Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ για ενιαίο μισθολόγιο
  • [02] Εβδομάδα συνελεύσεων για τους πανεπιστημιακούς
  • [03] Νέο δυστύχημα σε ορυχείο της Ουκρανίας
  • [04] Βρετανία: Πυρκαγιά σε φέρι - Σώοι οι επιβάτες
  • [05] Κυπριακό: Συνεχίζονται οι διπλωματικές επαφές
  • [06] Σεισμική δόνηση στο Ιράν
  • [07] Συσκέψεις για την οικονομική πολιτική του 2003
  • [08] Ταϊλανδός ο νέος γενικός διευθυντής στον ΠΟΕ

    [01] Κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ για ενιαίο μισθολόγιο

    2/9/2002 9:15:00 πμ

    Συνάντηση με τον πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο θα έχει σήμερα το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ. Αντικείμενο της συνάντησης το ενιαίο μισθολόγιο για το οποίο η ΑΔΕΔΥ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αθέτησε τις δεσμεύσεις της και γι αυτό συμμετέχει στα συλλαλητήρια της 3ης Σεπτεμβριου στην Αθήνα και στις 7 του μήνα στη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Επίσης θα συζητηθούν και οι επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων από τις ανατιμήσεις προϊόντων. Ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τη ΓΣΕΕ, είχε υπογραμμίσει ότι οι δυνατότητες του νέου προϋπολογισμού είναι περιορισμένες επισημαίνοντας παράλληλα τη μεγάλη αύξηση των δαπανών για μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο τομέα της χώρας μας που έφθασε φέτος το 8,8% ενώ στην ευρωζώνη ήταν 3,6%.

    [02] Εβδομάδα συνελεύσεων για τους πανεπιστημιακούς

    2/9/2002 8:31:00 πμ

    Κλειστά θα παραμείνουν πέντε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, εξαιτίας της συνεχιζόμενης απεργίας των Πανεπιστημιακών καθηγητών, ενώ αυτήν την εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί συνελεύσεις και στα υπόλοιπα ιδρύματα, προκειμένου να αποφασιστεί, επέκταση ή μη των κινητοποιήσεων. Προς το παρόν κλειστά παραμένουν, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Πάντειο, το Γεωπονικό, το Μετσόβειο Πολυτεχνείο και το τμήμα Κοινωνικών Επιστημών στο Ρέθυμνο. Εξάλλου ξεκινούν αύριο Τρίτη οι επαναληπτικές εξετάσεις για τους μεταξεταστέους της Β' τάξης Ενιαίου Ημερήσιου Λυκείου και της Γ' τάξης Eσπερινού Eνιαίου Λυκείου.

    Στα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας οι μαθητές θα εξεταστούν μετά τη λήξη των εξετάσεων σε εθνικό επίπεδο, με πρόγραμμα που θα καταρτίσει το κάθε σχολείο. Οι εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο θα διενεργηθούν κατά τάξη και μάθημα.

    Δεν πρέπει να γίνονται διαμάχες με θύματα τους φοιτητές

    Οσον αφορά το θέμα των πανεπιστημίων ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου τόνισε για άλλη μια φορά ότι το μισθολογικό θέμα, δεν μπορεί να δημιουργήσει συγκρούσεις και διαμάχες, με θύματα τους φοιτητές και τους γονείς τους, που έχουν τεράστιες οικονομικές συνέπειες.

    Η θέση της κυβέρνησης, είπε, είναι ξεκάθαρη και σύμφωνα με αυτή, τα μισθολογικά θα συζητηθούν το 2003 και θα εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο του 2004, ενώ υπογράμμισε ότι δεν θα γίνει παρέκκλιση για κανένα κλάδο.

    Η θέση αυτή τόνισε ήταν γνωστή από τον Μάιο και συνεπώς οι κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών, βλάπτουν και δεν προάγουν κανένα θέμα.

    Ακόμη ο κ. Ευθυμίου διέψευσε τις φήμες για περικοπή των κονδυλίων στα πανεπιστήμια κατά 50% από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

    [03] Νέο δυστύχημα σε ορυχείο της Ουκρανίας

    2/9/2002 10:14:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Νέο δυστύχημα που προκάλεσε ένα νεκρό, ενώ αγνοείται η τύχη δύο ανθρώπων, σημειώθηκε σήμερα σε ανθρακωρυχείο στην Ουκρανία. Η εκρηξη αερίου σημειώθηκε στο ανθρακωρυχείο Μπουλαβίνσκαγια, κοντά στην πόλη Γενάκεβα, στο Ντόνετσκ, μια περιοχή στην ανατολική Ουκρανία. Πρόκειται για το τελευταίο μιας σειράς δυστυχημάτων στα ουκρανικά ορυχεία που από τον Ιούλιο έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 70 ανθρώπους, και σε περισσότερους από 195 από την αρχή του χρόνου. Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι εργάζονται στα περίπου 200 ανθρακωρυχεία αυτής της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

