Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραδόθηκε ο Κουφοντίνας
  • [02] Κρίσιμο το επόμενο τετράωρο
  • [03] Τζαννετάκος: Παρουσίαση συνδυασμού
  • [04] Ρόλος εθνικών κοινοβουλίων στην Ε.Ε.
  • [05] Λουκέτο βάζουν τα περισσότερα Πανεπιστήμια
  • [06] Αιχμές Καραμανλή για την οικονομία
  • [07] Λύση στα σχολεία που ''λύνει'' τα χέρια
  • [08] Κεραυνός χτύπησε αεροσκάφος
  • [09] Δικαστήριο δικαιώνει διαδηλωτή
  • [10] Εφυγε ο συνθέτης του ''Υμνου του ΕΛΑΣ''
  • [11] Παράταση αδειών παραμονής μεταναστών
  • [12] Στην Κορινθία ο Κωνσταντόπουλος
  • [13] Διαμαρτυρία αγροτών στη Θεσσαλονίκη
  • [14] Δεν στηρίζει τον Μπους το ΝΑΤΟ
  • [15] Επαφές Ανάν για Κυπριακό
  • [16] Δέκα νεκροί από έκρηξη στην Καμπούλ
  • [17] Αψιμαχίες στη Λωρίδα της Γάζας
  • [18] Διεθνής Αμνηστία εναντίον Βρετανίας
  • [19] Σαρόν: Βλέπει πρόοδο αλλά απορρίπτει το σχέδιο ειρήνης
  • [20] Ινδονησία: Τρεις νεκροί από έκρηξη μηχανισμού
  • [21] Δημοσκόπηση στην Τουρκία
  • [22] ΕΕ: Ενιαίοι κανόνες για καταναλωτικές προσφορές
  • [23] Καλλιθέα: Παραιτήθηκε ο Κουρμπανάς
  • [24] Παράγοντες της Λεβερκούζεν στην Αθήνα
  • [25] ΑΕΚ: Το Τσάμπιονς Λιγκ κοστίζει
  • [26] Φάρμακο για τις γυναίκες το πράσινο τσάι
  • [27] Ο ''Φιντέλιο'' στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης
  • [28] Τα ακραία καιρικά φαινόμενα ''ξυπνούν'' ηφαίστεια

    [01] Παραδόθηκε ο Κουφοντίνας

    5/9/2002 7:23:00 μμ

    Την πολιτική ευθύνη αλλά και όχι την ενοχή του για τις ενέργειες της 17Ν στις οποίες πήρε μέρος, ανέλαβε ο Δημ. Κουφοντίνας με ανακοίνωσή του, μέσω της συνηγόρου του κ. Κούρτοβικ. Ο επί δύο μήνες καταζητούμενος Κουφοντίνας,που φέρεται ως το νούμερο δύο και αρχιεκτελεστής της τρομοκρατικης οργάνωσης "17Ν", παραδόθηκε στις Αρχές νωρίς το μεσημέρι και αύριο αναμένεται να βρεθεί ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή Λ. Ζερβομπεάκου, όπου και θα απολογηθεί. Στα γραφεία τη αντιτρομοκρατικής βρίσκεται και η σύντροφός του Α. Σωτηροπούλου, προκειμένου να μπορέσει να τον δει.

    Το χρονικό της παράδοσης

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κουφοντίνας οδηγήθηκε στην απόφαση να παραδοθεί, διότι τις τελευταίες ημέρες είχε σφίξει ο κλοιός γύρω του, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες τόσο για τον ίδιο, όσο και για τουλάχιστον άλλα είκοσι πρόσωπα.

    O Δημήτρης Κουφοντίνας τηλεφώνησε στην κα. Κούρτοβικ, της είπε ότι σκοπεύει να παραδοθεί στις Αρχές και της ζήτησε να αναλάβει την υπεράσπισή του. Η Κούρτοβικ, αφού επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για τον ίδιο τον Κουφοντίνα, κατευθύνθηκε στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

    Εκεί, ο νούμερο ένα καταζητούμενος της ΕΛΑΣ έφτασε με ταξί από τον Πειραιά, χωρίς ο οδηγός του να τον αναγνωρίσει. Φτάνοντας στην είσοδο, ο Κουφοντίνας παραδόθηκε στον έκπληκτο φρουρό.

    Ο Κουφοντίνας εμφανίστηκε φορώντας τζιν παντελόνι, σκούρο μπλουζάκι ενώ τα μαλλιά του ήταν κανονικά και όχι ξυρισμένα όπως ελέχθη. Φορούσε επίσης γυαλιά ηλίου, δεν φορούσε καπέλο τζόκεϊ όπως ακούστηκε, και ήταν φρεσκοξυρισμένος. Κατά την έρευνα που του έκαναν οι αστυνομικοί, βρήκαν ότι έφερε το πορτοφόλι του με την ταυτότητά του και 100 ευρώ.

    Οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής αμέσως πήραν τα δακτυλικά του αποτυπώματα και διαπίστωσαν ότι όντως πρόκειται για τον Δημήτρη Κουφοντίνα.

    "Το σκέφτηκα πάρα πολύ. Η καλύτερη λύση ήταν να παραδοθώ. Ο καιρός θα δείξει αν έκανα καλά". Οι παραπάνω φράσεις ήταν οι μόνες που είπε ο Κουφοντίνας ενώ παραμένει στο γραφείο του διοικητή της Αντιτρομοκρατικής Στέλιου Σύρρου, όπου τον επισκέφθηκε και ο εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης.

    Κανείς από τους αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής, ούτε και ο εισαγγελέας κ. Διώτης έχουν το δικαίωμα να πάρουν αυτή τη στιγμή κατάθεση από τον Κουφοντίνα, παρά μόνο ο ειδικός εφέτης ανακριτής Λεωνίδας Ζερβομπεάκος, στον οποίο θα οδηγηθεί αύριο.

    Να σημειώσουμε ότι στην ΓΑΔΑ βρίσκεται και η σύντροφος του Κουφοντίνα, Αγγελική Σωτηροπούλου προκειμένου να μπορέσει να τον συναντήσει.

    Ο δικηγόρος των αδελφών Ξηρού, Γιώργος Αγιοστρατίτης δήλωσε στην τηλεόραση της ΝΕΤ ότι ενημέρωσε για την παράδοση Κουφοντίνα το Σάββα Ξηρό, ο οποίος εξέφρασε την έκπληξή του αλλά και ανακούφιση.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας βαρύνεται για περισσότερες από 80 εγκληματικές πράξεις, καθώς θεωρείται από τα βασικά επιχειρησιακά στελέχη της "17Ν" και φέρεται να ήταν ο εκτελεστής πολλών θυμάτων της τρομοκρατικής οργάνωσης.

    Την είδηση της σύλληψης Κουφοντίνα επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χρήστος Πρωτόπαπας, που τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα διαπραγμάτευσης μαζί του.

    Ο κ. Πρωτόπαπας υποστήριξε ότι το θέμα αυτό δεν απασχόλησε την συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Δημοσίας Τάξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

    Συνάντηση Σημίτη-Χρυσοχοΐδη για τρομοκρατία

    Πριν από την φοβερή εξέλιξη της σύλληψης του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συναντήθηκε με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για την πορεία των ερευνών σχετικά με το θέμα της τρομοκρατίας.

    Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, αν υπάρχουν νέες εξελίξεις, δεν θέλησε να κάνει οποιαδήποτε δήλωσε, λέγοντας: "καμία εξέλιξη".

    Στο θέμα της τρομοκρατίας επανήλθε σήμερα με δηλώσεις του και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τόμας Μίλλερ,που συναντήθηκε με τους αμερικανούς συγγενείς των θυμάτων της "17Ν". "Αυτό που θέλουν", είπε ο κ. Μιλερ, "είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη και το σύστημα να λειτουργήσει".

