Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές της Γαλλίδας αν. υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
  • [02] Στον Κορυδαλλό ο Ζερβομπεάκος για αποτελέσματα DNA
  • [03] Αγωνία για τους νέους δημοτικούς και νομαρχιακούς συμβούλους
  • [04] Διαφορετικά συναισθήματα στα στρατόπεδα Γεννηματά-Παπουτσή
  • [05] Ανεμος αισιοδοξίας πνέει στη Ν.Δ.
  • [06] Πρωτόπαπας: Αναγκαία η ανάδειξη των ΟΤΑ
  • [07] Νικητής από τον α' γύρο ο Ψωμιάδης
  • [08] Αναφορές των διεθνών πρακτορείων στις εκλογές
  • [09] Κουβέλης: Κυρίαρχη η κομματική πόλωση
  • [10] Τσοβόλας: Συνεχίζουμε τον αγώνα
  • [11] Χαλβατζής: Ξεπεράσαμε το δικομματισμό
  • [12] Μπαλί:Ερευνες για τον εντοπισμό των δραστών
  • [13] Νίκησε η αποχή στη Σερβία - Ακυρες οι εκλογές
  • [14] Την ανατροπή Αραφάτ ζητά ο Σαρόν
  • [15] Νέα εμφάνιση του Οσάμα μπιν Λάντεν
  • [16] Η Βρετανία επιβάλλει τον άμεσο έλεγχο στη Β. Ιρλανδία
  • [17] Δέκα νεκροί λόγω ψύχους στη Μόσχα
  • [18] Η ελληνική φέτα προστατευόμενο προϊόν
  • [19] Με στόχο την νίκη η Εθνική Ελπίδων
  • [20] Δεν υπάρχει θέμα Ρεχάγκελ για την ΕΠΟ
  • [21] Η Βραζιλία Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στο βόλει
  • [22] Συνάντηση Σιράκ- Αγγελοπούλου για ολυμπιακή προετοιμασία
  • [23] SOS από το διάστημα: Οχι άλλες γαρίδες!

    [01] Επαφές της Γαλλίδας αν. υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

    14/10/2002 5:38:00 μμ

    Θέματα που άπτονται της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ειδικότερα η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, η διεύρυνση της ΕΕ ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής, αλλά και της ελληνικής προεδρίας που θα αρχίσει την 1η Ιανουαρίου 2003, συζήτησε σήμερα η Γαλλίδα αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νοέλ Λενουάρ με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Η Γαλλίδα αξιωματούχος έγινε δεκτή και από τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ στη συνέχεια παρακάθησε σε γεύμα που της παρέθεσε η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

    Σύμπτωση απόψεων για ένταξη της Κύπρου

    Η κ. Λενουάρ είχε συνάντηση επίσης και με τον υπουργό αναπληρωτή Εξωτερικών Τάσο Γιαννίτση, με τον οποίο συζήτησαν τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στο θέμα της διεύρυνσης και την κοινή εξωτερική πολιτική άμυνας και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κατά τις συνομιλίες διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ. Η κ. Λενουάρ εξέφρασε επίσης την ελπίδα να ενταθούν οι προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, υποστηρίζοντας ότι η περίοδος αυτή είναι ευνοϊκή. Σχετικά με την Τουρκία, η κ. Λενουάρ σημείωσε ότι η έκθεση της ΕΕ εκφράζει τις θέσεις της Γαλλίας και εξέφρασε την ελπίδα η Αγκυρα να εξακολουθήσει την ευρωπαϊκή της πορεία.

    Τέλος, οι δυο υπουργοί δεσμεύτηκαν ότι η ΕΕ θα βοηθήσει τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία να ολοκληρώσουν τις προσπάθειές τους για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    [02] Στον Κορυδαλλό ο Ζερβομπεάκος για αποτελέσματα DNA

    14/10/2002 5:23:00 μμ

    Στις φυλακές Κορυδαλλού αναμένεται να μεταβεί σήμερα ο εφέτης ανακριτής κ. Λεωνίδας Ζερβομπεάκος προκειμένου να ανακοινώσει στους κατηγορούμενους για τη συμμετοχή στη "17Ν" τα αποτελέσματα του ελέγχου DNA που διενεργήθηκε με βάση τα δείγματα βιολογικού υλικού που έδωσαν και τις συγκρίσεις που έγιναν από τα δείγματα που βρέθηκαν στις γιάφκες. Οι κατηγορούμενοι αφού ενημερωθούν για τα αποτελέσματα των ελέγχων έχουν δικαίωμα ενώπιον του ανακριτή να τα αμφισβητήσουν και να προχωρήσουν σε ενστάσεις. Να σημειωθεί ότι από τους κατηγορούμενους στην τρομοκρατία, οι Σάββας Ξηρός και Δημήτρης Κουφοντίνας είχαν αρνηθεί να δώσουν δείγμα για τη διενέργεια ελέγχου.

    [03] Αγωνία για τους νέους δημοτικούς και νομαρχιακούς συμβούλους

    14/10/2002 6:12:00 μμ

    Λίγο πολύ μπορεί να γνωρίζουμε τους νέους δημάρχους και νομάρχες ή τουλάχιστον αυτούς που θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Η αγωνία τώρα επικεντρώνεται στους νέους δημοτικούς και νομαρχιακούς συμβούλους, καθώς τα αποτελέσματα για σταυρούς προτίμησης θα εκδοθούν από τα κατά τόπους Πρωτοδικεία και η επίσημη καταμέτρηση, τουλάχιστον στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν την Παρασκευή. Μέχρι τώρα πάντως, την προτίμηση των ψηφοφόρων φαίνεται να κερδίζουν πρόσωπα από το χώρο της τηλεόρασης, του θεάματος και του αθλητισμού, καθώς και υποψήφιοι, συγγενείς γνωστών πολιτικών.

    Από το συνδυασμό του Χρήστου Παπουτσή, με τα έως τώρα στοιχεία, προβάδισμα έχουν η ηθοποιός Πέμη Ζούνη, η Βούλα Γείτονα, σύζυγος του αντιπροέδρου της Βουλής Κώστα Γείτονα, ο Παναγιώτης Μπέης, αδελφός του πρώην δημάρχου Δημήτρη Μπέη, ο πρώην διεθνής μπασκετμπολίστας Κώστα Παταβούκας, η παρουσιάστρια Δάφνη Μπόκωτα και η Υβέτ Τζάρβις, γνωστό μοντέλο.

    Από το συνδυασμό της Ντόρας Μπακογιάννη, μέχρι στιγμής φαίνεται να ξεχωρίζουν οι ηθοποιοί Μαρία Τζομπανάκη και Φώτης Απέργης αλλά και η συγγραφέας Νίτσα Λουλέ.

    Στο Πρωτοδικείο της Αθήνας άρχισε πάντως ήδη η καταμέτρηση των συνδυασμών που συμμετείχαν στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως την Πέμπτη.

    Έκπληξη προκάλεσε ένα ψηφοδέλτιο, τριών σελίδων που βρέθηκε σε εκλογικό τμήμα των Βριλησσίων, που επιδοκίμαζε τη δράση της "17Ν" και προκάλεσε τη διενέργεια έρευνας για το συντάκτη του.

