Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κωνσταντόπουλος με Γάλλο πρέσβη για Ιράκ
  • [02] Συνάντηση Βενιζέλου-Κληρίδη στην Κύπρο
  • [03] Θεσσαλονίκη:Στάση εργασίας στα αστικά λεωφορεία
  • [04] Ανεστάλη η κατάληψη του ΑΠΘ
  • [05] Χριστόδουλος: ''Παραμένει το θέμα των ταυτοτήτων''
  • [06] Επανασχεδιασμός κατασκευής του Κηφισού
  • [07] Αγιασμός σήμερα στη Bουλή
  • [08] Σοβαρό κώλυμα για προαστιακό σιδηρόδρομο
  • [09] Αποφυλάκιση Ψωμιάδη υπό όρους
  • [10] Επίσκεψη Μπακογιάννη στα γραγεία της ΔΕΗ
  • [11] Πρωτόπαπας: '''Οχι στις συνδιαλλαγές''
  • [12] Στη Σχολή Ευελπίδων ο Χαλβατζής
  • [13] Στην Πυροσβεστική ο Παφίλης
  • [14] Μάθεται που ψηφίζεται και από το κινητό
  • [15] Επίσκεψη Κουβέλη στην δημοτική αστυνομία
  • [16] Συνάντηση Δημαρά με Εφημεριδοπώλες
  • [17] Ομιλία Τσοβόλα για υποστήριξη ψηφοδελτίων ΔΗΚΚΙ
  • [18] Καραμάριος: ''Στηρίζουμε τις επιλογές των υποψηφίων μας''
  • [19] Μπακούλας: ''η νίκη μας θα είναι του λαρισαϊκού λαού''
  • [20] Εκρηξη βόμβας στο Κασμίρ
  • [21] Υποχωρεί η ακροδεξιά στην Αυστρία
  • [22] Κατατέθηκε ο νέος προϋπολογισμός
  • [23] Κινητοποιήσεις βενζινοπωλών για αποφάσεις Υπ. Οικονομικών
  • [24] Στην Αθήνα αντιπροσωπεία της FITA
  • [25] Σέντρα στις 27 Οκτωβρίου
  • [26] Ολυμπιακή Εκεχειρία για το 2003
  • [27] Νομπελ Ιατρικής 2002

    [01] Κωνσταντόπουλος με Γάλλο πρέσβη για Ιράκ

    7/10/2002 6:58:00 μμ

    Το θέμα του πολέμου κατά του Ιράκ θα πρέπει να αναδειχθεί από την κυβέρνηση σε κεντρικό πρόβλημα της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρέσβη της Γαλλίας στην Αθήνα. Ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει από τώρα να προετοιμαστεί, να κινητοποιηθεί, να αξιοποιήσει το αντιπολεμικό φρόνημα των λαών της Ευρώπης και επίσης να αξιοποιήσει τη στάση άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, προς αυτή την κατεύθυνση. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συμπράξει σε ένα τέτοιο πόλεμο και κατηγόρησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τζόρτζ Μπους ότι θέλει η απειλή του διαρκούς πολέμου να σκιάζει ολόκληρο τον κόσμο.

    [02] Συνάντηση Βενιζέλου-Κληρίδη στην Κύπρο

    7/10/2002 5:35:00 μμ

    Διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί από χθες ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, που το πρωί έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη, με τον οποίο συζήτησαν την Ολυμπιακή προετοιμασία και την Πολιτιστική Ολυμπιάδα, αλλά και για την επίσκεψή του κ. Κληρίδη στη Νέα Υόρκη και τις συναντήσεις που είχε με τον γ.γ. του ΟΗΕ και τον Ραούφ Ντεκτάς. Ο κ. Κληρίδης θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 17 Οκτωβρίου, προκειμένου να ενημερώσει προσωπικά τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη.

    Ο υπουργός Πολιτισμού, συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής κ. Δημήτρη Χριστόφια. Μετά την συνάντησή τους ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα γεγονός εξαιρετικά σημαντικό και εξαιρετικά ευεργετικό όχι μόνο για την Ελληνοκυπριακή πλευρά αλλά και τους Τουρκοκυπρίους.

    Στη συνέχεια, ο υπουργος Πολιτισμού συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του κ. Ουράνιο Ιωαννίδη.

    Το βράδυ, ο κ. Βενιζέλος θα μιλήσει στο αμφιθέατρο της Κεντρικής Τράπεζας στη Λευκωσία με θέμα: "Το ευρωπαϊκό μέλλον της Κύπρου. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο ως κεκτημένο της Κυπριακής Δημοκρατίας", που διοργανώνεται από το Κέντρο Δημοσίου Ευρωπαϊκού Δικαίου.

