Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θετική ανταπόκριση σε πρόταση Λαλιώτη
  • [02] Σήμερα η απόφαση για τα σκουπίδια της Θεσσαλονίκης
  • [03] Αναπάντητα ερωτήματα για τη συνέντευξη Γιωτόπουλου
  • [04] Ληστεία στη Νέα Μάκρη
  • [05] Ιερά Σύνοδος μέχρι την Κυριακή
  • [06] Σημερινή κίνηση των υποψηφίων
  • [07] Αιματηρές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
  • [08] Εθνικιστική τρόικα στη Βοσνία
  • [09] Δεν πληροί τα κριτήρια για ένταξη η Τουρκία
  • [10] Εγχειρίζεται σήμερα ο Ντενκτάς στη Νέα Υόρκη
  • [11] Εκρηξη τάνκερ στην Υεμένη
  • [12] Απειλεί ξανά ο Οσάμα μπιν Λάντεν
  • [13] Βραζιλία: προηγείται ο αριστερός υποψήφιος
  • [14] Δύο σενάρια για τον προϋπολογισμό
  • [15] Στις 8 καλύτερες του κόσμου η Εθνική βόλλεϊ
  • [16] Ναυάγιο ''ξαναγράφει'' την ιστορία της Αυστραλίας

    [01] Θετική ανταπόκριση σε πρόταση Λαλιώτη

    7/10/2002 8:22:00 πμ

    Ευρείας αποδοχής έτυχε η πρόταση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη προς όλα τα κόμματα, για μετατροπή της πορείας του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου σε παλλαϊκό συλλαλητήριο κατά της τρομοκρατίας. Κάθε τι το οποίο είναι εναντίον της τρομοκρατίας, θα μας βρει σύμφωνους, σχολίασε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ενώ ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, τόνισε πως το κόμμα του θα κάνει αποδεκτή την πρόταση εάν έχει συνολικό πολιτικό πλαίσιο χωρίς ακρότητες και η πορεία ολοκληρωθεί στη Βουλή. Θετικά ανταποκρίθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, κάνοντας λόγο για μια μεγάλη λαϊκή παρέμβαση, που θα καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα καταδικάζει την τρομοκρατία.

    Συσπείρωση κατά των ''τρομοκρατών''

    Την καταδίκη της τρομοκρατίας μέσα από ένα παλλαϊκό συλλαλητήριο πρότεινε ο κ. Κώστας Λαλιώτης, μιλώντας στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Ο Γενικός Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ απηύθυνε πρόταση - πρόσκληση προς όλα τα κόμματα για την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου καταδίκης της τρομοκρατίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της επετείου του Πολυτεχνείου. "Εχουμε πολιτικό, ιστορικό και ηθικό χρέος όλοι όσοι αντισταθήκαμε και πιστεύουμε στη δημοκρατία, την ελευθερία και τα δικαιώματα, μέσα από ένα παλλαϊκό συλλαλητήριο να ακυρώσουμε συμβολικά και ουσιαστικά κάθε συνειρμό ανάμεσα στη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου και τις εγκληματικές πράξεις ορισμένων κουμπουροφόρων που τότε άλλωστε ήταν και απόντες", υποστήριξε ο κ.Λαλιώτης και συμπλήρωσε: "Δεν θα αφήσουμε να δικάζουν την αριστερά ούτε οι τρομοκράτες, ούτε οι χουντικοί, ούτε οι απόντες

    [02] Σήμερα η απόφαση για τα σκουπίδια της Θεσσαλονίκης

    7/10/2002 10:32:00 πμ

    Παράνομη και καταχρηστική έκρινε πριν από λίγη ώρα το Μονομελές Πρωτοδικείο την απεργία των εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να ''πνιγεί'' η πόλη στα σκουπίδια. Αυτή την ώρα η συνδικαλιστική ηγεσία των απεργών συνεδριάζει για να αποφασίσει εάν θα εφαρμόσει την απόφαση του δικαστηρίου ή θα κλιμακώσει την κινητοποίηση.

    Κόντρες για τα σκουπίδια

    Στο μεταξύ ο σύλλογος εργαζομένων στο δήμο Θεσσαλονίκης, πήρε την πρωτοβουλία και με έξι απορριματοφόρα προσπάθησε να καθαρίσει την αγορά τροφίμων από τα σκουπίδια και άλλα κεντρικά σημεία.

