Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σήμερα ο αγιασμός!
  • [02] Αντισυνταγματικός ο νόμος για το Ιντερνετ
  • [03] Εξετάσεις υποψήφιων δικηγόρων
  • [04] Υγειονομικό κλιμάκιο του ΓΕΑ σε ακριτικά νησιά
  • [05] Γραφεία Ολυμπιακής Υποστήριξης
  • [06] Θλιβερές μνήμες ξυπνά η ''μαύρη'' επέτειος
  • [07] Διεθνείς διαφωνίες για επίθεση σε Ιρακ
  • [08] Με κατάρρευση απειλείται η κυβέρνηση Ετζεβίτ
  • [09] Συλήψεις Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας
  • [10] Πολύνεκρο επεισόδιο στο Καράτσι
  • [11] Και νέα εκτέλεση θανατοποινίτη στο Τέξας
  • [12] Εκδηλώσεις μνήμης για την τραγική επέτειο
  • [13] 11η Σεπτεμβρίου: Πρωτοσέλιδα της Ιστορίας
  • [14] Μειώνονται τα κρούσματα AIDS στην Ε.Ε.
  • [15] Φυματίωση: Νέα εξέταση για ταχύτερο εντοπισμό

    [01] Σήμερα ο αγιασμός!

    11/9/2002 10:38:00 πμ

    Επιστρέφουν σήμερα στα θρανία χιλιάδες μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων. Χθες, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την ίδρυση τεσσάρων νέων σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και των 11 πρώτων κέντρων εκπαίδευσης ενηλίκων που θα λειτουργήσουν μέσα στο 2003. Τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας δίνουν τη δυνατότητα στους ενήλικες άνω των 18 ετών που δεν ολοκλήρωσαν την υποχρεωτική εκπαίδευση να αποκτήσουν απολυτήριο γυμνασίου, ενώ τα κέντρα εκπαίδευσης ενηλίκων παρέχουν πιστοποίηση σπουδών. Εν τω μεταξύ σήμερα αναμένεται να αποφασίσουν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές την επαναλειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων μετά την κατ' αρχήν συμφωνία για διάλογο με το υπουργείο Παιδείας.

    Μήνυμα Σημίτη σε μαθητές και Γονείς

    "Θέλουμε τα παιδιά να θεωρούν το σχολείο δεύτερο σπίτι τους". Αυτό δήλωσε το πρωί ο πρωθυπουργός που παραβρέθηκε στα εγκαίνια της νέας σχολικής χρονιάς στο 13ο και 42ο δημοτικό σχολείο Ηρακλείου Κρήτης. Ο Κώστας Σημίτης στο σύντομο χαιρετισμό του προς τους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, τόνισε ότι το κρίσιμο στοίχημα για την παιδεία του 21ου αιώνα είναι η διασφάλιση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας, και αναφέρθηκε στον θεσμό του ολοήμερου σχολείου.

    [02] Αντισυνταγματικός ο νόμος για το Ιντερνετ

    11/9/2002 9:34:00 πμ

    Απόφαση-σταθμό για το νέο νόμο ο οποίος απαγορεύει την εγκατάσταση και διεξαγωγή ψυχαγωγικών παιχνιδιών σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές ακόμα και μέσω Ιντερνετ, εξέδωσε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, αθωώνοντας τρία άτομα που κατηγορούνταν για παραβίαση της νομοθεσίας, δημιουργώντας κατ' αυτόν τον τρόπο δεδικασμένο και κρίνοντας κατ' επέκταση αντισυνταγματικό τις διατάξεις του. Η δίκη αυτή είναι η πρώτη που διεξάγεται στην Ελλάδα μετά την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου.

    Το δικαστήριο αθώωσε τρία άτομα που κατηγορούνταν για παράβαση του νόμου περί απαγόρευσης παιγνίων με το σκεπτικό ότι ο νόμος έρχεται σε σύγκρουση με άρθρα του Συντάγματος που αφορούν, μεταξύ άλλων, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών.

    Οι συλλήψεις των τριών ατόμων είχαν γίνει στις 27 Αυγούστου σε δύο Ιντερνετ καφέ, στην Καλαμαριά και το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν οι Γιάννης Κυφωνίδης, Χρήστος Ιορδανίδης και Βαγγέλης Αλατζόγλου καθώς διαπιστώθηκε ότι πελάτες τους έπαιζαν ψυχαγωγικά παιχνίδια στο Ιντερνετ.

    Οπως δηλώνει ωστόσο το Πανελλήνιο Σωματείο ιδιοκτητών Ιντερνετ καφέ, μέλη του οποίου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια με αφορμή την παραπομπή των μελών του, τεχνικά είναι αδύνατο να ελεγχθούν αν οι χρήστες του διαδικτύου που επισκέπτονται τα καταστήματά τους ασχολούνται με παιχνίδια, ενώ πουθενά, σ' ολόκληρη την Ευρώπη δεν ισχύει κάτι παρόμοιο.

