Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λύση για τα σκουπίδια της Θεσσαλονίκης
  • [02] Ατύχημα στην εθνική Ιωαννίνων-Αθηνών
  • [03] Μέτρα ενάντια σε κοινωνικό αποκλεισμό στο στρατό
  • [04] 8η Οκτωβρίου: Ημέρα ''Γονέων και σχολείων''
  • [05] Καραμανλής: Πολιτικές οι εκλογές της Κυριακής
  • [06] Ποιοι δικαιούνται άδεια εργασίας λόγω εκλογών
  • [07] Σκληρή γλώσσα Μπους εναντίον Σαντάμ
  • [08] CPT: Οχι στην πλήρη απομόνωση του Οτσαλάν
  • [09] Επεισόδιο κατά Αμερικανών πεζοναυτών
  • [10] Ποιες χώρες θέλουν οι ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ
  • [11] Βολές ΣΟΕ κατά ΔΟΕ για Ελληνορωμαϊκή Πάλη
  • [12] Περισσότεροι οι φοιτητές στην Ελλάδα
  • [13] Στρατιωτικός βιντεοσκοπούσε εσώρουχα γυναικών
  • [14] Στο δρόμο που χάραξε ο μπαμπάς. . .

    [01] Λύση για τα σκουπίδια της Θεσσαλονίκης

    8/10/2002 10:53:00 μμ

    Ομόφωνα δεκτή έγινε το βράδυ της Τρίτης πρόταση του προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, η οποία προβλέπει να δοθούν από το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, τα χρήματα στους εργαζόμενους του δήμου και αν κατά τη διάρκεια των ελέγχων από το Ελεγκτικό Συνέδριο διαπιστωθεί πρόβλημα, τότε η Βουλή θα αξιώσει από την όποια κυβέρνηση και τον όποιο υπουργό να καλύψει το θέμα.

    Προηγουμένως ο υφυπουργός Εσωτερικών Λάμπρος Παπαδήμας κατηγόρησε τη δημοτική αρχή της Θεσσαλονίκης ότι αν και είχε τη δυνατότητα να καταβάλει το πριμ της παραγωγικότητας όπως έπραξαν άλλοι δήμοι το προηγούμενο διάστημα δεν το έπραξε.

    Ο ίδιος επισήμανε ότι η τροπολογία που κατέθεσαν τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ στην ουσία αποτελεί επανάληψη της διάταξης του άρθρου 27 του νόμου 3013 της 1/5/2002 και ότι σύμφωνα με τη ρύθμιση αυτή δίδεται κάλυψη με εξώδικο συμβιβασμό ή κατάργηση δίκης στις περιπτώσεις όπου εκκρεμεί η καταβολή του πριμ παραγωγικότητας.

    Για την ίδια την τροπολογία της Νέας Δημοκρατίας-- η οποία ήταν εμπρόθεσμη, σε αντίθεση με τις τροπολογίες του ΣΥΝ και του ΚΚΕ που ήταν εκπρόθεσμες-- ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι δεν ήταν δυνατόν να συζητηθούν στη Βουλή διότι τυχόν συζήτησή τους θα συνιστούσε παραβίαση του άρθρου 73 (παράγραφος 3) του Συντάγματος που ορίζει ότι ''καμία πρόταση νόμου ή τροπολογία ή προσθήκη δεν εισάγεται για συζήτηση αν προέρχεται από τη Βουλή, εφόσον συνεπάγεται σε βάρος του δημοσίου, των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δαπάνες ή ελάττωση εσόδων ή της περιουσίας τους, για να δοθεί μισθός ή σύνταξη ή γενικά όφελος σε κάποιο πρόσωπο''. Για το λόγο αυτό ο κ. Κακλαμάνης πρότεινε να τοποθετηθούν οι βουλευτές επί της ουσίας του προβλήματος και να εξασφαλιστεί λύση

    Νωρίτερα, με νέα επιστολή του προς το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, υπογράμμισε ότι η υπάρχουσα ρύθμιση για την καταβολή του πριμ παραγωγικότητας στους δημοτικούς υπαλλήλους καλύπτει και τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

    Ταυτόσημη θέση εξέφρασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι με την τροπολογία που έχει καταθέσει ο υπουργός Εσωτερικών στη Βουλή το επίδομα παραγωγικότητας μπορεί να δοθεί από όλους τους δημάρχους, ενώ κατηγόρησε το δήμαρχο Θεσσαλονίκης για "προεκλογικά τρικ", τα οποία πληρώνουν οι Θεσσαλονικείς.

