Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίθεση Σημίτη στη Ν.Δ στην Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ
  • [02] Ασκηση του Λιμενικού σε τρομοκρατικά σενάρια
  • [03] Το 2006 φεύγουν οι φυλακές από Κορυδαλλό
  • [04] Κριτική στον Χριστόδουλο από ιεράρχες
  • [05] Πρόσκρουση κρουαζιερόπλοιου σε ύφαλο
  • [06] Δεν θα υπάρξουν διπλοψηφίες, λέει ο Σκανδαλίδης
  • [07] Στην Αχαρνών ο Κουβέλης
  • [08] Προτάσεις Μπεντενιώτη για την Παιδεία
  • [09] Στο εργοστάσιο της Λαβιφάρμ ο Παφίλης
  • [10] Επίσκεψη Γλέζου στο Αττικό νοσοκομείο
  • [11] Στο Δημοτικό Βρεφοκομείο ο Γιάννης Δημαράς
  • [12] Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στη Μ. Ανατολή
  • [13] Ερευνες για το τάνκερ της Υεμένης
  • [14] Συνθήκη συνασπισμού κομμάτων στη Σλοβακία
  • [15] Κουβέιτ: Επίθεση εναντίον αμερικανών στρατιωτών
  • [16] Σύλληψη υπόπτων για υποστήριξη στην ΕΤΑ
  • [17] Στάσιμος ο πληθωρισμός για τον Σεπτέμβριο
  • [18] Διαμαρτυρία βενζινοπωλών αύριο
  • [19] Παράταση υποβολής ΦΠΑ για τους πλημμυροπαθείς
  • [20] Αύξηση των επιτοκίων δανεισμού τίτλων
  • [21] Δύσκολη η κλήρωση για ΠΑΟ και ΠΑΟΚ
  • [22] Η γνώση του σύμπαντος κυριάρχησε στα Νόμπελ Φυσικής

    [01] Επίθεση Σημίτη στη Ν.Δ στην Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ

    Πηγή: NET 105,8 fm 8/10/2002 1:45:00 μμ

    Σφοδρή επίθεση προς την ηγεσία της ΝΔ εξαπέλυσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας στη συνεδρίαση της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σημίτης κατηγόρησε την ηγεσία της ΝΔ ότι ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών συνδιαλέγεται με την ακροδεξιά, μια ακροδεξιά που, όπως επισήμανε, κατέλυσε τη δημοκρατία στη χώρα και οδήγησε στην τραγωδία της Κύπρου. Το γεγονός αυτό, τόνισε, έχει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της ακροδεξιάς και τέτοιου είδους γεγονότα δεν παραγράφονται και δεν λησμονούνται από τον ελληνικό λαό.

    Πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης

    Αναφερόμενος στην προεκλογική τακτική της ΝΔ, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι υψώνει σημαίες ευκαιρίας επειδή δεν έχει πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι η όλη της τακτική χαρακτηρίζεται από διγλωσσία, υποκρισία και απαξίωση του θεσμού της αυτοδιοίκησης.

    Ο κ. Σημίτης, κάλεσε όλους τους προοδευτικούς πολίτες από όλα τα κόμματα να αναδείξουν προοδευτικές πλειοψηφίες και ηγεσίες στους δήμους και τους νομούς τόσο στον 1ο όσο και στο 2ο γύρο των εκλογών και στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.

    Σχολιάζοντας τα προβλήματα που υπάρχουν με τους εκλογικούς καταλόγους, ο κ. Σημίτης επιτέθηκε στο δήμο Αθηναίων λέγοντας ότι "δεν μπόρεσε να κάνει το απλό, δηλ. το ποιοι είναι και πού μένουν οι δημότες, γιατί περί άλλων τύρβαζε".

    Εξάλλου ο κ. Σημίτης στην ομιλία του αναφέρθηκε στη δύσκολη διεθνή συγκυρία και τις πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για την επόμενη περίοδο δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της σταθερότητας, στην οικονομία, στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, στην κοινή αγροτική πολιτική και στην προώθηση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, χαρακτηρίζοντας μεγάλο βήμα την αυριανή έκθεση της Κομισιόν, η οποία αναμένεται να είναι θετική για την Κύπρο.

    Ειδικότερα, σχολιάζοντας την αντίληψη της ΝΔ περί καθεστωτικής λογικής της κυβέρνησης, την κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί όρους από την εποχή της εθνικοφροσύνης, τόνισε ωστόσο ότι η δημοκρατία στη χώρα μας είναι η καλύτερη που γνώρισε ποτέ ο τόπος.

    Οσον αφορά την εξάρθρωση της τρομοκρατίας, υπογράμμισε ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα και σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους ώστε να εξαρθρωθεί τελειωτικά το φαινόμενο αυτό.

    Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός κάλεσε όλους τους προοδευτικούς πολίτες σε πανεθνική συστράτευση και μετά τις δημοτικές εκλογές, με σκοπό την επίτευξη των μεγάλων στόχων που έχει θέσει η χώρα, με ορίζοντα τους Ολυμπιακούς του 2004.

    [02] Ασκηση του Λιμενικού σε τρομοκρατικά σενάρια

    8/10/2002 5:46:00 μμ

    Με επιτυχία στέφθηκε η κοινή άσκηση του Λιμενικού με το 5ο διεθνές σχολείο επείγουσας ιατρικής στη θαλάσσια περιοχή του Φλοίσβου. Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την κατάληψη ενός επιβατηγού πλοίου από τρομοκράτες και την επανακατάληψή του από άνδρες της ομάδας υποβρύχιων αποστολών του λιμενικού.

    Σύμφωνα με το σενάριο, πάνω στο πλοίο υπήρχαν νεκροί και τραυματίες και ως εκ τούτου ήταν απαραίτητη η συμβολή του κλιμακίου ειδικών αποστολών του Λιμενικού και γιατρών του ΕΚΑΒ.

    Στην άσκηση συμμετείχαν πλωτά του Λιμενικού και αεροσκάφος, καθώς και ελικόπτερο Σούπερ Πούμα.

    Μετά την άσκηση, ο Αρχηγός του Λιμενικού Χρήστος Δελημιχάλης εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του, καθώς, όπως είπε, όλοι οι συμμετέχοντες έδειξαν επιχειρησιακή ετοιμότητα που εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών.

    [03] Το 2006 φεύγουν οι φυλακές από Κορυδαλλό

    8/10/2002 4:52:00 μμ

    Τη δέσμευση της πολιτείας ότι μέχρι το 2006, ο χώρος των φυλακών Κορυδαλού θα έχει παραδοθεί στους κατοίκους της περιοχής, επανέλαβε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, σε εκδήλωση στο πνευματικό κέντρο του δήμου. Ο υπουργός εξήρε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού, όσον αφορά την εκτέλεση του προγράμματος για τη δημιουργία νέων σωφρονιστικών καταστημάτων σε όλη τη χώρα. Έως το 2006 θα έχουν απομακρυνθεί σταδιακά τόσο οι γυναικείες όσο και οι αντρικές φυλακές, υποστήριξε ο κ. Πετσάλνικος, που πρόσθεσε ότι ο χώρος πρόκειται να αποδοθεί στο δήμο και να αξιοποιηθεί ως κέντρο πολιτισμού και αναψυχής.

    [04] Κριτική στον Χριστόδουλο από ιεράρχες

    8/10/2002 5:45:00 μμ

    Κριτική όμως για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων και για ενέργειες του, φαίνεται πώς δέχθηκε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος από ορισμένους μητροπολίτες, οι οποίοι έθεσαν θέμα "συνοδικότητας", κατά την σημερινή δεύτερη μέρα συνεδρίασης της Ιεραρχίας. Ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος, τόνισε ότι αφού άκουσε τους πάντες ο αρχιεπίσκοπος εξέφρασε το παράπονό του γιατί ο ίδιος ενώ έχει τόσο φόρτο δουλειάς, τόσες ευθύνες, δεν βρίσκει και την απαιτούμενη συμπαράσταση από τους ιεράρχες.

    Όσον αφορά την αμφίεση των ιερέων, αυτή θα παραμείνει ως έχει αφού, όπως υποστήριξε ο μητροπολίτης Ανθιμος, κανένας δεν υποστήριξε ότι θα πρέπει τα ράσα να τροποποιηθούν.

    Ένα ακόμη θέμα που απασχόλησε τους αρχιερείς ήταν η συμπεριφορά του ηγουμένου της Μονής Μεταμορφώσεως Ναυπάκτου, που ως γνωστόν εδώ και χρόνια υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις του με την μητρόπολη. Ο χειρισμός που έγινε τελικά, φαίνεται πώς απέδωσε καρπούς και η υπόθεση αυτή βαίνει προς τακτοποίηση.

    Οι συζητήσεις της Ιεράς Συνόδου συνεχίζονται και αύριο.

    [05] Πρόσκρουση κρουαζιερόπλοιου σε ύφαλο

    8/10/2002 4:24:00 μμ

    Καλά στην υγεία τους είναι οι 780 επιβάτες και τα 351 μέλη του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου "Ολύμπια Βόαγιατζερ", το οποίο προσέκρουσε το μεσημέρι σε ύφαλο, 1,5 μίλι ανοιχτά της Πάτμου. Από την πρόσκρουση προκλήθηκαν ρήγματα που είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξει εισροή υδάτων στα πρωραία στεγανά του πλοίου, χωρίς όμως να υπάρχει κίνδυνος για το σκάφος. Το πλοίο αποκολλήθηκε με δικά του μέσα και αυτή την ώρα δύτες εξετάζουν τα ρήγματα, προκειμένου να διαπιστώσουν την έκταση της ζημιάς. Οι επιβάτες παραμένουν στο πλοίο, αλλά παραμένει ακόμα άγνωστο αν και με ποιο τρόπο θα συνεχίσουν το ταξίδι τους.

