Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ-Κύπρος-17Ν στο Εκτελεστικό του ΠΑΣΟΚ
  • [02] Συνομιλίες Καραμανλή-Φερχόϊγκεν για διεύρυνση της ΕΕ
  • [03] Προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών
  • [04] Αυλαία των εργασιών της Βουλής των εφήβων
  • [05] Σε εγρήγορση στελέχη του ΠΑΣΟΚ ενόψει εκλογών
  • [06] Ομιλία Α. Παπαρήγα για δημοτικές εκλογές
  • [07] Σύλληψη τρομοκρατών στο Πακιστάν
  • [08] Ανοδος του πληθωρισμού στην Ελλάδα
  • [09] Συστάσεις Γκαργκάνα προς εμπορικές τράπεζες
  • [10] Εντυπωσιακό ξεκίνημα του ΟΣΦΠ στο Τσάμπιονς Λιγκ
  • [11] Ολυμπιακή πόλη το Περιστέρι
  • [12] Τροποποιείται το αθλητικό νομοσχέδιο
  • [13] Συνέδριο για την τραγωδία: Από τον Αριστοτέλη στην 3η χιλιετία
  • [14] Νέο τεστ εντοπισμού του συνδρόμου Ντάουν
  • [15] Τηλεφωνικό Ραντεβού στα νοσοκομεία του ΕΣΥ
  • [16] Ύπαρξη νερού στην ατμόσφαιρα μακρινών πλανητών

    [01] Ιράκ-Κύπρος-17Ν στο Εκτελεστικό του ΠΑΣΟΚ

    Πηγή: NET 105,8 fm 18/9/2002 11:15:00 μμ

    Η διεθνής οικονομική συγκυρία, καθώς και η διαφαινόμενη αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ κυριάρχησαν στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του Κώστα Σημίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες σε ότι αφορά το Ιράκ εκτιμήθηκε ότι δεν θα αποφευχθεί ο πόλεμος κάτι που σημαίνει ότι θα προκαλέσει και περαιτέρω επιδείνωση στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, κυρίως λόγω της ανόδου της τιμής του πετρελαίου.

    Σκεπτικισμός για επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία

    Στη συνεδρίαση του Ε.Γ βρέθηκε και ο πληθωρισμός, οι ανατιμήσεις και οι επιπτώσεις του στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. Οπως διαπιστώθηκε θα πρέπει να υπάρξει εντονότερη κινητοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους για να ελεγχθεί η αισχροκέρδια.

    Στη συζήτηση που αναπτύχθηκε για τις γενικότερες ευρωπαϊκές εξελίξεις κυριάρχησε το Κυπριακό και σύμφωνα με πληροφορίες, επαναβεβαιώθηκε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν από καμία χώρα αρνήσεις ή επιφυλάξεις για την ένταξη της Κύπρου.

    Επίσης, σχολιάστηκε και η πολιτική ρευστότητα στην Τουρκία και όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου, οι τουρκικές εκλογές είναι ένα σταυρόλεξο που μπορεί να το λύσει μόνο η ψήφος των Τούρκων πολιτών.

    Σχετικά με την υπόθεση εξάρθρωσης της τρομοκρατίας, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια των κατηγορουμένων να αναζητήσουν πολιτικό ρόλο και να εκφράσουν πολιτικό λόγο.

    Τα μέλη του καθοδηγητικού οργάνου του ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν ότι στις ανοιχτές, ελεύθερες και δημοκρατικές κοινωνίες, κάθε πράξη βίας και τρομοκρατίας είναι εγκληματική πράξη.

    [02] Συνομιλίες Καραμανλή-Φερχόϊγκεν για διεύρυνση της ΕΕ

    18/9/2002 10:06:00 μμ

    Την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες -μεταξύ των οποίων και η Κύπρος- συζήτησε το απόγευμα στις Βρυξέλλες με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο Γκίντερ Φερχόϊγκεν, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Καραμανλής που βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα για τη σύνοδο του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο μετέχει ως αντιπρόεδρος, τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει θερμά τη διεύρυνση της ΕΕ με τις δέκα χώρες και ότι η ένταξη της Κύπρου αποτελεί αποφασιστικό βήμα, που θα πρέπει να γίνει με βάση τα συμφωνηθέντα, χωρίς διακρίσεις και υποσημειώσεις.

