Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίλυση του Κυπριακού πριν το Δεκέμβριο;
  • [02] Συνεργασία με ΣΥΝ ζητούν κυβερνητικά στελέχη
  • [03] Εκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού στον Κολωνό
  • [04] Απολογείται σήμερα o Γιάννης Σερίφης
  • [05] Όχι στην τρομοκρατία λένε οι χώρες του ΑPEC
  • [06] ''Αλλαγή'' ψηφίζουν οι Βραζιλιάνοι σήμερα
  • [07] Σύγκρουση τρένων στο Μπαγκλαντές

    [01] Επίλυση του Κυπριακού πριν το Δεκέμβριο;

    27/10/2002 10:41:00 πμ

    Σε φάση κινητικότητας περιέρχεται και πάλι το κυπριακό, με πιθανή μάλιστα την υποβολή σχεδίου λύσης πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης. Ηδη, σε δηλώσεις του, ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου, Σωκράτης Χάσικος, δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ και ο Αμερικανός ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εξευρεθεί λύση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

    Προσεκτική μελέτη οποιοδήποτε σχεδίου επίλυσης πριν την αποδοχή του

    Βέβαιος, ότι μέχρι τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα έχει υποβάλει σχέδιο λύσης εμφανίσθηκε και ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γκίντερ Φερχόϊγκεν με δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Από την πλευρά τους, σε συνεντεύξεις που παραχώρησαν στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μιχάλης Παπαπέτρου, δήλωσαν ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά θα μελετήσει προσεκτικά οποιοδήποτε σχέδιο υποβληθεί από τα Ηνωμένα Εθνη για επίλυση του Κυπριακού.

    Ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα απορρίψει εκ των προτέρων οποιοδήποτε έγγραφο υποβληθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και πρόσθεσε ότι αυτό θα μελετηθεί με καλή πρόθεση, επειδή η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού.

    Από την πλευρά του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι υπάρχει πιθανότητα να υποβληθεί προσχέδιο λύσης του Κυπριακού, το οποίο θα εξεταστεί.

    Με τη λύση ομοσπονδίας, σημείωσε, η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει εγκαταλείψει τις παραδοσιακές της θέσεις και έχει προβεί σε παραχωρήσεις.

    Συνάντηση Κληρίδη - Γουέστον την Τρίτη

    Στο μεταξύ, στην Κοπεγχάγη, μεταβαίνει αύριο ο πρόεδρος Κληρίδης για να μετάσχει, μαζί με τους άλλους ηγέτες των υποψηφίων προς ένταξη χωρών, σε συνάντηση με την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Την Τρίτη, μετά την επιστροφή του από την Κοπεγχάγη, θα έχει συνομιλίες με τον ειδικό συντονιστή για το Κυπριακό στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Κύπρο.

    [02] Συνεργασία με ΣΥΝ ζητούν κυβερνητικά στελέχη

    27/10/2002 10:13:00 πμ

    Οι πολίτες με την ψήφο τους, έδειξαν ότι επιθυμούν την έναρξη διαλόγου μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στην κυβερνητική συνεργασία. Αυτό εκτιμούν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη σε συνεντεύξεις τους σε Κυριακάτικες εφημερίδες. Ο Κώστας Λαλιώτης θεωρεί το αποτέλεσμα των εκλογών ως νέο πολιτικό κεκτημένο, που μπορεί να δώσει τη νίκη στο ΠΑΣΟΚ το 2004. Προτείνει ταυτόχρονα την έναρξη ενός ειλικρινούς διαλόγου του Κινήματος με το ΣΥΝ σε επίπεδο ηγεσιών.

    ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ: Προοδευτική συμμαχία

    Να πέσουν τα τείχη της υπεροψίας και της αυταρέσκειας, ώστε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ να ξεκινήσουν ουσιαστικό διάλογο με στόχο τη συνεργασία ζητά ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Για προοδευτική συμμαχία που θα συμπεριλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΝ και άλλες κινήσεις, ξεκινώντας από ουσιαστικά ζητήματα της πολιτικής και καταλήγοντας σε θέματα κυβερνητικών συμμαχιών κάνει λόγο ο Νίκος Χριστοδουλάκης.

    [03] Εκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού στον Κολωνό

    27/10/2002 10:19:00 πμ

    Αυτοσχέδιος μηχανισμός αποτελούμενος από δυο γκαζάκια, εξέρραγη στις 02.00 πμ τα ξημερώματα στην είσοδο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στον Κολωνό. Από την έκρηξη σημειώθηκαν υλικές ζημιές. Την ευθύνη ανέλαβε με τηλεφώνημα της στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, η ''Ομάδα Ανεξέλεγκτης Οργής'' ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το θάνατο του 23χρονου Αναστάσιου Λυμούρα από αστυνομικό το βράδυ της Πέμπτης στη Γλυφάδα

    Νεκρός στο Ίλιο

    Λίγο αργότερα, στις 04.30 πμ, νεκρός με τραύμα στο κεφάλι βρέθηκε 40χρονος άνδρας στο Ίλιο. Το θύμα, αγνώστων λοιπών στοιχείων φαίνεται ότι έχασε τη ζωή του σε συμπλοκή. Η αστυνομία διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών.