    [04] Βρετανία: Πυρκαγιά σε φέρι - Σώοι οι επιβάτες

    2/9/2002 9:03:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Πυρκαγιά σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί σε φέρι με 611 επιβάτες στην Βόρεια Θάλασσα. Αμέσως στάλθηκαν στο πλοίο -που βρίσκεται οκτώ μίλια από την ακτή του Γκρέιτ Γιάρμουθ, στο Νόρφολκ- σωστικά ελικόπτερα τα οποία ανέφεραν ότι η φωτιά που φαινόταν να έχει ξεσπάσει στο μηχανοστάσιο, έμοιαζε να βρίσκεται υπό έλεγχο. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα ή τραυματισμούς, ενώ όπως ανακοινώθηκε είναι πολύ πιθανό οι επιβάτες να παραμείνουν στο σκάφος, επειδή αυτό θεωρείται ασφαλέστερο.

    [05] Κυπριακό: Συνεχίζονται οι διπλωματικές επαφές

    2/9/2002 8:12:00 πμ

    Χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς θα έχει σήμερα στη Λευκωσία ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Χάνεϊ. Ο κ.Χάνεϊ είχε προχθες μια πρώτη άτυπη συνάντηση με τον κ. Κληρίδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για την μέχρι τώρα πορεία των απευθείας συνομιλιών. Ο Βρετανός απεσταλμένος θα συναντηθεί και με τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ τον Αλβάρο ντε Σότο, που βρίσκεται και αυτός στην Κύπρο.

    [06] Σεισμική δόνηση στο Ιράν

    2/9/2002 9:59:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Ενας ισχυρός σεισμός, μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε σήμερα το δυτικό Ιράν, μεταδίδει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας IRNA, χωρίς πάντως να δίνει στοιχεία για θύματα ή τραυματισμούς. Ο σεισμός έγινε στις 04:30 το πρωί τοπική ώρα, σύμφωνα με το Κέντρο Γεωφυσικής του πανεπιστημίου της Τεχεράνης, και είχε επίκεντρο στην περιοχή Ραζάν, στην Χαμεντάν. Στην ίδια περιοχή είχε σημειωθεί καταστροφικός σεισμός την 22η Ιουνίου, με 235 νεκρούς και 1.300 τραυματίες, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό.

    Το Ιράν τέμνεται από τις τεκτονικές πλάκες της Ασίας και της Ευρώπης και η σεισμική δραστηριότητα είναι συχνή στην χώρα, η οποία έχει θρηνήσει σε ορισμένες περιπτώσεις χιλιάδες θύματα.

    [07] Συσκέψεις για την οικονομική πολιτική του 2003

    2/9/2002 9:13:00 πμ

    Επαφές με το οικονομικό επιτελείο θα έχει από σήμερα ο Πρωθυπουργός εν όψει των εξαγγελιών του στη ΔΕΘ όπου θα προσδιορίσει τους ευρύτερους στόχους και τις πολιτικές πάνω στις οποίες θα στηριχθεί το κυβερνητικό οικονομικό πρόγραμμα για το 2003. Η νέα δέσμη μέτρων της φορολογικής μεταρρύθμισης οριστικοποιείται την Τρίτη. Από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί προκύπτει σημαντική αύξηση του αφορολόγητου ορίου, ενώ σημαντικά είναι τα μέτρα που αφορούν τους επαγγελματίες και βιοτέχνες.

    Παράλληλα ολοκληρώθηκε η κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2003. Το προσχέδιό του θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 25 Σεπτεμβρίου, και στην κυβερνητική επιτροπή στις 31 Οκτωβρίου. Στη Βουλή θα κατατεθεί στις 12 Νοεμβρίου μετά την τελική του έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο.

    [08] Ταϊλανδός ο νέος γενικός διευθυντής στον ΠΟΕ

    2/9/2002 9:12:00 πμ

    Ο 57χρονος οικονομολόγος Πανιτσπακντί Σουπατσάϊ από την Ταϊλάνδη, είναι ο νέος γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Πρόκειται για τον πρώτο εκπρόσωπο χώρας του αναπτυσσόμενου κόσμου, που παίρνει μια τέτοια θέση. Ο Σουπατσάϊ είχε στο παρελθόν χρηματίσει υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και υπουργός εμπορίου στην Ταϊλάνδη, ενώ επί σειρά ετών εργάσθηκε ως ανώτερο στέλεχος στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Πολλές χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου αναμένουν τώρα ότι ο νέος γενικός διευθυντής του ΠΟΕ θα προωθήσει από τη θέση του τα δικά τους επιχειρήματα.

    Αυτός ήταν και ο λόγος που οι ΗΠΑ είχαν προβάλει αρχικά βέτο στην εκλογή του κ. Σουπατσάϊ, υποχωρώντας τελικά στη λύση να μοιραστεί η εξάχρονη θητεία του γενικού διευθυντή ανάμεσα στον Ταϊλανδέζο υποψήφιο και τον νυν απερχόμενο γενικό διευθυντή Μάϊκ Μουρ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 2 September 2002 - 8:59:42 UTC