Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιμένει ότι είναι ''αθώα'' η Σωτηροπούλου
  • [02] Ναί στην ολυμπιακή εκεχειρία λέει και η Ρωσία
  • [03] Σημαντικές συναντήσεις Γιαννίτση αύριο στη Λισσαβόνα
  • [04] Σύλληψη αστυνομικού για εκβιασμό και ναρκωτικών
  • [05] Καρατζαφέρης: ''Ατυχήσατε, ατυχήσατε κ. Τζαννετάκο''
  • [06] Οχι στον δικομματισμό λέει η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία
  • [07] Νικήτης ο ΠΑΟ στο Κάουνας
  • [08] Ευρωλίγκα: Ηττα Ολυμπιακού από την Ούλκερ
  • [09] Εχασε η ΑΕΚ από τη Μπαρτσελόνα
  • [10] Επέστρεψε στις προπονήσεις ο Τζιοβάνι
  • [11] ''Το βέλος και το μάτι'': ''Ιστορίες'' εμβέλειας
  • [12] Εικαστικά παιχνίδια α λα Raquel Gralheiro
  • [13] Χρώματα παραμυθιού μετακομίζουν στον καμβά
  • [14] ''Στιγμές του χρώματος''...

    [01] Επιμένει ότι είναι ''αθώα'' η Σωτηροπούλου

    17/10/2002 9:51:00 μμ

    Αρνήθηκε για άλλη μια φορά η Αγγελική Σωτηροπούλου οποιαδήποτε ανάμειξη της με τη "17Ν", ενώ φέρεται να εξέφρασε την αγανάκτησή της για το γεγονός ότι ασκήθηκαν εναντίον της συμπληρωματικές διώξεις που βασίστηκαν σε αντικρουόμενες, όπως υποστηρίζει, μαρτυρικές καταθέσεις. Νωρίτερα στις φυλακές βρέθηκαν και οι αναπληρωτές εφέτες ανακριτές Χάρης Μπίρμπος και Πάνος Πετρόπουλος, οι οποίοι έδωσαν προθεσμία για την Τρίτη στους Κώστα Τέλιο και Διονύση Γεωργιάδη για να απολογηθούν. Αύριο συμπληρωματική κατάθεση αναμένεται να δώσει και ο Νίκος Παπαναστασίου.

    Την Τρίτη οι απολογίες Τέλιου και Γεωργιάδη

    Σε βάρος του νεαρότερου μέλους της 17Ν Διονύση Γεωργιάδη απαγγέλθηκε συμπληρωματική κατηγορία που αφορά την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του ταμία της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος στο Παγκράτι κατά τη διάρκεια της ληστείας που είχε κάνει η 17Ν το 1998.

    Ο Κώστας Τέλιος καλείται να δώσει διευκρινιστικές απαντήσεις στον εφέτη ανακριτή όσον αφορά τη συμμετοχή του στην κλοπή όπλων από το στρατόπεδο Συκουρίου και στην εκτόξευση ρουκέτας κατά του αυτοκινήτου του κ. Γιάννη Παλαιοκρασσά.

    Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΝΕΤ η πολύκροτη δίκη αναμένεται να αρχίσει στις αρχές της άνοιξης του 2003 και σε αυτήν θα θα παραστούν Αμερικανοί και Τούρκοι διπλωμάτες, ενώ επιζώντες βομβιστικών επιθέσεων και συγγενείς θυμάτων της 17Ν προτίθεται να παραστούν ως πολιτικώς ενάγοντες.

    Τι είχε πει η Σωτηροπούλου στην απολογία της

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αγγελική Σωτηροπούλου υποστήριξε στην απολογία που έδωσε στον κ. Ζερβομπεάκο, πριν ένα μήνα, ότι δεν έχει σχέση με ενέργειες της 17Ν και ότι δεν είχε αντιληφθεί ότι ο πρώην σύζυγός της Σάββας Ξηρός και ο σύντροφός της Δημήτρης Κουφοντίνας ήταν μέλη της οργάνωσης.

    Η Σωτηροπούλου αναφερόμενη στην έκρηξη στον Πειραιά υποστηρίζει στην απολογία της ότι εκείνο το βράδυ (29 Ιουνίου) ο Κουφοντίνας πήγε την ίδια και το παιδί σε φιλικό τους σπίτι στο Καματερό. Όπως αναφέρει η κατηγορούμενη ο Κουφοντίνας τους άφησε στο Καματερό και γύρισε στον Βαρνάβα για να συνεχίσει, όπως τους είπε, τις μελισσοκομικές του εργασίες με σκοπό να περάσει αργότερα να τους πάρει.