    [03] Εξετάσεις υποψήφιων δικηγόρων

    11/9/2002 9:32:00 πμ

    Τη Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, θα διενεργηθούν στις έδρες των Εφετείων οι εξετάσεις των υποψηφίων δικηγόρων για όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας . Δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις --σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης-- έχουν όσοι κατέχουν πτυχίο του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής ελληνικού ή αλλοδαπού αναγνωρισμένου Πανεπιστημίου και έχουν συμπληρώσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2002 πρακτική άσκηση 18 μηνών σε δικηγόρο.

    [04] Υγειονομικό κλιμάκιο του ΓΕΑ σε ακριτικά νησιά

    11/9/2002 9:16:00 πμ

    Υγειονομική περίθαλψη στους μόνιμους κατοίκους των νήσων Καρπάθου και Κάσου θα παράσχει επί 6 ημέρες, 15μελές υγειονομικό κλιμάκιο της Πολεμικής Αεροπορίας, που αναχωρεί αύριο το πρωί με C-130 και προορισμό τα δύο νησιά. Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΓΕΑ, στο διάστημα αυτό το ιατρικό κλιμάκιο θα δέχεται τους κατοίκους των νήσων στα εκεί υπάρχοντα Κέντρα Υγείας. Το ιατρικό κλιμάκιο αποτελείται από τις εξής ειδικότητες: Ουρολογική, Νευρολογική, Ορθοπεδική, Χειρουργική, Μικροβιολογική, Ακτινολογική, Οφθαλμολογική, Γυναικολογική, καθώς επίσης και νοσηλευτές και βοηθοί. Σκοπός της επίσκεψης είναι να προσφερθεί μία ολοκληρωμένη πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα υγείας στους κατοίκους των ακριτικών νησιών μας.

    [05] Γραφεία Ολυμπιακής Υποστήριξης

    11/9/2002 9:16:00 πμ

    Στη δημιουργία γραφείων Ολυμπιακής Υποστήριξης και προετοιμασίας προχώρησαν οι 52 τοπικές ενώσεις δήμων και κοινοτήτων της χώρας με στόχο να φτάσει το μήνυμα της συμμετοχής στην διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων ακόμα και στην πιο απόμακρη γωνιά της Ελλάδος.

    [06] Θλιβερές μνήμες ξυπνά η ''μαύρη'' επέτειος

    11/9/2002 8:22:00 πμ

    Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι αμερικανικές αρχές, εντός και εκτός ΗΠΑ, με αφορμή την πρώτη επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας ανέπτυξαν αντιαεροπορικούς πυραύλους στο Πεντάγωνο και σε στρατιωτικές βάσεις γύρω από την Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο άσκησης για την άμυνα της αμερικανικής πρωτεύουσας. Οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικής Ασφάλειας αποκάλυψαν ότι έχουν διατυπωθεί απειλές από την Αλ Κάιντα για επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον αμερικανικών στόχων στην περιοχή του Περσικού Κόλπου και της Μέσης Ανατολής.

    Φόβος πλανάται πάνω από τις ΗΠΑ

    Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας άρχισαν σήμερα στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον οι εκδηλώσεις μνήμης για την πρώτη επέτειο της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου στην Αμερική, με τις αρχές να αναπτύσσουν αντι-αεροπορικούς πυραύλους γύρω από την αμερικανική πρωτεύουσα, να κλείνουν πρεσβείες σε όλη την Ασία και να απευθύνουν εκκλήσεις στους Αμερικανούς σε όλον τον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

    H κυβέρνηση υποσχέθηκε για σήμερα ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και επαγρύπνησης. Δεκάδες πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών θα παραμείνουν σήμερα κλειστές είτε για λόγους ασφαλείας ή για να δώσουν στο προσωπικό τους τη δυνατότητα να παραστεί στις επιμνημόσυνες δεήσεις που θα γίνουν για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους θα παραστεί σε επιμνημόσυνη δέηση που θα γίνει στο Πεντάγωνο για τους 3.000 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στις τρομοκρατικές επιθέσεις και θα μεταβεί ακολούθως στη Νέα Υόρκη, στην περιοχή που βρισκόταν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι, που διανυκτέρευσε μακράν του Λευκού Οίκου, για λόγους ασφαλείας και θα παραμείνει σήμερα σε άγνωστη τοποθεσία, δήλωσε ότι ο αμερικανικός λαός είναι αποφασισμένος να προστατεύσει με κάθε τρόπο τη χώρα του.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ κατέστησε σαφές ότι ''θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε τους Αμερικανούς'' και ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών αυξήθηκαν τα μέτρα ασφάλειας στο έδαφος τους στο επίπεδο του ''υψηλού κινδύνου τρομοκρατικών επιθέσεων''--''πορτοκαλί χρώμα'', που είναι ο δεύτερος βαθμός μιας πεντάβαθμης κλίμακας. Ο Αμερικανός υπουργός σημείωσε ότι εγκαταστάσεις μαζικής μεταφοράς και παροχής ενέργειας αποτελούν πιθανούς στόχους της αλ-Κάιντα.

