Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρνείται χωρίς να καταδικάζει ο Γιωτόπουλος
  • [02] Επίσκεψη Δημαρά στη Βαρβάκειο
  • [03] Βρέθηκε άγαλμα της ρωμαϊκής περιόδου στην Πάφο

    [01] Αρνείται χωρίς να καταδικάζει ο Γιωτόπουλος

    5/10/2002 6:52:00 μμ

    Στις φυλακές Κορυδαλλού επέστρεψε ύστερα από την τετραήμερη νοσηλεία του στον "Ευαγγελισμό" ο Σάββας Ξηρός. Ο 40χρονος βομβιστής που κατηγορείται για συμμετοχή στην 17 Νοέμβρη, υποβλήθηκε σε επιτυχημένη επέμβαση οστεοσύνθεσης στο χέρι. Εν τω μεταξύ, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος με συνέντευξη, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Λαμιακός Τύπος" και την οποία έδωσε μια εβδομάδα νωρίτερα, αρνείται ότι ήταν αρχηγός της οργάνωσης, τη δράση της οποίας δεν θεωρεί τρομοκρατική αλλά αντάρτικο πόλης και κάνει σχόλια και κρίσεις για την Αριστερά.

    Γνωρίζει το ιδεολογικό μανιφέστο της 17Ν

    Ο κατηγορούμενος για σωρεία εγκληματικών πράξεων και αδικημάτων επιδιώκει να βρει βήμα υποστηρίζοντας, ότι παραχωρεί τη συνέντευξη στη συγκεκριμένη εφημερίδα και στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο για δύο λόγους. Επειδή κατάγεται από τη Στερεά Ελλάδα και επειδή νιώθει αηδιασμένος από τα όσα έχουν μεταδώσει μέχρι σήμερα τα μέσα ενημέρωσης.

    Ο Γιωτόπουλος αρνείται ότι ήταν ο αρχηγός της 17 Νοέμβρη: "Η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι τέτοιες ολιγομελείς παράνομες οργανώσεις δεν έχουν αρχηγούς γιατί απλούστατα ο υποτιθέμενος αρχηγός δεν έχει κανένα μηχανισμό επιβολής της εξουσίας του, αφού δε μπορεί να επιβλέπει την καθημερινή ζωή των μελών".

    Φαίνεται λοιπόν πολύ καλά ενημερωμένος για τον τρόπο με τον οποίο δρουν οι ομάδες που αποτελούν το λεγόμενο αντάρτικο των πόλεων.

    Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος δεν παραλείπει, ωστόσο, να υποστηρίξει την οργάνωση, στην οποία αρνείται ότι συμμετείχε. Λέει χαρακτηριστικά: "Δεν θα χαρακτήριζα τη δράση της 17 Νοέμβρη τρομοκρατική".

    Το οξύμωρο είναι πάντως ότι φαίνεται να γνωρίζει καλά το ιδεολογικό μανιφέστο της οργάνωσης.

    "Η δραστηριότητα της 17 Νοέμβρη ήταν ένοπλος πολιτικός αγώνας, αντάρτικο πόλης με διακηρυγμένο στόχο της ανατροπής του καπιταλιστικού καθεστώτος για ένα αντιγραφειοκρατικό σοσιαλισμό με λαϊκή εξουσία".

    Για τον Γιωτόπουλο τρομοκράτες είναι οι Αμερικάνοι και οι αστυνομικές αρχές, ενώ αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξης ότι δύο είναι τα είδη τρομοκρατίας στη σύγχρονη κοινωνία μας.

    "Οι στρατιωτικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον μικρών κρατών... και η τυφλή βία των κατασταλτικών μηχανισμών εναντίον λαϊκών κινητοποιήσεων".

