Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τέλος στις γερμανικές αποζημιώσεις!
  • [02] Στη Θράκη ο υπουργός Εξωτερικών
  • [03] Ανωμερίτης για θαλάσσιες μεταφορές στην ΕΕ
  • [04] Χιλιάδες οι αγνοούμενοι από τους εμφύλιους σε Γιουγκοσλαβία
  • [05] Σφαγή αθώων στο Μπουρούντι
  • [06] Ιταλία: ''Predator'' για εντοπισμό λαθρομεταναστών
  • [07] Ισοπαλία για την ΑΕΚ
  • [08] Εγκαίνια 31ου Φεστιβάλ Βιβλίου

    [01] Τέλος στις γερμανικές αποζημιώσεις!

    17/9/2002 10:47:00 μμ

    Καμία αποζημίωση δεν θα πάρουν οι συγγενείς των θυμάτων της φασιστικής Κατοχής στην Ελλάδα αφού το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο έκρινε ότι οι αγωγές αποζημιώσεων που ασκήθηκαν στη χώρα μας δεν μπορούν να εκδικαστούν από τα ελληνικά δικαστήρια. Μετά την απόφαση αυτή που ελήφθη με οριακή πλειοψηφία 6 προς 5 το επόμενο ενδεχόμενο νομικό βήμα των συγγενών των θυμάτων της γερμανικής θηριωδίας είναι να προσφύγουν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου για παράβαση της ευρωπαϊκής σύμβασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

    [02] Στη Θράκη ο υπουργός Εξωτερικών

    17/9/2002 9:24:00 μμ

    Διήμερη επίσκεψη στη Θράκη πραγματοποιεί από το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Πρώτος σταθμός της περιοδείας του ήταν ο ορεινός οικισμός Μεγάλου Δερείου του δήμου Ορφέα, όπου οι κάτοικοι του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή. Στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου, χαρακτήρισε την επίσκεψή του στο Δέρειο ως σημαντική εμπειρία, τονίζοντας ότι ο σεβασμός των δημοκρατικών δικαιωμάτων, η ισονομία και η ισοπολιτεία, είναι οι αρχές από τις οποίες εμπεδώνεται το αίσθημα της ειρηνικής συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμών και πρόσθεσε ότι "είμαστε μια δύναμη ειρήνης και στο εξωτερικό και μέσα στην ίδια μας την κοινωνία''.

    Απειλή οι πολέμιοι της πολυπολιτισμικότητας

    Σε ό,τι αφορά τους επικριτές της πολυπολιτισμικότητας και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι εκείνοι που θεωρούν ότι η πολυπολιτισμικότητα δεν είναι πλεονέκτημα, αλλά μια απειλή, κάνουν λάθος ανάλυση και συμπλήρωσε ότι "οι περιοχές που έχουν την πολυπολυτισμικότητα, ανοίγουν ορίζοντες δημιουργίας, ορίζοντες σημαντικών επενδύσεων και οι πολιτισμοί αλλά και οι διαφορετικές πολιτισμικές καταγωγές, θα δώσουν στα παιδιά που μεγαλώνουν σε αυτή την ιδιαίτερη περιοχή, μια ξεχωριστή εμπειρία, ένα προνόμιο, που άλλα παιδιά δεν έχουν, σε μια παγκόσμια κοινωνία στην οποία βαίνουμε. Τα παιδιά αυτά θα έχουν εφόδια, όπλα και εργαλεία, που δεν θα έχουν παιδιά από άλλες περιοχές. Νομίζω ότι κάποια στιγμή θα αρχίσουμε να ζηλεύουμε τους Θρακιώτες που έχουν αυτό το σημαντικό πλεονέκτημα'' κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

    Το βράδυ ο κ. Παπανδρέου πραγματοποίησε πολιτική ομιλία στην Αλεξανδρούπολη, ενώ αύριο θα επισκεφθεί τους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης

    [03] Ανωμερίτης για θαλάσσιες μεταφορές στην ΕΕ

    17/9/2002 8:19:00 μμ

    Συνάντηση με τη Γενική Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των εργαζομένων στις Μεταφορές (ΕΤF) Doro Zinke, είχε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης. Η συνάντηση αφορούσε τα θέματα θαλασσίων μεταφορών, τα οποία θα χειρισθεί το πρώτο εξάμηνο του 2003 η Ελληνική Προεδρία και κυρίως θέματα της απελευθέρωσης των λιμενικών υπηρεσιών, θέματα βελτίωσης της Κοινοτικής Ναυτιλίας, θέματα Ναυτικής Ασφάλειας και τη λήψη μέτρων για τη θωράκιση των θαλασσίων μεταφορών και λιμένων από τρομοκρατικές ενέργειες. Ο υπουργός ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις, οι οποίες ικανοποιούν στο μέγιστο τις θέσεις της ETF, η οποία κατά δήλωση της αντιπροσωπείας της αναμένει από την Ελληνική Προεδρία μόνο θετικές εξελίξεις.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα Συνδικάτα της ναυτιλίας (ΠΝΟ), των Σιδηροδρομικών και της ΟΣΠΑ.