    [03] Θεσσαλονίκη:Στάση εργασίας στα αστικά λεωφορεία

    7/10/2002 4:11:00 μμ

    Χωρίς αστικά λεωφορεία θα μείνει αύριο η Θεσσαλονίκη από τις 10.30 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα, λόγω της στάσης εργασίας που κήρυξαν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΣΘ, την απόφαση ελήφθη, προκειμένου οι εργαζόμενοι να πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση με θέμα την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

    [04] Ανεστάλη η κατάληψη του ΑΠΘ

    7/10/2002 3:53:00 μμ

    Φωτογραφία Αρχείου

    Κανονικά θα πραγματοποιούνται από αύριο οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, καθώς οι εργαζόμενοι σε εργολήπτες και εκτελέσεις έργων του ιδρύματος ανέστειλαν την κατάληψη του κτιρίου διοίκησης. Η απόφαση ελήφθη σήμερα το μεσημέρι στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων και έτσι από αύριο και για δέκα ημέρες οι πρωτοετείς φοιτητές θα μπορέσουν να εγγραφούν στις σχολές που έχουν εισαχθεί. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να δώσουν προθεσμία στην Πρυτανεία και στην κυβέρνηση μέχρι τέλος του μήνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, ενώ σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό θα επανακαθορίσουν τη στάση τους και τη μορφή των κινητοποιήσεών τους.

    [05] Χριστόδουλος: ''Παραμένει το θέμα των ταυτοτήτων''

    7/10/2002 3:24:00 μμ

    Ιστορικά δικαιωμένη με τη χάρη του Θεού είναι η Εκκλησία στο θέμα των ταυτοτήτων, το οποίο εξακολουθεί να υφίσταται στο ακέραιο, τόνισε στη σημερινή εισήγησή του προς την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Όσον αφορά στις σχέσεις με την κυβέρνηση, ο κ. Χριστόδουλος υποστήριξε ότι δεν έχουν πλήρως αποκατασταθεί, καθώς έχει κλονισθεί η πολύτιμη για τους δύο θεσμούς αμοιβαία εμπιστοσύνη, λόγω της οξύτητας του θέματος των ταυτοτήτων.

    Ο Αρχιεπίσκοπος, αναφερόμενος στις ροζ καταγγελίες σε βάρος κληρικών παραδέχθηκε ότι υπάρχουν και επίορκοι, που αντί να διακονούν το Θεό και να αφοσιώνονται στο έργο τους, ασχημονούν και σκανδαλίζουν το λαό, ενώ τάχθηκε υπέρ της κάθαρσης, που πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή και τεκμηριωμένες αποδείξεις.

    Όσον αφορά στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Εκκλησίας, τόνισε ότι είναι μείζον ζήτημα η ένταξη της Εκκλησίας μας στην Ευρώπη, ενώ σε ό,τι αφορά τις επαφές με το Βατικανό, σημείωσε ότι η Εκκλησία δεν διαπραγματεύεται ύποπτα τα δόγματα της Ορθοδοξίας, ούτε προδίδει τίποτα, ούτε όμως αυτοδικάζεται σε πλήρη απομόνωση και περιθωριοποίηση.

    [06] Επανασχεδιασμός κατασκευής του Κηφισού

    7/10/2002 3:16:00 μμ

    Τον επανασχεδιασμό της κατασκευής των τελευταίων τριών χιλιομέτρων του οδικού και υδραυλικού έργου του Κηφισού ανακοίνωσε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, με στόχο τη μείωση του κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων στο διάστημα της κατασκευής αλλά και την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης του έργου. Σύμφωνα με τον ίδιο σχεδιασμό καταργείται το μεσαίο βάθρο κατά μήκος του αυτοκινητοδρομου και οι νέες γέφυρες της Λάμπρου Κατσώνη, του ΗΣΑΠ και της Πειραιώς κατασκευάζονται μέ νέο τρόπο από χάλυβα και μπετόν, ενώ στηρίζονται μόνο στα ακρόβαθρα. Το σύνολο των έργων μετά το νέο σχεδιασμό θα έχει ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2004.

    Δημιουργία νέων κέντρων αποχιονισμού

    Παράλληλα ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιάννης Τσακλίδης ανακοίνωσε τη λειτουργία από τον επόμενο μήνα έξι κέντρων αποχιονισμού κατά το μήκος του οδικού άξονα Πατρών- Αθηνών- Θεσσαλονίκης- Ευζώνων και Κορίνθου - Τρίπολης, τα οποία θα υποστηρίζονται από 12 υποσταθμούς.

    Στόχος των κέντρων αυτών είναι ο έλεγχος του οδικού άξονα για την αποφυγή προβλημάτων αναλόγων με αυτών που προέκυψαν από τις περυσινές χιονοπτώσεις.

    [07] Αγιασμός σήμερα στη Bουλή

    7/10/2002 1:32:00 μμ

    Αγιασμό για την έναρξη της τρίτης Συνόδου της Βουλής, στην δέκατη περίοδο της προεδρευόμενης Δημοκρατίας της Ελλάδας, τέλεσε στο Κοινοβούλιο το πρωί, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών συνοδευόμενος από μέλη της Ιεράς Συνόδου. Τον κ. Χριστόδουλο προϋπάντησε στη Βουλή ο αντιπρόεδρός της Κώστας Γείτονας, για να ακολουθήσει ο καθιερωμένος αγιασμός και η ευχή για βουλεύματα "ειρηνικά, εθνωφελή, σωτήρια και προοδευτικά".