    Στην συμπρωτεύουσα περισσότεροι από τέσσερις τόνοι σκουπίδια παραμένουν στους δρόμους σε κατάσταση σήψης, ενώ το πρωί συνεργεία ψέκασαν με απολυμαντικό τους σωρούς των σκουπιδιών.

    [02] Ατύχημα στην εθνική Ιωαννίνων-Αθηνών

    8/10/2002 10:14:00 μμ

    Κλειστή παραμένει από τις 7.30 το απόγευμα η εθνική οδός Ιωαννίνων- Αθηνών στο 15ο χλμ. μετά τη σύγκρουση Ι.Χ. αυτοκινήτου με φορτηγό που μετέφερε φιάλες οξυγόνου. Το φορτηγό ανετράπη και έφραξε το δρόμο, ενώ από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν σοβαρά δύο άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

    [03] Μέτρα ενάντια σε κοινωνικό αποκλεισμό στο στρατό

    8/10/2002 8:52:00 μμ

    Δέσμη οκτώ μέτρων για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού στο στράτευμα ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σε σχετική ημερίδα σήμερα το βράδυ. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η άμεση ενίσχυση, καθώς και άλλες διευκολύνσεις όπως δωρεάν κουπόνια για τα ΚΨΜ σε άπορους και φτωχούς στρατιώτες, καθώς και η δυνατότητα φοίτησης σε 3.000 στρατευμένους εντός του 2003 σε κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ κατά τη διάρκεια της θητείας τους, σε προγράμματα για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλες ειδικότητες. Επίσης παρέχεται δωρεάν περίθαλψη σε όλα τα μέλη των οικογενειών των στρατευμένων που δεν έχουν ιατρική κάλυψη.

    [04] 8η Οκτωβρίου: Ημέρα ''Γονέων και σχολείων''

    Πηγή: ΑΠΕ 8/10/2002 7:51:00 μμ

    Οι γονείς είναι οι πρώτοι υπεύθυνοι για την εκπαίδευση των παιδιών και πρέπει να συνεργαστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προώθηση του έργου τους. Ευκαιρία για την έναρξη αυτής της συνεργασίας-- η οποία σε εθνικό επίπεδο γίνεται με τους φορείς γονέων, τους μαθητές και τα υπουργεία--αποτελεί ο σημερινός εορτασμός της Ημέρας ''Γονέων και Σχολείων''. Οι στόχοι του εορτασμού αλλά και οι σκοποί της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γονέων (ΕΡΑ) αναπτύχθηκαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα γραφεία της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

    Η καθιέρωση του εορτασμού της 8ης Οκτωβρίου ως Ημέρας ''Γονέων και Σχολείων'' αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής στη Λισσαβόνα (το Μάρτιο 2000) και υλοποιείται με τη στήριξη του υπουργείου Παιδείας.

    Η πρόεδρος του Κέντρου Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού κ. Βιβή Παπαδημητρίου προέτρεψε τις Ενώσεις Γονέων να ανακαλύψουν το σχολείο με έναν άλλο τρόπο. Να ενημερωθούν και να βελτιώσουν δράσεις και θέματα που μπορούν να διεκπεραιωθούν στο εσωτερικό του όπως είναι η λειτουργία, ο κανονισμός, το πρόγραμμα εκπαίδευσης, ο σχολικός ρυθμός αξιολόγησης κλπ.

    Αναφερόμενη στη σημερινή ημέρα η κ. Παπαδημητρίου την χαρακτήρισε ''εξαιρετική για να ζήσουμε όλοι μαζί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και να αποκτήσουν φωνή οι γονείς των οποίων ο ρόλος επιβεβαιώνεται και στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή".

    [05] Καραμανλής: Πολιτικές οι εκλογές της Κυριακής

    8/10/2002 9:39:00 μμ

    Για διχαστική τακτική και μαύρη προπαγάνδα κατηγόρησε την ηγεσία της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής μιλώντας στο εκλογικό κέντρο της υποψήφιας νομάρχου Πειραιά κ. Μαίρης Τζανάκη. Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιστρατεύει φανταστικά και ακραία σενάρια "αδιαφορώντας για την επώαση σοβαρών κινδύνων στον κόρφο ολόκληρης της κοινωνίας". Τόνισε ότι οι εκλογές είναι πολιτικές και εκπέμπουν με αυθεντικό τρόπο πολιτικά μηνύματα, ζητώντας παράλληλα από τους οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας "να σηκώσουν τον πήχη ψηλά και να δρομολογήσουν μια δυναμική φυγή προς τα εμπρός".