    [04] Χιλιάδες οι αγνοούμενοι από τους εμφύλιους σε Γιουγκοσλαβία

    Πηγή: ΑΠΕ 17/9/2002 11:03:00 μμ

    Ομαδικός τάφος στη Βοσνία

    Περισσότεροι από 20 χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι--άμαχοι και στρατιώτες-- στη διάρκεια των εμφύλιων πολέμων που συγκλόνισαν όλη την πρώην Γιουγκοσλαβία κατά την περασμένη δεκαετία όπως ανακοινώθηκε σήμερα στη Γενεύη από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ). Η ΔΕΕΣ, που εδρεύει στη Γενεύη, επισήμανε ότι υπάρχουν αρχές στο γεωγραφικό χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας που επιμένουν να μην δείχνουν την πολιτική βούληση να προσδιοριστεί η τύχη αυτών των ''αγνοουμένων'', προφανώς εκφράζοντας φόβο για τις συνεπακόλουθες ποινικές κυρώσεις για τις διαπραχθείσες ωμότητες.

    ''Σύμφωνα με την ΔΕΕΣ αγνοούμενοι θεωρούνται σήμερα 23.339 άνθρωποι, απο τους οποίους 17.087 στη Βοσνία στο χρονικό διάστημα 1992-1995, επίσης 2.543 στην Κροατία και τέλος 3.709 στο Κόσοβο"

    Η εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ, Μπάρμπαρα Χίντερμαν, που είναι αρμόδια για τη γεωγραφική περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εξέφρασε την άποψη οτι οι εμπλεκόμενες αρχές δείχνουν σοβαρό ενδιαφέρον για να αντιμετωπιστεί το θέμα των ''αγνοουμένων'' μόνον όταν είναι διατεθειμένες να κάνουν εκταφές αλλά και να έλθουν αντιμέτωπες με θέματα όπως, ''το ποιοι είναι οι δράστες'', κάτι όμως που ισοδυναμεί με απονομή (ποινικής) δικαιοσύνης.

    Η ΔΕΕΣ ανακοίνωσε ότι ως σήμερα προχώρησε στην εξιχνίαση των περιπτώσεων 8.202 ''αγνοουμένων'' σε όλη την πρώην Γιουγκοσλαβία, από αυτούς όμως πολύ λίγοι-- μετριούνται δυστυχώς στα δάκτυλα των χεριών-- έδωσαν τελικά στους δικούς τους ανθρώπους σημεία ζωής.

    [05] Σφαγή αθώων στο Μπουρούντι

    17/9/2002 9:57:00 μμ

    φωτο αρχείου

    Εκατόν ογδόντα τρεις άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους πολίτες δολοφονήθηκαν ''εν ψυχρώ'' από άγνωστους ένοπλους στις 9 Σεπτεμβρίου στο κεντρικό Μπουρούντι σύμφωνα με σημερινές καταγγελίες του προέδρου της Επιτροπής για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου της Βουλής του Μπουρούντι.

    Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λεονίδας Ντιμπαγιάζι-- που είναι παράλληλα και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Μετώπου για τη Δημοκρατία στο Μπουρούντι (κύριο πολιτικό σχηματισμό της φυλής Χούτου)--δήλωσε ότι ''οι άνθρωποι αυτοί που είχαν καταφύγει στα βουνά για να αποφύγουν τις αιματηρές αντιπαραθέσεις, δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από άγνωστους με στρατιωτικές στολές''. Σύμφωνα με τον ίδιο μεταξύ των 183 σφαγιασθέντων, αναγνωρίστηκε επισήμως ότι οι 112 ήταν απλοί πολίτες.

    Η σφαγή έγινε στην περιοχή Ιτάμπα, της επαρχίας Γκιτέγκα, 130 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Μπουζουμπούρα. "Δεν γνωρίζουμε εάν ήταν στρατιώτες ή αντάρτες γιατί όλοι φορούν στρατιωτικές στολές. Ζητούμε μια επίσημη έρευνα γιατί είναι πρόωρο να κατηγορηθεί η μία ή άλλη πλευρά χωρίς συγκεκριμένες αποδείξεις'' κατέληξε ο κ. Ντιμπαγιάζι

    [06] Ιταλία: ''Predator'' για εντοπισμό λαθρομεταναστών

    17/9/2002 8:48:00 μμ

    Με το πολεμικό ναυτικό και ειδικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη τύπου "Predator" η ιταλική κυβέρνηση επιχειρεί να σταματήσει το κύμα των λαθρομεταναστών που φθάνουν καθημερινά στη χώρα. Η μικρή μείωση εισόδου Αλβανών λαθρομεταναστών που παρατηρείται τον τελευταίο καιρόα δεν καθησυχάζει τις ιταλικές αρχές αφού το κύμα συνεχίζεται από λαθρομετανάστες που φθάνουν στη Σικελία προερχόμενοι από διάφορες αφρικανικές χώρες.

