Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συγγρού: κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω Μετρό
  • [02] Θεσ/κη: Πορεία κατά του πολέμου στο Ιράκ
  • [03] Τέλος στον εφιάλτη της Μόσχας
  • [04] Euratox: άσκηση προσομοίωσης τρομοκρατικής επίθεσης
  • [05] Ελλειψη σε αντίδοτο για δηλητήριο μανιταριών

    [01] Συγγρού: κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω Μετρό

    26/10/2002 9:16:00 πμ

    Σε εφαρμογή τέθηκαν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη λεωφόρο Συγγρού και συγκεκριμένα στο ύψος του ''Φιξ'', και συγκεριμένα από την οδό Κοντούλη έως την οδό Βυζαντίου, καθώς άρχισαν οι εργασίες για την κατασκευή του εξαώροφου υπόγειου χώρου στάθμευσης, ακριβώς δίπλα στον ομώνυμο σταθμό του μετρό. Έτσι, η κίνηση των οχημάτων στο συγκεκριμένο σημείο διεξάγεται σε δύο λωρίδες κυκλοφορίες, για όσους κατευθύνονται προς τον Πειραιά και σε τρεις λωρίδες για όσους κινούνται προς Αθήνα. Η κατασκευή του σταθμού μετεπιβίβασης του ''Φιξ'' προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2004 και θα περιλαμβάνει: 660 υπόγειες θέσεις στάθμευσης, ρυθμίσεις για τη μετεπιβίβαση επιβατών από λεωφορειακές γραμμές στο επίπεδο της λεωφόρου Συγγρού, περιορισμένο αριθμό καταστημάτων και εμπορικών δραστηριοτήτων στο πρώτο υπόγειο, απευθείας υπόγειες συνδέσεις με τον υφιστάμενο σταθμό του μετρό και πάρκο συνολικής έκτασης 2.300 τ.μ.

    [02] Θεσ/κη: Πορεία κατά του πολέμου στο Ιράκ

    26/10/2002 10:25:00 πμ

    Πορεία ειρήνης, ενάντια στην επικείμενη επίθεση κατά του Ιράκ, διοργανώνει το Σάββατο στις 11 το πρωί η Πρωτοβουλία για το Ελληνικό - Κοινωνικό Φόρουμ από το μνημείο του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη στο προξενείο των Ηνωμένων Πολιτειών στη Θεσσαλονίκη.

    [03] Τέλος στον εφιάλτη της Μόσχας

    26/10/2002 11:05:00 πμ

    Με έφοδο των ρωσικών ειδικών δυνάμεων τερματίστηκε τα ξημερώματα το θρίλερ της ομηρίας των 700 ανθρώπων που κρατούνταν αιχμάλωτοι από Τσετσένους αυτονομιστές σε θέατρο της Μόσχας, από την Τετάρτη. Δεν έχει διευκρινιστεί πόσα άτομα σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, εντούτοις οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν 56 νεκρούς. Πρόκειται για 20 ομηρους και 36 από τους ένοπλους αντάρτες, μεταξύ αυτών ο αρχηγός τους Μοβσάρ Μπαράγεφ. Η ρωσική απάντηση ήρθε λίγες ώρες αργότερα υπό τη μορφή ευρείας έκτασης εκκαθαριστικής επιχείρησης εναντίον των αυτονομιστών ανταρτών σε περιοχές γύρω από το Γκρόζνι.

    Επιχείρηση ''αστραπή'' - άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων

    Ο υφυπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας Βλαντιμίρ Βασίλιεφ ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 36 από τους ένοπλους δράστες, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός τους και όλες οι γυναίκες που ήταν ζωσμένες με εκρηκτικά, σκοτώθηκαν και άλλοι συνελήφθησαν, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ορισμένοι να έχουν διαφύγει.

    ''Συλλάβαμε έναν που προσπαθούσε να ανακατευτεί με τους δημοσιογράφους'' τόνισε. ''Επιβεβαιώνω ότι αν παραδοθούν, εγγυόμαστε τη ζωή τους. Σε διαφορετική περίπτωση θα τους θεωρήσουμε ως πολύ επικίνδυνους εγκληματίες. Προειδοποιώ αυτούς που μπορεί να τους προσφέρουν καταφύγιο να υπολογίσουν την ευθύνη που φέρουν'', τόνισε ο Βασίλιεφ.

    Η όλη επιχείρηση, η οποία διήρκεσε περίπου 40 λεπτά, ξεκίνησε περίπου στις 6 το πρωί του Σαββάτου, τοπική ώρα, όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί και τουλάχιστον τρεις εκρήξεις μέσα από το κτίριο του θεάτρου, γεγονός που οι δυνάμεις ασφαλείας ερμήνευσαν ως την έναρξη των εκτελέσεων των αιχμαλώτων. Ο εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφαλείας (FSB) Σεργκέι Ιγκαντσένκο, είπε ότι ορισμένοι όμηροι προσπάθησαν να διαφύγουν και όταν οι Ρώσοι κομάντος εισέβαλαν στο κτίριο, οι Τσετσένοι άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Ακολούθησε σφοδρή ανταλλαγή πυρών.

    Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των θυμάτων, ωστόσο το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι τουλάχιστον 20 όμηροι έχασαν τη ζωή τους, ενώ ρωσικές νοσοκομειακές πηγές έκαναν λόγο για δέκα νεκρούς. Ο δήμαρχος της Μόσχας, Γιούρι Λουζκόφ, δήλωσε πως ο αριθμός των νεκρών ομήρων, ενδέχεται να φθάσει τους 30. Μεταξύ των θυμάτων σύμφωνα με Αυστραλό διπλωμάτη δεν συγκαταλέγεται κανείς ξένος υπήκοος.

    Νωρίτερα οι Τσετσένοι είχαν εκτελέσει δύο ομήρους και τραυματίσει άλλους δύο, ενώ στη διάρκεια του διημέρου απελευθέρωσαν 47 άτομα, ανάμεσά τους και 8 παιδιά.

    Νοσοκομειακές πηγές στην ρωσική πρωτεύουσα ανέφεραν, ότι μετά την επιχείρηση απελευθέρωσης πολλοί όμηροι μεταφέρθηκαν αναίσθητοι στα νοσοκομεία, καθώς είχαν ναρκωθεί από το υπνωτικό αέριο που διοχέτευσαν στο κτίριο οι ειδικές δυνάμεις.

    Συγκλονιστικές μαρτυρίες από τους ομήρους

    Δύο από τους ομήρους, επικοινώνησαν με τον ραδιοφωνικό σταθμό Ηχώ της Μόσχας, μόλις ένα λεπτό πριν την επίθεση των ρωσικών ειδικών δυνάμεων, και μάλιστα μόλις τη στιγμή που εκτοξευόταν μέσα στο κτίριο αναισθητικό αέριο. "Ελπίζουμε αυτό να μην καταλήξει όπως με το Κούρσκ", το πυρηνικό υποβρύχιο που χάθηκε στα παγωμένα νερά του Βορά τον Αύγουστο του 2000, δήλωσε η Νατάσα Σκόμπτσεβα, δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού δικτύου.

    "Εχουμε την εντύπωση πως οι ειδικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει την επίθεση. Δεν γνωρίζω τί είδους είναι το αέριο. Δεν θέλουν να φύγουμε από εδώ μέσα. Ολοι θα ανατιναχθούμε", τόνισε η Ανια, μία άλλη όμηρος. Εκείνη τη στιγμή ακούσθηκαν οι ήχοι από πυκνούς πυροβολισμούς. "Είναι οι δικοί μας που πυροβολούν. Αυτό προέρχεται από έξω. Είναι η κυβέρνησή μας που αποφάσισε να μη βγει κανείς ζωντανός από εδώ", πρόσθεσε η ίδια τρομοκρατημένη.

    Τελικά έπειτα από σαράντα εφιαλτικά λεπτά, στη διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή πυρών, το κτίριο περιήλθε υπό το έλεγχο των ρωσικών αρχών, ενώ πυροτεχνουργοί έσπευσαν να αποσυνδέσουν τα εκρηκτικά που είχαν τοποθετήσει σε διάφορα σημεία του θεάτρου οι αντάρτες.

    Στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Γκρόζνι

    Λίγες ώρες μετά τη λήξη της εφόδου οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μία ευρείας έκτασης εκκαθαριστική επιχείρηση εναντίον των αυτονομιστών ανταρτών σε περιοχές της Τσετσενίας. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ που επικαλείται δηλώσεις εκπρόσωπου του στρατού στο Γκρόζνι, πρωτεύουσα της παρακαυκάσιας δημοκρατίας "μονάδες των ειδικών δυνάμεων χτενίζουν όλες τις περιοχές της Τσετσενικής Δημοκρατίας, όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες τους υπάρχουν μικρές ομάδες ανταρτών".

    Ηδη τρεις αυτονομιστές έχασαν τη ζωή τους στις ανταλλαγές πυρών κοντά στον καταυλισμό του Ναβαγκροζνέσκι, όταν αντάρτες ενεργοποίησαν μία βόμβα κάτω από ένα τεθωρακισμένο. Από την έκρηξη αυτή δεν υπήρξαν θύματα.

    Μια μακρά νύχτα διαπραγματεύσεων

    Οι ένοπλοι είχαν δηλώσει ότι θα ανατίναζαν το κτίριο, στην περίπτωση που οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις προσπαθούσουν να εισβάλουν και ότι θα ξεκινούσαν τις εκτελέσεις εάν δεν γίνονταν δεκτά τα αιτήματα τους.

    Μία Ρωσίδα δημοσιογράφος, που ενέργησε ως διαπραγματευτής κατά τη διάρκεια της νύχτας, είχε προειδοποιήσει πως οι Τσετσένοι ένοπλοι θα έπαιρναν σοβαρά μέτρα εάν δεν έβλεπαν αποδείξεις σχεδίων για τον τερματισμό του πολέμου στην Τσετσενία.

