Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπανδρέου: Ιστορική στιγμή για την Κύπρο
  • [02] Αλλάζει ο τρόπος ανάθεσης των δημοσίων έργων
  • [03] Επίσκεψη Σημίτη στο υπουργείο Δ.Τάξης
  • [04] Συνάντηση Μίλερ-Παπανδρέου για διεύρυνση Ε.Ε.
  • [05] Συνεχίζεται ο καθαρισμός της Θεσσαλονίκης
  • [06] Δε θα δημιουργήσει ''πολιτικό φυτώριο'' η Εκκλησία
  • [07] Συνεργασία ΥΠΕΞ με ΜΚΟ
  • [08] Να κλείσει η Χρυσή Αυγή ζητούν φοιτητές των ΤΕΙ
  • [09] Στην Ακρόπολη ο Στεφανόπουλος
  • [10] Επεσε στο καθήκον υπάλληλος της ΕΡΤ
  • [11] Πριν μιλήσει επίσημα η κάλπη στην ΕΡΤ
  • [12] Πολιτική κόντρα ΝΔ-Καρατζαφέρη
  • [13] Λαλιώτης:'' Πολιτικό λάθος οι υποψηφιότητες ανταρτών''
  • [14] Ελεύθερη βούληση στο β΄γύρο ζητά ο Βούγιας
  • [15] Ευθύνες στους δημάρχους επιρρίπτει ο Σκανδαλίδης
  • [16] Προεκλογικές αντεγκλήσεις
  • [17] Η Αθήνα έτοιμη για το 2004, η δέσμευση της Ν. Μπακογιάννη
  • [18] Διαμαρτυρία ΔΗΚΚΙ για αποκλεισμό από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα
  • [19] Μήνυμα νίκης στον Νομάρχη Ξάνθης
  • [20] Ανεβάζει τους τόνους ο Κωνσταντόπουλος
  • [21] Ο Τσοβόλας μιλά για ευρύτερη συνεργασία με ΚΚΕ
  • [22] Επίσκεψη Δημαρά στην Τροχαία και γηροκομείο Αθηνών
  • [23] Στη ΓΑΔΑ ο Γλέζος
  • [24] Ρόδος: Συνάντηση Γιαννόπουλου-ΤΕΕ
  • [25] Στη Ρωσία ο Βρετανός πρωθυπουργός
  • [26] Επίθεση αυτοκτονίας, η ''απάντηση'' στην εισβολή
  • [27] Υποψήφιος πρόεδρος στην Τσεχία ο Βάτλαβ Κλάους
  • [28] Ισχυρός σεισμός στην Ινδονησία
  • [29] Αργή ανάρρωση για τον Ντενκτάς
  • [30] Εννέα αντάρτες νεκροί στο Κασμίρ
  • [31] Εκλογές στο Πακιστάν
  • [32] Σύλληψη Μαροκινού για συνεργασία με Αλ-Κάϊντα
  • [33] Καλές οι προοπτικές για το βαμβάκι
  • [34] Το Champions League επιστέφει στην ΕΡΤ
  • [35] Από τα γήπεδα... στις παραλίες ο Ντέμις
  • [36] Ηρωικά μαχόμενη ''έπεσε'' η εθνική βόλλεϊ
  • [37] Εργα στην Ακρόπολη σε άσπρο-μαύρο
  • [38] Καρκίνος του μαστού: Η ενημέρωση σώζει
  • [39] Ελληνικές οι αποχρώσεις στο Ναυτικό Σαλόνι Βενετίας
  • [40] Εκδοση ποιημάτων σε ...χαρτί τουαλέτας

    [01] Παπανδρέου: Ιστορική στιγμή για την Κύπρο

    Πηγή: NET 105,8 fm 10/10/2002 6:24:00 μμ

    Στον προθάλαμο της Ευρώπης βρίσκεται πλέον η Κύπρος και απομένει μόνο η τυπική έγκριση της έκθεσης της επιτροπής από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο, για να αρχίσει η διαδικασία της ένταξης. Η έκθεση παραδόθηκε στον πρόεδρο Κληρίδη, ενώ την ίδια ώρα η Αγκυρα εξακολουθεί να απειλεί ότι η Κύπρος οδεύει προς οριστική διχοτόμηση. Ιστορική χαρακτήρισε την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, επεσήμανε ότι ακολουθεί ένα κρίσιμο δίμηνο, εφόσον η τελική απόφαση δεν έχει παρθεί.

    Νέα πρόκληση

    Ο υπουργός τόνισε ότι η απόφαση αυτή είναι απόρροια συστηματικής δουλειάς της Κύπρου, αλλά και της συνεργασίας της με την ελληνική κυβέρνηση.

    Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να καθυστερήσει η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εάν η Ιρλανδία στις 19 Οκτωβρίου πει το "όχι" στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί, ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα, καθώς θα έχει επιπτώσεις όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.

    Για μας, είπε ο κ. Παπανδρέου, η διεύρυνση είναι μια νέα πρόκληση και μία τεράστια ευκαιρία, ενώ το επόμενο βήμα, όπως επεσήμανε, είναι τα Βαλκάνια.

    Σχολιάζοντας τις απειλές της Τουρκίας, μέσω του υπ. Εξωτερικών Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, για διαμελισμό της Κύπρου, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις αυτές εκφράζουν το αδιέξοδο της τουρκικής πολιτικής των τελευταίων ετών. Και επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξει σοβαρή προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού, το οποίο αποτελεί και πρόβλημα για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

    Παράλληλα, τόνισε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα βοηθήσει στην σταθερότητα της περιοχής, αλλά και στην οικονομική ευμάρεια της Τουρκίας.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θοδωρής Ρουσόπουλος έκανε λόγο για σημαντική εξέλιξη και επεσήμανε την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας.

    Ο επικεφαλής της κυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας Γιώργος Βασιλείου, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, εξήρε τη συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ επέστησε ιδιαίτερη προσοχή ενόψει των ενταξιακών σταδίων που θα ακολουθήσουν.

    [02] Αλλάζει ο τρόπος ανάθεσης των δημοσίων έργων

    10/10/2002 5:58:00 μμ

    Νέους όρους για την ανάθεση των μελετών για όλα τα δημόσια έργα που θα γίνεται με ανοικτό διαγωνισμό (απευθείας ανάθεση προβλέπεται μόνο για μικρά σε κόστος έργα μέχρι 30.000 ευρώ), και αποδέσμευση της αμοιβής του μελετητή από τον προϋπολογισμό του έργου (η αμοιβή θα είναι προκαθορισμένη), προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΧΩΔΕ, για τον τρόπο κατάρτισης των μελετών στα δημόσια έργα.

    Παπανδρέου: ''Βελτιώνεται η διαδικασία ανάθεσης έργων''

    Οπως τόνισε η κ. Παπανδρέου, κάθε μελετητής θα υποχρεούται στο εξής να καταβάλει εγγυητική επιστολή ίση με το 5 τοις εκατό της αμοιβής του, ώστε να διασφαλίζεται η σωστή εκπόνηση της μελέτης και η ποιότητα κατασκευής του έργου. ''Με τους όρους που θεσπίζουμε, διασφαλίζεται το κόστος και η αποτελεσματικότητα των μελετών, ενώ βελτιώνεται και η διαδικασία της ανάθεσης των δημοσίων έργων'' τόνισε η κ. Παπανδρέου.

    Η κ. Παπανδρέου, αναφερόμενη επίσης στις καταγγελίες που έκανε ο πρόεδρος της εργοληπτικής εταιρείας ''Μηχανική'', Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, για την επιλογή αναδόχων με βάση το μαθηματικό τύπο, τόνισε ότι το συγκεκριμένο σύστημα ανάθεσης είναι από τα πλέον αντικειμενικά και υπενθύμισε ότι για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει προτείνει την εφαρμογή του και σε άλλες χώρες μέλη της.

    Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, σημείωσε ότι έχει εκλείψει το φαινόμενο των εκπτώσεων εως και 70 τοις εκατό σε δημόσια έργα και κάλεσε τον κ.Εμφιετζόγλου εφόσον έχει συγκεκριμένα στοιχεία να τα καταθέσει στη Δικαιοσύνη.

    [03] Επίσκεψη Σημίτη στο υπουργείο Δ.Τάξης

    10/10/2002 2:56:00 μμ

    Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης επισκέφθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και είχε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου για θέματα δημόσιας ασφάλειας.

    Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ασφάλεια του πολίτη και στόχος είναι πάντα η καταπολέμηση της εγκληματικότητας, η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Παράλληλα ο Κώστας Σημίτης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το έργο που επιτελείται στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης .

    Μάυρη σελίδα η δράση της 17Ν

    "Η τρομοκρατική δράση αποτελεί μια μαύρη σελίδα της νεότερης ιστορίας μας. Ηταν όμως ένα πρόβλημα που το λύσαμε αφού ταλάνισε τη χώρα μας επι 27 ολόκληρα χρόνια", τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο θέμα της τρομοκρατίας μετά την ενημέρωση που είχε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης απο τον υπουργό κ.Χρυσοχοϊδη, τον αρχηγό της ΕΥΠ κ.Αποστολίδη, τον αρχηγό της Αστυνομίας κ. Νασιάκο, τον αρχηγό του Πυροσβεστικού κ. Φούρλα και τους επιτελείς των Σωμάτων Ασφαλείας.

    Ο κ. Σημίτης πρόσθεσε οτι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας έδειξε οτι η δημοκρατία και οι θεσμοί της παραμένουν στην Ελλάδα ισχυροί και τελικά επιβλήθηκαν.

    [04] Συνάντηση Μίλερ-Παπανδρέου για διεύρυνση Ε.Ε.

    10/10/2002 6:30:00 μμ

    Φωτογραφία Αρχείου

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Ιράκ και στη Μέση Ανατολή, καθώς και η ενταξιακή προοπτική της Κύπρου ήταν τα βασικά θέματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση που είχε ο υπουργός εξωτερικών κ. Γιώργος Παπανδρέου με τον Αμερικανό πρέσβη. Ο κ. Μίλερ, υποστήριξε ότι η χώρα του έχει φιλικές σχέσεις τόσο με την Τουρκία, όσο και με την Ελλάδα, ενώ εξέφρασε για μία ακόμα φορά την θέση της χώρας του για πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Αμερικανός πρέσβης σημείωσε ότι το θέμα αυτό το έχει συζητήσει πολλές φορές με τον κ. Παπανδρέου, ωστόσο επεσήμανε ότι η διεύρυνση της Ε.Ε. είναι εσωτερική υπόθεση της Ευρώπης.