    Αναφερόμενος στη διεύρυνση ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε επίσης ειδική μνεία σε θέματα κατανομής των κοινοτικών πόρων που αυτή συνεπάγεται, ενώ υπογράμμισε ότι για τους πολίτες της Ελλάδας όσο και της Κύπρου στόχος παραμένει η πραγματική σύγκλιση με τις άλλες χώρες της ΕΕ.

    Από διπλωματικές πηγές έγινε, εξάλλου, γνωστό ότι ο κ. Φερχόϊγκεν διαβεβαίωσε τον κ. Καραμανλή ότι το κλίμα για την ένταξη της Κύπρου είναι ευνοϊκό και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί ''τεχνάσματα'' της Τουρκίας που θα δημιουργήσουν προβλήματα στη διεύρυνση την τελευταία στιγμή.

    [03] Προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών

    18/9/2002 8:04:00 μμ

    Την απόφαση για την πρόσληψη 2.849 επαγγελματιών οπλιτών ανδρών στο Στρατό Ξηράς υπέγραψε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα αν εκπλήρωσαν ή όχι τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις τη θητεία τους, εφόσον έχουν τις γραμματικές γνώσεις που αναγράφονται για κάθε ειδικότητα στην προκήρυξη, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας και δεν έχουν υπερβεί το 28ο, κατά το έτος κατάταξής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις. Εξάλλου το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την επαναπρόσληψη 1395 προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών κλάδου Φυσικής Αγωγής, για το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Εκπαίδευσης, για το διδακτικό έτος 2002-2003.

    Μετακινούνται, επίσης, ύστερα από αίτηση τους, 277 εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ11 (Φυσικής Αγωγής), σε περιοχές της προτίμησής τους. Ολοι οι προαναφερθέντες οφείλουν να εμφανιστούν στους διευθυντές των διευθύνσεων Β'/θμιας Εκπαίδευσης μέχρι 20/9/2002, για να αναλάβουν υπηρεσία.

    Αντιστοίχως οι ενδιαφερόμενοι για τον Στρατό Ξηράς πρέπει να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους μέχρι και την 28η Νοεμβρίου, οι μεν ιδιώτες στα Στρατολογικά Γραφεία του τόπου διαμονής τους, οι δε υπηρετούντες στις Μονάδες τους.

    [04] Αυλαία των εργασιών της Βουλής των εφήβων

    18/9/2002 7:59:00 μμ

    Με τη σύγκληση της ολομέλειας, παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, έπεσε η αυλαία των εργασιών της Βουλής των εφήβων. Οι μαθητές και οι μαθήτριες από την Ελλάδα, την Κύπρο και την ομογένεια, που συμμετείχαν, έδωσαν το δικό τους στίγμα για τον κόσμο που οραματίζονται. Οι έξι εισηγητές στις αντίστοιχες Επιτροπές μαζί με τον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη επισκέφθηκαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό.

    ''Μάθημα ευθύνης''

    Τόσο ο κ. Στεφανόπουλος όσο και ο κ. Σημίτης συνεχάρησαν τους μαθητές για τον προβληματισμό τους και τις ιδέες που διατύπωσαν, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση των νέων της χώρας μας και στη συνειδητοποίηση των πολιτών για τις ευθύνες που έχουν.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των ιδιωτικών φροντιστηρίων, ενώ ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε "μάθημα ευθύνης" την παρουσία τους στη Βουλή.

    [05] Σε εγρήγορση στελέχη του ΠΑΣΟΚ ενόψει εκλογών

    18/9/2002 11:22:00 μμ

    Ο πολιτικός σχεδιασμός του κυβερνώντος κόμματος, εν όψει και των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, τέθηκε επί τάπητος στην αποψινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Στη συνεδρίαση εκτιμήθηκε ότι διαμορφώνεται ευρύτατη συσπείρωση γύρω από τους υποψήφιους που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ και συζητήθηκε η διάταξη μάχης των κορυφαίων στελεχών, όπως περιοδείες στην περιφέρεια και ομιλίες. Επίσης, υπογραμμίστηκε ότι οι υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες μπορεί και πρέπει να κινούνται δύο με τρία βήματα μπροστά από την κυβέρνηση και τις κυβερνητικές επιλογές.

    Αναφορά και στις εκλογές στη Σουηδία και τη Γερμανία

    Τα μέλη του Εκτελεστικού αναφέρθηκαν και στο θέμα των πρόσφατων εκλογών στη Σουηδία.