    Ο υπουργός Aμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, έδωσε εντολή στις ένοπλες δυνάμεις να τοποθετήσουν αντιβαλλιστικούς πυραύλους με αληθινά πυρά σε στρατηγικά σημεία γύρω από την Ουάσινγκτον ενώ μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούν περιπολίες πάνω από αμερικανικές πόλεις εν όψει των σημερινών εκδηλώσεων. Μέχρι σήμερα οι εγκαταστάσεις πυραύλων εδάφους αέρος δεν έφεραν αληθινά πυρά.

    Οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Μπαχρέιν έχουν τεθεί σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας (τη λεγόμενη Κατάσταση Απειλής Δέλτα) ενώ και άλλες βάσεις στην περιοχή του Περσικού Κόλπου βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα. Η αλλαγή στο βαθμό ετοιμότητας κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς υπήρχαν πληροφορίες για ενδεχόμενες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών εγκαταστάσεων στην περιοχή.

    Αλληλεγγύη των 15 στις Ηνωμένες Πολιτείες

    ''Στο πλευρό των ΗΠΑ'' στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας τάσσονται οι 15 της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα το χρέος για οικοδόμηση ''μιας δίκαιης διεθνούς τάξης'', ενώ για την πολιτική της Ουάσιγκτον απέναντι στο Ιράκ έχουν εκφράσει τη διαφοροποίησή τους, υπογραμμίζουν ότι ''η εξαιρετική αλληλεγγύη'' που εκδηλώθηκε από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου πρέπει ''να παραταθεί και να ενθαρρυνθεί κυρίως με διάλογο μέσω των πολιτισμών''.

    Η ασφάλεια και η δημοκρατία δεν είναι κεκτημένα, αλλά πρέπει να τις υπερασπιζόμαστε ενεργά και χωρίς ελαστικότητα'' διακηρύσσουν, προσθέτοντας ότι ''οι δράστες και οι υποκινητές τρομοκρατικών πράξεων πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν''. Τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου υπογράμμισαν σε ποιο βαθμό τα πεπρωμένα μας είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένα, καταλήγουν οι 15.

    Στη κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες θα γίνει σήμερα επιμνημόσυνη τελετή. Στην κύρια είσοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα γίνει η έπαρση των σημαιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ. Θα ακολουθήσει τελετή στο Ημικύκλιο του Κοινοβουλίου, όπου, μετά την ομιλία του Προέδρου κ. Pat Cox, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή. Στη συνέχεια, θα μιλήσουν ο Dανός υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων και εκπρόσωπος της Προεδρίας του Συμβουλίου κ. Ηaarder, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Podi, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην ΕΕ κ. Schnabel και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων. Τέλος, θα εγκαινιασθεί έκθεση που οργάνωσε η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στην EE υπό την αιγίδα του Προέδρου Cox, αφιερωμένη στα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

    Τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ άνοιξε χθες ο Τσέχος προεδρεύων, με μία έκκληση να συνεχιστεί η παγκόσμια εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας. Σχετικά με τις αμερικανικές πιέσεις για ανατροπή του ιρακινού καθεστώτος, ο Γιαν Καβάν εξέφρασε την ελπίδα πως ο πρόεδρος Μπους θα επιτρέψει την χωρίς όρους επιστροφή των επιθεωρητών στο Ιράκ και να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που έχει ορίσει ο ΟΗΕ, ώστε να μην χρειαστεί να αναληφθεί στρατιωτική δράση.

    Εντωμεταξύ, η βρετανική πρεσβεία στην Τζακάρτα της Ινδονησίας και στο Ανόι του Βιετνάμ, αλλά και άλλες 12 πρεσβείες και προξενεία σε κυρίως στην Ασία και την Εγγύς Ανατολή, ανέστειλαν τη λειτουργία τους, ύστερα από απειλές για επιθέσεις. Εξ άλλου, η βρετανική πρεσβεία στην Τζακάρτα της Ινδονησίας και αυτή της Αυστραλίας στο Ανατολικό Τιμόρ έκλεισαν, ύστερα από απειλές για επιθέσεις. Αργά χθες βράδυ, εν τω μεταξύ, το αραβικό κανάλι Αλ Τζαζίρα μετέδωσε νέο βίντεο στο οποίο ο Οσάμα μπιν Λάντεν εύχεται την απελευθέρωση ισλαμιστών ακτιβιστών.

    Στις εκδηλώσεις μνήμης για όλους όσους έχασαν τη ζωή τους στις 11 του περασμένου Σεπτέμβρη θα παραστεί και ο υπουργός εξωτερικών Γ. Παπανδρεου.