    Την ίδια ώρα νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας τόσο για την σύλληψη του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, όσο και για άλλα πρόσωπα, κοντά στην σύλληψη των οποίων, βρίσκονται οι αρχές.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Μακεδονία", ο αριθμός ενός καρτοκινητού τηλεφώνου το οποίο ανήκε στον Σάββα Ξηρό καθώς και μια σειρά από συμπτώσεις οδήγησαν τις διωκτικές Αρχές στον Λάμπρο της "17Ν". Η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία, προσπαθεί επίσης με τη μέθοδο του DNA,να ταυτοποιήσει τρεις υπόπτους που φέρονται να έχουν σχέση με την τρομοκρατία.

    Εν τω μεταξύ, στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων, ακόμα ένα θύμα της "17Ν", ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Πέτσος, ζήτησε σήμερα μέσω του δικηγόρου του, από τον ειδικό εφέτη ανακριτή παράσταση πολιτικής αγωγής.

    [02] Κρίσιμο το επόμενο τετράωρο

    5/9/2002 5:33:00 μμ

    Δεν προκάλεσε μεγάλα προβλήματα η βροχή που έπεσε τις προηγούμενες ώρες παρά μόνο σε Ταύρο, Μοσχάτο, Ρέντη και Βοτανικό, από όπου η Πυροσβεστική έχει δεχθεί περίπου 38 κλήσεις για άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα υπόγεια και ισόγεια. Παροδικές διακοπές ρεύματος εκδηλώθηκαν στη Βόρεια Αττική. Η Τροχαία καλεί τους οδηγούς να αποφεύγουν την Πειραιώς, η οποία έχει κλείσει προληπτικά, όπως και το τμήμα του ηλεκτρικού μεταξύ Ταύρου και Πειραιά.

    Πρωτοφανής η διάρκεια των βροχών λέει η ΕΜΥ

    Η κατάσταση στον Κηφισό είναι ελεγχόμενη. Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων. Το ποτάμι θωρακίζεται με ενισχυτικά έργα στην κοίτη και τις γέφυρες.

    Προσοχή τις επόμενες ώρες εφιστούν οι μετεωρολόγοι. Όπως δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος, το φαινόμενο αυτή την ώρα δεν είναι έντονο, χαρακτήρισε όμως πρωτοφανές ότι οι βροχοπτώσεις διαρκούν τόσο πολλές μέρες. Τόνισε, μάλιστα, ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν ως το Σαββατοκύριακο.

    Στις έξι στη συμβολή Πειραιώς με τον Κηφισό θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας οι δήμοι Μοσχάτου, Ρέντη και Πειραιά, διεκδικώντας αμεση καταβολη των αποζημιωσεων, όπως δηλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο δημαρχος Ρεντη Γιωργος Ιωακειμιδης.

    "Επιταχυνονται οι διαδικασιες καταβολης των αποζημιωσεων, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8, ο υφυπουργός Εσωτερικών Λάμπρος Παπαδήμας και πρόσθεσε ότι ήδη ο πρωθυπουργος εδωσε εντολή για πρόσθετη οικονομική ενίσχυση των πληγέντων.

    Απο τη Δευτερα στους δήμους Ρέντη, Μοσχάτου και Πειραια θα συσταθούν ειδικά κέντρα, με στοχο την έγκαιρη αποκατάσταση των ζημιών. Την ίδια ημέρα με εντολή των 3 δημάρχων, θα κατατεθεί μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την τελευταία πλημμύρα.

    Αναζήτηση ευθυνών

    Την ίδια ώρα συνεχίζει το μπαράζ της αναζήτησης των ευθυνών και των αιτιών. Η αντιπλημμυρική θωράκιση του Κηφισού λειτούργησε. Το ποτάμι πλημμύρισε μόνο στις γέφυρες, γιατί η Πολιτική Προστασία δεν είχε μεριμνήσει δήλωσε στη ΝΕΤ 105, 8 ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιάννης Τσακλίδης, αφήνοντας, ταυτόχρονα να εννοηθεί ότι είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού η παραίτησή του.

    Ευθύνες στην κυβέρνηση για τις πρόσφατες καταστροφές επέρριψε η αντιπολίτευση. "Εάν συνεχιστούν αυτά τα φαινόμενα θα κριθούμε πολύ αυστηρά από τους πολίτες" δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ο Σπύρος Χαλβατζής χαρακτήρισε τα αντιπλημμυρικά έργα αποσπασματικά.

    [03] Τζαννετάκος: Παρουσίαση συνδυασμού

    5/9/2002 3:25:00 μμ

    Με πυρετώδεις ρυθμούς υποψήφιοι, συνδυασμοί και κόμματα συνεχίζουν τον προεκλογικό τους αγώνα ενόψει των δημοτικών εκλογών. "Ελεύθερη Αυτοδιοίκηση τώρα" είναι η επωνυμία του συνδυασμού του υποψήφιου της Νέας Δημοκρατίας υπερνομάρχη Αθηνών-Πειραιώς Γιάννη Τζαννετάκου, ο οποίος παρουσίασε παράλληλα και την διακήρυξη του. Ο κ. Τζαννετάκος δεν παρέλειψε να πραγματοποιήσει ευθεία επίθεση τόσο κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, όσο και κατά του συνδυασμού της κ. Φώφης Γεννήματα.

    Στα γραφεία της ΕΟΑ η Μπακογιάννη

    Την προετοιμασία των ελλήνων αθλητών αλλά και θέματα συνεργασίας της δημοτικής αρχής με τους αρμόδιους φορείς τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας συζήτησε η υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη κατά την επίσκεψή της το πρωί τα γραφεία της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων.

    Τον Οργανισμό Νεολαίας και Αθλησης και τη Διεύθυνση Σχεδίου Πόλεως επισκέφθηκε το πρωί ο υποψήφιος του ΚΚΕ για τη δημαρχία της Αθήνας, Σπύρος Χαλβατζής ο οποίος το απόγευμα σκοπεύει να επισκεφθεί την Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου.

    Ο θεσμός των σχολικών φβυλάκων πρέπει να συνεχιστεί και να διευρυνθεί, και απαραίτητη προϋπόθεση είναι να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς περιορισμού των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, τόνισε σήμερα ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Φώτης Κουβέλης μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Φυλάκων σχολικών κτιρίων του δήμου Αθηναίων.

    Στον Πόρο και τα Μέθανα περιοδεύει ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά Μανώλης Γλέζος μαζί με την υποψήφια νομάρχη Πειραιά Εύη Καρακώστα. Οι δύο υποψήφιοι συναντήθηκαν με τους δημάρχους των δύο περιοχών, με εκπροσώπους άλλων τοπικών αρχών και στη συνέχεια επισκέφθηκαν τα Λουτρά των Μεθάνων.

    [04] Ρόλος εθνικών κοινοβουλίων στην Ε.Ε.

    5/9/2002 2:52:00 μμ

    Δεν τοποθετήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τ. Γιαννίτσης στην ομόφωνη πρόταση-απόφαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με το ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε από βουλευτές όλων των κομμάτων και ιδιαίτερα τον προεδρεύοντα κ. Βρεττό (ΠΑΣΟΚ) κατά τη σχετική συζήτηση στην Επιτροπή.

    Η θέση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (31/5/2002) συνίσταται "στην αναβάθμιση του συμβουλευτικού και ελεγκτικού ρόλου των Εθνικών Κοινοβουλίων προς τις κυβερνήσεις τους, με υιοθέτηση ενός μοντέλου λειτουργίας τους στα ευρωπαϊκά θέματα που να ισχύει για όλα τα κοινοβούλια των κρατών-μελών. Στο μοντέλο πρέπει να διαγράφονται οι αρμοδιότητες της Ολομέλειας του Εθνικού κοινοβουλίου, των κοινοβουλευτικών επιτροπών και της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων". Τονίζεται ακόμα ότι "είναι αδιανόητο πλέον να υπάρχουν κοινοβούλια πολλών ταχυτήτων και διαφορετικής δημοκρατικής νομιμότητας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

    Στην τοποθέτηση του ο προεδρεύων βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Βρεττός υποστήριξε ότι καθώς το μέλλον διαγράφεται στην αναλογικότερη εκπροσώπηση των κομμάτων στη Βουλή και την κατάργηση των μονοκομματικών κυβερνήσεων "αναδεικνύεται σε μείζον θέμα ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

    Αναφέρθηκε εξάλλου ιδιαίτερα και στην "δομική υπολειτουργία" του ελληνικού κοινοβουλίου σε θέματα εθνικά για τα οποία παίρνονται κρίσιμες αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενδεικτικά ανέφερε το θέμα του Κανονισμού του Βαμβακιού που δεν απασχόλησε το ελληνικό κοινοβούλιο σε αντίθεση με τα κοινοβούλια άλλων χωρών.

    Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης περιορίστηκε να πει ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της συνεργασίας και επαφής με τη Βουλή, γεγονός που από τον κ. Βρεττό σχολιάστηκε ως "καταγραφή απουσίας τοποθέτησης"

    Απάντηση Γιαννίτση σε θέσεις Κατηφόρη

    Σε "προσωπικές απόψεις του κ. Κατηφόρη, που δεν δεσμεύουν την κυβέρνηση", απέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τ. Γιαννίτσης, τις θέσεις του κ. Κατηφόρη, όπως αυτές εκφράστηκαν στην Ολομέλεια της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης (11/7/2002), υπό την ιδιότητά του "ως εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης και μέλους του προεδρείου της Συνέλευσης", αναφορικά με μια ενιαία ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική.

    Ειδικότερα, ο κ. Κατηφόρης προτείνει "να ζητηθεί η καθιέρωση μιας ετήσιας μεγάλης συζήτησης στα εθνικά κοινοβούλια, όπου θα συζητείται η θέση της Ευρώπης στις διεθνείς σχέσεις. Θα επακολουθεί μια μεγάλη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με εισήγηση της Επιτροπής, που θα αξιοποιεί τις απόψεις και των εθνικών κοινοβουλίων. Η συζήτηση θα καταλήγει με προσδιορισμό, κάθε φορά ενός τουλάχιστον τομέα, όπου η ομοφωνία στα όργανα του Συμβουλίου θα αντικαθίσταται με ενισχυμένη πλειοψηφία και συναπόφαση. Ετσι βαθμιαία θα προσεγγίσουμε ένα ενιαίο ευρωπαϊκό δόγμα κοινής εξωτερικής πολιτικής".

    Στην άλλη πρόταση του κ. Κατηφόρη για "ενιαία διπλωματική εκπροσώπηση των κρατών-μελών της Ενωσης", ο κ. Γιαννίτσης απάντησε ότι "κάτι τέτοιο δεν σημαίνει κατάργηση ή μείωση των εθνικών διπλωματικών εκπροσώπων" και ενδεικτικά αναφέρθηκε στον Χαβιέ Σολάνα, που ήδη κινείται με την ιδιότητα του διπλωματικού εκπροσώπου της Ενωσης.

    [05] Λουκέτο βάζουν τα περισσότερα Πανεπιστήμια

    5/9/2002 1:57:00 μμ

    Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας, καθώς οι σύλλογοι των διδασκόντων αποφασίζουν αποχή από τα καθήκοντα τους. Ήδη, από τα 29 συνολικά τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα 28 μετέχουν στις κινητοποιήσεις, ενώ εκκρεμεί η απόφαση του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης. Εκκρεμεί επίσης η απόφαση του Χαροκόπειου Πανεπιστημίο--στο οποίο οι διδάσκοντες θα αποφασίσουν την επόμενη εβδομάδα-- ώστε η συμμετοχή των Ιδρυμάτων της Αθήνας στις κινητοποιήσεις να είναι καθολική.

    Κρίσιμη η σύνοδος των Πρυτάνεων της Δευτέρας

    Μέχρι στιγμής, αποφάσεις για αποχή διάρκειας από τα μαθήματα και τις εξετάσεις, εκτός των πτυχιακών, έχουν πάρει οι σύλλογοι διδασκόντων του ΕΜΠ, του Πάντειου Πανεπιστημίου, του Οικονομικού Πανεπιστημίου, στο οποίο οι καθηγητές απέχουν και από τις πτυχιακές εξετάσεις του Πανεπιστημίου Πειραιά, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, των Πανεπιστημίων Πατρών, Ιωαννίνων, Αιγαίου και δυο Σχολών του Πανεπιστημίου Κρήτης (Φιλοσοφικής και Κοινωνικών Επιστημών). Αύριο, αναμένεται και η απόφαση του συλλόγου διδασκόντων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Έτσι, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η έκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην οποία έχει προσκληθεί να συμμετέχει και ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, ενώ στις 11 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ).

    Οι καθηγητές ζητούν την άμεση έναρξη διαλόγου με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Διάλογος, όμως, που θα περιλαμβάνει και το μισθολογικό των καθηγητών, θέμα το οποίο όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει ο υπουργός Παιδείας, μπορεί να συζητηθεί από το 2003

    Τα ''βρήκαν'' καθηγητές ΤΕΙ-υπ. Παιδείας

    Απομακρύνεται το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων των καθηγητών στα ΤΕΙ. Οι εκπρόσωποί τους που συναντήθηκαν χθες με τον υφυπουργό Παιδείας Νίκο Γκεσούλη, δήλωσαν ικανοποιημένοι από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για επίλυση του συνταξιοδοτικού τους, αλλά και τη γενναία χρηματοδότηση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων των ΤΕΙ.

    Εν τω μεταξύ, το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ απηύθυνε έκκληση στους πανεπιστημιακούς, που απέχουν από τα καθήκοντά τους, να διασφαλίσουν την ομαλή εξέλιξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

    Τη συνέχιση της αποχής αποφάσισαν, ωστόσο, οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών, με αίτημα τις αυξήσεις των αποδοχών τους, με συνέπεια να εκφράζονται φόβοι ότι θα χαθεί η εξεταστική περίοδος του Σεπτεμβρίου.

    [06] Αιχμές Καραμανλή για την οικονομία

    5/9/2002 1:36:00 μμ

    Επίθεση κατά της κυβέρνησης με σημείο αιχμής την οικονομία εξαπέλυσε σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής με δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση των συντονιστών του κόμματος που συζήτησαν αποκλειστικά θέματα οικονομίας. Οι εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού και του δημόσιου χρέους θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και την ονομαστική σύγκλιση πρόβλημα που η κυβέρνηση αποσιωπά τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης .Ο κ. Καραμανλής, τόνισε επίσης ότι το κουκούλωμα των προβλημάτων όχι μόνο δεν λύνει τα προβλήματα αλλά είναι πρόκληση και εμπαιγμός για την ελληνική κοινωνία, όπως πρόκληση είναι και τα μίζερα μέτρα που εξαγγέλθηκαν ως φορολογική μεταρρύθμιση από τον Σημίτη.

    [07] Λύση στα σχολεία που ''λύνει'' τα χέρια

    5/9/2002 12:08:00 μμ

    Σε ολοήμερα, μετατρέπονται από εφέτος, 2.600 νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, δίνοντας λύση στο πρόβλημα φύλαξης των παιδιών που απασχολεί περίπου 150 χιλιάδες οικογένειες, όπως δήλωσε στη ΝΕΤ 105,ο υφυπουργός Παιδείας Νίκος Γκεσούλης. Παράλληλα με την ασφάλεια, τα σχολεία αυτά θα παρέχουν και εκπαίδευση σε ξένες γλώσσες, υπολογιστές και αθλητικά προγράμματα.

    Ο κ. Γκεσούλης, σημείωσε επίσης ότι προκειμένου να εφαρμοσθεί σε περισσότερα σχολεία ο θεσμός του ολοήμερου σχολείου, θα απασχοληθούν συνολικά τέσσερις χιλιάδες εκπαιδευτικοί, μόνιμοι, αναπληρωτές και ωρομίσθιοι.

    Ο κ. Γκεσούλης αναφερόμενος επίσης στη φετινή σχολική χρόνια που αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου διαβεβαίωσε ότι όλα τα σχολεία θα ξεκινήσουν χωρίς προβλήματα, αφού το υπουργείο Παιδείας έχει μεριμνήσει ώστε να μην υπάρχουν κενές θέσεις καθηγητών, αλλά ούτε ελλείψεις σε βιβλία.