    Οπως είπε ο κ. Λαλιώτης πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και θετικό γεγονός, αναφορικά με τη νίκη της κεντροαριστεράς η οποία, όπως σημείωσε, δεν αφορούσε μόνο στις βουλευτικές εκλογές, αλλά και στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές που έγιναν ταυτόχρονα.

    Σχετικά με τις επικείμενες εκλογές στη Γερμανία, η εκτίμηση ήταν ότι το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και ο καγκελάριος Σρέντερ δημιούργησαν μια δυναμική και διαμορφώνουν ένα πλειοψηφικό ρεύμα.

    Η εκλογική μάχη στη Γερμανία εκτιμήθηκε ότι θα είναι αμφίρροπη, αλλά εκείνο που υπογραμμίστηκε ως πολύ σημαντικό ζήτημα είναι ότι υπήρξε το τελευταίο διάστημα ανατροπή των προβλέψεων που έφεραν ως βέβαιο νικητή των γερμανικών εκλογών, το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα.

    [06] Ομιλία Α. Παπαρήγα για δημοτικές εκλογές

    18/9/2002 7:50:00 μμ

    Τη Λάρισα επισκέφθηκε σήμερα η ΓΓ του ΚΚΕ κα Αλέκα Παπαρήγα η οποία μίλησε σε ανοικτή συγκέντρωση, όπου σημείωσε ότι ''τα πυρά του ΚΚΕ είναι συγκεντρωμένα στην καταδίκη του ΠΑΣΟΚ που έχει την κύρια ευθύνη ως κυβέρνηση για τα οξυμένα προβλήματα, αλλά και στη ΝΔ που έχει μεν την ίδια στρατηγική με το ΠΑΣΟΚ, δημαγωγεί όμως για να υποκλέψει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να αρπάξει την ψήφο''. Με γνώμονα το παραπάνω η κ. Παπαρήγα κάλεσε τους ψηφοφόρους να σκεφθούν και να κρίνουν τους δημάρχους και τους νομάρχες των δύο κομμάτων με βάση τι έκαναν για τα μεγάλα προβλήματα των εργατοϋπαλλήλων, των αγροτών και των μικρομεσαίων και αν την ώρα που γίνονταν οι μεγάλοι αγώνες ''έβαλαν πλάτη ή απλά έκαναν την πάπια. . ''. Η κ. Παπαρήγα έσπευσε να σημειώσει βεβαίως ότι ''η μάχη αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση και όχι το εθνικό Κοινοβούλιο'', σημείωσε όμως ότι ''η Τ.Α. δεν ανθεί σε θερμοκήπιο αλλά είναι θεσμός που ασχολείται με τα λαϊκά προβλήματα''.

    ''Οι τοπικές Αρχές πρέπει να παλέψουν κατά της φτώχειας''

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας της και αναφερόμενη στα λαϊκά προβλήματα είπε ότι ''οι τοπικές Αρχές πρέπει να παλέψουν κατά της φτώχειας και όχι για τον εξωραϊσμό της με τα ψευτοπρογράμματα της ΕΕ που αφορούν λίγους και κρατάνε λίγο, αναφέροντας ως τέτοιο το πρόγραμμα ''Βοήθεια στο σπίτι''.

    Εξάλλου η κ. Παπαρήγα σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο ΣΥΝ θα συνεργασθεί στη Λάρισα με τον υποψήφιο δήμαρχο του ΚΚΕ υπογράμμισε: ''Πληροφορήθηκα, είπε η κ. Παπαρήγα, ότι δημοτική κίνηση του ΣΥΝ παρότι είχε αναγγείλει ψηφοδέλτιο, αποφάσισε την τελευταία στιγμή-δεν ξέρω για ποιούς λόγους -να στηρίξει το ψηφοδέλτιο που έχει επικεφαλής τον Α. Παπαστεργίου. Νομίζω ότι σωστά η Κίνηση και ο υποψήφιος δήμαρχος αποδέχτηκε αυτή τη στήριξη".

    Και συνέχισε: Εμείς δεν αναιρούμε τις γενικότερες θέσεις που έχουμε για την πολιτική του ΣΥΝ γενικά και σε ότι αφορά την Τ.Α. Πιστεύουμε ότι δεν βοηθάει η ηγεσία του στον απεγκλωβισμό δυνάμεων και στη χειραφέτηση από τα δύο μεγάλα κόμματα. Ξέρετε δεν υπάρχει ''καλό ΠΑΣΟΚ'' σε νομούς της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας κ.α. και ''κακό ΠΑΣΟΚ'' π.χ. στο λεκανοπέδιο της Αττικής''.

