Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ευρωστρατός κύριο θέμα στο Ρέθυμνο
  • [02] Προετοιμασίες ενόψει προεδρίας
  • [03] Αυτοκτόνησε στρατιώτης στα Γιάννενα
  • [04] Τους στόχους του συνδυασμού της παρουσίασε η Φώφη Γεννηματά
  • [05] Επίθεση Παπουτσή σε Ντόρα-Αβραμόπουλο
  • [06] Οι εκλογές έρχονται. . Τα κόμματα ρίχνονται στη μάχη!
  • [07] Συνάντηση Δημαρά με εκπροσώπους Νεολαίας Αλ.Παναγούλη
  • [08] Φ. Κουβέλης: Ο πολιτισμός ομορφαίνει την καθημερινότητα μας
  • [09] ''Νομαρχιακή Πρωτοπορία Πέλλας'': στην τελική ευθεία
  • [10] Καταγγελία Σ. Χαλβατζή προς Χ. Παπουτσή
  • [11] Πρωτοβουλία Σολάνα για το μεσανατολικό
  • [12] Συλλήψεις για συνεργασία με την Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ
  • [13] Aποσύρθηκαν οι κατηγορίες κατά του Μάρινιτς
  • [14] Οι εκλεκτοί του Ρεχάγκελ
  • [15] Αλλαγές ετοιμάζει ο Λεμονής με Καλλιθέα
  • [16] Τρία χρυσά η Καστρίτση στην Αρση Βαρών

    [01] Ο ευρωστρατός κύριο θέμα στο Ρέθυμνο

    4/10/2002 8:47:00 μμ

    Σημαντικές αποφάσεις αναφορικά με τη συγκρότηση της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης ελήφθησαν σήμερα στη διήμερη άτυπη συνόδο των υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που διεξάγεται στο Ρέθυμνο. Οι δεκαπέντε υπουργοί συμφώνησαν ότι μέχρι την 1η Μαρτίου 2003 θα υποβληθούν οι εισηγήσεις με την καταγραφή των εθνικών συνεισφορών και την κάλυψη των ελλείψεων, ενώ δεσμεύτηκαν για την συγκρότηση επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τη συγκρότηση ενός νέου οργανισμού, που ως σκοπό θα έχει να προτείνει τρόπους χρηματοδότησης, λαμβάνοντας υπόψη το Σύμφωνο Σταθερότητας της ευρωζώνης, τους εθνικούς προϋπολογισμούς και τη δημοσιονομική πολιτική κάθε κράτους-μέλους.

    Οι ''15'' υπουργοί Αμυνας δεσμεύτηκαν επίσης να τηρηθούν όλες οι προ θεσμίες για τη συγκρότηση του ευρωστρατού.

    Ο κ. Παπαντωνίου αμέσως μετά το τέλος των εργασιών της πρώτης ημέρας τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης θα λειτουργεί συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά προς τη νατοϊκή δύναμη ταχείας αντίδρασης, ενώ ποκλειστική αποστολή του ευρωστρατού θα είναι οι ειρηνευτικές και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

    Στη σύνοδο συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις ΝΑΤΟ - Ευρωπαϊκής Ενωσης, θέμα για το οποίο η ελληνική προεδρία εκδήλωσε την προθυμία να το προωθήσει με βάση τις αρχές της Σεβίλλης και κατά τρόπο αποτελεσματικό. Διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει το γνωστό ως ''κείμενο Αγκυρας'', το οποίο, όπως είπε έχει ξεπεραστεί.

    Ο κ. Παπαντωνίου τόνισε με έμφαση την ανάγκη λήψης αποφάσεων για τον ευρωστρατό, διότι δημιουργείται η αίσθηση ότι το εγχείρημα προχωρά μόνο στα λόγια με κίνδυνο την απαξίωση και την απώλεια της αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το εγχείρημα αυτό δεν θα είναι χρήσιμο για την εδραίωση της παρουσίας της Ευρώπης στην παγκόσμια σκηνή, εάν δεν προχωρήσει στην πράξη.