    [05] Συνεχίζεται ο καθαρισμός της Θεσσαλονίκης

    10/10/2002 3:04:00 μμ

    Ως και την παραμονή των εκλογών θα εργάζονται πυρετωδώς επί 24ωρου βάσεως τα συνεργεία καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, για να απομακρύνουν τους 6.000 τόνους σκουπιδιών, που είχαν κατακλύσει δρόμους και πεζοδρόμια της πόλης. Ηδη από τις κεντρικές οδούς έχει γίνει η αποκομιδή των σκουπιδιών αλλά αρεκετοί κάτοικοι πρέπει να κάνουν υπομονή.

    Στο μεταξύ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ.Βασίλης Παπαγεωργόπουλος υπεραμύνθηκε των χειρισμών του, σε ό,τι αφορά στην καταβολή του πριμ παραγωγικότητας στους εργαζομένους και δήλωσε στην εκπομπή της ΝΕΤ "Ακρως ραδιοφωνικό και απόρρητο", ότι η τοπική αυτοδιοίκηση της συμπρωτεύουσας οφείλει να πιέζει την κυβέρνηση για να δώσει κάτι παραπάνω.

    [06] Δε θα δημιουργήσει ''πολιτικό φυτώριο'' η Εκκλησία

    10/10/2002 2:46:00 μμ

    "Η εκκλησία απέχει από κάθε μορφής πρωτοβουλία πολιτικού περιεχομένου και ουδέποτε πρόκειται να δημιουργήσει οιοδήποτε πολιτικό κόμμα και ούτε πρόκειται να συμπράξει με οιοδήποτε κόμμα". Την ανακοίνωση αυτή εξέδωσε αργά χθες το βράδυ η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας , απορρίπτοντας έτσι πρόταση του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμου να δημιουργήσει η εκκλησία φυτώριο νέων, που θα τους προωθήσει στη πολιτική ζωή της χώρας. Στο μεταξύ, συνεχίζονται σήμερα για 4η μέρα οι εργασίες της ετήσιας τακτικής Συνόδου της Ιεραρχίας.

    [07] Συνεργασία ΥΠΕΞ με ΜΚΟ

    10/10/2002 7:19:00 μμ

    Οι σχέσεις του υπουργείου Εξωτερικών με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και ο τρόπος συνεργασίας τους, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ανδρέας Λοβέρδος με τους εκπροσώπους των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Σε μία γόνιμη συζήτηση τέθηκαν για πρώτη φορά και από τις δύο πλευρές εκτιμήσεις και ελλείμματα που ανέδειξε η βραχεία εμπειρία σε ένα χώρο, ο οποίος παγκόσμια αναδεικνύεται σε σημαντικά νευραλγικό. Σε μήνυμά του, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχει πολιτική βούληση της κυβέρνησης να συνεχίσει την αυξητική πορεία ενίσχυσης της κοινωνίας των πολιτών, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να εμπεδωθεί η διαδικασία διαφάνειας και αξιοπιστίας, ώστε να μην δέχονται τα πυρά ορισμένων οι ΜΚΟ.

    Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι στην εξωτερική πολιτική σήμερα επιβάλετε ένας ανθρωπιστικός λόγος και η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει έξω από τον κόσμο που έχει ανάγκη από βοήθεια.

    Φιλοσοφία του υπουργείου όπως και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι για την βοήθεια των υπό ανάπτυξη χωρών, το πρώτο βασικό εργαλείο είναι οι δωρεές, τόνισε ο κ. Λοβέρδος, που πρόσθεσε ότι το κράτος καλείται να φροντίζει και να ενισχύει οικονομικά την κοινωνία των πολιτών όχι όμως να την οργανώνει.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να ζητήσει από τις οργανώσεις να προάγουν και να υπερασπιστούν τον εαυτό τους έναντι των εχθρών τους, ενώ τους επεσήμανε την ανάγκη για ορατά αποτελέσματα και καλύτερο συντονισμό.

    Η Ελλάδα δίνει το 0,20% του ΑΕΠ της για τις ΜΚΟ και στόχος της κυβέρνησης, όπως δήλωσε ο κ. Λοβέρδος είναι να φθάσει το 0,33% μέχρι το 2006.

    Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των οργανώσεων ζήτησαν από τον υπουργό έναν περισσότερο συντονισμένο ρόλο αλλά και ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο βάσει του οποίου να ορίζονται τα δικαιώματα των εθελοντών, όπως επίσης και σημαντικά σημεία για την σωστή λειτουργία των οργανώσεων και τις δυνατότητες ανεύρεσης ιδίων πόρων.

    [08] Να κλείσει η Χρυσή Αυγή ζητούν φοιτητές των ΤΕΙ

    10/10/2002 2:53:00 μμ

    Πορεία στο κέντρο της Αθήνας έκαναν σήμερα φοιτητές του ΤΕΙ Αθήνας ζητώντας να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές, πριν από λίγες μέρες στο χώρο του ΤΕΙ δέχτηκαν επίθεση από μέλη της οργάνωσης.

    [09] Στην Ακρόπολη ο Στεφανόπουλος

    10/10/2002 2:35:00 μμ

    Τα μνημεία της Ακρόπολης επισκέφθηκε το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος και ενημερώθηκε για τα αναστηλωτικά προγράμματα που γίνονται πάνω στον Ιερό Βράχο. Ξεναγήθηκε από τη γενική γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μεντώνη και από τη διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης.

    [10] Επεσε στο καθήκον υπάλληλος της ΕΡΤ

    10/10/2002 12:36:00 μμ

    Τραγικό θάνατο βρήκε χθες ο τεχνικός αναρριχητής Στρατής Καλαφατέλλης, υπάλληλος της ΕΡΤ. Η οικογένεια της ΕΡΤ έχασε έναν εκλεκτό συνάδελφο την ώρα του καθήκοντος. Ο Στρατής Καλαφατέλλης καταγόταν από το Πλωμάρι τής Λέσβου και ήταν μόλις 40 χρονών. Τραυματίστηκε θανάσιμα, όταν έπεσε από τον ιστό των κεραιών της ΕΡΤ, ύψους 45 μέτρων, στη θέση Πορφήτη Ηλίας Μυτιλήνης, ενώ εκτελούσε τεχνικές εργασίες. Η κηδεία του θα γίνει στις τέσσερις το απόγευμα, από την εκκλησία του Αγίου Βασιλείου στο Περιστέρι.

    [11] Πριν μιλήσει επίσημα η κάλπη στην ΕΡΤ

    Τζένη Χαραλαμπίδου 10/10/2002 8:01:00 πμ

    Mόλις μία ανάσα από την Κυριακή των Νομαρχιακών-Δημοτικών εκλογών. Στην ΕΡΤonline είναι, ήδη, όλα έτοιμα για την κρίσιμη ώρα. Με το κλείσιμο της κάλπης, θα μεταδώσει online τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα με βάση τις απαντήσεις των εκλογέων την ώρα της ψηφοφορίας (μέθοδος exit poll), ενώ σε απευθείας σύνδεση με το υπουργείο Εσωτερικών και με συνεχή ροή των αποτελεσμάτων θα ενημερώνει όλη τη νύχτα για τους νικητές. Στην αίθουσα της Kappa Research και οι τελευταίες λεπτομέρειες έχουν ρυθμιστεί εν όψει της Κυριακής οπότε θα ανακοινωθούν τα exit polls για λογαριασμό της ΕΡΤ.

    Τα exit polls στην ΕΡΤ και ΕΡΤonline θα δείξουν τους νικητές

    Είναι η πρώτη φορά που τα exit polls δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών "απλώνονται" σε τόσες περιοχές της χώρας.

    Το αντιπροσωπευτικό δείγμα που θα ερωτηθεί από τους ερευνητές της Kappa Research ανέρχεται στους 14.000 ψηφοφόρους υπερνομαρχιών και δήμων από όλη την χώρα:

    στην υπερνομαρχία Αθήνας-Πειραιά, στην νομαρχία Θεσσαλονίκης, στη νομαρχία Ηρακλείου, και στη νομαρχία Αχαΐας.

    Επίσης στους δήμους:

    Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου και Πατρών.

    Μείνετε στην ΕΡΤonline το βράδυ των εκλογών

    Ο εκλογικός μαραθώνιος της NET που θα μεταδίδεται και μέσα από την ιστοσελίδα της ΕΡΤ για τους Ελληνες της Ομογένειας, θα ξεκινήσει στις 17.00 το απόγευμα της Κυριακής και αναμένεται να είναι μια βραδιά θρίλερ για πολλούς δήμους.

    Εκτός από τα exit polls οι τηλεθεατές της ΝΕΤ μπορούν να πάρουν μέρος σε έρευνες άμεσης ανταπόκρισης που θα γίνουν με βάση την κοινή γνώμη: ερώτηση καλεσμένου από το στούντιο, απάντηση του κόσμου μέσα σε λίγα λεπτά.

    [12] Πολιτική κόντρα ΝΔ-Καρατζαφέρη

    10/10/2002 6:45:00 μμ

    Οξύνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και τον υποψήφιο υπερνομάρχη Γιώργο Καρατζαφέρη, με τον εκπρόσωπο τύπου της ΝΔ Θοδωρή Ρουσόπουλο, να δηλώνει σήμερα, ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν συνομιλεί με τον κ. Καρατζαφέρη ο οποίος βρίσκεται οριστικά και αμετάκλητα εκτός κόμματος. Ο κ. Ρουσόπουλος, πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η ΝΔ δεν παζαρεύει τις θέσεις της.

    Τζανετάκος: ''Καμία συνεργασία με τον Καρατζφέρη''

    Απαντώντας, ο κ. Καρατζαφέρης επιτέθηκε στον κ. Ρουσόπουλο, κατηγορώντας τον εκπρόσωπο της ΝΔ, για καιροσκοπισμό καθώς στις προηγούμενες εκλογές προπαγάνδιζε υπέρ των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, την ώρα που ο ίδιος έδινε μάχη υπέρ των υποψηφίων της παρατάξεως.