    Νέο βίντεο του Μπιν-Λάντεν

    Αργά χθες βράδυ, εν τω μεταξύ, το αραβικό κανάλι Αλ Τζαζίρα μετέδωσε νέο βίντεο στο οποίο ο Οσάμα μπιν Λάντεν εύχεται την απελευθέρωση ισλαμιστών ακτιβιστών. Αμερικανοί ειδικοί άρχισαν να εξετάζουν το σύντομο βίντεο, ο χρόνος δημιουργίας του οποίου δεν προσδιορίζεται από το κανάλι του Κατάρ, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

    Σήμερα ένοπλος άνοιξε πυρ στην αμερικανική βάση του Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν λίγες ώρες πριν την έναρξη των εκδηλώσεων μνήμης για την 11η Σεπτεμβρίου. Εκπρόσωπος της αεροπορικής βάσης δήλωσε ότι ο αφγανικής καταγωγής δράστης , συνελήφθη και βρίσκεται υπό επιτήρηση.

    Καταδικάζει ο Αραβικός Σύνδεσμος

    Να επισημάνουμε ανακοίνωση του Αραβικού Συνδέσμου με την ευκαιρία της επετείου, που "καταδικάζει" την τρομοκρατία και επιβεβαιώνει "τους ιστορικούς δεσμούς" μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του αραβικού κόσμου - ταυτόχρονα όμως προειδοποιεί για τον κίνδυνο προκαταλήψεων και αυθαίρετων κατηγοριών

    Εκδηλώσεις μνήμης και στην Ελλάδα

    Εκδήλωση μνήμης και συμπαράστασης στα θύματα της επιθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βραδυ στο Μέγαρο Μουσικής υπο την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικων. Πρόκειται για μουσική συναυλία της 'Ελλης Πασπαλά και του Ντεϊβιντ Λιντς καθώς και παρουσίαση του ντοκυμαντέρ "Σημειο Μηδεν":Ένας χρόνος μετά". Θα παραστούν οι κ.κ. Χριστοδουλάκης, Χρυσοχοΐδης και Μαγκριώτης.

    Ανάλογες εκδηλώσεις θα γίνουν και στο Αμερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη.

    Το Χρηματιστήριο Αθηνών θα συμμετάσχει στη κίνηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων. Ετσι στις 14:46 ώρα Ελλάδας στο Χ.Α.Α., όπως και στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, προγραμματίζεται να τηρηθεί δύο λεπτών σιγή στη μνήμη των θυμάτων, ενώ οι αγορές και τα συστήματα συναλλαγών θα παραμένουν ανοικτά. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καλούν όλους τους εργαζόμενους στο χώρο των κεφαλαιαγορών να συμμετάσχουν στην παραπάνω εκδήλωση στη μνήμη των θυμάτων.

    Η 11η Σεπτεμβρίου επηρέασε αρνητικά την παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς σχέσεις και έδειξε ότι η δημοκρατία και η ανοιχτή κοινωνία πρέπει να περιφρουρηθούν, τόνισε σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Οι τρομοκράτες δεν δικαιούνται να επικαλούνται καμία ιδεολογία, θρησκεία ή πολιτισμό επισήμανε ο Κ. Καραμανλης. Τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, αντί να γίνουν αφορμή για έναν ειρηνικό κόσμο, οδήγησαν σε πολεμοχαρή πόλωση με το δόγμα-Μπους "όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας", παρατήρησε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Δέηση υπέρ της ανάπαυσης των ψυχών των θυμάτων της τρομοκρατικής ενέργειας της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στη Νέα Υόρκη θα τελέσει σήμερα το πρωί στη Μητρόπολη Αθηνών ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

    Στη συνέχεια ο κ. Χριστόδουλος θα παρευρεθεί σε εκδήλωση μνήμης για τα θύματα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο σπίτι του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τόμας Μίλερ.

    Επίσης θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στην αμερικανική πρεσβεία για τα θύματα του τρομοκρατικού κτυπήματος.

    [07] Διεθνείς διαφωνίες για επίθεση σε Ιρακ

    11/9/2002 11:59:00 πμ

    Αναγκαία θεωρεί απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ, ο γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Αναν, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε μιλώντας στο BBC. Η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν αποτελεί νομική υποχρέωση, υποστηρίζει αντίθετα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών. Ενόψει των αμερικανικών πιέσεων για ανατροπή του ιρακινού καθεστώτος, στις οποίες έχουν ήδη διαφοροποιηθεί οι 15, ο προεδρεύων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ εξέφρασε την ελπίδα πως ο πρόεδρος Μπους θα επιτρέψει την χωρίς όρους επιστροφή των επιθεωρητών στο Ιράκ, ώστε να μην χρειαστεί να αναληφθεί στρατιωτική δράση

    Απειλεί ο Μπλερ

    Με άμεση δράση κατά της Βαγδάτης --αν ο Σαντάμ Χουσεϊν αρνηθεί την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ-- προειδοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. Ωστόσο ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Γκόραν Πέρσον τονίζει ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας θα μπορούσε να απειλήσει το οικοδόμημα του ΟΗΕ, αν η Ουάσιγκτον συνεχίσει να ενεργεί μονομερώς, ενώ αυξάνεται ολοένα ο αριθμός των χωρών που απορρίπτουν τη χρήση βίας χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ.