    Συσπείρωση ζητά ο πρόεδρος της Ν.Δ.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ διερωτήθηκε πως ''μπορεί μια κυβέρνηση να προσποιείται ανησυχία για ανύπαρκτα ζητήματα και να συμπράττει σε καταστάσεις που λειτουργούν σε βάρος της ουσίας και της ποιότητας της δημοκρατίας, πως μπορούν οι εκφραστές του κατεστημένου και οι υπόλογοι για καθεστωτικές πρακτικές και παρακρατικές μεθοδεύσεις να παριστάνουν τους τιμητές και αν υπάρχει κομματικός δόλος στην προσπάθεια της κυβέρνησης να στρέψει την προσοχή του κόσμου από τις υπαρκτές σημερινές πιέσεις σε βάρος της δημοκρατίας σε ανύπαρκτους χθεσινούς κινδύνους;''.

    Ο κ. Καραμανλής κάλεσε τα στελέχη της ΝΔ να συσπειρωθούν γύρω από την επιλογή του κόμματος για την υπερνομαρχία και να μην αποπροσανατολιστούν, σημειώνοντας πως ''είναι για γέλια και για κλάματα όσα ακούστηκε να λέει ο πρωθυπουργός (σ.σ. σήμερα στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ). Νομίζει ότι με προσωπικές επιθέσεις μπορεί να εκτρέπει το δημόσιο διάλογο και να μην μιλά κανείς για τα προβλήματα της καθημερινότητας ούτε να ρωτά για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του για να μπλέξει τον κόσμο στο φανατισμό και την πόλωση''.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η ΝΔ περιφρονεί αυτές τις επιθέσεις και δεν πρόκειται να ακολουθήσει το κυβερνών κόμμα σε αυτή την τακτική, ενώ ζήτησε από τους οπαδούς του κόμματός του να ενώσουν τις φωνές τους και να στείλουν μήνυμα για να ακούσουν οι κυβερνώντες ότι πολίτες θέλουν μια άλλη κατάσταση.

    Υπογράμμισε ότι οι εκλογές είναι πολιτικές, αφού εκπέμπουν σαφή πολιτικά μηνύματα και επέκρινε το κυβερνών κόμμα για υποκρισία, ενώ τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί να προχωρήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς εξαρτήσεις, δεσμεύσεις, συμβιβασμούς και διακρίσεις.

    Στήριξε ανοιχτά την επιλογή για την υπερνομαρχία, τονίζοντας ότι οι υπόψηφιοι αποτελούν ισχυρό δυναμικό επιτυχίας, που μπορούν να εξασφαλίσουν όχι μόνο την εκλογική επιτυχία, αλλά και τη δυνατότητα προσφοράς που μπορεί να έχει η υπερνομαρχία. Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ''χρειάζεται να έχει στο τιμόνι ελεύθερους ανθρώπους, δοκιμασμένους και πεισματάρηδες''.

    Επίθεση Τζαννετάκου σε κυβέρνηση και Λαλιώτη

    O υποψήφιος υπερνομάρχης Γιάννης Τζαννετάκος, με τη σειρά του κάλεσε τους πολίτες να στείλουν μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση Σημίτη και επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του κ. Λαλιώτη, λέγοντας ότι επιχειρεί να διχάσει και να τυμβωρυχήσει στο παρελθόν και αναμοχλεύσει λησμονημένα πάθη.

    Ο υποψήφιος υπερνομάρχης είπε χαρακτηριστικά ότι η ευθεία κατηγορηματική και αδιάλλακτη ψήφος του κόσμου "θα σπρώξει ξανά τον Λαλιώτη στο λαγούμι του και θα πανικοβάλει την κυβέρνηση Σημίτη που θα αρχίσει να μετρά τις μέρες της στην εξουσία".

    Ο κ. Τζαννετάκος είπε ότι οι κυβερνώντες κρύβονται πίσω από μία νέα βουλευτή τους με πατρικό όνομα, μήπως και παρασύρουν αφελείς, σημειώνοντας ότι ο συνδυασμός της κ. Γεννηματά είναι ένα γνήσιο προϊόν ΠΑΣΟΚ, που γεννήθηκε και παραμένει φιλοκυβερνητικός και γι' αυτό θα καταψηφιστεί, θα αποδοκιμαστεί και θα ηττηθεί.