    Ο κ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε επίσης τον κ. Ρουσόπουλο ότι μετεπήδησε από την αριστερά στη ΝΔ έναντι υψηλού μισθού.

    Ο υποψήφιος υπερνομάρχης Γιάννης Τζανετάκος, από την πλευρά του με δηλώσεις του στη ΝΕΤ 105,8, τόνισε τις ιδεολογικές διαφορές που χωρίζουν τον ίδιο από τον κ. Καρατζαφέρη, ενώ επισήμανε ότι δεν σκοπεύει να διαπραγματευτεί με ένα άτομο που έχει συμπεριλάβει 4 νεοναζιστές στο ψηφοδέλτιο του.

    Παρέμβαση Πρωτόπαπα-Λαλιώτη

    Στο ζήτημα επενέβη, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, τονίζοντας ότι η σημερινή δήλωση Ρουσόπουλου επιβεβαιώνει πλήρως ότι το θέμα της ακροδεξιάς είναι υπαρκτό και επεσήμανε ότι οι αποστάσεις που πήρε σήμερα η ΝΔ από τον κύριο Καρατζαφέρη έρχονται καθυστερημένα ως αποτέλεσμα της απόρριψης της συνδιαλλαγής από την κοινή γνώμη και τους δημοκρατικούς πολίτες.

    Ελπίζουμε ειλικρινά, σημείωσε ο κύριος Πρωτόπαππας, να μην είναι μια κίνηση τακτικής που ρίχνει στάχτη στα μάτια και καλούμε τη ΝΔ να ανοίξει επιτέλους μέτωπο απέναντι στην ακροδεξιά, καταδικάζοντας έμπρακτα όλους τους ακροδεξιούς υποψηφίους και ανάλογες συμπεριφορές που ως σήμερα υποστηρίζει και καλύπτει.

    Για καθυστερημένη αντίδραση της Ν.Δ έκανε λόγο ο Κώστας Λαλιώτης. Εκανε λόγο για θετικό βήμα, σημείωσε όμως ότι η αποκήρυξη του κυρίου Καρατζαφέρη και της ακροδεξιάς ήρθε μετά τη γενική κατακραυγή, τις αποκαλύψεις του ΠΑΣΟΚ και τα αποτυχημένα παζάρια με τον κύριο Καρατζαφέρη.

    [13] Λαλιώτης:'' Πολιτικό λάθος οι υποψηφιότητες ανταρτών''

    10/10/2002 5:15:00 μμ

    Για πολιτικό λάθος των ''ανταρτών'' υποψηφίων από το χώρο του ΠΑΣΟΚ στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές της Κυριακής στο Ρέθυμνο, έκανε λόγο το μεσημέρι ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης. Ο κ. Λαλιώτης συναντήθηκε με κομματικά στελέχη, καθώς με τον υποψήφιο νομάρχη Μανόλη Οθωνα και τον υποψήφιο δήμαρχο Μανόλη Λίτινα, εκφράζοντας την υποστήριξή του σε αυτές τις υποψηφιότητες. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Νομαρχία και το Δήμο Ρεθύμνου.

    Αναφερόμενος στη στήριξη της υποψηφιότητας του κ. Οθωνα, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ δήλωσε: ''Επιλέξαμε από τους άξιους τον πιο άξιο για νομάρχη και τον πιο ικανό, τον Μανόλη Οθωνα. Ηταν θεμιτές οι φιλοδοξίες και άλλων στελεχών, όμως πιστεύουμε ότι επιλέξαμε έναν άνθρωπο ικανό με γνώσεις, με εμπειρίες, με ήθος που μπορεί να δώσει μια δυναμική πνοή στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Μανόλη Λίτινα''.

    Ο κ. Λαλιώτης, αναφερόμενος στην υποψηφιότητα του κ. Λίτινα για το δήμο, επισήμανε ότι στόχος είναι να λήξουν αυτή τη φορά οι δημαρχιακές θητείες του δημάρχου Δημήτρη Αρχοντάκη. ''Θέλουμε να τελειώσουν οι θητείες του δημάρχου Δημήτρη Αρχοντάκη και να αλλάξει σελίδα το Ρέθυμνο''.

    Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στη διαφημιστική εκστρατεία της ΝΔ με την οποία καλεί τους ψηφοφόρους να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση Σημίτη, επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό υπονομεύεται το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    [14] Ελεύθερη βούληση στο β΄γύρο ζητά ο Βούγιας

    10/10/2002 2:34:00 μμ

    ''Η Θεσσαλονίκη πρέπει να αποδεσμευτεί και να μην συγκρίνεται συνεχώς με την Αθήνα. Έχει δική της ταυτότητα και η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να δουλεύει, να οραματίζεται και να δημιουργεί χωρίς να καταγγέλλει το αθηνοκεντρικό κράτος και αδρανεί'', τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος της συμπρωτεύουσας κ. Σπύρος Βούγιας μιλώντας στην εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 "Ακρως ραδιοφωνικό και απόρρητο".

    Ο κ. Βούγιας κατηγόρησε την παρούσα δημοτική αρχή, ότι παραχώρησε αρμοδιότητες του Δήμου στο κράτος και ζήτησε οι ψηφοφόροι να αφεθούν ελεύθεροι να ψηφίσουν κατά βούληση στο δεύτερο γύρο για την μεγάλη ανατροπή και τη διακοπή της 16χρονης μοναξιάς, που κράτησε τη Θεσσαλονίκη στη γωνία.

    [15] Ευθύνες στους δημάρχους επιρρίπτει ο Σκανδαλίδης

    10/10/2002 2:27:00 μμ

    Oξεία επίθεση κατά των δημάρχων Αθήνας και Θεσσαλονίκης αλλά και κατά της Νέας Δημοκρατίας, έκανε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, με αφορμή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα δημοτολόγια. Ο υπουργός έδωσε παράλληλα διευκρινίσεις για τους εκλογικούς καταλόγους και για όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών της Κυριακής.

    Ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε πως όλες οι αποφάσεις για όλα τα θέματα, ακόμη και για την πρόσφατη πράξη νομοθετικού περιεχομένου ώστε οι ψηφοφόροι να ψηφίζουν με βεβαιώσεις του δήμου, όπου θα πιστοποιείται ότι βρίσκονται στα μητρώα αρρένων του Δήμου τους, ελήφθησαν με ομόφωνη απόφαση των μελών της Διακομματικής Επιτροπής.

    Διευκρινίσεις για τις ''ουρές'' - Εντονη η αντίδραση Αβραμόπουλου για τις δηλώσεις Σκανδαλίδη

    Ο υπουργός δήλωσε πως δεν ευθύνεται το υπουργείο για τους παραληφθέντες, αλλά ο δήμος Αθηναίων, αφού σ' αυτόν αντιμετωπίζονται τα περισσότερα προβλήματα. Παρ' όλα αυτά, το υπουργείο με επιπλέον ενέργειες εντόπισε μεγαλύτερο αριθμό από τους 200.000 ''παραληφθέντες''. Από αυτούς οι 42.000 εκλογείς του δήμου Αθηναίων ενημερώθηκαν με επιστολή του υπουργείου για το πού ακριβώς ψηφίζουν, ενώ ως αύριο το βράδυ θα ενημερωθούν τηλεφωνικά περισσότεροι από 100.000.

    Αναφερόμενος στις ''ουρές'' που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο Δήμο Αθηναίων, ο υπουργός είπε πως όλοι οι πολίτες που προσήλθαν δεν ήθελαν να πάρουν βεβαιώσεις του Δήμου, αλλά για να ενημερωθούν για το που ψηφίζουν.

    Ειδικότερα, από τις 7-9 Οκτωβρίου, υποβλήθηκαν 279 αιτήσεις για χορήγηση πιστοποιητικών-βεβαιώσεων. Σύμφωνα με τα τελικά στατιστικά στοιχεία που αφορούν τους ψηφοφόρους, το εκλογικό σώμα, μέχρι τις 2/9/2002 ήταν 9.856.453, πρόσθετοι εκλογικοί κατάλογοι μέχρι τις 26/9/02, 76.412, σύνολο 9.932.865. Οι εκλογείς που ψηφίζουν για πρώτη φορά σε δημοτικές εκλογές με βάση την ηλικία τους είναι 576.006.

    Ο κ. Σκανδαλίδης επιτέθηκε στον κ. Αβραμόπουλο λέγοντας χαρακτηριστικά: "Οταν ο δήμαρχος ταξιδεύει, το υπουργείο Εσωτερικών ψάχνει, βρίσκει και ενημερώνει τους δημότες του", ενώ κατηγόρησε και τη ΝΔ για τη στάση της στο θέμα υπογραμμίζοντας ότι κάνει πολιτική χωρίς ουσία.

    Από την άλλη, ο δήμαρχος Αθηναίων επέρριψε ευθύνες στο υπουργείο Εσωτερικών για την κατάσταση στα δημοτολόγια, χαρακτηρίζοντάς το ανέτοιμο να πράξει το καθήκον του. Πάντως, διαβεβαίωσε ότι ο δήμος θα συμβάλλει, ώστε την Κυριακή όλα να εξελιχθούν καλώς.

    Η κυβέρνηση περιμένει από τις κάλπες την Κυριακή να εκλεγούν οι καλύτεροι για δημαρχοι και νομάρχες, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [16] Προεκλογικές αντεγκλήσεις

    10/10/2002 1:08:00 μμ

    Ανεβαίνει ο προεκλογικός πυρετός, λίγα 24ωρα πριν ανοίιξουν οι κάλπες. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποδαυλίζει κινήσεις των άκρων στην απελπισμένη προσπάθειά της να γαντζωθεί στην εξουσία.

    "Ο Κώστας Καραμανλής θα διαψευστεί οικτρά το βράδυ της Κυριακής", σχολίασε ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας, ζητώντας να εκλεγούν οι καλύτεροι. "Η κριτική μας αναφέρεται στις επιλογές της ΝΔ", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο Νίκος Αθανασάκης.

    "Οι πολίτες πέρα από την αποδοκιμασία της πολιτικής για την εγκατάλειψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα αναδείξουν εκείνους που θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα της περιοχής τους", τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 ο Δημήτρης Σιούφας.