    [06] Δεν θα υπάρξουν διπλοψηφίες, λέει ο Σκανδαλίδης

    8/10/2002 4:24:00 μμ

    Δεν πρόκειται να υπάρξουν κρούσματα διπλοψηφίας γιατί τα ονόματα των 66.000 διπλοεγγεγραμμένων είναι γνωστά στο υπουργείο, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης. "Επιπλέον, τόνισε ο υπουργός, "θα ψηφίζουν με υπεύθυνες δηλώσεις, και εάν κάποιος παρανομήσει κινδυνεύει με ποινικές κυρώσεις που φτάνουν μέχρι και τα πέντε χρόνια φυλάκισης". Δεν υπάρχει κίνδυνος να πάει κάποιος την Κυριακή να ψηφίσει και να μην τον αφήσουν, τόνισε επίσης ο κ. Σκανδαλίδης και σημείωσε ότι μέχρι και την Κυριακή μπορούν όλοι όσοι δεν είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να πάρουν βεβαίωση από το δήμο για να ψηφίσουν, εφόσον όμως είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια.

    [07] Στην Αχαρνών ο Κουβέλης

    8/10/2002 1:07:00 μμ

    Στον Αγιο Παντελεήμονα στην Αχαρνών περιόδευσε το μεσημέρι ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Φώτης Κουβέλης. Στις 8.30 το βράδυ στη Κυψέλη, στη συμβολή των οδών Κεφαλληνίας και Σποράδων, στο θέατρο "Ο τόπος αλλού", ο Φώτης Κουβέλης θα συζητήσει με τους δημότες του 6ου Διαμερίσματος. Την μουσική κάλυψη θα φροντίσει ο Νίκος Τουλιάτος , με το συγκρότημα του.

    [08] Προτάσεις Μπεντενιώτη για την Παιδεία

    8/10/2002 6:11:00 μμ

    Τις προτάσεις του συνδυασμού του "Πρώτα ο Πειραιάς" για την Παιδεία παρουσίασε σήμερα ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Μανώλης Μπεντενιώτης. Στόχος των παρεμβάσεων, σύμφωνα με τον κ. Μπεντενιώτη είναι το σχολείο να αποκτήσει πλέον την υποδομή προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής και να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες έτσι ώστε τα παιδιά να ενταχθούν καλύτερα στην κοινωνία της πληροφορίας, της γνώσης και του πολιτισμού.

    Μεταξύ άλλων ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά υπογράμμισε την ανάγκη να λειτουργήσουν σε πρωινή βάρδια όλα τα σχολεία της πόλης και τόνισε την σημασία επισκευών και συντηρήσεων στα σχολικά κτίρια.

    Ο κ. Μπεντενιώτης υποστήριξε ότι ο Πειραιάς θα πρέπει να γίνει μία πόλη φιλική προς τους μαθητές και σημείωσε ότι θα διεκδικήσει την ίδρυση Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

    Τέλος, αίσθηση προκάλεσε η καταγγελία ότι κρατικοί παιδικοί σταθμοί στεγάζονται σε κτίρια που είχαν χαρακτηριστεί "κίτρινα" μετά τους σεισμούς.

    [09] Στο εργοστάσιο της Λαβιφάρμ ο Παφίλης

    8/10/2002 2:45:00 μμ

    Στο εργοστάσιο της Λαβιφάρμ βρέθηκε σήμερα ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά Θανάσης Παφίλης, που συζήτησε με τους εργαζομένους. Ο κ. Παφίλης σχολίασε την πρόταση Λαλιώτη να αφιερωθεί η πορεία του Πολυτεχνείου κατά της τρομοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή και ότι η πορεία θα λάβει μορφή διαμαρτυρίας κατά των αμερικανικών σχεδίων στο Ιράκ. Ο υποψήφιος νομάρχης τόνισε ότι αρκετά έχουν προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια στον ιμπεριαλισμό οι διάφοροι Ξηροί. Το απόγευμα ο κ. Παφίλης θα παραβρεθεί σε εκδήλωση της Συμπαράταξης στο Αιγάλεω.

    [10] Επίσκεψη Γλέζου στο Αττικό νοσοκομείο

    8/10/2002 11:07:00 πμ

    Το Αττικό νοσοκομείο στο Χαϊδάρι επισκέφθηκε σήμερα ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας Πειραιά Μανώλης Γλέζος. Ο Μανώλης Γλέζος τόνισε την ανάγκη για την πλήρη λειτουργία του το συντομότερο δυνατό, στα πλαίσια του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εξασφαλίζοντας δωρεάν ιατρική, νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη στους ασφαλισμένους.

