και τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν απελπισμένες προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων. Σύμφωνα με πληροφορίες το πλοίο, στο οποίο επέβαιναν περίπου 70 άτομα, έπλεε με κατεύθυνση την Τζαϊπούρ, όταν προσέκρουσε σε εμπόδιο και ανετράπη.

    [10] Ελπίδες για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους

    31/8/2002 3:33:00 μμ

    Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Χαβιέρ Σολάνα εκτίμησε σήμερα από το Χέλσινμποργκ της Σουηδίας ότι ''η δημιουργία ενός προσωρινού παλαιστινιακού κράτους δεν είναι απίθανη μέσα στο επόμενο έτος'', όπως προβλέπεται από το ειρηνευτικό σχέδιο που παρουσίασε η Δανία, η προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ. Ωστόσο ο ίδιος υπογράμμισε ότι ''πρέπει να δώσουμε σαφώς την αίσθηση ότι τα προσωρινά αυτά σύνορα δεν θα παγιωθούν το 2003 και ότι οι διαπραγματεύσεις για τον τελικό καθορισμό των συνόρων θα γίνουν με βάση τα σύνορα όπως αυτά ήταν το 1967 (πριν τον πόλεμο των Εξι Ημερών)''. Την ίδια ώρα οι Ισραηλινοί συνεχίζουν τις επιχειρήσεις στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Σήμερα κοντά στη Ραμάλα σημειώθηκαν συλλήψεις δύο Παλαιστινίων, ο ένας εκ των οποίων εικάζεται ότι είναι ο ηγέτης της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς στη Δυτική Οχθη. Νωρίτερα, η Χαμάς απέρριπτε τις εκκλήσεις του Παλαιστίνιου υπουργού Εσωτερικών για τερματισμό των επιθέσεων αυτοκτονίας εναντίον Ισραηλινών.

    Εκκλήσεις που πέφτουν στο κενό...

    Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα, δήλωσε πως οι Παλαιστίνιοι μαχητές θα πρέπει να σταματήσουν τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον των Ισραηλινών, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν την ''απομόνωση'' από την παλαιστινιακή κοινωνία, ωστόσο η οργάνωση Χαμάς απέρριψε την έκκλησή του.

    ''Σταματήστε τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, σταματήστε τους φόνους χωρίς λόγο'', δήλωσε ο Αμπντέλ Ραζάκ αλ-Γιάχια σε ισραηλινή εφημερίδα, μια ημέρα μετά τη δολοφονία από το Ισραήλ τεσσάρων μελών μιας παλαιστινιακής οικογένειας στη Γάζα, που οδήγησε τη Χαμάς να ορκιστεί αντίποινα.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ''Γεντιότ Αχρονότ'', που δόθηκε πριν από τους σκοτωμούς στη Γάζα, ο Γιάχια είπε: ''Οι επιθέσεις αυτοκτονίας είναι αντίθετες προς την παλαιστινιακή παράδοση, ενάντια στο διεθνές δίκαιο και βλάπτουν τον παλαιστινιακό λαό...Δεν είναι απαραίτητο να απαντήσουμε ή να πάρουμε εκδίκηση για κάθε πράξη. Και οι δυο πλευρές πρέπει να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση''.

    Ο Γιάχια αναγνώρισε την αποτυχία του να εξασφαλίσει μια συμφωνία για τον τερματισμό των επιθέσεων στις συναντήσεις που είχε αυτό το μήνα στη Γάζα, αλλά πρόσθεσε: ''Αν οι επιθέσεις αυτοκτονίας συνεχιστούν, οι φατρίες αυτές θα βρεθούν απομονωμένες στην παλαιστινιακή κοινωνία''.

    Από την πλευρά του ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι, απέρριψε την έκκληση του Γιάχια: ''Θα μπορούσε να απαιτήσει από τους Σιωνιστές να σταματήσουν την κατοχή και τις σφαγές. Αυτός είναι αρκετός λόγος για τις επιχειρήσεις αντίστασης και μαρτυρίου'', είπε ο Ραντίσι.