    Για το θέμα του Ιράν και το ενδεχόμενο πολέμου

    Νωρίτερα, η Αλέκα Παπαρήγα έδωσε συνέντευξη Τύπου στην οποία κατήγγειλε την Κυβέρνηση σε ότι αφορά στην τακτική που ακολουθεί στο θέμα του Ιράκ. Οπως υπογράμμισε η Κυβέρνηση από τη μία πλευρά εύχεται να μη γίνει πόλεμος και από την άλλη δηλώνει ότι θα διαθέσει τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας και όλα τα μέσα για να χτυπηθεί ένας λαός. Επιπρόσθετα εκτίμησε ότι αυτός ο πόλεμος θα φέρει σοβαρές περιπλοκές στο Αιγαίο και το Κυπριακό, είτε άμεσα είτε μεσοπρόθεσμα.

    [07] Σύλληψη τρομοκρατών στο Πακιστάν

    18/9/2002 10:42:00 μμ

    Το Πακιστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε επτά "από τους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες", συμπεριλαμβανόμενου και ενός υπόπτου που φέρεται ως ο εγκέφαλος μιας βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 11 μηχανικοί του ναυτικού στο Καράτσι, νωρίτερα φέτος. Οι Γάλλοι υπήκοοι και τρεις Πακιστανοί σκοτώθηκαν από τη βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από ένα πολυτελές ξενοδοχείο στο Καράτσι το Μάιο. "Ολοι οι συλληφθέντες τρομοκράτες είναι Πακιστανοί και τώρα ανακρίνονται για να εξακριβωθεί σε ποιές τρομοκρατικές οργανώσεις ανήκουν", αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση. Ισλαμιστές αντάρτες που έχουν οργιστεί από την υποστήριξη του προέδρου Περβέζ Μουσάραφ προς τον -υπό αμερικανική ηγεσία- πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, πιθανολογείται ότι βρίσκονται πίσω από μια σειρά από επιθέσεις κατα δυτικών και χριστιανικών στόχων στη χώρα τους τελευταίους μήνες.

    [08] Ανοδος του πληθωρισμού στην Ελλάδα

    18/9/2002 8:15:00 μμ

    Αύξηση από 3,6% τον Ιούλιο σε 3,8% τον Αύγουστο σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκαταλέγεται στους τέσσερις υψηλότερους μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ. Τον Αύγουστο ο υψηλότερος πληθωρισμός στους "15" σημειώθηκε στην Ιρλανδία 4,5,% και ακολουθούν η Πορτογαλία 3,9% και η Ελλάδα με την Ολλανδία, από 3,8%. Τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία από 1% και στο Βέλγιο 1,3%. Σε επίπεδο ευρωζώνης, ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε από 1,9% τον Ιούλιο σε 2,1% τον Αύγουστο, ενώ στο σύνολο των 15 ο πληθωρισμός ήταν τον Αύγουστο 1,9%.

    [09] Συστάσεις Γκαργκάνα προς εμπορικές τράπεζες

    18/9/2002 8:15:00 μμ

    Αυστηρές συστάσεις για περισσότερη διαφάνεια στις σχέσεις με τους πελάτες τους και για εφαρμογή του νόμου για τα πανωτόκια απηύθυνε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας προς τους επικεφαλής των μεγαλυτέρων πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας. Τα παραπάνω ειπώθηκαν στο πρώτο γεύμα εργασίας που παρέθεσε στο διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, κατά τη διάρκεια του οποίου εξετάστηκε η πορεία της οικονομίας και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το πιστωτικό σύστημα. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα δικαστήριο της Αθήνας εξέδωσε απόφαση, σύμφωνα με την οποία, αρκετοί όροι από αυτούς που περιέχονται στις συμβάσεις των δανείων είναι παράνομοι και καταχρηστικοί.

    Παρεμβάσεις από πλευράς της Τράπεζας της Ελλάδος

    Ο κ. Γκαργκάνας, σύμφωνα με πληροφορίες, επεσήμανε στους συνδαιτυμόνες του ότι ορισμένες τράπεζες έχουν διαμορφώσει δικαιολογημένα μία αρνητική εικόνα για τις πρακτικές που εφαρμόζουν στους πελάτες τους. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κάλεσε - μέσω της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών - τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων να καταβάλλουν προσπάθεια προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα αυτή.