    [11] Στο Δημοτικό Βρεφοκομείο ο Γιάννης Δημαράς

    8/10/2002 10:07:00 πμ

    Το Δημοτικό Βρεφοκομείο στα Σεπόλια θα επισκεφθεί σήμερα το μεσημέρι, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Γιάννης Δημαράς. Το απόγευμα στις 6:00 μ.μ. ο κ. Δημαράς θα παραστεί σε εκδήλωση που διοργανώνει η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" με θέμα: "Η Αθήνα πριν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες" στον πολυχώρο "Αθηναϊς".

    [12] Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στη Μ. Ανατολή

    8/10/2002 6:26:00 μμ

    Οξύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, μετά τη χθεσινή εισβολή στην Λωρίδα της Γάζας που άφησε πίσω της 14 Παλαιστίνιους νεκρούς. Μαχητικές οργανώσεις των Παλαιστινίων, ορκίζονται να εκδικηθούν. Ο Αριέλ Σαρόν, απαντά με προειδοποιήσεις, για συνέχιση των επιχειρήσεων, ενώ ο υψηλόβαθμος παλαιστίνιος αξιωματούχος Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, ότι οι δηλώσεις Σαρόν αποτελούν κήρυξη πολέμου. Ο διαπραγματευτής των Παλαιστινίων, Σαέμπ Ερεκάτ, από την πλευρά του χαρακτήρισε την χθεσινή εισβολή, ως "έγκλημα πολέμου".

    Ισραηλινά σενάρια εισβολής στη Γάζα

    Σε μια προσπάθεια για να πείσει την διεθνή κοινότητα για τη νομιμότητα των πράξεών του αλλά και για να δικαιολογήσει τις επιθέσεις, το Ισραήλ δήλωσε ότι οι δυνάμεις του καταστρέφουν την "τρομοκρατική υποδομή" της περιοχής, και το χτύπημα έγινε μετά από επίθεση με όλμους κατά τη διάρκεια της νύχτας σε παρακείμενο εβραϊκό οικισμό. "Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν τρομοκράτες, αλλά υπήρξαν και ορισμένοι πολίτες. Εκφράζω τη λύπη μου γι΄αυτό", τόνισε ο Σαρόν μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή με τον πρόεδρο της χώρας Μοσέ Κατσάβ.

    Σύμφωνα πάντως με την ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ, μία στρατιωτική εισβολή στη Γάζα είναι απλώς ''θέμα στατιστικής και χρόνου''. Οι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας δήλωσε σε συνομιλίες που είχε με αμερικανό ομόλογό του ότι ''εφόσον οι τρομοκρατικές ενέργειες αυξάνονται στη Λωρίδα της Γάζας, ως επί το πλείστον εναντίον (εβραϊκών) οικισμών, το Ισραήλ θα αναγκασθεί να αναλάβει δράση''.

    Ωστόσο πηγές του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας αναφέρουν ότι ο στρατός αντιτίθεται στην ιδέα μιας εισβολής στη Γάζα, λόγω του αναμενόμενου μεγάλου αριθμού απωλειών από ισραηλινής πλευράς, ενώ κυβερνητικές πηγές εκφράζουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα είχε διεθνώς μία τέτοια επιχείρηση.

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν έχει δηλώσει ότι το Ισραήλ θα εισβάλει στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά όχι πριν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

    Με βάση τα παραπάνω, η δήλωση του Αμπού Ρουντέινα, ότι οι δηλώσεις του Αριέλ Σαρόν για συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων αποτελούν κήρυξη πολέμου'', έρχεται ως φυσικό και λογικό επακόλουθο των τελευταίων γεγονότων.

    ''Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας και το Κουαρτέτο να εμποδίσουν αυτή την επίθεση'', τόνισε ο Ρουντέινα στο Γαλλικό Πρακτορείο, αναφερόμενος στην ομάδα επαφής για τη Μέση Ανατολή, στην οποία μετέχουν οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση, ο ΟΗΕ και η Ρωσία.

    Ο παλαιστίνιος αξιωματούχος κάλεσε επίσης τα Ηνωμένα Εθνη να αποστείλουν ''αμέσως'' παρατηρητές για την αποκατάσταση της ηρεμίας.

    Συνεχίζονται οι διεθνείς αντιδράσεις

    Ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε σήμερα ως ''βάρβαρη'' την ισραηλινή επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ παράλληλα εκφράζει έκπληξη για την αδυναμία της διεθνούς κοινότητας να πάρει μέτρα για τη συγκράτηση της ισραηλινής βίας που στερεί στους Παλαιστίνιους το δικαίωμα να ζουν αξιοπρεπώς''

    Το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε ''βαθειά ανησυχία'' για την επιχείρηση σε πυκνοκατοικημένη περιοχή,ενώ παλαιστινιακές οργανώσεις υποσχέθηκαν εκδίκηση.