    Ωστόσο, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Βαγγέλης Δημητρίου δήλωσε χθες ότι η κίνηση αυτή των συνδικαλιστών είναι "αβάσιμη και υποκριτική" καθώς όπως είπε, "οι ίδιοι είναι αυτοί που καθορίζουν το προσωπικό ασφαλείας, κάτι που δεν έχουν κάνει" και τους κάλεσε "να αφήσουν όποιον από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα θέλει να εργαστεί και να μην παρεμποδίζουν την έξοδο των απορριμματοφόρων από τους χώρους στάθμευσής τους". Οπως υποστήριξε ο κ. Δημητρίου "εάν αφήσουν τα απορριμματοφόρα να βγουν σε 24 ώρες η πόλη θα έχει καθαριστεί".

    Η απεργία των εργαζομένων στο δήμο Θεσσαλονίκης που διεκδικούν παλαιότερο πριμ παραγωγικότητας συνεχίζεται και τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, όπου σήμερα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου, στο οποίο έχει προσφύγει η δημοτική αρχή, για το εάν κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργιακή κινητοποίηση ή όχι.

    Στο μεταξύ η απεργία και οι επιπτώσεις της στη δημόσια εικόνα της πόλης έχει πυροδοτήσει πολιτική αντιπαράθεση καθώς ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ υποψήφιος δήμαρχος Σπύρος Βούγιας κατηγορεί τον νυν δήμαρχο και αντίπαλό του στις εκλογές, ως υπαίτιο για το ότι έφτασε έως εδώ η κατάσταση, ενώ ο κ. Παπαγεωργόπουλος επιρρίπτει τις ευθύνες στην κυβέρνηση.

    [03] Αναπάντητα ερωτήματα για τη συνέντευξη Γιωτόπουλου

    7/10/2002 11:45:00 πμ

    Παραμένει η απορία γύρω από την πολυσυζητημένη συνέντευξη του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου στο "Λαμιακό Τύπο". Η διεύθυνση της εφημερίδας εξέδωσε ανακοίνωση σχετική με τη συνέντευξη χωρίς ωστόσο να απαντά στο καυτό ερώτημα, δηλαδή με ποιό τρόπο κατάφερε ο Γιωτόπουλος να περάσει την συνέντευξη έξω από τα σίδερα των φυλακών Κορυδαλλού.

    Αιφνιδιάστηκαν οι σωφρονιστικοί, το περίμενε η αντιτρομοκρατική

    Γεγονός είναι πάντως ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που έχουν την ευθύνη φύλαξης του Γιωτόπουλου δηλώνουν ότι αιφνιδιάστηκαν από την εξέλιξη αυτή. Πάντως ανώτατοι κύκλοι της Αντροτρομοκρατικής Υπηρεσίας αναφέρουν ότι η παραχώρηση συνέντευξης από το Γιωτόπουλο ήταν αναμενόμενη, εκτιμώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα προσπαθούσε να επικοινωνήσει με το περιβάλλον εκτός φυλακών για να δει τι αποδοχή μπορεί να έχουν οι θέσεις του

    [04] Ληστεία στη Νέα Μάκρη

    7/10/2002 11:25:00 πμ

    Δύο άγνωστοι λήστεψαν στις 10.40 το πρωί το υποκατάστημα της εθνικής τράπεζας στη λεωφόρο Μαραθώνος 32, στη Νέα Μάκρη. Οι δράστες, με την απειλή των όπλων τους, ακινητοποίησαν πελάτες και προσωπικό, αφαίρεσαν άγνωστο χρηματικό ποσό και διέφυγαν με μοτοσικλέτα.

    [05] Ιερά Σύνοδος μέχρι την Κυριακή

    7/10/2002 9:18:00 πμ

    Υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου, άρχισε σήμερα το πρωί η ετήσια τακτική σύνοδος της Ιεράς συνόδου της Ιεραρχίας, οι εργασίες της οποίας θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή. Βασικό θέμα της συνόδου της Ιεραρχίας θα είναι η εκλογή τεσσάρων νέων μητροπόλεων, για την πλήρωση των χηρευουσών μητροπόλεων Νέας Σμύρνης, Κερκύρας, Εδέσσης και τη νεοσύστατη μητρόπολη Γλυφάδας. Ενδιαφέρον θα έχει, ακόμα, η σημερινή εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναφερθεί στις σχέσεις κράτους- εκκλησίας, στην πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Προσωπικών Δεδομένων για την προαιρετική διδασκαλία των θρησκευτικών αλλά και στις ροζ καταγγελίες στο χώρο της εκκλησίας.