    [08] Κεραυνός χτύπησε αεροσκάφος

    5/9/2002 3:02:00 μμ

    Αναστατώθηκαν οι επιβάτες της πτήσης 4773 από Νυρεμβέργη για Κύπρο, όταν κατά την προσέγγιση αεροσκάφους της εταιρίας Hapaglloyd στο αεροδρόμιο ''Μακεδονία'' χτυπήθηκε από κεραυνό, χωρίς ευτυχώς να κινδυνέψουν οι 123 επιβαίνοντες σ' αυτό. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε κανονικά και στη συνέχεια με άλλη πτήση έφτασε στη Θεσσαλονίκη συνεργείο της εταιρείας για να εξετάσει το αεροσκάφος που το έπληξε ο κεραυνός. Τελικά αφού εκτιμήθηκαν οι ζημιές, το συνεργείο της εταιρείας, έκρινε ότι μπορεί να συνεχίσει το δρομολόγιο και το αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης με προορισμό την Κύπρο.

    [09] Δικαστήριο δικαιώνει διαδηλωτή

    5/9/2002 1:52:00 μμ

    Νέο δεδομένο αποτελεί για τη χώρα μας απόφαση διοικητικού δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία, επιδικάστηκε αποζημίωση ύψους 10 εκατομμυρίων δραχμών σε διαδηλωτή που τραυματίσθηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για την επίσκεψη του τότε προέδρου των ΗΠΑ Κλίντον στη χώρα μας το 1999. Το δικαστήριο επιδίκασε την υπόθεση υπέρ του διαδηλωτή γιατί έκρινε ότι ο τρόπος διάλυσης της συγκέντρωσης από τις αστυνομικές δυνάμεις ήταν παράνομος.

    [10] Εφυγε ο συνθέτης του ''Υμνου του ΕΛΑΣ''

    5/9/2002 1:18:00 μμ

    Κηδεύτηκε χθες ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και συνθέτης του ''Υμνου του ΕΛΑΣ'', Νίκος Τσάκωνας. Ο Νίκος Τσάκωνας πέθανε προχθές το απόγευμα, σε ηλικία 93 ετών, σε οίκο ευγηρίας όπου ζούσε απο το 1986. Ο συνθέτης του ''Υμνου του ΕΛΑΣ'', είχε γεννηθεί σε χωριό του Ταϋγέτου το 1909, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. Σε ηλικία 8 ετών πήρε βιολί και γρήγορα έγινε αυτοδίδακτος βιολιστής. Αργότερα διδάχθηκε στο Ωδείο Αθηνών θεωρία της μουσικής απο τον Φιλοκτήτη Οικονομίδη και μορφολογία απο τον Δημήτρη Μητρόπουλο. Μετά την ίδρυση του ΕΑΜ εντάχθηκε στις γραμμές του και τον τελευταίο χρόνο της κατοχής μελοποίησε τον ''Υμνο του ΕΛΑΣ'' σε στίχους της ποιήτριας Σοφίας Μαυροειδή-Παπαδάκη.

    [11] Παράταση αδειών παραμονής μεταναστών

    5/9/2002 8:47:00 πμ

    Την παράταση της ισχύος των αδειών παραμονής μεταναστών στη χώρα μας μέχρι τις 31/12/02 αλλά και τη χορήγηση άδειας διαμονής και εργασίας έως το τέλος του χρόνου για περιπτώσεις που αφορούν ανθρωπιστικούς λόγους, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης σε ημερίδα για την μεταναστευτική πολιτική σε κεντρικό ξενοδοχείο. Οι παραπάνω άδειες όπως τόνισε ο υπουργός θα ανανεωθούν και πέραν της 1/1/03 αλλά οι ενδιαφερόμενοι δύο μήνες νωρίτερα θα πρέπει να καταθέσουν εγκαίρως τα δικαιολογητικά τους.

    Στο εξής όλοι οι νόμιμοι μετανάστες στην Ελλάδα θα εφοδιαστούν με άδειες διαμονής ενιαίου τύπου σύμφωνα με το νέο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα έχουν μορφή αυτοκόλητης ετικέτας πάνω στα ταξιδιωτικά τους έγγραφα.

    Επίσης προβλέπεται η αυτοδίκαιη διαγραφή από τον κατάλογο των ανεπιθύμητων των περιπτώσεων που αφορούσαν αποκλειστικά στη διοικητική και μόνο απέλαση εφόσον αυτή στηριζόταν σε γεγονότα που έγιναν σε χρόνο προγενέστερο της έκδοσης της άδειας παραμονής.

    Στο εκπονούμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα για τους μετανάστες στην Ελλάδα από το ΥΠΕΣΔΑ για την περίοδο 2002-2006 προβλέπεται μεταξύ άλλων, πρώτον η δημιουργία κέντρων πληροφόρησης προς τους Ελληνες για την καταπολέμηση του ρατσισμού, δεύτερον δημιουργία κέντρων πληροφόρησης μεταναστών στους συνοριακούς σταθμούς, τρίτον δημιουργία συμβουλευτικής υπηρεσίας πληροφόρησης για θέματα υγείας εργασιας, εκπαίδευσης κλπ και τέταρτον σύσταση γραφείων υποδοχής μεταναστών σε επίπεδο δήμου για θέματα όπως αυτό της οικογενειακής συνένωσης της αγοράς εργασίας κλπ

    [12] Στην Κορινθία ο Κωνσταντόπουλος

    5/9/2002 8:43:00 πμ

    Περιοδεία στο νομό Κορινθίας πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος. Ο κ. Κωνσταντόπουλος θα επισκεφθεί το πρωί τη Νεμέα και τη Κόρινθο, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και παραγωγικών φορέων. Το απόγευμα θα παραστεί σε σύσκεψη της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΝ στον Πειραιά.

    [13] Διαμαρτυρία αγροτών στη Θεσσαλονίκη

    5/9/2002 8:14:00 πμ

    Συλλαλητήριο το απόγευμα της Παρασκευής θα πραγματοποιήσουν στο Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης αγρότες από τη Mακεδονία-Θράκη και τη Θεσσαλία. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη, αποφασίστηκε να μην κατέβουν τρακτέρ στη συγκέντρωση όπου οι αγρότες θα κρατούν μαύρες σημαίες και θα κάψουν συμβολικά σάκους με βαμβάκι. Παράλληλα, θα επιχειρήσουν να επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους, στον πρωθυπουργό που θα εγκαινιάσει στο Bελλίδειο Συνεδριακό Kέντρο στις 7 το βράδυ.

    [14] Δεν στηρίζει τον Μπους το ΝΑΤΟ

    5/9/2002 5:20:00 μμ

    Το ΝΑΤΟ δεν θα στηρίξει τις ΗΠΑ σε προληπτική επίθεση κατά του Ιράκ, δήλωσαν αξιωματούχοι του. Όμως αμερικανικά πολεμικά πλοία και βαρύς οπλισμός φθάνουν ήδη στον Περσικό και αμερικανικές μονάδες κινούνται στο έδαφος του Κουβέιτ. Αεροσκάφη των ΗΠΑ βομβάρδισαν στόχους αεράμυνας σε ουδέτερη ζώνη του νότιου Ιράκ. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Μπους ζήτησε τη συναίνεση των πολιτικών αρχηγών και του Κογκρέσου για την πολιτική του ενώ συζήτησε το θέμα και με την Κίνα. "Θα ανοίξουν οι πύλες της κόλασης αν χτυπηθεί το Ιράκ" δηλώνει ο Αραβικός Σύνδεσμος που ζητά από τον Χουσεϊν να δεχτεί και πάλι τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, ενώ εντονη ανησυχία εκδηλώνεται και από την ΕΕ.