    [04] Διαφορετικά συναισθήματα στα στρατόπεδα Γεννηματά-Παπουτσή

    14/10/2002 4:40:00 μμ

    Μήνυμα συνεργασίας προς όλες τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις της Αθήνας για κοινό μέτωπο στην εκλογική αναμέτρηση της επόμενης Κυριακής, απευθύνουν τόσο η υποψήφια υπερνομάρχης Αθήνα-Πειραιά Φώφη Γεννηματά, όσο και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Χρήστος Παπουτσής. Οι επικεφαλής των δύο συνδυασμών πέρασαν τη σημερινή επόμενη ημέρα σε κλίμα σχετικής χαλάρωσης. Ωστόσο τα συναισθήματα είναι διαφορετικά, καθώς αισιοδοξία επικρατεί στο στρατόπεδο της κ. Γεννηματάς, αντίθετα προβληματισμένοι είναι οι επιτελείς του συνδυασμού του κ. Παπουτσή.

    Διαβουλεύσεις για την στρατηγική στον β' γύρο

    Η κ. Γεννηματά έφθασε αργά το πρωί στο κεντρικό εκλογικό της κέντρο επί της οδού Κοραή, όπου αντάλλαξε απόψεις και εκτιμήσεις με τους παρευρισκόμενους φίλους και συνεργάτες, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τις προσεχείς ημέρες θα δημιουργηθεί ένα σύγχρονο, δημοκρατικό και προοδευτικό ρεύμα.

    Η υποψήφια υπερνομάρχης εξέφρασε την αισιοδοξία της για τη νίκη του συνδυασμού της την ερχόμενη Κυριακή, καθώς αυτή στηρίζεται τόσο στη μεγάλη διαφορά του εκλογικού αποτελέσματος που τη χωρίζει από τον αντίπαλό της όσο και στο βαθύτατο δημοκρατικό φρόνημα του λαού μας.

    Από την άλλη πλευρά, η μεγάλη διαφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα για το δήμο της Αθήνας έχει προκαλέσει σχετική ανησυχία και περίσκεψη τόσο στον κ. Παπουτσή, όσο και στους επιτελείς του.

    Από το πρωί γίνονταν συσκέψεις στα γραφεία του συνδυασμού, για τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί ενόψει του β' γύρου των εκλογών και προγραμματίστηκε συνάντηση με τους διαμερισματικούς και δημοτικούς συμβούλους στις 7 μ.μ. σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, προκειμένου να ενημερωθούν για την κοινή πορεία της εβδομάδας.

    Στόχος είναι η δημιουργία μιας νέας αγωνιστικής προοδευτικής πλειοψηφίας για την Αθήνα, τόνισε ο κ. Παπουτσής, καθώς της αξίζει μία καλύτερη διαχείριση από αυτήν που της επιφύλαξε τα τελευταία 16 χρόνια η συντηρητική αντίληψη.

    [05] Ανεμος αισιοδοξίας πνέει στη Ν.Δ.

    14/10/2002 4:01:00 μμ

    Ικανοποιημένα εμφανίζονται τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας από το αποτέλεσμα των χθεσινών νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών και εξέφρασαν την πίστη τους ότι την επόμενη Κυριακή ο λαός θα δώσει ένα ακόμα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση. Ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι στις χθεσινές εκλογές μίλησαν οι αριθμοί, ενώ ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι ο λαός έδωσε μήνυμα στην κυβέρνηση, που περιθωριοποιεί την τοπική αυτοδιοίκηση. Από την πλευρά του, ο κ. Σιούφας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει η ίδια συνέχεια και την επόμενη Κυριακή.

    Ηχηρό μήνυμα στην κυβερνητική πολιτική

    Μέχρι χθες, η κυβέρνηση Σημίτη θεοποιούσε τους αριθμούς, για να ωραιοποιήσει την πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι Έλληνες, σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Θοδωρής Ρουσόπουλος, που πρόσθεσε ότι σήμερα οι αριθμοί καταδεικνύουν την καθολική καταδίκη της πολιτικής της στην Αυτοδιοίκηση.

    Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. αναφέρθηκε στους αριθμούς που έδειξαν ότι το κόμμα του κερδίζει 13 νομαρχίες από τον πρώτο γύρο (7 το 1998), αντίθετα με το ΠΑΣΟΚ που επικράτησε σε 5 νομαρχίες.

    Ο κ. Ρουσόπουλος είπε επίσης ότι η Ν.Δ., παρά το θετικό αποτέλεσμα που πέτυχε σε ολόκληρη την Ελλάδα, δε θριαμβολογεί, αντίθετα ακούσει και σέβεται όλους τους πολίτες και παραμένει προσηλωμένη στις αρχές του διαλόγου, της συνεννόησης και της συνεργασίας με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

    Το μήνυμα της πρώτης Κυριακής των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι και ευκρινές και ηχηρό, υποστήριξε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, που πρόσθεσε ότι είναι μήνυμα όλου του ελληνικού λαού προς μία Κυβέρνηση, η οποία περιθωριοποιεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υποβαθμίζει τη Δημοκρατία και υποτιμά τις δυνατότητες και την προοπτική του Ελληνικού Λαού.

    Όσον αφορά τη διαίρεση της Ν.Δ. στην υπερνομαρχία Αττικής, ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι η απάντηση του λαού προς την κυβέρνηση θα δοθεί συνολικά την επόμενη Κυριακή και εξέφρασε την αισιοδοξία του για νίκη του συνδυασμού του κόμματος.

    Εξαιρετικά θετικά για τους υποψηφίους που στήριξε η Νέα Δημοκρατία, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των εκλογών σε όλη την χώρα, ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος κ. Δημήτρης Σιούφας.

    Οι πολίτες, ανεξάρτητα σε ποιο κόμμα ανήκουν, καταδίκασαν την πολιτική της Κυβέρνησης και στην Αυτοδιοίκηση και σε όλους τους άλλους τομείς, τόνισε ο κ. Σιούφας, που πρόσθεσε ότι η ίδια συνέχεια θα υπάρξει και την επόμενη Κυριακή.

    Όσον αφορά την υποψηφιότητα του κ. Τζαννετάκου, ο κ. Σιούφας υποστήριξε ότι οι πολίτες που διαφώνησαν με την επιλογή της Ν.Δ. σε καμιά περίπτωση δεν είναι ακροδεξιοί, όπως θέλει να τους εμφανίσει η Κυβέρνηση, που θα πάρει και για αυτό την απάντηση.

    [06] Πρωτόπαπας: Αναγκαία η ανάδειξη των ΟΤΑ

    14/10/2002 3:11:00 μμ

    Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τον ομαλό τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η εκλογική διαδικασία και για την επιτυχή αντιμετώπιση των λιγοστών προβλημάτων που εμφανίστηκαν, εξέφρασε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η νέα διαδικασία καθιερώνει σημαντικές καινοτομίες - τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας - και παρά τις προβλέψεις των καταστροφολογούντων η διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά. Ως προς τα αποτελέσματα των εκλογών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι μέχρι πριν από τρεις μήνες η ΝΔ απέδιδε στις δημοτικές εκλογές "το ρόλο του ''μοχλού'' στην ανατροπή της κυβέρνησης''. Στην ίδια λογική, είπε ο κ. Πρωτόπαπας επέμενε η ΝΔ ιδιαίτερα τον τελευταίο ενάμιση μήνα προβάλλοντας το σύνθημα ''στείλτε μήνυμα'' και αποδίδοντας κεντρικό πολιτικό βάρος στην υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιά. ''Η ΝΔ δεν πέτυχε στο στόχο της, οι πολίτες αντιμετώπισαν αυτοδιοικητικά τις εκλογές και εμείς επιμένουμε στην ανάγκη εκλογής των καλύτερων υποψηφίων που θα έχουν προοδευτικές αντιλήψεις αναφορικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση" σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    ''Τα μηνύματα πολλαπλά και αξιολογούνται''

    "Η ΝΔ ουδέποτε σεβάστηκε την αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καταψήφισε τους νόμους που αφορούσαν την αναβάθμισή της και θέλησε να τη μετατρέψει σε εφαλτήριο κατάκτησης κομματικών στόχων'', υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και επεσήμανε πως η κυβέρνηση αναφορικά με το δεύτερο γύρο, σε όσες περιοχές δεν υπάρχουν υποψήφιοι που υποστηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ, θα στηρίξει τους υποψηφίους που υποστηρίζονται από τις προοδευτικές δυνάμεις.