    [11] Κληρίδης-Ντεκτάς: Ενα βήμα πριν το Παρίσι

    31/8/2002 2:52:00 μμ

    Την Τρίτη το πρωί θα έχουν τη νέα συνάντησή τους ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης και ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς παρουσία του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών Αλβάρο ντε Σότο στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών. Η συνάντηση της Τρίτης θα είναι η τελευταία πριν από τη μετάβαση των Κληρίδη και Ντενκτάς στο Παρίσι, όπου την Παρασκευή θα συναντηθούν με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αναν. Στην Κύπρο έφθασε χθες και ο εκπρόσωπος της Βρετανίας Λόρδος Χάνεϊ, ο οποίος τη Δευτέρα θα πραγματοποιήσει χωριστές συναντήσεις με τις δύο πλευρές.

    Φλέγοντα ζητήματα στο τραπέζι του διαλόγου

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα επιδιώξει στο Παρίσι να ξεκαθαρίσει το ακανθώδες θέμα της κυριαρχίας, το οποίο θεωρεί κλειδί για τα περαιτέρω βήματα προς την τελική λύση του Κυπριακού προβλήματος.

    Ενόψει της συνάντησης που θα έχει ο Κόφι Ανάν με τις δύο πλευρές στις 6 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, ο εκπρόσωπός του στην Κύπρο Αλβάρο ντε Σότο είχε χθες μακρά συνάντηση με τον πρόεδρο Κληρίδη.

    Διπλωματικές πηγές σημείωναν πως το γεγονός ότι ο κ.ντε Σότο συνοδευόταν χθες από τον Ελβετό συνταγματολόγο Didier Psirter αλλά και τον βοηθό του Ρόμπερτ Νταν, επιβεβαιώνει πως η προσοχή επικεντρώνεται στα θέματα της εξουσίας και ειδικότερα της μορφής του κράτους που θα συμφωνηθεί. Ο Ελβετός συνταγματολόγος είχε αναλάβει στο παρελθόν το βάρος της σύνταξης των εγγράφων για τη δομή του κράτους ενώ σημαντικός είναι και ο ρόλος του στη διαμόρφωση της νέας Δέσμης Ιδεών πο θα υποβάλουν τα Ηνωμένα Εθνη μετά τις τουρκικές εκλογές.

    Οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών στο θέμα της κυριαρχίας είναι χαώδεις καθώς ο Πρόεδρος Κληρίδης επιμένει σε ένα ομόσπονδο κράτος ενώ ο Ντενκτάς σε δύο υπό συνομοσπονδιακή ομπρέλα.

    Ο Αλβάρο ντε Σότο κατέγραψε ακόμη μία φορά τις εκατέρωθεν απόψεις ενώ έδωσε ενδείξεις για το περιεχόμενο των συζητήσεων της συνάντησης της 6ης Σεπτεμβρίου. Η παρουσία από χθες του Λόρδου Χάνεϊ στην Κύπρο, σηματοδοτεί και την υποβολή κάποιων ιδεών για γεφύρωση των διαφορών στο θέμα αυτό.

    Ο Λόρδος Χάνεϊ που αρχίζει τις επίσημες επαφές του τη Δευτέρα, θα αξιοποιήσει ωστόσο το Σαββατοκύριακο για παρασκηνιακές επαφές, τόσο με τα Ηνωμένα Εθνη όσο και με τους Αμερικανούς.

    Σήμερα ο Βρετανός απεσταλμένος είναι προσκεκλημένος του προέδρου της Δημοκρατίας στο σκάφος του και θα έχουν τη πρώτη ανταλλαγή απόψεων.