    Παρά τις δυσκολίες των ΗΠΑ στη συγκρότηση συμμαχίας για επέμβαση στο Ιράκ και τις συνεχείς επικρίσεις που δέχονται, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι επιβεβαίωσε τη Δευτέρα για ακόμα μία φορά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης για ανατροπή του Σαντάμ Χουσείν, δηλώνοντας ότι "ο χρόνος έχει αρχίσει να κυλά αντίστροφα".

    Εν τω μεταξύ το Ιράκ κατήγγειλε ως "ψευδή κατηγορία" την μελέτη του IISS, σύμφωνα με την οποία η Βαγδάτη μπορεί να κατασκευάσει ατομική βόμβα, λέγοντας ότι πρόκειται για πρόσχημα της Ουάσινγκτον και του Λονδίνου για να επιτεθούν στο Ιράκ και κάλεσε τον αραβικό κόσμο να προβεί σ' αντίποινα.

    [08] Με κατάρρευση απειλείται η κυβέρνηση Ετζεβίτ

    11/9/2002 11:24:00 πμ

    Με κατάρρευση απειλείται η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ στην Τουρκία λόγω των έντονων τριβών στον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι ότι θα καθυστερήσουν οι προγραμματισμένες για τις 3 Νοεμβρίου εκλογές, σύμφωνα με τις σημερινές τουρκικές εφημερίδες. Την κρίση πυροδότησε η προσφυγή του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης του αντιπροέδρου Ντεβλέτ Μπαχτσελί στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την ακύρωση των μεταρρυθμίσεων που αποφασίστηκαν με στόχο την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η κίνηση αυτή του Μπαχτσελί προκάλεσε την έντονη αντίδραση του έτερου αντιπροέδρου Μεσούτ Γιλμάζ που αξίωσε την απομάκρυνση του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης από την κυβέρνηση.''Μετά την προσφυγή αυτή του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, έχουμε ισχυρές αμφιβολίες όσον αφορά την επιβίωση του συνασπισμού ακόμη και ως τις βουλευτικές εκλογές'', δήλωσε ο Γιλμάζ προς τους δημοσιογράφους. ''Αυτά τα διαβήματα είναι μάταια. Είναι αδύνατο να εμποδίσει κανείς τη μεγάλη πορεία της Τουρκίας προς το σύγχρονο πολιτισμό'', πρόσθεσε.

    Ο Γιλμάζ αναμένεται να αποφασίσει σήμερα αν θα μείνει ή να θα φύγει από την κυβέρνηση. ''Αν το κόμμα Εθνικστικής Δράσης δεν αποχωρήσει, η παρούσα κυβέρνηση πρέπει να ανατραπεί για να απομακρυνθούν οι Εθνικιστές'' τόνισε ο Γιλμάζ και τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης μιας ''προσωρινής κυβέρνησης,που θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές και θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις με στόχο την εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Ενωση''. ''Η κυβέρνηση αποσυντίθεται ,οι εκλογές είναι σε κίνδυνο'' γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα Βατάν.

    Ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ δήλωσε ότι η κατάσταση που επικρατεί γύρω από τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό του είναι ''συγκεχυμένη''. ''Η Τουρκία περνά μια πολύ ευαίσθητη περίοδο...θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές σε λίγους μήνες...σε μια τέτοια κατάσταση δεν μπορούμε να πάρουμε την ευθύνη αλλαγής της κυβέρνησης'', τόνισε ο Ετζεβίτ μιλώντας σε συγκέντρωση στελεχών του κόμματός του.

    Αν το ANAP του Γιλμάζ αποσυρθεί από τον τριμερή συνασπισμό, υπάρχει περίπτωση να αναβληθούν οι εκλογές αφού η Τουρκία θα αναγκασθεί να σχηματίσει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, κάτι που μπορεί να απαιτήσει πολύ χρόνο. Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης αξιώνει να ακυρωθούν είναι η κατάργηση της θανατικής ποινής σε καιρό ειρήνης, η αναγνώριση πολιτιστικών δικαιωμάτων στους Κούρδους και η διεύρυνση των δικαιωμάτων των μη μουσουλμανικών θρησκευτικών αρχών.