    Η Σωτηροπούλου αναφέρει ότι ο σύντροφός της επέστρεψε στο Καματερό γύρω στις 11.30 με 12 το βράδυ και ότι στο δρόμο για τον Βαρνάβα τους είπε ότι υπήρχε πρόβλημα με το αυτοκίνητο, τους βρήκε ταξί για να πάνε στο σπίτι τους, ενώ ο ίδιος έμεινε στο σημείο για να δει τη βλάβη.

    Η Σωτηροπούλου υποστηρίζει, επίσης, ότι ο Κουφοντίνας επέστρεψε στο Βαρνάβα, μετά από μιάμιση ώρα, πιθανότατα με ταξί και ότι την επομένη το πρωί της είπε ότι θα πάει στον Χολαργό για να πάρει το αυτοκίνητο. Σύμφωνα με την απολογία της 40χρονης, μετά τη δημοσιοποίηση του ονόματος του Σάββα Ξηρού, ο Κουφοντίνας της είπε ότι θα έφευγε από το σπίτι και θα πήγαινε δύο-τρεις μέρες στο σπίτι της Κερατέας γιατί φοβόταν μήπως είχε πρόβλημα με τη στρατολογία.

    Η Σωτηροπούλου αναφέρει σχετικά με την οικονομική της κατάσταση ότι έχει δώδεκα εκατομμύρια που κέρδισε στο Χρηματιστήριο και περίπου ένα εκατομμύριο σε τραπεζικό λογαριασμό προερχόμενο κατά το μεγαλύτερο μέρος του από το υπουργείο Πολιτισμού για την παράδοση αρχαίου αντικειμένου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ανακριτής υπέβαλε στην κατηγορούμενη ερωτήσεις για τυχόν εμπλοκή της στην δολοφονία του εφοπλιστή Κώστα Περατικού αλλά και στην εκτόξευση ρουκέτας στα γραφεία της ΕΟΚ.

    [02] Ναί στην ολυμπιακή εκεχειρία λέει και η Ρωσία

    17/10/2002 7:38:00 μμ

    Την έκκληση για ολυμπιακή εκεχειρία υπέγραψε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ που τη χαρακτήρισε πολύ σημαντική συμβολή της ελληνικής δημοκρατίας όχι μόνο στο Ολυμπιακό κίνημα αλλά και στην παγκόσμια ειρήνη. Ο παρευρισκόμενος στην τελετή υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε τη σημασία της υπογραφής του Ρώσου ομολόγου του με δεδομένη τη μεγάλη παράδοση της Μόσχας στον αθλητισμό και τη σχέση αθλητισμού και ειρήνης.

    Σύμπτωση διμερών απόψεων παρατηρεί ο Ιβανοφ

    Οι κύριοι Ιβανόφ και Παπανδρέου είχαν σήμερα συνομιλίες στη ρωσική πρωτεύουσα που αφορούσαν τις διμερείς σχέσεις, την ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2003 και διεθνή ζητήματα.

    Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στα σχέδια της συνεργασίας των δύο πλευρών ενόψει της ελληνικής προεδρίας και ειδικά για τη συνάντηση κορυφής στην Αγία Πετρούπολη που θα γίνει στο πρώτο εξάμηνο του 2003, με αφορμή επίσης και τον εορτασμό των 300 χρόνων από την ίδρυση της πρωτεύουσας του Πέτρου του Μεγάλου.

    Ο κ.Ιβανόφ χαρακτήρισε πολύ υψηλό το επίπεδο των ελληνορωσικών σχέσεων ενώ έκανε λόγο για ένα μεγάλο βαθμό σύμπτωσης για κρίσιμα διεθνή ζητήματα όπως το Ιράκ, το Μεσανατολικό, το Αφγανιστάν και το εμπόριο ναρκωτικών από αυτή τη χώρα και τα Βαλκάνια. Μόσχα και Αθήνα συμφώνησαν να συνεργαστούν στο μέλλον σ' αυτά τα ζητήματα.