    Στη Γενεύη,ο επικεφαλής της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Σέρτζιο Βιέρα ντε Μέλο,δήλωσε σήμερα ότι ο φόνος χθες απο το Ισραήλ 14 Παλαιστινίων στη Γάζα παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης.

    Ο Βιέρα ντε Μέλο σε επιστολή του προς τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Σιμόν Πέρες χαρακτηρίζει τη χθεσινή επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων ''απαράδεκτη'' και ζητεί τη διενέργεια εμπεριστατωμένων και αμερόληπτων ανακρίσεων,ανέφερε εκπρόσωπός του,επικαλούμενος δηλώσεις του.

    [13] Ερευνες για το τάνκερ της Υεμένης

    8/10/2002 2:15:00 μμ

    Ανακριτική έρευνα για την έκρηξη, που σημειώθηκε στο γαλλικό τάνκερ "Λίμπουργκ", που έπιασε φωτιά ανοικτά της Υεμένης, μετά από ισχυρή έκρηξη, ξεκίνησε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Εισαγγελικής αρχής του Παρισιού, ενώ αναμένεται στην περιοχή και αμερικανική ομάδα ειδικών. Σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου η έκρηξη συνέβη όταν ένα μικρό πλοιάριο συγκρούστηκε με το πετρελαιοφόρο, που μετέφερε τετρακόσιες χιλιάδες βαρέλια αργού πετρελαίου από το Ιράν.

    Από τη μεριά τους οι αρχές της Υεμένης απέκλεισαν την πιθανότητα να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια. Σύμφωνα με τη δική τους εκδοχή, η φωτιά ξεκίνησε από εκρηκτικές ύλες που βρίσκονταν αποθηκευμένες σε μια από τις δεξαμενές του πλοίου.

    Ο πλοίαρχος, όμως, Ιμπέρ Αρντιγιόν ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι είναι "είναι απολύτως βέβαιος πως τουλάχιστον η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στο εξωτερικό του πλοίου. Το πλοίο δεν είχε κανένα πρόβλημα. Ηταν πολύ καλά συντηρημένο".

    Κίνδυνος για πετρελαιοκηλίδα

    "Υπάρχει ένα μέλος του πληρώματος που μου είπε ότι είδε ένα μικρό πλεούμενο να προσεγγίζει το πλοίο και τον πιστεύω. Αποκλείω απολύτως το ενδεχόμενο ατυχήματος", είπε ο πλοίαρχος ενώ και η γαλλική πρεσβεία στην Υεμένη δήλωσε στο BBC ότι το γαλλικό τάνκερ συγκρούστηκε με μικρό πλοίο που μετέφερε εκρηκτικά.

    Μια παρόμοια έκρηξη στο αμερικανικό USS Cole προ διετίας, είχε αποδοθεί στην Αλ Κάιντα.

    Μεγάλη ποσότητα πετρελαίου έχει ήδη χυθεί στη θάλασσα. Αρκετές πετρελαιοκηλίδες είναι ορατές από την Υεμένη. Η φωτιά στο Λίμπουργκ έχει πλέον τεθεί υπό έλεγχο.

    Το τάνκερ κατευθυνόταν στο λιμάνι Αλ Νταμπά, της Αραβικής Θάλασσας, για να φορτώσει και άλλο πετρέλαιο για λογαριασμό της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Μαλαισίας Petronas. Τα 24 από τα 25 μέλη του πληρώματος του τάνκερ διεσώθησαν και δεν διατρέχουν κίνδυνο.

    Ατύχημα το θεωρεί η Petronas

    Αποκλείει το ενδεχόμενο η έκρηξη να οφείλεται σε δολιοφθορά η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Μαλαισίας Petronas, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Μαχατίρ Μοχάμαντ.

    "Η Petronas δεν υποψιάζεται δολιοφθορά", είπε ο Μοχάμαντ, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Βernama, προσθέτοντας ότι είναι πιθανόν η έκρηξη να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα.

    Η Petronas δεν υπέστη ζημία από την πυρκαγιά διότι το φορτίο ήταν ασφαλισμένο, δήλωσε ο Μαχατίρ Μοχάμαντ.

    [14] Συνθήκη συνασπισμού κομμάτων στη Σλοβακία

    8/10/2002 5:56:00 μμ

    Τέσσερα σλοβακικά κεντροδεξιά κόμματα υπέγραψαν σήμερα συνθήκη συνασπισμού, με την οποία επισφραγίζουν συμφωνία για τη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού, η οποία αναμένεται να οδηγήσει την πρώην κομμουνιστική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ.