    [12] Νέα επίθεση ισραηλινών με πυραύλους

    31/8/2002 6:20:00 μμ

    Φωτογραφία Αρχείου

    Τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν απόψε σε επίθεση με πυραύλους που εξαπέλυσαν δύο ισραηλινά στρατιωτικά ελικόπτερα εναντίον του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν στη Δυτική Όχθη, όπως ανακοίνωσαν παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες. Τα ελικόπτερα τύπου Απάτσι εξαπέλυσαν την επίθεση λίγο έξω από το χωριό Τούμπας κοντά στη Τζενίν, διαλύοντας το αυτοκίνητο. Οι επιβαίνοντες σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ήταν μέλη της στρατιωτικής πτέρυγας της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς. Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε ανακοίνωση.

    [13] Ινδονησία: Φονική επίθεση ανταρτών

    31/8/2002 3:35:00 μμ

    Φωτοραφία Αρχείου

    Στην επαρχία Παπούα της Ινδονησίας άγνωστοι οπλοφόροι επιτέθηκαν εναντίον αυτοκινητοπομπής που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 14. Η αστυνομία, που ερευνά τα κίνητρα της επίθεσης, ισχυρίζεται πως πρόκειται για ενέργεια αυτονομιστών ανταρτών που επί δεκαετίες έχουν εκεί το ορμητήριό τους. Την άποψη αυτή ενισχύει και το γεγονός ότι η επίθεση έγινε σε μικρή απόσταση από ορυχείο αμερικανικών συμφερόντων και το ό,τι 2 από τους νεκρούς ήταν αμερικανοί και 9 από τους τραυματίες αλλοδαποί.

    Στην επαρχία Παπούα, που βρίσκεται τρεισήμισι χιλιάδες χιλιόμετρα ανατολικά της Τζακάρτας, έχουν γίνει απαγωγές αλλοδαπών προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως όμηροι για την ικανοποίηση των αιτημάτων των αυτονομιστών, αλλά ποτέ δεν είχε πραγματοποιηθεί ανάλογη επίθεση.

    [14] Συνετρίβη αεροταξί σε περιοχή της Βραζιλίας

    31/8/2002 10:21:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Ενα αεροπλάνο της βραζιλιάνικης εταιρείας αεροταξί Ρίκο Λίνιας Αέρεας συνετρίβη λίγο μετά την απογείωση του από το αεροδρόμιο της πόλης Ρίο Μπράνκο, της πρωτεύουσας της Πολιτείας Ακρε στη βορειοδυτική Βραζιλία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 24 άτομα. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, στο αεροσκάφος επέβαιναν 28-30 άτομα. Το τηλεοπτικό κανάλι Γκλόμπο Νιούς μετέδωσε ότι τρία άτομα επέζησαν από την πτώση του αεροπλάνου, ενώ ανέφερε ότι τη στιγμή του δυστυχήματος στην περιοχή επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες.

    [15] Γαλλία:Πρωτοφανής υπόθεση βασανισμού 19χρονου

    31/8/2002 10:15:00 πμ

    Φω

    Επτά άτομα, ανάμεσά τους δύο γυναίκες και ένας 16χρονος, βασάνιζαν και βίαζαν επί ένα μήνα 19χρονο άντρα, τον οποίον κρατούσαν αιχμάλωτο σε διαμέρισμα στην πόλη Σατωρού στην κεντρική Γαλλία. Οι επτά βασανιστές προσήχθησαν το βράδυ της Παρασκευής στην εισαγγελία της πόλης και προφυλακίστηκαν. Το θύμα, ένας άστεγος νεαρός, έπεσε στα χέρια των βασανιστών του στις αρχές Αυγούστου και όπως κατήγγειλε τον χτυπούσαν, του στερούσαν την τροφή, τον βίαζαν, τον απειλούσαν με όπλο, τον έκαψαν με σίδερο και του προκάλεσαν σοβαρά τραύματα στο πρόσωπο.

    Το μαρτύριο του έληξε την περασμένη Τετάρτη όταν περαστικός είδε στο παράθυρο του διαμερίσματος ένα χαρτί που έγραφε: "βοήθεια, βοηθήστε με, φωνάξτε την αστυνομία".

    Οι βασανιστές, που συνελήφθησαν σχεδόν αμέσως είναι ηλικίας 16 ως 30 ετών.