    [06] Ποιοι δικαιούνται άδεια εργασίας λόγω εκλογών

    8/10/2002 8:32:00 μμ

    Ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν, καθώς είναι υποχρεωτική η εκπλήρωση του εκλογικού καθήκοντος των πολιτών.

    Οσοι πολίτες πρέπει να μεταβούν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για να ψηφίσουν, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν η απόσταση είναι μέχρι 200 χιλιόμετρα δεν δικαιούνται ημέρα άδειας, εάν είναι από 200-400 χλμ δικαιούνται μία ημέρα άδειας και από 400 χλμ και άνω, δύο ημέρες άδειας. Επίσης, κλειστά θα είναι όλα τα σχολεία της χώρας την Παρασκευή και τη Δευτέρα λόγω των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών. Σχετική εγκύκλιος έχει ήδη σταλεί στις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας.

    Κλειστά και τα δικαστήρια

    Ενόψει των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών από αύριο, Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2002 έως 24 Οκτωβρίου 2002 τα δικαστήρια της χώρας όλων των βαθμών θα παραμείνουν κλειστά. Επίσης, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα δεν θα πραγματοποιηθούν πλειστηριασμοί. Οι δίκες που έχουν αρχίσει και δεν έχουν ολοκληρωθεί θα συνεχισθούν και μετά την 9η Οκτωβρίου 2002.

    Επίσης, στην Πρωτεύουσα τα Β Αυτόφωρα Τριμελή Πλημμελειοδικεία και Β Αυτόφωρα Μονομελή Πλημμελειοδικεία θα συνεδριάζουν καθημερινώς εκτός Κυριακών.

    [07] Σκληρή γλώσσα Μπους εναντίον Σαντάμ

    8/10/2002 8:34:00 μμ

    Μιλώντας με σκληρή γλώσσα στο διάγγελμά του προς τον Αμερικανικό λαό ο Τζορτζ Μπους προειδοποίησε για άλλη μια φορά το Ιράκ, να προχωρήσει σε άμεσο αφοπλισμό αλλιώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα κινηθούν εναντίον του. Ποικίλες ήταν, όπως αναμενόταν, οι διεθνείς αντιδράσεις στην ομιλία Μπους. Σε μια πρώτη αντίδραση της Βαγδάτης, ο ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Νατζί Σάμπρι χαρακτήρισε ψευδείς τους ισχυρισμούς του Αμερικανού προέδρου για τα όπλα μαζικής καταστροφής.

    Ομιλία με πολλούς αποδέκτες

    Ο Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για τον Σαντάμ τον οποίο χαρακτήρισε ''δικτάτορα που διαπράττει ανθρωποκτονίες''. ''Ο χρόνος για άρνηση, εξαπάτηση και καθυστέρηση πλησιάζει στο τέλος του'' τόνισε ο Μπους και πρόσθεσε ότι η απειλή από το Ιράκ ''αυξάνεται με το χρόνο''.

    ''Τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ ελέγχονται από έναν εγκληματία τύραννο, ο οποίος έχει ήδη χρησιμοποιήσει χημικά όπλα για να δολοφονήσει χιλιάδες συμπατριώτες του'' σημείωσε ο πρόεδρος Μπους.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως είναι πιθανόν το Ιράκ να διαθέτει μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που μπορεί να χρησιμοποιήσει σε επιθέσεις με όπλα μαζικής καταστροφής εναντίον αμερικανικών στόχων και ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να εξοπλίσει με τέτοια όπλα τους τρομοκράτες, οι οποίοι από κοινού με τη Βαγδάτη μπορούν να επιτεθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ο Μπους τόνισε επίσης ότι το Ιράκ έχει αρχίσει πάλι την ανάπτυξη του προγράμματος για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. ''Για να εξασφαλίσουμε ότι μπορούμε να μάθουμε όλη την αλήθεια, το ιρακινό καθεστώς θα πρέπει να δώσει άδεια για συνεντεύξεις των μαρτύρων των παράνομων δραστηριοτήτων του κι εκτός του εδάφους του, και ότι αυτοί οι μάρτυρες θα μπορούν να πάρουν μαζί και τις οικογένειές τους, για να τις προφυλάξουν από τις απειλές και την τρομοκρατία για τη ζωή τους, του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν'', τόνισε ο Μπους στην ομιλία του.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος επιχείρησε να συνδέσει το καθεστώς της Βαγδάτης με το δίκτυο της Αλ Κάιντα και σημείωσε ότι η αντιμετώπιση του Ιράκ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του λεγόμενου πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας.