    Η Τράπεζα της Ελλάδος, από την πλευρά της, πρόκειται σύντομα να εκδώσει μία νέα Πράξη του Διοικητή, η οποία θα τροποποιεί την υφιστάμενη που ρυθμίζει τις υποχρεώσεις των τραπεζών, όταν αυτές διαθέτουν σύνθετα επενδυτικά προϊόντα. Στόχος της Πράξης αυτής είναι να γίνουν τα προϊόντα αυτά πιο κατανοητά στο ευρύ κοινό έτσι ώστε αυτό να είναι σε θέση να συγκρίνει τις προσφορές των τραπεζών.

    Ο κ. Γκαργκάνας κάλεσε ακολούθως τις τράπεζες να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο ρυθμίζουν επενδυτικά και δανειακά προϊόντα προκειμένου να μην παραπλανείται το επενδυτικό κοινό. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα λεγόμενα ''ψιλά γράμματα'' των συμβάσεων, τα οποία τις περισσότερες φορές δημιουργούν σύγχυση στο συναλλασσόμενο κοινό.

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια σε όλες αυτές τις σχέσεις. Επιπλέον κάλεσε τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων να εφαρμόσουν το νόμο για τα πανωτόκια που έχει ψηφιστεί πριν από περίπου ένα χρόνο.

    Ειδικότερα, ο κ.Γκαργκάνας ανέφερε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να ενημερώνουν πληρέστερα τους ασυνεπείς δανειολήπτες τόσο για το χρόνο κατά τον οποίο τα δάνεια τους περιέρχονται σε καθυστέρηση, όσο και για το ύψος της οφειλής τους. Επιπλέον εφόσον οι δανειολήπτες υποβάλλουν σχετική αίτηση, οι τράπεζες οφείλουν να παρέχουν διευκρινίσεις για το μέρος της οφειλής που προέρχεται από πανωτόκια. Τέλος, ζητήθηκε οι τράπεζες να παρέχουν στους δανειολήπτες αυτούς -με κάποια περιοδικότητα- στοιχεία για την πορεία του χρέους τους.

    Πάντως η εφαρμογή του λεγόμενου ''Λευκού Τειρεσία'', ο οποίος θα παρέχει στοιχεία στα πιστωτικά ιδρύματα για το σύνολο των δανειοληπτών (και όχι μόνο των ασυνεπών), θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από την 1/1/2003.

    Η δεύτερη παρέμβαση που ετοιμάζει η Τράπεζα της Ελλάδος, θα αφορά στο σύστημα των προβλέψεων που πρέπει να τηρούν οι τράπεζες προκειμένου να διασφαλίζονται από τον κίνδυνο των επισφαλειών. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος απεκάλυψε στη διάρκεια του γεύματος ότι με τη Νέα Πράξη που θα εκδοθεί, θα ενισχύεται το σύστημα των προβλέψεων (η σχετική Πράξη κυοφορείται πριν από την αποχώρηση του νυν αντιπροέδρου της ΕΚΤ Λουκά Παπαδήμου από την ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος) έτσι ώστε να αντανακλά με πιο ρεαλιστικό τρόπο την ποιότητα του χαρτοφυλακίου που διαθέτει η κάθε Τράπεζα.

    Πηγή ΑΠΕ

    [10] Εντυπωσιακό ξεκίνημα του ΟΣΦΠ στο Τσάμπιονς Λιγκ

    18/9/2002 11:39:00 μμ

    Ο Τζόρτζεβιτς σε δράση

    Βραδιά ονείρου απόψε για τον Ολυμπιακό, που συνέτριψε στην πρεμιέρα του Τσάμπιονς Λιγκ την περυσινή φιναλίστρια Μπάγιερ Λεβερκούζεν με

    6-2. Αν και το παιχνίδι ξεκίνησε άσχημα για τους "ερυθρόλευκους", από μια άτυχη στιγμή του Ελευθερόπουλου, οι παίχτες του Ολυμπιακού έκαναν πραγματικό περίπατο, πετυχαίνοντας 6 γκολ, τρία εκ των οποίων πέτυχε ο καταπληκτικός -απόψε- Πέτραγκ Τζόρτζεβιτς.