    Ως προς τα μηνύματα των εκλογών ο κ. Πρωτόπαπας μίλησε για ''πολλαπλά μηνύματα που αξιολογούνται'' καθώς ο κάθε τόπος έχει τα δικά του προβλήματα και τα πρόσωπα των υποψηφίων παίζουν έναν ιδιαίτερο ρόλο.

    Περί Καρατζαφέρη και Ψωμιάδη

    Αναφορικά με την περίπτωση της υποψηφιότητας Καρατζαφέρη, ο κ. Πρωτόπαπας σημείωσε πως τα ποσοστά του κ. Καρατζαφέρη αποτελούν την απάντηση στις λανθασμένες επιλογές της ΝΔ και ιδιαίτερα της ηγεσίας της.

    Ταυτόχρονα, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ''υπάρχει ένα θέμα, διότι με την τακτική της η ΝΔ επέτρεψε τη δημιουργία τέτοιων φαινομένων''.

    Ως προς τα αποτελέσματα του κ. Ψωμιάδη στην Θεσσαλονίκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να συνεργαστεί με όλους ανεξαιρέτως τους νομάρχες και δημάρχους, ενώ σχολιάζοντας τις πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας προεκλογικά ο κ. Πρωτόπαπας σημείωσε πως ''η κυβέρνηση έθεσε υπόψη των πολιτών ορισμένες απαράδεκτες συμπεριφορές του κ. Ψωμιάδη. Σεβόμαστε το αποτέλεσμα και την κρίση του ελληνικού λαού''.

    [07] Νικητής από τον α' γύρο ο Ψωμιάδης

    14/10/2002 2:04:00 μμ

    Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης θα είναι ο νομάρχης Θεσσαλονίκης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, καθώς ο συνδυασμός του ''Δύναμη για τη νομαρχία'', αναδείχθηκε πρώτος, από τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση, με ποσοστό 50,1%. Σε δηλώσεις του ο κ. Ψωμιάδης αφού ευχαρίστησε τους κατοίκους του νομού, τους συνεργάτες και τους υποψήφιους νομαρχιακούς συμβούλους του, τόνισε ότι κατά την προεκλογική εκστρατεία ξοδεύτηκαν εκατομμύρια, με στόχο να τον πλήξουν κοινωνικά και πολιτικά.

    ''Τέτοια βρώμικη επίθεση δεν έχει δεχτεί κανένας πολιτικός στη σύγχρονη πολιτική ιστορία'', επισήμανε και πρόσθεσε ότι τελικά ο πολιτικός πολιτισμός και η ενότητα επικράτησαν. ''Σήμερα διαμορφώθηκε μια μεγάλη συμμαχία ήθους και προοπτικής'', είπε, ''η νίκη μας, είναι νίκη των πολιτών και δίνει δύναμη σε όλους τους συνυποψήφιους που συνεχίζουν τον αγώνα τους, με όπλο την εντιμότητα''.

    Οι υπόλοιποι υποψήφιοι για τη νομαρχία Θεσσαλονίκης έλαβαν: ο Γρηγόρης Χατζησάββας (ΠΑΣΟΚ) 34,3%, ο Γιώργος Ρόκος (ΚΚΕ- ΔΗΚΚΙ) 8%, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος (ΣΥΝ- Οικολόγοι) 4,2%, η Μαριάννα Μπρεκάση (Αριστερά) 1,8% και ο Σάββας Γεωργιάδης (ανεξάρτητος) 1,5%.

    [08] Αναφορές των διεθνών πρακτορείων στις εκλογές

    14/10/2002 1:58:00 μμ

    Οι ελληνικές εκλογές δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν από την επικαιρότητα των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων. "Η συντηρητική αντιπολίτευση κατέγραψε σημαντικά κέρδη στις χθεσινές εκλογές, αλλά δεν κατόρθωσε να καταφέρει ''το νοκ άουτ πλήγμα'' που θα οδηγούσε τη χώρα σε βουλευτικές εκλογές", αναφέρεται σε εκτενές τηλεγράφημα του πρακτορείου Ρόιτερ. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην επικράτηση της Δεξιάς στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας και την άνοδο της άκρας δεξιάς μέσω των ποσοστών που κατεγράφησαν στην διεκδίκηση της υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, ενώ το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην εκλογική αναμέτρηση για τον δήμο της Αθήνας και την Ντόρα Μπακογιάννη.

    Παρά τη νίκη του συντηρητικού υποψηφίου στη Θεσσαλονίκη, το προβάδισμα των συντηρητικών υποψηφίων της ΝΔ στην πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και τον Πειραιά και τις νίκες τους σε πολλούς δήμους και νομαρχίες της χώρας, ο κ. Σημίτης κατόρθωσε ''να ανασάνει'' σε πολλές αναμετρήσεις που οδηγούνται στον δεύτερο γύρο, παρά τα προγνωστικά για νίκες των συντηρητικών από τον πρώτο γύρο προστίθεται στο τηλεγράφημα του πρακτορείου Ρόιτερ.

    Στο τηλεγράφημα του πρακτορείου παρατίθεται επίσης η δήλωση του Ηλία Νικολακόπουλου, σύμφωνα με την οποία ''φαίνεται ότι η αντιπολίτευση δεν είχε τα αποτελέσματα που ήθελε. Είμαστε υποχρεωμένοι να περιμένουμε άλλη μία εβδομάδα για να δούμε πώς διαμορφώνεται ο πολιτικός χάρτης της χώρας''.

    Στην επικράτηση της Δεξιάς στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας και την άνοδο της άκρας δεξιάς στην υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς αναφέρεται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε τηλεγράφημά του για τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών.

    Το πρακτορείο αναφέρει ότι αν και η Ντόρα Μπακογιάννη δεν κατόρθωσε να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, η νίκη της θεωρείται βέβαιη στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

    Ως προς τις νομαρχιακές εκλογές το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει το υψηλό ποσοστό της Φώφης Γεννηματά, το οποίο την φέρνει κοντά στον στόχο που είναι η ανάκτηση από το ΠΑΣΟΚ της υπερνομαρχίας Αθηνών-Πειραιώς.

    Το Γαλλικό Πρακτορείο υπογραμμίζει ότι το ποσοστό που συγκέντρωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ''πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και ιδρυτής κόμματος της άκρας δεξιάς το 2000'',''έχει ως αποτέλεσμα την επανεμφάνιση αυτού του πολιτικού ρεύματος για πρώτη φορά από το τέλος της δεκαετίας του '70 στην ελληνική πολιτική σκηνή''.

    Το πρακτορείο παραθέτει την εκτίμηση πολιτικού αναλυτή ότι με το ποσοστό αυτή το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη γίνεται η τρίτη σε μέγεθος πολιτική δύναμη στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας ''διασπώντας τη δεξιά''. ''Ο κ. Καρατζαφέρης απέσπασε το 24% της εκλογικής βάσης της ΝΔ'', σύμφωνα με την εκτίμηση του πολιτειολόγου Ηλία Νικολακόπουλου, που παρατίθεται στο τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    Στην εκλογική αναμέτρηση για τον δήμο της Αθήνας και την Ντόρα Μπακογιάννη επικεντρώνει το ενδιαφέρον του το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο αναφέρεται και στις επιδόσεις των υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά.