    Ο φερόμενος ως αρχηγός της 17 Νοέμβρη βλέπει σκευωρίες να στήνονται γύρω από το πρόσωπο του. "Εκμεταλλεύτηκαν την μάλλον τυχαία έκρηξη στον Πειραιά για να "με δέσουν" όπως είπαν, με προκατασκευασμένα ευρήματα". Υποστηρίζει ότι οι αρχές τον παρακολουθούσαν από τα τέλη του 2000 και ότι 4 μήνες πριν τη σύλληψη του, του είχαν τηλεφωνήσει άγνωστοι, δύο φορές, ζητώντας τον Αλέξανδρο.

    Η συνέντευξη παίρνει τη μορφή προκήρυξης, θυμίζοντας έντονα κάποιες παλιές επίσημες τοποθετήσεις της 17 Νοέμβρη.

    Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος αναφέρεται στα "δεκάδες ατιμώρητα εγκλήματα σε βάρος του ελληνικού λαού" χρησιμοποιώντας ακριβώς αυτή τη φρασεολογία.

    Με λεπτομέρειες αναλύει τη στάση της δικαιοσύνης στο ναυάγιο του Σάμινα και στα κατ' ευφημισμό, όπως ακριβώς λέει, εργατικά ατυχήματα. Ακόμη μιλάει για το χρηματιστήριο, το οποίο χαρακτηρίζει καλοστημένη πλεκτάνη.

    Αναφερόμενος στη στάση του κόσμου απένταντι στη 17 Νοέμβρη παρουσιάζεται ιδιαίτερα προκλητικός, λέγοντας ότι το 23,7% ερωτηθέντων πρόσφατης δημοσκόπησης συμφωνεί με τις απόψεις της οργάνωσης.

    Τέλος χαρακτηρίζει την επίσημη Αριστερά χρεωκοπημένη και αναξιόπιστη.

    Ο συνήγορος υπεράσπισης του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη Γιάννης Ραχιώτης, δεν αμφισβητεί τη γνησιότητα της συνέντευξης ωστόσο δηλώνει, ότι δεν είχε ενημερωθεί από τον πελάτη του για μια τέτοια εξέλιξη.

    [02] Επίσκεψη Δημαρά στη Βαρβάκειο

    5/10/2002 8:17:00 μμ

    Επίσκεψη στη Βαρβάκειο Αγορά πραγματοποίησε σήμερα, το μεσημέρι, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Γιάννης Δημαράς, επικεφαλής κλιμακίου υποψηφίων δημοτικών και διαμερισματικών συμβούλων του συνδυασμού "ΑΘΗΝΑ, η πόλη μας". Ο κ. Δημαράς συναντήθηκε με τους προέδρους της κρεαταγοράς, της λαχαναγοράς και της ιχθυαγοράς, ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και συνομίλησε με πωλητές και καταναλωτές.

    [03] Βρέθηκε άγαλμα της ρωμαϊκής περιόδου στην Πάφο

    5/10/2002 8:18:00 μμ

    Αγαλμα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, βρέθηκε το απόγευμα στην Κάτω Πάφο. Το άγαλμα, που απεικονίζει γυναικεία μορφή, ύψους ενάμισυ μέτρου, ήταν ριγμένο σε σωρό από μπάζα σε δρόμο της πόλης και το αντιλήφθηκε συνταξιούχος υπάλληλος του τμήματος Αρχαιοτήτων. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Ευστάθιο Ράπτη, το άγαλμα ανήκει στη ρωμαϊκή περίοδο και είναι το μοναδικό στο είδος του που έρχεται στο φως στην Πάφο. Ανεξήγητο παραμένει ακόμη το πως βρέθηκε το άγαλμα στο σωρό από μπάζα. Εικάζεται ότι ήρθε στην επιφάνεια από εκσκαφέα που έκαμε προκαταρτικές εργασίες για ανέγερση οικοδομής και ρίφθηκε με τα μπάζα χωρίς να το αντιληφθεί κανείς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 5 October 2002 - 20:55:35 UTC