    Μιλώντας για την κατάσταση στα Βαλκάνια, ο κ.Ιβανόφ τη χαρακτήρισε ανησυχητική και υπογράμμισε ότι χρειάζονται πολιτικά και οικονομικά μέτρα για τη σταθεροποίηση της περιοχής.

    [03] Σημαντικές συναντήσεις Γιαννίτση αύριο στη Λισσαβόνα

    17/10/2002 8:27:00 μμ

    Στη Λισαβόνα έφθασε το απόγευμα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, ο οποίος θα έχει αύριο συνάντηση με τον Πορτογάλο ομόλογό του Κάρλος Κόστα Νέβες, για να συζητήσουν διμερή θέματα ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα. Τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν θεσμικά ζητήματα, το μέλλον της Ευρώπης, τη διεύρυνση και τα δημοσιονομικά, καθώς και την κοινή πολιτική σε θέματα γεωργίας και αλιείας. Αύριο ο κ. Γιαννίτσης θα συναντηθεί, επίσης, και με τον Πορτογάλο υπουργό Εξωτερικών Μάρτινς ντα Κρουζ.

    Περί διεύρυνσης Ε.Ε.

    Η Ελλάδα, δήλωσε ο κ. Γιαννίτσης, θεωρεί την ολοκλήρωση της διεύρυνσης ως βασική προτεραιότητα για την επερχόμενη προεδρία της, τόσο σε σχέση με τις δέκα χώρες των οποίων η ένταξη έχει ήδη εγκριθεί, όσο και για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία που έπονται για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Όσον αφορά την Τουρκία και το αίτημά της για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο κ. Γιαννίτσης δήλωσε ότι η Ελλάδα θεωρεί πως πρέπει να αντιμετωπισθεί ισότιμα και ότι η χώρα μας ενδιαφέρεται και στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά το κλειδί της επιτυχίας για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας αυτής ανήκει στην ίδια. "Ο δρόμος για τη διεύρυνση δεν είναι εύκολος" υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

    Ο κ. Γιαννίτσης, επίσης, επισημαίνοντας τις δυσκολίες που συνεπάγεται η διαδικασία, συνέδεσε το θέμα με την ελληνική εσωτερική πολιτική, ενόψει μάλιστα και του δεύτερου γύρου των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και προέβη στην εξής δήλωση.

    Προτεραιότητες ελληνικής προεδρίας

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου, για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, ο κ. Γιαννίτσης απάντησε, ότι εκτός από τη διεύρυνση είναι η στρατηγική ανταγωνιστικότητας στον τομέα της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, με στόχο το εαρινό συμβούλιο.

    "Σκοπός μας", είπε, "είναι να επαναφέρουμε στο προσκήνιο το πρόβλημα της απασχόλησης". Ενα άλλο θέμα που ανέφερε ο κ. Γιαννίτσης είναι η πολιτική ανάδειξη της Ευρώπης στη διεθνή σκηνή, "ώστε να αποκτήσει το βάρος που αντιστοιχεί στο μέγεθος και τη δύναμή της, ένα κρίσιμο θέμα που θα τεθεί επί τάπητος σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ" όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Επίσης, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών την Ελλάδα ενδιαφέρει η ολοκλήρωση της πολιτικής της μετανάστευσης, οι θεσμικές αλλαγές στην Ευρώπη, η αναζήτηση λύσεων σε θέματα ακανθώδη, όπως η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), ή τα θέματα χρηματοδότησης.

    Σε ερώτηση αν η Ελλάδα σκέφτεται να προωθήσει ή να εφαρμόσει κάποια πρόταση-καινοτομία κατά τη διάρκεια της προεδρίας της, ο κ. Γιαννίτσης απάντησε ότι τις προτάσεις τις κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εμείς τις στηρίζουμε. "Προς το παρόν τα υπουργεία εκπονούν τις προτάσεις τους που θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου." "Νομίζω", κατέληξε, "πως το τετράπτυχο διεύρυνση/ανταγωνισμός-απασχόληση/πολιτική παρουσία της Ευρώπης/μετανάστευση θα αποτελέσει τον κεντρικό άξονα της πολιτικής της ελληνικής προεδρίας".