    [04] Απολογείται σήμερα o Γιάννης Σερίφης

    27/10/2002 10:45:00 πμ

    Σήμερα αναμένεται να απολογηθούν ο Γιάννης Σερίφης και ο Χριστόδουλος Ξηρός σχετικά με τη συμμετοχή τους στη ''17 Νοέμβρη''. Την Τετάρτη θα απολογηθεί ο Βασίλης Τζωρτζάτος. Ο Θεολόγος Ψαραδέλλης, ο οποίος απολογήθηκε την Παρασκευή στον ειδικό εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη του στη 17Ν.

    [05] Όχι στην τρομοκρατία λένε οι χώρες του ΑPEC

    27/10/2002 11:48:00 πμ

    Δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, υιοθέτησαν είκοσι μία χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού κατά τη Σύνοδο του ΑPEC που πραγματοποιείται στο Λος Κάβος του Μεξικό. Μεταξύ αυτών, καθίσταται υποχρεωτικό το κλείσιμο των θυρών στα πιλοτήρια των αεροσκαφών και οι εντατικότεροι έλεγχοι των αποσκευών. Η σύνοδος που πραγματοποιείται στον απόηχο των γεγονότων της Μόσχας, στάθηκε αφορμή για να υπογραμμίσουν εκ νέου οι ΗΠΑ την επιτακτική ανάγκη πάταξης της διεθνούς τρομοκρατίας.

    ΗΠΑ: Επιχείρηση κατά Ιράκ χωρίς εντολή Ηνωμένων Εθνών

    Στο πλαίσιο αυτό, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης του να κινηθεί στρατιωτικά κατά του καθεστώτος του ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσέιν χωρίς προηγούμενη εντολή από τα Ηνωμένα Εθνη.

    Υπογράμμισε δε, ότι ελλείψει ενεργειών από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, οι ΗΠΑ θα τεθούν επικεφαλής μίας συμμαχίας για τον αφοπλισμό του.

    Φρένο στην παραγωγή πυρηνικών όπλων από τη Β. Κορέα

    Στο μεταξύ, κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα των εργασιών της συνόδου, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα κάλεσαν τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει άμεσα το πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων της.

    Σε κοινή τους δήλωση, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Κιμ Ντάε Γιουνγκ επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για μια ειρηνική κορεατική χερσόνησο και κάλεσαν τη Βόρειο Κορέα να σταματήσει την ανάπτυξη την παραγωγή πυρηνικών όπλων.

    [06] ''Αλλαγή'' ψηφίζουν οι Βραζιλιάνοι σήμερα

    27/10/2002 11:17:00 πμ

    Ο Λουίς Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, ένας 57χρονος μεταλλουργός που κατεβαίνει στις εκλογές με το αριστερό κόμμα των εργαζομένων, (PT) είναι το μεγάλο φαβορί για τη νίκη στις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στη Βραζιλία. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Ντα Σίλβα, λαμβάνει ποσοστό 66% έναντι 34% του αντιπάλου του Ζοσέ Σέρα, που κατεβαίνει με το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών. (PSDB). Η νίκη του, θεωρείται δεδομένη καθώς σύμφωνα με τους επικοινωνιολόγους στο πρόσωπο του Ντα Σίλβα, οι Βραζιλιάνοι ψηφίζουν αλλαγή στο πολιτικό σύστημα της χώρας.

    Οι Βραζιλιάνοι γιορτάζουν πριν ανοίξουν οι κάλπες

    Η επερχόμενη νίκη Ντα Σίλβα γιορτάζεται δεόντως από τους Βραζιλιάνους, οι οποίοι κατέβηκαν στους δρόμους κρατώντας τις κόκκινες σημαίες με το λευκό αστέρι - έμβλημα του Κόμματος των Εργαζομένων.

    Ο Ντα Σίλβα, δήλωσε χθες ότι θα σχηματίσει μία "κυβέρνηση χωρίς διακρίσεις" και τόνισε ότι είναι υπέρ του διαλόγου ανάμεσα στους βιομηχάνους τους συνδικαλιστές και όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

    Ο αντίπαλος του προτίμησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και στο ερώτημα εάν το κόμμα του θα δεχόταν να συγκυβερνήσει με τον Λούλα στην περίπτωση που ο τελευταίος εκλεγεί απάντησε ότι "θα ήταν προτιμότερο να αναμένουμε το αποτέλεσμα των εκλογών".

    [07] Σύγκρουση τρένων στο Μπαγκλαντές

    27/10/2002 10:47:00 πμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε σύγκρουση δυο αμαξοστοιχιών στο Ανατολικό Μπαγκλαντές. Το δυστύχημα σημειώθηκε γύρω στις 04:30 τα ξημερώματα (τοπική ώρα). Τα δύο τρένα εκτελούσαν το δρομολόγιο από το λιμάνι του Τσίταγκονγκ, στο νοτιοανατολικό Μπανγκλαντές, προς την πόλη Συλχέτ, στα βορειοανατολικά της χώρας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 27 October 2002 - 9:53:02 UTC