    Συνάντηση Μπους με Μπλερ για κοινή δράση

    Εκτός αυτού ο κ. Μπους, ανακοίνωσε χθες ότι θα συναντηθεί το Σάββατο με το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ για συνομιλίες σχετικά με το Ιράκ, ενώ θα έχει συνομιλίες με τους ηγέτες της Ρωσίας, της Κίνας, της Γαλλίας και του Καναδά πριν από την ομιλία του στα Ηνωμένα Εθνη στις 12 Σεπτεμβρίου στην οποία θα εκθέσει τα επιχειρήματά του κατά του Σαντάμ Χουσείν.

    Στην Βρετανία η ενδεχόμενη επιχείρηση των αμερικανών στο Ιράκ συνεχίζει να δημιουργεί αντιδράσεις ακόμα και μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης. Ο Ρόμπιν Κουκ, κορυφαίο μέλος της κυβέρνησης του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε σήμερα ότι μια επιχείρηση κατά του Ιράκ δεν επίκειται και δεν είναι αναπόφευκτη, παρά την αμερικανοβρετανική συνάντηση κορυφής του Σαββατοκύριακου για το θέμα αυτό.

    Ο κ. Κουκ, απέρριψε επίσης τις εκκλήσεις για επείγουσα σύνοδο του Βρετανικού Κοινοβουλίου για το θέμα του Ιράκ, τονίζοντας ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για στρατιωτική δράση.

    ''Οσον αφορά το Ιράκ...μια επιχείρηση εναντίον της χώρας αυτής δεν επίκειται, αλλά ούτε και είναι αναπόφευκτη. Συνεπώς δεν τίθεται θέμα επείγουσας συνεδρίασης της Βουλής. Ομως αυτό είναι ένα θέμα που θα παραμείνει υπό εξέταση'', δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ο Κουκ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης στη Βουλή των Κοινοτήτων.

    Σύμφωνα με τον Κουκ, για να είναι επιτυχής οποιαδήποτε ενέργεια κατά του Σαντάμ, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η υποστήριξη της ευρύτερης δυνατής συμμαχίας, τονίζοντας ότι οι επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν ήσαν επιτυχείς λόγω της ευρείας υποστήριξης της οποίας έτυχαν.

    Ο ηγέτης της συντηρητικής αντιπολίτευσης Ιεν Ντάνκαν Σμιθ από την πλευρά του τάχθηκε σήμερα υπέρ της στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ιράκ, επισημαίνοντας ότι εάν δεν αναληφθεί τώρα δράση κατά του Ιράκ, ο Σαντάμ θα αποτελέσει μεγαλύτερη απειλή στο μέλλον.

    Στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ στο Κουβέιτ

    Εν τω μεταξύ, σημαντικό στρατιωτικό εξοπλισμό, μεταξύ του οποίου και 67 άρματα μάχης θα αποστείλουν εντός της εβδομάδας οι αμερικανικές αρχές στο Κουβέιτ, για ασκήσεις στις οποίες θα συμμετάσχουν περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες.

    Τον περασμένο μήνα είχαν σταλεί από την Ευρώπη στην περιοχή του Κόλπου, πολλά τεθωρακισμένα και φορτηγά μεταφοράς. Επίσης από πηγές του Πενταγώνου έγινε γνωστό ότι τις επόμενες ημέρες θα σταλούν στην Ιορδανία μαχητικά ελικόπτερα, εξοπλισμός και πυρομαχικά.

    Ωστόσο ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ράμσεϊ Κλαρκ υποστήριξε ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει καμία δικαιολογημένη αιτία να επιτεθεί κατά του Ιράκ και χαρακτήρισε σοβαρό λάθος μια τέτοια ενέργεια. ''Ο ισχυρισμός ότι το Ιράκ αποτελεί απειλή είναι ολοσχερής απάτη. Δεν νομίζω ότι το πιστεύουν στο ελάχιστο'' είπε και διερωτήθηκε: ''Τι δουλειά έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να εμπλακούν σε αλλαγή καθεστώτων;''

    [15] Επαφές Ανάν για Κυπριακό

    5/9/2002 11:30:00 μμ

    Υπό συζήτηση θα είναι όλα τα θέματα στην ημερήσια διάταξη των αυριανών συναντήσεων του γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στο Παρίσι, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη και το Ραούφ Ντενκτάς. Πληροφορίες από το Παρίσι αναφέρουν πως οι συναντήσεις θα είναι πιο ουσιαστικές από ό,τι εθεωρείτο και αυτό κρίνεται από το γεγονός ότι στο Παρίσι βρίσκεται και ο γενικός εισαγγελέας, ως σύμβουλος του Προέδρου Κληρίδη στα νομικά θέματα, που είναι δυνατό να προκύψουν.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Κόφι Ανάν θα επιχειρήσει να αποσαφηνίσει τους λόγους της δυστοκίας, η οποία παρατηρείται στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης διευκρίνισε ότι ο Κόφι Ανάν δεν πρόκειται να καταθέσει κατά τη συνάντηση οποιοδήποτε έγγραφο ούτε θα προβεί σε προφορικές ή γραπτές εισηγήσεις για λύση του Κυπριακού. Αντίθετα, η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα ''Κιπρισλί", που εκφράζει το κατοχικό καθεστώς, γράφει ότι ο Κόφι Ανάν θα υποβάλει εισηγήσεις για συνολική λύση με βάση υπόμνημα, το οποίο ετοίμασε ο Βρετανός απεσταλμένος, λόρδος Χάνεϊ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το διάγραμμα λύσης θα αναφέρεται στις γενικές αρχές διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος και τυγχάνει της υποστήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ως προς την κατάληξη των συναντήσεων, οι πληροφορίες μιλούν για διαζευκτική επιλογή. Είτε ο Κόφι Ανάν θα εκδώσει μια κοινή δήλωση εκ μέρους όλων των πλευρών, αν υπάρξει συναίνεση, είτε, το πιο πιθανό, να προβεί ο ίδιος σε δήλωση. Αναμένεται επίσης κάποια αναβάθμιση του ρόλου του Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος δυνατόν να αρχίσει με πιο εντατικό ρυθμό τις βολιδοσκοπήσεις για τις διάφορες πτυχές.

    [16] Δέκα νεκροί από έκρηξη στην Καμπούλ

    5/9/2002 5:17:00 μμ

    φωτο αρχείου

    Ισχυρή έκρηξη που προκλήθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο --ένα παλιό ταξί-- στο κέντρο της Καμπούλ είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον δέκα ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκαπέντε, λίγες ημέρες πριν την πρώτη επέτειο των τρομοκρατικών χτυπημάτων της 11ης Σεπτεμβρίου. Ανώτατος αξιωματούχος της αφγανικής αστυνομίας, ο υπαρχηγός των αστυνομικών δυνάμεων της Καμπούλ Μοχάμαντ Χαλίλ έσπευσε να κατηγορήσει την αλ-Κάιντα και εξόριστους πρώην ηγέτες των Ταλιμπάν ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση.

    Ο Χαλίλ έκανε επίσης λόγο για δέκα νεκρούς και 16 τραυματίες, όμως νωρίτερα ο συνταγματάρχης Αμπντάλα έκανε λόγο για 22 νεκρούς και περισσότερους από είκοσι τραυματίες.

    Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, αλλά και με αυτόπτες μάρτυρες σημειώθηκε δύο εκρήξεις: μια μικρή στην αρχή και λίγο μετά μια πολύ ισχυρή. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε πολύ κοντά στα υπουργεία Πληροφόρησης και Πολιτισμού, σε ένα ξενοδοχείο και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή και ήδη στο σημείο της έκρηξης έσπευσε ομάδα αντρών της Isaf.

    [17] Αψιμαχίες στη Λωρίδα της Γάζας

    5/9/2002 1:06:00 μμ

    Τουλάχιστον δύο Ισραηλινοί τραυματίστηκαν όταν ένας ένοπλος Παλαιστίνιος άνοιξε πυρ εναντίον ενός σχολείου κοντά στον εβραϊκό οικισμό Νασανίτ στον βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας. Προηγουμένως η ισραηλινή αστυνομία είχε εντοπίσει δύο αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκατοντάδες κιλά εκρηκτικών. Ισραηλινοί κύκλοι ανακοίνωσαν επίσης ότι ένα θωρακισμένο άρμα μάχης "πάτησε" εκρηκτικό μηχανισμό στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας αλλά δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί.