    Το Γερμανικό Πρακτορείο αναφέρει ότι ''οι δημοτικές εκλογές θεωρούνται δημοψήφισμα για την πολιτική του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος του ΠΑΣΟΚ''.

    [09] Κουβέλης: Κυρίαρχη η κομματική πόλωση

    14/10/2002 12:06:00 μμ

    "Μέσα σε ένα πολωτικό προεκλογικό κλίμα καταφέραμε να διατυπώσουμε τον αυτοδιοικητικό μας λόγο αφήνοντας το αποτύπωμα μας", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο Φώτης Κουβέλης ο οποίος όπως ανέφερε θα πει στους ψηφοφόρους του συνδυασμού του να επιλέξουν με τα δικά τους κριτήρια τι θα ψηφίσουν την επόμενη Κυριακή. Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Φώτης Κουβέλης, ο οποίος τόνισε σε χθεσινή δήλωσή του πως φαίνεται ότι θα συγκεντρώσει η δημοτική κίνηση "Αλλη Αθήνα" ένα ποσοστό πάνω από τις αρχικές προβλέψεις.

    Προβληματίζει το ποσοστό του Καρατζαφέρη

    Εξέφρασε την ανησυχία του για το ποσοστό που φαίνεται να λαμβάνει ο υποψήφιος υπερνομάρχης Γιώργος Καρατζαφέρης και επισήμανε ότι τα συμπεράσματα πρέπει να αφορούν γενικότερα την αξιολόγηση της πολιτικής ζωής και την εξέλιξή της.

    "Το μεγάλο στοιχείο και μέγεθος που πρέπει να απασχολήσει και να αξιολογηθεί είναι το ποσοστό του κ. Καρατζαφέρη, ένα ποσοστό που δεν εκφράζει μόνο δυσαρέσκεια στην επιλογή της Νέας Δημοκρατίας, με δεδομένο ότι οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι σε αυτό το ποσοστό υπάρχει και ένα 20% που προέρχεται από πολίτες οι οποίοι ανήκοπυν σε διάφορους κομματικούς χώρους". Τόνισε ότι αυτό είναι ένα ενδιαφέρον στοιχείο που δεν πρέπει να φύγει από την πολιτική προσοχή του οποιουδήποτε.

    [10] Τσοβόλας: Συνεχίζουμε τον αγώνα

    14/10/2002 2:13:00 πμ

    Τα θετικά αποτελέσματα των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών μας δίνουν δύναμη και κουράγιο, να συνεχίσουμε ανυποχώρητοι τον πολιτικό αγώνα, για μια άλλη δημοκρατική και προοδευτική πορεία της χώρας, που θα υπηρετεί τους πολίτες και θα δίνει ελπίδα στους νέους, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας. Σήμερα, ανέφερε, ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού λαού, ενέκρινε την κοινή δράση των ριζοσπαστικών προοδευτικών δυνάμεων και μας έδωσε το μήνυμα της συνέχισης, με συνέπεια των προσπαθειών, για τη δημιουργία του αντινεοφιλελεύθερου προοδευτικού μετώπου. Ο κ. Τσοβόλας τόνισε ότι οι μονομάχοι του δικομματισμού έκαναν μια επικίνδυνη προσπάθεια για τεχνητή πόλωση, παίζοντας με ακροδεξιά πυροτεχνήματα.

    Δεν τίθεται θέμα ακροδεξιάς απειλής

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ τόνισε ότι την επόμενη Κυριακή δοκιμάζεται η κοινωνία. "Ηρθε η ώρα ο ελληνικός λαός να βγάλει τα δεσμά του δικομματισμού και της υποτέλειας και να πάρει στα χέρια του τις τύχες του", είπε.

    Το ΔΗΚΚΙ, τις επόμενες ημέρες, θα συγκαλέσει το αρμόδιο συλλογικό όργανο, για να αξιολογήσει τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και να καθορίσει τη θέση του, για τη δεύτερη Κυριακή.

    Ερωτηθείς για το αποτέλεσμα του συνδυασμού του κ. Καρατζαφέρη και όσα ακούγονται για την ακροδεξιά επεσήμανε ότι "τα περί ακροδεξιάς πυροτεχνήματα που εκτοξεύτηκαν τις τελευταίες μέρες από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι απαράδεκτα. Στην Ελλάδα δεν τίθεται θέμα ακροδεξιάς απειλής και καλώ την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που έχει δημιουργήσει αυτό το κλίμα, να σταματήσει να παίζει με τη φωτιά", είπε ο κ. Τσοβόλας.

    [11] Χαλβατζής: Ξεπεράσαμε το δικομματισμό

    14/10/2002 2:06:00 πμ

    Για αθλιότητες των δημοσκοπήσεων των τελευταίων εβδομάδων, μίλησε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Χαλβατζής σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών. Ο κ. Χαλβατζής επεσήμανε ότι η συμπαράταξη της οποίας ηγήθηκε ξεπέρασε τις μυλόπετρες του δικομματισμού, τους εκβιασμούς, τα διλήμματα και τον πακτωλό των χρημάτων, καθώς επίσης και την αδιαφορία από τα ΜΜΕ. Επίσης, τόνισε ότι "αντιμετωπίζουμε με αγωνιστική αισιοδοξία το αύριο", ενώ υποσχέθηκε νέους αγώνες μιας και τα προβλήματα από την επόμενη κιόλας μέρα των τελικών αποτελεσμάτων και του β' γύρου των εκλογών θα είναι παρόντα.

    [12] Μπαλί:Ερευνες για τον εντοπισμό των δραστών

    14/10/2002 3:57:00 μμ

    Σοκ έχει προκαλέσει στη διεθνή κοινότητα η πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το Σάββατο στο Μπαλί της Ινδονησίας. Σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό 190 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 300 τραυματίστηκαν και δεκάδες αγνοούνται. Μεταξύ των θυμάτων, βρίσκονται πολλοί τουρίστες στην πλειοψηφία τους, Αυστραλοί. Παρά το ότι μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης, οι αρχές της Αυστραλίας, εκτιμούν ότι πρόκειται για έργο ισλαμιστών που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα.

    Δυο Ελληνες αγνοούμενοι και ένας τραυματίας σύμφωνα με το υπ. Εξωτερικών

    Την κατηγορηματική καταδίκη της ελληνικής κυβέρνησης για την τρομοκρατική επίθεση στο Μπαλί που είχε πολλά ανθρώπινα θύματα εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας.

    Το υπουργείο Εξωτερικών, σε συνέχεια σχετικής πρωτοβουλίας της ΕΕ, συστήνει στους Ελληνες πολίτες να αποφεύγουν να επισκέπτονται την περιοχή. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία υπάρχει ένας Ελληνας τραυματίας, ένας αγνοούμενος Ελληνας πολίτης με σουηδικό διαβατήριο και ένας αγνοούμενος Ελληνας ομογενής απο την Αυστραλία.

    Σύμφωνα παντως με κατάλογο που δημοσίευσε η εφημερίδα The Jakarta Post μεταξύ των νεκρών είναι ο Έλληνας ομογενής, Ντέϊβιντ Μαχαιρίδης ενώ τραυματισμένοι στο νοσοκομείο του Μπαλί, νοσηλεύονται η 27χρονη ομογενής από τη Μελβούρνη Σοφία Καραγιάννη και ο Έλληνας Ιωάννης Καλιγάς από την Κρήτη.