    Η ομιλία Μπους στο Σινσινάτι περιελάμβανε και ένα μήνυμα προς την στρατιωτική ηγεσία των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων. Απευθυνόμενος στους Ιρακινούς στρατηγούς ο Μπους προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που εκτελέσουν ''κτηνώδεις και απεγνωσμένες διαταγές'' του Σαντάμ Χουσεΐν σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης, ενδέχεται να δικαστούν για εγκλήματα πολέμου.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος επιχείρησε ακόμη με την ομιλία του να διαλύσει τις όποιες αμφιβολίες έχουν οι Αμερικανοί πολίτες αλλά και τα μέλη του Κογκρέσου για μία ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση στο Ιράκ. Η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους αμερικανική Βουλή υποστηρίζει με θέρμη την γραμμή Μπους και αναμένεται να δώσει και τυπικά την εξουσιοδότησή της μέσα στην εβδομάδα.

    Η Γερουσία, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς θα συζητήσει το θέμα την προσεχή εβδομάδα.

    Ο πρόεδρος Μπους σημείωσε πάντως ότι το ''πράσινο φως '' που θα λάβει από το Κογκρέσο δεν σημαίνει ότι η στρατιωτική αναμέτρηση θα είναι ''άμεση και αναπόφευκτη''.

    Στον απόηχο της ομιλίας

    Σε αυτό το κομμάτι της ομιλίας του Μπους εστίασε και ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και στενός συνεργάτης του προέδρου Ζακ Σιράκ Αλέν Ζιπέ, εκτιμόντας ότι η ομιλία Μπους δείχνει ότι εισακούστηκε η φωνή της Γαλλίας.

    Λίγο αργότερα μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Πιερ Ραφαρέν δήλωσε ότι το Ιράκ αποτελεί απειλή για ολόκληρη την περιοχή και δεν μπορεί, όπως είπε, να αγνοεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του.

    Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, ο οποίος ξεκίνησε περιοδεία στη Μέση Ανατολή, εκτίμησε ότι ο πόλεμος μπορεί να αποφευχθεί, προϋπόθεση όμως είναι ο ιρακινός αφοπλισμός.

    Αλλαγή στάσης παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες και από την Ρωσία η οποία δήλωσε έτοιμη να υποστηρίξει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τις προτάσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της αποστολής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ επικαλούμενο δηλώσεις του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ.

    Σήμερα πάντως και μετά την ομιλία Μπους, η τιμή του πετρελαίου έκανε βουτιά. Στις 14.00 ώρα Ελλάδας, το Μπρεντ για παράδοση Νοεμβρίου κόστιζε στο διεθνές χρηματιστήριο πετρελαίου του Λονδίνου 27,78 δολάρια το βαρέλι, έναντι των 28,04 που είχε όταν άνοιξε η αγορά και των 28,23 που έκλεισε χτες το βράδυ. Λίγο νωρίτερα είχε πέσει στα 27,76, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 17 Σεπτεμβρίου.

    [08] CPT: Οχι στην πλήρη απομόνωση του Οτσαλάν

    8/10/2002 9:26:00 μμ

    Η Τουρκία πρέπει να θέσει ένα τέλος στο καθεστώς απομόνωσης του κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, μετά την απόφασή της την περασμένη εβδομάδα να καταργήσει την ποινή του θανάτου, ανακοίνωσε σήμερα η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT), η οποία επιμένει πως ο Οτσαλάν θα πρέπει να απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους κρατούμενους.

    ''Πρέπει να μεταφερθεί το συντομότερο δυνατόν σε περιβάλλον τέτοιο που να του επιτρέπεται να έχει επαφή με άλλους κρατούμενους και να συμμετέχει σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων'', επισήμανε εκπρόσωπος της επιτροπής.

    Ο ίδιος επισήμανε πως η CPT πιστεύει ότι ο Οτσαλάν θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε τηλεόραση και τηλέφωνο όπως και οι άλλοι φυλακισμένοι και πρόσθεσε πως αν η Αγκυρα αρνηθεί να τον μεταφέρει σε άλλη φυλακή, θα πρέπει να μεταφέρει άλλους κρατούμενους στο νησάκι Ιμραλί, όπου βρίσκεται τα τελευταία τρία χρόνια ο Οτσαλάν.