    [06] Σημερινή κίνηση των υποψηφίων

    7/10/2002 10:52:00 πμ

    Το Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών επισκέπτεται από τις 10 το πρωί ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά Μανόλης Γλέζος. Στις 7.30 το απόγευμα ο κ. Γλέζος θα εγκαινιάσει το εκλογικό του κέντρο στον Πειραιά. Την Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων θα επισκεφθεί στη μία μετά το μεσημέρι ο υποψήφιος δήμαρχος Φώτης Κουβέλης.

    [07] Αιματηρές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

    7/10/2002 11:54:00 πμ

    Ένδεκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα από πυρά Ισραηλινών κατά την εισβολή στην περιοχή Χαν Γιούνες, στη Γάζα, όπως έγινε γνωστό από νοσοκομειακές πηγές, ενώ πάνω από εκατό είναι οι τραυματίες. Στη διάρκεια της νύχτας είχαν σκοτωθεί άλλοι δέκα Παλαιστίνιοι πολίτες από τα πυρά των ισραηλινών δυνάμεων που εισέβαλαν με την υποστήριξη αρμάτων μάχης, θωρακισμένων και ελικοπτέρων στην περιοχή Χαν Γιούνες. Οι Ισραηλινοί έπληξαν σπίτια Παλαιστινίων, αλλά και το νοσοκομείο της περιοχής, την ώρα που οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό προσπαθούσαν να περιθάλψουν τα θύματα της εισβολής. Από τα πυρά των ισραηλινών τραυματίσθηκαν τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι στο νοσοκομείο.

    Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι το νοσοκομείο στην παλαιστινιακή πόλη Χαν Γιούνες, στη λωρίδα της Γάζας, επλήγη από πυρά των πολυβόλων ''από όλες τις κατευθύνσεις και οι σφαίρες τρυπούσαν τους τοίχους και τα παράθυρα'' και οι άνθρωποι που βρίσκονταν στο νοσοκομείο πανικόβλητοι έτρεχαν για να καλυφθούν.

    Η νέα επιχείρηση των Ισραηλινών ξεκίνησε όταν μία μεγάλη φάλαγγα από ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλε κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας στην αυτόνομη πόλη Χαν Γιούνες, στη λωρίδα της Γάζας. Στην είσοδο της πόλης και καθώς διέσχιζαν το προάστιο Αμάλ, τα άρματα μάχης άρχισαν να βάλουν με τα πυροβόλα και τα κανόνια τους. Τα άρματα συνοδεύονταν από αέρος, που κι εκείνα από την πλευρά τους έριχναν πυρά με τα πολυβόλα τους.

    Τη νέα κλιμάκωση της βίας δεν φαίνεται να αποτρέπει η επίσκεψη Σολάνα, ο οποίος έχει σήμερα συνάντηση με τον Αραφάτ, ενώ συνομίλησε ήδη με τους υπουργούς άμυνας και εξωτερικών του Ισραήλ.

    Αντίποινα ζητά η Χαμάς

    Έκκληση για αντίποινα κατά του Ισραήλ απηύθυνε σήμερα η παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση Χαμάς στις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις μετά την επιδρομή που εξαπέλυσε τη νύχτα το Ισραήλ στη λωρίδα της Γάζας.

    "Καλούμε όλες τις ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες --τις Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα, τις Ταξιαρχίες Αλ Κουνς,τις Ταξιαρχίες του Αμπού Αλι Μουστάφα,το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης--να εντείνουν τις επιχειρήσεις τους και να πλήξουν παντού το Ισραήλ" δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπντελ Αζίζ Ράντισι, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς.