    Η Αλέκα Παπαρήγα, χαρακτήρισε τις επικείμενες εκλογές, ως τις πιο βρώμικες των τελευταίων ετών και δήλωσε ότι το κόμμα της θα ψηφίσει "λευκό" ή "άκυρο" στον δεύτερο γύρο, πλην ορισμένων περιπτώσεων.

    Για τεχνητή πόλωση, έκανε λόγο ο Δημήτρης Τσοβόλας, και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΚΚΕ και στις βουλευτικές εκλογές.

    [17] Η Αθήνα έτοιμη για το 2004, η δέσμευση της Ν. Μπακογιάννη

    Τζένη Χαραλαμπίδου 10/10/2002 7:34:00 μμ

    Το πρόγραμμα του συνδυασμού "Αθήνα αύριο" για τον αθλητισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 παρουσίασε σε εκπροσώπους του αθλητικού κόσμου η υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη. Η σωστή προετοιμασία της πόλης ενόψει του 2004 είναι πρώτο μέλημα της Ντόρας Μπακογιάννη σύμφωνα με τις θέσεις του συνδυασμού της. Η κα Μπακογιάννη αύριο το απόγευμα θα μιλήσει στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση του "Αθήνα αύριο" στο γήπεδο του Σπόρτινγκ.

    Οι θέσεις του συνδυασμού

    Οι βασικές κατευθύνσεις του προγράμματος του συνδυασμού της που παρουσίασε η Ντόρα Μπακογιάννη είναι οι εξής:

    Αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων που υπάρχουν σήμερα. Δημιουργία μικρών κλειστών γηπέδων (έστω και με τη χρήση κινητών σκέπαστρων-"μπαλόνια"). Προσθήκη τάπητα στα ελάχιστα υπάρχοντα γήπεδα ποδοσφαίρου. Δημιουργία σε διαθέσιμους χώρους μικρών ποδοσφαιρικών γηπέδων (5Χ5). Αξιοποίηση εκτός σχολικού ωραρίου των αθλητικών υποδομών των σχολείων παράλληλα με την αναβάθμιση ορισμένων από αυτές τις υποδομές. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχουν ολοκληρωμένα σχολικά αθλητικά κέντρα. Κάλυψη της ανάγκης για νέους χώρους αθλητικών εγκαταστάσεων είτε με απαλλοτριώσεις, είτε με την αξιοποίηση ελεύθερων χώρων που δημοπρατούνται με το σύστημα της αυτοχρηματοδότησης ως υπόγεια γκαράζ. Αξιοποίηση των μεγάλων πάρκων και άλλων μεγάλων χώρων πρασίνου με τη δημιουργία διαδρομών υγείας που θα συνδυάζουν τρέξιμο η περπάτημα με απλές ασκήσεις σε ειδικά μελετημένα και χωροθετημένα όργανα γυμναστικής. Δημιουργία ποδηλατοδρόμων και προώθηση της οργανωμένης άθλησης με προγράμματα μαζικού αθλητισμού. Διεκδίκηση της αναβάθμισης πολύ περισσότερων χώρων άθλησης από όσους προβλέπονται σήμερα στα πλαίσια της προετοιμασίας αθλητικών υποδομών για το 2004. Θα απαιτηθεί από την Πολιτεία στα επόμενα χρόνια μετά το 2004 να δοθούν στην Αθήνα οι πόροι που της αναλογούν από τα χρήματα που δίνει ο ΟΠΑΠ στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Εκτεταμένα αθλητικά προγράμματα για άτομα με ειδικές ανάγκες και ιδιαίτερα για τα παιδιά. Θα αξιοποιηθούν κυρίως τα κολυμβητήρια του Δήμου, τα κλειστά γήπεδα και οι κλειστές αίθουσες γυμναστικής. Το πρόγραμμα θα συμπληρωθεί με την καθιέρωση κινήτρων συμμετοχής με τη μορφή βραβεύσεων, διευκολύνσεων στη μετακίνηση και δωρεάν παρακολούθησης σημαντικών αθλητικών γεγονότων. Από το 2005 ο δήμος της Αθήνας θα αναλάβει την πρωτοβουλία διοργάνωσης του θεσμού του διεθνούς μαραθωνίου της Αθήνας. Στόχος είναι να αξιοποιηθεί το μοναδικό αθλητικό πλεονέκτημα, δηλαδή η κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου. Έτσι θα δημιουργηθεί ένας νέος μεγάλος διεθνής αθλητικός θεσμός που θα προβάλει κάθε χρόνο την Αθήνα σε ολόκληρο τον κόσμο. Προετοιμασία της πόλης ενόψει του 2004. Αξιοποίηση της ευκαιρίας που παρουσιάζεται για προβολή μίας νέας εικόνας της πόλης. Για το σκοπό ατό θα δημιουργηθεί ειδική εταιρία προβολής της Αθήνας. Πολιτιστικές εκδηλώσεις πριν και στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    [18] Διαμαρτυρία ΔΗΚΚΙ για αποκλεισμό από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα

    10/10/2002 5:20:00 μμ

    Εξώδικη διαμαρτυρία στα κρατικά και ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα κατέθεσε το ΔΗΚΚΙ, κατηγορώντας τα ότι και σ'αυτές τις εκλογές ''ακολουθούν την πάγια αντιδημοκρατική τακτική της φίμωσης και του αποκλεισμού'' του κινήματος καθώς και τον ''παράνομο αποκλεισμό του απο τις εκπομπές για τις εκλογές''. Τα ΜΜΕ καλούνται να ''τηρήσουν την Συνταγματική, Νομική και Δημοκρατική υποχρέωσή σας, καλώντας εκπροσώπους του ΔΗΚΚΙ σε όλες τις εκπομπές του πολιτικού διαλόγου της 13ης Οκτωβρίου 2002, που αφορούν στις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές, για να συμμετάσχουν ισότιμα με τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων σε αυτές''. Τέλος, δηλώνεται ότι ''σε αντίθετη περίπτωση το ΔΗΚΚΙ θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για τον καταλογισμό αστικών, ποινικών και διοικητικών ευθυνών των υπευθύνων''.

    [19] Μήνυμα νίκης στον Νομάρχη Ξάνθης

    Aννα Κούρτη 10/10/2002 3:10:00 μμ

    Επίσκεψη πραγματοποίησε την Τρίτη 8 Οκτωβρίου ο νυν και υποψήφιος Νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης, συνοδευόμενος από τον πρώην βουλευτή κ. Φαΐκογλου, στο συνοικισμό της Ρέμβης. Στέλνοντας το μήνυμα της νίκης προς το Γιώργο Παυλίδη, οι Ξανθιώτες τον υποδέχθηκαν ως το δικό τους άνθρωπο που 4 ολόκληρα χρόνια ήταν δίπλα τους δίνοντας λύσεις, με άμεσες παρεμβάσεις, όποτε κι αν χρειάστηκαν τη στήριξη του.

    Δηλώσεις Παυλίδη εφ' όλης της ύλης

    Επίσης, ο κ. Παυλίδης επισκέφθηκε τα Αβδηρα, όπου έγινε ειδική αναφορά στο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών. Οι κάτοικοι εξέφρασαν την πλήρη ικανοποίηση τους για το γεγονός ότι επιτέλους ο κατεξοχήν αρνητικός παράγοντας για την ανάπτυξη της περιοχής, μέσω του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών που εφάρμοσε η Νομαρχία, βρέθηκε τρόπος και μάλιστα με ορατά αποτελέσματα, να εκλείψει.

    Επόμενος σταθμός του Γιώργου Παυλίδη ήταν το Μυρωδάτο, όπου ο Νομάρχης συζήτησε με τους κατοίκους για την πορεία του αναπτυξιακού έργου στο σύνολο του νομού, έργο για το οποίο του εξέφρασαν την ικανοποίηση και τη στήριξη τους, ώστε να ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη 4ετία.

    Έγινε επίσης συζήτηση για τις καταστροφές από τις ισχυρότατες βροχοπτώσεις και για τις καθυστερήσεις καταβολής των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.

    Τέλος, ο Γιώργος Παυλίδης επισκέφθηκε τον οικισμό Χρυσό στην περιοχή της Σμίνθης, όπου δεν έκρυψε την συγκίνηση του για τον εγκάρδιο τρόπο υποδοχής που του επιφύλαξαν οι κάτοικοι του χωριού.

    Δεσμεύθηκε να προβεί άμεσα η Νομαρχία στην ανάπλαση του οικισμού σε όσα σημεία χρειάζεται, όπως ήδη έχει γίνει σε άλλους δέκα (10) ακόμη οικισμούς της ορεινής περιοχής.

    Πηγή: http://www.ixanthi.gr/

    [20] Ανεβάζει τους τόνους ο Κωνσταντόπουλος

    10/10/2002 2:06:00 μμ

    Διμέτωπη επίθεση εναντίον του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος σε συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης που έδωσε πριν από λίγο. Οπως τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος, τόσο ο κ. Καραμανλής όσο και ο κ. Σημίτης, δημιουργούν κλίμα πόλωσης και κάλεσε τους πολίτες να αρνηθούν τη μετατροπή των δημοτικών εκλογών σε εθνικές. Αναφερόμενος στη συζήτηση που γίνεται αυτές τις ημέρες για την ακροδεξιά υπογράμμισε, ότι η ψήφος στο Μανόλη Γλέζο είναι η κατάλληλη απάντηση σε παρόμοια φαινόμενα.

    [21] Ο Τσοβόλας μιλά για ευρύτερη συνεργασία με ΚΚΕ

    10/10/2002 12:06:00 μμ

    Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΔΗΚΚΙ με το ΚΚΕ και στις βουλευτικές εκλογές, ο πρόεδρος του Κινήματος, Δημήτρης Τσοβόλας, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες το μεσημέρι. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, ανέφερε ότι η κοινή κάθοδος με το ΚΚΕ, στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, σε πολλούς νομούς και δήμους, έρχεται ως ένα επιπλέον βήμα στις συνεργασίες που ήδη υπήρξαν στον εργατικό συνδικαλιστικό χώρο (ΠΑΜΕ), αλλά και στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Στο μεταξύ, μηνύσεις και αγωγές κατά των ΜΜΕ προτίθεται να καταθέσει το ΔΗΚΚΙ εάν δεν προβληθούν εκπρόσωποί του σε εκπομπές με αντικείμενο της εκλογές.