    Το κόμμα SDKU του πρωθυπουργού Μίκουλας Τζουρίντα, οι Χριστιανοδημοκράτες, το εθνικό ουγγρικό κόμμα SMK και το κόμμα ΑΝΟ, που διάκειται φιλικά προς τις επιχειρήσεις, απέσπασαν την πλειοψηφία στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 20-21 Σεπτεμβρίου στη Σλοβακία. Τα τέσσερα αυτά κόμματα έχουν 78 έδρες στο 150μελές κοινοβούλιο.

    Τα κεντροδεξιά κόμματα έβγαλαν τελείως από το παιχνίδι τον πρώην πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Μετσιάρ, καθώς μια επιστροφή του στην εξουσία θα εξάλειφε τις πιθανότητες της Σλοβακίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.

    Ο Σλοβάκος πρόεδρος Ρούντολφ Σούστερ δήλωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι θα διορίσει επισήμως το νέο υπουργικό συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό Τζουρίντα, στις 16 Οκτωβρίου.

    [15] Κουβέιτ: Επίθεση εναντίον αμερικανών στρατιωτών

    8/10/2002 5:35:00 μμ

    Ένας αμερικανός πεζοναύτης σκοτώθηκε και ένας τραυματίστηκε όταν δέχτηκαν επίθεση από αγνώστους, κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων στο νησί Φαϊλάκα, ανοικτά του Κουβέιτ, όπως ανακοίνωσε ο υποπλοίαρχος Τζος Φρέι εκπρόσωπος του Πέμπτου Στόλου, που πρόσθεσε ότι το επεισόδιο ερευνάται. Από το Πεντάγωνο ανακοινώθηκε πως αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν τους άγνωστους δράστες, που σύμφωνα με πληροφορίες ήταν πολίτες και όχι κουβεϊτιανοί στρατιώτες. Νωρίτερα, αραβική αμυντική πηγή είχε αναφέρει πως οι δράστες μάλλον ήταν ασιατικής καταγωγής.

    [16] Σύλληψη υπόπτων για υποστήριξη στην ΕΤΑ

    8/10/2002 12:04:00 μμ

    Η ισπανική αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 17 άτομα, που θεωρούνται ύποπτα για την παροχή υποστήριξης στην βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ. Οι συλλήψεις έγιναν σε διάφορα σημεία στις βασκικές επαρχίες Γκουιπουσκόα και Βισκάγια. Οι συλλήψεις αυτές πιστεύεται ότι δεν έχουν σχέση με τη σύλληψη δύο στελεχών της ΕΤΑ, τον Σεπτέμβριο. Οταν ο Χουάν Αντόνιο Ολάρα και ο Αϊνιόα Μουχίκα έπεσαν στα χέρια της αστυνομίας, τον Σεπτέμβριο, οι αστυνομικές αρχές είχαν οδηγηθεί στις συλλήψεις άλλων δέκα μελών της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων.

    [17] Στάσιμος ο πληθωρισμός για τον Σεπτέμβριο

    8/10/2002 4:12:00 μμ

    Αμετάβλητος στο 3,5% παρέμεινε ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Η εξέλιξη του δείκτη Τιμών Καταναλωτή οφείλεται στις αυξήσεις που έγιναν στις τιμές μιας σειράς προϊόντων και υπηρεσιών στην αγορά το μήνα αυτό και κυρίως στα νωπά λαχανικά καθώς και στα είδη ένδυσης και υπόδησης λόγω της επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα που ήταν πριν τις εκπτώσεις. Ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων αναμένεται και τον Οκτώβριο , καθώς μπαίνει στην αγορά το πετρέλαιο θέρμανσης με τιμή αυξημένη κατά περίπου 15% σε σχέση με πέρυσι.

    Αναλυτικότερα σημειώθηκαν οι ακόλουθες αυξήσεις τιμών:

    - Κατά 0,5% στα είδη διατροφής και στα μη αλκοολούχα ποτά λόγω αύξησης των τιμών στα νωπά λαχανικά και στις νωπές πατάτες.

    - Κατά 12% στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

    - Κατά 0,3% στις υπηρεσίες στέγασης λόγω αύξησης των τιμών των ενοικίων των κατοικιών.

    - Κατά 4% στα διαρκή αγαθά και στα είδη νοικοκυριού λόγω επαναφοράς των τιμών των διαρκών αγαθών στα επίπεδα πριν από τις εκπτώσεις.

    - Κατά 0,2% των υπηρεσιών υγείας.

    - Κατά 0,2% στις υπηρεσίες των μεταφορών λόγω κυρίως της αύξησης της τιμής βενζίνης. - Κατά 0,6% των τιμών των βιβλίων.

    - Κατά 4,2% των διδάκτρων των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, των φροντιστηρίων και των ΙΕΚ.

    - Κατά 0,9% των υπηρεσιών στα ξενοδοχεία, καφέ και εστιατόρια.