    "Η σφαγή αυτή εγγράφεται μεταξύ των άλλων εγκλημάτων της σιωνιστικής κατοχής που έχει στόχο να καταστρέψει όλους τους Παλαιστινίους-γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους" τόνισε ο εκπρόσωπος της Χαμάς. "Μετά τη σφαγή αυτή, δεν υπάρχει πλέον ασφάλεια για τον παλαιστινιακό πληθυσμό στο Χαν Γιούνες και είναι πλέον νόμιμο να μην υπάρχει ασφάλεια και στο Τελ Αβίβ" πρόσθεσε.

    [08] Εθνικιστική τρόικα στη Βοσνία

    7/10/2002 9:58:00 πμ

    Mirko Sarovic

    Τρεις εθνικιστές, ο Σέρβος Μίρκο Σάροβιτς, ο Μουσουλμάνος Σουλεϊμάν Τίχιτς και ο Κροάτης Ντράγκαν Τσόβιτς, εξελέγησαν χθες στην προεδρία της Βοσνίας, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της εκλογικής επιτροπής. Η τριμερής προεδρία της Βοσνίας αποτελείται από έναν αντιπρόσωπο της κάθε μιας από τις τρεις κοινότητες της χώρας. Εκλεγμένοι για τέσσερα χρόνια, οι τρεις πρόεδροι θα διαδεχτούν ο ένας τον άλλο ως επικεφαλής της τρόικας αυτής για χρονικό διάστημα οκτώ μηνών, αν και η λειτουργία του Σώματος αυτού είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική.

    [09] Δεν πληροί τα κριτήρια για ένταξη η Τουρκία

    7/10/2002 9:10:00 πμ

    Φρένο βάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις διαδικασίες για την ένταξη της Τουρκίας, όπως προκύπτει από την απόρρητη έκθεση, που δημοσίευσε η εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής". Μέχρι στιγμής, η Αγκυρα δεν καλύπτει 12 από τα 23 κριτήρια, που απαιτούνται για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Στην έκθεση, αναφέρεται ότι η γειτονική χώρα, απέχει ακόμη πολύ από την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης. Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διεύρυνση της ΕΕ, που θα δοθεί στη δημοσιότητα την Τετάρτη, θα αποτελέσει το αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης της Ολομέλεια των Επιτρόπων, στις Βρυξέλλες.

    [10] Εγχειρίζεται σήμερα ο Ντενκτάς στη Νέα Υόρκη

    7/10/2002 11:14:00 πμ

    Σε επέμβαση ανοικτής καρδιάς, για αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας θα υποβλήθεί σήμερα ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, στην Πρεσβυτεριανή Πανεπιστημιακή Κλινική του Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη. Ο Ντενκτάς πρόκειται να εισαχθεί στο νοσοκομείο στη 1.30 μ.μ. και η εγχείρησή αναμένεται να αρχίσει στις 3.30. Αν όλα εξελιχθούν φυσιολογικά, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναμένεται να εξέλθει της εντατικής μονάδας ύστερα από τέσσερις ημέρες και από το νοσοκομείο σε οκτώ με δέκα ημέρες.

    [11] Εκρηξη τάνκερ στην Υεμένη

    7/10/2002 10:35:00 πμ

    Γαλλικό πετρελαιοφόρο έπιασε φωτιά στις ακτές της Υεμένης, μετά από μεγάλη έκρηξη. Σύμφωνα με την εταιρεία του πλοίου "Λίνμπουργκ", η έκρηξη συνέβη όταν ένα μικρό πλοιάριο συγκρούστηκε με το πετρελαιοφόρο, που μετέφερε τετρακόσιες χιλιάδες βαρέλια αργού πετρελαίου από το Ιράν.

    Μια παρόμοια έκρηξη στο αμερικανικό "USS Cole" προ διετίας, είχε αποδοθεί στην Αλ Κάιντα. Οι αρχές της Υεμένης απέκλεισαν την πιθανότητα να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια. Σύμφωνα με τη δική τους εκδοχή, η φωτιά ξεκίνησε από εκρηκτικές ύλες, που βρίσκονταν αποθηκευμένες σε μια από τις δεξαμενές του πλοίου.

    "Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί" δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

    Κίνδυνος για πετρελαιοκηλίδα

    Το τάνκερ κατευθυνόταν στο λιμάνι Αλ Νταμπά, της Αραβικής Θάλασσας, για να φορτώσει και άλλο πετρέλαιο.