    [04] Σύλληψη αστυνομικού για εκβιασμό και ναρκωτικών

    17/10/2002 11:44:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Αστυνομικός συνελήφθη από τη Διευθύνση Εσωτερικών Υποθέσεων κατηγορούμενος για εκβίαση, δωροδοκία και κατοχή ναρκωτικών. Πρόκειται για αρχιφύλακα που υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως τα στοιχεία του οποίου όμως δεν ανακοινώθηκαν από την αστυνομία. Οπως έγινε γνωστό ο αρχιφύλακας συνελήφθη χθες το βράδυ στο σπίτι του στην Ηλιούπολη, όπου βρέθηκαν τρία σακουλάκια ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους 30 γραμμαρίων και ένα τσιγάρο με χασίς. Από την προανάκριση προέκυψε ότι τα τελευταία τρία χρόνια ο αστυνομικός είχε απαιτήσει και έπαιρνε συγκεκριμένα χρηματικά ποσά από διάφορα άτομα στην περιοχή Μοναστηρακίου, τα οποία πωλούσαν μεταχειρισμένα κινητά τηλέφωνα, με αντάλλαγμα να μην ελέγχει αν τα τηλέφωνα ήταν κλεμμένα. Μαζί με τον αστυνομικό συνελήφθη η φίλη και συγκάτοικός του καθώς και ένα ακόμα άτομο ιδιοκτήτης καταστήματος, στο οποίο βρέθηκαν τρία όπλα, 220 κινητά τηλέφωνα, φυσίγγια, ρολόγια και άλλα αντικείμενα, των οποίων δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει τη νόμιμη κατοχή. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα.

    [05] Καρατζαφέρης: ''Ατυχήσατε, ατυχήσατε κ. Τζαννετάκο''

    17/10/2002 9:19:00 μμ

    Αρχηγική εμφάνιση επιχείρησε να κάνει το βράδυ της Πέμπτης ο Γιώργος Καρατζαφέρης στη Θεσσαλονίκη. Μιλώντας σε ακροατήριο περίπου 2000 ατόμων, όπου κυριαρχούσε το σύνθημα "Ελλάς, Θρησκεία, Ορθοδοξία", ο κ. Καρατζαφέρης αμφισβήτησε έντονα το σημερινό πολιτικό σκηνικό, αφήνοντας παράλληλα πολλές έμμεσες αιχμές εναντίον του Κώστα Καραμανλή. Σε ό,τι αφορά στην πρόθεσή του για το β γύρο των εκλογών ο κ. Καρατζαφέρης τη συνόψισε στη φράση "Ατυχήσατε, ατυχήσατε, ατυχήσατε, κύριε Τζαννετάκο".

    Οχι στον Τζαννετάκο, ναι σε Ντόρα και Αγραπίδη

    ''Με ρωτούν τι θα ψηφίσουμε την Κυριακή'' είπε για να δώσει στη συνέχεια την απάντηση ''μα ότι ψηφίσαμε στη νομαρχία και στο δήμο Θεσσαλονίκης. Αυτό που ψηφίσαμε, αυτό το αποτέλεσμα θέλουμε. Με τη Ντόρα στην Αθήνα, με τον Αγραπίδη στον Πειραιά με τον Διονύση Χατζιδάκη στο Φάληρο''.

    Αναφερόμενος όμως στην υποψηφιότητα Τζαννετάκου είπε ''πως μπορώ να σας πω γι' αυτόν που σας έβρισε, γι' αυτόν που σας είπε για κρεματόρια, αυτόν που σας είπε ναζιστές, αυτόν που σας είπε ότι κινείστε εκτός κοινοβουλευτικού τόξου''. Και απευθυνόμενος στους ακροατές του τόνισε "ερωτώ όλους εσάς που είστε μακράν της Αθήνας, με τις δημοκρατικές διαδικασίες που θέλω να είναι το ευαγγέλιο της προσπάθειας, πείτε μου πρέπει να πω ναι στον Τζαννετάκο ή όχι;". Από το ακροατήριο ακούστηκε η απάντηση "όχι" και ο ομιλητής ανταπάντησε από το βήμα λέγοντας ''κύριε Γιάννη Τζαννετάκο ατυχήσατε, ατυχήσατε, ατυχήσατε''.

    Στην ομιλία του ο αρχηγός του ΛΑΟΣ σχολίασε το μέγεθος της συγκέντρωσης λέγοντας ότι ''αυτό εδώ δεν είναι το αυγό του φιδιού, είναι το αυγό του Κολόμβου'' και πρόσθεσε ''σήμερα εδώ, γεννιέται η δημοκρατική πατριωτική παράταξη''.