    Την ίδια ώρα, κύκλοι των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας ανακοίνωναν ότι θωρακισμένα οχήματα του ισραηλινού στρατού διείσδυσαν στην αυτόνομη παλαιστινιακή περιοχή της Ράφαα και του Ντέιρ αλ Μπάλα, στο νότιο και κεντρικό τομέα της Λωρίδας της Γάζας,. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι δύο επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού δεν έχουν μέχρι στιγμής διευκρινισθεί.

    Ο ισραηλινός οικισμός του Κφαρ Νταρόμ, που βρίσκεται δίπλα στο Ντάιρ Αλ Μπάλα, κατά τη διάρκεια της νύχτας δέχθηκε πυρά όλμων που προέρχονταν από την παλαιστινιακή πλευρά. Δεν υπήρξαν θύματα από την επίθεση, ανακοίνωσαν κύκλοι του ισραηλινού στρατού.

    Είμαι πολιτικός ηγέτης λέει ο Μπαργούτι

    Ο Μαρουάν Μπαργούτι, ηγέτης της Φατάχ στη Δυτική Οχθη, ο οποίος κατηγορείται για δολοφονίες και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, προσήχθη για δεύτερη φορά σήμερα ενώπιον δικαστηρίου του Τελ Αβίβ και αναμένεται να αμφισβητήσει την αρμοδιότητα του δικαστηρίου να τον δικάσει.

    Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος, ο οποίος συνελήφθη από τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις στις 15 Απριλίου, αντιμετωπίζει κατηγορίες για την οργάνωση επιθέσεων που στοίχισαν τη ζωή σε 26 Ισραηλινούς πολίτες κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών που διαρκεί η παλαιστινιακή ιντιφάντα.

    Ο κατηγορούμενος έχει δηλώσει ότι είναι πολιτικός ηγέτης και ότι δεν έχει καμία σχέση με επιθέσεις εναντίον ισραηλινών πολιτών. Εάν καταδικασθεί αντιμετωπίζει την επιβολή της ποινής της ισόβιας κάθειρξης. Οι ισραηλινές αρχές ελπίζουν ότι η ακροαματική διαδικασία θα αποδείξει τη συμμετοχή της παλαιστινιακής ηγεσίας στις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Ωστόσο η προβολή που του έχει εξασφαλίσει η σύλληψη και η δίκη του είναι πιθανόν να ενισχύσουν τις πιθανότητες να διαδεχθεί τον Γιάσερ Αραφάτ στην παλαιστινιακή ηγεσία.

    [18] Διεθνής Αμνηστία εναντίον Βρετανίας

    5/9/2002 8:58:00 πμ

    Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε σήμερα τη Βρετανία ότι παραβίασε τα θεμελιώδη δικαιώματα των υπόπτων που συνελήφθησαν και κρατούνται στη χώρα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκτός από τις αυστηρότατες συνθήκες κράτησης των υπόπτων στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, η Βρετανία υιοθέτησε νέο νόμο που επιτρέπει στις αρχές να κρατούν επ' αόριστο, χωρίς να προσάπτουν κατηγορία ούτε να προσάγουν σε δίκη, τους αλλοδαπούς που θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες.

    Σύμφωνα με την οργάνωση, έντεκα άνθρωποι συνελήφθησαν στο πλαίσιο αυτού του νέου νόμου και κανείς από αυτούς δεν είχε ανακριθεί από τις αρχές μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Τουλάχιστον άλλοι 25 προσήχθησαν για κατάθεση και ορισμένοι από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι με βάση τον παλαιότερο αντιτρομοκρατικό νόμο του 2000.

    [19] Σαρόν: Βλέπει πρόοδο αλλά απορρίπτει το σχέδιο ειρήνης

    5/9/2002 12:23:00 πμ

    Ο Iσραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, δήλωσε χθες ότι βλέπει για πρώτη φορά μια πιθανή ουσιαστική εξέλιξη προς την κατεύθυνση της ειρήνης με τους Παλαιστίνιους, υποστηρίζοντας ότι αντιλήφθηκαν τελικώς ότι η βία δεν μπορεί να οδηγήσει στην εκπλήρωση των στόχων τους. Ωστόσο ο Iσραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στο μεταξύ, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, χαρακτήρισε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Γιάσερ Αραφάτ, τον εκτοπισμό από το Ισραήλ συγγενών ενός παλαιστίνιου μαχητή. Το Ισραήλ αποφάσισε σήμερα τον εκτοπισμό στη Γάζα του αδελφού και της αδελφής ενός Παλαιστίνιου, που θεωρείται από τις ισραηλινές αρχές ύποπτος για την οργάνωση επίθεσης αυτοκτονίας τον περασμένο Ιούλιο. Είναι η πρώτη φορά στα δύο χρόνια της Ιντιφάντα που το Ισραήλ χρησιμοποιεί αυτήν την πολιτική.

    Δηλώσεις που δίνουν ελπίδες και πράξεις που οδηγούν σε αδιέξοδο

    Ο κ. Σαρόν έκανε τις ανωτέρω δηλώσεις στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην τηλεόραση, δύο ημέρες μετά από την έκκληση του παλαιστίνιου υπουργού Εσωτερικών, Αμπντέλ Ραζάκ αλ Γιάχια,που κάλεσε τους ομοεθνείς του να επιστρέψουν στην ειρηνική αντίσταση στον αγώνα τους για ανεξαρτησία, τονίζοντας ότι η βία των Παλαιστίνιων μαχητών κατά των Ισραηλινών αποδείχθηκε αναποτελεσματική.

    Συγκεκριμένα ο κ. Σαρόν ανέφερε μιλώντας στο ισραηλινό "Κανάλι Ενα": ''Τώρα, για πρώτη φορά, βλέπω την πιθανότητα μιας ουσιαστικής εξέλιξης όσον αφορά μια πολιτική διευθέτηση του προβλήματος. Δεν θα έλεγα ότι είναι ένα εύκολο πράγμα ή ένα απλό πράγμα, αλλά είναι μια πιθανότητα''. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Ισραήλ ενδέχεται να διαπραγματευτεί ''με Παλαιστίνιους που έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η τρομοκρατία τους δεν πρόκειται να τους οδηγήσει πουθενά''.

    Ωστόσο ορισμένες παλαιστινιακές οργανώσεις απέρριψαν την έκκληση του Παλαιστίνιου υπουργού Εσωτερικών για τερματισμό της βίας και επισήμαναν ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας καθώς και εντός του Ισραήλ.

    Εξάλλου ο Σαρόν απέρριψε σήμερα το ειρηνευτικό σχέδιο που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή και το οποίο προβλέπει την δημιουργία του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους έως το 2005.

    Ισραηλινός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι η απόρριψη του ευρωπαϊκού σχεδίου έγινε κατά τη συνάντηση που είχε ο κ. Σαρόν με τον περιοδεύοντα την περιοχή Δανό υπουργό Εξωτερικών, Περ Στινγκ Μέλερ, η χώρα του οποίου ασκεί το παρόν εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ.

    [20] Ινδονησία: Τρεις νεκροί από έκρηξη μηχανισμού

    5/9/2002 3:12:00 μμ

    Φωτογραφία Αρχείου

    Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός προκάλεσε τον θάνατο τριών γυναικών και τον τραυματισμό άλλων τριών ανθρώπων στην πόλη Αμπον στα Νησιά Μολούκας της Ινδονησίας, όπως ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία. Ο μηχανισμός, που δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί ποιος τον τοποθέτησε, εξερράγη σε γήπεδο που χρησιμοποιούν μέλη της μουσουλμανικής, αλλά και της χριστιανικής κοινότητας της πόλης. Η Αμπον βρίσκεται 2.300 χιλιόμετρα ανατολικά της Τζακάρτας και αποτελεί από το 1999 κέντρο των αιματηρότερων συγκρούσεων ανάμεσα σε Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι. Οι δύο πλευρές υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία τον περασμένο Φεβρουάριο, όμως η ένταση εξακολουθεί να υπάρχει και συχνά σημειώνονται βίαια επεισόδια.