    ''Οι ανακριτές θα εξετάσουν ακριβώς τι έχει συμβεί...προς το παρόν μένουμε στα γεγονότα'' δήλωσε ο ντε Βιλπέν μιλώντας στον ραδιοσταθμό RTL .

    Ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του της Υεμένης, Αλί Αμπντάλα Σάλεχ και συμφώνησαν στην αποστολή γάλλων εμπειρογνωμόνων για να εξετάσουν τα αίτια της έκρηξης.

    "Σε όλο τον κόσμο μετά την 11η Σεπτεμβρίου ,γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια απειλή για όλα τα κράτη", δήλωσε ο ντε Βιλπέν, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο η έκρηξη στο τάνκερ να οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια.

    Ο γάλλος υποπρόξενος στην Σανάα δήλωσε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από τον εμβολισμό του δεξαμενόπλοιου από μία λέμβο που μετέφερε εκρηκτικά.

    Αντίθετα ,οι αρχές της Υεμένης απέδωσαν την έκρηξη σε ατύχημα. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν 12 από τα 25 μέλη του πληρώματος. Σύμφωνα με τις γαλλικές προξενικές αρχές στη Σανάα ,αγνοείται η τύχη ενός βούλγαρου ναυτικού. Τ

    ο πλήρωμα αποτελείτο από 17 Βούλγαρους και οκτώ γάλλους ναυτικούς.

    Στο μεταξύ, μεγάλη ποσότητα πετρελαίου έχει ήδη χυθεί στη θάλασσα, ενώ το Λίνμπουργκ ακόμη καίγεται μερικά χιλιόμετρα έξω από το λιμάνι της Μουκάλλα, στη Νότια Υεμένη. Οι λιμενικές αρχές λένε ότι ήδη έχουν αρχίσει ενέργειες ώστε να περιοριστεί η πετρελαιοκηλίδα.

    [12] Απειλεί ξανά ο Οσάμα μπιν Λάντεν

    7/10/2002 10:15:00 πμ

    Με νέες επιθέσεις απειλεί τις ΗΠΑ ο Οσάμα μπιν Λάντεν αν δεν διακόψει τις πολεμικές προετοιμασίες για το Ιράκ. Στο μήνυμα, που μεταδόθηκε από το αραβικό δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, γίνεται αναφορά σε στόχους οικονομικού ενδιαφέροντος. Η φωνή που ακούγεται απευθύνεται στους αμερικανούς πολίτες, τους οποίους καλεί να "καταλάβουν το μάθημα από τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον οι οποίες αποτελούν απάντηση σε προηγούμενα εγκλήματα".

    "Ο θεός είναι μάρτυράς μου ότι οι νέοι του Ισλάμ ετοιμάζουν πράγματα που θα γεμίσουν τις καρδιές σας με τρόμο. Θα πλήξουν κομβικά σημεία της οικονομίας σας εάν δεν διακόψετε την επιθετικότητα και την αδικία", αναφέρεται στο μήνυμα. Το μήνυμα μεταδόθηκε την ημέρα συμπλήρωσης ενός χρόνου από την αμερικανική επίθεση στο Αφγανιστάν. Μέχρι στιγμής κανένας δεν έχει επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του συγκεκριμένου μηνύματος και όσων άλλων έχουν μεταδοθεί από το Αλ Τζαζίρα.

    [13] Βραζιλία: προηγείται ο αριστερός υποψήφιος

    7/10/2002 10:01:00 πμ

    Λούλα ντα Σίλβα

    Ισχυρό προβάδισμα στον αριστερό υποψήφιο Λουίζ Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα δίνουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, που πραγματοποιήθηκαν χθες στη Βραζιλία. Με καταμετρημένα τα τρία τέταρτα των ψήφων, ο πρώην συνδικαλιστής συγκεντρώνει 47%, ποσοστό, όμως, που δεν του εξασφαλίζει τη νίκη από τον πρώτο γύρο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εκλογολόγων ο κ Λούλα ντα Σίλβα θα κληθεί να αναμετρηθεί με τον υποψήφιο του κυβερνώντος συνασπισμού, Χοσέ Σέρα, ο οποίος φαίνεται να συγκεντρώνει περίπου το 25% των ψήφων. Το ποσοστό αποχής έφθασε το 17,96%.