    Αμετάβλητος παρέμεινε το Σεπτέμβριο και ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή, στο 3,8%.

    [18] Διαμαρτυρία βενζινοπωλών αύριο

    8/10/2002 5:13:00 μμ

    Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Oικονομικών θα πραγματοποιήσουν αύριο Τετάρτη οι βενζινοπώλες που διαμαρτύρονται για τις αλλαγές στον τρόπο ελέγχου και φορολόγησης τους, τις οποίες θεωρούν εξοντωτικές για τα πρατήρια. Στις 11 Nοεμβρίου εξάλλου οι βενζινοπώλες ξεκινούν απεργιακή κινητοποίηση διαρκείας. Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβαν τα αρμόδια συνδικαλιστικά όργανα της Oμοσπονδίας Bενζινοπωλών Eλλάδος στην χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση τους, τα πρατήρια θα κλείσουν επ αόριστον από τις 11 Nοεμβρίου και μετά.

    [19] Παράταση υποβολής ΦΠΑ για τους πλημμυροπαθείς

    8/10/2002 4:19:00 μμ

    Δικαίωμα παράτασης υποβολής του ΦΠΑ, για όσους επλήγησαν από τις πλημμύρες της 8ης Ιουλίου, αποφάσισε υπουργείο Οικονομικών σήμερα. Οι πληγέντες θα μπορούν να καταβάλουν τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ έως τις 15 Οκτωβρίου. Παράλληλα παρατείνεται μέχρι τις 31 Οκτωβρίου η προθεσμία για την καταβολή των βεβαιωμένων χρεών τα οποία κατέστησαν ληξιπρόθεσμα εντός του Σεπτεμβρίου ενώ αναστέλλεται μέχρι τις 31 Οκτωβρίου η πληρωμή βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων, μέχρι 30 Αυγούστου χρεών προς το δημόσιο. Η ρύθμιση, αφορά στους πλημμυροπαθείς των δήμων Αθηναίων, Αιγάλεω, Γαλατσίου, Μοσχάτου, Περιστερίου, Ταύρου, Χαϊδαρίου, της Νομαρχίας Αθηνών, και των δήμων Πειραιώς και Αγίου Ιωάννη Ρέντη της νομαρχίας Πειραιώς.

    [20] Αύξηση των επιτοκίων δανεισμού τίτλων

    8/10/2002 8:45:00 πμ

    Αυξάνονται κατά 1% τα επιτόκια δανεισμού τίτλων για τους επενδυτές που ενδιαφέρονται να προβούν σε ανοικτές πωλήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αυτό είναι ένα από τα μέτρα που αποφάσισαν να λάβουν το Χρηματιστήριο Αθηνών και η ΕΤΕΣΕΠ, λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές και επηρεάζουν άμεσα την ελληνική Κεφαλαιαγορά. Συγκεκριμένα το μικρότερο δυνατό επιτόκιο δανεισμού τίτλων διαμορφώνεται σε 1,7%, ενώ το κεντρικό επιτόκιο δανεισμού τίτλων διαμορφώνεται σε 3,5%. Επίσης αποφασίσθηκε αύξηση του ποσοστού τίτλων που κρατεί η ΕΤΕΣΕΠ ως απόθεμα κατά 10%. Κατά συνέπεια το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 20% της ανοιχτής θέσης δανεισμού της ΕΤΕΣΕΠ από επενδυτές. Τα παραπάνω μέτρα άρχισαν να εφαρμόζονται από τη χθεσινή συνεδρίαση.

    [21] Δύσκολη η κλήρωση για ΠΑΟ και ΠΑΟΚ

    8/10/2002 2:16:00 μμ

    Η Τουρκική Φενερμπαχτσέ και η Ελβετική Γκρασχόπερς θα είναι οι αντίπαλοι Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ αντίστοιχα, στο β΄ γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, η κλήρωση του οποίου έγινε σήμερα στη Νιόν. Ο ΠΑΟ θα δώσει τον πρώτο αγώνα στην Κωνσταντινούπολη στις 31 Οκτωβρίου και τον επαναληπτικό στο "Απόστολος Νικολαίδης" στις 14 Νοεμβρίου. Ο ΠΑΟΚ από την πλευρά του θα παίξει τον πρώτο αγώνα στη Θεσσαλονίκη, και τον επαναληπτικό στην Ελβετία τις ίδιες ημερομηνίες.