    Οι επίσημες αποφάσεις θα ληφθούν στις 17 και 18 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

    [02] Προετοιμασίες ενόψει προεδρίας

    4/10/2002 8:31:00 μμ

    Ζητήματα που θα απασχολήσουν την ελληνική προεδρία, μέσα από διάφορες συνθέσεις Συμβουλίων, αλλά που αφορούν και το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, εξετάστηκαν στη σημερινή συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Τ. Γιαννίτση με την Βρετανίδα υφυπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας, αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού, Καταναλωτή και Αγορών, Μέλανι Τζόνσον.

    Η Βρετανίδα υφυπουργός αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον που υπάρχει για την περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, καθώς και την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

    Οι δυο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις και για την αύξηση των συνολικών δαπανών της ΕΕ για την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία με σκοπό να πλησιάσει το 3% του ΑΕΠ ως το 2010. Εξάλλου, επιβεβαιώθηκε ότι το ζήτημα της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και ειδικότερα των μικρών επιχειρήσεων, αφορά ένα κοινό πεδίο ενδιαφέροντος των δυο κυβερνήσεων.

    Σε σχέση με την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, έγινε συζήτηση για τα ζητήματα της ευελιξίας στην αγορά εργασίας και πιο συγκεκριμένα για τα θέματα προσωρινής εργασίας.

    Ο κ. Γιαννίτσης αναφέρθηκε στη σχετική ελληνική νομοθεσία η οποία διαμόρφωσε ένα θεσμοθετημένο πλαίσιο, παρέχοντας ταυτόχρονα προστασία στους εργαζόμενους και επισήμανε ότι η ΕΕ πρέπει να φτάσει να διαμορφώσει επίσης ένα ελάχιστο επίπεδο προστασίας και ρύθμισης.

    Η Βρετανίδα υπουργός εξέφρασε επίσης το ενδιαφέρον της κυβέρνησής της να υπάρξει πρόοδος σε σχέση με τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, αναγνωρίζοντας πάντως τη δυσκολία του εγχειρήματος, καταλήγει η ανακοίνωση.

    [03] Αυτοκτόνησε στρατιώτης στα Γιάννενα

    4/10/2002 7:51:00 μμ

    Ο 20χρονος στρατιώτης Θωμάς Δάφνης αυτοπυροβολήθηκε το μεσημέρι μέσα στο σπίτι του, με το κυνηγετικό όπλο του πατέρα του, στα Σεισμόπληκτα Ιωαννίνων. Ο 20χρονος υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία σε μονάδα του Έβρου και αυτή την περίοδο βρισκόταν στα Γιάννενα με άδεια. Έρευνες για την υπόθεση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων

    [04] Τους στόχους του συνδυασμού της παρουσίασε η Φώφη Γεννηματά

    4/10/2002 11:31:00 μμ

    Τους 11 κεντρικούς στόχους του προγράμματός της για την υπερνομαρχία Αθηνών παρουσίασε απόψε εγκαινιάζοντας το εκλογικό κέντρο του συνδυασμού της, στον πεζόδρομο της Κοραή στην Αθήνα, η Φώφη Γεννηματά. Η επικεφαλής του συνδυασμού υπερνομαρχίας πολιτών επανέλαβε ότι η ίδια και οι συνεργάτες της δεν στέλνουν μηνύματα χωρίς περιεχόμενο, επαναλαμβάνοντας εμμέσως την απάντησή της στο σύνθημα-προτροπή της Ν.Δ. προς τους πολίτες, να στείλουν αντικυβερνητικό μήνυμα μέσω της κάλπης στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

    [05] Επίθεση Παπουτσή σε Ντόρα-Αβραμόπουλο

    4/10/2002 11:20:00 μμ

    Για επιχείρηση διαστρέβλωσης της αλήθειας και για ρεσιτάλ ανευθυνότητας κατηγόρησε το Δημήτρη Αβραμόπουλο αλλά και την Ντόρα Μπακογιάννη ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής, με αφορμή τις 200 χιλιάδες Αθηναίους που θα ψηφίσουν σε άλλο δημοτικό διαμέρισμα από αυτό που κατοικούν. Μιλώντας σε συγκέντρωση του συνδυασμού του στα Ανω Πατήσια ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι αποκαλύπτεται σε όλη του την έκταση ένα οργανωμένο σχέδιο που στοχεύει στη δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων εις βάρος της κυβέρνησης προκειμένου να επωφεληθεί η υποψήφια της ΝΔ.