    Από το Αφγανιστάν στην Ιταλία

    Ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών Τζουζέπε Πιζάνου κάλεσε τους πρέσβεις της Αιγύπτου, Λιβύης, Τυνησίας και Μαρόκου, από τις χώρες των οποίων αποπλέουν το τελευταίο διάστημα τα πλοία που μεταφέρουν μετανάστες και ζήτησε τη συνεργασία για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο.

    Ταυτόχρονα συζητείται και άδεια εισόδου στην Ιταλία για 20.000 μετανάστες, ένας μεγάλος αριθμός των οποίων θα προέρχονται από τις χώρες αυτές και απ' την Λιβερία, Μπαγκλαντές, Σρι Λάνκα.

    Στο μεταξύ όμως κρίνεται ανεπαρκές το σύστημα ελέγχου που γίνεται με τα πλοία του πολεμικού ναυτικού, τα ραντάρ των οποίων δεν μπορούν να εντοπίσουν τα μικρά σκάφη, παρά μόνο όταν βρίσκονται σε απόσταση 10 μιλίων απ' τις ιταλικές ακτές.

    Εντός των ημερών η ιταλική κυβέρνηση με διάταγμα θα δώσει την άδεια στο πολεμικό ναυτικό να σταματά τα ύποπτα σκάφη, να τα ελέγχει και να προβαίνει στην κατάσχεσή τους. Ταυτόχρονα η πολεμική αεροπορία προμηθεύτηκε με δύο "Predator", τα κατασκοπευτικά αεροπλάνα χωρίς πιλότο που χρησιμοποιήθηκαν στο Αφγανιστάν.

    Τα αεροσκάφη αυτά εφοδιασμένα με υπερσύγχρονα ραντάρ και οδηγούμενα από κάποια αεροπορική βάση της Σικελίας μπορούν να εντοπίσουν και το πιο μικρό πλεούμενο, να μεταδώσουν την εικόνα στο δορυφόρο και στη συνέχεια στη βάση. Επίσης, οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες ερευνούν στις γειτονικές χώρες, αλλά και στην Αίγυπτο προκειμένου να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τη νέα ''ρότα'' της λαθρομετανάστευσης που μετατοπίσθηκε στις ακτές της Βόρειας Αφρική.

    [07] Ισοπαλία για την ΑΕΚ

    17/9/2002 11:49:00 μμ

    Με εκτός έδρας ισοπαλία, και κατά συνέπεια θετικό αποτέλεσμα, ξεκίνησε η ΑΕΚ την "περιπέτειά" της στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Δικέφαλος απέσπασε 0-0 από τη Γκενκ στο στάδιο "Φένιξ" παρουσία 24.000 θεατών, στην πρεμιέρα του Γ΄ ομίλου της διοργάνωσης.

    [08] Εγκαίνια 31ου Φεστιβάλ Βιβλίου

    17/9/2002 10:43:00 μμ

    ''Οποία εντροπή οι Έλληνες να έρχονται πρώτοι στην τηλεθέαση και τελευταίοι στην ανάγνωση, όπως απεφάνθη η έρευνα της Στατικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης''. Με αυτή τη φράση εγκαινίασε για όγδοη συνεχή χρονιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος το 31ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίο του Αρεως. Όπως κάθε χρονιά στα εγκαίνια του Φεστιβάλ--που φέτος εκτίθενται περισσότεροι από 45.000 τίτλοι υψηλής ποιότητας-- οι ομιλίες χαρακτηρίστηκαν από πνεύμα αντιπαράθεσης.

    Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου, Τίτος Μιλωνόπουλος δεν παρέλειψε να πει ότι ο κλάδος του ''είναι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει κρατική πολιτική βιβλίου'' και τόνισε τη μεγάλη ανάγκη ίδρυσης βιβλιοθηκών.

    Σε αυτό το σημείο, ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Νάσος Αλευράς στην ομιλία του προανήγγειλε τη συνάντηση των υπουργών Πολιτισμού και Παιδείας εντός των ημερών, στην οποία θα ανακοινώσουν παρεμβάσεις για την επιτάχυνση συγκρότησης και λειτουργίας σχολικών βιβλιοθηκών.

    Ο κ. Στεφανόπουλος σχολίασε ότι ''οι 500 βιβλιοθήκες στη χώρα μας δεν λειτουργούν ικανοποιητικά γιατί δεν έχουν εξειδικευμένους βιβλιοθηκάριους''.

    Στα εγκαίνια του Φεστιβάλ Βιβλίου που θα διαρκέσει έως τις 29 Σεπτεμβρίου παραβρέθηκαν υπουργοί, υποψήφιοι δήμαρχοι Αθηνών, βουλευτές, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ολυμπιονίκες κ.α.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 17 September 2002 - 20:56:43 UTC