    [22] Επίσκεψη Δημαρά στην Τροχαία και γηροκομείο Αθηνών

    10/10/2002 6:31:00 μμ

    Το Γηροκομείο Αθηνών επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Γιάννης Δημαράς, όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και να συνομιλήσει με ηλικιωμένους που φιλοξενεί το Γηροκομείο. Αμέσως μετά την επίσκεψη, ο κ. Δημαράς σε δήλωσή του τόνισε: "Έχω έρθει αρκετές φορές εδώ ως ρεπόρτερ. Και μία από τις εκπομπές που είχαμε κάνει με τους "Ρεπόρτερς" ήταν αφιερωμένη στο Γηροκομείο. Η συγκίνηση, λοιπόν, είναι ξεχωριστή. Συναντώ ανθρώπους οι οποίοι έχουν ανάγκη από αγάπη. Αυτό που έχω να τους πω είναι ότι και την επόμενη ημέρα των εκλογών θα είμαστε εδώ. Εμείς βρισκόμαστε στο πλάι των ανθρώπων που μοχθούν".

    Προτάσεις Δημαρά για το κυκλοφοριακό και το περιβάλλον

    Τη συνεργασία του με τη Διεύθυνση της Τροχαίας στην Αθήνα σε θέματα κυκλοφοριακού και περιβάλλοντος υποσχέθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος ΑΘηναίων Γιάννης Δημαράς κατά την εκεί επίσκεψή του, "από όποια θέση τον επιλέξει ο αθηναϊκός λαός για το δήμο" όπως είπε.

    Αύριο το μεσημέρι ο κ. Δημαράς θα συναντηθεί με την πρόεδρο του "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου.

    [23] Στη ΓΑΔΑ ο Γλέζος

    10/10/2002 6:09:00 μμ

    Ανταλλαγή απόψεων με αξιωματικούς της αστυνομίας για κρίσιμα θέματα που απασχολούν τους κατοίκους του λεκανοπεδίου, όπως τα ναρκωτικά, η εγκληματικότητα κ.ά., έκανε σήμερα ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά Μανώλης Γλέζος κατά την επίσκεψή του στη Γεν. Αστυνομική Διευθυνση Αττικής.

    [24] Ρόδος: Συνάντηση Γιαννόπουλου-ΤΕΕ

    Aννα Κούρτη 10/10/2002 5:26:00 μμ

    Συνάντηση είχε την Τρίτη το βράδυ ο νυν και υποψήφιος Δήμαρχος Pόδου Γιώργος Γιαννόπουλος, με την διοικούσα επιτροπή του TEE Δωδεκανήσου. Στη συζήτηση αναφέρθηκαν τα εξής θέματα, η πορεία του Γ.Π.Σ. Pόδου, η ίδρυση του Oργανισμού Pυθμιστικού Σχεδίου, τα μεγάλα έργα (μαρίνα, λιμάνι, Περιμετρικός δακτύλιος και νέα είσοδος της πόλης), το ενεργειακό πρόβλημα, οι μελέτες και οι αναθέσεις μελετών των έργων και η αναγκαιότητα διενέργειας αρχιτεκτονικών διαγωνισμών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη να υπάρξει αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από τα υπουργεία στην Tοπική Aυτοδιοίκηση, δεδομένου ότι το υφιστάμενο καθεστώς επιδρά ανασταλτικά στην ανάπτυξη της περιφέρειας.

    Στη συνάντηση η οποία ήταν ιδιαίτερα θετική και έγινε σε κλίμα συνεργασίας, παρέστησαν και οι πρόεδροι των συλλόγων Aρχιτεκτόνων, Tοπογράφων, Hλεκτρολόγων-Mηχανολόγων, Mελετητών δημοσίων έργων και Mηχανικών Eργοληπτών Δημοσίων Eργων, οι οποίοι εξέθεσαν τις απόψεις τους στα επιμέρους θέματα.

    Πηγή: http://www.rodiaki.gr/

    [25] Στη Ρωσία ο Βρετανός πρωθυπουργός

    10/10/2002 7:25:00 μμ

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ που πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, δήλωσε ότι θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και ότι στόχος του είναι να διασφαλίσει την υποστήριξη της Ρωσίας για μια νέα σκληρή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά της Βαγδάτης. Ο κ. Μπλερ υπογράμμισε ότι ''η Ρωσία έχει νομιμότατα συμφέροντα και εμείς πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και ευαίσθητοι στο ζήτημα αυτό. Θέλουν να ξέρουν πως το αντιλαμβανόμαστε και θα τους διαβεβαιώσουμε ότι όντως το αντιλαμβανόμαστε''. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία αντιτίθεται σε μια νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα προβλέπει και την αυτόματη προσφυγή στη βία κατά της Βαγδάτης, κάτι που υποστηρίζουν τόσο η Ουάσινγκτον όσο και το Λονδίνο.

    [26] Επίθεση αυτοκτονίας, η ''απάντηση'' στην εισβολή

    10/10/2002 12:12:00 μμ

    Παλαιστίνιος καμικάζι, ζωσμένος με εκρηκτικά, ανατινάχτηκε σήμερα το πρωί κοντά σε στάση λεωφορείων στην περιοχή Μπνέι Μπράκ, στα περίχωρα του Τελ Αβίβ με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ίδιος και να τραυματιστούν έξι άνθρωποι, εκ των οποίων ένας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση. Η επίθεση αυτοκτονίας συμβαίνει μόλις λίγες ώρες μετά την εισβολή του ισραηλινού στρατού, που σημειώθηκε τα ξημερώματα, στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, μια επιδρομή που άφησε πίσω της νεκρό έναν 12χρονο Παλαιστίνιο ενώ συνελήφθησαν 55 Παλαιστίνιοι. Μερικές ώρες νωρίτερα στην ίδια περιοχή Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν άλλους δύο έφηβους Παλαιστινίους, ενώ τραυματίστηκαν τουλάχιστον άλλα 17 άτομα.

    Απάντησαν στις πέτρες με αληθινές σφαίρες - Στάση φοιτητών ο στόχος της επίθεσης

    Ο 12χρονος Παλαιστίνιος δέχθηκε πυρά από άρμα μάχης στη διάρκεια της ισραηλινής επέμβασης στον καταυλισμό της Ράφα, ενώ οι άλλοι δύο νεαροί έπεφταν νεκροί λίγο νωρίτερα δεχόμενοι αληθινά πυρά των στρατιωτών σε απάντηση για τις πέτρες που πετούσαν. Το γεγονός αυτό αρνήθηκε επίσημα ο ισραηλινός στρατός λέγοντας ότι απάντησε στην επίθεση ενόπλων.

    Η επιδρομή στη Ράφα, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, σημειώθηκε τα ξημερώματα από περισσότερα από είκοσι ισραηλινά άρματα, συνοδευόμενα από τρία ελικόπτερα, μπήκαν στο προσφυγικό στρατόπεδο που βρίσκεται δίπλα στην πόλη της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

    Πενήντα πέντε Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης κατά της Χαμάς σε 23 χωριά στην περιοχή της Ραμάλα, στη Δυτική Οχθη, όπωςανακοίνωσαν στρατιωτικές πηγές στην Ιερουσαλήμ. Στην επιχείρηση μετείχαν αρκετές μονάδες, με την κάλυψη αρμάτων μάχης και ελικοπτέρων.

    "Στόχος ήταν να καταστραφεί η υποδομή της Χαμάς και να συλληφθούν οι δράστες αντι-ισραηλινών επιθέσεων ,όπως επίσης και εκείνοι που τις οργανώνουν", δήλωσε στον ραδιοσταθμό των ενόπλων δυνάμεων ο αντισυνταγματάρχης Αβίβ. "Ελπίζουμε ότι καταφέραμε ένα ισχυρό πλήγμα στην Χαμάς", πρόσθεσε.

    Η "απάντηση" ήρθε λίγο αργότερα από Παλαιστίνιο καμικάζι. Το λεωφορείο που είχε στόχο ο καμικάζι χρησιμοποιείται κυρίως από ισραηλινούς φοιτητές που σπουδάζουν στο γειτονικό πανεπιστήμιο Μπαρ Ιλάν. ''Ξαφνικά είδαμε ένα τείχος φωτιάς. Αισθανθήκαμε την έκρηξη και είδαμε αρκετούς τραυματίες'' δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

    Ο υποδιοικητής της αστυνομίας του Τελ Αβίβ, Νταβίντ Κράους δήλωσε στον ραδιοσταθμό ότι αρχικά ''ο τρομοκράτης επιχείρησε να επιβιβαστεί στο λεωφορείο της γραμμής 87, αλλά ο οδηγός και οι επιβάτες τον θεώρησαν ύποπτο και τον απώθησαν έξω από το όχημα. Ο οδηγός έκλεισε τις πόρτες του λεωφορείου και ο τρομοκράτης που ήταν στο πεζοδρόμιο ενεργοποίησε τα εκρηκτικά που μετέφερε''.

    Η προηγούμενη επίθεση αυτοκτονίας είχε εκδηλωθεί στις 19 Σεπτεμβρίου στο Τελ Αβίβ όπου είχαν χάσει τη ζωή τους πέντε άτομα. Σε αντίποινα για την επίθεση αυτή το Ισραήλ απέκλεισε επί δέκα ημέρες τον Γιάσερ Αραφάτ στο αρχηγείο του στη Ραμάλα.

    Πέρες: Η κρίση στο Ιράκ δεν θα επηρεάσει την πολιτκή μας

    Εν τω μεταξύ, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες δήλωσε ότι η κλιμακούμενη ένταση στο Ιράκ δεν θα αλλάξει την πολιτική της χώρας του έναντι των Παλαιστινίων.

    ''Θέλουμε να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους πέρα από ό,τι συμβεί στο Ιράκ και δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε ιδιαίτερη πολιτική έναντι του Ιράκ'', δήλωσε ο Πέρες μετά τις συνομιλίες που είχε στο Παρίσι, με τον Γάλλο πρόεδρο, Ζακ Σιράκ. ''Δήλωσα στον πρόεδρο ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει τον πόλεμο, δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι υπάρχει διεύρυνση της σύγκρουσης ανάμεσα σε εμάς και τους Παλαιστίνιους'', πρόσθεσε ο Σιμόν Πέρες.