    Αντιπροσωπεία της επιτροπής, που έχει την εντολή να καταγράφει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιπτώσεις κακομεταχείρισης κρατουμένων, μετέβη στο νησί τον Σεπτέμβριο του 2001. Οι απόψεις της όπως και αυτές του Συμβουλίου της Ευρώπης λαμβάνονται υπόψη από την ΕΕ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις που διεξάγει με υποψήφιες χώρες.

    [09] Επεισόδιο κατά Αμερικανών πεζοναυτών

    8/10/2002 10:09:00 μμ

    Τρομοκρατική επίθεση χαρακτηρίζει η κυβέρνηση του Κουβέιτ το ένοπλο επεισόδιο που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης Αμερικανών πεζοναυτών στο νησί Φαϊλάκα. Δύο ένοπλοι Κουβεϊτιανοί, πιθανότατα μέλη ισλαμικών οργανώσεων, άνοιξαν πυρ και σκότωσαν έναν Aμερικανό πεζοναύτη ενώ τραυμάτισαν άλλον ένα, πριν πέσουν και οι ίδιοι νεκροί από πυρά των αμερικανικών δυνάμεων.

    [10] Ποιες χώρες θέλουν οι ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ

    8/10/2002 8:37:00 μμ

    Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν στις αρχές Νοεμβρίου ότι στηρίζουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ επτά χωρών, στις εννιά υποψήφιες για ένταξη στην Ατλαντική Συμμαχία, δήλωσαν σήμερα επίσημοι Αμερικανοί υπεύθυνοι. Η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να στηρίξει τις υποψηφιότητες των τριών χωρών της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία), όπως και αυτές της Σλοβακίας, της Σλοβενίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, όχι όμως αυτές της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας, διευκρίνισαν οι υπεύθυνοι που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

    ''Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε την ένταξη επτά χωρών'', δήλωσε ένας από τους Αμερικανούς υπευθύνους. Αλλος έκρινε ότι η ΠΓΔΜ και η Αλβανία είναι ''οι πιο αδύναμοι κρίκοι'' της ομάδας των υποψηφίων χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι θα τους ζητηθεί να συνεχίσουν να έχουν ανεπίσημες σχέσεις με τη Συμμαχία με την προοπτική μιας μεταγενέστερης ένταξής τους. ''Απλώς δεν είναι ακόμη έτοιμες'', είπε.

    Η ανακοίνωση αυτή θα πρέπει να γίνει από τις ΗΠΑ στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Νοεμβρίου, πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα στις 21 και 22 Νοεμβρίου, στη διάρκεια της οποίας θα γίνει επισήμως πρόσκληση στις χώρες αυτές για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Πάντως η ανακοίνωση αναμένεται να γίνει μετά την επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, στις 21 Οκτωβρίου, του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον και του Αμερικανού πρεσβευτή στην Ατλαντική Συμμαχία Νίκολας Μπερνς, η οποία θα επικεντρωθεί στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

    [11] Βολές ΣΟΕ κατά ΔΟΕ για Ελληνορωμαϊκή Πάλη

    8/10/2002 8:15:00 μμ

    Για "μαγειρέματα" της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κάνει λόγο ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών, όσον αφορά στο μέλλον της Ελληνορωμαϊκής Πάλης, καθώς η αρμόδια επιτροπή της ΔΟΕ προωθεί την κατάργηση του αγωνίσματος, το οποίο είναι σήμα-κατατεθέν των Ολυμπιακών Αγώνων, από αρχαιοτάτων χρόνων. Σε ανακοίνωση του, ο ΣΟΕ τονίζει ότι το ιστορικότερο άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων κινδυνεύει να αντικατασταθεί με εμπορικότερα αθλήματα, με αποτέλεσμα να παραχαράσσει την ιστορία και το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων και να προσβάλλει βαθύτατα τη χώρα που γέννησε τον Ολυμπισμό.

    Ο σύλλογος Ολυμπιονικών καλεί τους Έλληνες "αθάνατους", την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, το υπουργείο Πολιτισμού και την πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής "Αθήνα 2004", να αντισταθούν σθεναρά στις ανιστόρητες επιδιώξεις εις βάρος του Ολυμπισμού.