    Ο κ. Καρατζαφέρης σχολίασε επίσης τα όσα ειπώθηκαν στο Ζ' Συμπόσιο για την αρχαία Μακεδονία από ξένους επιστήμονες, οι οποίοι στις εισηγήσεις τους άφησαν αιχμές για τη σεξουαλική συμπεριφορά του βασιλιά Φίλιππου Β'. ''Πώς θα αισθανόταν οι Αμερικανοί αν Έλληνες επιστήμονες υποστήριζαν ότι ο Τζόρτζ Ουάσινγκτον ήταν ομοφυλόφιλος, οι Γάλλοι αν έλεγαν ότι ο Ναπολέων ήταν ομοφυλόφιλος και οι Αγγλοι αν έλεγαν κάτι για τον Νέλσον'', διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ενώ αναπτύσσοντας στη συνέχεια τις πολιτικές θέσεις του κόμματος του άσκησε σκληρή κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση, για την πολιτική τους σχετικά με την οικονομία, την ανάπτυξη, την Εκκλησία, την ανεργία και τους οικονομικούς μετανάστες.

    [06] Οχι στον δικομματισμό λέει η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία

    17/10/2002 8:23:00 μμ

    Να καταδικάσουν με την ψήφο τους το δικομματισμό και την πόλωση καλεί τους Αθηναίους, με νέα ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΝΑΣ προσπάθησε να αντισταθεί και γι' αυτό δέχτηκε "σφοδρή και πρωτοφανή επίθεση και προκλητικό αποκλεισμό από τα ΜΜΕ". Επίσης καταγγέλει ότι "υπήρξε όργιο ρουσφετολογίας, εκβιασμών, τρομοκρατίας και χρήσης των δημοσκοπήσεων". Μέσα σε αυτό το κλίμα η ΝΑΣ κρίνει ότι το ποσοστό που συγκέντρωσε αποτελεί ένα θετικό βήμα με προοπτική, χωρίς να αγνοεί το γεγονός ότι υπήρχαν δυνατότητες το ποσοστό να ήταν μεγαλύτερο.

    [07] Νικήτης ο ΠΑΟ στο Κάουνας

    17/10/2002 11:04:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Ακόμη μια εντυπωσιακή εμφάνιση, πρόσθεσε στο ενεργητικό του ο Παναθηναϊκός του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Οι πρωταθλητές Ευρώπης παίζοντας κατά διαστήματα εκπληκτικό μπάσκετ νίκησαν με 94-79 (ημ. 44-34) τη Ζαλγκίρις στο Κάουνας, πετυχαίνοντας τη δεύτερη νίκη τους σε ισάριθμους αγώνες, στον Β' όμιλο της Ευρωλίγκα.

    Η κριτική του αγώνα θα μπορούσε κάλλιστα να συνοψιστεί στις λέξεις "πολυφωνία" και "ευστοχία". Και μόνο το γεγονός ότι οι παίκτες του Παναθηναϊκού σούταραν με ποσοστό 78 % στα δίποντα (!) στο πρώτο ημίχρονο, δικαιολογεί απόλυτα τη διαφορά που είχαν στο 20', όταν προηγήθηκαν με 44-34.

    Παρά τις προσπάθειες των γηπεδούχων (μείωσαν σε 58-52 στο 25') οι "πράσινοι" ήταν ασυναγώνιστοι και με διαδοχικά τρίποντα κράτησαν μια διαφορά ασφαλείας (70-61 στο 32') και έφτασαν στη νίκη με το τελικό 94-79.

    Οσο για διακριθέντες, η στατιστική μιλά από μόνη της. Ο Παναθηναϊκός πέτυχε συνολικά 94 πόντους, με πέντε παίκτες του να έχουν περισσότερους από 10, προεξάρχοντος του Αλβέρτη που "σταμάτησε" στους 22 με εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας.