    Χωρίς να αναφερθεί ευθέως στο Ιράκ, ο Πέρες επισήμανε ότι υπάρχει ανάγκη αποτροπής της περαιτέρω διασποράς όπλων στην περιοχή. ''Μέσα σε τρία ή τέσσερα χρόνια η Μέση Ανατολή μπορεί να εξελιχθεί σε μέρος με πυρηνικά και ο συνδυασμός πυρηνικών βομβών και ενός δικτατορικού συστήματος είναι πολύ, πολύ επικίνδυνος'', δήλωσε ο Πέρες στους δημοσιογράφους, επισημαίνοντας την ανάγκη να καταβληθούν προσπάθειες ώστε ''η Μέση Ανατολή να μην ακολουθήσει το δρόμο των δικτατοριών και των ανεύθυνων, που θα έχουν μη συμβατικά όπλα''.

    [27] Υποψήφιος πρόεδρος στην Τσεχία ο Βάτλαβ Κλάους

    10/10/2002 7:13:00 μμ

    Την απόφασή του να διαδεχθεί το σημερινό πρόεδρο της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ, διεκδικώντας τον ερχόμενο Ιανουάριο το ύπατο αξίωμα της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του συντηρητικού Δημοκρατικού Κόμματος Πολιτών της αντιπολίτευσης, Βάτλαβ Κλάους. Για την υποψηφιότητά του ως προέδρου της χώρας, ο 61χρονος Κλάους, ο οποίος είναι και ο γνωστότερος μέχρι τώρα Τσέχος πολιτικός που ανακοινώνει κάτι τέτοιο επίσημα, έθεσε ως προϋπόθεση μια πλήρη υποστήριξη από το κόμμα του. Ωστόσο, ο Κλάους δεν προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα στο επόμενο συνέδριο τον Δεκέμβριο, μια και δεν διανοείται, όπως ανέφερε, ο αρχηγός ενός κόμματος να είναι συγχρόνως και υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα.

    Η εκλογή με μυστική ψηφοφορία

    Πάντως την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος για την αρχηγία του Δημοκρατικού Κόμματος Πολιτών θα την αναιρούσε σε περίπτωση που αυτό παρεκλίνει της μέχρι τώρα γραμμής του ή που θα διαφαινόταν μια διάσπασή του.

    Ο Βάτλαβ Κλάους είχε ανακοινώσει την πρόθεση αποχώρησής του από την αρχηγία του κόμματος ήδη τον περασμένο Ιούνιο, μετά τη δεύτερη στη σειρά ήττα του -έπειτα από εκείνη το 1998 -στις τσέχικες βουλευτικές εκλογές, θέτοντας και τότε παρόμοιες προϋποθέσεις, δηλαδή την ύπαρξη εγγύησης για τη διατήρηση της πολιτικής ενότητας του κόμματος και την εγγύηση πως το κόμμα θα υπεραμυνθεί και στο μέλλον των αξιών για τις οποίες είχε ιδρυθεί πριν ένδεκα χρόνια.

    Ο διάδοχος του σημερινού προέδρου της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ, ο οποίος μετά από δύο πενταετείς θητείες ως πρόεδρος της δεν μπορεί να είναι πλέον υποψήφιος, θα εκλεγεί σε μυστική ψηφοφορία από την κοινή ολομέλεια των δύο σωμάτων της τσέχικης κοινοβουλευτικής Εθνοσυνέλευσης.

    Επίσης, την υποψηφιότητά του για το ύπατο αξίωμα στην Τσεχία ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ο Χριστιανοδημοκράτης πρόεδρος της τσέχικης Γερουσίας Πετρ Πίτχαρτ, ενώ πριν μερικές ημέρες είχε ανακοινωθεί και η υποψηφιότητα του Γιάροσλαβ Μπούρες, πρώην υπουργού Δικαιοσύνης στην προηγούμενη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Μίλος Ζέμαν, ο οποίος δεν αποκλείεται να είναι και ο ίδιος υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα.

    Το τσέχικο Κομμουνιστικό Κόμμα έχει ανακοινώσει ως υποψήφιό του για την εκλογή προέδρου τον νομικό Μίροσλαβ Κριζενέτσκι, ενώ πιθανή είναι η υποψηφιότητα του σημερινού Συνήγορου του Πολίτη Οτοκαρ Μοτέγλ.

    [28] Ισχυρός σεισμός στην Ινδονησία

    10/10/2002 7:07:00 μμ

    Σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στις 13.50 (ώρα Ελλάδας) στη περιοχή Ιριαν Τζάγια, της Ινδονησίας ανακοινώθηκε από το σεισμολογικό ινστιτούτο στο Στρασβούργο. Πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό που σημειώνεται στη περιοχή απο το 1995. Από τότε η ισχυρότερη σεισμική δόνηση είχε σημειωθεί στις 29 Ιανουαρίου 2001 και είχε μέγεθος 5,9 βαθμών.

    [29] Αργή ανάρρωση για τον Ντενκτάς

    10/10/2002 1:21:00 μμ

    Παρά τη συνεχή βελτίωση που παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του θα αργήσει να επιστρέψει στην Κύπρο ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος υπεβλήθη την περασμένη Δευτέρα σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς στο νοσοκομείο Κολούμπια, της Νέας Υόρκης. Ο Ντεκτάς αναμένεται να επιστρέψει στα κατεχόμενα περί τα μέσα Νοεμβρίου, ενώ θα μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντά του ένα μήνα μετά.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του γιου του Σερτάρ Ντενκτάς, οι γιατροί συμβούλευσαν τον Τουρκοκύπριο ηγέτη όταν βγει από το νοσοκομείο να παραμείνει στη Νέα Υόρκη για δεκαπέντε ημέρες. Ακολούθως θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη ή την Αγκυρα, όπου θα παραμείνει άλλο ένα δεκαπενθήμερο για ιατρική παρακολούθηση.

    Ο τουρκοκυπριακός τύπος γράφει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς μεταφέρθηκε από τη μονάδα εντατικής παρακολούθησης σε δωμάτιο και μπορεί να τρέφεται κανονικά και να περπατά.

    [30] Εννέα αντάρτες νεκροί στο Κασμίρ

    10/10/2002 1:13:00 μμ

    Ινδοί στρατιώτες σκότωσαν σήμερα εννέα ισλαμιστές αντάρτες στη διάρκεια βίαιης σύγκρουσης στο ινδικό Κασμίρ, όπου ανακοινώθηκαν ήδη τα πρώτα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών, δήλωσε εκπρόσωπος του ινδικού στρατού.

    Η σύγκρουση σημειώθηκε στον τομέα Κάσβα Μπέρου κοντά στη θερινή πρωτεύουσα του Κασμίρ, Σριναγκάρ. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών για την ανάδειξη των μελών της τοπικής Βουλής το κυβερνών φιλοϊνδικό Κόμμα Εθνικής Διάσκεψης είναι πιθανό να χάσει την εξουσία.

    [31] Εκλογές στο Πακιστάν

    10/10/2002 10:37:00 πμ

    Οι πρώτες εκλογές, ύστερα από την δικτατορική αναρρίχηση στην εξουσία του στρατηγού Μουσάραφ, πραγματοποιούνται στο Πακιστάν εν μέσω καταγγελιών για παρατυπίες στην προεκλογική διαδικασία. Ο Περβέζ Μουσάραφ, υποσχέθηκε ότι οι σημερινές βουλευτικές εκλογές στη χώρα θα είναι ελεύθερες και δίκαιες και συμπλήρωσε ότι οι περίπου 300 ξένοι παρατηρητές θα μπορούν ελεύθερα να επισκέπτονται όποιο εκλογικό τμήμα επιθυμούν για να διαπιστώσουν το αδιάβλητο των εκλογών.

    Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα σε αυτές της εκλογές είναι το Λαϊκό Κόμμα της πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Μπεναζίρ Μπούτο, η οποία έχει αποκλεισθεί από την εκλογική διαδικασία και ο φιλοκυβερνητικός συνασπισμός "Μουσουλμανικός Σύνδεσμος".

    Ο στρατηγός Μουσάραφ, που ανέλαβε την εξουσία στο Πακιστάν με πραξικόπημα πριν από τρία χρόνια, δήλωσε ότι θα παραχωρήσει την εκτελεστική εξουσία στην κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές.

    Όμως, ο ίδιος άφησε ανοικτό και ένα παράθυρο διατήρησης των εξουσιών λέγοντας ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει τη διακυβέρνηση της χώρας από μια διεφθαρμένη κυβέρνηση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση παρέχει ανοιχτά βοήθεια στα φιλοκυβερνητικά κόμματα.

    [32] Σύλληψη Μαροκινού για συνεργασία με Αλ-Κάϊντα

    10/10/2002 12:22:00 μμ

    Nεαρός Μαροκινός συνελήφθη στο Αμβούργο με την κατηγορία της συνεργασίας με τους τρομοκράτες που εξαπέλυσαν την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τον 29χρονο Αμπντελχάνι Μζούντι, ο οποίος κατηγορείται ότι είχε διασυνδέσεις με το δίκτυο του Μοχάμεντ Ατα, που προετοίμαζαν από την γερμανική πόλη τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με νέα προειδοποίηση που εξέδωσε η ομοσπονδιακή αστυνομία των ΗΠΑ, το γνωστό FBI, ηγεσία της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα ενδέχεται να έχει αποφασίσει να εξαπολύσει μια νέα επίθεση εναντίον της χώρας ή κατά στόχων αμερικανικών συμφερόντων στο εξωτερικό. Το FBI επικαλείται τις πρόσφατες δηλώσεις του αρχηγού της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν, και του υπαρχηγού του, Αϊμάν Αλ-Ζαουάχρι, που μεταδόθηκαν στις αρχές της εβδομάδας από το τηλεοπτικό κανάλι Αλ-Τζαζίρα του Κατάρ και στις οποίες γινόταν λόγος για νέο χτύπημα στις ΗΠΑ και στους συμμάχους τους, κυρίως στη Γερμανία και τη Γαλλία.