    [06] Οι εκλογές έρχονται. . Τα κόμματα ρίχνονται στη μάχη!

    4/10/2002 9:20:00 μμ

    Λίγες μέρες πριν τις εκλογές στη μάχη ρίχνονται και τα πρωτοκλασάτα στελέχη των κομμάτων με περιοδείες σε όλη τη χώρα. Ο Κώστας Λαλιώτης με συνέντευξη στην εφημερίδα το ΒΗΜΑ κατηγορεί την Ρηγίλλης ότι είναι όμηρος της ακροδεξιάς. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής κάλεσε τους οπαδούς του κόμματος του, να στείλουν μήνυμα αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης μιλώντας σε ημερίδα της γραμματείας γυναικείων θεμάτων του κόμματος του. Εκανε λόγο για στρατηγική πόλωσης και διχασμού που ακολουθεί η κυβέρνηση, για κατασυκοφάντηση θεσμών και προσώπων, για ''ροκ εκτροπές και δόλια τεχνάσματα''. Από το νοσοκομείο Μεταξά, η Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε κρίσιμη την ψήφο στις δημοτικές εκλογές. Χθες, στην εισαγωγική του ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αναφέρθηκε στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, σημειώνοντας πως το επόμενο δεκαήμερο κρίνεται η επόμενη τετραετία για τις τοπικές κοινωνίες.

    Κ. Σημίτης: να εκλεγούν ικανές ηγεσίες

    Ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι ''Κρίνεται το αν θα είναι μία τετραετία έργων και ανάπτυξης ή μία τετραετία με εστίες οπισθοδρόμησης και αντίδρασης σε νομούς και δήμους της χώρας''.

    Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ''τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ και οι φίλοι μας σε όλη τη χώρα συσπειρώνονται και κινητοποιούνται για να εκλεγούν ικανές ηγεσίες. Το χρέος να πρωτοστατήσουμε σε αυτή την κινητοποίηση είναι μεγαλύτερο για τα μέλη της κυβέρνησης. Ο αγώνας και η παρουσία μας κοντά στους υποψηφίους μας, ο κοινός αγώνας με τους πολίτες αποτελεί κρίσιμη συμβολή στην κινητοποίηση για δημιουργικές, ικανές και προοδευτικές ηγεσίες σε κάθε νομό και σε κάθε δήμο'', υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

    [07] Συνάντηση Δημαρά με εκπροσώπους Νεολαίας Αλ.Παναγούλη

    4/10/2002 9:27:00 μμ

    Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Γιάννης Δημαράς συναντήθηκε σήμερα με εκπροσώπους της Νεολαίας Αλέκου Παναγούλη και συζήτησαν θέματα σχετικά με τον εθελοντισμό στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα ναρκωτικά, τις εκλογές καθώς και τους τρόπους παρέμβασης των νέων σε ζητήματα που τους αφορούν.

    [08] Φ. Κουβέλης: Ο πολιτισμός ομορφαίνει την καθημερινότητα μας

    4/10/2002 9:05:00 μμ

    "Οι δημιουργοί του πολιτισμού πρέπει να έχουν το ρόλο τους στην Αθήνα και να δυναμώσουν την προσπάθειά τους για πολιτισμό στην πρωτεύουσα", δήλωσε απόψε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Φώτης Κουβέλης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, με θέμα "Οι δημιουργοί μιλούν για την Αθήνα" που οργάνωσε ο συνδυασμός του στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι ο πολιτισμός και η δημιουργία είναι η πεμπτουσία αυτής της πόλης, ωστόσο ο πολιτισμός πρέπει να γίνει μέρος της καθημερινότητας του πολίτη.