    Ο Αρχιεπίσκοπος, κατά την πρακτική που τείνει να επικρατήσει τα τελευταία χρόνια, προσέφερε το σταυρό του αγιασμού προς ασπασμό, μόνον στον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστα Καραμανλή.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατά την έξοδό του, ο Αρχιεπίσκοπος ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν θα φωτογραφηθεί με τον Γιάννη Τζαννετάκο όπως και με τη Φώφη Γεννηματά, οπότε και απάντησε λέγοντας ότι "όποιος μου δίνει το χέρι του το δίνω".

    [08] Σοβαρό κώλυμα για προαστιακό σιδηρόδρομο

    7/10/2002 12:18:00 μμ

    Στα χαρτιά κινδυνεύει να μείνει ο προαστιακός σιδηρόδρομος, από τις Τρεις Γέφυρες ως την περιοχή του Ρουφ, μετά την αποδοχή από το Συμβούλιο της Επικρατείας των προσφυγών κατοίκων των περιοχών κατά της κατασκευής του. Το Δικαστήριο με τη γνωμοδότησή του, ακύρωσε τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις θεωρώντας ότι το σχεδιαζόμενο δίκτυο δεν πληροί τους περιβαλλοντικούς όρους που όφειλε.

    [09] Αποφυλάκιση Ψωμιάδη υπό όρους

    Πηγή: ΝΕΤ 7/10/2002 5:34:00 μμ

    Δεκτή έγινε από το πενταμελές εφετείο η αίτηση αναστολής εκτέλεσης ποινής που υπέβαλε ο επιχειρηματίας Μάκης Ψωμιάδης επικαλούμενος λόγους υγείας, αλλά και επιχειρηματικές δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει αν παραμείνει κρατούμενος. Το δικαστήριο όρισε στον κ. Ψωμιάδη εγγύηση 200.000 ευρώ και του επέβαλε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

    Κακή η κατάσταση υγείας του Ψωμιάδη

    Ο κ. Ψωμιάδης καταδικάστηκε την περασμένη εβδομάδα σε κάθειρξη δώδεκα ετών για την κατηγορία της πλαστογραφίας μετά χρήσεως σε βάρος του ελληνικού δημοσίου με την αναγνώριση του ελαφρυντικού της ειλικρινούς μεταμέλειας.

    Η κατηγορία αφορά έγγραφο που είχε δημοσιευθεί το Φεβρουάριο του 1996 στην εφημερίδα ''Το Ονομα'', στο οποίο ο -τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ- Κώστας Λαλιώτης εμφανιζόταν να έχει λάβει χρηματικό ποσό, προκειμένου να επιλεγεί η κοινοπραξία "Χόχτιφ" για την κατασκευή του αεροδρομίου των Σπάτων.

    Στο δικαστήριο σήμερα κατέθεσε το μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ-ΑΕΚ Σταύρος Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η ομάδα αντιμετωπίζει προβλήματα στις επιχειρηματικές συναλλαγές της, καθώς οι συναλλασσόμενοι με αυτήν ανησυχούν ενόψει της φυλάκισης Ψωμιάδη μήπως χαθούν τα χρήματά τους. Ο μάρτυρας είπε επίσης ότι η υγεία του κ. Ψωμιάδη βρίσκεται σε οικτρό σημείο καθώς ήδη τεστ για φυματίωση στο οποίο υπεβλήθη ο επιχειρηματίας στο νοσοκομείο ''Σωτηρία'' όπου νοσηλεύεται έχει βγει θετικό. Ο ίδιος ο κ. Ψωμιάδης υποστήριξε στο δικαστήριο ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντεπεξέλθει στις επαγγελματικές του υποχρεώσεις και ότι αναγκάστηκε να διακόψει τις σπουδές του γιού του προκειμένου να αναλάβει εκείνος τα ηνία των επιχειρήσεών του.

    Αναφερόμενος στην ΑΕΚ, ο κ. Ψωμιάδης είπε ότι η ομάδα δεν έλαβε ολόκληρο το ποσό που επρόκειτο να πάρει από το Τσάμπιονς Λιγκ με αποτέλεσμα οι παίκτες να μην έχουν πληρωθεί.

    [10] Επίσκεψη Μπακογιάννη στα γραγεία της ΔΕΗ

    7/10/2002 6:43:00 μμ

    Τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, στην οδό Χαλκοκονδύλη, επισκέφτηκε σήμερα το πρωί η υποψήφια δήμαρχος Αθήνας Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία στην ομιλία της προς τους εργαζόμενους επισήμανε το σημαντικό ρόλο της ΔΕΗ, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η κ. Μπακογιάννη θα μιλήσει στις 8 το βράδυ σε συγκέντρωση πολιτών στα Πετράλωνα.