    Σύμφωνα με δικαστική πηγή, μόνο ο ένας από αυτούς εργάζεται, ενώ ένας άλλος αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο. Οπως πρόσθεσε, οι κατηγορούμενοι δεν έχουν καταλάβει τη σοβαρότητα των πράξεών τους.

    Εναντίον τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παράνομη κράτηση, άσκηση βίας, βιασμό κατ' εξακολούθηση και βασανισμό.

    [16] Κολομβία: Νέες αιματηρές εμφύλιες συγκρούσεις

    31/8/2002 12:50:00 μμ

    Δεκαπέντε αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) και τρεις στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχη που έγινε την Παρασκευή στο Τοτόρο, σε απόσταση 650 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Μπογκοτά. Οπως έγινε γνωστό από στρατιωτική πηγή, οι συγκρούσεις ακολούθησαν την επίθεση που ξεκίνησε ο στρατός στο πλαίσιο μιας ''γιγαντιαίας'' επιχείρησης εναντίον της ομάδας ''Τζάκομπο Αρένας'' των FARC που είναι πανίσχυρη στην περιφέρεια της Κάουκα, κοντά στο Ποπαγιάν.

    ''Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν το πρωί και συνεχίζονταν μέχρι το βράδυ σε μια ορεινή περιοχή'' ανέφερε ο διοικητής της τρίτης ταξιαρχίας του πεζικού, στρατηγός Χόρχε Πινέδα.

    Ο στρατηγός δεν ανέφερε πόσοι στρατιώτες συμμετέχουν στην επιχείρηση, υποστηριζόμενοι από ελικόπτερα.

    Από το 1964 περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον εμφύλιο πόλεμο της Κολομβίας όπου αντιπαρατίθονται οι κυβερνητικές δυνάμεις, οι FARC, ο ακροαριστερός Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN) και οι ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις της Ενωμένης Αυτοάμυνας της Κολομβίας (AUC).

    [17] ΠΓΔΜ: Ελεύθεροι οι πέντε όμηροι

    31/8/2002 10:24:00 πμ

    Οι πέντε Σλάβοι που είχαν απαχθεί χθες Παρασκευή από ένοπλους Αλβανούς στην ΠΓΔΜ αφέθηκαν ελεύθεροι σήμερα το πρωί και βρίσκονται σε καλή κατάσταση, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας. Ο ίδιος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τους απαγωγείς, που συνέλαβαν τους ομήρους ακινητοποιώντας το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν κοντά στο χωριό Ζερόβιανε. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν το χωριό στο οποίο κατέφυγαν οι απαγωγείς μαζί με τους ομήρους και ταυτόχρονα άρχισαν διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Οι Αλβανοί απαγωγείς ζητούσαν την απελευθέρωση ομοεθνών τους που είχαν συλληφθεί την Πέμπτη γιατί υπήρχαν υποψίες ότι εμπλέκονται στη δολοφονία δύο αστυνομικών της ΠΓΔΜ.

    [18] Μουντομπάσκετ: Στη β' φάση η Βραζιλία

    31/8/2002 12:58:00 μμ

    Η Βραζιλία εξασφάλισε την πρόκριση στη δεύτερη φάση του μουντομπάσκετ που διεξάγεται στην Ιντιανάπολη, καθώς επικράτησε στο Κονσέκο Φιλντχάουζ 88-86 της Τουρκίας στο πλαίσιο του Β' Ομίλου. Αντίθετα, οι φιναλίστ του περσινού ευρωμπάσκετ θα πρέπει να κερδίσουν αύριο το Λίβανο για να περάσουν στη δεύτερη φάση, ενώ οι ελπίδες τους για πρόκριση στους "8" μειώθηκαν αισθητά, καθώς είχαν χάσει και χθες από το Πουέρτο Ρίκο.

    Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι οι Τούρκοι "αυτοκτόνησαν", καθώς προηγούνταν στο μεγαλύτερο διάστημα του παιχνιδιού. Στο τελευταίο δεκάλεπτο οι Βραζιλιάνοι αντεπιτέθηκαν και τελικά κέρδισαν το παιχνίδι χάρη σε ένα τρίποντο του Μαρσελίνιο ένα δευτερόλεπτο πριν τη λήξη.