    [09] Συλήψεις Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας

    Πηγή: ΑΠΕ 11/9/2002 10:10:00 πμ

    Ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο βόρειο τμήμα της λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν σποραδικές συγκρούσεις με ενόπλους Παλαιστινίους, πριν αποχωρήσουν λίγες ώρες αργότερα, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν τέσσερις Παλαιστίνιοι στη διάρκεια της εισβολής στο χωριό Μπέιτ Χανούν και άλλοι έξι σε διάφορες περιοχές της Γάζας. Απεσταλμένος του Ρόιτερ στο Μπέιτ Χανούν ανέφερε ότι περίπου 25 άρματα μάχης εισέβαλαν στο χωριό, συναντώντας ένοπλη αντίσταση από τους Παλαιστινίους. Οι συγκρούσεις διήρκεσαν αρκετές ώρες αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

    [10] Πολύνεκρο επεισόδιο στο Καράτσι

    11/9/2002 11:44:00 πμ

    φωτο αρχείου

    Τρεις νεκροί--μεταξύ των οποίων και ένα τετράχρονο κοριτσάκι-- και πέντε τραυματίες είναι ο απολογισμός της τρίωρης ανταλλαγής πυρών σήμερα στο Καράτσι με την οποία τερματίστηκε η κατάληψη τριώροφου κτιρίου της πόλης. Πράκτορες των υπηρεσιών ασφαλείας πραγματοποίησαν έφοδο στο κτίριο και συνέλαβαν δυο άτομα, αλλά χρειάστηκαν την υποστήριξη αστυνομικών όταν οι ένοπλοι που είχαν καταλάβει το κτίριο τους έριξαν χειροβομβίδα. Οι ένοπλοι παραδόθηκαν, αφού η αστυνομία περικύκλωσε το κτίριο και έριξε δακρυγόνα. Αστυνομική πηγή ανέφερε ότι οι ένοπλοι είναι πιθανότατα μέλη της αλ Κάιντα και ότι δυο από αυτούς είναι Αραβες.

    [11] Και νέα εκτέλεση θανατοποινίτη στο Τέξας

    11/9/2002 9:10:00 πμ

    Με θανατηφόρα ένεση εκτελέστηκε την Τρίτη στο Τέξας των ΗΠΑ άνδρας ο οποίος είχε καταδικαστεί για το βιασμό και τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου μιας 66χρονης γυναίκας. Ο 36χρονος Τόνι Γουόκερ είχε καταδικαστεί για το βιασμό και τη δολοφονία της Βιρτζίνια Σίμονς, στο σπίτι της στην βορειοανατολική πόλη Ντάιντζερφιλντ του Τέξας, στις 23 Μαϊου του 1992. Επίσης ομολόγησε ότι δολοφόνησε και τον σύζυγό της, τον 82χρονο Γουίλι 'Μπο' Σίμονς, έγκλημα για το οποίο δεν διώχθηκε ποτέ.

    Ο δράστης ζούσε στην ίδια γειτονιά και γνώριζε τα θύματα, ενώ όπως είπε στην αστυνομία πήγε στο σπίτι τους με την πρόφαση να πιει μια μπύρα. Εκείνο που πραγματικά ήθελε να κάνει ήταν να κλέψει χρήματα για να αγοράσει κοκαΐνη. Χτύπησε και τα δύο θύματα μέχρι θανάτου, και βίασε την άτυχη γυναίκα λίγο πριν αυτή υποκύψει στα τραύματα της. Με επιστολή ο Γουόκερ απολογήθηκε για το έγκλημα και ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια των θυμάτων.

    Ο 36χρονος είναι το 24ο άτομο που εκτελείται αυτό το χρόνο στο Τέξας, ενώ ακόμη τέσσερις θανατοποινίτες σε φυλακές της αμερικανικής πολιτείας πρόκειται να εκτελεστούν αυτό το μήνα, με επόμενο στη σειρά τον Τζέσι Πάτρικ, ο οποίος βίασε και δολοφόνησε μια 80χρονη γυναίκα το 1989.

    [12] Εκδηλώσεις μνήμης για την τραγική επέτειο

    11/9/2002 9:55:00 πμ

    "Ground Zero - Ενας χρόνος μνήμης", είναι ο τίτλος της εκδήλωσης, που οργανώνει σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών, στο Μέγαρο Μουσικής, για την απότιση φόρου τιμής στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών Ελλη Πασπαλά (τραγούδι) Ντέιβηντ Λήντς (σαξόφωνο, λάουτο, κρουστά), Σταύρου Λάντσια, (πιάνο, κιθάρα, τύμπανα), καθώς και των ηθοποιών Θέμις Μπαζάκα, Δημήτρη Πετρόπουλου και Ιαν Ρόμπερτσον, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κατομερή. Την αφίσσα της εκδήλωσης φιλοτέχνησε ο γνωστός ζωγράφος Αλέκος Φασιανός.

    Μια εκδήλωση με ξεχωριστή πολλαπλή σημασία

    Οπως τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μαγκριώτης η ελληνική πλευρά διοργανώνει αυτή την εκδήλωση με τη συμπλήρωση ενός έτους απο την τραγική επίθεση στο κέντρο της Νέας Υόρκης όχι μόνο για την απότιση φόρου τιμής στα θύματα της τρομοκρατίας, αλλά παράλληλα θέλοντας να κάνει σαφή τη θέληση της ελληνικής πλευράς, καθώς και δύο εμμονές, όπως είπε, που έχει και οι οποίες αφορούν:

    α) την εμμονή στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία και τη διεθνή τρομοκρατία και β) την εμμονή στον αγώνα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

    Ο κ. Μαγκριώτης επισήμανε ότι στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος και μέλη οικογενειών θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της ''17Ν'', διότι η αποστροφή προς την τρομοκρατία είναι κοινή είτε αυτή -η τρομοκρατία- είναι ατομική είτε είναι μαζική.