    Επίσκεψη Κουβέλη στην Υπηρεσία Πρόνοιας της Αθήνας

    Απαράδεκτες χαρακτήρισε τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων στην Υπηρεσία Πρόνοιας του δήμου Αθηναίων, μετά την επίσκεψη του o υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Φώτης Κουβέλης.

    Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι οι συνθήκες εργασίας, ιδιαίτερα στο τμήμα εξυπηρέτησης αλλοδαπών τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους αλλοδαπούς, είναι προσβλητικές για τον πολιτισμού.

    Τέλος, ο Φώτης Κουβέλης σημείωσε ότι είναι επιβεβλημένη η ανάδειξη και η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος του Δήμου για κοινωνική μέριμνα και αλληλεγγύη.

    [09] ''Νομαρχιακή Πρωτοπορία Πέλλας'': στην τελική ευθεία

    Τζένη Χαραλαμπίδου 4/10/2002 8:20:00 μμ

    Μεγάλη αισιοδοξία επικρατεί στο επιτελείο του Θεόδωρου Θεοδωρίδη, υποψηφίου Νομάρχη Πέλλας, ότι τελικά ο συνδυασμός του "Νομαρχιακή Πρωτοπορία" θα περάσει στο β γύρο των εκλογών, αλλά θα επικρατήσει τελικά και στις εκλογές της 20ης Οκτωβρίου. Η αισιοδοξία, όπως λένε οι ίδιοι οι επιτελείς, πηγάζει από την μεγάλη αγάπη που δείχνει ο κόσμος προς το πρόσωπο του κ. Θεοδωρίδη καθώς επίσης και από τις εκδηλώσεις συμπαράστασης σε όποιο σημείο της Πέλλας και αν επισκέπτεται. Ο υποψήφιος Νομάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης δεν ξέχασε και τους ετεροδημότες και τις ετεροδημότισσες και έτσι τους καλεί στην συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2002 και ώρα 8.00 μ.μ. στην αίθουσα του Ξενοδοχείου "Νεφέλη" Πανοράματος.

    Το πρόγραμμα των κεντρικών ομιλιών

    Η άμεση επαφή και επικοινωνία με τον κόσμο είναι το όπλο για την νίκη του Θεόδωρου Θεοδωρίδη και γι αυτό έχει προγραμματιστεί μία σειρά από ομιλίες του μέχρι την Παρασκευή 11 Οκτωβρίο, δύο μέρες πριν την μεγάλη εκλογική μάχη. Συγκεκριμένα:

    Δευτέρα 7 Οκτωβρίου: Πέλλας- 6.30 μ.μ

    Νέος Μυλότοπος- 7.30 μ.μ.

    Γαλατάδες- 8.30 μ.μ.

    Τρίτη 8 Οκτωβρίου: Καλή- 7.00 μ.μ

    Εξαπλάτανος- 8.30 μ.μ.

    Τετάρτη 9 Οκτωβρίου: Σκύδρα- 7.00 μ.μ

    Έδεσσα- 8.30 μ.μ.

    Πέμπτη 10 Οκτωβρίου: Αρνισσα- 7.00 μ.μ.

    Αριδαία- 8.30 μ.μ.

    Παρασκευή 11 Οκτωβρίου:Γιαννιτσά- 8.00 μ.μ.

    Κρύα Βρύση- 9.00 μ.μ.

    [10] Καταγγελία Σ. Χαλβατζή προς Χ. Παπουτσή

    4/10/2002 9:08:00 μμ

    Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Χαλβατζής καταγγέλλει με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του συνδυασμού "Συμπαράταξη" τον συνυποψήφιό του Χρήστο Παπουτσή, γιατί-όπως αναφέρει- "έκοψαν κάποια κλαδιά προκειμένου να φαίνεται καλύτερα το εκλογικό του κέντρο στη Γούβα Παγκρατίου".