    [11] Ολυμπιακή πόλη το Περιστέρι

    18/9/2002 10:27:00 μμ

    Ολυμπιακή πόλη ανακυρήχθηκε επισήμως το Περιστέρι, από τους υπουργούς Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το Ολυμπιακό Κέντρο Πυγμαχίας. Κατά την επίσημη παρουσίαση του έργου ο υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι η κατασκευή αυτή μαζί με τις άλλες υποδομές που γίνονται δίνουν άλλη ώθηση στο ολυμπιακό και μετα-ολυμπιακό Περιστέρι και σε όλη τη δυτική Αθήνα. Ο κ. Βενιζέλος, υπογράμμισε ότι η ''ολυμπιακή προετοιμασία είναι το πιο συγκροτημένο, το πιο φιλόδοξο και το πιο χειροπιαστό σχέδιο πραγματικού εκσυγχρονισμού της χώρας'', ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην τεράστια πολιτιστική και αθλητική ''κληρονομιά'' των Αγώνων στην Ελλάδα.

    Τρία νέα Ολυμπιακά Προπονητήρια

    ''Το Περιστέρι είχε δικαιώματα'', ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος και εμείς ανταποκριθήκαμε, δημιουργώντας το Πολυδύναμο Αθλητικό Κέντρο στην περιοχή Μαζαράκη. Επίσης ο κ. Βενιζέλος, τόνισε ιδιαίτερα τον ρόλο των παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε δημοτικό και νομαρχιακό επίπεδο, στην ανακήρυξη του Περιστερίου σε Ολυμπιακή Πόλη και στη δημιουργία του πολυδύναμου κέντρου.

    Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, δήλωσε ευτυχής που το Περιστέρι, το οποίο είναι και η ιδιαίτερη εκλογική της περιφέρεια, ανακηρύχθηκε Ολυμπιακή Πόλη, καθώς όπως υπογράμμισε αυτό θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του αθλητισμού στην περιοχή, για όλους τους νέους και τις νέες όχι μόνο του Περιστερίου, αλλά ευρύτερα της Δυτικής Αθήνας. Η κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και σε μια σειρά άλλα έργα που γίνονται στην περιοχή, με πρώτο την επέκταση του Μετρό και όπως είπε, ο σταθμός του Αγίου Αντωνίου θα είναι έτοιμος το 2004, ενώ ο δεύτερος θα είναι έτοιμος το 2005. Επίσης δήλωσε ότι όλες οι άλλες παρεμβάσεις και αναπλάσεις που γίνονται στην περιοχή θα είναι έτοιμες το 2004.

    Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την ανάδειξη του Περιστερίου σε Ολυμπιακή Πόλη, εξέφρασε επίσης ο δήμαρχος Περιστερίου, κ. Δημητρακόπουλος.

    Τέλος, εκτός από το Ολυμπιακό Κέντρο Πυγμαχίας, ήδη είχε αποφασισθεί να λειτουργήσουν στο Περιστέρι τρία Ολυμπιακά Προπονητήρια: το κλειστό γυμναστήριο ''Ανδρέας Παπανδρέου'', το Δημοτικό Γυμναστήριο το οποίο χρησιμοποιείται ως έδρα του Ατρομήτου και το Δημοτικό Κολυμβητήριο.

    [12] Τροποποιείται το αθλητικό νομοσχέδιο

    18/9/2002 10:16:00 μμ

    Σε αλλαγές στο νομοσχέδιο για την εξυγίανση του αθλητισμού προχώρησε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. Μειώνονται τα ποσοστά των χορηγήσεων στην πρώτη εθνική κατηγορία, ενώ ο νόμος θα ορίζει πως οι ομάδες που δεν συμμετέχουν στα δελτία ΠΡΟΠΟ και ΠΡΟΠΟΓΚΟΛ, δεν θα παίρνουν τις ενισχύσεις. Στις επιχορηγήσεις προστέθηκε και η ΕΠΟ η οποία θα παίρνει 1,5% από το 12% των ακαθάριστων εσόδων, 2% θα παίρνει η ΕΠΑΕ, ενώ οι ομάδες της πρώτης εθνικής θα παίρνουν 3,5% σε σχέση με 4% που έπαιρναν μέχρι τώρα. Οι ομάδες της δεύτερης και τρίτης εθνικής κατηγορίας θα παίρνουν 2,5%.