    [33] Καλές οι προοπτικές για το βαμβάκι

    10/10/2002 1:58:00 μμ

    Με καλές προοπτικές ξεκίνησε φέτος η συγκομιδή του βαμβακιού. Οι τιμές κινούνται σε επίπεδα αισθητά υψηλότερα από πέρσι, όπως προκύπτει από τις πρώτες ημέρες παράδοσης του προϊόντος στα εκκοκκιστήρια.

    Ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς ανέφερε ότι τις πρώτες τέσσερις ημέρες της φετινής εκκοκκιστικής περιόδου έχουν συγκεντρωθεί 5.600 τόνοι και η προσκόμιση του προϊόντος εξελίσσεται ικανοποιητικά, παρά τους φόβους για δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ πρόσθεσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα υποβάλει το φάκελο για τις ενισχύσεις της περσινής παραγωγής, στο Συμβούλιο Yπουργών Γεωργίας, που συνέρχεται στο Λουξεμβούργο.

    [34] Το Champions League επιστέφει στην ΕΡΤ

    10/10/2002 7:01:00 μμ

    Μετά από 10 χρόνια, το Champions League, επιστρέφει στην ΕΡΤ. Η εταιρεία εκμετάλλευσης τηλεοπτικών δικαιωμάτων Τ.Ε.Α.Μ. σε συνεργασία με την UEFA, αποφάσισαν σήμερα να κάνουν δεκτή την προσφορά της ΕΡΤ-Α.Ε. για την μετάδοση των αγώνων της μία από τις δύο ημέρες- συγκεκριμένα την Τρίτη- της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης για την περίοδο 2003-2006. Από την επόμενη περίοδο, στους αγώνες του Champions League, θα συμμετέχουν ενδεχομένως τρεις ελληνικές ομάδες, οι αγώνες των οποίων θα εναλλάσσονται την Τρίτη και την Τετάρτη.

    Εκτός της μετάδοσης των αγώνων της Τρίτης, η ΕΡΤ απέκτησε και τα δικαιώματα μετάδοσης hilights, των άλλων αγώνων, της ίδιας αγωνιστικής ημέρας.

    Το MEGA από την πλευρά του, θα έχει την αποκλειστική μετάδοση των αγώνων, για την ημέρα της Τετάρτης.

    Η UEFA, αποφάσισε την παραχώρηση των δικαιωμάτων της μετάδοσης των αγώνων τόσο στην ΕΡΤ όσο και στο MEGA, κρίνοντας ότι ήταν οι πιο συμφέρουσες σε σχέση με προτάσεις που είχε δεχθεί και από άλλα τηλεοπτικά κανάλια ( ANT1, ALPHA, SUPER SPORT).

    "Είναι μία πολύ καλή συμφωνία τόσο για το Ευρωπαικό ποδόσφαιρο όσο για τους φιλάθλους και τους τηλεθεατές της Ελλάδας", δήλωσε στο site της UEFA, www.uefa.com, ο γενικός γραμματέας της διοργανώτριας αρχής, Gerhard Aigner.

    [35] Από τα γήπεδα... στις παραλίες ο Ντέμις

    10/10/2002 7:30:00 μμ

    Από τα γήπεδα του ποδοσφαίρου, ο Ντέμις Νικολαϊδης θα βρεθεί στην άμμο για να παίξει μπιτς βόλεϊ, στο πλαίσιο προώθησης των Ολυμπιακών Αθλημάτων. Ο διεθνής επιθετικός της ΑΕΚ θα έχει συμπαίχτη τον ηθοποιό Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, ενώ οι αντίπαλοί τους θα είναι οι πρωταθλητές Ελλάδας Θάνος Μιχαλόπουλος και Παναγιώτης Μπελιγράτης, που θα εξηγήσουν πως παίζεται το συγκεκριμένο άθλημα και επιδεικνύουν αμφότεροι, τόσο το υποκριτικό ταλέντο τους, όσο και τις αγωνιστικές ικανότητές τους. Η ηθοποιός Κατερίνα Λέχου θα συμμετάσχει στην τηλεοπτική παραγωγή προβολής του αθλήματος του Ταε κβον ντο, μαθαίνοντας τους κανονισμούς από τις αθλήτριες Αρετή Αθανασοπούλου και Χριστίνα Φερχάγκεν.

    Μέχρι στιγμής στην πρόσκληση αυτή της Οργανωτικής Επιτροπής, για τη συμμετοχή τους στις τηλεοπτικές παραγωγές για τα Ολυμπιακά Αθλήματα και τον Ολυμπιακό Εθελοντισμό, έχουν ανταποκριθεί, μεταξύ άλλων, η Ρουμάνα Ολυμπιονίκης της Γυμναστικής Νάντια Κομανέτσι, ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, η Βούλα Πατουλίδου, ο καλαθοσφαιριστής του NBA Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς, ο Νίκος Κακλαμανάκης, η Μιρέλα Μανιάνι, ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος, ο Κώστας Κουκοδήμος, η Τασούλα Κελεσίδου, ο Θεόδωρος Χατζηθεοδώρου και πολλοί άλλοι.

    [36] Ηρωικά μαχόμενη ''έπεσε'' η εθνική βόλλεϊ

    10/10/2002 10:12:00 πμ

    Λύγισε η εθνική μας ομάδα βόλεϊ κόντρα στο λογικό φαβορί τη Ρωσία και έχασε μαζί με τον αγώνα (3-0) την ευκαιρία να μπει στην καλύτερη τετράδα του κόσμου για πρώτη φορά στην ιστορία της. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, υστερώντας βασικά σε άμυνα και ψυχολογία δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει στη μεγάλη πρόκληση που του παρουσιάστηκε και έτσι από αύριο και μέχρι το Σαββατοκύριακο θα διεκδικήσει μία θέση από την 5η - 8η στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Αργεντινής. Αυτό όμως δεν μειώνει τη μεγάλη προσπάθεια που έκανε ως τώρα. Η εθνική μας όπως και στο ξεκίνημα των άλλων δύο φάσεων, έχασε με 3-0, αλλά αυτή τη φορά τουλάχιστον έπαιξε σαφώς καλύτερο βόλεϊ απ' ό,τι κόντρα στην Ολλανδία (κυρίως) και τη Γιουγκοσλαβία, χωρίς πάντως να μπορέσει να αντιστρέψει την κατάσταση.

    Τυχερή η Ρωσία

    Το απίστευτο άστρο της Ρωσίας σε αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα, συνεχίστηκε και στο χθεσινό παιχνίδι και μάλιστα με το ξεκίνημα, αφού στο ζέσταμα των δύο ομάδων ξαφνικά ο Θοδωρής Μπάεφ βρέθηκε στο έδαφος σφαδάζοντας.

    Είχε γυρίσει το πόδι του και αμέσως το ιατρικό τίμ έπεσε πάνω του, αλλά ήδη η ψυχολογία είχε αλλάξει στρατόπεδο ενώ η εθνική μας θα αναγκαζόταν να στερηθεί μια από τις βασικές της μονάδες.

    Παρ' όλα αυτά, τα παιδιά του Στέλιου Προσαλίκα με τη συμπαράσταση και των 300 ηρωικών Ελλήνων, που βρέθηκαν στο "Λούνα Πάρκ" μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι και προηγήθηκαν με 3 - 1 την ίδια στιγμή που ο Μπάεφ έκανε ελαφρό τρέξιμο μετά τις περιποιήσεις του γιατρού για να μπει στο παιχνίδι, κάτι που έγινε όμως προς το τέλος του πρώτου σέτ.

    Οι διεθνείς μας πήγαν το σετ πόντο - πόντο ως το 20 - 20, αλλά μέτρησαν 2 - 3 προσωπικές ενέργειες του μεγάλου σταρ των αντιπάλων μας, Ρόμαν Γιάκοβλεφ (6 πόντους με ένα άσο σε αυτό το σετ) με αποτέλεσμα η Ρωσία να φτάσει στο 1- 0 (25 - 22).

    Στο δεύτερο σετ, οι Ρώσοι μπήκαν πιο δυνατά και με όπλο το πολύ καλό σερβίς και το μπλόκ, έφτασαν σχετικά άνετα στο 2- 0 (25 - 22) εκμεταλλευόμενοι και την αδυναμία της ελληνικής άμυνας, που δυστυχώς δεν μπόρεσε να βγάλει τις φάσεις που θα ήθελε. Προηγήθηκαν από την αρχή (14 - 10) και κράτησαν σχετικά άνετα αυτό το προβάδισμα μέχρι το τέλος αφού δεν βρήκαν σθεναρή αντίσταση από το ελληνικό μπλόκ.

    Επιτυχία του ελληνικού βόλλεϊ

    Ο Γιάκοβλεφ συνέχιζε το βιολί του (έφτασε τους 10 πόντους) ενώ είχε συμπαραστάτη τον Πάβελ Αμπράμοφ που είχε επτά πόντους (οι 4 από το πρώτο σέτ). Από την πλευρά μας, ο Μάριος Γκιούρδας είχε 9 πόντους, ενώ ο Μπάεφ 6, όλους σε αυτό το δεύτερο σετ, γεγονός που δείχνει και τη μεγάλη απώλεια που είχαμε ουσιαστικά στο πρώτο σετ με την απουσία του, και οι Χατζηαντωνίου και Ρουμελιώτης από 4.

    Όλα πλέον ήταν εις βάρος μας και οι έμπειροι Ρώσοι - που πρόσφατα κατέκτησαν το Γουόρντ Λίγκ - δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη παίρνοντας από νωρίς κεφάλι και στο τρίτο σετ και φτάνοντας τελικά στο 3 - 0 (25 - 21), που τους έδωσε την πρόκριση για τον αυριανό ημιτελικό του κοσμοβόλεϊ.

    Και η ειρωνία; Πως αυτή η ομάδα προκρίθηκε στα τελικά του παγκοσμίου πρωταθλήματος, ενώ την είχαμε νικήσει στον προκριματικό όμιλο, ως μία από τις καλύτερες δεύτερες των ευρωπαϊκών ομίλων στη διαφορά πόντων, ενώ μπήκε στους "16" της διοργάνωσης στην Αργεντινή στηριζόμενη σε τρία διαφορετικά αποτελέσματα της τελευταίας ημέρας, που ήρθαν όπως ήθελε, ώστε να πάρει το 16ο και τελευταίο εισιτήριο!