    [08] Ευρωλίγκα: Ηττα Ολυμπιακού από την Ούλκερ

    17/10/2002 10:33:00 μμ

    Την ήττα απο την Ούλκερ με 77-71 (ημ. 41-30) γνώρισε ο Ολυμπιακός στο γήπεδο του Κορυδαλλού για την 2η ημέρα της Ευρωλίγκα (Γ' όμιλος). Οι "ερυθρόλευκοι" βρέθηκαν να χάνουν και με 18 πόντους (52-34) αλλά χάρη σε έναν εκπληκτικό Τόμιτς (19π.) κατάφερε να ισοφαρίσει (69-69) χωρίς όμως να καταλήξει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

    Το παιχνίδι ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να ψάχνονται και έτσι καμμία δεν μπόρεσε να αποκτήσει διαφορά ασφαλείας. Ως εκ τούτου το πρώτο δεκάλεπτο έληξε με τους Τούρκους να προηγούνται με 18-17. Το δεύτερο δεκάλεπτο ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις για την Ούλκερ αφού η έμπνευση του Ονγκιουρέν να γυρίσει την άμυνα σε ζώνη απέδωσε καρπούς.

    Ετσι με ένα "άσφαιρο" εξάλεπτο του Ολυμπιακού και με τους Τούρκους να πραγματοποιούν ένα σερί 17-0 η Ούλκερ βρέθηκε μπροστά με 35-17 τέσσερα λεπτά πριν την λήξη του ημιχρόνου, το οποίο τελικά έληξε με τους Τούρκους να βρίσκονται μπροστά 41-30.

    Στο δεύτερο ημίχρονο οι "ερυθρόλευκοι", αν και βρέθηκαν να χάνουν ακόμα και με 18 πόντους στο 25' (52-34), με μπροστάρη τον αρχηγό τους Μίλαν Τόμιτς, ο οποίος είχε 11 πόντους με τρία τρίποντα, κατάφεραν με επιμέρους σκορ 24-5 να πάρουν τα ηνία του αγώνα με την λήξη του τρίτου δεκαλέπτου (58-57).

    Οι δύο ομάδες συνέχισαν χέρι-χέρι στο τέταρτο δεκάλεπτο ενώ δύο λεπτά πριν την λήξη του αγώνα ήταν ισόπαλες 69-69. Εκεί όμως οι Τούρκοι με 6 σερί πόντους ουσιαστικά "καθάρισαν" το ματς για να φτάσουν στην νίκη με το τελικό 77-71.

    [09] Εχασε η ΑΕΚ από τη Μπαρτσελόνα

    17/10/2002 9:29:00 μμ

    Τη δεύτερη ήττα της σε ισάριθμα παιχνίδια στον πρώτο όμιλο της Ευρωλίγκα γνώρισε σήμερα η ΑΕΚ. Η πρωταθλήτρια Ελλάδας έχασε 57-62 στο "Χαλκιοπούλειο" από την πανίσχυρη Μπαρτσελόνα μπροστά σε περισσότερους από 3.000 φιλάθλους που συνέρευσαν στο κλειστό της Λαμίας για να δουν το μεγάλο αυτό παιχνίδι.

    Απέναντι στην ομάδα που θεωρείται φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου στη φετινή διοργάνωση, η ΑΕΚ προσπάθησε να ελέγξει το ρυθμό και να μην επιτρέψει στους Καταλανούς να εκμεταλλευθούν την προφανή υπεροχή τους κάτω από τα καλάθια.

    Το κατάφερε στο πρώτο δεκάλεπτο, όμως στη συνέχεια η επιθετική "αφλογιστία" των παικτών του Σάκοτα και οι πόντοι των Φούτσκα, Ναβάρο και Μποντιρόγκα επέτρεψαν στη Μπαρτσελόνα να πάρει τα "ηνία" του αγώνα, φτάνοντας τη διάφορα στους 14 πόντους (32-18 στο 17').

    Το ημίχρονο έληξε 34-25 με την Ενωση να... ματώνει για κάθε πόντο. Το καλό ξεκίνημα των πρωταθλητών στην επανάληψη αποδείχθηκε απατηλό για τους φίλους της. Ενα σερί 14-0 της Μπαρτσελόνα της έδωσε "αέρα" 19 πόντων (50-31) στο 28'.

    Ομως, η ΑΕΚ δεν ήταν διατεθειμένη να παραδώσει τα όπλα. Ξεκίνησε την τελευταία περίοδο με εννέα αναπάντητους πόντους και ξαναμπήκε στο ματς, κυρίως χάρη στον πολύ καλό Ρόντρικ Μπλάκνεϊ, αλλά και τη σημαντική προσφορά των Μπετς και Ζήση (κάλυψε την... ανυπαρξία του Ρίλι).