    Στο Μπαλί μετέβη ο προξενικός απεσταλμένος της ελληνικής πρεσβείας στην Τζακάρτα για να ερευνήσει από κοντά το όλο θέμα.

    Μεγάλο πλήγμα για την Αυστραλία

    Tα περισσότερα θύματα της επίθεσης, ήταν Αυστραλοί υπήκοοι.

    Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τζον Χάουαρντ, κήρυξε την ερχόμενη Κυριακή, ημέρα εθνικού πένθους και ενημέρωσε την βουλή ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί νεκροί 14 Αυστραλοί και περίπου 220 αγνοούνται.

    Για έντεκα νεκρούς και 16 αγνοούμενους κάνει λόγο και η Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με δηλώσεις του Βρετανού πρεσβευτή στη Τζακάρτα, Ρίτσαρντ Γκόζνι.

    Τρεις Γάλλοι υπήκοοι είναι σοβαρά τραυματισμένοι σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρχει και ένας νεκρός.

    Φόβοι για χτύπημα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

    ''Δειλή πράξη που στοχεύει στην πρόκληση χάους και τρόμου'', χαρακτήρισε την επίθεση στο Μπαλί, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και κάλεσε τους Αμερικανούς υπηκόους να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τη χώρα. Παράλληλα, εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τον αυστραλιανό λαό στις δύσκολες στιγμές που περνά.

    Η κυβέρνηση της Ινδονησίας προειδοποίησε σήμερα ότι οι τρομοκράτες είναι πιθανό να επιτεθούν σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις φυσικού αερίου της χώρας.

    Φόβους εξέφρασε και ο η πρόεδρος των Φιλιππίνων Γκλόρια Μακαπαγκάλ Αρόγιο, η οποία δήλωσε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις σε ολόκληρη τη χώρα έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

    Κατηγορούν την Αλ Καίντα

    Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την επίθεση στο Μπαλί και η αστυνομία δεν έχει προβεί σε καμία σύλληψη.

    Μετά από μία πρώτη εκτίμηση των γεγονότων, οι υπουργοί Εξωτερικών της Αυστραλίας και της Νέα Ζηλανδίας, κατηγόρησαν τοπικές ισλαμικές οργανώσεις για τις δύο εκρήξεις, που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ-Καιντα του Οσαμα-Μπιν-Λάντεν.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε ότι οι χώροι που επελέγησαν ως στόχοι, δεν αφήνουν αμφιβολίες ότι για τις εκρήξεις ευθύνονται τρομοκράτες

    ''Η οργάνωση για την οποία ανησυχούμε πολύ στην Ινδονησία είναι η Τζαμάα Ισλαμίγια (JI), που ασφαλώς έχει πολλούς δεσμούς με την Αλ Κάιντα'', είπε, χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι τρομοκράτες της JI είναι γνωστό πως εκπαιδεύτηκαν στο Αφγανιστάν.

    Η Αυστραλία εξέδωσε ήδη ταξιδιωτική οδηγία για την Ινδονησία.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας που εξέδωσε και αυτή με τη σειρά της ταξιδιωτική οδηγία συμβουλεύοντας τους πολίτες της χώρας να μην επισκεφθούν το Μπαλί ενώ συμβούλευσε όσους βρίσκονται ήδη εκεί να τηρούν χαμηλούς τόνους και να παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις.

    Αυστραλοί και Αμερικανοί συμμετέχουν στις έρευνες

    Στο Μπαλί έχουν ήδη μεταβεί Αυστραλοί αστυνομικοί αλλά και πράκτορες του FBI, οι οποίοι θα προσφέρουν τεχνική βοήθεια και θα συνεργαστούν με την αστυνομία της Ινδονησίας.

    Νωρίτερα, η αστυνομία του Μπαλί, ανακοίνωσε ότι έχει στα χέρια της λίστα υπόπτων που συνδέονται με την επίθεση του Σαββάτου.

    ''Εχουμε στα χέρια μας ονόματα που μπορούν να μας οδηγήσουν σε κάποιο δρόμο για τη διελεύκανση της υπόθεσης αυτής " δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, αρνούμενος ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

    [13] Νίκησε η αποχή στη Σερβία - Ακυρες οι εκλογές

    14/10/2002 7:46:00 μμ

    Εκτακτη τροποποίηση του εκλογικού νόμου, που προβλέπει ποσοστό συμμετοχής ανώτερο του 50% στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Σερβία, ζήτησε ο ΟΑΣΕ μετά την ακύρωση της χθεσινής ψηφοφορίας λόγω της μικρής συμμετοχής των ψηφοφόρων. "Ο νόμος αυτός θα πρέπει να τροποποιηθεί εκτάκτως", δήλωσε ο Νικολάι Βουλσάροφ, επικεφαλής της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στη Σερβία για την επιτήρηση των προεδρικών εκλογών.

    Στις αδιάκοπες διαμάχες και φιλονικίες ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα, που απογοήτευσαν τους ψηφοφόρους απέδωσε σήμερα την αποτυχία της χθεσινής ψηφοφορίας το Συμβούλιο της Ευρώπης.

    Μποϋκοτάζ από τον υπερεθνικιστή Σέσελι

    Βόισλαβ Κοστούνιτσα

    Το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές "δείχνει σαφώς ότι οι ψηφοφόροι έχουν απογοητευτεί από τις αδιάκοπες διαμάχες και τις φιλονικίες ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα της χώρας τους", σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Βάλτερ Σβίμερ.

    "Το να ζητάς από το λαό να μποϊκοτάρει τις δημοκρατικές εκλογές προκειμένου να αποκτήσεις βραχυπρόθεσμα πλεονέκτημα στο πολιτικό παιγνίδι δεν αποτελεί δείγμα δημοκρατικής ωριμότητας", πρόσθεσε ο Σβίμερ, αναφερόμενος στο αίτημα του υπερεθνικιστή ηγέτη Βόισλαβ Σέσελι για αποχή κατά το δεύτερο γύρο των εκλογών.

    Να σημειωθεί ότι την Κυριακή 13 Οκτωβρίου προσήλθε στις κάλπες για τον β' γύρο μόλις το 45,5% των ψηφοφόρων καθιστώντας τις εκλογές άκυρες, αφού για να θεωρηθεί έγκυρη η εκλογική διαδικασία θα έπρεπε η συμμετοχή να φθάσει τουλάχιστον στο 50% του εκλογικού σώματος, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο. Στο α΄ γύρο είχε συμμετάσχει το 55,5%.

    Το Κέντρο για τις Ελεύθερες Εκλογές και τη Δημοκρατία ανακοίνωσε ότι ο μετριοπαθής εθνικιστής Βόισλαβ Κοστούνιτσα, Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας, πήρε το 67% των ψήφων, αυξ'ανοντας κατά 700.000 τις ψήφους που απέσπασε στον α΄γύρο, έναντι 31,3% του φιλελεύθερου οικονομολόγου Μίρολιουμπ Λάμπους, που είχε απώλεια 50000 ψήφων.

    Διπλωμάτες στο Βελιγράδι επισημαίνουν ότι οι πολιτικοί θα ρίξουν τώρα το βάρος των προσπαθειών τους στην επανάληψη των εκλογών για την προεδρία και όχι στις οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται απαραίτητες για να βγει η Γιουγκοσλαβία από την διεθνή απομόνωση.