    [12] Περισσότεροι οι φοιτητές στην Ελλάδα

    8/10/2002 9:20:00 μμ

    Τα "γυαλιά" βάζουν οι Ελληνες φοιτητές στους νέους των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς -σύμφωνα με έκθεση της στατιστικής υπηρεσίας Eurostat- περισσότεροι νέοι και κυρίως γυναίκες, ηλικίας 18-21 ετών φοιτούν στην ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

    Οπως προκύπτει από την έρευνα με τίτλο "Η ζωή των γυναικών και των ανδρών στην Ευρώπη" στην Ελλάδα το 57% των ανδρών και το 63% των γυναικών ηλικίας 18-21 ετών είναι εγγεγραμένοι σε ανώτερες και ανώτατες σχολές, ενώ το μικρότερο ποσοστό συναντάται στη Δανία με 7% και 10% αντίστοιχα. Αντίθετα στις ηλικιακές ομάδες 22-24 και 25-28 ετών η Ελλάδα παρουσιάζει τα χαμηλότερα ποσοστά φοιτητών με 9% άνδρες και 8% γυναίκες στην πρώτη ηλικιακή κατηγορία και 3% και για τα δύο φύλα στη δεύτερη ηλικιακή κατηγορία.

    Εντονα κοινωνικοί οι ηλικιωμένοι

    Οσον αφορά την ηλικία, στην οποία παντρεύονται για πρώτη φορά οι Eυρωπαίοι, αυξήθηκε σε όλα τα κράτη - μέλη τα τελευταία 20 χρόνια.

    Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στη Γαλλία (έξι χρόνια) και η μικρότερη στη Μ. Βρετανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα (δύο χρόνια).

    Συγκεκριμένα στην Ελλάδα το 1980 η μέση ηλικία πρώτου γάμου για έναν άντρα ήταν τα 28,7 έτη και για μία γυναίκα τα 24,7 έτη, ενώ το 1999 ήταν 30,3 για τους άντρες και 26,5 για τις γυναίκες.

    Από όλους τους Ευρωπαίους πιο νέοι πάντως παντρεύονται οι Πορτογάλοι, τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες.

    Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι οι άνδρες σε όλα τα κράτη μελη έχουν διπλάσιες ευκαιρίες από τις γυναίκες να αναδειχθούν στα ανώτερα επαγγελματικά κλιμάκια μεγάλων επιχειρήσεων ενώ στις μικρές επιχειρήσεις οι διαφορές αμβλύνονται.

    Στην Ελλάδα το ποσοστό των ανδρών που είναι στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων φθάνει το 12,1% των εργαζομένων (με κοινοτικό μέσο όρο το 10%), και των γυναικών το 6,8% (με κοινοτικό μέσο όρο 5,7%). Στις μικρές επιχειρήσεις διευθυντικά στελέχη είναι το 10,3% των ανδρών (με κοινοτικό μέσο όρο το 3,5%) και το 6,1% των γυναικών (με κοινοτικό μέσο όρο το 2,4%). Στον ιδιωτικό τομέα, όσο και στο δημόσιο, οι γυναίκες (με ορισμένες εξαιρέσεις) φαίνεται να έχουν 20% μικρότερες αποδοχές από τους άνδρες.

    Οι διακρίσεις των δύο φύλων στο δημόσιο τομέα είναι μεγαλύτερες στη Γερμανία, όπου οι αποδοχές των γυναικών φτάνουν το 77% (στην Ελλάδα είναι το 91%) των αντίστοιχων αποδοχών των ανδρών, ενώ στον ιδιωτικό τομέα οι πιο μεγάλες διαφορές παρατηρούνται στην Ελλάδα, όπου οι αποδοχές των γυναικών είναι το 79% των αντίστοιχων των ανδρών, και στην Αυστρία και τη Γερμανία που φτάνουν το 76% και 73% αντιστοίχως.

    Τα ηλικιωμένα άτομα πάντως πάσχουν από λιγότερη μοναξιά στον ευρωπαϊκό νότο. Το ποσοστό των γυναικών άνω των 65 ετών που ζουν μόνες είναι χαμηλότερο από τον κοινοτικό μέσο όρο ( 44%) στην Ισπανία (24%), στην Πορτογαλία (29%) στην Ελλάδα και την Ιρλανδία (37% καθεμιά) και στην Ιταλία (39%).