    Εν τω μεταξύ, στις 7.30 το απόγευμα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραμανλής θα επισκεφθεί το εκλογικό κέντρο του υποψηφίου νομάρχη Ανατολικής Αττικής, Λεωνίδα Κουρή στο Μαρκόπουλο Αττικής.

    [11] Πρωτόπαπας: '''Οχι στις συνδιαλλαγές''

    7/10/2002 2:44:00 μμ

    ''Η κυβέρνηση λέει όχι στην πόλωση και στον διχασμό, λέει όχι σε κάθε είδους συνδιαλλαγή ενόψει των δημοτικών εκλογών'', τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χρήστος Πρωτόπαπας. Όσον αφορά τον όρο "συνδιαλλαγή" ο κ. Πρωτόπαπας παρέπεμψε στην συνάντηση που είχε ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τον υποψήφιο υπερνομάρχη Αθήνας-Πειραιά κ. Γιώργο Καρατζαφέρη, προφανώς για την υποστήριξη προς τη Νέα Δημοκρατία ακροδεξιών δυνάμεων στον δεύτερο γύρο των εκλογών, γεγονός που το χαρακτήρισε ιδιαίτερα λυπηρό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι το κυρίαρχο στοιχείο του προεκλογικού αγώνα είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Ο κ. Πρωτόπαπας δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει ψηφίσει ούτε ένα νόμο για τη βελτίωση της Tοπικής Aυτοδιοίκησης και αναρωτήθηκε αν έχει αναθεωρήσει τη στάση της ως προς την θέσπιση του αιρετού νομάρχη ή το σχέδιο "Ι. Καποδίστρια".

    Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως η προσπάθεια να μεταβληθούν οι δημοτικές εκλογές ως "πρόκριμα" των βουλευτικών εκλογών, συνιστά ένα κίνδυνο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον αναπτυξιακό της ρόλο.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Θοδωρής Ρουσοπουλος υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου επιβεβαιώνουν τον πανικό και τα αδιέξοδα της κυβέρνησης Σημίτη.

    [12] Στη Σχολή Ευελπίδων ο Χαλβατζής

    7/10/2002 2:27:00 μμ

    Περιοδεία στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων πραγματοποίησε σήμερα ο υποψήφιος δήμαρχος ΑΘηναίων Σπύρος Χαλβατζής, που συναντήθηκε με τους εργαζόμενους και τους λειτουργούς της δικαιοσύνης. Ο κ. Χαλβατζής υποστήριξε ότι χρειάζονται καλύτερες συνθήκες εργασίας, γιατί παρατηρούνται καθυστερήσεις ακόμα και παραγραφές και πρόσθεσε ότι το θέμα της απονομής της δικαιοσύνης έχει πολλές προεκτάσεις, που έχουν και πολύ σοβαρά πολιτικά χαρακτηριστικά. Ο υποψήφιος του ΚΚΕ εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες του για τους εκλογικούς καταλόγους που δεν έχουν ολοκληρωθεί και ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα.

    [13] Στην Πυροσβεστική ο Παφίλης

    7/10/2002 2:21:00 μμ

    Το αρχηγείο της Πυροσβεστικής επισκέφθηκε σήμερα ο υποψήφιος υπερνομάρχης ΑΘηνάς-Πειραιά κ. Θανάσης Παφίλης, που μίλησε με τον αρχηγό του Σώματος κ. Παναγιώτη Φούρλα και βρέθηκε σε συγκέντρωση πυροσβεστών. Ο κ. Παφίλης υποστήριξε ότι η Πυροσβεστική έχει ανάγκη αναδιοργάνωσης, ενίσχυση του προσωπικού και σύγχρονο εξοπλισμό. Ο υποψήφιος υπερνομάρχης τόνισε επίσης ότι είναι πρόκληση να μη θεωρείται το επάγγελμα επικίνδυνο και ανθυγιεινό, όταν μέσα σε 5 χρόνια υπάρχουν 15 νεκροί πυροσβέστες.

    [14] Μάθεται που ψηφίζεται και από το κινητό

    7/10/2002 7:35:00 μμ

    Και μέσω κινητού τηλεφώνου θα μπορούν από σήμερα οι δημότες του δήμου Αθηναίων να πληροφορούνται την ακριβή διεύθυνση του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψηφίζουν. Στέλνοντας ένα μήνυμα με το ονοματεπώνυμό τους και τη χρονολογία γεννήσεώς τους στον αριθμό 1520 θα ενημερώνονται με απαντητικό μήνυμα για το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν. Παράλληλα, οι πολίτες όλης της χώρας μπορούν να ενημερώνονται για το πού ακριβώς ψηφίζουν καλώντας το 1464 ή μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας του υπουργείου που είναι www.ypes.gr.