    [13] Συνέδριο για την τραγωδία: Από τον Αριστοτέλη στην 3η χιλιετία

    18/9/2002 8:39:00 μμ

    Η θεωρητική υπόσταση της τραγωδίας όπως αυτή διαμορφώθηκε από τον φιλόσοφο Αριστοτέλη αλλά και η πρακτική της που εξακολουθεί 25 αιώνες μετά τη γένεση της να αποτελεί κεντρικό είδος έκφρασης της ιστορίας του δυτικού πολιτισμού είναι τα αντικείμενα ανάλυσης των εισηγητών του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα "Η τραγωδία τότε και τώρα. Από τον Αριστοτέλη στην 3η χιλιετία" που αρχίζει τις εργασίες την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στην Ουρανούπολη της Χαλκιδικής. Οι εργασίες του συνεδρίου θα διαρκέσουν από αύριο ως και την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου ενώ στο πλαίσιο τους θα προβληθούν οι ταινίες "Ηλέκτρα" του Μιχάλη Κακογιάννη με την Ειρήνη Παπα και "Μήδεια" του Πιερ Πάολο Παζολίνι με τη Μαρία Κάλλας.

    Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν σε ξενοδοχείο της Ουρανούπολης (η Ουρανούπολη της Χαλκιδικής απέχει λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα αρχαία Στάγειρα - τόπο που θεωρείται ως η ιδιαίτερη πατρίδα του αρχαίου Ελληνα φιλοσόφου Αριστοτέλη).

    Στο διεπιστημονικού χαρακτήρα συνέδριο "συνεργάζονται" επιστήμες όπως η φιλολογία, η φιλοσοφία, η συγκριτική γραμματολογία, η θεατρολογία, η κοινωνιολογία και η ψυχαναλυτική θεωρία.

    "Η στενή σχέση της τραγωδίας με την ψυχανάλυση καταδεικνύονται από τις αναφορές του Φρόυντ (ψυχανάλυση) στον Αριστοτέλη (στην έρευνα του για την παιδική σεξουαλικότητα ο Φρόυντ χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τον Οιδίποδα)" είπε ο ψυχαναλυτής-φιλόσοφος Alain Gibeault, ενώ ο διεθνώς γνωστός Περουβιανός ψυχαναλυτής Max Ηernadez τόνισε πως "η τραγωδία παραμένει απόλυτα επίκαιρο θέμα καθώς στην τραγική χιλιετία στην οποία έχουμε ήδη εισέλθει τίθενται καθημερινά θέματα κατάκτησης, ένταξης, αφομοίωσης και ενσωμάτωσης".

    "Η έννοια του πένθους την οποία επεξεργάζονται οι ψυχαναλυτές δεν είναι επαρκής για να δώσει τη διάσταση της ενοχής. Εχει σημασία αυτή η έννοια γιατί θα βοηθήσει να θίξουμε καλύτερα την έννοια του πόνου που υφιστάμεθα" τόνισε ο κ. Hernandez στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την έναρξη αύριο του συνεδρίου.

    Στο συνέδριο που τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Οικονομίας, Πολιτισμού, των πανεπιστημίων Αριστοτελείου και Καποδιστριακού, καθώς και των πανεπιστημίων της Ρώμης μετέχουν Ελληνες και ξένοι καθηγητές πανεπιστημίων στους τομείς της ψυχολογίας, της φιλοσοφίας και του θεάτρου, σκηνοθέτες, συγγραφείς και ψυχαναλυτές.

    [14] Νέο τεστ εντοπισμού του συνδρόμου Ντάουν

    18/9/2002 11:25:00 μμ

    Με ένα νέο δείκτη προγεννητικού ελέγχου δίνεται η δυνατότητα διάγνωσης του συνδρόμου Ντάουν από τον τρίτο μήνα της κυοφορίας του εμβρύου. Με την εξέταση η οποία αφορά στα ρινικά οστά του εμβρύου στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, μπορεί να εντοπιστεί με υπερηχογραφία το 90% των παιδιών με σύνδρομο Ντάουν. Ετσι περιορίζεται ο αριθμός των αμνιοπαρακεντήσεων μόνο στις γυναίκες, στις οποίες επιβάλλεται κι όχι σ' αυτές που μέχρι σήμερα απαιτούνταν λόγω της ηλικίας τους.