    Οσον αφορά τους άνδρες το αντίστοιχο ποσοστό είναι χαμηλότερο από τον κοινοτικό μέσο όρο (16%) στην Ισπανία (8%) στην Πορτογαλία και την Ιταλία (12% για την κάθε μία) και Ελλάδα και Γερμανία (14% για την κάθε μία).

    Με στοιχεία του 1998, το 31% των Ευρωπαίων ανδρών και το 20% των γυναικών ηλικίας άνω των 65 ετών, είναι μέλη μιας λέσχης. Σε όλες τις χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι άνδρες είναι πιο συχνά μέλη μιας λέσχης από ότι οι γυναίκες. Εάν συγκρίνουμε τους άντρες και τις γυναίκες άνω των 65 ετών που συμμετέχουν σε μία λέσχη θα βρούμε τους περισσότερους στη Δανία (68% των ανδρών και το 62% των γυναικών) και τους λιγότερους στην Ελλάδα ( 7% των ανδρών και το 4% των γυναικών).

    Σε ευρωπαϊκό επίπεδο επίσης το 71% των ανδρών και το 72% των γυναικών ηλικίας άνω των 65 ετών συναντούν συχνά φίλους και συγγενείς.

    [13] Στρατιωτικός βιντεοσκοπούσε εσώρουχα γυναικών

    8/10/2002 8:51:00 μμ

    Ενας 38χρονος Ιάπωνας, αξιωματικός στην Υπηρεσία Αμυνας συνελήφθη σήμερα γιατί- όπως φαίνεται- μαγνητοσκόπησε τα εσώρουχα μιας κοπέλας μέσα στο μετρό του Τόκιο με μια μικροσκοπική κάμερα που ήταν τοποθετημένη στο παπούτσι του. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των διωκτικών Αρχών, ο Μακότο Χίγκο είχε τοποθετήσει τη μικρή κάμερα στο πάνινο παπούτσι του και επιχείρησε να βιντεοσκοπήσει τα εσώρουχα νεαρής επιβάτιδος, μιας 21 ετών σπουδάστριας κολεγίου, βάζοντας αιφνιδιαστικά το παπούτσι του κάτω από τη φούστα της κοπέλας μέσα στο κατάμεστο από κόσμο μετρό το πρωί του Σαββάτου.

    Εγινε όμως αντιληπτός

    Ορισμένοι από τους επιβάτες του συρμού παρατήρησαν την περίεργη αυτή κίνηση και οργισμένοι τον οδήγησαν στις Αρχές στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα.

    Είχε ένα μαγνητοσκόπιο στην πλάτη του, το οποίο συνδεόταν με μια μικρή κάμερα στο αθλητικό του παπούτσι. Ο ίδιος, πάντως, ομολόγησε στην αστυνομία ότι μαγνητοσκοπούσε εσώρουχα γυναικών οπουδήποτε αυτό καθίστατο δυνατόν τα τελευταία 10 χρόνια.

    ''Προσευχόμουν κάθε φορά να μην πιαστώ επ αυτοφόρω'', παραδέχτηκε στους αστυνομικούς που τον ανέκριναν.

    [14] Στο δρόμο που χάραξε ο μπαμπάς. . .

    8/10/2002 8:55:00 μμ

    Ο μεγαλύτερος γιος του Αμερικανού σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του. Ο 17χρονος Μαξ Σπίλμπεργκ παρακολούθησε το καλοκαίρι μαθήματα σκηνοθεσίας στα Universal Studios του Λος Αντζελες όπου έγραψε, έκανε την παραγωγή, τη σκηνοθεσία, την επιμέλεια και την κινηματογράφηση της μικρού μήκους ταινίας θρίλερ που ονόμασε ''Snap Shot'' (Φωτογραφία) και έχει θέμα της ένα ζευγάρι που βρέθηκε παγιδευμένο σε μια σειρά από φόνους. Μην περιμένετε, ωστόσο, να δείτε την ταινία σύντομα. ''Θα είναι για προσωπική του χρήση μέχρις ότου ακολουθήσει άλλους δρόμους στη βιομηχανία του θεάματος'', είπε εκπρόσωπος της Κινηματογραφικής Ακαδημίας της Νέας Υόρκης που διοργάνωσε τη σειρά των μαθημάτων. Ο Μαξ είναι το μεγαλύτερο από τα έξι παιδιά του Σπίλμπεργκ από προηγούμενο γάμο του.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 8 October 2002 - 20:57:31 UTC