    [15] Επίσκεψη Κουβέλη στην δημοτική αστυνομία

    7/10/2002 4:48:00 μμ

    Ο ρόλος της δημοτικής αστυνομίας είναι τελείως διαφορετικός από το ρόλο της ΕΛ.ΑΣ., τόνισε σήμερα ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων κ. Φώτης Κουβέλης, κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις της δημοτικής αστυνομίας του δήμου Αθηναίων. Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι όσοι, στο όνομα της "ασφάλειας" της πόλης, θέλουν τη δημοτική αστυνομία με καθήκοντα που ανάγονται αποκλειστικά στο έργο της ΕΛΑΣ, ή δημαγωγούν ή στην καλύτερη περίπτωση έχουν άγνοια του Συντάγματος και των σχετικών διατάξεων του νόμου.

    [16] Συνάντηση Δημαρά με Εφημεριδοπώλες

    7/10/2002 4:45:00 μμ

    Τα προβλήματα του Τύπου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων Γιάννη Δημαρά με εκπροσώπους της Ένωσης Εφημεριδοπωλών Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία του συνδυασμού "ΑΘΗΝΑ η πόλη μας". Ο κ. Δημαράς τόνισε ότι από την επόμενη μέρα των εκλογών θα βρεθεί στο πλευρό της Ένωσης, καθώς υποστήριξε ότι οι υπηρεσίες που παρέχει είναι σπουδαίες και μοναδικές τόσο για τη δημοκρατία όσο και για την κοινωνία των εφημεριδοπωλών.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Εφημεριδοπωλών κ. Αναστάσιος Ζαφειρόπουλος ευχήθηκε νίκη στις εκλογές στον κ. Δημαρά, καθώς όπως σημείωσε είναι ένας αγωνιστής και αυτό το έχει αποδείξει μέσα από το συνδικαλιστικό όργανο της Ένωσης Συντακτών μεριμνώντας, όχι μόνο για τους συντάκτες, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους στον Τύπο.

    [17] Ομιλία Τσοβόλα για υποστήριξη ψηφοδελτίων ΔΗΚΚΙ

    7/10/2002 1:04:00 μμ

    Συγκέντρωση στήριξης των δημοτικών και νομαρχιακών ψηφοδελτίων του ΔΗΚΚΙ, με ομιλητή τον πρόεδρο Δημήτρη Τσοβόλα, θα γίνει το απόγευμα στον Κινηματογράφο της οδού Ιπποκράτους, ΑΑΒΟΡΑ.

    [18] Καραμάριος: ''Στηρίζουμε τις επιλογές των υποψηφίων μας''

    Aννα Κούρτη 7/10/2002 7:27:00 μμ

    Επίσκεψη πραγματοποίησε χθες στο εκλογικό κέντρο του υποψήφιου Δήμαρχου Ρόδου Χατζή Χατζηευθυμίου, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Αναστάσιος Καραμάριος. Ο κ. Καραμάριος επιβεβαίωσε την στήριξή του στις επιλογές των υποψηφίων του κόμματός του, για τις Nομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές, σχολιάζοντας το γενικότερο πολιτικό κλίμα, λίγες μόνο ημέρες από την έναρξη των εκλογών.

    Με αφορμή την πρόσφατη τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο βασικών διεκδικητών της Νομαρχίας κκ. Σάββα Καραγιάννη και Γιάννη Μαχαιρίδη, ο κ. Καραμάριος σχολίασε το επίπεδο του πολιτικού λόγου και της πολιτικής αντιπαράθεσης των δύο υποψηφίων.

    "Νομίζω ότι ο κ. Σάββας Καραγιάννης μιλά προσγειωμένα, γνωρίζοντας τα προβλήματα και τις πραγματικές δυνατότητες επίλυσής τους. Αντίθετα, από την άλλη πλευρά ο κ. Μαχαιρίδης υπόσχεται πολλά, χωρίς να υπάρχουν οι οικονομικές και διαχειριστικές δυνατότητες για να τα υλοποιήσει" ανέφερε, ο κ. Καραμάριος εκτιμώντας όμως ότι το ήπιο, γενικώς, κλίμα, βοηθά τους πολίτες να κρίνουν καλύτερα, γνωρίζοντας όλα τα δεδομένα.

    Ερωτηθείς κατά πόσον το αποτέλεσμα των εκλογών της Αυτοδιοίκησης, σε πανελλαδικό επίπεδο, θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξης στη χώρα, ο κ. Αναστάσιος Καραμάριος απάντησε καταφατικά.