    Ο Στέλιος Προσαλίκας στάθηκε κυρίως στο σερβίς της εθνικής ομάδας αλλά τόνισε ότι "οι τελικές διαφορές των σετ δείχνουν την άνοδο του ελληνικού βόλεϊ που δίνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον".

    "Σε ένα τέτοιο ματς όλα παίζουν ρόλο. Και ο τραυματισμός του Μπάεφ οπωσδήποτε μας επηρέασε. Το σημαντικό είναι ότι προσπαθήσαμε. Αν δεν κάναμε κάποια λάθη θα μπορούσαμε να κερδίσουμε ένα σετ που ίσως άλλαζε τη ροή του παιχνιδιού", τόνισε ο Μάριος Γκιούρδας.

    [37] Εργα στην Ακρόπολη σε άσπρο-μαύρο

    10/10/2002 2:07:00 μμ

    Μια έκθεση φωτογραφίας αλλιώτικη από τις άλλες στήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη, με διάρκεια μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, και με πρωταγωνιστές τα αναστυλωτικά έργα των τελευταίων 30 χρόνων στον Ιερό βράχο της Ακροπόλεως, καρέ-καρέ όπως τα αποτύπωσε ο φακός του Σωκράτη Μαυρομάτη, υπεύθυνου φωτογράφου της Υπηρεσίας Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως.

    Οι περίπου 300 μαυρόασπρες φωτογραφίες που εκτίθενται χωρίς να χάνουν τίποτε από την αισθητική μαγεία δίνουν ταυτόχρονα την απαραίτητη πληροφόρηση για το πρωτόγνωρο σε έκταση και ποιότητα έργο που γίνεται από τους ειδικούς στα μνημεία πάνω στην Ακρόπολη.

    Πρόκειται για φωτογραφίες που καταδεικνύουν την φθορά που έχει επιφέρει σε αυτά όχι τόσο ο χρόνος όσο οι ανθρώπινες επεμβάσεις στην ιστορία τους. Η έκθεση χωρίζεται σε 4 θεματικές ενότητες.

    Η πρώτη αφορά στα αίτια που επέβαλαν την επέμβαση, τις βλάβες και τις φθορές που προκάλεσαν οι προηγούμενες επεμβάσεις στο μνημείο τον 19ο αλλά και η καταστροφική ατμοσφαιρική ρύπανση τον 20ο αιώνα.

    Η δεύτερη ενότητα εστιάζει στην προετοιμασία και την υποδομή του νέου εργοταξίου το οποίο γνωρίζουμε τα τελευταία χρόνια.

    Η τρίτη και τέταρτη ενότητα μας πληροφορούν για την εξέλιξη των εργασιών και την ολοκλήρωσή τους, τις επιστημονικές μεθόδους που εφαρμόζονται από τους Ελληνες ειδικούς ως το τελικό στάδιο που δεν είναι άλλο από την ανάδειξη των ίδιων των μελών, είτε επανατοποθετούμενα στα μνημεία, είτε στο μουσείο.

    Η αποκατάσταση που γίνεται είναι ''μια εποποιία που τιμά τους Ελληνες επιστήμονες και την αρχαιολογική υπηρεσία της Ελλάδας'' λέει εκ μέρους της ομάδας αναστύλωσης των μνημείων της Ακρόπολης η Μαίρη Ιωαννίδη και υπενθυμίζει ότι στον πρόναο του Παρθενώνα υλοποιείται το πρόγραμμα του Μανώλη Κορρέ, η δυτική ζωφόρος του Παρθενώνα καθαρίζεται με λέιζερ και πως βρίσκεται σε εξέλιξη η αποκατάσταση των μελών του ναού της Αθηνάς Νίκης ο οποίος γι αυτό το σκοπό είχε πλήρως αποσυναρμολογηθεί.

    Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο και για τη σύνθεσή της ο Σωκράτης Μαυρομάτης συνεργάστηκε με τον αρχιτέκτονα Νικήτα Αλιφέρη, με αποτέλεσμα να μπορεί να μετακινηθεί εύκολα σε περίπτωση που θα περιοδεύσει.

    Υπολογίζεται ότι η έκθεση θα παρουσιασθεί τον Δεκέμβριο στο Στρασβούργο, με την ευκαιρία της ανάληψης της Ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα.

    [38] Καρκίνος του μαστού: Η ενημέρωση σώζει

    10/10/2002 12:10:00 πμ

    Ο Οκτώβριος, καθιερώθηκε από την Αντικαρκινική Εταιρεία και τον Ομιλο "Εύρηκα" ως μήνα πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του στήθους. Με σύμβολο τρεις κορδέλες διαφορετικών χρωμάτων που παραπέμπουν στην υγεία, τη ζωή και την ενημέρωση, οι εμπνευστές του σχεδίου αυτού όπως ανακοίνωσαν, φιλοδοξούν να ενημερώσουν και να κινητοποιήσουν όλες τις γυναίκες προσφέροντάς τους μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας που αφορά τον καρκίνο του μαστού η οποία πραγματώνεται μέσω εκδηλώσεων, επικοινωνιακών παρουσιάσεων και διανομή εντύπων.

    Τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης

    Στην εκδήλωση που έγινε χθες για να προωθηθεί ο θεσμός, τονίστηκε ότι οι σημαντικότερες παρεμβάσεις γι' αυτό το μήνα είναι η τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης (στον αριθμό 010-6401200) για μαθήματα αυτοεξέτασης στήθους και άλλες παρεμβάσεις.

    Στην παρουσίαση ανακοινώθηκε και πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε το Κέντρο Φροντίδας Μαστού, σύμφωνα με την οποία, εξακολουθούν να είναι μικρά τα ποσοστά των γυναικών που εφαρμόζουν την ετήσια προληπτική εξέταση, την αυτοεξέταση και τη μαστογραφία.

    Αν και τα σχετικά ποσοστά εμφανίζουν αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, πρέπει να γίνει πλέον αγώνας για την ενημέρωση των γυναικών κάθε ηλικίας.

    Στην ομιλία του ο καθηγητής Νικόλαος Δοντάς, πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας, τόνισε ότι ο καρκίνος του στήθους εξακολουθεί να είναι στην Ελλάδα ο πρώτος σε αναλογία στις γυναίκες, καθώς τουλάχιστον 4.000 από αυτές κάθε χρόνο εμφανίζουν στη χώρα μας το συγκεκριμένο νόσημα.

    Το αισιόδοξο στην ιστορία αυτή, όπως τόνισαν όλοι οι ομιλητές, είναι ότι οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού είναι δυνατό να θεραπευτούν ή να ζήσουν πολύ περισσότερο, αρκεί η διάγνωση να γίνει έγκαιρα.

    Οπως δήλωσε, τέλος, ο Νίκος Σαρρής πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ''Εύρηκα'', η θερμή ανταπόκριση του κοινού σ' αυτή την προσπάθεια οδήγησε την εταιρεία σε ακόμη μεγαλύτερη δέσμευση για δράση, που έχει στόχο να διασφαλίσει μια νέα ποιότητα ζωής στην Ελληνίδα.

    [39] Ελληνικές οι αποχρώσεις στο Ναυτικό Σαλόνι Βενετίας

    10/10/2002 3:47:00 μμ

    Η Ελλάδα θα είναι η τιμώμενη χώρα στο Ναυτικό Σαλόνι Navalis στις 8-11 Μαϊου 2003 στη Βενετία, όπως ανακοίνωσε ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού. Οι λεπτομέρειες για την ελληνική συμμετοχή στην έκθεση, που θα γίνει με το συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού του υπουργείου Ανάπτυξης, συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε ο γενικός γραμματέας Τουρισμού Δημήτρης Γεωργαράκης με τον βουλευτή και αντιδήμαρχο Βενετίας Πεντράντζελο Πετίνο και εκπροσώπους των διοργανωτών της έκθεσης.

    Υπενθυμίζεται ότι το ναυτικό σαλόνι Navalis αποτελεί ένα σημαντικό διεθνές γεγονός στα ναυτικά δρώμενα, καθώς πρόκειται για μια έκθεση-σαλόνι, εξειδικευμένη στη ναυπηγική με ξύλο, τη ναυτική παράδοση και γενικότερα την κουλτούρα της θάλασσας. Σκοπός της ελληνικής συμμετοχής είναι η προβολή του ελληνικού θαλάσσιου-πολιτισμικού τουρισμού. Τέλος, κατά τη διάρκεια του Ναυτικού Σαλονιού θα πραγματοποιηθούν πολιτιστικές, καλλιτεχνικές, γαστρονομικές και αθλητικές εκδηλώσεις.

    [40] Εκδοση ποιημάτων σε ...χαρτί τουαλέτας

    10/10/2002 8:27:00 πμ

    Οι Γερμανοί που προτιμούν να διαβάζουν στο μπάνιο δεν θα χρειάζεται πλέον να παίρνουν μαζί τους την εφημερίδα αφού θα μπορούν να απολαμβάνουν ποιήματα και μυθιστορήματα που θα τυπώνονται σε ...χαρτί τουαλέτας, όπως ανακοίνωσε ένας γερμανικός εκδοτικός οίκος. ''Θέλουμε να χρησιμοποιούνται τα βιβλία μας. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας'' είπε ο Τζορτζ Χέμερστοφερ, επικεφαλής της εταιρείας ''Κλο-Φέρλαγκ'' που προχώρησε στην τολμηρή κίνηση της έκδοσης λογοτεχνικών έργων σε χαρτί υγείας.

    Οπως υποστήριξε ο Χέμερστοφερ, ένας στους δύο ανθρώπους διαβάζει στο μπάνιο. Στα ρολά του χαρτιού θα τυπώνονται ποιήματα μεγάλων Γερμανών συγγραφέων, όπως των Χάινριχ Χάινε και Κρίστιαν Μόργκενστερν, αλλά και παραμύθια και αστυνομικές ιστορίες. Κάθε κείμενο θα τυπώνεται πολλές φορές στο ρολό, ώστε να μπορούν να το απολαύσουν όλοι όσοι θα χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 10 October 2002 - 16:54:51 UTC