    ''Μας έλεγαν συνέχεια ότι πρέπει να τους δοθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Τσετσενία'', δήλωσε η Ανα Πολιτκόβσκαγια, παλαίμαχος δημοσιογράφος του πολέμου στην Τσετσενία. ''Ο πρόεδρος πρέπει ο ίδιος να πει ότι τερματίζει τον πόλεμο, χρειάζονται την υπόσχεσή του. Αυτό είναι το πρώτο'', δήλωσε η Πολιτκόβσκαγια στους δημοσιογράφους αφού μίλησε με τους ενόπλους. "Το δεύτερο είναι ότι τα στρατεύματα θα πρέπει να αποσυρθούν από μία περιοχή ως παράδειγμα για το τι θα ακολουθήσει'', είπε.

    Εν τω μεταξύ και ο πρόεδρος των Τσετσένων αυτονομιστών Ασλάν Μασχάντοφ κάλεσε τους ενόπλους να ''αποφύγουν κάθε βιαστική ενέργεια'', δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Ηχώ της Μόσχας ο εκπρόσωπός του Αχμεντ Ζακάγεφ.

    Διεθνής καταδίκη

    Οι ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν χθες απερίφραστα την ομηρία των εκατοντάδων ανθρώπων από τους Τσετσένους αντάρτες και εξέφρασαν την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν μια ''στρατηγική σύμπραξη'' με τη Μόσχα, ειδικά στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    Κατά τη διάρκεια της συνόδου στις Βρυξέλλες, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των Δεκαπέντε καταδίκασαν αυτήν την ''τρομοκρατική πράξη'' και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους προς τις οικογένειες των ομήρων.

    Αργότερα και οι υπουργοί Εξωτερικών των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών και της Ρωσίας (G8) καταδίκασαν με τη σειρά τους το γεγονός και εξέφρασαν την αλληλεγγύη, την συμπαράσταση και τη συμπάθεια τους προς τις οικογένειες των ομήρων. ''Η τρομοκρατία αποτελεί ύβρη για όλη την ανθρωπότητα. Η κράτηση ομήρων στη Μόσχα προστίθεται στη σειρά των τρομοκρατικών ενεργειών που διεπράχθησαν πρόσφατα σε όλο τον κόσμο'' τόνισαν οι υπουργοί της G8 και καταλήγουν: ''Θα εμποδίσουμε την επανάληψη αυτού του είδους των γεγονότων. Δίνουμε κοινή μάχη κατά της τρομοκρατίας''.

    ''Βδελυρή, καταδικαστέα και αποδοκιμαστέα πράξη'', χαρακτήρισε τα δραματικά γεγονότα στη Μόσχα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παραστεί στις τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για τον πολιούχο Αγιο Δημήτριο, την απελευθέρωση της πόλης και την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

    [04] Euratox: άσκηση προσομοίωσης τρομοκρατικής επίθεσης

    26/10/2002 10:56:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Ευρωπαϊκή άσκηση πολιτικής προστασίας με προσομοίωση των συνεπειών μιας ''μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικής επίθεσης'' με ''ραδιενεργές και χημικές ουσίες'' θα γίνει σήμερα στο στρατόπεδο Κανζιέρ (Βάρ) στη νότια Γαλλία. Η άσκηση με την κωδική ονομασία ''Euratox 2002'', που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα έχει ως θέμα τη ''νοσηλεία και τη μεταφορά των θυμάτων τρομοκρατικής επίθεσης που θα γίνει στη διάρκεια μιας πολύ μεγάλης διαδήλωσης''. Στην άσκηση θα συμμετάσχουν 800 άνδρες και γυναίκες των μονάδων της πολιτικής ασφάλειας ή των ενόπλων δυνάμεων από έξι χώρες: Γαλλία, Αυστρία, Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία, Σουηδία. Η Euratox 2002, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Αμυνας έχει ως διπλό στόχο, να ''ελέγξει την αλυσίδα της διοίκησης των σωστικών συνεργείων απέναντι στις συνέπειες μιας μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικής επίθεσης'', και να ''θέσει σε εφαρμογή τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας''.

    [05] Ελλειψη σε αντίδοτο για δηλητήριο μανιταριών

    26/10/2002 10:42:00 πμ

    Ο ΕΟΦ με ανακοίνωση του ενημερώνει το κοινό για την προσωρινή έλλειψη του αντίδοτου δηλητηρίασης απο άγρια μανιτάρια Legalon, η δράση των οποίων εξουδετερώνεται από την ουσία: silibilin. Η έλλειψη παρατηρείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και οφείλεται σε προβλήματα παραγωγής της εταιρείας. Ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή στο κοινό να αποφεύγει τη βρώση αγρίων μανιταριών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 26 October 2002 - 8:53:25 UTC