    Αντιπαράθεση Κοστούνιτσα - Τζίντζις

    Μίρολιουμπ Λάμπους

    Η αύξηση της δύναμης του Κοστούνιτσα θα χρησιμοποιηθεί, κατά γενική εκτίμηση, ως όπλο στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση του Ζόραν Τζίντζιτς.

    Ηδη το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS) ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές ταυτόχρονα με τις προεδρικές.

    Πολιτικοί αναλυτές στο Βελιγράδι εκτιμούν ότι εάν οι εκλογές για την προεδρία διεξαχθούν με τον ισχύοντα νόμο, που απαιτεί προσέλευση στις κάλπες και στο δεύτερο γύρο μεγαλύτερη του 50% των εγγεγραμμένων, τότε υπάρχει κίνδυνος νέας αποτυχίας.

    Οι προεδρικές εκλογές στη Σερβία θα πρέπει να διεξαχθούν τουλάχιστον 30 ημέρες πριν τη λήξη της θητείας - αρχές Ιανουαρίου του 2003 - του Μίλαν Μιλουτίνοβιτς.

    Εάν και τότε δεν πετύχει η εκλογική διαδικασία, χρέη προέδρου αναλαμβάνει προσωρινά η πρόεδρος της βουλής Νατάσα Μίτσιτς.

    [14] Την ανατροπή Αραφάτ ζητά ο Σαρόν

    14/10/2002 7:07:00 μμ

    Νέα έκκληση στους Παλαιστίνιους να ανατρέψουν την ηγεσία τους μετά από δύο χρόνων αιματοχυσία, απηύθυνε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριελ Σαρόν, μιλώντας στο κοινοβούλιο, ώστε να υπάρξει μια πιθανότητα να τερματιστεί η βία την επόμενη χρονιά. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός θα έχει αυτή την εβδομάδα συνομιλίες με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζωρτζ Μπους, καθώς και οι δύο χώρες εδώ και καιρό προτρέπουν τους Παλαιστίνιους να αντικαταστήσουν τους ηγέτες τους. Εν τω μεταξύ, την παραίτησή του στον Αραφάτ έδωσε ο υπεύθυνος Εθνικής Ασφάλειας, επειδή καθυστερεί η κυβερνητική ανανέωση, όπως υποσχέθηκε ο Παλαιστίνιος ηγέτης στη σημερινή σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου. Το Ισραήλ δέσμευσε 13 εκ. δολάρια που ανήκουν στους Παλαιστίνιους, ως αποζημίωση για το θάνατο ισραηλινού στρατιώτη.

    [15] Νέα εμφάνιση του Οσάμα μπιν Λάντεν

    14/10/2002 5:12:00 μμ

    Ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ-Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν χαιρετίζει τις επιθέσεις εναντίον γαλλικού δεξαμενόπλοιου στην Υεμένη και εναντίον αμερικανών πεζοναυτών στο Κουβέιτ, σύμφωνα με δήλωσή του, που μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο αλ-Τζαζίρα. ''Η ηρωική επιχείρηση στο Κουβέιτ αποδεικνύει το μέγεθος του κινδύνου που απειλεί τις αμερικανικές δυνάμεις στις ισλαμικές χώρες'', επισημαίνεται στην ανακοίνωση και προσθέτει ότι σε αυτό το στάδιο προτεραιότητα στον πόλεμο πρέπει να δοθεί στις επιθέσεις εναντίον των απίστων, των Αμερικανών και των Εβραίων, που δεν έχουν σταματήσει την αδικία τους. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο η δήλωση αυτή του σαουδάραβα τρομοκράτη εμφανίστηκε σε δύο ισλαμικές ηλεκτρονικές διευθύνσεις με ημερομηνία 12 Οκτωβρίου.

    [16] Η Βρετανία επιβάλλει τον άμεσο έλεγχο στη Β. Ιρλανδία

    14/10/2002 5:08:00 μμ

    Την αναστολή της επ' αόριστον λειτουργίας όλων των ημι-αυτόνομων βορειο-ιρλανδικών θεσμών αποφάσισε η βρετανική κυβέρνηση. Η απόφαση πάρθηκε, σύμφωνα με τον υπουργό αρμόδιο για τη Βόρεια Ιρλανδία Τζον Ρέιντ, καθώς μία υπόθεση κατασκοπείας έχει οδηγήσει την εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία στη σοβαρότερη πολιτική κρίση από την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας το 1998.

    Η Βόρεια Ιρλανδία βρίσκεται ''σε ένα αδιέξοδο, ας ελπίσουμε μικρής διάρκειας'', δήλωσε ο Τζον Ρέιντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

    Η τέταρτη κατά σειρά απόφαση αναστολής

    "Ελπίζω ότι η απόφαση θα δώσει μία ανάσα και μία ευκαιρία για την αύξηση της ισχύος και την ανάκτηση της αξιοπιστίας πριν προχωρήσει αυτή η ειρηνευτική διαδικασία", πρόσθεσε.

    Η βρετανική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο πλαίσιο που έθεσε η ειρηνευτική συμφωνία του 1998 και οι εκλογές για τη Συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας που έχουν προγραμματισθεί για τον ερχόμενο Μάιο θα διεξαχθούν κανονικά, είπε ο Βρετανός υπουργός. Παρά το ότι πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά αναστολή της λειτουργίας της Συνέλευσης της Βόρειας Ιρλανδίας και άλλων θεσμών κατανομής της εξουσίας ανάμεσα στους Προτεστάντες και τους Καθολικούς, φαίνεται ότι θα είναι και η μεγαλύτερη σε διάρκεια. Η εύθραυστη ανακωχή ανάμεσα στα καθολικά και τα προτεσταντικά κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας έπνεε τα λοίσθια, οι κατηγορίες για κατασκοπεία που διατυπώθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου εναντίον του IRA αποδείχθηκαν η χαριστική βολή. Το Κόμμα των Ενωτικών αποχώρησε την περασμένη εβδομάδα από τη Συνέλευση, ενώ αναμένονταν και άλλες αποχωρήσεις εάν δεν απεπέμπετο το Σιν Φέιν από τους βορειο-ιρλανδικούς θεσμούς.

    Μετά τη σημερινή απόφαση το υπουργείο Βόρειας Ιρλανδίας της βρετανικής κυβέρνησης αναλαμβάνει τη διαχείριση των υποθέσεων της επαρχίας μέχρι νεωτέρας.

    [17] Δέκα νεκροί λόγω ψύχους στη Μόσχα

    14/10/2002 1:02:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες τρεις ημέρες στη Μόσχα λόγω του ψύχους, καθώς η θερμοκρασία έχει πέσει κάτω από το μηδέν, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν άστεγοι. Η υπηρεσία Πρώτων Βοηθειών της ρωσικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε επίσης ότι άλλα 62 άτομα μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με υποθερμία. Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του μήνα 32 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μόσχα, λόγω του ψύχους.

    [18] Η ελληνική φέτα προστατευόμενο προϊόν

    14/10/2002 5:27:00 μμ

    Την οριστική προστασία της ονομασίας της φέτας αποφάσισε σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε σήμερα με γραπτή διαδικασία κοινοτικό κανονισμό με τον οποίο κατοχυρώνεται τελεσίδικα η φέτα ως προϊόν "Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης" (ΠΟΠ). Σύμφωνα με τον κανονισμό, η φέτα μπορεί να παράγεται μόνο σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας με αυστηρή τήρηση των προδιαγραφών του προϊόντος.

    Προθεσμία πέντε ετών για αλλαγή ονομασίας

    Στους παραγωγούς των άλλων κρατών -μελών ή στους παραγωγούς που δεν τηρούν τις προδιαγραφές δίνεται ανώτατη προθεσμία πέντε ετών, προκειμένου να αλλάξουν την ονομασία ή να σταματήσουν την παραγωγή.

    Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση κανονισμού της Επιτροπής είχε αρχικά συζητηθεί από την κανονιστική επιτροπή της ΕΕ, η οποία δεν κατέληξε σε απόφαση, λόγω μη σχηματισμού της αναγκαίας ειδικής πλειοψηφίας. Το ίδιο αποτέλεσμα διαπιστώθηκε και στη σύνοδο του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας του Ιουνίου με αποτέλεσμα, όπως προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία, να ανατεθεί στην Επιτροπή να υιοθετήσει το σχετικό κανονισμό.

    [19] Με στόχο την νίκη η Εθνική Ελπίδων

    14/10/2002 7:16:00 μμ

    Με στόχο να επιβεβαιώσει τον τίτλο του φαβορί για την πρώτη θέση στον όμιλο της, η εθνική μας ομάδα των Ελπίδων, υποδέχεται αύριο (20.00) στο "Νίκος Γκούμας" την Αρμενία. Πρόκειται για το τρίτο παιχνίδι των προκριματικών για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και όπως επεσήμανε ο Στέλιος Μανωλάς, στόχος είναι οι τρεις βαθμοί, που θα επιτρέψουν στον ομοσπονδιακό τεχνικό να κάνει λόγο για πρόκριση στα τελικά της διοργάνωσης.

    Ο Μανωλάς που αν και "νέος" στην εθνική, δείχνει ότι έχει όλες τις δυνατότητες για μία σπουδαία καριέρα, κάλεσε σήμερα τον Τάσο Λυκούδη του Ολυμπιακού, ο οποίος αντικατέστησε τον Γιώργο Φωτάκη του Αιγάλεω, που είναι τιμωρημένος, καθώς στο παιχνίδι με την Ουκρανία συμπλήρωσε δύο κίτρινες κάρτες.

    Οσον αφορά τώρα στα πλάνα του, ενόψει του αυριανού αγώνα, ο Μανωλάς τόνισε ότι δεν πρόκειται να γίνουν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με την ομάδα που παρέταξε στην Ουκρανία, καθώς όπως υποστήριξε "δεν χρειάζονται αλλαγές σε μία ομάδα που πηγαίνει καλά".

    Από την πλευρά τους, οι Αρμένιοι που στο μοναδικό παιχνίδι που έχουν παίξει, αναδείχθηκαν ισόπαλοι με την Ουκρανία, θα παραταχθούν στο "Νίκος Γκούμας" με στόχο ένα θετικό αποτέλεσμα, που θα τους επιτρέψει να ελπίζουν για την συνέχεια.

    [20] Δεν υπάρχει θέμα Ρεχάγκελ για την ΕΠΟ

    14/10/2002 7:09:00 μμ

    Ψήφο εμπιστοσύνης στον προπονητή της εθνικής ομάδας των ανδρών, Οτο Ρεχάγκελ, έδωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βασίλης Γκαγκάτσης, σχεδόν δύο 24ωρα μετά τη δεύτερη σερί ήττα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος για τα προκριματικά του Euro 2004. "Δεν υπάρχει θέμα Ρεχάγκελ", είπε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ ο "ισχυρός" άνδρας της ομοσπονδίας, ρίχνοντας τις ευθύνες στους διεθνείς ποδοσφαιριστές: "Δεν υπάρχει για αυτούς καμία δικαιολογία. Ίσως τελικά αυτό να είναι το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αλλά δεν δικαιολογείται με τίποτα αυτή η διαφορά από το πρώτο ημίχρονο σε σχέση με το δεύτερο", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γκαγκάτσης.

    [21] Η Βραζιλία Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στο βόλει

    14/10/2002 6:59:00 μμ

    Το τελευταίο ταγκό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος βόλεϊ είχε ρυθμό... σάμπας (ο οποίος κράτησε "ξύπνιο" ως το πρωί το ήδη δραστήριο Μπουένος Αϊρες) αφού οι Βραζιλιάνοι κατέκτησαν, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, το τίτλο επικρατώντας στον τελικό της Ρωσίας με 3-2 (23-25, 27-25, 25-20, 23-25, 15-13). Η ''Σελεσάο'' έγινε πλέον η μοναδική χώρα που έχει κατακτήσει μουντιάλ στα τρία πιο δημοφιλή ομαδικά αθλήματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ) αν και το βόλεϊ είναι εδώ και χρόνια το νούμερο ένα σπορ στη χώρα, αφού το ποδόσφαιρο για τη Βραζιλία δεν θεωρείται άθλημα αλλά θρησκεία...

    O Τζιοβάνι Φαρινάτσα Γκάβιο o εκτελεστής

    Στον συναρπαστικότερο τελικό όλων των εποχών (πρώτη φορά στην ιστορία κρίθηκε στο τάι μπρέικ) μίλησε η τεράστια κλάση του μεγάλου Τζιοβάνι. Αν και δεν ξεκίνησε βασικός, και πήρε μόλις τρεις πόντους στο παιχνίδι, όλοι ήταν μετά το 10-10 του τάι μπρέικ! Οταν οι συμπαίκτες του είχαν αρχίσει να ''λυγίζουν'' στην αντεπίθεση των Ρώσων, ο Τζιοβάνι Φαρινάτσα Γκάβιο (όπως είναι ολόκληρο το όνομά του) με ένα απίθανο μπλοκ έφερε την ομάδα του στο 14-13 του τάι μπρέικ και στη συνέχεια με ένα εκπληκτικό σερβίς-άσο πάνω στην πλάγια γραμμή, έδωσε τον τίτλο στην ομάδα του, παίζοντας τον ρόλο του... Ρονάλντο.

    Πρόκειται για μία ιδιοφυΐα του παγκόσμιου βόλεϊ, με μεγάλη καριέρα στην Ιταλία για χρόνια (παίζει τώρα στη χώρα του και στη Μπανέσπα) που έδειξε για μία ακόμα φορά πως οι μεγάλοι παίκτες είναι για τα μεγάλα παιχνίδια. Ως τώρα είχε ως μεγαλύτερη στιγμή στην πλούσια συλλογή μεταλλίων του, το χρυσό στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης το 1992.

    Αξιοι συμπαραστάτες του, ο εκπληκτικός αρχηγός Νάλμπερτ Μπιτενκούρτ, ο μπλοκέρ Γκουστάβο Αντρες, ο ακραίος Γκιλμπέρτο Γκοντόι Φίλιο (πιο γνωστός ως ''Γκίμπα'') αλλά και το νέο απόκτημα του Παναθηναϊκού, επίσης ακραίος, Αντρέ Νασιμέντο, ενώ από τους Ρώσους εκτός του συνήθη ύποπτου Ρόμαν Γιάκοβλεφ, μεγάλο παιχνίδι έκαναν και ο Τετιούκιν με τον Αμπράμοφ.

    Μπερνάντο Ρεζέντε: ''Ηταν κάτι που μας έλειπε ''

    Οι Βραζιλιάνοι ''χτυπούσαν'' από τα άκρα (70 πόντους πήραν από εκεί) ενώ άγγιξαν το τέλειο στην υποδοχή (72%), σε αντίθεση με τη Ρωσία που βασίστηκε στο εκπληκτικό μπλόκ της (15 έναντι 8) αλλά πλήρωσε την κακή υποδοχή (44%) που είχε στα απίστευτα σερβίς-καρφιά των αντιπάλων της.