    Προέβη δε στην εκτίμηση ότι οι μετεκλογικές εξελίξεις θα ήταν ραγδαίες "αν δεν ήταν μπροστά μας η ανάληψη από την χώρα μας της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    Πηγή: http://www.dimokratiki.gr/

    [19] Μπακούλας: ''η νίκη μας θα είναι του λαρισαϊκού λαού''

    Aννα Κούρτη 7/10/2002 6:31:00 μμ

    Ο υποψήφιος Νομάρχης Λάρισας Mπάμπης Mπακούλας με τον συνδυασμό "Νομαρχιακή Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία", έστειλε χθες από το κατάμεστο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας μήνυμα αντίστασης, διεκδίκησης και αγώνα. Ο κ. Μπακούλας τόνισε ότι "η νίκη μας θα είναι του λαρισαϊκού λαού, γιατί εμείς δεν πρόκειται να ξεχάσουμε τα τεράστια προβλήματα που ταλανίζουν το νομό, ούτε θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε γι' αυτά την επομένη των εκλογών. Η ψήφος δεν μπορεί να είναι ούτε αντι-ΠAΣOK, ούτε αντι-N.Δ. Eίναι ψήφος πολιτική. O λαός πρέπει να κρίνει με βάση ποιες πολιτικές τον εξυπηρετούν και ποιες τον ζημιώνουν, τι θεσμό θέλει και ποιος νομάρχης και συνδυασμός, με το πρόγραμμα και τη στάση του όλη την τετραετία, θα συμβάλει στην αποτελεσματική αντίσταση, στη διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής για όλους".

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο δημοτικός σύμβουλος Λάρισας και υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος του συνδυασμού Xρήστος Xαλκιάς, ο ευρωβουλευτής του KKE Γιάννης Πατάκης, ο βουλευτής του KKE Δημήτρης Tσιόγκας, ο υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας Aγης Παπαστεργίου, το μέλος του Π.Γ. της K.E. του K.K.E. Γιάννης Xώτος, πολυμελής αντιπροσωπεία της N.E. του ΔHKKI, ο εκπρόσωπος και υποψήφιος του συνδυασμού της Kομμουνιστικής Aνανέωσης Nίκος Πολύζος, νομαρχιακοί-δημοτικοί σύμβουλοι και εκατοντάδες Λαρισαίοι.

    Πηγή: http://www.eleftheria.gr

    [20] Εκρηξη βόμβας στο Κασμίρ

    7/10/2002 4:04:00 μμ

    Ενας αστυνομικός σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε στην περιοχή Ντόντα στο Κασμίρ σήμερα, παραμονή του τέταρτου και τελικού γύρου των εκλογών για την ανάδειξη τοπικού κοινοβουλίου. Σύμφωνα με την αστυνομία η βόμβα ήταν μεγάλης ισχύος και τέθηκε σε λειτουργία με τηλεχειρισμό. Την ώρα εκείνη οι τρεις αστυνομικοί έκαναν περιπολία.

    Το μεγαλύτερο μέρος της αυριανής ψηφοφορίας θα διεξαχθεί στην ορεινή περιοχή της Ντόντα, στο νότιο τμήμα του κρατιδίου. Η περιοχή θεωρείται προπύργιο των μουσουλμάνων αυτονομιστών, οι οποίοι είναι πιθανόν να ευθύνονται και για τη σημερινή επίθεση.

    Περισσότεροι από 80.000 άντρες των ινδικών δυνάμεων ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί στη Ντόντα, με στόχο να διατηρήσουν την τάξη ενόψει των αυριανών εκλογών.

    [21] Υποχωρεί η ακροδεξιά στην Αυστρία

    7/10/2002 11:52:00 πμ

    Το αυστριακό ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας, έχασε περισσότερες από τις μισές έδρες του στα τοπικά συμβούλια του ομόσπονδου κράτους Μπούνγκερλαντ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες. Νικητής των εκλογών αναδεικνύεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα εξασφαλίζοντας το 48,9% των ψήφων και σημειώνοντας άνοδο 3,85% σε σχέση με το 1997. Οι εκλογές αυτές αποτελούν την πρώτη πραγματική καταγραφή των προθέσεων της κοινής γνώμης ένα μήνα μετά την εσωτερική διαμάχη στους κόλπους του Κόμματος της Ελευθερίας, που προκάλεσε τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα και επτά εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

    Το Μπούνγκερλαντ έχει πληθυσμό 270.000 κατοίκους και θεωρείται προπύργιο της αριστεράς. Για πρώτη φορά στην Αυστρία και ειδικά για τις δημοτικές εκλογές δόθηκε το δικαίωμα ψήφου από τα 16 χρόνια, έναντι των 18 ετών, που είναι συνήθως το όριο.

    [22] Κατατέθηκε ο νέος προϋπολογισμός

    7/10/2002 7:20:00 μμ

    Μέσα σε κλίμα διεθνούς οικονομικής αβεβαιότητας, αλλά με ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον της Ελληνικής οικονομίας, κατατέθηκε απόψε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2003. Ο νέος προϋπολογισμός, προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 4,1%, πληθωρισμό 2,5%, πλεόνασμα 0,5%, δημόσιο χρέος 99,3% του ΑΕΠ, αύξηση των επενδύσεων κατά 10,5% και μείωση της ανεργίας στο 9%. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού λαμβάνει υπόψιν επίσης και τις δυσμενείς διεθνείς εξελίξεις και με παράλληλα σενάρια θωρακίζει την ελληνική οικονομία, από πιθανούς κινδύνους.