    Στην εκδήλωση θα παραστούν ο υπουργός Οικονομίας κ. Χριστοδουλάκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μαγκριώτης, ο υφυπουργός κ. Μαλέσιος, ενώ ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Χρυσοχοϊδης δεν θα μπορέσει να παραστεί, διότι θα βρίσκεται εκτός Αθηνών. Στην εκδήλωση θα παραστούν επίσης μέλη οικογενειών που είχαν θύματα στην περυσινή τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη, θα υπάρξει επίσης μήνυμα του πρώην δημάρχου Νέας Υόρκης κ.Τζουλιάνι και θα προβληθεί σχετικό φιλμ-ντοκιμαντέρ.

    Η παράσταση θα είναι μία σύζευξη μουσικής, εικόνας, ποίησης και λογοτεχνίας. Επίσης στην αυριανή εκδήλωση θα υπάρξει μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου καθώς και του κυβερνήτη Πατάκη.

    Ας σημειωθεί εξάλλου ότι κατά την εκδήλωση θα παραστούν και θα βραβευθούν εκπρόσωποι των Αμερικανών πυροσβεστών, που έδωσαν με αυταπάρνηση τη ζωή τους για τη διάσωση των ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα στους δίδυμους πύργους.

    [13] 11η Σεπτεμβρίου: Πρωτοσέλιδα της Ιστορίας

    11/9/2002 9:51:00 πμ

    Τόσο η Αμερική, όσο και η υπόλοιπη παγκόσμια κοινότητα βίωσαν την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων στην καρδιά της Νέας Υόρκης και την επίθεση στο Πεντάγωνο στην Ουάσινγκτον ως ένα πραγματικό τέλος εποχής. Ολόκληρη η ανθρωπότητα ακόμα δυσκολεύεται να συνειδητοποιήσει ότι οι εικόνες καταστροφής που αντίκρυσε δεν προέρχονταν από κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας του Χόλιγουντ αλλά για την ωμή πραγματικότητα. Με τη σκέψη σε αυτές τις εικόνες, η Ελληνοαμερικανική Ενωση, σε συνεργασία με την Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα διοργανώνει από τις 5 έως τις 27 Σεπτεμβρίου έκθεση ταμπλόϊντ με γενικό τίτλο Headlines of History (Πρωτοσέλιδα της Ιστορίας) με πρωτοσέλιδα από διάφορες εφημερίδες του κόσμου οι οποίες καλύπτουν το τραγικό γεγονός της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου στις Η. Π.Α.

    Στόχος της πρωτότυπης αυτής έκθεσης είναι να φέρει το κοινό σε επαφή με τις αντιδράσεις του παγκοσμίου τύπου απέναντι στο γεγονός που συγκλόνισε ολόκληρη την υφήλιο και σηματοδότησε ριζικές αλλαγές στην διεθνή πολιτική, στην οικονομία και στις κοινωνίες της Δύσης.

    Εκτός από το ανώνυμο κοινό, πλήθος φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφων υπήρξαν μάρτυρες των πρωτοφανών γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου τα οποία κατόπιν κλήθηκαν να καταγράψουν. Δείγμα της δουλειάς των ανθρώπων που κάλυψαν τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, παρουσιάζεται σε αυτήν την έκθεση η οποία έχει στόχο όχι μόνο να καταγράψει τα καταστροφικά γεγονότα εκείνης της ημέρας, αλλά και τις σκέψεις, τις αντιδράσεις και τα συναισθήματα των ανθρώπων που υπήρξαν μάρτυρες τους.

    Ώρες λειτουργίας έκθεσης στην γκαλερί Κέννεντυ (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι, ισόγειο): Δευτέρα -Παρασκευή: 10:00 - 20:00

    [14] Μειώνονται τα κρούσματα AIDS στην Ε.Ε.

    11/9/2002 9:55:00 πμ

    Για έβδομη συνεχή χρονιά συνεχίζεται η πτωτική τάση του ετήσιου αριθμού των καταγεγραμμένων κρουσμάτων Έιτζ, τόσο στην ΕΕ, όσο σε γενικές γραμμές και στην Ελλάδα. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τα στοιχεία μελέτης της ΕΕ που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες η κοινοτική στατιστική υπηρεσία Eurostat. Συγκεκριμένα, το 2001 καταγράφηκαν στις 15 χώρες-μέλη της ΕΕ 8.210 κρούσματα Έιτζ, ενώ στην Ελλάδα καταγράφηκαν 86 κρούσματα.