    [11] Πρωτοβουλία Σολάνα για το μεσανατολικό

    4/10/2002 10:42:00 μμ

    Σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση στο μεσανατολικό, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα θα μεταβεί την Κυριακή στο Ισραήλ, για συνομιλίες με τους ηγέτες του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Την Δευτέρα θα έχει συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριελ Σαρόν και στη συνέχεια τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Γιάσερ Αραφάτ. Στη συνέχεια, την Τριτη, ο κ. Σολάνα θα έχει επαφές με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας και την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον αιγύπτιο πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ. Ο κ. Σολάνα θα συνοδεύεται στην περιοδεία του από τον ευρωπαίο ειδικό απεσταλμένο για τη Μέση Ανατολή, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος.

    Αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή θέλει η ΕΕ

    Η επίσκεψη Σολάνα θεωρείται ''μήνυμα δέσμευσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξεύρεση λύσης στην κρίση της Μέσης Ανατολής, τη στιγμή που τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα στο Ιράκ'', υπογράμμισαν διπλωματικές πηγές, των Βρυξελλών.

    ''Δεν επιτρέπεται να ξεχάσουμε την κρίση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων , η επίλυση της οποίας παραμένει για μας ένας στόχος προτεραιότητας '', πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές, ενώ καταλήγοντας ανέφεραν ότι, ''περισσότερο από ποτέ τώρα οι δύο πλευρές είναι αναγκαίο να επιστρέψουν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων''.

    Αντιαμερικανικές διαδηλώσεις στα κατεχόμενα

    Εν τω μεταξύ, με διαδηλώσεις στα κατεχόμενα το προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγιε, και την χιλιάδες Παλαιστίνιοι εξέφρασαν την αντιθεσή τους κατά του αμερικανικού νόμου που αοφορά τον προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το έτος 2003, όπου η Ιερουσαλήμ φέρεται ως ''πρωτεύουσα του Ισραήλ''.

    ''Πρωτεύουσα μας είναι η Ιερουσαλήμ. Εκδίκηση. Ο αγώνας μας συνεχίζεται'' φώναζαν οι διαδηλωτές στη Λωρίδα της Γάζας, αρκετοί απο τους οποίους έρριχναν ταυτοχρόνως πυρά στον αέρα.

    Οι μαχητές της Ταξιαρχίας του Αλ-Ακσα, που έχει δεσμούς με την οργάνωση ''Φάταχ'', φώναζαν απο την πλευρά τους οτι ''οι επιθέσεις αυτοκτονίας μέσα στο Ισραήλ θα συνεχιστούν''.

    Παρών επίσης στη διαδήλωση ήταν ο πνευματικός ηγέτης της οργάνωσης ''Χαμάς'', Σεϊχης Αχμεντ Γιασίν.

    Παράλληλη διαδήλωση έγινε στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγιε, ύστερα απο έκκληση της ''Χαμάς'' και συμμετείχαν τουλαχιστον 4.000 διαδηλωτές ανάμεσα τους μεγάλος αριθμός γυναικόπαιδων. Οι διαδηλωτές, που έκαιγαν αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες, φώναζαν ''θάνατος στο Ισραήλ''.

    Στη Βηρυτό, ο πρόεδρος Εμίλ Λαχούντ κατήγγειλε με σημερινές δηλώσεις τον ίδιο νόμο του Κογκρέσου των ΗΠΑ, τονίζοντας οτι είναι αντίθετος με πολλές αποφάσεις του ΟΗΕ και οτι είναι ''άδικος νόμος''.

    Το πρωί ένα δωδεκάχρονο αγόρι βρήκε τραγικό θάνατο στη Ναμπλούς και τέσσερεις ακόμα Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν όταν Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον ενός οδηγού ταξί που παραβίασε την απαγόρευση της κυκλοφορίας, αλλά αστόχησαν. 340 παιδιά έχουν σκοτωθεί από το Σεπτέμβριο του 2000 στα παλαιστινιακά εδάφη στη διάρκεια ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, τα περισσότερα χωρίς να συμμετέχουν σε βιαιότητες ούτε σε κάποια διαδήλωση, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.