    Σημίτης:'' Δεν κινδυνεύει οικονομία μας ''

    Νωρίτερα, η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος παρέθεσε γεύμα εργασίας στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο οποίος τόνισε ότι η ελληνική οικονομία διαθέτει ενδογενείς δυνάμεις για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, ενώ έχουν προχωρήσει οι διαρθρωτικές αλλαγές. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι υπάρχει μία διεθνής αβεβαιότητα, η οποία οφείλεται στην υποχώρηση των αναπτυξιακών ρυθμών, στη χρηματιστηριακή κρίση καθώς και στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου.

    ''Οι διεθνείς εξελίξεις επηρεάζουν την πορεία μας. Για παράδειγμα, η ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση επηρεάζει τον τουρισμό. Ο τουρισμός είναι ένας αποφασιστικός παράγοντας για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και, ως εκ τούτου, δεν έχουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης που περιμέναμε να έχουμε'', επισήμανε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ.Σημίτης από την άλλη πλευρά επεσήμανε πάντως ότι θα πρέπει να επιδειχθεί προσοχή στην πιστωτική και δημοσιονομική επέκταση για να μη δημιουργούνται συνθήκες αστάθειας.

    Ο πρωθυπουργός, τέλος, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πορεία σταθερότητας που ακολουθεί, η οποία δίνει προτεραιότητα στους υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, δημιουργώντας παράλληλα συνθήκες σιγουρίας και ασφάλειας για τους Έλληνες.

    "Ο κ. Σημίτης επιμένει να κλείνει τα μάτια σε μία πραγματικότητα, που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, που βιώνουν οι άνεργοι, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, οι αγρότες και οι κάτοικοι της περιφέρειας", σχολίασε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρής Ρουσσόπουλος.

    "Πρόκειται για άσκηση επί χάρτου και βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα", δήλωσε ο συντονιστής οικονομικών υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αλογοσκούφης.

    "Η παταγώδης αποτυχία της ασκηθείσης οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, οδήγησε την κυβέρνηση για πολλοστή φορά στη συνέχιση της αντιαναπτυξιακής, κοινωνικά άδικης και αδιέξοδης οικο0νομικής πολιτικής των αριθμών, που δυναμιτίζει την πραγματική ελληνική οικονομία και αυξάνει συνεχώς την ανεργία", αναφέρει σε δηλώσεις ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού στην Βουλή.

    [23] Κινητοποιήσεις βενζινοπωλών για αποφάσεις Υπ. Οικονομικών

    7/10/2002 3:57:00 μμ

    Προειδοποιητική συγκέντρωση θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος που προετοιμάζει απεργιακή κινητοποίηση, διαμαρτυρόμενη για τη μετάταξη της δραστηριότητας πώλησης πετρελαίου από τα πρατήρια στη Β' κατηγορία Βιβλίων. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, ''η ανικανότητα του υπουργείου Οικονομικών για τον έλεγχο της παράνομης διακίνησης καυσίμων δεν θα περάσει μέσα από τη φορολογική εξόντωση των πρατηριούχων'' και προετοιμάζεται για κλείσιμο των πρατηρίων σε όλη τη χώρα.

    Υποχρεωτική η έκδοση αποδείξεων

    Σχετικά με τη μετάταξη, εκτός της τήρησης ''κλειστής αποθήκης'' για το πετρέλαιο, επισήμαναν οι πρατηριούχοι ότι όσο δεν σφραγίζονται οι δεξαμενές από τις εταιρίες- προμηθευτές, το μέτρο κρίνεται απαράδεκτο.

    Τέλος, επανέρχεται η υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων στο πετρέλαιο κίνησης και παράλληλα θα επιβάλλονται πρόστιμα για διαφορές ποσοτήτων στα καύσιμα που θα προέρχονται από τις μεταβολές όγκου λόγω μεταβολής θερμοκρασιών, όπως γίνεται μέχρι τώρα για το πετρέλαιο θέρμανσης.

    [24] Στην Αθήνα αντιπροσωπεία της FITA

    7/10/2002 6:19:00 μμ

    Με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την επιλογή της Οργανωτικής Επιτροπής "Αθήνα 2004" να διεξαχθούν οι αγώνες τοξοβολίας στο Παναθηναϊκό Στάδιο, εκφράστηκε η αντιπροσωπεία της παγκόσμιας ομοσπονδίας τοξοβολίας (FITA), με επικεφαλής την τεχνική επιτετραμμένη Λιν Έβανς, που βρέθηκε στα γραφεία του "Αθήνα 2004". Η κ. Έβανς τόνισε ότι είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα για την τοξοβολία, καθώς το Παναθηναϊκό Στάδιο συγκεντρώνει την μεγαλοπρέπεια και την παράδοση του ελληνικού λαού και του ιδεώδους των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Η αντιπροσωπεία της FITA, που συναντήθηκε με στελέχη του "Αθήνα 2004", επισκέφθηκε επίσης τα ξενοδοχεία που προτείνονται από την Οργανωτική Επιτροπή ως τόπος διαμονής των αξιωματούχων της ομοσπονδίας κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

    "Το καλό κλίμα στις συζητήσεις, μας επιτρέπει να εξετάζουμε όλα τα θέματα που προκύπτουν και να αναζητούμε τις καλύτερες λύσεις", επεσήμανε η κ. Έβανς, που πρόσθεσε ότι εργάζονται σαν μία ομάδα που έχει κοινό συμφέρον.