    Τα δεκάλεπτα: 21-32, 38-49, 56-70, 88-86

    ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Μασάδο 30 (6), Αλεξ Γκαρσία, Ματζουκίνι 8 (1), Βαρέχο 6, Φεράτσιου 8 (1), Ελίνιο 2, Βαρεχάο 11, Ζιοβανόνι 4, Κλάφκε 19 (2)

    ΤΟΥΡΚΙΑ: Τουντσερί 8 (2), Τούρκογλου 27 (2), Τουρκσάν 22 (3), Παρς 2, Ερντενάι 10 (2), Κουτλουάι 13 (3), Πεκέρ, Μπεσόκ, Οκούρ 4, Γιλντιρίμ

    [19] Βρετανία:Ανησυχία για τη νόσο των λεγεωναρίων

    31/8/2002 12:00:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Μία γυναίκα ηλικίας 50 ετών πέθανε την Παρασκευή από τη νόσο των λεγεωνάριων στη βορειοδυτική Αγγλία, ανεβάζοντας στους έξι τον αριθμό των θυμάτων της ασθένειας αυτής στη Βρετανία. Οπως έγινε γνωστό από νοσοκομειακή πηγή, η γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Ρόαγιαλ Λάνκαστερ όπου έχουν νοσηλευτεί περισσότερα από 140 άτομα που έχουν προσβληθεί από τη νόσο των λεγεωνάριων. Από τις αρχές Αυγούστου έχουν χάσει τη ζωή τους άλλοι πέντε άνθρωποι, ένας στο Μπέρμιγχαμ και άλλοι τέσσερις στην περιοχή της Κάμπρια. Η νόσος των λεγεωνάριων προκαλείται από ένα υδρόφιλο βακτήριο που αναπτύσσεται στα κλιματιστικά συστήματα ή σε ντους που δεν έχουν απολυμανθεί σωστά.

    [20] Φεστιβάλ Σερβικών Τεχνών ''SERBIART''

    31/8/2002 4:11:00 μμ

    Ο δήμος Αμαρουσίου προωθώντας την ανάπτυξη της πολιτιστικής διαβαλκανικής συνεργασίας διοργανώνει το Φεστιβάλ Σερβικών Τεχνών "SERBIART", το οποίο εντάσσεται στις δραστηριότητες του "Καλοκαιρινού Φεστιβάλ 2002" του δήμου Αμαρουσίου. Το Φεστιβάλ Σερβικών Τεχνών, το οποίο ξεκίνησε από τις 30 Αυγούστου και θα διαρκέσει έως τις 8 Σεπτεμβρίου, είναι μία ολοκληρωμένη πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού της Σερβίας και περιλαμβάνει Μουσική, Θέατρο, Κινηματογράφο και εικαστικά. Χορηγός επικοινωνίας του Φεστιβάλ Σερβικών Τεχνών είναι η ΕΡΤ.

    Σάββατο 31 Αυγούστου

    21:00 Χορωδία Δωματίου και Ορχήστρα εγχόρδων σολίστ του Βελιγραδίου. Πλατεία Ηρώων

    21:30 Προβολή της ταινίας Ordinary People του Oleg Novkovic, στο πλαίσιο του επταήμερου φεστιβάλ σερβικού κιν/φου. Δημοτικός Κιν/φος Μ. Φωτόπουλος.

    Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου

    11:00 Χορωδία Δωματίου του Βελιγραδίου με βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική, Ιερός Ναός Μητροπόλεως Αμαρουσίου.

    21:00 Ljubisha Stojanovic, αναμιγνύει jazz και pop με παραδοσιακούς ήχους της Σερβίας. Πλατεία Ηρώων

    21:30 Προβολή της ταινίας Boomerang του Dragan Marinkovic. Δημοτικός Κιν/φος Μ. Φωτόπουλος.

    Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου

    21:00 και 23:00 Προβολές των ταινιών Mechanism του Djordje Milosavljevic και Thunderbirds του Radivoje Andric. Δημοτικός Κιν/φος Μίμης Φωτόπουλος.

    Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου

    21:00 Ορχήστρα εγχόρδων σολίστ του Βελιγραδίου με μουσικά θέματα ταινιών. Θέατρο Αναβρύτων.

    21:30 Προβολή της ταινίας Natasha του Ljubisa Samardzic Δημοτικός Κιν/φος Μίμης Φωτόπουλος.

    Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου

    21:00 Βραδιά παραδοσιακής μουσικής και χορού από τη Σερβία. Πλατεία Ηρώων

    21:30 Προβολή της ταινίας Absolute Hunder του Srdan Kostic. Δημοτικός Κιν/φος Μ. Φωτόπουλος.

    Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου

    21:30 Biljana Krstic εθνικ μουσική a capella. Πλατεία Ηρώων

    21:30 Θέατρο Zvezdara Βελιγραδίου στο έργο Larry Thomson. Θέατρο Αναβρύτων.

    Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου

    21:30 Θέατρο G 17 Plus and Belgrade Theatre στο έργο Golden Fleece. Θέατρο Αναβρύτων. Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου

    21:30 Εθνικό Θέατρο Σερβίας στο έργο Hasavaginica. Θέατρο Αναβρύτων.

    Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου

    21:30 Γιουγκοσλαβικό Δραματικό Θέατρο Βελιγραδίου στο έργο Closer. Θέατρο Αναβρύτων.

    [21] Πρόβα τζενεράλε για τον 1ο ελληνικό δορυφόρο

    31/8/2002 3:39:00 μμ

    Σε τροχιά βρίσκεται πλέον ο πρώτος δοκιμαστικός δορυφόρος με την ονομασία "Κοπέρνικος", "πρόδρομος" του δορυφόρου Κύπρου-Ελλάδας, ο οποίος θα καλύπτει τηλεπικοινωνιακά τετρακόσια εκατομμύρια ανθρώπους σε 28 χώρες. Αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινοπραξία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της τεχνολογίας και της ανάπτυξης, με συνολικό κόστος 250 εκατομμυρίων δολαρίων. Η συμφωνία υπεγράφη πριν από μια βδομάδα στην Αθήνα, από τον υπουργό Συγκοινωνιών Αβέρωφ Νεοφύτου και τον υπουργό Μεταφορών της Ελλάδας Χρήστο Βερελή. Το βήμα αυτό θεωρείται ιστορικής σημασίας, αφού Ελλάδα και Κύπρος εντάσσονται στον όμιλο των δορυφορικών κρατών και καταργείται το τουρκικό μονοπώλιο πάνω από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο δεύτερος δορυφόρος για το ίδιο πρόγραμμα, θα εκτοξευθεί στις 31 Μαρτίου 2004.

    Ειδικότερα ο Διευθυντής Τηλεπικοινωνιών στο κυπριακό Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων, Στέλιος Χειμώνας διευκρίνισε ότι ο δορυφόρος Ελλάδας-Κύπρου με την ονομασία "Κοπέρνικος" είναι προσωρινός και τοποθετήθηκε στην τροχιακή θέση των 39 μοιρών ανατολικά προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα Κύπρου και Ελλάδας.

    Ο κ. Χειμώνας ανέφερε πως ο μόνιμος δορυφόρος αναμένεται να εκτοξευθεί το Φεβρουάριο του 2003 και ένα μήνα αργότερα να παραδοθεί για να λειτουργήσει από την εταιρεία Ελλάς Σατ (Hellas Sat).

    Η εταιρεία υπέγραψε ήδη τον περασμένο μήνα συμβόλαιο προμήθειας του μόνιμου δορυφόρου με την εταιρεία Astrium και τον ερχόμενο μήνα αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία για την εκτόξευση του, όπως είπε ο κ. Χειμώνας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 31 August 2002 - 16:54:39 UTC