    Ένοχες οι ετεροφυλοφιλικές σχέσεις στην Ελλάδα

    Με βάση τα στοιχεία αυτά, το 2001 αναλογούσαν 21,8 κρούσματα Έιτζ ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους στις χώρες-μέλη της ΕΕ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στην Ελλάδα 8,1 κρούσματα ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Σημειώνεται ότι το 1985 στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα αναλογούσαν πέντε κρούσματα Έιτζ ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, το 1990 43,3 κρούσματα, το 1995 αναλογούσαν 65 κρούσματα και το 2001 όπως αναφέραμε 21,8 κρούσματα. Αντιστοίχως, στην Ελλάδα το 1985 είχαν εντοπιστεί 1,4 κρούσματα Έιτζ ανά εκατομμύριο κατοίκους, το 1990 14,1, το 1995 20,6 και το 2000 8,1.

    Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι από το 1985 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί στις χώρες -μέλη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας 234.513 κρούσματα Έιτζ. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί το ίδιο διάστημα 2.260 κρούσματα Έιτζ τα περισσότερα εκ των οποίων κατεγράφησαν μεταξύ 1994 και 1996 οπότε τα δεδομένα ήταν τα εξής: Το 1994 εντοπίστηκαν 213 κρούσματα, το 1995 τα κρούσματα ήταν 215 και το 1996 ήταν 233.

    Έκτοτε η τάση είναι πτωτική και το 1997 εντοπίστηκαν 170 κρούσματα, το 1998 τα κρούσματα ήταν 120 και το 2001 ήταν 86. Από ποσοστιαίας απόψεως, η τάση είναι επίσης πτωτική στην Ελλάδα: Το 1995 υπήρξαν 20,6 κρούσματα Έιτζ ανά εκατομμύριο κατοίκους, το 2000 υπήρξαν 11,9 και το 2001 ήταν 8,1.

    Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες των κρουσμάτων ανάλογα με τον τρόπο μετάδοσης αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην Ελλάδα μόνο το 3,8% των κρουσμάτων οφείλεται στην ενδοφλέβια χρήση των ναρκωτικών, ενώ το 56,5% σχετίζεται με ομοφυλοφιλικές σχέσεις. Το 18,1% σχετίζεται με ετεροφυλοφιλικές σχέσεις.

    Στις χώρες-μέλη της ΕΕ η πρώτη αιτία μετάδοσης του Έιτζ είναι η ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών στην οποία αποδίδεται, κατά μέσο όρο το 39,4% των κρουσμάτων. Το 17,6% σχετίζεται με ετεροφυλοφιλικές σχέσεις, ενώ το 32,6% σχετίζεται με ομοφυλοφιλικές σχέσεις.

    Με άλλα λόγια ο αριθμός των κρουσμάτων Έιτζ στην Ελλάδα που οφείλονται στις ομοφυλοφιλικές σχέσεις είναι εξαιρετικά μεγάλος σε σχέση με το μέσο κοινοτικό όρο (56,5% στην Ελλάδα έναντι 32,6% στην ΕΕ) ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων που οφείλονται στην ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών είναι εξαιρετικά μικρός σε σχέση με τον κοινοτικό μέσο όρο (3,8% στην Ελλάδα, 39,4% στην ΕΕ).

    [15] Φυματίωση: Νέα εξέταση για ταχύτερο εντοπισμό

    11/9/2002 9:38:00 πμ

    Βρετανοί επιστήμονες παρουσίασαν ένα διαγνωστικό τεστ για την φυματίωση που μπορεί να εντοπίσει την ασθένεια μέσα σε 2-3 ώρες και όχι σε εβδομάδες όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Η εξέταση αυτή χρησιμοποιεί την τεχνική αποτύπωσης του DNA για να επιβεβαιώσει ένα νέο κρούσμα αυτής της ιδιαίτερα μολυσματικής ασθένειας μέσα σε λίγες ώρες από τη λήψη δείγματος. ''Χρησιμοποιήσαμε πολλές φορές μέχρι τώρα το τεστ αυτό για να επιβεβαιώσουμε ότι μια επιδημία ελέγχεται'', τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Μάικ Μπάρερ από το πανεπιστήμιο του Λέστερ, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνάς του σε ιατρικό συνέδριο στη Βρετανία.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η έρευνά του βασίστηκε στην τεχνολογία αποτύπωσης στελεχών του βακτηρίου που προκαλεί τη φυματίωση. Τα 400 γονίδια που αποτελούν το γονιδίωμα του βακτηρίου αυτού χαρτογραφήθηκαν για πρώτη φορά το 1998.

    Το τεστ δοκιμάστηκε με θετικά αποτελέσματα σε επιδημία φυματίωσης το 2001 σε σχολείο του Λέστερ, όπου 24 παιδιά προσβλήθηκαν από την αρρώστια. ''Η τεχνολογία του DNA βοηθά ώστε να μειωθεί ο χρόνος διάγνωσης και επιβεβαίωσης της ασθένειας, να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα οι επιδημίες και να κατανοήσουμε καλύτερα την εξέλιξη του βακτηρίου'', κατέληξε ο Bρετανός ερευνητής.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 11 September 2002 - 9:14:30 UTC