    [21] Δημοσκόπηση στην Τουρκία

    5/9/2002 12:45:00 μμ

    Recep Tayyip Erdogan

    Kαταστροφικές για τα κυβερνητικά κόμματα εξακολουθούν να είναι οι δημοσκοπήσεις καθώς δεν απομένουν πια παρά λιγότεροι από δυο μήνες για τις εκλογές. Στην περίπτωση μάλιστα που αυτές οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν στις κάλπες, τότε κανένα από τα κόμματα του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού δεν θα εκπροσωπηθεί στη νέα τουρκική Βουλή.

    Το μετριοπαθές ισλαμικό Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης διατηρεί σαφές προβάδισμα έναντι των κομμάτων της αριστεράς και της δεξιάς της Τουρκίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το ινστιτούτο Konda για λογαριασμό της Deutsche Bank και δημοσιεύεται στην εφημερίδα Ραντικάλ, το Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογκάν λαμβάνει το 24,6% των προθέσεων ψήφου.

    Ακολουθεί το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του Ντενίζ Μπαϊκάλ με 14,3%, ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα της τουρκικής πολιτικής σκηνής βρίσκονται κάτω από το όριο του 10% που εξασφαλίζει εκπροσώπηση στο τουρκικό κοινοβούλιο. Το Κόμμα του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ λαμβάνει το 8,8% των προθέσεων ψήφου, ακολουθεί το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ντεβλέτ Μπαχτσελί με 6,1%, το κόμμα της Νέας Τουρκίας του Ισμαΐλ Τζεμ με 4%, το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας του ετέρου αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ με 3,7% και το Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ με 1,1%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 20,18%

    [22] ΕΕ: Ενιαίοι κανόνες για καταναλωτικές προσφορές

    5/9/2002 9:39:00 πμ

    Τη ρύθμιση των εμπορικών προσφορών προς τους καταναλωτές με τη θέσπιση νέων ενιαίων κανόνων για την προώθηση των πωλήσεων (προσφορά δώρων, διαφημιστικά παιγνίδια, εκπτώσεις ή ακόμα πωλήσεις σε τιμές κάτω του κόστους) επιχείρησε χθες η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) με την υιοθέτηση της πρότασης κανονισμού που παρουσίασε ο ευρωβουλευτής Ward Beysen (Βέλγος φιλελεύθερος) εκ μέρους της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων και Εσωτερικής Αγοράς. Η δυνατότητα πωλήσεων σε τιμές κάτω του κόστους αποτέλεσε ένα ιδιαίτερα επίμαχο θέμα.

    Το ΕΚ απέρριψε την πρόταση της Επιτροπής για τη θέσπιση ενιαίων κανόνων απελευθέρωσης, κάτι που ευνοεί αποκλειστικά τα μεγάλα καταστήματα και τους μεγαλοεμπόρους, υποστηρίζοντας ότι κάθε χώρα μέλος θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να θεσπίσει ή ενδεχομένως να διατηρήσει σχετική απαγορευτική νομοθεσία.

    Για το θέμα αυτό, και υπέρ της κατάργησης των πωλήσεων κάτω του κόστους, υπέβαλε τροπολογία και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Χρήστος Φώλιας, εκφράζοντας τις θέσεις της Επιτροπής Βιομηχανίας και Εμπορίου. Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας, ο κ. Φώλιας τόνισε ότι οι πωλήσεις κάτω του κόστους δεν εξυπηρετούν παρά μία χούφτα μεγάλων επιχειρήσεων λιανικής, ενώ εγκυμονούν θανάσιμους κινδύνους γιά τους πάνω από 20 εκατ. μικρομεσαίους της ΕΕ, οι οποίοι απειλούνται με εξαφάνιση.

    Με υπερψήφιση άλλης τροπολογίας το ΕΚ κρίνει ότι οι χώρες μέλη θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να περιορίζουν ή ενδεχομένως και να απαγορεύουν μειώσεις των τιμών πριν από τις καθιερωμένες εποχιακές εκπτώσεις, με στόχο την πρόληψη αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

    Κατά τ' άλλα το ΕΚ παρέχει επί της αρχής την πλήρη υποστήριξή του στην Επιτροπή γιά τη θέσπιση νέων ενιαίων κανόνων με στόχο την προώθηση της ελεύθερης κυκλοφορίας των αγαθών στην εσωτερική αγορά.

    Τούτο αναμένεται ότι θα αποβεί σε όφελος τόσο των καταναλωτών που θα κερδίσουν από τη μεγαλύτερη ευχέρεια επιλογής προϊόντων, τιμών και ποιότητας, όσο και των επιχειρήσεων και ιδίως των μικρομεσαίων για τις οποίες διανοίγονται νέες εμπορικές δυνατότητες. Τα διαφημιστικά παιγνίδια, οι εκπτώσεις, καθώς και η προσφορά δώρων αναγνωρίζονται σαν πρακτικές προώθησης των πωλήσεων.

    Αντίθετα τα τυχερά παιγνίδια και ο τζόγος συνεχίζουν να εμπίπτουν στις σχετικές εθνικές απαγορευτικές ή περιοριστικές νομοθεσίες, καθ'ότι δεν θεωρούνται πρακτικές προώθησης των πωλήσεων.

    [23] Καλλιθέα: Παραιτήθηκε ο Κουρμπανάς

    5/9/2002 11:14:00 πμ

    Οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών επιβεβαιώθηκαν καθώς παρελθόν από την τεχνική ηγεσία της Καλλιθέας αποτελεί από σήμερα ο Νίκος Κουρμπανάς. Ο 49χρονος τεχνικός μετά το φιλικό αγώνα με τον Ποσειδώνα Γλυφάδας (3-3) υπέβαλλε την παραίτησή του, η οποία έγινε αποδεκτή από τη διοίκηση της ομάδας.

    [24] Παράγοντες της Λεβερκούζεν στην Αθήνα

    5/9/2002 9:14:00 πμ

    Οι αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ, αποτελούν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τις ελληνικές ομάδες να μάθουν πως λειτουργούν οι ευρωπαϊκές ομάδες, που δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη και φροντίζουν για την παραμικρή λεπτομέρεια. Παράδειγμα οι παράγοντες της Γερμανικής Λεβερκούζεν, αντιπάλου του Ολυμπιακού στην πρώτη αγωνιστική της πρώτης φάσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, που ήρθαν χθες στην Αθήνα, επισκέφθηκαν και "επιθεώρησαν" το γήπεδο της Ριζούπολης, τα ξενοδοχεία στα οποία είναι πιθανό να καταλύσει η αποστολή και βέβαια είχαν επαφές με παράγοντες της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

    Οι παράγοντες της γερμανικής ομάδας ζήτησαν 300 εισιτήρια για τις ανάγκες των φιλάθλων τους και 30 εισιτήρια VIP, ενώ από την πλευρά του ο Ολυμπιακός ζήτησε για το παιχνίδι του Λεβερκούζεν 1.700 εισιτήρια και οι άνθρωποι της Μπάγερ όχι μόνο αποδέχθηκαν το σχετικό αίτημα αλλά ανέφεραν ότι έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν στον Ολυμπιακό επιπλέον 5.000 εισιτήρια.

    [25] ΑΕΚ: Το Τσάμπιονς Λιγκ κοστίζει

    5/9/2002 9:13:00 πμ

    Αρκετά ''τσουχτερές'' είναι οι τιμές των εισιτηρίων για τον πρώτο εντός έδρας αγώνα της ΑΕΚ με τη Ρόμα στο πλαίσιο της πρώτης φάσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, που ανακοίνωσε σήμερα η διοίκηση της Αθηναϊκής ομάδας. Το ματς αυτό θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 25 Σεπτεμβρίου και οι τιμές των εισιτηρίων έχουν ως εξής: Θύρα 9-11: 30 ευρώ Θύρα 8-12: 50 ευρώ Θύρα 21-22-23: 50 ευρώ Θύρα 5-6-7: 50 ευρώ Θύρα 16-17: 110 ευρώ Θύρα 19: 110 ευρώ Θύρα 3: 150 ευρώ Θύρα 18: 150 ευρώ.