    Ενδεχόμενη νίκη του ντα Σίλβα θα ισοδυναμεί με σαφή αριστερή στροφή της χώρας, που μέχρι σήμερα έμενε προσηλωμένη στις επιταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Σε μια τέτοια περίπτωση ο Λούλα ντα Σίλβα, πρώην μεταλλωρύχος και συνδικαλιστής, θα αποτελεί τον πρώτο αριστερό Πρόεδρο της χώρας γεγονός που αναμένεται να έχει σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Αμερικής.

    Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση των επενδυτών που μέχρι σήμερα εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά του στο ενδεχόμενο εκλογής του αριστερού υποψηφίου.

    [14] Δύο σενάρια για τον προϋπολογισμό

    7/10/2002 8:36:00 πμ

    Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, στη σύνταξη του οποίου έγινε προσπάθεια να ενσωματωθούν οι τελευταίες εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία υπό το βάρος μιας ενδεχόμενης επίθεσης εναντίον του Ιράκ και να εκπονηθούν δύο σενάρια. Το αισιόδοξο σενάριο προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,1% και το δυσμενές μειώνει το ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 3,1% και 3%. Η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα εξετασθεί σε συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Νίκο Γκαργκάνα.

    [15] Στις 8 καλύτερες του κόσμου η Εθνική βόλλεϊ

    7/10/2002 10:29:00 πμ

    Μεγαλειώδη πρόκριση στα προημιτελικά του Κοσμοβόλεϊ της Αργεντινής πήρε τα ξημερώματα η Εθνική μας ομάδα, αφού επιβλήθηκε με 3-1 της Κίνας και σε συνδυασμό με τη νίκη των Γιουγκοσλάβων (3-1) επί των ΗΠΑ, πήρε τη δεύτερη θέση του ομίλου της. Τα μέλη της ελληνικής αποστολής και οι Ελληνες φίλαθλοι, ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς μόλις οι Γιουγκοσλάβοι κέρδισαν τον τελευταίο πόντο σε ένα πραγματικά συγκλονιστικό ματς.

    Ετσι η ήττα της Εθνικής μας από τους "πλάβι" τα ξημερώματα του Σαββάτου πέρασε χωρίς συνέπειες για τα ελληνικά χρώματα αφού η Γιουγκοσλαβία πέτυχε τρεις νίκες και "αποκατέστησε" αυτή την απώλεια. Πρόκειται για μία ιστορική επιτυχία, που φέρνει στις μνήμες το χάλκινο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Γάνδης (1987) αλλά και την 6η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας (1994), ενώ αποτελεί ορόσημο εν' όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας σε δύο χρόνια.

    ''Από τις μεγαλύτερες στιγμές''

    Οι διεθνείς μας, που τώρα θα βρουν μπροστά τους τη Ρωσία, στον νοκ άουτ προημιτελικό, ξεπέρασαν τους εαυτούς τους.

    "Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες στιγμές του ελληνικού βόλεϊ. Αυτή η πρόκριση θα είναι και παρακαταθήκη για την επόμενη γενιά, αλλά ακόμα δεν έχουμε τελειώσει. Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για το καλύτερο από εδώ και πέρα. Φεύγουμε από τη Σάλτα με τις καλύτερες αναμνήσεις, αφού το μέρος αυτό συνδέθηκε με τις μεγαλύτερες στιγμές του ελληνικού βόλεϊ", τόνισε πανευτυχής ο πρωτομάστορας της μεγάλης επιτυχίας, Στέλιος Προσαλίκας, έχοντας δίπλα του ιδιαίτερα συγκινημένο τον πρόεδρο της ΕΟΠΕ Θανάση Μπελιγράτη.

    Όσο για τον αρχηγό Μάριο Γκιούρδα, όλα μοιάζουν μαγικά: "Ήταν ο μεγάλος μας στόχος από την Αθήνα, να μπούμε στην οκτάδα, αλλά δεν τον λέγαμε σε κανέναν και τον κρατάγαμε μέσα μας. Το όνειρο έγινε πραγματικότητα και η Εθνική έγραψε ιστορία", τόνισε ένας από τους καλύτερους παίκτες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

    Την Τετάρτη με τη Ρωσία

    Παρά το μεγάλο άγχος (10 λάθη στο πρώτο σετ), που μας στοίχισε το πρώτο, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα συνήλθε γρήγορα και πήρε τα τρία επόμενα σετ πετυχαίνοντας σχετικά εύκολη νίκη κόντρα στην Κίνα.