    Η νέα παγκόσμια πρωταθλήτρια που είχε τελικά και τη συμπαράσταση των Αργεντίνων πήρε ρεβάνς από τους Ρώσους για την ήττα της τόσο στον τελικό του Γουόρντ λίγκ πριν από δύο μήνες στη Βραζιλία, όσο και για αυτήν στον τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου του 1982 και πάλι στο Μπουένος Αϊρες (από τη Σοβιετική Ενωση τότε) και πλέον ετοιμάζεται για το νέο επόμενο μεγάλο ραντεβού τους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004.

    ''Είμαι ευτυχισμένος που μετά το ποδόσφαιρο, ήρθε ένα ακόμα μουντιάλ στην πατρίδα μας. Ηταν κάτι που μας έλειπε και νομίζω το αξίζαμε'' είπε μεταξύ άλλων ο Βραζιλιάνος ομοσπονδιακός τεχνικός Μπερνάντο Ρεζέντε, ο οποίος το 1982 ήταν ο δεύτερος υποδοχέας της Βραζιλίας στον τελικό κόντρα στη Σοβιετική Ενωση.

    ''Η Βραζιλία έπαιξε θαυμάσια, αλλά θα προτιμούσαμε να είχαν παίξει επαγγελματίες και ουδέτεροι επόπτες'' πέταξε τη... χολή του ο Ρώσος συνάδελφός του Γκενάντι Σιπούλιν ξεχνώντας πως οι Αργεντίνοι επόπτες έδωσαν δύο καθοριστικούς πόντους στην ομάδα του στα σέτ που κέρδισε, ενώ η μπάλα είχε σκάσει καθαρά μισό μέτρο έξω.

    ΒΡΑΖΙΛΙΑ (Ρεζέντε): Ενρίκε 7, Λίμα 1, Γκίμπα 18, Νασιμέντο 6, Μπίτενκουρτ 23, Αντρές 9, Σέρτζιο (λίμπερο)/ Αλλαγές: Τζιοβάνι 3, Ροντρίγκες 14, Σαντάνα, Γκαρσία 3.

    ΡΩΣΙΑ (Σιπούλιν): Κχαμούτσκιν 3, Αμπράμοφ 16, Τετιούκιν 22, Γιάκοβλεφ 14, Εγκόρτσεφ 12, Κουλέτσοφ 6, Μίτκοφ (λίμπερο)/ Αλλαγές: Ολικχβερ 2, Ουσάκοφ, Κχτέι, Κοράσεφ, Γκερασίμοφ 2.

    Η τελική κατάταξη στο Κοσμοβόλεϊ έχει ως εξής: 1) Βραζιλία, 2)Ρωσία, 3)Γαλλία, 4)Γιουγκοσλαβία, 5)Ιταλία, 6)Αργεντινή, 7)Ελλάδα, 8)Πορτογαλία, 9)Ιαπωνία, 10)Ολλανδία, 11) Πολωνία, 12) ΗΠΑ, 13) Βουλγαρία, 14)Κίνα, 15)Τσεχία, 16)Ισπανία, 17)Καναδάς, 18)Βενεζουέλα, 19)Αυστραλία, 20)Κροατία, 21)Κούβα, 22)Αίγυπτος, 23)Τυνησία, 24)Καζακστάν.

    [22] Συνάντηση Σιράκ- Αγγελοπούλου για ολυμπιακή προετοιμασία

    14/10/2002 7:05:00 μμ

    Ιδιαίτερης σημασίας για την προβολή της χώρας και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αποτελεί η συνάντηση της προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής ''Αθήνα 2004'' Γιάννας Αγγελοπούλου, με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, στο Παρίσι. Η κ. Αγγελοπούλου, αύριο, στις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) θα βρεθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων, όπου θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τον Γάλλο πρόεδρο για την πορεία της Ολυμπιακής προετοιμασίας, την πρόοδο των αθλητικών έργων και των έργων υποδομής, αλλά κυρίως να του μεταδώσει το πολυσήμαντο νόημα της επιστροφής των Ολυμπιακών Αγώνων στη γενέτειρά τους.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον της γαλλικής κυβέρνησης

    Ο Ζακ Σιράκ, με την πρόσκλησή του προς την Γιάννα Αγγελοπούλου, επισημαίνει το ενδιαφέρον του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 - τους πρώτους Αγώνες που διεξάγονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά την Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση.

    Επίσης, αύριο (στις 20.15, ώρα Ελλάδας) η κ. Αγγελοπούλου θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Αθλητισμού Ζαν Φρανσουά Λαμούρ, ο οποίος υπήρξε χρυσός Ολυμπιονίκης στη σπάθη, ενώ είναι και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έχει ενημερωθεί από την Γιάννα Αγγελοπούλου για τη συνάντηση με τον κ. Σιράκ, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητήσει από την πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής να τον ενημερώσει άμεσα για τα αποτελέσματα της συνάντησης στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

    Το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελεί κομβικό σημείο για την Αθήνα και είναι χαρακτηριστικό, ότι η Επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ, με αρμοδιότητα τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, έχει εκφράσει κατά την πρόσφατη συνάντησή της με την κα Αγγελοπούλου τον ενθουσιασμό της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ενώ πρότεινε να ανακηρυχθεί το 2004 ως Ευρωπαϊκό Ετος Ολυμπιακής Παιδείας.

    Επίσης, ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, Μισέλ Μπαρνιέ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ολυμπιακή προετοιμασία και τα έργα υποδομής που πραγματοποιούνται με ευκαιρία τους Αγώνες και τα οποία θα μείνουν κληρονομιά για τις επόμενες γενιές στην Ελλάδα, όπως επεσήμανε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την κα Αγγελοπούλου, με την οποία διατηρεί στενές φιλικές σχέσεις.

    [23] SOS από το διάστημα: Οχι άλλες γαρίδες!

    14/10/2002 2:41:00 μμ

    Η Πέγκι Ουίτσον, η Αμερικανίδα αστροναύτης που διανύει την 130η μέρα της στο διάστημα, δήλωσε ότι είναι πανευτυχής που βρέθηκε να ταξιδεύει σε τροχιά γύρω από τη Γη, ωστόσο έχει σιχαθεί τις γαρίδες. Δυστυχώς για εκείνη όπως είναι φυσικό δεν προβλέπονται αλλαγές στο μενού. ''Ορισμένες φορές όταν βρίσκεσαι στο διάστημα η γεύση σου αλλάζει. Ενα από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά ήταν οι γαρίδες, αλλά εδώ επάνω δεν τις αντέχω'' δήλωσε η Ουίτσον, επιστήμων του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Ενας γρήγορος έλεγχος στα αρχεία του σταθμού αποκάλυψε ότι η Ουίτσον είχε προγραμματίσει 40 απο τα γεύματα της στο διάστημα να απαρτίζονται από γαρίδες. Μέγα λάθος....

    Δεδομενης της "ιδιομορφίας" της περίπτωσης η Ουίτσον βρήκε άλλο τρόπο για να αποφύγει το κάποτε αγαπημένο γεύμα της: τα αντάλλαξε με γεύματα των συναδέλφων της.

    ''Τα αγόρια ενθουσιάστηκαν με την ιδέα και έφαγαν εκείνα τις γαρίδες'' δήλωσε η ίδια αναφερόμενη στους Ρώσους συναδέλφους της Βαλερί Κορζούμ και Σεργκέι Τρεσιόφ.

    Τα τρία μέλη τη διαστημικής αποστολής Expedition Five έδωσαν χθες κοινή συνέντευξη τύπου μαζί τους έξι αστροναύτες του διαστημοπλοίου ''Ατλαντίς''.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 14 October 2002 - 17:14:20 UTC