    [12] Συλλήψεις για συνεργασία με την Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ

    4/10/2002 11:38:00 μμ

    Εξι άτομα, εκ των οποίων οι πέντε είναι Αμερικανοί πολίτες, συνελήφθησαν και αναμένεται να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, με τις βαριές κατηγορίες, της συνεργασίας με το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν και της συνωμοσίας κατά των ΗΠΑ. Τέσσερις από τους ύποπτους συνελήφθησαν μετά από έρευνα της αστυνομίας στο Πόρτλαντ του Ορεγκον και στο Ντιτρόιτ στο Μίτσιγκαν, ενώ οι δύο άλλοι ύποπτοι διαφεύγουν στο εξωτερικό. Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι κατά των έξι έχουν απαγγελθεί τέσσερις κατηγορίες, συνωμοσία για πολεμο κατά των ΗΠΑ, για υλική βοήθεια σε τρομοκρατικές ομάδες στο εξωτερικό, για παροχή υπηρεσιών στην Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν και, τέταρτον, διακεκριμένη οπλοκατοχή. ''Εάν κριθούν ένοχοι για τα εγκλήματα αυτά, κινδυνεύουν να φυλακιστούν ισόβια'', επισήμανε ο κ. Ασκροφτ.

    [13] Aποσύρθηκαν οι κατηγορίες κατά του Μάρινιτς

    4/10/2002 8:14:00 μμ

    Τις κατηγορίες κατά του Βοσνιοκρόατη Ζόραν Μάρινιτς, που είχε κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου στην πόλη Μπουσοβάκα της κεντρικής Βοσνίας, απέσυρε σήμερα, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ΔΠΔ). Η απόσυρση των κατηγοριών έγινε μετά από αίτημα της γενικής εισαγγελέως, Κάρλας ντελ Πόντε, και εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής του δικαστηρίου να απεμπλακεί από υποθέσεις που μπορούν να εκδικαστούν από τις δικαστικές αρχές των κρατών στα οποία έγιναν τα εγκλήματα.

    Ο Ζόραν Μάρινιτς ''είναι ένας κατηγορούμενος που η υπόθεσή του δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία για το ΔΠΔ και άρα δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στη νέα στρατηγική που έχει ήδη εφαρμοστεί από τη γενική εισαγγελέα'', υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, που εξέδωσε το ΔΠΔ.

    Η υπόθεση του 39χρονου Ζόραν Μάρινιτς θα εκδικαστεί από αρμόδιο διακστήριο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, ανακοινώθηκε από τον δικαστή του ΔΠΔ, Αμιν Ελ Μάχντι.

    [14] Οι εκλεκτοί του Ρεχάγκελ

    4/10/2002 11:29:00 μμ

    Η ήττα από την Ισπανία, στην πρεμιέρα των υποχρεώσεων της εθνικής μας ομάδας για τα προκριματικά του Euro 2004, δεν πτόησε τον Οτο Ρεχάγκελ, ο οποίος αποφάσισε να μην κάνει καμία αλλαγή στα αγωνιστικά του πλάνα ενόψει των συναντήσεων με Ουκρανία και Αρμενία. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, κάλεσε 20 παίκτες, τους ίδιους με αυτούς που είχε στη διάθεσή του στον αγώνα με τους "φούριας ρόχας", ενώ άφησε εκτός μόνο τον Παντελή Κωνσταντινίδη που είναι τραυματίας. Η εθνική μας αντιμετωπίζει στις 12 Οκτωβρίου την Ουκρανία, ενώ τέσσερις ημέρες αργότερα την Αρμενία. Αναλυτικά οι "20" εκλεκτοί του Ρεχάγκελ είναι οι εξής: Βενετίδης Βρύζας Γεωργιάδης ς Γιαννακόπουλος Δέλλας Ζαγοράκης Καραγκούνης Καφές Κυργιάκος Λάκης Μπασινάς Νικολαϊδης Νικοπολίδης ΝταμπίζαςΠατσατζόγλου ΣειταρίδηςΤσάρτας Χαλκιάς Φύσσας Χαριστέας