    Εν τω μεταξύ, ενόψει του αγώνα με τη Ρόμα, εκπρόσωπος της ιταλικής ομάδας και συγκεκριμένα ο Αντόνιο Τόζι, θα έλθει στις 6 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα και το πρωί της Παρασκευής θα μεταβεί στο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου θα συζητήσει με εκπροσώπους της Ένωσης οργανωτικά ζητήματα, σχετικά με τους αγώνες των δύο ομάδων.

    [26] Φάρμακο για τις γυναίκες το πράσινο τσάι

    5/9/2002 1:22:00 μμ

    Οι θεραπευτικές ιδιότητες του τσαγιού για τον άνθρωπο είναι γνωστές από αρχαιότατων χρόνων. Οι γυναικολόγοι, όμως τώρα έχουν ένα ακόμη λόγο να το προτείνουν στις ασθενείς τους, σε σχέση με άλλα αφεψήματα. Eρευνες που έγιναν από το πανεπιστήμιο Κέρτιν της Αυστραλίας, σε συνεργασία με το Αντικαρκινικό νοσοκομείο Ζεγιάνγκ στο Ανγκζού της Κίνας, έδειξαν, ότι οι γυναίκες που πίνουν καθημερινά πράσινο τσάι μειώνουν κατά 60% τον κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο των ωοθηκών.

    Η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου είναι η 7η σε συχνότητα εμφάνισης στις γυναίκες και πρώτη αιτία θανάτου από γυναικολογικά προβλήματα. Οι ερευνητές του Κέρτιν ανακάλυψαν ότι τα οφέλη για τις γυναίκες που πίνουν πράσινο τσάι είναι πολύ μεγαλύτερα από εκείνες που κατανάλωναν άλλους τύπους τσαγιού.

    Η μελέτη στην οποία συμμετείχαν 900 γυναίκες, δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση για τον καρκίνο, την επιδημιολογία, την βιοαγορά και την πρόληψη που εκδίδει η Αμερικανική Αντικαρκινική εταιρία. Απο τις 900 γυναίκες , οι 254 είχαν εκδηλώσει καρκίνο των ωοθηκών και οι 652 όχι.

    [27] Ο ''Φιντέλιο'' στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης

    5/9/2002 11:13:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Την όπερα "Φιντέλιο", τη μοναδική που συνέθεσε ο κορυφαίος μουσουργός Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν, παρουσιάζει μεθαύριο στη Θεσσαλονίκη η Οπερα Δωματίου Θεσσαλονίκης. Η παράσταση της όπερας (η ιστορία της διαδραματίζεται στις φυλακές της Σεβίλλης) θα δοθεί με φυσικό - ιστορικά και πολιτικά ''φορτισμένο'' - σκηνικό, τον αύλιο χώρο των πρώην φυλακών Επταπυργίου (Γεντί Κουλέ) της Θεσσαλονίκης. Η μοναδική όπερα που έγραψε ο Λ. Β. Μπετόβεν, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου και αποτελεί την πρώτη για φέτος παραγωγή της Οπερας Δωματίου Θεσσαλονίκης που χρηματοδοτείται αυτοτελώς από το υπουργείο Πολιτισμού.

    Η υπόθεση της όπερας διαδραματίζεται στις ισπανικές φυλακές της Σεβίλλης του 16ου αιώνα όπου βρίσκεται φυλακισμένος ο Φλορεστάν (το ρόλο ερμηνεύει στην παράσταση ο Mαρκ Μπέικερ) εξαιτίας της ιδεολογικής του τοποθέτησης ενάντια στην τυραννία. Η αγαπημένη του σύζυγος Λεονόρε (Τσέριλ Στάιντερ) μεταμφιέζεται σε αγόρι (Φιντέλιο) και εντάσσεται στην υπηρεσία των φυλακών προκειμένου να τον βοηθήσει.

    Στην παραγωγή συμμετέχει η Ορχήστρα της Οπερας του Βελιγραδίου υπό τη μουσική διεύθυνση του Ντέγιαν Σάβιτς και η Χορωδία της Οπερας Δωματίου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Βαγιανού.

    Η όπερα ''Φιντέλιο'' πρωτοπαρουσιάστηκε από την Οπερα Δωματίου Θεσσαλονίκης το 1978, επίσης σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου που ήταν τότε διευθυντής στο Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας. Η πρεμιέρα του ''Φιντέλιο'' θα δοθεί την Παρασκευή στις 9 το βράδυ στο Επταπύργιο. Η παράσταση θα επαναληφθεί στον ίδιο χώρο στις 8, 10 και 13 Σεπτεμβρίου.

    Η Οπερα Δωματίου Θεσσαλονίκης προγραμματίζει για τον επόμενο Δεκέμβριο την παραγωγή της όπερας ''Τόσκα'' του Τζ. Πουτσίνι και για την άνοιξη του 2003 τον ''Δον Τζιοβάνι'' του Μότσαρτ.

    Το Επταπύργιο πρωτοχρησιμοποιήθηκε ως φυσικό σκηνικό για το ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων αμέσως μετά την εκκένωσή του και τη μεταφορά στα Διαβατά των δικαστικών φυλακών Θεσσαλονίκης το 1988.

    Ο χώρος χρησιμοποιήθηκε το 1989 για παραστάσεις του ΚΘΒΕ ''Ερωφίλη'' του Χορτάτζη και ''Οράματα και Θάματα'' του Μακρυγιάννη) επι διεύθυνσης του ΚΘΒΕ από τον καθηγητή Δημήτρη Μαρωνίτη.

    [28] Τα ακραία καιρικά φαινόμενα ''ξυπνούν'' ηφαίστεια

    5/9/2002 10:41:00 πμ

    Η συστηματική παρατήρηση των βροχοπτώσεων μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη των εκρήξεων των πιο επικίνδυνων ηφαιστείων του κόσμου. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ηφαιστειολόγοι, οι οποίοι ανακάλυψαν πως οι έντονες βροχοπτώσεις και οι σφοδρές καταιγίδες προκαλούν το πιο επικίνδυνο είδος έκρηξης των ηφαιστείων, που ονομάζεται κατάρρευση του θόλου, και ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους από ανάλογες εκρήξεις τα τελευταία εκατό χρόνια.

    Μελετάται η αλληλεπίδραση των φαινομένων

    Οι επιστήμονες τονίζουν πως οι τελευταίες τρεις εκρήξεις στο νησί Μονσερά της Καραϊβικής συνδέονται με τα καιρικά φαινόμενα. Η κατάρρευση του ηφαιστειακού θόλου από μάγμα συνέβη έπειτα από σφοδρές βροχοπτώσεις και αποδίδεται πιθανότατα στην ισχυρή πίεση που ασκήθηκε από τον όγκο του νερού της βροχής.

    Σύμφωνα με τον Βρετανό καθηγητή Αντριαν Μάθιους η έκρηξη της 29ης Ιουλίου 2001 σημειώθηκε αφού η τροπική καταιγίδα Μπάρι έπληξε το νησί. ''Ο Μάθιους πιστεύει πως οι βροχοπτώσεις μπορεί να ευθύνονται εν μέρει και για τις εκρήξεις άλλων ηφαιστείων. Υπάρχουν στατιστικές που συνδέουν τον πολύ υγρό καιρό με εκρήξεις στην Αίτνα και στην Αγία Ελένη, όμως ακόμα τα πράγματα δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρα'', επισημαίνεται σε άρθρο του περιοδικού ''New Scientist''.

    Οι επιστήμονες ακόμα δεν γνωρίζουν πως ακριβώς επηρεάζει το νερό της βροχής τον θόλο των ηφαιστείων, πάντως πιστεύουν ότι μια εκδοχή είναι να τον αποσταθεροποιούν.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 5 September 2002 - 16:55:16 UTC