    Η εθνική μας ομάδα βόλεϊ των ανδρών θα αντιμετωπίσει την αντίστοιχη της Ρωσίας στα προημιτελικά του παγκοσμίου πρωταθλήματος βόλεϊ, που διεξάγεται στην Αργεντινή.

    Ο αγώνας θα γίνει την Τετάρτη στο στάδιο "Λούνα Παρκ" του Μπουένος Αϊρες (00.40 ώρα Ελλάδας). Η Ρωσία πριν την έναρξη της διοργάνωσης ήταν ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση ενός μεταλλίου, αλλά η πορεία της δεν ήταν αυτή που όλοι ανέμεναν. Παραμένει όμως μια μεγάλη δύναμη του παγκοσμίου βόλεϊ.

    Στην προϊστορία των αναμετρήσεων με την Ρωσία, η εθνική μας τα τελευταία χρόνια της έχει "πάρει τον αέρα", αφού στις τελευταίες πέντε συναντήσεις μετρούμε τέσσερις νίκες. Συνολικά σε 13 αγώνες που είχαν γίνει από το 1993 η εθνική μας έχει 5 νίκες.

    [16] Ναυάγιο ''ξαναγράφει'' την ιστορία της Αυστραλίας

    7/10/2002 11:04:00 πμ

    Το κουφάρι ενός πλοίου που ανακαλύφθηκε ανοικτά του νησιού Φρέισερ, στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, μπορεί να υποχρεώσει τους ιστορικούς να ξαναγράψουν την ιστορία της Ωκεανίας. Κι αυτό γιατί το πλοίο, που ναυάγησε μπορεί να είχε φθάσει στις αυστραλιανές ακτές πολύ νωρίτερα από τον πλοίαρχο Τζέιμς Κουκ, ο οποίος αποβιβάσθηκε στην Αυστραλία το 1770.

    Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι το μήκους 30 μέτρων πλοίο μπορεί να ήταν μία πορτογαλική ή ισπανική γαλέρα του 16ου αιώνα. Ο αρχαιολόγος Γκρεγκ Τζέφρι δήλωσε στην εφημερίδα "Courier-Mail", ότι έχουν φωτογραφηθεί τρία κανόνια που έφερε το πλοίο και οι φωτογραφίες θα σταλούν σε ειδικούς για να εκτιμήσουν την ηλικία του ναυαγίου.

    Πιθανότατα οι Πορτογάλοι να έφθασαν πρώτοι

    "Εχουμε βρει μία σειρά από κανόνια στο κατάστρωμα, γι΄ αυτό είμαστε πεπεισμένοι ότι πρόκειται για πολεμικό πλοίο που έκανε εξερευνήσεις και όχι απλά ένα εμπορικό σκάφος", δήλωσε ο Γκρεγκ Τζέφερι.

    "Είμαστε κατά 99,9% βέβαιοι ότι έχουμε κάτι που θα μας οδηγήσει στο να ξαναγράψουμε τα βιβλία της ιστορίας", πρόσθεσε. Αν επιβεβαιωθεί ότι το ναυάγιο είναι πλοίο του 16ου αιώνα, θα αποδειχθεί ότι ο βρετανός εξερευνητής Κουκ δεν ήταν ο πρώτος ευρωπαίος που αποβιβάσθηκε στην ανατολική ακτή της Αυστραλίας.

    Η Μάριον Ντάιαμοντ, λέκτορας της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό κάποιοι Πορτογάλοι εξερευνητές να είχαν φθάσει πριν από τον πλοίαρχο Κουκ στην Αυστραλία.

    Μάλιστα η Ντάιαμοντ επισήμανε ότι οι περισσότεροι πορτογαλικοί χάρτες, που θεωρούνταν κρατικά μυστικά, καταστράφηκαν εξαιτίας του σεισμού, που ισοπέδωσε τη Λισσαβόνα το 1751. "Νομίζω ότι υπήρχε πολύ μεγαλύτερη κίνηση πλοίων στο νότιο ημισφαίριο απ΄ ό,τι πιστεύουμε", πρόσθεσε η Μάριον Ντάιαμοντ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 7 October 2002 - 9:11:51 UTC