    [15] Αλλαγές ετοιμάζει ο Λεμονής με Καλλιθέα

    4/10/2002 11:05:00 μμ

    Την ευκαιρία να δοκιμάσει κάποιες αλλαγές θα έχει την Κυριακή ο Τάκης Λεμονής στον αγώνα κυπέλλου με την Καλλιθέα στο "Ελ Πάσο". Ο νεαρός τεχνικός θα επαναφέρει το σύστημα 4-4-2, αλλά αλλαγμένο κατά πολύ σε πρόσωπα. Σύμφωνα με τις ενδείξεις και τις δοκιμές του προπονητή του Ολυμπιακού, η ενδεκάδα θα απαρτίζεται από τους εξής: Ελευθερόπουλος, Μαυρογενίδης, Βενετίδης, Κωστούλας, Αντζας, Ντρασένα, Νινιάδης, Ζέτερμπεργκ, Πατσατζόγλου, Τζιοβάνι, Αλεξανδρής. Εν τω μεταξύ, ο Ζε Ελίας κλήθηκε μέχρι τη Δευτέρα να παραδώσει εγγράφως την απολογία του για την αδικαιολόγητη κόκκινη κάρτα που δέχθηκε στο Ολντ Τράφορντ. Ο Βραζιλιάνος αναμένεται να τιμωρηθεί με τσουχτερό χρηματικό πρόστιμο για την αποβολή του στο ματς με την Μάντσεστερ.

    Χωρίς Κιν και Μπράουν η Μάντσεστερ στη Ριζούπολη

    Την ίδια ώρα ευχάριστα είναι τα νέα που ήρθαν στους¨"ερυθρόλευκους" από το Μάντσεστερ. Οριστική θα πρέπει να θεωρείται η απουσία του αρχηγού της Γιουνάιτεντ, Ρόι Κιν, από τον αγώνα με τον Ολυμπιακό στη Ριζούπολη. Σήμερα, ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον διευκρίνισε ότι τόσο ο Ιρλανδός, όσο και ο Γουές Μπράουν δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην ενεργό δράση πριν το Νοέμβριο, κάτι που σημαίνει ότι θα χάσουν τόσο την αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό στις 23 Οκτωβρίου, όσο και το ματς με τη Μακάμπι Χάιφα έξι ημέρες αργότερα.

    [16] Τρία χρυσά η Καστρίτση στην Αρση Βαρών

    4/10/2002 11:34:00 μμ

    Τα χρυσά μετάλλια συνεχίζουν να πλουτίζουν τη συλλογή της ελληνικής ομάδας η οποία μετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα εφήβων, νεαίδων το οποίο διεξάγεται στο Νουόρο της Σαρδηνίας. Η πρωταθλήτρια των 58κ. Χαρίκλεια Καστρίτση θα επιστρέψει τη Δευτέρα στην Ελλάδα με τρία χρυσά μετάλλια. Η 19χρονη πρωταθλήτρια δεν άφησε κανένα περιθώριο στις αντιπάλους της. Κέρδισε τις πρώτες θέσεις στο αρασέ με 90κ., στο ζετέ με 105κ. και στο σύνολο με 195κ. Μάλιστα, στο αρασέ, στην τρίτη της προσπάθεια έβαλε στην μπάρα 95,5κ. για να καταρρίψει το ευρωπαϊκό ρεκόρ νεανίδων αλλά δεν κατάφερε να σηκώσει το βάρος.

    Ασημένιο για τον Μαρκούλα

    Κατά τ΄άλλα, με ένα ακόμη ένα μετάλλιο για τα ελληνικά χρώματα, ασημένιο αυτή τη φορά, ολοκληρώθηκε η 3η ημέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Αρσης Βαρών στο Νουόρο της Σαρδηνίας. Το κατέκτησε ο Γιώργος Μαρκούλας στο ζετέ της κατηγορίας των 85κ. με επίδοση 192,5 κιλά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 4 October 2002 - 21:00:18 UTC