    Τα ζευγάρια αναλυτικά

    Τα ζευγάρια του β΄ γύρου για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ έχουν ως εξής:

    ΠΑΟΚ-Γκρασχόπερς (Ελβετία)

    Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

    Αούστρια Βιένης (Αυστρία)-Πόρτο (Πορτογαλία)

    Σπάρτα Πράγας (Τσεχία)-Ντενιζλίσπορ (Τουρκία)

    Νασιονάλ Βουκουρεστίου (Ρουμανία)-Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία)

    Σέλτικ (Σκωτία)-Μπλάκμπερν (Αγγλία)

    Βίτεσε Αρνεμ (Ολλανδία)-Βέρντερ Βρέμης (Γερμανία)

    Θέλτα Βίγκο (Ισπανία)-Βίκινγκ (Νορβηγία)

    Λέγκια Βαρσοβίας (Πολωνία)-Σάλκε (Γερμανία)

    Στουρμ Γκρατς (Αυστρία)-Λέφσκι Σόφιας (Βουλγαρία)

    Τζουργκάρντεν (Σουηδία)-Μπορντό (Γαλλία)

    Βικτόρια Ζίφκοφ (Τσεχία)-Ρεάλ Μπέτις (Ισπανία)

    Λιντς (Αγγλία)-Χάποελ Τελ Αβίβ (Ισραήλ)

    Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Κροατία)-Φούλαμ (Αγγλία)

    Πάρμα (Ιταλία)-Βίσλα Κρακοβίας (Πολωνία)

    Αντερλεχτ (Βέλγιο)-Μίντιλαντ (Δανία)

    Σλάβια Πράγας (Τσεχία)-Παρτιζάν Βελιγραδίου (Γιουγκοσλαβία)

    ΑΠΟΕΛ (Κύπρος)-Χέρτα Βερολίνου (Γερμανία)

    Αλαβές (Ισπανία)-Μπεσίκτας (Τουρκία)

    Μάλαγα (Ισπανία)-Αμίκα Βρόνκι (Πολωνία)

    Λάτσιο (Ιταλία)-Ερυθρός Αστέρας (Γιουγκοσλαβία)

    Ιπσουιτς (Αγγλία)-Σλόβαν Λίμπερετς (Τσεχία)

    Φερεντσβάρος (Ουγγαρία)-Στουτγκάρδη (Γερμανία)

    Ανόρθωση (Κύπρος)-Μποαβίστα (Πορτογαλία)

    Οι πρώτες συναντήσεις θα γίνουν στις 31 Οκτωβρίου και οι επαναληπτικές στις 14 Νοεμβρίου.

    [22] Η γνώση του σύμπαντος κυριάρχησε στα Νόμπελ Φυσικής

    8/10/2002 4:40:00 μμ

    Από κοινού στον Αμερικανό Ρέιμοντ Ντέιβις Τζούνιορ και τον Ιάπωνα Μασατόσι Κοσίμπα από τη μια, και τον ιταλικής καταγωγής Αμερικανό Ρικάρντο Τζακόνι, από την άλλη, για τις εργασίες τους στην αστροφυσική, ''οι οποίες άλλαξαν την αντίληψή μας για το σύμπαν'', όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας, απονεμήθηκε φέτος το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής. Οι Ντέιβις και Κοσίμπα βραβεύθηκαν ''για τις πρωτοποριακές εργασίες τους στον τομέα της αστροφυσικής που οδήγησαν στην ανακάλυψη κοσμικών πηγών ακτίνων Χ'', ενώ ο Ρικάρντο Τζακόνι για την κατασκευή ενός νέου εντοπιστή νετρίνων, υποθετικών σωματιδίων που σχηματίζονται κατά τη διαδικασία της σύντηξης στον Ήλιο και τους άλλους αστέρες.

    ''Οι φετινοί Νομπελίστες της Φυσικής χρησιμοποίησαν τα πιο μικρά στοιχεία του σύμπαντος για να βελτιώσουν την κατανόησή μας για τα πιο μεγάλα: τον Ήλιο, τους αστέρες, τους γαλαξίες και τα σουπερνόβα'', αιτιολογεί την απόφασή της η Σουηδική Ακαδημία.

    Ο καθηγητής Ρέιμοντ Ντέιβις, 87 χρόνων, είναι διπλωματούχος του πανεπιστημίου του Γέηλ (πήρε το διδακτορικό του το 1942). Είναι επίτιμος καθηγητής του Τμήματος Φυσικής και Αστρονομίας του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

    Ο καθηγητής Μασατόσι Κοσίμπα, 76 χρόνων, είναι διπλωματούχος του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, στην αμερικανική Πολιτεία της Νέας Υόρκης (πήρε το διδακτορικό του το 1955). Είναι επίτιμος καθηγητής του Διεθνούς Κέντρου Φυσικής των Στοιχειωδών Σωματιδίων, στο πανεπιστήμιο του Τόκιο.

    Ο καθηγητής Ρικάρντο Τζακόνι, 71 χρονων, ιταλικής καταγωγής αμερικανός πολίτης, είναι διπλωματούχος του πανεπιστημίου του Μιλάνου (πήρε το διδακτορικό του το 1954). Διευθύνει τα Ενωμένα Πανεπιστήμια στην Ουάσινγκτον.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 8 October 2002 - 16:58:03 UTC