    Εγκαιρη πρόβλεψη

    Με τη νέα μέθοδο που παρουσίασαν στη Θεσσαλονίκη ο καθηγητής της Μαιευτικής του ΑΠΘ Γιάννης Μπόντης και ο λέκτορας Απόστολος Αθανασιάδης με την ευκαιρία της διοργάνωσης το Σαββατοκύριακο του 6ου σεμιναρίου Υπερήχων στη μαιευτική και τη γυναικολογία, ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος αποβολής λόγω των επεμβάσεων, αλλά και αυξάνεται η δυνατότητα έγκαιρης πρόβλεψης μεγαλύτερου ποσοστού περιπτώσεων.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές-επιστήμονες η μη εμφάνιση των ρινικών οστών του εμβρύου στο πρώτο τρίμηνο της κύησης αυξάνει την πιθανότητα του συνδρόμου.

    Στατιστικές επιστημονικές προσεγγίσεις εξάλλου χαρακτηρίζουν τις συγγενείς καρδιοπάθειες ως τις συχνότερες συγγενείς ανωμαλίες (εμφανίζονται με συχνότητα 8 σε κάθε 1.000 νεογέννητα παιδια), ενώ όταν ένα παιδί γεννηθεί με συγγενή καρδιοπάθεια ο κίνδυνος για την επόμενη εγκυμοσύνη ανέρχεται στο 2% και φτάνει στο 10% για την τρίτη κύηση (όταν προηγηθούν δύο κυήσεις με πάσχοντα παιδιά).

    Στο 10% φτάνει ο κίνδυνος να γεννηθούν παιδιά με καρδιοπάθεια στην περίπτωση που η πάσχουσα είναι η μητέρα, ενώ στο 2% όταν ο πάσχων είναι ο πατέρας.

    [15] Τηλεφωνικό Ραντεβού στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

    18/9/2002 12:00:00 μμ

    Με ένα απλό τηλεφώνημα, στον αριθμό 1535, θα μπορούν οι πολίτες να κλείνουν ραντεβού στα νοσοκομεία του ΕΣΥ για να εξεταστούν από το γιατρό της επιλογής τους και να υποβληθούν σε οποιαδήποτε άλλη εξέταση. Την πρωτοποριακή αυτή υπηρεσία ανέπτυξε ο ΟΤΕ και τα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας και όπως ανακοίνωσε σήμερα, στο πλαίσιο ημερίδας για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Α΄ ΠΕΣΥ Αττικής, ο Πρόεδρός του Λυκούργος Λιαρόπουλος, παρέχει τη δυνατότητα για ραντεβού τόσο στα πρωινά όσο και στα απογευματινά ιατρεία.

    [16] Ύπαρξη νερού στην ατμόσφαιρα μακρινών πλανητών

    18/9/2002 11:24:00 μμ

    Ιταλοί αστρονόμοι βρήκαν ενδείξεις ύπαρξης νερού, απαραίτητου συστατικού της ζωής, στην ατμόσφαιρα πλανητών που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από μακρινά αστέρια. Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η ανακάλυψη τότε είναι πολύ πιθανό στους πλανήτες αυτούς να υπάρχει ζωή.

    "Μπορεί να είναι μια ιστορική ανακάλυψη -ο πρώτος εντοπισμός ενός προβιοτικού μορίου σε πλανήτη εκτός του ηλιακού συστήματος", δήλωσε στο περιοδικό New Scientist ο Κριστιάνο Κοσμοβίτσι, του Ινστιτούτου Κοσμικής και Πλανητικής Επιστήμης στη Ρώμη.

    Η ομάδα του χρησιμοποίησε ένα ραδιοτηλεσκόπιο 32 μέτρων για να αναζητήσει εκπομπές νερού μέιζερ, μικροκύματα που μπορεί να φανερώνουν ύπαρξη νερού στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη όταν πέφτει σ' αυτόν το υπέρυθρο φως του άστρου του. Ο

    Κοσμοβίτσι δήλωσε πως η ομάδα του βρήκε τέτοιες εκπομπές σε τρία πλανητικά συστήματα.

    Ο Χιου Τζόουνς του πανεπιστημίου Τζον Μουρς του Λίβερπουλ δήλωσε ότι η ανακάλυψη αυτή μπορεί να είναι ένα πρώτο βήμα στην αναζήτηση για ενδείξεις ζωής σε άλλους πλανήτες. "Το νερό βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των συστατικών της ζωής", δήλωσε προς το περιοδικό.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 18 September 2002 - 21:26:46 UTC