    [25] Σέντρα στις 27 Οκτωβρίου

    7/10/2002 3:07:00 μμ

    Το πρωτάθλημα ξεκινά κανονικά στις 27 Οκτωβρίου, όπως αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΑΕ στη σημερινή συνεδρίασή του, παράλληλα αποφάσισε ο ΟΠΑΠ να καταρτίσει τα δελτία αγώνων της 5ης, 6ης και 7ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος. Ακόμη, συγκροτήθηκε μια ειδική επιτροπή από εκπροσώπους του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ, της Ξάνθης, του Αιγάλεω, του Ηρακλή και του Ατρόμητου, η οποία θα καταθέσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Στο μεταξύ, στη γενική συνέλευση της 23ης Οκτωβρίου, η ΕΠΑΕ θα αποφασίσει τι θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της 7ης αγωνιστικής.

    [26] Ολυμπιακή Εκεχειρία για το 2003

    7/10/2002 3:07:00 μμ

    Την στρατηγική προώθησης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας για το έτος 2003 αναμένεται να εγκρίνει σήμερα στην Λοζάννη το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Κέντρου για την Ολυμπιακή Εκεχειρία κατά την διάρκεια της ετήσιας συνεδρίασης του, με την συμμετοχή του Προέδρου του και Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Ζακ Ρογκ και του Αντιπροέδρου του, υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Γιώργου Παπανδρέου.

    Η ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, που έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα, όταν εφαρμοζόταν "Ιερή Εκεχειρία" επτά ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων έως και την έβδομη ημέρα μετά τη λήξη τους, προωθείται στις μέρες μας από το Διεθνές Κέντρο και το Διεθνές Ίδρυμα Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

    Στην προσπάθεια αυτή υπάρχει στενή συνεργασία με την Ελλάδα, που έχει ως στόχο την αναβίωση μιας παραδοσιακής Ολυμπιακής Ιδέας και την αξιοποίησή της από ισχυρούς διεθνείς οργανισμούς.

    Το απόγευμα ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον επικεφαλή του Εκτελεστικού Τμήματος της UEFA κ. Γκέρχαρντ Αιγκνερ, με τον οποίο θα συζητήσει το θέμα της ελληνοτουρκικής υποψηφιότητας για την συνδιοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου του 2008 (Euro 2008).

    [27] Νομπελ Ιατρικής 2002

    7/10/2002 1:18:00 μμ

    Robert Horviz

    Τρεις ερευνητές από το χώρο της ιατρικής, οι Σίδνεϋ Μπρένερ και Τζον Σάλστον από τη Βρετανία και ο Ρόμπερτ Χόρβιτς από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι οι επιστήμονες που θα μοιραστούν φέτος το Νομπέλ Ιατρικής. Η προσφορά τους στο χώρο της επιστήμης θεωρείται ανεκτίμητη καθώς μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο τα γονίδια επηρεάζουν τα όργανα και το θάνατο των κυττάρων. Οι ανακαλύψεις τους αναμένεται να βοηθήσουν την παγκόσμια ιατρική κοινότητα στην μελέτη του τρόπου με τον οποίο εξελίσσονται πολλές ασθένειες.

    Sydney Brenner

    Την Τρίτη στις 12.45 (ώρα Ελλάδας) θα ανακοινωθεί το βραβείο Νόμπελ Φυσικής από τη Βασιλική Ακαδημία της Στοκχόλμης.

    Την Τετάρτη θα ανακοινωθούν οι νέοι Νομπελίστες για τη Χημεία και την Οικονομία και την Πέμπτη θα δοθεί το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

    Η εβδομάδα των Νόμπελ θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή το μεσημέρι με την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης 2002.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατέστεροι υποψήφιοι είναι ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζίμι Κάρτερ, αλλά και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Εχουν ακουστεί επίσης τα ονόματα του Ανουάρ Ιμπραήμ από τη Μαλαισία και του Αιγύπτιου Σάαντ Εντιν Ιμπραχίμ -που και οι δύο παραμένουν φυλακισμένοι στις χώρες τους για τις ιδέες τους.

    Το 2001 το βραβείο Νόμπελ για την ειρήνη είχε δοθεί στον ΟΗΕ και τον Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, Κόφι Αναν.

    Τα βραβεία Νόμπελ για το 2002 θα απονεμηθούν στους νικητές σε ειδική τελετή στις 10 Δεκεμβρίου


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 7 October 2002 - 17:10:52 UTC