    Μάλιστα, με πέντε συνεχόμενους πόντους του Μιχάλη Κακιούζη, η Ενωση ισοφάρισε 55-55, όμως κάπου εκεί "μίλησε" ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα, ο οποίος πέτυχε τους τελευταίους επτά πόντους της ομάδας του και της χάρισε τη νίκη με 62-57.

    [10] Επέστρεψε στις προπονήσεις ο Τζιοβάνι

    17/10/2002 10:30:00 μμ

    Στους κανονικούς ρυθμούς προπονήσεων μπήκε σήμερα ο Τζιοβάνι και έθεσε εαυτόν στη διάθεση του Γιάννη Κόλλια για την κρίσιμη αναμέτρηση της προσεχούς Τετάρτης με την Μάντσεστερ. Αύριο αναμένεται να προπονηθεί κανονικά και ο Αλεξανδρής. Αισιοδοξία υπάρχει στο ιατρικό τιμ και για τον Στέλιο Βενετίδη που έκανε θεραπεία λόγω σύσπασης προσαγωγών. Εκτιμάται πως ο διεθνής αμυντικός θα είναι κανονικά στην αποστολή του Ολυμπιακού για το μεγάλο παιχνίδι με τη Μάντσεστερ. Μικροπρόβλημα προέκυψε και με τον Ελευθερόπουλο που επίσης ακολούθησε θεραπεία, αλλά δεν τίθεται θέμα μη συμμετοχής του στο παιχνίδι της Τετάρτης. Στο μεταξύ, αύριο θα αποφασιστεί ο τόπος (Περιστέρι ή Ρέντη) διεξαγωγής του σαββατιάτικου (16.30) φιλικού με τον Ατρόμητο.

    [11] ''Το βέλος και το μάτι'': ''Ιστορίες'' εμβέλειας

    17/10/2002 8:38:00 μμ

    "Το βέλος και το μάτι" ειναι ο τίτλος της έκθεσης του Ζάφου Ζαγοράκη, λέκτορα στη Σχολή Καλών Τεχνών ο οποίος έπειτα από πέντε ατομικές εκθέσεις μέσω των οποίων ασχολήθηκε με τα περισκόπια, τις πηγές και τις δέσμες φωτός, αυτή τη φορά την προσοχή του αιχμαλωτίζει η εμβέλεια. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα ζωγραφικά και κατασκευές που έχουν σχέση με την εμβέλεια διαφόρων πηγών. Μηχανισμοί, σχέδια και προσωρινές δράσεις που περιγράφουν χώρους. Οι χώροι αυτοί οριοθετούνται από πηγές ήχου, φωτός, θερμότητας, εκπομπών σήματος ή ρίψεων. Είναι το σημείο όπου ο θόρυβος γίνεται ψίθυρος, εκεί που η θερμότητα λιώνει τον πάγο, εκεί που χάνεται το οπτικό πεδίο ή το σήμα ή η εικόνα... Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 23 Οκτωβρίου στην γκαλερί a.antonopoulou.art (Aριστοφάνους 20, 4oς όροφος, Ψυρρή) και θα διαρκέσει έως τις 16 Νοεμβρίου.

    [12] Εικαστικά παιχνίδια α λα Raquel Gralheiro

    17/10/2002 7:50:00 μμ

    Πολύχρωμα υφάσματα, ζωγραφισμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην μπορεί κανείς να διακρίνει που αρχίζει η ζωγραφική και που μένει το ύφασμα ανέγγιχτο, τι είναι μπρος και τι πίσω. Πολύχρωμα κουτιά, μέσα στα οποία εγκλωβίζονται ζωγραφισμένα σκαθάρια, μέλισσες, κινητά τηλέφωνα ή καφετιέρες. Αλλού το περιεχόμενο των κουτιών είναι μικρά πλαστικά αντικείμενα και η ζωγραφική υποχωρεί στο φόντο. Ένα πράγμα παραμένει σταθερό: το παιχνίδι της Raquel Gralheiro, που κάνει το θεατή να αναρωτιέται τι είναι ζωγραφισμένο και τι όχι. Η Gralheiro "άρτι αφιχθείσα" από την Πορτογαλία παρουσιάζει τη δουλειά της γεμάτη φρεσκάδα, χρώμα και χιούμορ στην αίθουσα τέχνης "Diana Gallery Down Town", (Αρμοδίου 10, Βαρβάκειος Πλατεία), έως τις 9 Νοεμβρίου.

    Στις εικόνες που μας δείχνει η καλλιτέχνης το κυριότερο στοιχείο είναι το θέμα και η στήριξη της ιστορίας, που έχει πάντα ένα συγκεκριμένο στόχο: πρόκειται για προσεγγίσεις κριτικής διάθεσης, όπου ο ίδιος ο θεατής γίνεται ταυτόχρονα αντικείμενο κατανάλωσης και καταναλωτής.

    Η Ρακέλ Γκαλέιρο καθορίζει με πολύ χιούμορ μια στρατηγική που λειτουργεί λογικά μέσα σε ένα σύμπαν επίπεδων και φωτεινών χρωμάτων, συνθέσεων και κατασκευών από ready-made αντικείμενα και όπου, σχεδόν αναπόφευκτα, η λεζάντα σαν μέσα σε μια αμοντάριστη ταινία, μεταθέτει σε ένα δεύτερο επίπεδο τον κωδικό πρόσβασης, το κλειδί που η καλλιτέχνης με ένα ειρωνικό χαμόγελο υπονοεί αποκαλύπτοντας και μη αποκαλύπτοντας.

    [13] Χρώματα παραμυθιού μετακομίζουν στον καμβά

    17/10/2002 6:55:00 μμ

    Ατομική έκθεση ζωγραφικής πραγματοποιεί ο χαράκτης-ζωγράφος Γιάννης Κυριακίδης, γνωστός καλλιτέχνης από την πλούσια και πολύχρονη σταδιοδρομία του, αλλά και από την διαρκή παρουσία του στα καλλιτεχνικά πράγματα τόσο των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, όσο και στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες με τη σειρά τους τον έχουν τιμήσει ουκ ολίγες φορές. Σε αυτήν την έκθεση, η οποία φιλοξενείται στην γκαλερί Χρυσοθεμις (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι) έως τις 31 Οκτωβρίου, εικονογραφεί ζωγραφικά, γνωστά παραμύθια με την ακριβή λεπτομέρεια μινιατούρας όπως θα απαιτούσε η χάραξη στο ξύλο.

    Ο Γιάννης Κυριακίδης γεννήθηκε στην Κάσπη της Γεωργίας το 1940. Δούλεψε πάνω απο 20 χρόνια ως καλλιτεχνικός δ/ντης του Κεντρικού Εκδοτικού οίκου του Ουζμπεκιστάν. Πλέον ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

    Εχει εικονογραφήσει καλλιτεχνικά βιβλία της Χαρακτικής μεγάλων συγγραφέων, όπως Γκαίτε, Σαίξπηρ, Λόρκα και πολλών άλλων.

    Εργα του υπάρχουν στα Μουσεία Λένινγκραντ, Μόσχας και σε ιδιωτικές συλλογές.

    [14] ''Στιγμές του χρώματος''...

    17/10/2002 7:07:00 μμ

    "Στιγμές του χρώματος" η αλλιώς "Moments of color" ονομάζεται η ατομική έκθεση της Κολομβιανής ζωγράφου Julia Guerrero. "Με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο πολύπλοκος κόσμος των συνθετικών χρωμάτων της Γκερέρο με σχεδιαστική καταγραφή, τονίζει την υφή των αισθημάτων με αδρές πινελιές που προσδιορίζουν την ύψιστη απόδοση μέσα από διαφορετικές διατυπώσεις" αναφέρει μεταξύ άλλων ο Λεόντιος Πετμεζάς ιστορικός τέχνης και επιμελητής της έκθεσης, προσθέτοντας "η εικονιστική ύλη που χρησιμοποιεί με στοχαστική ακρίβεια, γίνεται φορέας μηνυμάτων της εννοιολογικής αξίας".

    Τα εγκαίνια θα γίνουν την Τρίτη 22 Οκτωβρίου στον Χώρο Τέχνης "Αιγόκερως" (Ξενοκράτους 45, Κολωνάκι) και θα διαρκέσει έως τις 30 Οκτωβρίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 17 October 2002 - 20:55:08 UTC